2021-12-15 1255 瀏覽
多人幫襯,中午時段一個人來,有位。叫左淨雲吞($48),有8粒。味道一般,但製作需時。見第二枱遲過我入黎,上左兩碗麵都未做好。我問一問待應,她回覆:要煮呀!感覺不太良好。等左一陣黎左。大陸呀姐待應又檬檬地叫我比$152,之後睇清楚先叫我比返$48。質素麻麻地。

多人幫襯,中午時段一個人來,有位。

叫左淨雲吞($48),有8粒。
感覺不太良好。

等左一陣黎左。

質素麻麻地。

2021-12-14
2021-11-04 873 瀏覽
The food was delicious and heart-warming. Love the fact that the food is halal. Even though is halal it is not expensive, very affordable. The atmosphere in the restaurant is nice and calm. The service was really good too. Will go back soon. YUM YUM YUM
5 分鐘 (堂食)
  • 烤羊肉串
2021-11-03 626 瀏覽
早前經過發現有間蘭州拉麵館,好懷念以前係中國工作經常光顧的小店,午飯即刻去試下。叫咗碗酸菜牛肉麵,麵質有8、9成似國內吃的,牛肉是牛𦟌,薄而細,量不多,只有幾片,下次要改試紅燒。但麵質比以前係香港其他地方吃的要好,可惜沒有羊肉麵,只有浄手抓羊肉,一大盤的,一個人吃不了。羊肉串燒最少3串才可下單,如果有跟餐加串燒或小食便好了。
2021-09-16 1048 瀏覽
友人表示食過最好食嘅蘭州拉麵一定係呢一間,尤其是湯底做得最出色👍🏻-青椒土豆絲🥔$22-超級大份嘅青椒土豆絲好考刀功🔪爽口嘅薯仔絲🥔酸酸辣辣好開胃🌶️蒜片黃瓜🥒$22-新鮮蒜片🧄mix埋新鮮青瓜片🥒,配合辣油好開胃🌶️份量又夠👍🏻特色泡菜🥬$22-呢度嘅泡菜同韓式泡菜截然不同,選用嘅係高麗菜配合辣油同醋👍🏻同樣好開胃,是個涼菜🌲烤雞翅🐔$25-一份兩隻嘅雞翼叫左個大辣🌶️新鮮煎好嘅雞翼皮脆內較,一咬落去爆曬雞油,雖然外層嘅調味料超級豐富,內裏肉質嫩滑,但略嫌唔係好夠味。不過外皮夠味搭救🐔烤羊肉串🐑$18-羊肉串充滿孜然粉,肉質juicy鮮嫩但就比較好重香料味,非常支持大家要叫辣🌶️,惹味更多。3️⃣串起叫👍🏻原味牛肉🐂28-這裡嘅牛肉薄切,牛肉味濃郁, 肥瘦均勻🐂雖然食得比較薄身,但係絕對不吝嗇,一碗麵都有5️⃣大片,熱愛呢牛肉嘅友人忍唔住加多左一份牛肉🐂蘭州牛肉拉麵🍜$58-A-E嘅麵條大小任君選擇,A是幼麵、B是二細麵、C韭菜麵、D是蕎麥棱最後E嘅是薄寬。點嘅呢個小碗麵🍜,份量已經非常充足。麵條選擇了B🍝,可以好好咁把湯掛在麵上,不得不稱讚這個湯頭🥣,淡淡牛肉清香味,非常細膩滑口好舒服嘅湯。配搭左
青椒土豆絲🥔$22

