2018-05-22 6155 瀏覽
友人向來愛吃自助餐,尤其是以龍蝦及海鮮做主題的 buffet,更是百吃不厭。講真,近年夜晚食自助餐愈來愈貴,每位收費動輒五、六百蚊,確實令人有點卻步。不過最近友人喺港島太平洋酒店內的「中西.環」餐廳,嘗了一頓唔錯嘅自助晚餐,回來後向我極力推介,說場內不但有冰鎮海鮮同多款即切刺身提供,而且更以「泰式風味」為主題,有泰式咖喱炒蟹、魔鬼魚、南瓜海鮮青咖喱意大利飯、榴槤斑蘭西米糕等多款泰菜供應,最重要嘅係價錢唔貴,星期日至四成人 $398,周末、公眾假及前夕成人 $438,而網上預訂更享七折。嘩!咁多野食,而且價錢仲咁吸引,一於趁假期前夕,兩口子去歎番晚。餐廳嘅環境真係唔錯,尤其是窗邊的座位,景觀一流!自助晚餐供應時間,由晚上 6:15pm - 9:30pm,到埗後,立即出去外面吧檯看看。先由我最愛的海鮮區出發,冰鎮海鮮款式勁多,有翡翠螺、鱈場蟹腳、藍青口、波士頓龍蝦、麵包蟹、蜆隻、大蝦等,而且全部都擺放得整齊有序。拿了一大碟埋位,咁多款海鮮之中,個人最欣賞就是龍蝦,膏量極多,食落肉質彈牙鮮甜;而麵包蟹水準亦不俗,蟹肉結實清甜、蟹膏滿載,加上全部海鮮都 refill 得好快,抵讚!冷盤方面,選
餐廳嘅環境真係唔錯,尤其是窗邊的座位,景觀一流!
冷盤方面,選擇不多,但整體味道都算唔錯,煙三文魚幾有水準,油潤大件,少少地,當過下口癮都 okay。海鮮隔離係沙律吧,沙律嘅陣容雖然唔算得話好鼎盛,但可以自由配搭,再加醬汁;呢度除了有爽脆的沙律菜外,仲有紅蘿蔔絲、粟米粒、車厘茄、冷麵、泰式鳳爪等,夾埋一齊食都幾醒胃。
至於刺身壽司方面,就有三文魚、吞拿魚、希靈魚、八爪魚、油甘魚同兩款卷物,選擇雖然唔算多,但三文魚非常鮮美,肉質細嫩,加上夠厚切,極具口感。不過由於想留肚吃熱盆,所以只淺嘗了一轉。
熱盤方面,由於這晚的主題是「泰式風味」,所以決定先攻泰菜。先吃泰式海南雞飯,雞肉據說用咗香茅、南薑和檸檬葉水等烹調,食落肉質好滑溜,而飯就選用泰國米,飯粒入口煙韌有米香,記得要配埋黑豉油、辣椒醬同薑茸一起吃,更加有風味。
鍾意食蟹的朋友,呢款泰式咖喱炒蟹就絕對唔可以錯過,新鮮肉蟹先以自家製泰式黃咖喱加入洋蔥、辣椒、香茅、芹菜和香蔥爆炒,再加紹興酒提味,最後混入鮮奶及雞蛋快炒。睇下隻蟹鉗極大隻,至於入面的蟹肉,質地細嫩肥美,與濃郁的咖喱醬汁,味道非常匹配,香辣惹味!
呢款係泰式蕉葉燒魔鬼魚,魔鬼魚先塗上參巴辣醬,再用香茅、辣椒等香料以蕉葉包好,慢烤至金黃色,沒想到原來這道魔鬼嘅肉質咁滑溜鮮甜,入口帶微微甜酸,加上蕉葉香和炭香,很有泰國風味。
呢款係明爐生魚,魚肉肉質嫩滑,味道鮮甜,食落完全無魚腥味。
