2022-02-19 37 瀏覽
今日去開油麻地嗰邊,發現呢間新開張嘅日式居酒屋,雖然冇咗晚市堂食,但見佢價錢親民,做緊外賣自取88折,一於幫襯試試。我哋唔係好餓,所以叫左主打既串燒,荔枝豚肉串、推介燒芝士年糕,內脆外軟,芝士又夠軟心香濃!雞脯魚乾佐酒一流,雞肉串四色套餐有紫蘇梅子、辣汁芝、明太子同蘿蔔酸汁。呢款好抵食,可以一次過試晒咁多款口味,各有特色。都推介比較特別既呑拿魚薄脆,呢款有淡淡呑拿魚,口感好豐富。連燒飯團都好好味燒得外脆、有飯焦香,整體價錢以居酒屋泥講算超值,味道有質素,下次有返堂食點都要試,見佢賣好多唔同種類既日本清酒,價錢都非常親民,希望疫情好返後可以啤啤佢。
2022-02-18 17 瀏覽
Due to covid, I did not eat out for a long time. However, I want to eat skewer. Therefore, I order my favorite skewers for takeaway. I order Salted Grilled Chicken Wings, Salted Grilled Japanese Chicken Cartilage, Japanese Cod Roe Chicken Wing, Chicken Skewer with Spicy Cheese Sauce, Salt Grilled Ox Tongue, Salt Grilled U.S. Angus Beef Skewer, Salt Grilled Beef Hanger Steak, Pork with Lychee Skewer, Lamb Skewers, Mushroom Skewer, Grilled Eggplant Skewer, Japanese Capelin Skewer, Grilled Rice Cake with Cheese. The waiting time is around 20 mins, all of them are tasty and seasoned well. Highly recommended restaurant for the skewer.
2022-01-27
外賣自取
2022-02-08 46 瀏覽
因為疫情嘅關係已經冇咗晚市,喺油麻地行完街都唔知食咩好,無意中喺OpenRice見到一間傳銷店十分之吸引,於是過去嗌外賣返屋企食。串本屋 ,地址喺油麻地渡船角文蔚街5號。去到舖頭見到裝修都好整潔,而且地方都好闊落,最可惜冇得堂食。如果可以堂食,叫少少酒飲,食串燒咁就真係完美。紐西蘭羊架 一件 48 元 ,羊架賣相十分之好,而且燒到啱啱好,啲肉好林好香,肉質非常嫩滑,而且仲係好Juice,入口又香又惹味 。燒六吋老虎蝦 兩隻 68 元 老虎蝦size 10分大,而且燒到啱啱好,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,加上少少蔥花吊味,令到蝦嘅味道提升一個層次,而且蝦頭嘅蝦膏好香,呢個簡直係必食嘅推介 。燒汁日本鰻魚串 34 元 鰻魚魚肉爽甜,而且魚皮燒到脆卜卜,最鍾意就係食鰻魚,加埋啲日本燒汁調味,真係食一串唔夠喉。燒白鱔 40元 白鱔非常新鮮,燒完仲可以保存到啲肉汁,魚肉鮮甜爽口,加埋啲調味,真係好正。燒油甘魚鮫 88元 呢個我就最鍾意食,因為魚鮫燒到好香,魚肉好新鮮,好香甜,而且魚肉都係好滑好多肉汁,味道真係好好。呢個都係做得好出色。銀雪魚西京燒 128 元 銀雪魚嘅份量都好多,加上餐廳提供嘅醬汁一
串本屋 ,地址喺油麻地渡船角文蔚街5號。
如果可以堂食,叫少少酒飲,食串燒咁就真係完美。
銀雪魚西京燒 128 元 銀雪魚嘅份量都好多,加上餐廳提供嘅醬汁一齊食,令到魚個味道更加突出。
整體來講食物用料非常新鮮,而且每樣食物都用外賣盒裝住,唔會將啲味道撈亂,呢樣我係幾欣賞。
2022-01-30 62 瀏覽
成兩年無得去旅行,真係好掛住去日本旅遊既日子特別係日本既野食,真係好好味,尤其是日本啲串燒同燒肉,零舍好食所以今日就特別搵左間專門食日式串燒既餐廳,就算無得去日本都可以過下口癮除左極海量款式既串燒外,亦有炸物同飯、烏冬,不過我今日黎唔係為左食飯的雖然無得堂食,但都見到入面佈局幾靚,好有日式風格,牆上既畫作都充滿住日本風四式雞肉串,係4串雞肉分別配上唔同醬汁調味:明太子醬、紫蘇梅子醬、辣汁芝士、蘿蔔蓉酸桔醋汁,同一款雞肉,食出唔同味道燒牛舌,勁厚身,好有咬口,牛味亦好重其他串燒同樣出色,當中最impress就係荔枝豚肉串,用豬肉片包住甜甜荔枝肉,咸咸甜甜咁原來勁好味一定要試下炸物都唔錯,炸雞外脆內軟,出色!
成兩年無得去旅行,真係好掛住去日本旅遊既日子

