2012-07-02 320 瀏覽
間唔中都有去呢間食, 因為我實在好鍾意食酸辣麵, 無論係雲南/上海式既都咁鍾意, 而元朗又無乜地方食到上海式既酸辣麵..不過呢日係試其他野食...唔係太餓, 所以剩係叫左兩個麵+豆漿鳳爪麵($24): 我次次嚮度食都聽到有人嗌, 今次就自己試下啦, 碗麵有三隻鳳爪, 都幾大隻(佢既主人應該都係大件頭...), 味道似呀媽有時嚮屋企炆鴨掌o個種味道, 都唔錯既, 如果可以俾多兩隻就更好勒雞脾水餃麵($27): 睇完男友呢個麵, 雙併居然係有四隻水餃(有隻沉左底見唔到), 早知我都嗌雙併啦..水餃既餡係韮菜豬肉, 其實都幾濃味, 雞脾就係岩岩炸起, 個皮脆卜卜架, 不過我覺得D雞肉唔夠嫩滑..埋單加埋豆漿($5)都係$56走人..除左去食雲吞麵檔外, 而家都越黎越少地方可以食到又飽肚味道又OK架勒...

2012-07-01
2012-03-30 203 瀏覽
成日都係呢間度食..因佢D野大件夾地食...我地幾個叫左幾碗面+小食首先講酸辣面..大BOWL就一定架啦,不過我覺得佢唔夠料..得D木耳,羅白,豆腐絲..但味道係OK既~豬手面豬手算係入味..我鍾意佢唔係好林..有咬口但係個湯真係唔掂......好似水咁= =無味淨水"教"係九菜+豬肉..足料,但我覺得太多肉..而且佢戈D係肥肉..同埋味道偏SALTY泰式魚"留"飯好味不過佢D菜勁多油,魚又係..如果無咁多油就好啦!!同埋味道都係偏SALTY的~我唔係幾鍾意佢D飯..好似食唔生唔熟既米咁學生送豆腐花^^算係滑同有豆味以咁既價同咁大碗黎講..唔好要求咁多啦!!
成日都係呢間度食..因佢D野大件夾地食...
我地幾個叫左幾碗面+小食

首先講酸辣面..
大BOWL就一定架啦,
不過我覺得佢唔夠料..
得D木耳,羅白,豆腐絲..
但味道係OK既~

豬手面
豬手算係入味..
我鍾意佢唔係好林..
有咬口

但係個湯真係唔掂......
好似水咁= =無味

淨水"教"
係九菜+豬肉..
足料,但我覺得太多肉..
而且佢戈D係肥肉..
同埋味道偏SALTY

泰式魚"留"飯
好味

不過佢D菜勁多油,
魚又係..
如果無咁多油就好啦!!
同埋味道都係偏SALTY的~
我唔係幾鍾意佢D飯..
好似食唔生唔熟既米咁

學生送豆腐花^^算係滑同有豆味
以咁既價同咁大碗黎講..
唔好要求咁多啦!!
2012-03-22 175 瀏覽
天氣又冷又下雨, 肚子又餓, 於是立即跳進這家店子蔥油餅: 其實是「九」菜豬肉餡餅, 樣子頗油的, 我沒有吃, 友人說熱辣辣的,好吃!酸辣麵: 大大碗的, 不咸多酸少辣, 很對胃口「九」菜豬肉淨餃: 一碗8隻, 好大隻呢!! 可惜「九菜」少肉多, 肉也是肥肉雜肉, 味道ok, 但用料差.... 餃皮也較厚, 可能因為是北方的style吧熱豆漿: 用碗子盛載, 感覺好似 份量很大! 但沒有味的, 只好自己加糖... 豆味也欠奉........
天氣又冷又下雨, 肚子又餓, 於是立即跳進這家店子

酸辣麵: 大大碗的, 不咸多酸少辣, 很對胃口
2012-03-03
2011-08-29 128 瀏覽
向來十分喜歡這裡的上海麵,口味清淡(擔擔麵同酸辣湯麵當然例外) ,份量足是次來吃午飯也點了個清淡的-----------水餃上海麵(幼麵)海餃份量十足,皮雖然厚了一點不過還屬正常,菜與肉的比例合適,好味!麵則略略偏淋,不過也條條分明,不會漓埋一舊舊,大大碗的,正!記得上次食過呢度的餡餅,餡靚多汁,好想食返,可惜食完碗麵經已好飽了,唯有下次再試總括黎講,呢間是正宗的北方、上海口味有機會經過,我會再來光顧
) ,份量足