至於其他熱盤就仲有泰式青咖喱雞、燒原隻南瓜海鮮青咖喱意大利飯、紅咖喱鴨、泰式魚餅、泰式炒金邊粉、泰式鹹魚炒芥蘭、燒牛肉等,風味各具特色。咁多款之中,要特別推介當中嘅意大利飯,用料十分上乘,由龍蝦、螃蟹、海蝦、青口、帶子及翡翠螺等多款海鮮材料炮製而成,入口鮮甜味美,值得一試。
如果仲有食力嘅話,建議大家試下泰式紅蝦冬蔭功,紅蝦非常大隻,分量十足,配上以南薑、香茅、紅辣椒、魚露、檸檬葉、青檸及椰糖等熬成的冬蔭功湯頭,味道酸辣醒胃。
又到甜品時間,先讓大家一看陣容,芒果鴛鴦糯米飯分量唔多,小巧的骰,芒果入口甜絲絲,食多幾碟都唔怕滯。另外泰式榴槤斑蘭西米糕亦做得好有水準,榴槤味濃郁甘甜,斑蘭味十分清香,味道夾配。
雞蛋仔係另一個絕對唔可以錯過嘅  Item,即叫即做,熱辣辣,香脆可口,用嚟配雪糕吃,簡直一流,而且仲可以揀原味或士多啤梨味。
另一款一定要推介的甜品就係自製珍多冰,先鋪碎冰,再加入涼粉、三色粉條,芒果肉,筆者饞嘴,連隔離檯用來蘸朱古力噴泉的草莓也一併加進去,色彩繽紛奪目,入口清甜,冰涼透心。
幾飽都要記得留肚食雪糕,有 Mövenpick 和雀巢。至於水果方面,啲花款多到數都數唔曬,有蓮霧、木瓜、番石榴、大樹菠蘿、橙、桃、沙田柚、香蕉、蘋果、哈密瓜等,真係淨食生果都可以食飽。用 $319 就可以吃到這頓晚市自助餐,真係非常超值。順帶一提,今期的「泰式風味海鮮」主題只供應到 5 月 31 日,想食就要快手,唔知下一期又會用乜嘢做主題呢?好期待啊!
2018-05-21
這是小編第二次造訪「中西 ∙ 環」,上回在聖誕期間享用了一個以「奇幻彩莓園」作主題的自助餐 (相關食評:聖誕 • 彩莓• 可口可樂)。今回換了全新主題,以深受港人歡迎的泰菜與海鮮作藍本,塑造了這個「泰式風味海鮮自助晚餐」。 沙律海鮮 不論主題如何,沙律海鮮冷盤基本上變化不大,但往往是最受歡迎的項目之一。就海鮮而言,首推清甜鮮味的蟹拑,其次是肉實結實的波士頓龍蝦,繼而是味道鹹鮮的鱈場蟹腳。 刺身壽司 小編對刺身壽司的質素素來有要求,自助餐因應成本考量,出品普遍難合小編心意。今趟也選擇作壁上觀,只派相機參與! 熱盤麵食 今次自助餐的主題是「泰式風味」,大部份的熱盤也帶有相關特色。「泰式咖哩炒蟹」、「泰式海南雞飯」,以及「泰式紅蝦冬蔭功」可算是最受歡迎的風味菜餚。 「泰式咖哩炒蟹」以泰式黃咖喱、洋葱、辣椒、香茅、芹菜、香葱等爆炒原隻肉蟹而成,每次出菜也把餐盤堆得滿滿,香氣四溢,十分吸睛。細意品嚐,蟹蓋羔量豐足,蟹肉味鮮但稍稍不夠結實,融入惹味搶香的咖喱汁後味道仍屬可口。 「泰式海南雞飯」以走地雞入饌,慢煮浸熟肉嫩味鮮,並輕輕透出香茅及南薑的味道。飯品用上窄長煙韌的泰國米,
沙律海鮮