燒牛舌,勁厚身,好有咬口,牛味亦好重

一定要試下

炸物都唔錯,炸雞外脆內軟,出色!
2022-01-25 60 瀏覽
地鐵站行過嚟都幾方便 唔算好遠附近都係茶餐廳嗰啲 想食串燒冇乜選擇入面裝修都好有居酒屋feel 👍🏻氣氛好好食物選擇種類都好多 串燒 蔬菜 去到小食 鍋物 飯都有荔枝乳酸梳打 好好味最怕出面嗰啲荔枝飲品係藥水味 呢個句完全唔會 同乳酸好夾 唔會炸到好燶或者個皮好厚但一上枱真係好熱 要小心啲食菠蘿又係重點推薦 超甜勁多汁叫完一條 忍唔住叫多兩條份量好多 幾個人share啱晒年糕入面好軟熟 同紫菜一齊食好夾小食得黎 又幾開胃芝麻烏冬 重點推薦 啲烏冬好彈口 偏圓身 啲芝麻醬好香 份量亦都唔少 加上仲有蟹子同青瓜 口感更加豐富驚食串燒唔夠飽嘅絕對要嗌好食過出面好多日本店嘅芝麻醬撈烏冬佢啲肉唔會過肥 我怕啲串燒店 成條都係肥膏入口得個油字 呢度就啱啱好 啲肉亦都唔會話過硬好難咬燒雞皮 一份有兩串 抵食之選配埋檸檬汁一齊可以解油膩

