2022-07-31 14 瀏覽
餐廳位於柯士甸站附近,地理位置都幾方便,由地鐵站落車,穿過隧道行5至10分鐘就到. 雖然係地鐵站附近, 餐廳環境都幾好, 唔會太多人同埋嘈. 黎呢間餐廳原因係因為網上幾多人推介, 同埋覺得餐牌嘅性價比幾高. 一入到嚟果然冇睇錯, 平均串燒都係20蚊左右, 相比起出面其他嘅日式居酒屋, 分分鐘要四五十蚊一串.  嗰日好肚餓所以叫咗好多串,  串燒嘅水平都幾高質. 特別係牛舌同埋雞翼. 唔會因為價錢平, 就畀啲質素好差既食物. 餐廳有我最鍾意食嘅燒菠蘿, 菠蘿甜而不膩,真係幾好食. 燒鰻魚都值得推介.另外餐廳都有啲熱食, 例如係天婦羅同埋烏冬. 除此之外餐廳呢家做緊優惠, 如果大家打卡, 會有飲品送.
2022-07-27 15 瀏覽
最近好想食串燒,同埋都好懷念放咗工同朋友聚會,大吐苦水,瘋狂發洩嘅日子,所以上網搵咗間親民又安靜嘅小店。當日我哋6:30左右去到,店內都唔算太多人,但係去到7:30之後就陸續多人,建議如果Walk in嘅話可以早啲去到。雖然七點幾嘅時候比較多人,但都尚算安靜,可以同friend慢慢吹下水。舖頭落單係用QR code落,落咗單之後,職員好快就送上,而且都係即叫即整嘅,可以確保客人食到最新鮮同埋熱辣辣嘅食物,我哋叫咗月見免治雞肉棒,明太子雞翼,小甜薯,炸蟹肉薯餅,麻醬撈烏冬同埋明太子茶漬飯,仲有兩杯飲品。當中最推介嘅係麻醬撈烏冬,價錢唔貴之餘又足料,烏冬都好彈牙,CP值超高!另外月見免治雞肉棒都好好味😋總括而言,呢一間日本良心小店絕對值得encore👍🏻👍🏻👍🏻
  • 麻醬撈烏冬
2022-07-19 16 瀏覽
今晚去到一間食串燒嘅小店食飯😙餐廳雖然唔係好大,但環境乾淨企理,坐落都鬆動,最啱同朋友放工去飲返杯傾下計🤩係落完單係餐廳就送上呢份小食🍅 酸酸甜甜咁幾開胃!👍🏻嘢飲方面呢度選擇都幾多,有生啤,唔飲酒嘅亦都有各款特飲,今次就揀左杯巨峰提子乳酸🍇好啱夏天咁熱嗌黎飲蟹肉薯餅。呢度所有食物都即叫即整,薯餅黎到熱辣辣,內裡係流心嘅👍🏻鹽燒牛脷👅。呢度有兩款牛脷,另一款就賣晒,下次一定要試埋!今次叫左嘅呢款都算厚切,中意牛脷嘅朋友一定要試主食方面就揀左一個茶漬飯同燒飯團。呢度茶漬飯清淡之餘但會有湯嘅鮮味,啲飯索晒啲湯,幾好食🤤飯團就香口,但可能會有啲偏鹹最後燒菠蘿,呢度加焦糖,其實本身菠蘿都甜,但加埋焦糖就更加好食😋覺得呢度每款食物都係認真製作,有啲更加係別出心裁,但價錢又唔會好貴,係親民但有創意嘅小店😍
今晚去到一間食串燒嘅小店食飯😙

