2021-11-11 635 瀏覽
秀殿係炸串專門店,炸串來自大阪,做法同天婦羅類似,但麵衣多左麵包屑所以比較厚。要食既話一定要提早訂,我係三個月前訂定既,同埋建議坐bar枱。有兩個日本師傅,男師傅黎左香港十幾年,廣東話好溜利,落單吹水完全冇問題煙燻蘿蔔 ($40) 煙燻味好強,蘿蔔清甜😋薯仔沙律 ($40) 幼滑香濃,簡單但好好食😋香炸雞軟骨 ($55) 香脆,南乳味幾濃炸雜魚餅 ($50) 魚味甘甜但唔算好特別炸豆腐 ($50) 外皮脆而入面超嫩滑,豆味好濃😝梅醬/芥辣/芝士/明太子雞胸肉 ($35)除左明太子外都好好食,主要係明太子比較淡同埋味道唔太夾雞胸,雞胸嫩滑多汁好出色😝帶子三文魚籽 ($45)三文魚籽鹹鮮,醬油味適中,炸粉幾薄,帶子鮮甜嫩滑,唯一唔好係疊得好高唔係好知要點食😂蔥豬肉卷 ($35)將豬肉捲著蔥再炸,香口肉味濃,食落似炸豬排,但因為有蔥,更加甘甜多汁,超好食😍沙錐魚 ($30) 嫩滑但魚味唔夠濃蟹腳 ($50) 未算好鮮甜和牛柳 ($50) 軟淋嫩滑有肉汁,牛味濃郁😍蝦 ($60) 蝦頭脆口,蝦肉結實但蝦味比較淡鯡魚籽昆布 ($45)咬落去卜卜聲,口感好有趣,但味道偏淡青森蒜頭 ($35) 完全

煙燻蘿蔔 ($40) 煙燻味好強,蘿蔔清甜😋
薯仔沙律 ($40) 幼滑香濃,簡單但好好食😋
炸雞軟骨 ($55) 香脆,南乳味幾濃
炸雜魚餅 ($50) 魚味甘甜但唔算好特別

炸豆腐 ($50) 外皮脆而入面超嫩滑,豆味好濃😝

梅醬/芥辣/芝士/明太子雞胸肉 ($35)

帶子三文魚籽 ($45)

蔥豬肉卷 ($35)

沙錐魚 ($30) 嫩滑但魚味唔夠濃
蟹腳 ($50) 未算好鮮甜
和牛柳 ($50) 軟淋嫩滑有肉汁,牛味濃郁😍
蝦 ($60) 蝦頭脆口,蝦肉結實但蝦味比較淡
鯡魚籽昆布 ($45)咬落去卜卜聲,口感好有趣,但味道偏淡
青森蒜頭 ($35) 完全唔似蒜頭,食落好似薯仔好粉,幾特別
年榚 ($25) 煙韌但味淡,要點下醬汁先好食