地鐵站行過嚟都幾方便 唔算好遠

啲肉亦都唔會話過硬好難咬

燒雞皮 一份有兩串 抵食之選
配埋檸檬汁一齊可以解油膩
2022-01-22 49 瀏覽
佐敦嘅串本屋,由外賣串燒店擴充為設有堂食嘅餐廳,定價仍然親民!堂食店裝修雅緻,亦有供應各式各樣嘅日本清酒,係食日式串燒同埋嘆清酒嘅好地方!鹽燒雞中翼 $24/2pcs鹽燒牛舌芯 $38脆燒豬腩肉串 $24雞翼燒到皮脆肉嫩!牛舌芯厚肉,口感軟腍!豬腩真係燒到有脆皮效果!日本甜蕃薯仔 $18鹽燒美國安格斯肥牛串 $28日本多春魚 $20/2串蕃薯仔熱辣辣,仲好甜美!肥牛串肉味香濃,肥美可口!多春魚咸鮮味夠突出!雞皮 $24/2串免治雞肉棒三色套餐 $68雞皮卜卜脆,送酒一流!三色套餐包括有濃香醬汁嘅汁燒、咸香嘅明太子醬、同埋酸酸地好開胃嘅蘿蔔蓉酸桔醋汁,三款各具特色!焦糖燒菠蘿 $20菠蘿一咬即爆汁!少少焦糖帶嚟香脆嘅口感!明太子燒飯團 $24炸到香口惹味,採用日本新瀉米,誠意十足!
鹽燒雞中翼 $24/2pcs
日本多春魚 $20/2串
雞皮 $24/2串
免治雞肉棒三色套餐 $68
焦糖燒菠蘿 $20
菠蘿一咬即爆汁!少少焦糖帶嚟香脆嘅口感!
明太子燒飯團 $24
炸到香口惹味,採用日本新瀉米,誠意十足!
2022-01-22 33 瀏覽
禁堂食下有間串燒餐廳好抵食, 因為外賣自取88折, 仲可以WhatsApp落單添呀! 餐廳比較隱蔽D, 因為位於柯士甸站附近, 仲要行15分鐘左右先到餐廳, 嗌左好多串燒都只係$410渣! 真係好抵食! 有幾樣比較特色既串燒想重點介紹!鹽燒雞中翼: 燒得好香好入味, 而且雞皮有少少脆, 少少焦香既感覺, 好味!鹽燒日本雞軟骨: 食落去好有口感, 好爽口, 調味料亦落得岩岩好, 唔會太鹹免治雞肉棒三色套餐 (汁燒醬+明太子醬+蘿蔔蓉酸桔醋汁): 個人黎講最中意明太子醬, 因為有少少辣幾開胃, 同雞肉好match, 令我更加想食幾多啖!荔枝豚肉串: 一開始以為好奇怪, 配生果食會唔夾咁, 但原來係兩回事, 食落去荔枝既甜味充斥住成個口腔, 再配埋豬肉食, 成件事好有層次感!串燒秋葵: 上面落左少少木魚碎, 蔬菜可以中和下之前既飽膩感原條燒粟米: 好清甜, 食落去亦有好多水份, 師傅選材的確好好!燒元貝: 雖然唔係好大粒, 但食落去好新鮮, 亦都無沙, 再配埋D大蔥食一流!鰻魚粒燒飯糰: 粒粒鰻魚,  再配埋紫菜食一流, 少少鹹少少焦香!炙燒封門柳蓋飯: 封門柳7成熟左右, 食落去好冧好重牛

炙燒封門柳蓋飯: 封門柳7成熟左右, 食落去好冧好重牛肉味! 而飯亦都用左珍珠米黎煮! 份量亦都好多!

總括黎講, 呢間餐廳性價比的確好高, 食材質素新鮮又好味, 而且外賣仲有88折, 係禁堂食下既首選呀! 有興趣食串燒既朋友一定要試下!
2022-01-21
2022-01-15 54 瀏覽
雖然位置比較難搵 係柯士甸站出會近好多餐廳採用簡約日本風裝修 座位闊落坐得好舒服用QR落單 方便快捷 食物種類都幾多 除咗主打串燒 仲有熟食同飯可以叫 分類都好清晰 鹽燒牛舌心$38極力推薦 厚薄適中 重牛味 燒得岩岩好 👍🏻日本雞腎$20 口質極佳 抵食 焦糖燒菠蘿$28賣相極度吸引 非常貼心切開一件件 方便進食本身個菠蘿已經好甜 再加上燒焦左嘅焦糖 更加好食 聽日食完一舊忍唔住再叫多舊👍🏻燒芝士年糕$28超抵食 外脆內軟 好重芝士味 炙燒封門柳飯$68 封門柳超好食😋 個飯份量超多 啱兩個人share食 食完一定夠飽 同埋呢個價錢真係超抵食 炸墨魚咀$36 幾特別嘅口感 如果有埋沙律醬配就更加好啦 做送酒小食一流抵食嘅串燒店 有幾款都忍唔住再叫 上菜速度好快 員工好友善
雖然位置比較難搵 係柯士甸站出會近好多