係落完單係餐廳就送上呢份小食🍅 酸酸甜甜咁幾開胃!👍🏻

2022-07-18
2022-07-18 9 瀏覽
不嬲都好鍾意日本居酒屋嘅氛圍,今次就同朋友嚟咗近柯士甸站嘅呢間日本居酒屋。餐廳環境細小溫馨,居酒屋常見菜式都一應俱全。黎到居酒屋飲酒就梗係必須啦,我叫咗杯沖繩菠蘿酒梳打,朋友叫咗杯香印提子酒梳打,兩杯味道都唔錯,記得溝勻先好飲,如果唔係只係飲到梳打水嘅味道。收咗工太攰胃口都麻麻哋,所以就唔係嗌澱粉質,叫咗啲小食:雜錦天婦羅、汁煮海螺、雞泡魚乾、燒菠蘿、流心炸蝦球。汁煮海螺有驚喜,個汁味道甜甜地,海螺質地有少少彈性,唔會係霉爛或者唔新鮮嗰種,幾好食。燒菠蘿甜冇渣,正。雜錦天婦羅每一款都好好食,無論係炸蝦、南瓜、冬菇、茄子、番薯,如果一定要揀一樣南瓜係VIP。流心炸蝦球一定要趁熱食,咁樣中間嘅芝士先會有拉絲嘅效果。
燒菠蘿甜冇渣,正。
流心炸蝦球一定要趁熱食,咁樣中間嘅芝士先會有拉絲嘅效果。
2022-07-16 14 瀏覽
好朋友住附近,話想食串燒傾下計,臨時就約出門,說走就走的晚餐,我地好幸運甘來到呢間鋪頭,因為我地無做攻略,純粹見到門口好似係日式串燒,然後就入去食飯。本來坐低就想會五會好貴,點知見到menu,又几抵喔,距仲會有滴晚市定食套餐,價錢同普通食個飯差五多,都抵食架。串燒單價係五算貴的,我地就瘋狂叫野食。安格斯肥牛烏冬,滴烏冬口感非常正,同出面食既五一樣,係入口軟糯又五癡牙的,當然,肥牛都一樣出色。終於食到燒雞泡魚乾,點個沙律醬別有一番風味,上面果片係蓮藕,又靚又可以食。要讚下呢個牛串,嫩口五柴,又夠入味。朋友好鐘意呢個辣椒仔,五辣但係好味,我第一次食,覺得都五錯以後去食我都應該會必叫的,燒菠蘿又甜又juicy, 仲好貼心甘切開一塊塊其他串燒都發揮正常水平,係值得推薦的一間串燒店。
串燒單價係五算貴的,我地就瘋狂叫野食

要讚下呢個牛串,嫩口五柴,又夠入味。
朋友好鐘意呢個辣椒仔,五辣但係好味,我第一次食,覺得都五錯

其他串燒都發揮正常水平,係值得推薦的一間串燒店。
2022-07-07 19 瀏覽
自從搬左屋 就少左去經開去既串燒店就諗住發掘下新既串燒店 過過口癮黎左位於渡船街既串本屋餐廳裝修簡潔雅緻牆身掛上日本景色既畫 以屏風作為分隔 充滿日本風位置寬躺 坐得舒適 餐廳以QR Code下單 下單後好快就上菜流心炸蝦球蝦球炸到脆卜卜 包裹住軟心芝士 再配以沙律醬 大人細路都會鐘意鹽燒牛舌芯牛舌係我食串燒 必點既款式厚厚一片牛舌 爽而不韌 冇令我失望鹽燒封門柳口感軟腍 帶有小小焦香炸雞軟骨上菜時剛炸好 熱辣辣 好好食明太子雞翼漲卜卜既雞翼入面有滿滿既明太子惹味香口燒白鱔白鱔肉好厚身 燒到卜卜脆入口充滿油香 推薦飲品叫左荔枝乳酸梳打味道調得好好 凍冰冰 岩哂咁熱既天氣飲而家有個優惠就係like 社交平台 就可以免費1杯無酒精飲品😊
自從搬左屋 就少左去經開去既串燒店

入口充滿油香 推薦

飲品叫左荔枝乳酸梳打
味道調得好好 凍冰冰 岩哂咁熱既天氣飲

2022-07-07 19 瀏覽
想食串燒會諗起邊度?唔駛講就一定係佐敦渡船街啦,日式串燒係我既至愛,今日黎到呢間響文蔚街既串本屋,環境打破左通常食串燒會有點濟迫感既格局,餐廳內既位置好闊落,慢慢食慢慢傾,坐得舒適。鹽燒安格斯肥牛串、鹽燒封門柳味道調得岩岩好,鹽燒味唔會蓋過本身既味,中意食牛我會推薦呢度既封門柳,有更濃郁既牛味,完美唔韌汁燒日本鰻魚串食得出係上乘既鰻魚,燒到熱辣辣加埋紫菜一齊食超好食燒白鱔、明太子燒雞翼燒到白鱔皮脆卜卜,連鱔肉一齊食好好食,而明太子燒雞翼入面加左小小辣味,更加開胃流心炸蝦球串燒之外仲有d特色食物,呢個炸蝦球一口咬落去入面既芝士流出黎,好味道!螢光魷魚沖漬其他店比較小見到呢款食物,甘當然要試下,食落又真係幾特別,有d似食醬油蟹既感覺,又帶點咸味,可以一試👍🏻
鹽燒安格斯肥牛串、鹽燒封門柳