炸鮑魚 ($70) 鮑魚爽滑彈牙,肝醬夠香濃😝

秋刀魚串 ($55) 肥美魚味濃,有紫蘇葉食落更清新,好食到要叫多串😍

明太子意粉 ($65) 意粉Al Dente,汁香濃得黎又掛到每條意粉😋

布甸 ($35) 幼滑,焦糖味濃,同蛋味幾平衝

大部分炸串食材高質,炸粉輕盈酥脆,食完成餐都唔會覺得油膩,小食亦好出色,完全感受到師傅既用心。同埋氣氛好輕鬆,師傅好有禮貌又會講下笑,真心正😆

價錢: $668/位 (有加一)
環境: 8.5/10
味道: 9.5/10
性價比: 9.5/10
2021-09-25
  • 蔥豬肉卷
  • 炸鮑魚
  • 秋刀魚串
2021-11-09 463 瀏覽
全部炸串之時間拿捏得準確。老闆好勁🤣自學廣東話可以咁流利🤣🤣🤣(佢自己話講得最差係星期日同星期一,所以大家係記住係星期一休息)炸雞翼好juice, 蓮藕麻麻地(可能佢係厚切),炸福崗栗子,痴缐點解甜到蓮容咁,問返先知係煮過先後炸😂哦;明晒,炸海鰻麻麻地有d鯹。signature海老,勁好食,最好食係個頭同腳仔😆😆😆。但encore 果隻就差d,好明顯冇咁新鮮。白子(🙈唔係我食),水牛芝士好好食喎,拉下絲先😎,炸蠔煙肉卷(唔係我食)但我fd 食完係人都知佢啱啱食完蠔,一開口蠔味充足😆,余下果幾款就正常好味無乜特別,thanks 各位收看。
2021-11-06
終於到我食呢間等咗成2個幾月都只係訂到lunch到訪位於銅鑼灣區嘅串揚&酒処「秀殿」秀殿以關西串掦料理,即用食物串起,外層加上麵粉,再放入油鍋中油炸而成。製作方式講就好似好簡單,但其實控制外層粉醬,到油溫同每樣食物要炸幾耐都可以話非常之講究!呢到嘅醬汁亦不會過度濃而搶咗食材本身味道,每一串串揚都各有特色!而且呢到酒類眾多,仲有多款特別酒例如我哋叫嘅其中兩款:紅茶梅酒,乳酪梅酒。呢到採取完全預約制亦都唔容易訂位因為BAR枱只有十個座位同兩張僅坐到兩位嘅二人枱。不過等咁耐嘅期待都無令我哋失望,呢間隱細小店絕對值得再回訪。📍銅鑼灣渣甸街54號富盛商業大廈3樓D室

📍銅鑼灣渣甸街54號富盛商業大廈3樓D室
《#Japanese_taltal | #CausewayBay_taltal 》🇭🇰 串揚&酒処「秀殿」ℍ𝕚𝕕𝕕𝕖𝕟 @ ℂ𝕒𝕦𝕤𝕖𝕨𝕒𝕪 𝔹𝕒𝕪二訪嘅串揚串燒店🍢definitely hidden gem!book位至少都要等兩個月🤯不過等待係值得嘅!絕對係香港最好食嘅串揚🏆單係炸皮已經完勝!- sᴇᴄᴏɴᴅ ᴠɪsɪᴛ (𝟷𝟻 ᴀᴜɢ) -🔸 蔥豬肉卷 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐅𝐥𝐚𝐧𝐤 𝐑𝐨𝐥𝐥 $𝟑𝟓好juicy嘅串揚,豬肉炸得剛好,包住嘅蔥冇燶,吸收咗肉汁,好好味😋🔸 銀杏串 𝐆𝐢𝐧𝐤𝐠𝐨 $𝟒𝟎‼️呢個必點‼️一上菜見到綠色嘅銀杏有點驚喜。炸過嘅銀杏表面咸咸地,但食落微微嘅苦澀味好過癮。不過唔係個個都鍾意食銀杏~🔸 蝦 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 $𝟔𝟎 蝦肉炸得剛好,夠結實,連蝦頭都炸埋,好正!🔸 和牛柳 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧 $𝟓𝟎炸皮完美包住和牛柳,一咬開脆脆外皮係多汁嘅和牛柳😋易咬唔會韌,唔會太油膩👍🏻牛味夠濃郁!🔸 帶子三文魚籽 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐞 $𝟒𝟓另一個必點‼️帶子炸完唔韌又多汁,炸皮完美包住帶子,再加上洋蔥沙律同三文魚籽🔝 🔸 鯡魚

- sᴇᴄᴏɴᴅ ᴠɪsɪᴛ (𝟷𝟻 ᴀᴜɢ) -

銀杏串 𝐆𝐢𝐧𝐤𝐠𝐨   |  蔥豬肉卷 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐅𝐥𝐚𝐧𝐤 𝐑𝐨𝐥𝐥

🔸 銀杏串 𝐆𝐢𝐧𝐤𝐠𝐨 $𝟒𝟎

和牛柳 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧  |  蝦 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩

🔸 蝦 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 $𝟔𝟎
蝦肉炸得剛好,夠結實,連蝦頭都炸埋,好正!

