2022-06-11 11 瀏覽
難得早收工,今日就去佐敦搵食,嚟咗一間靜靜地嘅小店,主打係食串燒,呢度環境好舒服,放咗工之後好relax而家仲有活動, like同埋follow佢哋社交平台,仲有嘢飲送呢度有10幾款串燒,種類好多,可以試晒唔同嘅嘢,前菜有生蕃茄,額外加咗少少醬汁,酸酸甜甜,好開胃首先,嗌咗一隻鮑魚慰勞下自己先,一上碟已經好吸引,仲要好大隻好新鮮,好細心咁樣切開左三塊,好彈牙同埋鮮甜燒飯團對我來講好新鮮同埋特別,因為之前一路都冇食過,今次就叫一個鰻魚燒飯團,好有驚喜燒到個飯團乾濕到啱啱好,外面好脆,入邊啲飯仲做到粒粒分明,再包住個鰻魚好滑,一啲都唔乾鍾意食魚嘅,都推介食燒白鱔,一啲骨都冇,而且肉質好厚實,食到魚嘅鮮甜味,加少少檸檬汁,就再突出D燒芝士年糕,咬落去好煙煙韌韌,啲芝士喺中間流出來,三層口感好豐富燒菠蘿一路都係我嘅最愛,但係要燒得好食就唔容易,呢度有焦糖燒菠蘿,好特別外面加咗一層焦糖,菠蘿燒得啱啱好,糖分出晒嚟,超級甜嗌咗杯荔枝酒,酒味唔係好重,但係又有淡淡的果味,配串燒一流

嗌咗杯荔枝酒,酒味唔係好重,但係又有淡淡的果味,配串燒一流
2022-06-06
🐱🐷串本屋🐷🐱今日又再次嚟到柯士甸油麻地一帶搵野食😆見到呢間日式串燒店幾吸引就入咗去試試😋佢嘅位置都好易搵 柯士甸站A出口行4-5分鐘就到~門口充滿日式居酒屋嘅風情~店內裝修都好有心 牆上有日式掛畫💖落單用電子方式 自己scan QR code就得,亦好貼心咁會提供埋實體餐牌,可以喺實體餐牌睇咗食咩再喺手機撳💓有唔同嘅串燒、鍋物、飯等 食物種類豐富🥰嘢飲方面當然有各類嘅酒同生啤😆但我嗰日唔係好想飲酒 就叫咗杯奇異果乳酸梳打🥝味道好Fresh😁酸酸甜甜好開胃😋宜家做緊優惠 如果你like佢社交平台 可以免費獲得一杯無酒精飲品㗎!食物方面🥰佢會有個前菜 但未必日日一樣我就唔放喺度喇~我地今次係番茄沙律~ 配上酸酸甜甜嘅沙律醬 好開胃!因為佢即叫即燒/準備 所以啲食物都熱辣辣㗎~我超鍾意佢嘅流心炸蝦球🍤入面咬開有滿滿嘅芝士爆出嚟!仲可以拉絲😍芝士控必嗌!然後串燒方便 我地都叫咗幾款😆首先係鹽燒封門柳,肉質好軟😋同埋充滿肉汁💦然後就係醬汁燒豆腐串 有兩串~😋佢嘅豆腐係炸豆腐嚟 加咗甜甜地嘅醬汁一齊燒 燒好上面再加滿滿嘅木魚絲😆豆腐都好嫩滑~另外亦嗌咗個燒雞皮😋😋燒到脆卜卜❣️好香口 又就滿雞嘅油
🐱🐷串本屋🐷🐱

店內裝修都好有心 牆上有日式掛畫💖

奇異果乳酸梳打

入面咬開有滿滿嘅芝士爆出嚟!仲可以拉絲😍芝士控必嗌!
流心炸蝦球

鹽燒封門柳

醬汁燒豆腐串

另外亦嗌咗個燒雞皮😋😋燒到脆卜卜❣️好香口 又就滿雞嘅油香💖💖
日本雞皮

亦叫咗佢其中一個推介菜式 月見自家製免治雞肉棒🍗佢會有個碗仔跟埋個蛋黃同類似鰹魚醬油比你點嚟食💖呢個真係好好食!入面都食到一啲雞軟骨 口感豐富😆
月見自家製免治雞肉棒

食親串燒我都一定會嗌燒冬菇🍄同燒青椒仔😆
燒冬菇有兩粒~燒青椒仔就有一串~都係加咗滿滿嘅木魚絲🥰如果大家唔食木魚絲可以同店員講聲啊~當然喺手機落單嗰時都可自己備注番
燒冬菇串