刺身壽司

熱盤麵食

泰式海南雞飯」以走地雞入饌,慢煮浸熟肉嫩味鮮,並輕輕透出香茅及南薑的味道。飯品用上窄長煙韌的泰國米,混入雞油、香茅及香蒜炒煮蒸熟後味道同樣出色。
泰式紅蝦冬蔭功」的湯頭以香茅、南薑、檸檬葉、辣椒、魚露、青檸等肴製,在最後階段再放入份量十足的泰國紅蝦精煉出味。相比坊間的冬蔭功,這碗作品的酸辣味道來得溫文,甜度相對調高,個人覺得不錯。加上大大隻的紅蝦甚富吸引力,難怪長期有食客排隊輪候。
除了以上三大受歡迎的菜式,席間還有其他值得推介的熱盤,包括有鮮嫩食感遠超預期的「明爐烤魚」;香茅風味十足的「香煎魚餅」;爽彈可口的「炭燒豬頸肉」;甜中帶辣,並煙煙韌韌的「燒原隻南瓜海鮮青咖哩意大利飯」等等。
燒牛肉」是小編唯一要投訴的食品,出品實在韌,難以享受。
甜品

最後來到甜品環節,貪心的小編每款甜品也淺嚐了一口,特別推介「法式焦糖燉蛋」及「山水豆腐花」,兩者皆做得十分滑溜,蛋香豆香突出。
Movenpick 雪糕」幼滑質優,能成推介之列不用多解釋。
要數風味甜品,不得不提「泰式榴槤斑蘭西米糕」及「香茅青檸芝士蛋糕」這兩道出品。小編不嗜榴槤,最終卻被隱藏了榴槤氣味的「泰式榴槤斑蘭西米糕」成功突襲!一口咬下,濃烈的榴槤及斑蘭味道頓時在口中散發,OMG!
青檸芝士蛋糕不算特別,但引入香茅製成這個「香茅青檸芝士蛋糕」確實很少見。相比一般芝士蛋糕,這個蛋糕的芝士味道被適度放輕,最終促成香茅、青檸及芝士皆有所發揮的平衡口味。

朱古力噴泉」亦屬特色甜品,專門溶化小朋友的心。
其他甜品...
相比其他自助餐,這兒的「水果」選擇尤其多。飯後來此拼湊一碟自選水果盤幫助消化是很好的安排。
計及網上付款優惠,「中西 • 環」的自助餐性價比不俗,難怪時常爆滿。今期的「泰式風味海鮮」主題,成功將大家的目光重投一眾熱盤身上,菜式普遍可口富風味,值得試試!

[5/5/2018; Sat]
題外話/補充資料: 週日至四:$398 (成人);$278 (小童長者) 週五至六、公眾假期及其前夕:$438 (成人);$318 (小童長者) 網上訂檯可享七折。 泊車情報:酒店有免費代客泊車服務,消費滿 $300 / $1,000 免 兩 / 三 小時。
2018-05-05
用餐優惠
優惠券
2018-05-03 1067 瀏覽
Sawadika~ 今期 (至5月尾), 港島太平洋酒店既buffet餐廳主打泰式風味海鮮餐, 食既同時可以feel下泰國地道風情~燒豬頸肉好厚身, 肉質嫩滑。泰式風味海鮮餐有泰式咖哩炒蟹🦀、蕉葉燒魔鬼魚、南瓜海鮮青咖哩意大利飯、榴槤斑蘭西米糕、 迷你芒果糯米飯、泰國時令水果等等~另外, 當然唔少得海鮮冷盤、刺身、肉類、一系列甜品等等啦~甜品方面, 我推薦呢度既豆腐花同埋Mövenpick雪糕。豆腐花好嫩滑, 食落充滿豆香。呢度仲有雞蛋仔食嫁! 岩岩整好既雞蛋仔外脆內軟熟, 入面係實心, 有少少似食緊蒸蛋糕。 為咗迎合小朋友既需求, 佢地亦提供朱古力噴泉, 配料有棉花糖、 士多啤梨等等。
Sawadika~
串燒

燒豬頸肉好厚身, 肉質嫩滑。
泰式炒金邊粉

榴槤斑蘭西米糕

泰國時令水果

另外, 當然唔少得海鮮冷盤、刺身、肉類、一系列甜品等等啦~

2018-05-03
  • 養生豆花
Calling! Calling! 請問有沒有泰食控?其實我就是了,最喜歡吃泰式咖喱蟹、各式泰式BBQ,還有芒果椰汁糯米飯⋯⋯想起都流口水!如果你和我一樣,現在有個好抵食的Buffet要介紹給你,$319起,除以上美食,還有麵包蟹、長腳蟹、龍蝦等源源供應,絕對是西環人的Best Kept Secret! 港島太平洋酒店的「中西‧環」 地方不大,食物桌也不多,不過貴精不貴多,你想要的、能回本的,都可以在這裡找到。 第一個回本位,一定是凍海鮮,麵包蟹是我的最愛,這裡源源供應 (吃至尾聲都還有),蟹膏又多又香;另一必食是龍蝦,每隻都爆膏;長蟹腳也不要錯過,好鮮甜。 另一回本位,就是大家都很喜歡的刺身,這晚有三文魚、吞拿魚、八爪魚、希靈魚等等,三文魚十分肥美,不要錯過。 餐廳內有幾個即煮的攤檔,飯桶們必吃海南雞飯,雞肉非常嫰滑,雞皮爽口入味,正! 朋友則推介這碗冬蔭公湯,酸辣惹味,每碗還有一隻大蝦,童叟無欺。 我更愛泰式串燒,尤其是豬頸肉和燒菠蘿,前者又腍又入味,是水準之作;後者經燒烤後糖份更condensed,吃起來好鮮甜。 熱葷都有不少選擇,如南