蒜片黃瓜🥒$22

特色泡菜🥬$22

烤雞翅🐔$25

烤羊肉串🐑$18

原味牛肉🐂28

蘭州牛肉拉麵🍜$58
A-E嘅麵條大小任君選擇,A是幼麵、B是二細麵、C韭菜麵、D是蕎麥棱最後E嘅是薄寬。點嘅呢個小碗麵🍜,份量已經非常充足。麵條選擇了B🍝,可以好好咁把湯掛在麵上,不得不稱讚這個湯頭🥣,淡淡牛肉清香味,非常細膩滑口好舒服嘅湯。配搭左半隻烚蛋🥚、超級稔身入味白蘿蔔以及大量蔥👍🏻非常滿足。
2021-08-29 768 瀏覽
1. 食物质量难以言表,大概是深圳兰州拉面质量的三成,兰州本地拉面的一成。2. 价格大概是深圳同类型兰州拉面的一倍以上。3. 大盘鸡非常之差劲,简直不能称之为大盘鸡。4. 服务和地点是不错的,服务热情到位细致周到。上面的差评仅限于食物质量。5. 如果的确想试试看味道,是可以试试的。have a go at most. 但如果对拉面的品质有要求,那是不可能期待的,和内地差距太大了,哪怕是纽约,多伦多和湾区的兰州拉面都强过这个。

2. 价格大概是深圳同类型兰州拉面的一倍以上。

3. 大盘鸡非常之差劲,简直不能称之为大盘鸡。

2021-06-21 1571 瀏覽
近排突然好掛住係深圳食過既蘭州拉麵,所以星期五收工之後就去試下東方宮叫左一碗大既蘭州牛肉拉麵,麵係由師傅親手拉,所以口感紮實!用料豐富,不但有牛肉🐂,仲有半隻蛋🥚一堆菜🥬🥦白蘿蔔另外亦叫左一碟青椒土豆絲,師傅刀工了得,切得好幼,所以好入味手抓羊肉最為岀色🤤🤤非常有羊味,並配有辣油及孜然粉作調味,有種去咗新疆蒙古食羊既感覺🐑🐑🐑

2021-05-30 1192 瀏覽
蘭州拉麵係大陸就成日見,好少係香港見到,今次亦都係第一次係香港食蘭州拉麵,朋友介紹嘅,咁都俾佢發現到呢間店,位置係銅鑼灣地鐵站C出口,行五分鐘左右,平時好少會行咁入。間舖唔大,不過都幾乾淨,下午茶時段去嘅,所以人唔多。朋友好快決定到食乜嘢,叫咗幾串羊肉串,一份大盤雞,仲有烤雞翼。冇諗到最好食嘅,居然係烤雞翼,好入味,孜然嘅味道好香,不過有兩隻嘅背面有點lung,如果唔係就完美喇。羊肉串都ok嘅,大部分係瘦肉,冇乜肥肉,鍾意瘦肉嘅就會覺得好好,但味道冇雞翼香。大盤雞睇上去好吸引,但味道唔夠,既唔夠香又唔夠咸。總體而言,性價比都算好高,感覺同深圳價錢差唔多,味道都唔錯。
間舖唔大,不過都幾乾淨,下午茶時段去嘅,所以人唔多。
大盤雞睇上去好吸引,但味道唔夠,既唔夠香又唔夠咸。
最近很想吃清湯蘭州牛肉麵,特意從家裡過來吃了一碗,印象中有10款麵可以選擇粗細,現今只有4款了,本是來吃毛細麵的,選了最幼的麵上來以後發現不夠細,但也還不錯啦,只是少少失望。先飲幾啖清湯之後一定要加醋➕辣椒,辣椒不辣只是香,特別適合牛肉麵,總之還算不錯,可以再來。
2021-03-06 1512 瀏覽
作為在港蘭州人辛辛苦苦來到這邊,然後11點寫開門營業,到了不讓進,偏說不營業,讓我們一直在外面等,就這服務意識,一致決定作為家鄉人的我們都不會再來,希望好好反省一下員工的服務意識。
2021-01-09 1889 瀏覽
尼間蘭州拉麵食過幾次,好鐘意佢人手打麵,入到去個環境好似返左深圳咁,疫情下無地去旅行咁唯有嚟尼度感受下大陸的味道!我個人好鐘意食佢地既烤羊肉串,好好味,仲要係用鐵支燒,又唔貴,啖啖肉無肥膏,不過我叫大辣都唔係好辣,但都好食!下午茶時段好抵食,今時今日食碗車仔麵都要50蚊以上,唔包飲野,但佢係人手打麵,湯好有牛味,平過食車仔麵!麵既口感好正,真係正宗蘭州拉麵!碗麵個碗係大但麵就少左d,可能下午茶關係掛...但整體上係好食既,服務員態度都幾好,如果有得追加麵就好啦!我唔介意比多少少!一路寫食評一路好想食烤羊肉,可以天冷既關係🤪如果想有返大陸既感覺,可以去試一下,入到去真係唔似係香港,感覺幾搞笑加上食物唔差
2021-01-04
  • 紅燒牛肉拉麵
  • 烤羊肉串
2020-12-04 1331 瀏覽
下午茶時段好靚啊,優惠價講緊只係$40蚊,就有牛肉拉麵/紅燒牛肉麵/酸菜牛肉麵,配一細碟涼拌:青瓜/土豆絲,飲品例如豆漿就要加6蚊。佢有幾種形狀既麵比你揀,我揀左寬麵即叫即整,所以要等耐少少,其實都好大碗,牛肉有4片,但麵好多,亦都有7/8片蘿蔔片。湯頭顏色好淺,但令落幾甜。麵都幾有彈性,食耐左浸得耐都唔會話淋唒。細涼拌我叫左青瓜,一點完餐佢就會拎比你,一早醃好左放雪櫃,味道幾好,咬落都仲係爽口架