🔸 和牛柳 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧 $𝟓𝟎

帶子三文魚籽 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐞

🔸 鯡魚籽昆布 𝐇𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐑𝐨𝐞 𝐎𝐧 𝐊𝐞𝐥𝐩 $𝟒𝟓
鯡魚籽昆布 𝐇𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐑𝐨𝐞 𝐎𝐧 𝐊𝐞𝐥𝐩

口感一流嘅鯡魚籽昆布🍢一粒粒鯡魚籽係口入面咬開好得意,調味剛好唔沾串揚汁都可以🥰

🔸 炸蕃薯條 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 $𝟒𝟎
炸蕃薯條 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬

由新鮮蕃薯🍠製成,份量十足!每條都好厚,食落甜甜地,但較乾身。而且好飽肚,建議多人先share食😛

🔸 薯仔沙律 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 $𝟒𝟎
薯仔沙律 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

🔸 炸雞翼 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 $𝟐𝟓
炸雞翼 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬

🔸 燒魔鬼魚翅 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐚𝐲 𝐅𝐢𝐧 $𝟔𝟎
燒魔鬼魚翅 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐚𝐲 𝐅𝐢𝐧

🔸 海鰻魚 𝐂𝐨𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐄𝐞𝐥 $𝟑𝟎
海鰻魚 𝐂𝐨𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐄𝐞𝐥

———
📍 銅鑼灣渣甸街54號富盛商業大廈3樓D室 | G/F, 90 Apliu Street, Sham Shui Po

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:隱世嘅串揚店,雖然價格唔似JanJan親民,但日本師傅主理,優質食材絕對值得一試🤎 炸皮係暫時食過嘅串揚店中最好👍🏻唔會太厚又唔會易爛,完美包住餡料。今個冬天一定一定會再去食白子❕

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $600up
炸雞翼 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬
燒魔鬼魚翅 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐚𝐲 𝐅𝐢𝐧
海鰻魚 𝐂𝐨𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐄𝐞𝐥
2021-09-13 370 瀏覽
Yay! It’s Kushikatsu time🤍 Definitely a “Hidden” gem in Causeway Bay, Their kushikatsu batter is super light and crispy! Here are some of my favourites:Scallop Salmon Roe, Herring Roe on Kelp & oyster bacon roll! All mixing different texture in one bite, yum!! Would also love to try their shirako so ive made my next booking in Dec already 🤗鍾意食香口嘢嘅朋友一定會鍾意食炸串,而Hidden嘅炸皮就係出咗名又light又薄又脆!個炸皮可以鎖住晒入邊啲水份,所以唔好影太耐相要快啲食先可以欣賞到最好食果一刻!食咗幾轉之後都唔會覺得太油膩,純粹係真係飽🤣☝🏻炸雞翼真係好好味,要食多兩隻先夠! 帶子三文魚子,賣相好靚但係因為冇辦法一啖食晒佢,食到好lea he

☝🏻炸雞翼真係好好味,要食多兩隻先夠!

帶子三文魚子,賣相好靚但係因為冇辦法一啖食晒佢,食到好lea hea (本人唔係好鍾意食啲跌到周圍係既野),但係都要試下😅 帶子仲好juicy, 仲有少少溏心, 再加埋沙律醬酸酸甜甜同埋三文魚子嘅Umami調味,唔錯既!

另外都鍾意鯡魚籽昆布,食落口魚子脆卜卜口感非常得意,我最鍾意呢個!

然後日本蠔煙肉卷都好出色,外層脆皮加煙韌嘅煙肉再加埋蠔非常之鮮味多汁,一啖咬落去爆曬啲汁出嚟🥳

反而一開始有少少期待嘅Mochi,原來係非常之淡味嘅,要靠點濃汁先有味!下次唔會再叫呢個因為會塞飽左自己😆其實呢度仲有好多嘢想試不過真係太飽啦,食唔落呀!除咗炸串之外,其實小食都唔錯㗎,希望下次可以試埋其他種類啦!

另外想講吓呢度服務態度非常好,但係老闆係一個流利廣東話嘅日本人,可能比你同我更加鍾意香港🤍
2021-09-08 318 瀏覽
這間正宗日式串燒店炸串非常出色師傅係日本人,裝修也很日本大概早二個月之前已經訂位,幾乎日日滿座,十分之難訂位炸芝士串,芝士迷一定要試吓帶子三文魚子,呢個真係好出色店裏招牌菜,超級好味😋三文魚子好新鮮,配上沙律同帶子我們每人點了4串明太子意粉🍝,香濃忌廉味再配上明太子,食到停唔到口,嚟到呢度一定要嗌蘋果酒唔太甜,超好飲,係我鍾意嘅味道除咗蘋果酒食串燒一定要嗌清酒🍶
這間正宗日式串燒店
炸串非常出色

