和其他老店一樣,總有許多老街坊支持,突然收到消息8/8光榮結業,無不悕憈。於是在最後一個營業日前來懷舊一下。口味各有不同,我最喜愛的還是它的蔥油煎餅🥞和韮菜餅。和唯一麵家的蔥油餅相似,上海麵家的蔥油餅是一塊薄薄的、充滿香蔥的脆煎餅。能在最後一天吃到新鮮煎出的蔥油餅,真覺得非常欣慰!家人最喜愛的是它的酸辣湯,買了兩碗回家做晚餐,一家人都吃得開開心心。臨別時還跟老闆和資深姨姨打招呼和拍照留念,祝 願他們亦身體健康!

2021-07-03 481 瀏覽
呢度基本上係我飯堂,佢嘅小籠包、牛肉餅、粢飯、餃子麵、擔擔麵、豆漿都試過,選擇多價錢相宜味道亦好好。泡菜蛋炒飯 ($46)上碟見到炒飯粒粒分明,加埋紅紅地嘅泡菜醬,感覺好開胃,好多時口淡淡冇乜胃口就會叫黎食。泡菜夠勁,炒飯粒粒分明,加埋蛋液同肉碎,十分1惹味。而且一碟好大份,足夠兩個人食。香菇素菜水餃 🥟 ($34)屋企有人食素,而佢呢度嘅素餃每日新鮮製造,十分好吃。入面嘅香菇同埋各種蔬菜都好新鮮爽脆,咬落索索聲,調味亦香口。好多時見店面姐姐都喺度包緊餃子。但係因為供應有限,有時下午就賣曬。好多時我都會打定電話問仲有冇貨然後來取。堂食嘅話會配麵吃;外賣拎走返屋企,就會原盒放喺雪櫃,隨時想食就拎出黎煎或煮。推介俾附近食素嘅街坊😋

泡菜蛋炒飯 ($46)

香菇素菜水餃 🥟 ($34)

推介俾附近食素嘅街坊😋
2021-05-04 519 瀏覽
好耐無去元朗,今晚約咗人交收,順便食晚餐。本身我都鍾意食上海嘢,有一次無意中經過呢間舊式上海麵店,有好幾款麵和包點都想試,之前食過擔擔麵,雲吞麵,今次食酸辣麵,裡面啲料同出面有啲唔同,有豬肚,好爽口,湯底酸酸辣辣好好味,唔係好辣,啱我,不過喜歡辣嘅可能會覺得唔夠辣。仲有其他嘢想試,期待下次再嚟。
好耐無去元朗,今晚約咗人交收,順便食晚餐。
仲有其他嘢想試,期待下次再嚟。
2021-05-04
2021-01-05 903 瀏覽
同老公經過呢間上海麵家,俾佢門口嘅生煎包吸引住,就入咗嚟試吓。我哋叫咗兩個下午茶餐加一個洋蔥牛肉餅。先嚟到嘅係吉列豬扒麵,塊豬扒乾乾哋,應該係炸咗一段時間;而麵嘅湯底就較清⋯我覺得一般。雪菜肉絲麵,味道都係偏淡。最後係洋蔥牛肉餅,嚟嘅時候只係微暖,冇肉汁唔juicy,似係翻叮⋯而且個洋蔥味搶晒啲牛肉味,一般。總括嚟講,我覺得佢哋嘅出品唔夠熱同新鮮,而且味道亦偏淡⋯唔係好啱我哋呢啲食慣濃味嘅朋友。

我哋叫咗兩個下午茶餐加一個洋蔥牛肉餅。

吉列豬扒麵

雪菜肉絲麵,味道都係偏淡。
雪菜肉絲麵

洋蔥牛肉餅

2020-12-24 580 瀏覽
今朝男友收工之後返元朗同我一齊食早餐,佢話想食粢飯所以我地就搵左呢間懷舊上海店試下🤦兩個人叫左個粢飯,炸銀絲卷同埋一個洋蔥牛肉餡餅~洋蔥牛肉餡餅幾濃味同埋幾重胡椒味,牛肉唔韌,但無乜汁,店員係烘熱過先俾我地,不過都唔太脆,非常一般炸銀絲卷唔算好油,裡面麵包偏鬆軟,水準正常,但唔中意佢既煉奶無分開上☹️粢飯係一早包起keep住蒸緊,剪開已經見到唔太吸引。。。啲飯好厚無乜料,油炸鬼又淋晒,幾難食🤦🤦期間見到店員包餃子都無帶手套,包包下又去左做其他野,感覺好唔衛生呢間餐廳唔會有下次。。。
兩個人叫左個粢飯,炸銀絲卷同埋一個洋蔥牛肉餡餅~