熱葷都有不少選擇,如南瓜海鮮意大利飯、咖喱烤鴨、泰式魚餅等等,但我最愛的一定是咖喱蟹,食到吮手指;較特別的則有燒魔鬼魚,加了參巴辣醬來燒,十分惹味,魚肉亦滑溜。

水果也沒有令我失望,而且是坊間自助餐較少有的,如大大個原隻大樹菠蘿、泰國青芒 (可灑上話梅粉吃,又爽又甜,我吃了三次)、超甜龍眼、小木瓜等等,好滿足!

最後就是甜品了,普通糕點不多作介紹,較特別的如有白茅青檸芝士蛋糕、榴槤斑蘭西米糕、榴槤豆腐花、香芒椰汁糯米飯等等,實在太美味,吃完這一餐要減肥了。

港島太平洋酒店「泰式風味海鮮自助晚餐」
供應日期:4月16日至5月31日
供應時間:18:15 - 21:30
價錢:星期日至四成人$398​​,小童$278​​,長者$278;周末、公假及前夕成人$438​​,小童$318​​,長者$318 (另收加一服務費)
網上預訂優惠:http://bit.ly/TC-ATasteOfThai2018
2018-04-23
2018-04-24 1164 瀏覽
咁抵食又去左港島太平洋酒店既中西·環食自助晚餐😍!今次係泰式主題,有齊多種熱帶風情既菜式😍,要知道平時食泰國野都唔平嫁😆,依家可以係自助餐任食,超抵!自助晚餐有特色既泰式蕉葉燒魔鬼魚😝、咖哩炒蟹、冬蔭功、炒金邊粉等😍,當然唔少得青咖哩同沙嗲串燒,K都密密食食左唔少串燒😂。講下唔常食既魔鬼魚🤔,原來魚肉甜甜地,外皮帶點焦脆。冬蔭功湯一飲落蝦既鮮味超出,慢慢有點辣,但整體辣度都OK。 仲可以叫個少量版海南雞飯,岩哂想食又唔想佢佔哂quota既大家😂。當日回本位仲有凍盤既龍蝦同麵包蟹!麵包蟹隻隻都超多膏,你能想像到啖啖都係蟹膏既幸福滋味嗎?😭😭又講下甜品先,有得自製珍多冰😝,搞笑又好玩。有榴槤斑蘭西米糕,由榴槤蓉層、班蘭椰汁糕同西米層組成;清新不膩既香茅青檸芝士蛋糕;香茅焦糖燉蛋;迷你版芒果糯米飯等,仲有一個counter專放熱帶水果,番石榴、木瓜、蓮霧、龍眼等,色彩繽紛,又係性價比高既自助餐~

2018-04-21 1298 瀏覽
中曬伏,海鮮有淡味到接近無味嘅蝦 、怪味的藍青口(唔知係咩煮法)同正常味的蜆。見到有三文魚同希寧魚但我無食。生果有一開始已經乾乾地的西瓜(看相),哈蜜瓜同菠蘿正常。生滾粥係比較最好的食物,乾蒸牛肉、蝦餃燒賣同公仔點心差不多。下午茶主打的彩虹蛋糕同酒店張相係兩回事,見到真係好驚嚇同失望。Refill 食物方面,真係第一次見,加六條芥蘭係D豆腐同黃牙白中間,因為已經無咩菜剩返,成本控制得非常好.......廁所無曬洗手液又無加,扣分。如果唔係以為彩虹蛋糕係靚,都唔會去。