幾特別嘅口感 如果有埋沙律醬配就更加好啦
做送酒小食一流

抵食嘅串燒店 有幾款都忍唔住再叫 上菜速度好快 員工好友善

2022-01-11 48 瀏覽
🥳🥳好耐冇同老公出去食飯啦今日要好好慶祝一番! 我哋揀咗位於佐敦嘅日本串燒店,估唔到原來佐敦呢條街有咁多食肆😁簡直係開心大發現!一嚟到店員就好細心攞咗杯熱水俾我哋,呢度全部都係用QR code落單! 好方便 😊唔怕店員會落錯單 場內裝修簡單潔淨,沒有太多花巧嘅裝飾,😂人家賣的是實力! 一開始嚟嘅係封門柳,一串$26 👍🏼牛味濃郁,燒得啱啱好,好Juicy,唔會燒到變牛肉乾😂燒粟米都好抵食 !有整條燒粟米 🌽而且仲好細心 幫你切好四舊👍🏼方便女士們可以斯斯文文咁食! 另外炸雞件好大份$32 炸粉好薄,雞肉好Juicy!另外仲有叫咗燒鰻魚飯團,外層非常香口,配鰻魚汁和鰻魚肉,非常之夾🤤食品整體非常高質,絕對會再encore👍🏼見到門口做緊優惠外賣自取仲有八八折😍
🥳🥳好耐冇同老公出去食飯啦

場內裝修簡單潔淨,沒有太多花巧嘅裝飾,😂人家賣的是實力!

另外炸雞件好大份$32 炸粉好薄,雞肉好Juicy!

食品整體非常高質,絕對會再encore👍🏼
見到門口做緊優惠外賣自取仲有八八折😍
  • 炸雞
2022-01-10 40 瀏覽
餐廳除左有串燒,仲有爐頭位比人shabushabu。所以我哋兩條友又叫鍋,又叫串燒。安格斯肥牛雜菜鍋$148食串燒食好多肉, 梗係要叫返啲澱粉質同埋蔬菜balance返佢。加左烏冬。牛肉份量多,大概有成十塊。牛肉質地唔錯,肉同脂肪比例適中。 佢嘅 芝心獅子狗同埋糯米腐皮包(自己幫佢改😂)燒芝士年糕 $28芝士年糕燒到暖lublub, 入面嘅芝士溶溶地。我鐘意年糕質地,非常軟糯。鰻魚粒燒飯團 $15飯團燒得好靚,面頭燒至焦香,有少少煲仔飯焦嘅感覺。飯團入面有啲 鰻魚粒增添返飯團嘅濕度。魚嘅分量唔會太多,令到個飯糰太油膩。焦糖燒菠蘿 $28幾好食,我媽媽直程叫左兩碟。一嚿菠蘿切成六塊,面頭加上糖再燒至脆身。菠蘿又juicy又甜。食完串燒食呢個就岩晒。

安格斯肥牛雜菜鍋$148

燒芝士年糕 $28

鰻魚粒燒飯團 $15

焦糖燒菠蘿 $28

2022-01-10 20 瀏覽
上星期同左我屋企人去左試喺柯士甸站附近嘅一間串燒店。叫左好多串燒。整體嚟講,高質價錢合理。露荀豚肉串$28露荀同豚肉比例適中,唔會太多肉or菜,唔會太咸,仲keep到蔬菜本身嘅juicy吞拿魚蓉薄脆 $48有少少似米通嘅薄脆令到成個食物加左好多分。大量嘅吞拿魚好新鮮creamy。加埋米通一齊食,口感更豐富。面頭嘅葱花同芝麻就令到味道更加豐富。無落任何醬汁都好味。吞拿魚控必點。燒白鱔 $40厚肉嘅白鱔好好味,皮燒得非常脆。唔會好膩。 調味都唔會太鹹。鹽燒牛舌芯 $38牛舌厚身,位置靚,唔un易咬斷,牛舌肉中間位嫩滑,周邊啲肉少脆口。加埋黑椒燒香,正!免治雞肉棒配蘿蔔蓉酸桔醋汁 $26面頭嘅蘿蔔蓉好fresh 酸酸甜甜,令到雞肉棒加左好多分。