呢間餐廳唔會有下次。。。
2020-12-24
$25 (早餐)
2020-09-10 660 瀏覽
真懷舊小店,環境佈置都係懷舊,食物都係懷舊款式,真係食到正宗上海小食同麵條,惟一係要帶住一身油煙味離開。如果黎食餡餅唔好話唔提你,小心爆汁湯麵嘅湯頭就淡口咗啲。雖然係下午茶但係碗麵都幾大碗,如果唔大食嘅你,兩個人去食建議叫一個麵餐,另一個小食餐,佢杯豆漿唔講得小係大杯裝,唔會因為係下午茶而變細,所以整體黎講係好低食嘅。
。如果黎食餡餅唔好話唔提你,小心爆汁
下午茶
2019-12-15 1057 瀏覽
突然想食鹹豆漿,但現在真是買少見少了,元朗好似得返呢度有得食?六點半左右黎到,全店滿座,店很小很迫,大部份食客都習慣撘枱,等了一會有人結帳,順勢就走進去撘枱了。先來一份蔥油餅,雖然係一早整好,但依然鬆軟滿蔥香,吃下亦沒有油膩感,好吃。鹹豆漿幾足料喎,油條加蔥花仲有少量鹹菜加芝麻,仲有淡淡的豆香,過下口引實在不錯。最後仲點左粢飯,微溫而且很多餡,鹹菜肉鬆加油條的配搭真的好棒,煙煙韌韌的糯米好有口感,好吃。餐牌選擇很多,對面食客點的麵食十分大碗,勁吸引呀,下次來試試先。

2019-10-19
2019-09-08 770 瀏覽
呢間位於元朗小巴站附近嘅上海餐廳,佢嘅食物質素OK,今次我食佢哋個蔥油餅蔥油餅本身夠熱餐廳地點方便,但係當我行入去餐廳就發覺一大浸油煙味,咁我就選擇外賣但係餐廳寫明學生有優惠,但係當日我帶住小朋友去幫襯,而小朋友亦都係着住校服,但係佢就冇比優惠我,要收我正價我就覺得有啲取巧啦
2019-08-03 472 瀏覽
朋友介紹黎到呢間餐廳,佢話呢間鋪已經好多年,佢亦都好鍾意食,食左好幾年,我一次都無食過,適逢有一晚到元朗睇戲,一個人又唔知食咩好,所以決定試一試。這店的裝修很簡單,星期三晚飯時間7點,只有4,5個食客。我叫左酸辣水餃粗麵$37+炸銀絲卷$14。大大碗,好好味,酸辣配料非常足料,配有4隻韭菜豬肉餃,麵質爽口。另外炸銀絲卷即叫即炸,新鮮熱辣香脆可口,配上煉奶,好好味,以這價錢的確高質素。朋友果然無介紹錯!
這店的裝修很簡單,星期三晚飯時間7點,只有4,5個食客。

我叫左酸辣水餃粗麵$37+炸銀絲卷$14。
2019-07-11 407 瀏覽
食過午餐,現在有一點肚餓附近找了這間上海餐廳,決定進店醫肚餓這間店舖裝修簡陋和一般的上海店分別不大,這個北京餡餅並不熱,而外皮很厚,久菜和肉的餡料也偏鹹, 春卷的餡料全是蔬菜,春卷皮已經不脆,相信放了很久這個菜肉雲吞湯底很淡,雲吞皮很厚而他的餡料和北京餡餅的餡料是一樣的,太求其而凍豆漿味道清淡不夠濃郁,
這間店舖裝修簡陋和一般的上海店分別不大,
而凍豆漿味道清淡不夠濃郁,
2019-05-23 771 瀏覽
番黎元朗搵食,未分享過既好店真係無乜🙄 正當R爆頭之際,黎到上海麵家前🍝 佢係元朗就好多年架喇,間唔時經過都買塊饀餅吔🥙晚飯時間黎到,八成滿😮 成間舖我估迫迫地坐到四十人,其實就食堂feel, 白磚牆,貼旦唔同嘢食名係牆🧱 粉低黑字菜單上啲嘢食多到唔知點揀🤔 雖然係堂食,都忍唔住要個饀餅😂 仲有要咗豬扒水餃麵同杯凍豆漿呢啲標配🔰店員極速執咗饀餅🍘同豆漿🥛饀餅上枱從來都係小小煎金黃同燶,樣衰就梗😱 一如以往韭菜搭上濃香醬汁係麵粉皮下既肉碎,暖意同韭菜香一齊湧上口腔😜 平凡既白麵同水餃素裝出場👩‍🦳 加埋隨意擺放既炸豬排🐷 清湯底少油,味道簡潔💪其實水餃既饀係同饀餅一樣既🤣但我就鍾意佢咁😃豬扒薄薄地,酥香好咬口😘豆漿都係同一路,唔係塞爆你既濃香,而係細水長流🥛打咭靚樣就無呢種上海麵舖份架喇😁 但個種實在既簡單味道就同佢裝修一樣實而不華❤️ 埋單食到肚仔飽都係55蚊,夫復何求?