2020-11-15 1284 瀏覽
早排上youtube睇下中國大陸的特色菜, 好多外國人/ 中國人都異口同聲介紹蘭州的牛肉麵 (牛大碗), 睇到我心郁郁想食 (同螺螄粉的吸引性一樣)之後上openrice睇, 原來香港區有呢間蘭洲牛肉麵, 就趁放假時去朝聖地理位置好偏, 要幾條馬路先搵到, 鋪頭比較細間要好D眼力先見到入到去鋪頭坐底, 店的打理好乾淨, 好放心慢慢食我食的係下午茶時間, 叫個紅燒肉麵, 麵有分幼麵同埋大麵(類似刀削麵果類)等既時間唔耐, 黎到...當然冇youtube蘭洲當地咁大碗但係好好食, 麵超級爽滑, 泊得住日韓的麵條, 什至比日韓麵更爽滑...而且湯針同肉塊都係好好味, 湯就唔會好油, 肉就唔會好似牛脾咁一大舊食到痴牙好食, 堅好食唯一不滿意的地方就係冇奶茶, 得汽水, 同埋下午茶麵的份量太少(之前有youtube人話一碗已經好飽, 但根本就唔飽...)下次如果再出銅鑼灣一定會再食

入到去鋪頭坐底, 店的打理好乾淨, 好放心慢慢食

好食, 堅好食

下次如果再出銅鑼灣一定會再食
紅燒牛肉麵
2020-11-14
10 分鐘 (堂食)
紅燒牛肉麵
  • 牛肉麵
2020-06-23 1529 瀏覽
滿懷期待 大熱天時趕到 結果沒有營業 店內窗口位見到的麵粉有小強 相信很長時間已沒有營業了失望而歸 特地寫出來 大家不要摸門釘了~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2020-04-11 1830 瀏覽
話說今日為左食一碗正宗蘭州拉麵,特登從沙田過黎⋯點知居然碰門釘呀!!五點鐘仲未開舖,門上亦無任何吿示,社交平台也無相關訊息。只好去對街食車仔麵,短短十分鐘已經見到多位食客碰門釘⋯唔通收左皮⋯
2020-03-08 1514 瀏覽
這是我第一次寫食評:此店舖座位寛濶,店員招呼有禮貌,介紹拉面的七種寬度,方便食客選擇。而且仲係即時制作拉麵。第一次光顧,只吃了紅燒牛肉湯麵及籣州牛肉拉麵,吃小碗巳經足夠,再吃了兩個小吃:木耳及土豆絲,所有食物包括辣香油,全部都味道正宗,令我在香港找回在中國吃蘭州拉麵久違的味道,食物價錢在銅鑼灣算是吸引。因為太飽,未能再試其他食品,希望下次可以吃羊肉排及羊肉串。店員説此店已開業一年了,難得現在仍能保持水準,因為現時香港很多食店開業後很快便水準下降,希望此店能夠繼續努力保食物水準及捱過香港飲食界的寒冬。