露荀豚肉串$28

吞拿魚蓉薄脆 $48

燒白鱔 $40

鹽燒牛舌芯 $38

免治雞肉棒配蘿蔔蓉酸桔醋汁 $26
面頭嘅蘿蔔蓉好fresh 酸酸甜甜,令到雞肉棒加左好多分。

星期五冇堂食啦,真係要爭取最後機會食嘢🥲🥲即刻約咗朋友去食串燒☺️朋友話呢間串本屋係新開張冇耐,但食野好高質😜所以我地就簡左食呢間🥳🥳-餐廳嘅裝修好似日本,仲擺咗好多唔同款式嘅酒類,加埋係開放式廚房☺️☺️師傅燒串燒嘅味道都傳哂出黎🤩搞到我哋流晒口水🤤🤤一坐低就見到餐廳做緊promotion😌只要like 社交平台專頁就會送2杯無酒精飲品,超抵😍😍🥢炸雞件 $32雞件份量都幾多,配合埋蛋黃醬一齊食,味道濃郁😝雞件好嫩滑,亦唔會有多餘既炸粉😋😋🥢炸菜肉餃子 $28外皮炸到金黃色,好香脆☺️☺️皮薄又餡靚😛值得食架😜👍🏻🥢燒芝士年糕 $28芝士味道濃郁🤩口感煙韌,記得要趁熱食呀😝可以做到拉絲效果架😻🥢麻醬撈烏冬 $38賣相好吸引🤩烏冬好大碗,有好多魚子粒😜增加左食落去既口感😚麻醬都好足夠,超juicy🤤🥢安格斯肥牛湯烏冬 $78想讚下個烏冬湯底,真係好香濃,唔係出面個啲味精湯🥰😛牛肉亦落足料,鋪滿左半個碗😍🥢串燒:我地一共叫士6串串燒😚火候十足😋燒到啱啱好又唔會太韌🤤豬腩肉既肉質好鬆軟,好食到想再encall🤩明太子雞翼會少少辣肉,真係觸碰到味蕾😛加強左口感😚咁多條串燒都燒到好香,真係抵抗唔到佢哋嘅

🥢炸雞件 $32

🥢炸菜肉餃子 $28
外皮炸到金黃色,好香脆☺️☺️皮薄又餡靚😛值得食架😜👍🏻

🥢燒芝士年糕 $28

🥢麻醬撈烏冬 $38

🥢安格斯肥牛湯烏冬 $78

🥢串燒:
我地一共叫士6串串燒😚火候十足😋燒到啱啱好又唔會太韌🤤豬腩肉既肉質好鬆軟,好食到想再encall🤩明太子雞翼會少少辣肉,真係觸碰到味蕾😛加強左口感😚咁多條串燒都燒到好香,真係抵抗唔到佢哋嘅香味,好快已經比我地一啖食哂落肚🥺😙
⭐️鹽燒封門柳 $26
⭐️大蔥雞腿肉 $24

⭐️日本明太子雞翼 $24

⭐️日本甜番薯仔 $18
⭐️豬腩肉串 $24
⭐️醬汁燒豆腐串 $20

2022-01-06
2022-01-04 26 瀏覽
今日經過呢間日本串燒小店 見到佢新開諗住試下 點知又真係好高質 價錢又親民🤩🤩🤩一坐低佢就上咗呢個醬油蕃茄嘅前菜 服務好好👏🏻👏🏻👏🏻我哋叫咗呢個免治雞肉棒三色套餐 包括明太子醬蘿蔔蓉酸桔醋汁 燒汁 每款都各有特色😆😆😆又叫咗雞泡魚干 用黎配酒最夾😝😝鹽燒牛舌芯好好食 咬落好嫩 入口即溶☺️☺️荔枝豚肉串好特別 燒得好香嘅豚肉肉汁夾埋荔枝嘅甜 好正🤩🤩燒菠蘿一定要叫 酸酸甜甜🤤🤤叫咗鹽燒雞軟骨😄😄同埋鹽燒雞中翼☺️☺️ 燒到外皮好香脆最後上嘅係燒芝士年糕 呢個超級好食 好煙韌 一定要叫🤩🤩🤩 依家好多餐廳為慳時間會叮熱咗先放上爐到燒🤭 但佢唔係 佢地係解凍完由頭到尾放係爐上面慢慢燒 所以特別好食👏🏻👏🏻