記得上次食過呢度的餡餅,餡靚多汁,好想食返

可惜食完碗麵經已好飽了,唯有下次再試

總括黎講,呢間是正宗的北方、上海口味
有機會經過,我會再來光顧
2011-08-29
  • 水餃上海麵
2011-08-26 118 瀏覽
放工後, 口痕痕又想食上海麵, 落車後就左來呢度叫的係例牌的小排骨水餃麵小排骨仲係唔多掂, 肉質偏硬, 唔好食水餃還好, 韮菜和豬肉的份量一半半, ok湯底唔掂, 除了有一點咸味和雪菜浸湯的味外, 跟滾水無乜分別加了一匙的辣豆板醬落去都係於事無補, 而且,仲係好多味精, 但一碗麵已經索價 HKD26, 唔算便宜的了所以, 差不多可以列入接近放棄的餐廳
放工後, 口痕痕又想食上海麵, 落車後就左來呢度

叫的係例牌的小排骨水餃麵
小排骨仲係唔多掂, 肉質偏硬, 唔好食
水餃還好, 韮菜和豬肉的份量一半半, ok
加了一匙的辣豆板醬落去都係於事無補,

所以, 差不多可以列入接近放棄的餐廳
2011-08-23
2011-05-31 104 瀏覽
早1陣子,已發覺已好耐都無買過粢飯食............之後諗吓諗吓,有得賣嘅地方好似唔多喎...........may 29, 11粢飯癮起...........走去元朗找.........喺呢度這裡買條食吓 : 1) 粢飯 (hk$9)-存於小蒸籠內,keep住個溫度,入口都幾暖熱-糯米飯嘅黏度不軟,質感剛好,很好-整體味道ok的,只喺肉鬆同榨菜粒下得不夠多,所以味道唔夠豐富* 如果大家知道邊度有好嘅粢飯賣,煩請告知~~~~唔該晒~~~~~

1) 粢飯 (hk$9)
-存於小蒸籠內,keep住個溫度,入口都幾暖熱
-糯米飯嘅黏度不軟,質感剛好,很好
2011-05-29
外賣自取
2011-05-15 159 瀏覽
三點多,未食午餐,便來個下午茶當飯,三個人先叫了;上海粗炒 - 幾油,不過幾好味!再每人一個套餐:套餐一:菜肉包,春卷,豆漿菜肉包可以.春卷新鮮炸起,好好食!套餐三:粢飯,豆漿粢飯不合個人口味,套餐六小籠包,豆漿小籠包雪櫃貨,即叫即蒸,皮稍厚.一般.豆漿不太甜,O.K.最後,再加了:豆腐花×3 - 算滑,豆沙餅 - 甜甜地,又夠香,好食!埋單$95,食這麼多款食物,抵食!
三點多,未食午餐,便來個下午茶當飯,
三個人先叫了;
上海粗炒 - 幾油,不過幾好味!

再每人一個套餐:
套餐一:菜肉包,春卷,豆漿
菜肉包可以.
春卷新鮮炸起,好好食!
套餐三:粢飯,豆漿
粢飯不合個人口味,
套餐六小籠包,豆漿
小籠包雪櫃貨,即叫即蒸,皮稍厚.一般.
豆漿不太甜,O.K.