廁所無曬洗手液又無加,扣分。

如果唔係以為彩虹蛋糕係靚,都唔會去。
2018-04-14
下午茶
2018-04-15 1007 瀏覽
逢星期一至五,自助晚餐六位客人以上有七折優惠價呀。而家仲做緊泰國美食,上open rice 列印優惠券啦,餐廳無分時段,週五我去咗6:15-9:30pm,坐無虛席,一定要訂枱!原價成人$438,長者及小童$318。(靜雞雞話你知吖,上網免費入會仲有更好筍優惠呀)
2018-04-11 3050 瀏覽
見到咁多野食,就知我地又去食自助餐。唔少人都覺得自助餐又貴又唔抵食,因為好易就會食飽,食唔返夠本。不過對於我地呢兩隻大食精嚟講,三粒鐘食唔停完全無難度,一蚊都唔會蝕畀佢~心諗,呢條女大食到咁,遲早畀佢食窮。今次呢個自助餐嘅特別之處,就係以潮洲菜做主題,略略咁數就已經有成10款潮洲美食,基本上,平時常見嘅打冷都可以搵到。至於海鮮方面亦都唔輸蝕架:螺、蝦、蜆、青口、小龍蝦、扇貝⋯重點係連麵包蟹都有,個蟹蓋仲要勁多蟹膏;當然仲有自助餐必備嘅燒西冷牛、刺身、沙律同埋其他熟食,真係估你唔到咁多野食~今餐buffet令我最驚喜嘅其實係佢嘅甜品,勁多選擇,有中有西:🥧自動即整pancake機、🐥泡芙、🍰單欉水仙巧克力蛋糕、🍐烏龍煮香梨、💎鴛鴦水晶包、🍰黑森林蛋糕、🧀意大利芝士餅、🇫🇷法式焦糖燉蛋、🍎蘋果草莓拔絲(就係封面嗰個,真心好靚)⋯⋯仲有白朱古力噴泉添!就算有兩個胃都搞唔掂,食到我捧住個5個月大嘅肚走~
見到咁多野食,
就知我地又去食自助餐
唔少人都覺得自助餐又貴又唔抵食,
因為好易就會食飽,食唔返夠本。
不過對於我地呢兩隻大食精嚟講,
三粒鐘食唔停完全無難度,
一蚊都唔會蝕畀佢~
心諗,呢條女大食到咁,
遲早畀佢食窮。

今次呢個自助餐嘅特別之處,
就係以潮洲菜做主題,
略略咁數就已經有成10款潮洲美食,
基本上,
平時常見嘅打冷都可以搵到。

至於海鮮方面亦都唔輸蝕架:
螺、蝦、蜆、青口、小龍蝦、扇貝⋯
重點係連麵包蟹都有,
個蟹蓋仲要勁多蟹膏;

當然仲有自助餐必備嘅
燒西冷牛、刺身、沙律同埋其他熟食,
真係估你唔到咁多野食~

今餐buffet令我最驚喜嘅其實係佢嘅甜品
勁多選擇,有中有西:
🥧自動即整pancake機、
🐥泡芙、
🍰單欉水仙巧克力蛋糕、
🍐烏龍煮香梨、
💎鴛鴦水晶包、
🍰黑森林蛋糕、
🧀意大利芝士餅、
🇫🇷法式焦糖燉蛋、
🍎蘋果草莓拔絲(就係封面嗰個,真心好靚)⋯⋯
仲有白朱古力噴泉添!

就算有兩個胃都搞唔掂,
食到我捧住個5個月大嘅肚走~
2018-03-07
2018-04-02 1118 瀏覽
網上找到的這家是以「潮州飲食」作為主題我們來吃的這天是星期日,所以成人每位價錢為$438 ~ 網上訂購並提早付款享有7折。座位並不太多,而且這裡的客人主要以家庭為主~而且還滿多老人家 (´・ω・`)平時在自助餐常見的海鮮這裡也有提供,大概有七種左右整體來說很新鮮,而且解凍的情況剛剛好~而且不會吃到浸過鹽水的鹹味不過吃到螺的時候有幾隻吃到沙耶冷盤還有一些火腿,可以配很甜的蜜瓜~或是鹹香的芝士 (・ω・ )另外這裡也有提供刺身的喔!是說希靈魚很甜。冷盤大概就是這些,還有自選配料的沙律。選擇不算特別多,但感覺也足夠。熟食方面,既然是以潮州美食作為主題嘛~當然有一些經典的美食吧!像是潮州凍蟹、滷水鵝片、墨魚等等 (*゚ー゚*) 凍蟹的肉紮實且頗多,吃起來很鮮甜!滷水的都很入味,鵝片的話濃味得來太。 蠔仔粥和蠔餅的蠔也很大飽滿,吃起來也很鮮味。當然除了潮州美食外,還有其他的熱食。像是薄餅、煎餃子之類的,還有菠菜雲吞。推介蒜蓉青口~蒜蓉香得來很惹味。胡椒鹹菜豬肚湯的胡椒味辣辣的,味道頗重!甜品方而,按冷盤和熱食來說~佔的比例好像更多 (.Q.) 由小蛋糕、果撻、泡芙、麵包布丁等都有,而且每款甜品整
網上找到的這家是以「潮州飲食」作為主題