北京饀餅

豬扒水餃麵

水餃

豬扒

豬四

豆漿都係同一路,唔係塞爆你既濃香,而係細水長流🥛

豆漿

2019-05-23
北京饀餅
豬扒水餃麵
水餃
豬扒
2019-01-27 584 瀏覽
如果唔係為左整銀行野,星期六好少咁早起身去食早餐!不過好彩,咁都比我食到間不錯抵食GE上海野。咸豆漿如果同以前細個食開果D比,一定無得比,但係同返依家外面GE店舖質素比,算係不過不失。可惜GE係,豆漿太過薄,豆味較淡,榨菜同蝦米都唔夠香唔夠味,醬油都唔夠,變相出黎GE效果味道偏淡。既然彈到咁,點解我仲造不過不失呢,是關佢撞得到起花,出面已經好少做得到了,加上都好足料,所以我覺得佢仲有得救,可能都係今日失水準o者。北京餡餅呢個質素好高!!!一食落口好Juicy,好香好夠味!!九菜又夠多,正!!粢飯飯同料GE比例岩岩好,不過可惜同咸豆漿個症狀一樣,唔夠味,榨菜肉鬆油炸鬼都係好淡味。牛腩水餃麵呢個係全場質素最高!!!但係就算因為太高,掛住食,忘了影相,唯有字評。三粒九菜水餃大大粒,一咬爆汁,味道調得好好!!牛腩份量都好多,有5,6舊細ge,炆到好冧好入味!! 湯底係腩汁清湯夠濃夠清,冇乜油,至於麵底就係上海幼麵,都好唔錯!總括而言,性價比好高!! 有D食物雖然整得唔好,但唔係差,可能再比機會去試,而且佢好多味道偏淡,食落無乜味道,其實都幾健康!!!下星期再去過=]

咸豆漿
咸豆漿

粢飯
粢飯

牛腩水餃麵

2019-01-26
$30 (早餐)
  • 牛腩水餃麵
2019-01-24 320 瀏覽
一間毫不起眼的老字號上海麵店,位於大棠路綠色小巴站附近,經常經過,裝修簡單,店面乾淨,大約有10多張檯,門口有鍋貼同煎餃賣,今晚一個人晚餐,一於入去試下,估唔到價錢非常實惠,叫左一碗酸辣水餃麵$36,另外加$4有凍豆漿,加埋都只係$40,而且一D都唔細碗,咁既價錢去邊度搵。酸辣湯唔會係好杰身個隻,味道唔會太酸,又唔會太辣,但亦食到佢既辣味,非常惹味,水餃有4粒,係韮菜豬肉餃,韮菜好香,麵質非常爽口,真係又平又抵食。

2019-01-23
2018-12-17 466 瀏覽
今日中午食上海麵,此店在元朗應該已開了10年以上,做熟客生意為主,店面無甚裝修,非常貼地,伹都是衛生非常。獅子頭飯套餐,43元,包紫菜例湯,3棵大大獅子頭舖在飯面,再配以青菜拌碟,絕無花巧,獅子頭都是用肥肉和瘦肉混和炒炸,不油膩,與醬汁和飯混和一起,好味追吃。小籠包,31元,六棵,即叫即蒸,等約十分鐘,皮有一點厚,但餡多,熱騰騰配香醋,口內爆汁的感覺真是最爽。同枱客人點了燻魚配湯粉絲,感覺也很滋味,下次一定試這個。

獅子頭飯

小籠包

同枱客人點了燻魚配湯粉絲,感覺也很滋味,下次一定試這個。

2018-12-17
獅子頭飯
2018-08-30 500 瀏覽
今日嘅午餐叫咗*酸辣餃子米線,雖然已經好夠味,但佢都仲會配埋《豆瓣醬》俾你點餃子🥟食~辣上加辣,正啊!🤤酸辣湯依然好有水準,不會太酸,亦都不會太鹹,味道啱啱好🙌🏻同埋好足料,每啖都會食到佢啲配料㗎!餃子皮薄多汁,一咬開,餃子裡的熱湯🍲湧出嚟,仲有韭菜香味加豬肉嘅鮮味👍🏻加埋杯凍豆漿,完美的午餐🥣

加埋杯凍豆漿,完美的午餐🥣