最後,再加了:
豆腐花×3 - 算滑,
豆沙餅 - 甜甜地,又夠香,好食!
埋單$95,食這麼多款食物,抵食!
2011-02-04 73 瀏覽
新春來臨前總不能準時出去午膳,往往能午膳的時候時間已經不多,於是又要急急腳喺附近搵間食店祭下五臟廟;正值午飯時段行過邊一家食店唔係人頭湧湧?但一個人去食總是比較幸運吧?點都有d單丁位等緊我!久別重逢好掛念鎮江排骨麵,於是就.......鎮江排骨麵($22):2年後都只不過係加左2蚊?重逢呢個麵... ...可能自己食過的美食多左,舌頭被寵壞左,對食物要求自然就高左!依加呢個麵排骨依然入味,嗰陣入口ge味道唔知點解會令我諗起豬腳薑!!但一個咁入味ge排骨肉質會硬得咁緊要=.= 碗麵好油呢個我知係上海美食ge特色,但排骨硬又係佢ge特色?未去過上海食過真正上海美食的我只能當排骨的確要如此硬的!!!豆沙餅($6):印象中好似係$6,呢個你有機會去此店就試一試吧,我叫左一個,店員話需要等一等,原來係門口個阿姐需要即時煎;我冇打錯字,個餅的確係"煎"出來的,個餅上枱時由於我仲同碗麵親熱中,所以由得個餅放埋一邊灘一陣,到我受唔住佢誘惑,夾起其中一舊放入口,哇~好熱好熱,在內的豆沙不太甜,畫龍點睛,味道恰到好處!!"餅皮"如用台灣語黎講架,真係好Q軟 再一次眼闊肚窄,個餅食4分1已經食唔落,於是打包
再一次眼闊肚窄,個餅食4分1已經食唔落,於是打包走,返到公司3個鍾後個餅仲暖的!!!
2011-02-01
  • 豆沙餅
2010-07-11 48 瀏覽
同男朋友去開飯餡餅賣曬男朋友叫左一碗雞脾粉絲, 我就叫左一碗四川擔擔面,煎餃子碗四川擔擔面勁hea,得d花生醬同辣椒,似淨面多過擔擔面,睇見都冇胃口男朋友就幫我叫多炸魚柳送面o係呢一刻阿姐先拍出之前落左單o既$10/4隻煎餃子賣剩3隻,$7照賣俾我地雞脾同炸魚柳ok但個四川擔擔面得個辣字,煎餃子好難食,皮又厚食左幾啖喉嚨已經好唔舒服!係味精作怪!呢兩樣野食左幾啖已經冇食間野30幾度開得一部冷氣,真係愈食真係愈火滾小妹對味精好敏感,食完到今日都喉嚨唔舒服呢間野已經入左黑名單!我唔會再去!
同男朋友去開飯
餡餅賣曬

男朋友叫左一碗雞脾粉絲, 我就叫左一碗四川擔擔面,煎餃子
男朋友就幫我叫多炸魚柳送面

雞脾同炸魚柳ok
但個四川擔擔面得個辣字,煎餃子好難食,皮又厚
食左幾啖喉嚨已經好唔舒服!係味精作怪!
呢兩樣野食左幾啖已經冇食
間野30幾度開得一部冷氣,真係愈食真係愈火滾
小妹對味精好敏感,食完到今日都喉嚨唔舒服
呢間野已經入左黑名單!我唔會再去!
2010-07-10
外賣自取
2010-06-09 32 瀏覽
我久唔久都會想食一次上海麵 + 水餃 + 小排骨, 但今次的出品令我失望湯底無味, 要加豆板醬水餃就做得唔錯, 皮唔算厚, 菜肉的比例各約一半, 小排骨就好失望, D肉實到幾乎咬唔入, 可能我年紀大又無食力啦最唔好就係超多味道, 食麵個時有杯豆漿都還好返到屋企己經口渴, 一直到臨瞓前都仲要飲水, 超唔掂我會暫時有一段時間都唔會去幫襯