平時在自助餐常見的海鮮這裡也有提供,大概有七種左右
不過吃到螺的時候有幾隻吃到沙耶

另外這裡也有提供刺身的喔!是說希靈魚很甜。

當然除了潮州美食外,還有其他的熱食。
胡椒鹹菜豬肚湯的胡椒味辣辣的,味道頗重!

甜品方而,按冷盤和熱食來說~佔的比例好像更多 (.Q.)
由小蛋糕、果撻、泡芙、麵包布丁等都有,而且每款甜品整體來說都不會很甜。雪糕有兩個牌子可以選~雀巢或是Mövenpick!還有一個Candy Corner,提供了數款的軟糖 (^0^) 大概小朋友們都很喜歡吧

而且這裡有班戟機~很簡單的操作就可以弄到一塊喔!
不過大小方面好像有點微妙 (默) ... 嘗試加雪糕來吃~這樣也不錯的
是說蘋果批那個很好吃~酥脆的批皮再加上充滿蘋果香的酸甜果肉,多吃點也不怕膩呢~
此外還有豆腐花亦是頗不錯~豆味滿濃郁 ( ̄▽ ̄)

最後酒店還會提供每人一杯工夫茶!!
題外話/補充資料: 雖然總括來說食物款式比起其他的自助餐略為少一點,但很適合較喜歡吃熱食的人。 而且以潮州美食作為主題也很特別啊~這個主題會做到4月15日喔~
2018-03-25
$318.4 (晚餐)
2018-04-01 1171 瀏覽
今日係復活節假期第三日, 家人另有節目, 剩下自己一人,唯有好好去享受一餐下午茶自助餐放鬆自己。 其實呢間酒店餐廳可堪稱本人之飯堂, 因為每個月平均都幫襯兩至三次,不能午餐及晚餐, 由裝修前後直至每期員工替換,我足足已經幫襯咗八年! 唯獨未試過佢哋嘅下午茶自助餐, 所以今次較啱時間去試下!😄經網上訂購有75折, 比原定開始時間早十分鐘到場, 坐低後往巡視一片, 其實以下午茶自助餐食物種類來說已經不算少,冷盤有三文魚及吞拿魚刺身, 青口及蜆,有廚師專責煮粥,熱葷有意粉同埋伊麵, 燒火腿及煎牛脷, 豬腳薑, 蝦餃、燒賣、烚菜心及南乳豬手(輪换)。 炸物有炸餃子、炸雞翼、墨魚小丸子,仲有吞拿魚醬法包,各式其適🤗甜品有Tiramisu 、特別為復活節而弄嘅三色蛋糕( 切開有三層顏色)、 桂花糕、小果撻、 同埋永遠備有嘅 豆腐花、班戟機。以折實大約170蚊來說, 好好哋在酒店餐廳享用兩小時食物都可算叫做划算! 雪糕就係雀巢+movenpick, 如果識計數~食多幾舊刺身+ 兩盒movenpick雪糕,一碗即煮生滾粥,一杯cappuccino 喺出便食都係呢個價錢。但有段小插曲,今天這個時段已經不
甜品有Tiramisu 、特別為復活節而弄嘅三色蛋糕( 切開有三層顏色)、 桂花糕、小果撻、 同埋永遠備有嘅 豆腐花、班戟機。以折實大約170蚊來說, 好好哋在酒店餐廳享用兩小時食物都可算叫做划算! 雪糕就係雀巢+movenpick, 如果識計數~食多幾舊刺身+ 兩盒movenpick雪糕,一碗即煮生滾粥,一杯cappuccino 喺出便食都係呢個價錢。但有段小插曲,今天這個時段已經不是客滿,但由開始半小時後,好多食物已經被掃清,而廚房員工竟然不懂補充食物,眼看還有個半鐘時間, 忍唔住向負責煮粥嗰位師傅提醒一下, 當十分鐘過後依然冇乜動靜,唯有再不厭其煩向當值主管反映,結果在20分鐘過後才陸續有食物補充,及後餐廳主管解釋因部分廚房員工今日是當值之最後一日, 所以才會出現咁嘅情況,他已即時請示餐廳經理去處理, 結果在客人等候食物補充之情況下,變咗每出一樣食物都引致排長龍,這情況相信酒店應該要留意及改善!😏
tiramisu (自助餐食品)
吞拿魚醬法包(自助餐食品)
各式炸物及薯蓉(自助餐食品)
三色蛋糕(自助餐食品)
2018-04-01
吞拿魚醬法包(自助餐食品)
各式炸物及薯蓉(自助餐食品)
三色蛋糕(自助餐食品)
2018-03-22 879 瀏覽
🦐一般;🦀細隻D,但好鮮甜😋鵝片、鵝掌翼好正👍煎蠔餅、蠔仔粥及胡椒豬肚湯可以!熱盤及甜品小D及麻麻哋,所以一定要食埋movenpick 雪糕😜之前看過介紹有可樂樽裝汽水架,但今晚冇有D失望😞同埋冇餐茶凍飲(如果要飲加小小錢)不過有自助熱飲☕️最後直得一讚嘅係各員工服務態度超好👍