汁燒日本鰻魚串
食得出係上乘既鰻魚,燒到熱辣辣加埋紫菜一齊食超好食
燒白鱔、明太子燒雞翼

流心炸蝦球
螢光魷魚沖漬
係行過門口嗰陣完全唔覺係居酒屋,但因為太受街坊歡迎而長期full爆既地道小店😧我嗰日去食嗰陣隔離枱仲要係日本人😆一路食一路有係日本不知名地攤食串燒既感覺,嗚哇哈秒速懷念起來wuwu 🥹.推薦菜式有月見自家製免治雞肉棒($38),將沾滿蛋黃既大棒棒一野擺入口真係好幸福🥰吞拿魚蓉薄脆($48)係出面相當少見,當兩種睇落係口感上咁有衝突既食材碰埋一齊居然完全無突兀既感覺,值得一讚!燒芝士年糕($28)咬落口感軟糯又拉絲,食嗰野彷彿一野被拉去遙遠既從前,嗰個仲會同fd一齊食兆曼既年代,但係依個係高級版🤣燒飯糰🍙亦係依間小店既自信之作,今次揀咗三文魚款($24)由頭咬到尾都係滿滿既三文魚絲,好滿足🥰食完一大堆燒物當然要食返啲甜野,食焦糖燒菠蘿($28)就啱唒,外脆內糖心簡直係滿分!

2022-07-06 337 瀏覽
今日嚟到柯士甸附近,試一下這間日本居酒屋。地點比較偏僻,但好處是比較靜,而且看到網上推介這間性價比高,味道似乎也不錯,所以來試一下。前菜 HKD 12 - 去了皮的蕃茄,加了點醋,十分開胃。❤️雜錦天婦羅 HKD 98 - 賣相十分漂亮,而且份量也比想像中多,有三隻大蝦,另外蔬菜有四款不同種類。大蝦十分爽口,略嫌炸物比想像中多油,但也夠鬆脆。❤️三文魚燒飯團 HKD 26 - 十分有份量的飯團,外皮燒過十分香口,略嫌有一點黐牙,但也算好吃!❤️燒元貝(兩隻)HKD 50 - 這個賣相也加分,大大隻元貝,配上蒜頭和蒜蓉。❤️焦糖燒菠蘿 HKD 28 - 超級有驚喜!這是十分推介的一款!首先賣相十分漂亮,味道也超級出色!菠蘿外層有一層焦糖,夠香甜,入邊也很多汁👍👍👍❤️日本甜番薯仔 HKD 18 - 日本番薯很好吃,正常發揮。❤️吉列炸生蠔三件 HKD 36 - 外層炸得很出色,夠鬆化,不過生蠔比想像中細件。❤️蘆筍豚肉串 HKD 28 - 正常發揮。❤️鹽燒美國安格斯肥牛串 HKD28 - 這款略油,但牛味很重,有油脂香。❤️麻醬撈烏冬 HKD38 - 也是很出色的一款,有驚喜,應該是稻庭烏冬,很煙靭,配