師傅係日本人,裝修也很日本
大概早二個月之前已經訂位,
幾乎日日滿座,十分之難訂位
炸芝士串
,芝士迷

一定要試吓

帶子三文魚子,呢個真係好出色
店裏招牌菜,超級好味😋
三文魚子好新鮮,配上沙律同帶子
我們每人點了4串

蘋果酒唔太甜,超好飲,係我鍾意嘅味道
除咗蘋果酒食串燒一定要嗌清酒🍶
2021-08-16 346 瀏覽
SHIRAKO SPAMMMMMMMMM THAT'S TWO SHIRAKO TEMPURA AND SHIRAKO WITH PONZU SAUCE FOR YOU TO ENJOY. first time having such a huge bunch of shirako, it's like 100g?150g? Fried skewers, similar to tempura in a way, is the best way to go.Remember to preorder them when you call for your reservation, you can either deep fry, serve with ponzu or grill it. I gotta try grilling next time! Also had their chicken wings, dried overnight for a crisper skin and served with a sweet sauce. Also had conger eel but w

Remember to preorder them when you call for your reservation, you can either deep fry, serve with ponzu or grill it. I gotta try grilling next time! Also had their chicken wings, dried overnight for a crisper skin and served with a sweet sauce. Also had conger eel but which super fresh, thus the springy bouncy texture and just the right amount of fat hehe

There's the signature instagrammable scallop and salmon roe; it sure tests your ability to eat with grace with a pile of salmon roe that tumbles down with any unnecessary movements hahahhahaha

The shrimp was also super fresh. There's a cheaper version that's wrapped with shiso leaf and another prawn that $60 and it's quite a big difference in terms of texture. Def recommend going for the more expensive one, the meat is so springy bouncy tight fresh idk the correct term lmao im thinking in canto atm. Anyways, we also had some seasonal veggies which was a nice finish for the meal. It's like one vegetable will balance out my unhealthy diet
2021-08-12 347 瀏覽
Finally tried this famous kushiage 串揚げplace, 聞名不如見面😆I have made the reservation like 2 months advance, I was so looking forward to this meal, and it didn’t disappoint.Everything was so on point as I expected, we ordered lots food by two girls only, and we love everything we ordered. Too bad the shirako 穴子season is over, it was not available that day, I really wanna try that. What we ordered: Fried chicken wing, potatoe salad, ebi (shrimp), pork tenderloin, plum sauce with ships pork flank roll,
What we ordered:
Fried chicken wing, potatoe salad, ebi (shrimp), pork tenderloin, plum sauce with ships pork flank roll, 和牛beef tenderloin, asparagus bacon roll, scallop salon roe and herring roe on kelp.
I think the most impressive and memorable ones would be scallop salmon roe and herring roe on kelp(鯡魚子昆布).
I would highly recommend these two signature dishes.

Overall, I love the vibe here, attentive service, delicious food, a truly authentic Japanese 串揚げplace, it totally lives up to the hype.
鯡魚子昆布
鯡魚子昆布
串揚&酒処「秀殿」𝗛𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 🇯🇵上次食完「秀殿」之後,就即刻book咗下一次🤣 因為實在太好食😋!原來六月尾就冇白子,唔係season🥲 有少少失望🙍🏻選擇少咗少少🤏🏻,但都不減我對佢哋的「炸串」嘅熱情🔥🔥🔥今次都係坐返上次果2個位🥲嗌咗同上次差唔多嘅串揚🍢🍢,因為真係太好食☺️☺️ 都係幾個月食一次姐☺️☺️☺️以下都係再次order嘅,水準一樣😎 包你唔會失望💯💯💯明太子 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🌟帶子三文魚籽 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗥𝗼𝗲 𝗛𝗸$𝟰𝟱 🐚🐠🌟鯡魚子昆布 𝗛𝗲𝗿𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗲 𝗢𝗻 𝗞𝗲𝗹𝗽 𝗛𝗸$𝟯𝟱 🐟🌟水牛芝士 𝗠𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗛𝗸$𝟯𝟬🧀🌟和牛柳 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗛𝗸$𝟱𝟬 🥩🌟手羽唐揚 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗸$𝟮𝟱 🐥🌟另外今次仲試咗『年糕』、『粟米🌽』、『海鰻🎣』,粟米🌽有驚喜嘅,年糕同海鰻都比較淡,需要配搭醬汁享用。其實佢有三種醬汁俾你襯返d炸串,不過我都比較少點🤣🤣 因為材料本身嘅鮮味都好足夠,食材超級新鮮!今次老闆件T-shirt又唔同左🤣🤣都係香港嘅潮句/語🇭🇰 大
串揚&酒処「秀殿」𝗛𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 🇯🇵