最後直得一讚嘅係各員工服務態度超好👍

2018-03-18 1618 瀏覽
其實平時我真係好少食自助餐既,因為覺得每度既自助餐都差不多沒有太大的分別所以寧願嘗試多點不同餐廳更好吧!🤭但今次朋友生日指定說要食呢間既潮州菜自助餐那就沒得選了😎😎聽名字有夠特別的呢.好日都唔過到西營盤!好彩港島太平洋酒店距離地鐵站不太遠算是易找找✌🏻✌🏻.有海景看感覺用膳都幾愉快的😊但這裡面積較細,擺放食物的地方較少所以種類不算太多只能說是足夠吧!自助餐以傳統潮州菜為主,但行完一圈還是想吃海鮮凍盤先☺️☺️先夾了些鱈場蟹腳、波士頓龍蝦、青口、蝦、蜆等等。還有麵包蟹及螺等海鮮。我最推介既海鮮係⋯⋯😍😍😍龍蝦!!!非常大隻又鮮甜仲好多膏!仲非常搶手!記得要食啊!((搵5到影左個張相😂唯有用ιg ѕтory 個張吧))另外蟹腳味道都不差、翡翠螺又大隻同爽爽的!青口同蝦食落都新鮮呢!refill的速度不算快要比點耐性😂😂😂втw海鮮的水準是叫我驚訝啊!讚🌟.其次就食潮州菜啦有滷水鵝片、滷水墨魚!滷水汁食得出用咗好多香料熬製,唔會過鹹,滷水鵝肉滷到好腍❤️❤️滷水墨魚就幾爽口。每樣滷水都清得好快!😂😂胡椒鹹菜豬肚湯、蠔仔粥、潮州蠔餅都係高質之作!蠔仔粥好多蠔之餘又夠甜、胡椒鹹菜豬肚湯好難唔好飲😭😭😭潮
有海景看感覺用膳都幾愉快的😊

((搵5到影左個張相😂唯有用ιg ѕтory 個張吧))

втw海鮮的水準是叫我驚訝啊!讚🌟

潮州蠔餅炸至金黃色,好酥脆!放出嚟一段時間應該好快就腍,但呢個依然香脆。👍🏻👍🏻

仲有其他熟食

試埋d fusion菜,花雕水晶龍蝦鵝肝凍,滷水和牛臉頰!臉頰肉質軟腍估唔到配滷水汁都幾夾。
但個鵝肝凍真係好難食🙁雖然充滿花雕酒香,但個鵝肝好腥好奇怪配埋龍蝦仲怪!係幾靚既但真係5好食呢🧐

刺身就真係冇乜食過冇乜評論可言但望落就賣相一般般了!
甜品方面🤩🤩係我第二推介既部份
以茶入饌,有潮州單欉水仙朱古力蛋有摻入鐵觀音嘅奶凍!2個都有有淡淡茶香,唔會過甜。

仲有其他甜品我都食左好多!全部都唔係伏呢🙂
推薦埋個養生豆腐花。豆腐花夠滑,豆味勁濃,我唔落糖都覺得好好味!