前菜 HKD 12 - 去了皮的蕃茄,加了點醋,十分開胃。

❤️蘆筍豚肉串 HKD 28 - 正常發揮。

❤️麻醬撈烏冬 HKD38 - 也是很出色的一款,有驚喜,應該是稻庭烏冬,很煙靭,配上麻醬、蟹籽和各種配料,味道很有層次,很夾👍👍👍

總括來說,這間小店服務好,食物性價比很高,味道不錯,環境比較靜,雖然地點偏僻但去尖沙咀也很方便,推介!
焦糖燒菠蘿
焦糖燒菠蘿
麻醬撈烏冬
今日早收工,同老婆兩個去了佐敦一間串燒,不過咁早已經好full, 等了一會都有得入座啦。店員先放上蕃茄小食等我哋醒醒胃,再睇下本menu,都好多選擇,而家價錢都好親民🙂,先來個焦糖燒菠蘿,賣相幾好,而且啱啱燒起,但咬落去好多汁,好正😋,之後再點了吉列炸蠔,流心炸蝦球,這兩款都好脆口,內裏熱辣辣😋,再來免治雞肉棒配上日本蛋,一定要連蛋一齊食,好滑😚,還有燒白鱔,皮香脆,咬落去魚肉魚油出晒黎😋,叫了份日本卷蛋,雖然普通野,但蛋做得好嫩滑,師父真係有返咁上下先得,最後來個明太子茶漬飯,大滿足,而且每一樣食物都有個蓮藕的小擺設,不錯👍🏻。下次要再來😊
  • 焦糖燒菠蘿
2022-06-30 12 瀏覽
今日在佐敦附近放工,平時都會去彌敦道嗰邊搵嘢食,今日就試吓穿小巷搵嘢食😆😆輾轉嚟到呢間食串燒嘅舖頭😍😍入到去裏面座位非常寬躺,可能因為買嘅嘢食都係一碟碟串燒為主,所以張枱要大啲😆😆燒元貝 $50超級好食!佢新鮮整,非常鮮甜,肉質適中,鋪上滿滿的蒜蓉味道非常夾,食完之後飲埋佢貝殼上面的水,一陣陣的海鮮味,好正啊😍最後忍唔住叫多一碟😆牛肉烏冬$78牛肉有濃濃的牛味,烏冬係讚岐烏冬,非常滑!湯底濃郁😆 三文魚飯團$26外脆內軟,出面佈滿啡色醬汁,味道幾特別明太子雞肉串$26明太子醬好好味,同雞肉非常夾鰻魚串燒$34佢鰻魚嘅肉質好滑,一啲都唔un! 唔係廉價貨色😆吉列炸蠔$36正常發揮!基本上呢度啲嘢食樣樣都好好食,食下食下好快叫滿一枱😆強烈推薦燒元貝😍😍真心正!兩個人食咗$430左右,但絕對物有所值!

燒元貝 $50

牛肉烏冬$78
牛肉有濃濃的牛味,烏冬係讚岐烏冬,非常滑!湯底濃郁😆

三文魚飯團$26
外脆內軟,出面佈滿啡色醬汁,味道幾特別

明太子雞肉串$26
明太子醬好好味,同雞肉非常夾

鰻魚串燒$34
佢鰻魚嘅肉質好滑,一啲都唔un! 唔係廉價貨色😆

吉列炸蠔$36
正常發揮!

2022-06-22 244 瀏覽
位於近柯士甸站一帶的小區人流不多 但都有隱世美食朋友介紹 今晚食日式小店 店內大部份設卡位😌坐得舒服餐牌選擇多 以串燒為主也有麵類和酒類 跟朋友可以chill一下 性價比高,抵食居酒屋店員服務親切,有家的感覺QR code 下單,方便快捷 點了幾款串燒小食: 前菜凍蕃茄🍅$12一落單就自動奉上前菜 清新開胃 雞泡魚乾🐠$68口感柔軟,嚼起來好香,配埋沙律醬,食唔停口👍🏻 月見自家製免治雞肉棒$38蘸著蛋黃食🐣juicy 👍🏻食入口仲有一粒粒雞軟骨碎,口感比較豐富 鹽燒日本雞軟骨🐔$20爽爽脆脆的口感, 以簡單鹽的調味,又有嚼勁 鹽燒封門柳🐮$26薄切封門柳,肉質軟嫩,充滿肉汁 汁燒日本鰻魚串$34充滿濃郁嘅鰻魚汁,串上竹籤去燒 荔枝豚肉卷🍢$22用豚肉包裹著荔枝,趁荔枝當造的季節,當然要試下 燒茄子串🍆$12燒汁滲入厚切的茄子,加上木魚絲,味道一流 明太子燒飯團🍙$26飯團份量好大,比一般串燒店的大,微微焦香,加上足料明太子,突出鹹香味,十分推薦👍🏻 安格斯肥牛湯烏冬🍲$78肥牛、稻庭烏冬份量十足 焦糖燒菠蘿$28賣相十足,外脆内軟,燒多d焦糖,效果更佳 必叫Suntory 生啤🍺 $
位於近柯士甸站一帶的小區
人流不多 但都有隱世美食
朋友介紹 今晚食日式小店