以下都係再次order嘅,水準一樣😎 包你唔會失望💯💯💯

明太子 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🌟
和牛柳 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗛𝗸$𝟱𝟬 🥩🌟

今次老闆件T-shirt又唔同左🤣🤣都係香港嘅潮句/語🇭🇰 大家下次嚟記得留意吓!

備注for 白子fans:
11月尾會有返白子!我已經book咗枱!!!!!你地book咗未😋😋?
2021-06-27
  • 鯡魚子昆布
  • 水牛芝士
  • 和牛柳
串揚&酒処「秀殿」𝗛𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻🇯🇵係期待已久嘅炸串🍢呀😍😍!提早差唔多兩個月book係值得嘅😍😍😍每一道菜都好好味😋炸粉好薄,每一樣都大大件😍我地book左bar counter🤗無奈當日我地塞左好耐車,所以坐唔到偏中間嘅位置🥲坐近門口😛我哋由前菜開始💁🏻‍♀️ 首先係2道佐酒小食⋯⋯螢光魷魚沖漬 𝗢𝗸𝗶𝘇𝘂𝗸𝗲 𝗙𝗶𝗿𝗲𝗳𝗹𝘆 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🦑- 有大約6粒螢光魷魚🦑好食!一d都唔馬虎😋不過有少少overprice😛明太子 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🌟- 🥰🥰係有日本味道嘅明太子🇯🇵!可以媲美上年係福岡食嘅☺️🤣🤣雖然而家唔係白子season,作為白子粉絲嘅我⋯當然order晒兩款白子😛🥰酸汁鯛魚白子 𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝗸𝗼 𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟬 🎣🌟- 我黎嘅主要目的!就係為左佢🤩🤩白子呀🥰🥰🥰佢一碗有好多好多白子,仲要每一舊都好厚好creamy😇有大約六至七舊咖!下次來一定會再食!!😚鯛魚白子串 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝗸𝗼 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🎏🌟- 第一次食炸嘅白子,好有驚喜❤️係薄薄嘅炸粉內有一舊又厚又creamy嘅白子🥰你睇吓!真係好大嚿㗎🤩😛💯依隻鯛魚白子都幾正,但始終都係鱈魚白子最
串揚&酒処「秀殿」𝗛𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻🇯🇵

我哋由前菜開始💁🏻‍♀️ 首先係2道佐酒小食⋯⋯

明太子 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🌟

酸汁鯛魚白子 𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝗸𝗼 𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟬 🎣🌟

鯛魚白子串 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝗸𝗼 𝗛𝗸$𝟲𝟬 🎏🌟

依隻鯛魚白子都幾正,但始終都係鱈魚白子最好食🥰比依隻再creamy d! 冬天快點來臨!!!

蟹腳 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗟𝗲𝗴 𝗛𝗸$𝟱𝟬 🦀🦵🏻
- 日本蟹腳🦵🏻但味道唔太出眾,始終蟹腳味道偏淡。配合醬汁食用都OK 嘅😛

- 無食過應該都有見過嘅「秀殿」招牌菜🤗 無敵多三文魚籽係外圍嘅炸帶子🤣🤣佢外層仲有好多沙律醬。成件事係好夾🥰帶子偏細,不過依個價錢已經物有所值。

- 震驚三百萬人嘅「鯡魚子昆布」🤩從來冇諗過鯡魚子可以有咁嘅層次同口感🥰同昆布會咁夾!每一啖咬落去都係”po” “po” 聲☺️好食到有衝動想叫多客。下次去會叫2客😛