湯底無味, 要加豆板醬
水餃就做得唔錯, 皮唔算厚, 菜肉的比例各約一半,

最唔好就係超多味道, 食麵個時有杯豆漿都還好
返到屋企己經口渴, 一直到臨瞓前都仲要飲水, 超唔掂

我會暫時有一段時間都唔會去幫襯
2010-03-30 31 瀏覽
今日放學口癢癢好想食野見到上海麵家好記得以前好細個成日食北京餡餅個陣仲賣緊5蚊而家6蚊好耐冇食過就唔諗咁多買左1舊北京餡餅好多料有我最鐘意既九菜九菜有好多豬肉都唔少仲有好多汁皮唔會厚味道實在太棒食1個已經飽飽了下次要試酸辣擔擔麵-V-
今日放學
食1個已經飽飽了
下次要試酸辣擔擔麵-V-
2010-03-30
2009-04-19 43 瀏覽
最近迷上了上海麵和酸辣湯,於是昨晚便和老公揸車到元朗幫襯上海麵家,我點了東坡肉麵,因老公是吃素的,所以他點了素水餃担担麵,還叫了一碗酸辣湯...酸辣湯先上檯,$20的酸辣湯,竟然是這樣大碗,我一看到便知道一定要打包了..我點的東坡肉麵,東坡肉夠哂林夠哂入味,麵質好爽滑,係試咁多間最好的...而老公點的素水餃担担麵,素水餃很清,味道不俗,担担麵很香,麵質一樣爽滑,吃完麵後,雖然已經很飽,但老公一向對包點很有興趣,所以他點了一個菜肉包,而我則點了眾多食家推介的豆腐花....菜肉包味道不錯,但老公略嫌皮不夠滑;至於豆腐花真的很滑和有豆味,只是略嫌糖漿太多太甜,下次叫就識得叫小甜,但畢竟$5一碗,質素很不錯

2009-04-18
  • 東坡肉麵
  • 担担麵
  • 酸辣湯
2009-03-10 29 瀏覽
豆腐花 $5蚊勁滑勁香! 冇得挑剔次次黎都會食 或者間唔中外賣100分!!!!!!!!!!!不得不讚熱會好味過凍炸春卷都唔錯 , 唔會失望喳咋 7 蚊有碗唔洗好好味 , 但勝在夠抵好欣賞佢呢d 老店態度雖然唔會話好熱情但感覺都好warm , 好似已經熟晒 ,唔該都唔講 果d
豆腐花 $5蚊
勁滑勁香! 冇得挑剔
次次黎都會食
或者間唔中外賣
100分!!!!!!!!!!!不得不讚

熱會好味過凍

炸春卷
都唔錯 , 唔會失望
喳咋 7 蚊有碗
唔洗好好味 , 但勝在夠抵

好欣賞佢呢d 老店
態度雖然唔會話好熱情
但感覺都好warm , 好似已經熟晒 ,唔該都唔講 果d
  • 豆腐花
2009-01-07 70 瀏覽
見到咁多好評,人地食完都有讚冇彈,於是同朋友陳小姐黎試下,我點左個鎮江排骨麵,而陳小姐就要左個北京炸醬麵,另叫左個小食:銀絲卷鎮江排骨麵($21)其實真係唔錯架,排骨好入味,而且都幾軟下,只不過同我想像中就有d出入,而且一碗麵都幾大碗下!! 一個女仔除非好肚餓,如果唔係就未必食得晒唷~北京炸醬麵($21)個麵黎左,同一般食店一樣,係乾身的,不過就有好多椰菜,仲會有一碗清湯;但陳小姐話個麵比唔上屯門市中心ge美食廣場某食店銀絲卷($9)有炸同唔炸之分,我同陳小姐都有少少熱氣,所以要左唔炸,睇個名我地2個都以為係,一層皮入面包住芽菜之類;但一上枱,我地2個不禁你眼望我眼,因為銀絲卷係一個大曼頭,切成4舊加一小碟鍊奶;早知要炸架啦>.< 食入口寅係普通曼頭點鍊奶咋!!!不過店員服務好好唷~ 原本我地都眼闊肚窄,柔左以上ge食品仲想點多樣未見過未食過ge"湯年糕",但個老闆同我地講,我地得2個女仔,冇可能食得晒咁多野,因為一碗主食都幾大碗下;我地聽佢ge意見,估唔到淨係2碗麵都食唔晒>.< 大叔真係好細心好好人唷!!!
大叔真係好細心好好人唷!!!
陳小姐的北京炸醬麵
我的鎮江排骨麵
銀絲粉呀~
2008-12-19 48 瀏覽
往系元朗2個月,第一次食上海麵4個人食...雪菜水餃麵:酸辣雲吞麵:,北京餡餅勁抵食...,雞球飯..雞比雲吞麵,細路仔食...好食想食豆腐花...買晒?旺角一定食唔 到... 很抵食...好食超抵...$121
往系元朗2個月,第一次食上海麵
4個人食...雪菜水餃麵
想食豆腐花...
買晒?旺角一定食唔 到... 很抵食...好食
超抵...