呢度我得款係唔算多但食物質素好環境唔錯服務都好好!應該係性價比高嘅😌😌
逢星期六晚仲有茶藝專家即沖潮汕功夫茶,但同我無緣了!飲唔到😮😮

呢個вυғғeт供應日期去到2018年3月31日炸要試快嚕~~~

2018-03-07
慶祝紀念
生日
  • 養生豆花
  • 波士頓龍蝦、青口、蝦、蜆等等。還有麵包蟹及螺等海鮮
2018-01-14 1866 瀏覽
今晚又係自己孤家寡人食飯, 唔好刻薄自己, 訂咗呢間屬於本人嘅「飯堂」!(因為一個月起碼嚟食兩至三次,啱啱元旦日先食完lunch buffet)自從元旦日嚟食個buffet之後, 呢度無論午、晚餐都客似雲來, 我亦發覺無論裝修、服務及食物質素都經過改革, 其實午餐、晚餐不遑多讓, 晚餐只是多幾樣貴價食材,只是加咗凍龍蝦、麵包蟹, 龍蝦拑燒肉加多咗燒羊架, 兩個時段嘅食品都係高質素, 九成食品都是無可挑剔 唯獨海鮮中凍龍蝦有點失色, 龍蝦是很多肉,但肉質比較實! 刺身我只試吞拿魚及八爪魚, 吞拿魚口感和肉質不差, 唔係一般連鎖壽司店貨色! 燒肉類~牛肉及羊架都好正, 羊肉出乎意外地嫰滑!抵比個 熱葷之中有梅菜扣肉,缺少一般梅菜嘅鹹香, 但扣肉肥瘦適中同埋夠腍已經補返數, 燉湯無得輸,( 其實燉湯好難有本事整得難飲)! 甜品類~ 蛋糕、雞蛋仔、pancake、朱古力鍋、movenpick雪糕, 應有盡有! 冰凍樽裝可樂任飲, 320元(餐飲網站訂購優惠)價錢仲想點?
唯獨海鮮中凍龍蝦有點失色, 龍蝦是很多肉,但肉質比較實!
燒肉類~牛肉及羊架都好正, 羊肉出乎意外地嫰滑!抵比個
自助餐海鮮
日式刺身
羊架、燒牛肉、梅菜扣肉(自助餐食品)
冰凍樽裝可樂(自助餐)
海底椰百合燉瘦肉湯(自助餐)
2018-01-13
日式刺身
羊架、燒牛肉、梅菜扣肉(自助餐食品)
冰凍樽裝可樂(自助餐)
海底椰百合燉瘦肉湯(自助餐)
  • 梅菜扣肉
2018-01-13 1408 瀏覽
I got quite a miserable experience last time so I haven’t dared to go for a while, though I just live in the neighbourhood.Just could not fall asleep last night so when I got up, a rational choice is to have a tea buffet and skip dinner. After checked the catering websites, I decided to give it a second chance.I was quite surprised that there is not a single review about tea buffet on openrice, so this may be the first?Only three tables of guests including me, so the buffet won’t be a recycling
Only three tables of guests including me, so the buffet won’t be a recycling mill like the late lunch in previous days! Honestly speaking, it’s quite a bargain for $138.
題外話/補充資料: The waiter was not quite familiar with the discount booking website so we had some problems there but finally it’s all good.
2018-01-13
2018-01-11 1444 瀏覽
有朋友對我說這裡的自助餐只是普通,但看見不少Openrice食評都有正面評價,於是諗住膽粗粗即管試吓。發現食物選擇多,也有不少在其他自助餐中沒有的地方。有經典樽裝可樂,有雞蛋仔,仲有不少舊可口可樂的畫像。食物咪道也不錯。海鮮有麵包蟹(有很多蟹糕),龍蝦(可憐有點腥),海蝦,青口和螺。燉湯非常好味,飲了三盅。甜品也很吸引,有芝士蛋糕,慕絲,拿破倫餅,麵包布丁,蘋果蘇餅,Dreyer's雪糕批,Movenpick雪糕。(仲有牛奶公司雪糕,不過就變咗不值一提……)重點係某網站有55折優惠,3大人,加上父母兩位可以用長者價錢,最後5個人都不用$1200!!簡直係行過路過,唔好錯過~~^_^
^_^
2018-01-10