一坐低佢就上咗呢個醬油蕃茄嘅前菜 服務好好👏🏻👏🏻👏🏻

燒菠蘿一定要叫 酸酸甜甜🤤🤤
叫咗鹽燒雞軟骨😄😄
同埋鹽燒雞中翼☺️☺️ 燒到外皮好香脆

2022-01-03 21 瀏覽
店面吾大 大約5張枱左右,但吾會感到空間好迫,每張枱空間都幾大,環境都吾錯,相隔都比較遠!一開始番茄前菜,好開胃 酸酸甜甜雞泡魚干送酒一流,可惜我吾飲得酒,但單食都好好味,好鮮甜可口雞肉串四色套餐,一次過可以食哂咁多隻味最鐘意明太子味,明太子味但又吾太鹹👍荔枝豚肉,用豚肉包住一粒荔枝肉,清新既感覺,甜甜咸咸,口感都幾特別焦糖燒菠蘿好食,菠蘿表面包住薄薄一層燒過既焦糖,脆脆甜甜,好食解肉膩感燒飯團好香好脆口,份量岩岩好,一個人都可以食哂又吾流,食到飽飽岩岩好!最後食埋燒芝士年糕,好煙韌既感覺 ,芝士味吾太出但整體感覺好夾!建議一大班人情侶都可以黎試下,又抵食又性價比高整體黎講係一次吾錯既經歷,靜靜地好岩同朋友仔聚下舊,串燒種類又多,岩哂吾同人咩都試食🐽

一開始番茄前菜,好開胃 酸酸甜甜

雞肉串四色套餐,一次過可以食哂咁多隻味
最鐘意明太子味,明太子味但又吾太鹹👍

建議一大班人情侶都可以黎試下,又抵食又性價比高
2022-01-01
2022-01-03 13 瀏覽
今日同朋友去左串本屋食串燒,每人$200 已經食到好飽, 同埋串燒上到好快又熱又新鮮!一上黎已經有前菜,番茄🍅凍凍地酸酸地好開胃雞泡魚干魚干燒得吾會好干身,有小小肥美配沙律醬!配埋啤酒/ 燒酒就岩岩好😇😇鹽燒牛舌牛舌好厚,鹽燒最帶到出牛味!燒芝士年糕芝士夾紫菜,年糕有小小咸咸地,食完好飽肚,食完肉可以解下膩😊😊焦糖菠蘿外皮超脆皮,小小甜,入面好多汁好juicy,係串燒界被人忽略既美食荔枝豚肉卷荔枝配豚肉,咸咸甜甜!豚肉好多汁香口!燒飯團(鰻魚同明太子)飯團🍙外皮脆脆地,入面個內涵湧出黎!雞肉串4款(紫蘇梅子,辣汁芝士,明太子醬,蘿蔔蓉酸汁)個樣已經好靚,好岩打卡呃like, 同埋size 好大😍😍

雞泡魚干

鹽燒牛舌
牛舌好厚,鹽燒最帶到出牛味!

燒芝士年糕

焦糖菠蘿

荔枝豚肉卷
荔枝配豚肉,咸咸甜甜!豚肉好多汁香口!

燒飯團(鰻魚同明太子)
飯團🍙外皮脆脆地,入面個內涵湧出黎!

雞肉串4款
2021-12-30