店內大部份設卡位😌坐得舒服
餐牌選擇多 以串燒為主
也有麵類和酒類 跟朋友可以chill一下

性價比高,抵食居酒屋
店員服務親切,有家的感覺
QR code 下單,方便快捷

點了幾款串燒小食:

前菜凍蕃茄🍅$12
一落單就自動奉上前菜 清新開胃

雞泡魚乾🐠$68
口感柔軟,嚼起來好香,配埋沙律醬,食唔停口👍🏻

月見自家製免治雞肉棒$38

鹽燒日本雞軟骨🐔$20
爽爽脆脆的口感, 以簡單鹽的調味,又有嚼勁

鹽燒封門柳🐮$26
薄切封門柳,肉質軟嫩,充滿肉汁

汁燒日本鰻魚串$34
充滿濃郁嘅鰻魚汁,串上竹籤去燒

荔枝豚肉卷🍢$22
用豚肉包裹著荔枝,趁荔枝當造的季節,當然要試下

燒茄子串🍆$12
燒汁滲入厚切的茄子,加上木魚絲,味道一流

明太子燒飯團🍙$26

安格斯肥牛湯烏冬🍲$78
肥牛、稻庭烏冬份量十足

焦糖燒菠蘿$28
賣相十足,外脆内軟,燒多d焦糖,效果更佳

必叫Suntory 生啤🍺 $68
食居酒屋必叫啤酒 日本生啤最愛suntory 易入口又清爽
  • 明太子燒飯團
  • 月見自家製免治雞肉棒
2022-06-21 12 瀏覽
日本北寄貝沙律:北寄貝甘甜,份量十足,配上沙律醬,咸咸地既魚子同爽脆沙律菜,味道清新唔錯。汁燒鰻魚串:濃郁燒汁,鰻魚飽滿軟淋,但有細骨,食嘅時候要小心。鹽燒牛舌芯:表面稍咸,厚薄適中,牛味濃,軟嫩唔韌燒芝士年糕:年糕熱辣鬆軟,芝士內餡唔少味濃,下次encore item日本免治雞肉棒配明太子醬:雞肉內有脆軟骨有口感,明太子醬增添咸香風味。鹽燒翠玉瓜:爽脆多汁,加上大量木魚絲,增加咸鮮味。三文魚燒飯團:醬油飯團咸淡適中,燒得香脆,size勁大嚿,三文魚餡都唔少,廿幾蚊1個性價比高。燒元貝:大隻冇雪味,燒得剛好鮮嫩,蒜蓉惹味。自家即製玉子燒:6嚿大大件,抵食。配有咸咸地嘅醬汁,我覺得唔點汁都夠味。焦糖燒菠蘿:焦糖面香脆,菠蘿多汁酸甜,飯後最佳甜品青蘋果梳打、奇異果乳酸梳打:果味清新唔會太甜。除咗特飲,還有啤酒清酒可選擇。老細幾nice 會同客人傾下計,氣氛輕鬆舒服。叫左咁多野都係400幾蚊,價錢親民👍🏻
鹽燒牛舌芯:表面稍咸,厚薄適中,牛味濃,軟嫩唔韌
鹽燒翠玉瓜:爽脆多汁,加上大量木魚絲,增加咸鮮味。
燒元貝:大隻冇雪味,燒得剛好鮮嫩,蒜蓉惹味。
焦糖燒菠蘿:焦糖面香脆,菠蘿多汁酸甜,飯後最佳甜品
2022-06-17 210 瀏覽
今日約咗多年無見嘅小學同學見面,而佢住喺柯士甸,佢最後帶咗我去佢食開嘅呢間親民居酒屋,日式蓋飯最平$58就有,真係好抵😍。環境方面,位置唔算多只有五張枱。一坐低職員就送上免費小食🥰- 豚肉腩片雜菜鍋湯底好清甜,唔會飲完好口渴。豬肉片幾新鮮,配料非常豐富,包括芝士竹輪、金針菇、年糕福袋、娃娃菜同粉絲。- 清酒煮蜆雖然煮法簡單,但每次去居酒屋都會叫清酒煮蜆🤣。Sake為肥美嘅蜆肉添一份淡淡酒香,食完非常暖胃。- 醬汁燒豆腐串豆腐外皮焦脆,內裡仍然嫩滑,配上甜味醬汁令豆香味更突出,不過略嫌醬汁有啲多。- 雞肉串四色套餐雞肉串套餐一共有四種味道,包括梅子醬、明太子醬、蘿蔔蓉同辣汁芝士。- 免治雞肉棒三色套餐包括原味、明太子醬同蘿蔔蓉酸桔梗汁。三款味道各有特色,食得出雞肉同雞軟骨比例恰到好處,呢度既免治雞肉棒係我食過最好食嘅頭三名👍🏻- 燒元貝元貝幾甜,肉質鮮嫩,唔會燒到好老。另外元貝上面加咗蒜蓉一齊燒,味道更加惹味😋- 明太子燒飯團飯團同我女朋友拳頭咁大👊🏻,飯團口感焦脆,入面有大量明太子,明太子獨有嘅鹹香味好正🤩- 巨峰乳酸梳打味道唔算太甜,仲要好大杯👍🏻總括而言,以上所有食物都好抵食,唔怪