- 依個真係必叫!!!!一上碟,啲芝士已經溶晒出黎🤩然後我好辛苦先影到個「拉絲」🤣🤣角度就左好耐🤣🤣🤣拉絲果張相已經食左少少🥲始終都影咗好幾次。整體唔會太膩,當日有衝動想叫多個🥲🧀

鵪鶉蛋 𝗤𝘂𝗮𝗶𝗹 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗛𝗸$𝟯𝟬🥚🌟
- 三粒大大粒嘅鵪鶉蛋🥚好食嘅不過無咩特別😛

和牛柳 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗛𝗸$𝟱𝟬 🥩🌟
- 本來冇諗過食牛,因為見到價錢都唔平。往往當你以平常心對待嘅時候,就會有驚喜嘅出現🤩🤩🤩!點解個牛可以咁嫩咁juicy咁好食☺️我以後食唔番點算🥲

- 見到有朋友極力推介依個炸雞翼,食到最後好飽都叫左😛 個調味調得好好、好均勻💯每一啖都有甜甜地嘅醬汁味道🥰應該係我食過最好食嘅手羽唐揚!又係一個充滿日本風味嘅dish🥰🥰🇯🇵

「秀殿」係無免費茶水供應咖🍵 所以我哋係order左一壺300ml嘅清酒𝗦𝗮𝗸𝗲🍶(𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟬),價錢都合理。

以上嘅食評真係一啲都冇誇張☺️我一食完就即刻book咗下一次啦🤣🤣 淨係book到Lunch 🥲 Dinner要去到下年了⋯⋯

不得不提三位Staff & Chef 都好親切友善☺️無論係book枱定係餐廳都好好禮貌☺️又係置身日本嘅感覺呀🇯🇵🤣🤣🥰
  • 鯛魚白子串
  • 鯡魚子昆布
  • 水牛芝士
  • 手羽唐揚
2021-05-15 1591 瀏覽
期待咗好耐嚟依度食飯因為佢哋實在太full喇book完都要等好幾個月!一入到餐廳第一印象就係抽氣比想像中好😂無油煙味,地方乾淨企理,坐得好舒服👍🏼師傅見我哋生面口就主動過嚟介紹menu, 好nice。我哋好快就決定到食咩:生蠔 - 可以再凍啲😂芥辣雞胸肉 - 幾惹味,雞肉好滑日本蠔煙肉串 - 好味!帶子三文魚籽 - 幾有趣嘅combo, 不過食得好狼狽😂炸蝦 - 好味👍🏼蝦頭正!鯡魚子昆布 - ok laMozzarella cheese - 芝士迷一定會鐘意。總括嚟講,好欣賞佢哋嘅炸皮,好輕盈好薄脆,下次有機會想夜晚嚟食,感覺氣氛會幾好

生蠔 - 可以再凍啲😂

芥辣雞胸肉 - 幾惹味,雞肉好滑

日本蠔煙肉串 - 好味!

帶子三文魚籽 - 幾有趣嘅combo, 不過食得好狼狽😂

炸蝦 - 好味👍🏼蝦頭正!

鯡魚子昆布 - ok la

Mozzarella cheese - 芝士迷一定會鐘意。

2021-05-15
2021-04-25 1320 瀏覽
曾經去過一次大阪旅行,除咗好掛住當地嘅章魚小丸子,最念念不忘一定係炸串!最近香港都多咗幾間唔同嘅日式炸串店,每間都記得要提早提早提早book!我地今次都係排waiting list,都係當日先confirm有位!前菜有日本生蠔🦪,鮮甜爽滑,。酸汁白子入口即溶,螢光魷魚漬海水鮮味極濃!炸蕃薯條必試!外脆內軟到不得了,蕃薯粉粉地超甜!炸串即點即炸,需要耐心等待,炸漿唔會過厚又唔會油膩,裡面嘅食材都燒得啱啱好,邊食邊飲住杯highball超嘆!特別喜歡佢地嘅「創作」炸串,帶子三文魚籽及日本蠔煙肉卷,配搭得非常好味!