燒青椒仔

最後緊係要以鍋物作結😁我哋嗌咗個安格斯肥牛雜菜鍋🥩因為每張枱都有個嵌入式電磁爐 所以佢嘅鍋物所有材料都係生嘅 上到枱先至俾你煮熟佢哋 咁就唔怕煮過頭 而且熱辣辣😋牛肉亦都另上好似打邊爐咁你食嘅時候先至落落去👍🏻入面有勁多款式嘅雜菜🥰有娃娃菜、冬菇、本菇、紅蘿蔔等 亦有個年糕福袋、芝士獅子狗 同埋滿滿嘅粉絲😍😍安格斯牛肉亦唔肥 肉質好軟😍👍🏻
安格斯肥牛雜菜鍋

🐱🐷總結:老闆同店員好貼心 會提醒唔同食物嘅享用方法 收碟速度亦都好快 食物種類亦都好多 下次要再試~
2022-06-08
流心炸蝦球
醬汁燒豆腐串
日本雞皮
月見自家製免治雞肉棒
安格斯肥牛雜菜鍋
2022-06-09 23 瀏覽
好耐冇去渡船街食飯,今晚揀咗呢間食日式串燒嘅小店試吓。座位唔算好多,但環境都舒服。🍡🍡由於太耐冇食串燒,我哋狂風掃落葉咁點咗一堆野食。小店係即叫即燒,上菜速度都算幾快,每隔一陣就上一兩款食物。overall食物質素好好,特別推介以下幾款:🍍🍍焦糖燒菠蘿 ($28)- 微微燒焦,菠蘿好鮮甜juicy,必食推介👍🏼🐟🐟汁燒日本鰻魚串($34)- 肉質厚身無骨,燒得好香口🦐🦐燒老虎蝦 ($34)- 配上蒜蓉好香口,蝦肉質爽口,好味🐂🐂鹽燒封門柳($26)- 肉質鮮嫩,充滿牛味👅👅鹽燒牛舌心($38)- 牛舌厚身切,質感爽嫩,好入味,必食推介👍🏼🍙🍙明太子飯飯團 ($26)- 燒焦嘅飯團面,配上明太子餡,有淡淡的鹹香味。小店嘅價錢比一般串燒店平宜,食物質素唔錯,服務質素好,絕對係食串燒嘅一個好選擇。

🐟🐟汁燒日本鰻魚串($34)- 肉質厚身無骨,燒得好香口

燒老虎蝦
明太子飯團
唐揚炸雞
2022-06-07 13 瀏覽
同朋友喺電影中心睇夜場之前,喺附近搵咗間串燒舖食嘢,見到openrice上面嘅menu係平民價,所以揀咗呢間。入到去有4張枱,空間比起一般串燒居酒屋寬敞,枱夠大,可以放好多碟串燒。入去嘅時候老細同侍應都好好服務,主動問我哋有咩需要,出餐都好快,用QR code落完單唔使10分鐘啲嘢食就嚟齊晒,但全部都係新鮮出爐,抵讚!我哋嗌咗10個串燒,1碟吉列炸生蠔,1個玉子燒。玉子燒58蚊有6件,性價比幾高,食落都飽肚,唔會好似平時食串燒食到貴一貴都唔飽嘅感覺,配上酸酸喊喊嘅柚子汁,令到玉子燒唔係淨係蛋咁簡單,個配搭幾新鮮。吉列炸生蠔3件38蚊,食物質素超過咗個價錢嘅expectation。一上枱時係feel到係即炸的,食落去啲炸粉好脆,入面嘅蠔好有鮮味,爭啲熱親個咀,建議攤陣先先食,推薦!串燒方面,牛舌芯($38)有3件,肉幾厚身,咬落去嘅韌度適中。免治雞肉棒三色套餐($68)有汁燒、明太子醬同蘿蔔蓉酸汁各一,肉質比想像中實,好似食緊漢堡肉咁,要飽肚啲可以食呢個。最後人均200左右,串燒店嚟講都ok啦~

最後人均200左右,串燒店嚟講都ok啦~
2022-06-06 14 瀏覽
夜晚想食串燒,於是搵到呢間日式小店-串本屋,店內裝修有典型嘅日式趟門,一邊係日本壁畫,另一邊係香港景色,我諗係寓意在香港繁華鬧市次中的日式料理餐廳提供餐牌,同時提供QR code 手機點餐,非常方便,我哋今次點左鰻魚粒燒飯團、燒白鱔、月見自家制免治雞肉棒、燒牛舌芯、鹽燒門前柳、焦糖烤菠蘿等等燒白鱔外皮脆口,魚質滑溜而唔乾,燒牛燒得唔好嘅話會好難咬,但呢度嘅牛柳&牛舌都燒得岩岩好,口感軟嫩而不韌。每間日式串燒店基本上都會有自家制雞肉棒,呢度嘅雞肉棒特別加入了雞軟骨,令口感更豐富,配合生雞蛋作醬汁,令味道升華食串燒除咗肉類之外,必須點蔬菜或水果類中和,之前在其他地方試過燒菠蘿,而呢度嘅燒菠蘿特別多加了一層焦糖,令菠蘿多了一層脆口焦糖,有驚喜,另外荔枝豚肉串好特別,係一粒荔枝包住豚肉,兩者比想像中夾奇異果乳酸梳打和荔枝乳酸梳打都唔錯,飲酒嘅朋友建議搭配燒雞泡魚,之前食過好多間嘅燒雞泡魚都係好乾而凍,呢度係真係做到熱而唔乾,推薦大家一試去食晚餐果日咁岩有客人夜啲包場,諗起一大班人包場食串燒都幾正,可以考慮吓下次約多啲朋友一齊食

