2023-03-09
⌂ 銅鑼灣上海香港麵家銅鑼灣渣甸街29號地下星期一至日 24小時營業· 粢飯 (走榨菜) $28︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜銅鑼灣地段的粢飯゜・*冬天就係要食啲熱辣辣嘅嘢!銅鑼灣渣甸坊小巴站對出有檔上海鋪,重要老字號24小時營業!如果好早要食早餐或者好夜想食宵夜,呢度一定會幫到你!我今日就想平小小食個夜晚衣飽個肚就夠啦 (但原來$28 都真係幾貴,見深水埗地段$15就有交易xd) 聽講間鋪服務態度麻麻,但我就外賣所以都無為意佢哋嘅態度啦~雖然招牌寫住粢飯係即叫即包,見到枱面已經整好一堆粢飯,如果唔request 加料/減料嘅話應該就唔係即叫即整luuuu咁啱唔中意食榨菜,先有得試佢個即叫即包嘅粢飯!新鮮即整個種感覺真係完全唔同!粢飯冒出蒸汽,熱到辣手!略嫌油炸鬼太淋身啦!糯米煙勒度適中,食完成舊都唔覺得膩,食晒個下仲覺得唔夠喉好想食其他嘢!究竟點解會咁呢? (為大家冷知識一下:糯米比白飯更容易消化同唔覺意就食多咗!大家同樣都係carbs, 但糯米含有更多支鏈澱粉(amylopectin),容易同澱粉酶(Amylase)有化學作用,葡萄糖 (glucose)
⌂ 銅鑼灣
上海香港麵家
銅鑼灣渣甸街29號地下
星期一至日 24小時營業
· 粢飯 (走榨菜) $28
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
*・゜銅鑼灣地段的粢飯゜・*
冬天就係要食啲熱辣辣嘅嘢!
咁啱唔中意食榨菜,先有得試佢個即叫即包嘅粢飯!
新鮮即整個種感覺真係完全唔同!
(為大家冷知識一下:糯米比白飯更容易消化同唔覺意就食多咗!大家同樣都係carbs, 但糯米含有更多支鏈澱粉(amylopectin),容易同澱粉酶(Amylase)有化學作用,葡萄糖 (glucose) 釋放嘅速度就會更加快。簡單黎講,糯米比以直連澱粉(amylose)為主嘅白米更快消化同吸收,亦都更加快去升高血糖,當血糖上升同下降嘅速度快,我哋就會覺得唔飽肚想繼續食嘢啦~
相信大家都會聽過白米嘅升糖指數(GI)好高,但糯米嘅GI係更高!食咁多高GI 嘅嘢食,唔單止難啲有飽腹感(相比起白米),仲會令到胰島素大量分泌,形成體脂肪而肥咗!減肥人士(姐係我) 要少食為妙啊!)
P.s. 上個Sem 嘅BIOL2101 果然無白讀\(//∇//)\
𖧷 只收現金