前菜有日本生蠔🦪,鮮甜爽滑,

2021-04-14 1201 瀏覽
想食呢間日式炸串店好耐,今次終於約埋朋友一齊去食😋 我地大概提早2星期bk定,打去問嘅時候4月嘅weekend lunch booking已經非常full, 大家想食要提早book定呀💡餐廳唔算好大,位置都唔多,主要都係一行bar枱咁,整體感覺乾淨企理。師傅係日本人,牆上menu亦係中日對照,非常有去左日本居酒屋嘅感覺😋✨酸汁鯛魚白子($180)呢個係必點😋雖然價錢少貴,但份量非常多。白子刺身係其他地方都有食過,但就唔係度度都整得新鮮好食,但呢度嘅白子刺身就絕對係高質😋白子刺身本身味道鮮甜,口感細滑,再加左橘醋、葱花同蘿白泥作調味,令成個感覺更為清新♥️✨日本生蠔($45)$45食到咁新鮮嘅日本蠔,cp值非常高♥️生蠔都幾大隻同肉厚,食落海水味較淡,甜味突出,推薦!✨帆立貝三文魚籽($45)見每個黎食嘅客人都點,我地就當然唔可以錯過喇😋大大粒帆立貝新鮮炸起,外層嘅炸粉係金黃色,厚度岩岩好。帆立貝上面鋪滿左洋蔥沙律同三文魚子🤩鮮味100分💕✨鯡魚籽昆布($35)第一次食呢款鯡魚籽昆布,味道比我想像中淡,但口感非常特別!彈牙之餘仲食到粒粒嘅魚子,非常有新鮮感❤️✨明太子雞胸 ($35)呢款係師傅

✨酸汁鯛魚白子($180)

✨日本生蠔($45)

✨帆立貝三文魚籽($45)

✨鯡魚籽昆布($35)

✨明太子雞胸 ($35)
呢款係師傅推薦嘅,本來都冇咩期望,因為我唔係特別鍾意雞胸肉,但結果令人非常驚喜!雞肉嘅肉與出奇地juicy同嫩滑,明太子醬嘅分量亦非常多,成個combination 好好味😋

我地仲叫左好多其他野食,不過以上呢幾樣係我覺得特別出色嘅😋今次嘅用餐體驗非常好👍如果有機會嘅話都會再幫襯。
2021-04-13 965 瀏覽
自從冇得去日本之後一直都好掛住日本嘅炸串小店有一次見到朋友post依間舖頭立即被吸引住❤️不過真係好難book位幾經波折終於訂到位👏🏻坐低立即叫個薯仔沙律食下非常鍾意傳統日本薯仔沙律真係好好味❤️跟住就食日本生蠔🦪細細隻都幾鮮甜所有炸串都好好味最好食係三文魚子帶子真係忍唔住食多個❤️仲有白子、鰻魚、蟹腳、排魚子全部都Encore左真係太好味啦😋😋😋跟住仲叫咗個明太子意粉同埋布甸食❤️正宗日本味道❤️連最後個布甸都好香濃又滑超級大滿足
自從冇得去日本之後

真係好好味❤️
跟住就食日本生蠔🦪細細隻都幾鮮甜
所有炸串都好好味
最好食係三文魚子帶子真係忍唔住食多個❤️
仲有白子、鰻魚、蟹腳、排魚子全部都Encore左
真係太好味啦😋😋😋

跟住仲叫咗個明太子意粉同埋布甸食❤️
正宗日本味道❤️
連最後個布甸都好香濃又滑
超級大滿足
2021-01-05 2787 瀏覽
好久沒有這麼喜歡一家居酒屋🏮首先我和陳生都是白子超級無敵粉絲,這次到訪是衝着酸汁白子和炸白子串而來的。剛坐下來我們馬上點了酸汁白子,鮮香嫩滑,好幸福的感覺、馬上encore 😊 。本來不太喜歡吃煎炸嘢的我,試了幾寸包括炸芝士(必點)、炸鵪鶉蛋、炸魚子餅、炸白子(口感得意但酸汁好味啲)然後試了幾款水果酒,慢慢飲、慢慢點菜,吃了一串又一串,一邊和廣東話流利的日本師傅兼老闆聊天,一解全年冇去日本嘅想念,非常地道正宗日本小店😌 最好一個月前預約
好久沒有這麼喜歡一家居酒屋🏮

首先我和陳生都是白子超級無敵粉絲,
這次到訪是衝着酸汁白子和炸白子串而來的。

最好一個月前預約
  • 酸汁白子