一坐低職員就送上免費小食🥰

燒元貝(兩隻)

- 明太子燒飯團
明太子燒飯團

- 巨峰乳酸梳打
味道唔算太甜,仲要好大杯👍🏻
巨峰乳酸梳打

總括而言,以上所有食物都好抵食,唔怪得我朋友日日都落嚟堂食或者外賣🤣
2022-06-08
燒元貝(兩隻)
明太子燒飯團
巨峰乳酸梳打
2022-06-16 19 瀏覽
🔸鹽燒封門柳 $26🔸蒜香封門柳串 $28兩個口味都好好食,牛肉燒到5成熟口感非常岩岩好,而且好香牛味!非常推介!🔸明太子青瓜(八件) $78少少重口味嘅明太子同清爽嘅青瓜非常之夾,而且明太子唔會話超級鹹,好適合送酒推介!!🔸日本雞腎 $20雞臀非常新鮮,唔會有內臟味,好食!🔸汁燒免治雞肉棒 $24雞肉棒裏面有少少脆脆雞軟骨,吹波波嘅口感非常得意!而且調味都啱啱好,好味道!🔸荔枝豚肉串 $22荔枝啱啱好可以中和五花肉嘅肥膩感,每次食串燒到必嗌呢個!🔸焦糖燒菠蘿 $28呢個燒菠蘿完全做到焦糖嘅效果!菠蘿嘅外表包住咗層脆卜卜嘅焦糖,外脆內軟,超級甜!好正!🔸燒茄子串 $18🔸燒翠玉瓜 $18🔸鰻魚粒燒飯糰 $26個飯團超級大嚿!兩個人share啱啱好~飯團嘅外表輕輕煎過,食落有少少飯焦嘅香味,裏面嘅鰻魚粒份量都好多,好味!🔸奇異果乳酸梳打 $38🔸水蜜桃乳酸梳打 $38兩杯梳打都唔會太甜,凍冰冰又有氣嘅嘢飲最岩食串燒嘅時候叫!整體而言餐廳食物非常高質!推介大家嚟食!!

🔸鹽燒封門柳 $26
🔸蒜香封門柳串 $28

🔸明太子青瓜(八件) $78

🔸日本雞腎 $20

雞臀非常新鮮,唔會有內臟味,好食!

🔸汁燒免治雞肉棒 $24

🔸荔枝豚肉串 $22

荔枝啱啱好可以中和五花肉嘅肥膩感,每次食串燒到必嗌呢個!

🔸焦糖燒菠蘿 $28

🔸燒茄子串 $18
🔸燒翠玉瓜 $18

🔸鰻魚粒燒飯糰 $26

🔸奇異果乳酸梳打 $38
🔸水蜜桃乳酸梳打 $38

兩杯梳打都唔會太甜,凍冰冰又有氣嘅嘢飲最岩食串燒嘅時候叫!

整體而言餐廳食物非常高質!推介大家嚟食!!