2022-06-05 14 瀏覽
差吾多每星期都有1日黎呢度附近食飯,但一值都吾覺呢間居酒屋。難得今晚吾洗OT到凌晨,當然要搵埋同事食飯。有位同事提議呢間居酒屋,話好似價錢幾親民咁。呢個係送既蕃茄漬物,少少酸少少甜,無完全蓋過蕃茄既鮮甜味,好refreshing。水蜜桃乳酸梳打夠氣又大杯,天氣熱,配埋串燒一齊食,好夾。燒粟米好甜,有汁,吾會燒到好燶,又熱辣辣,必食。燒日式芝士年糕紫菜夠脆,年糕煙un,中間有d芝士,口感豐富。日式雞肝我吾食雞肝,但同事話味道正常,燒都幾惹味。雞肉串4式顏色豐富,幾IGable,味道同口感都各有特色,一試難忘。門口吾係特別顯眼,但幾有日本feel。環境氣氛同服務都有家既感覺。大家都食得好輕鬆自在。

水蜜桃乳酸梳打
夠氣又大杯,天氣熱,配埋串燒一齊食,好夾。

燒粟米好甜,有汁,吾會燒到好燶,又熱辣辣,必食。

燒日式芝士年糕
紫菜夠脆,年糕煙un,中間有d芝士,口感豐富。

日式雞肝
我吾食雞肝,但同事話味道正常,燒都幾惹味。

雞肉串4式
顏色豐富,幾IGable,味道同口感都各有特色,一試難忘。

門口吾係特別顯眼,但幾有日本feel。

環境氣氛同服務都有家既感覺。大家都食得好輕鬆自在。

2022-06-05 15 瀏覽
放工之後想同同事聚下,於是係公司附近搵咗間好多好評嘅居酒屋飲返杯。係附近返咗成年工,平時lunch先會過去渡船街食飯,晚飯都係第一次,呢間餐廳啲座位都幾闊落又冇限時,位置都算方便,而且價錢好大眾化好啱同朋友聚下。餐廳上菜好快,眨吓眼成枱就放滿嘢食,見到都興奮好多嘢食都唔記得影相🙈蟹肉薯餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️薯餅鬆化,鈎起咗對日本嘅可樂餅回憶!仲未去到日本唯有食住本地居酒屋止下癮先啦😭吉列炸生蠔 ⭐️⭐️⭐️⭐️炸到外面金黄色脆卜卜,入面好creamy焦糖燒菠蘿 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️唔想食太甜於是要求走咗焦糖,食落大甜大酸嘅感覺好中正🤩明太子雞翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️少少辣幾過癮,又係餸酒之選Asahi + 流心炸蝦球⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️串燒+炸物+鍋 呢個組合點可以冇啤酒 爽><流心炸蝦球夠脆夠香口,一人食一粒好唔夠喉豚肉腩片雜菜鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️比想像中大鍋,好多菜而且豚肉份量都多,得一個福袋有啲孤單😅 我最中意個芝士竹輪,食呢個鍋嚟埋尾好滿足(如果有埋豆腐就好啦)

蟹肉薯餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

吉列炸生蠔 ⭐️⭐️⭐️⭐️
炸到外面金黄色脆卜卜,入面好creamy

焦糖燒菠蘿 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
唔想食太甜於是要求走咗焦糖,食落大甜大酸嘅感覺好中正🤩

明太子雞翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️
少少辣幾過癮,又係餸酒之選

Asahi + 流心炸蝦球⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
串燒+炸物+鍋 呢個組合點可以冇啤酒 爽><
流心炸蝦球夠脆夠香口,一人食一粒好唔夠喉

豚肉腩片雜菜鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

久唔久就要好好治療下我既居酒屋癮🤭 今次去左一間油麻地既日式居酒屋 有被驚喜🥰 就係串本屋👍🏻👍🏻充滿日式既裝潢🇯🇵 晚上8點去到 等左15分鐘位就入得 入面位置大約 5張4人枱 仲有bar table ✌🏻 雖然定食款式同價錢都好吸引 😋 但真係忍唔住要食返幾串串燒 先叫居酒屋咖嗎哈哈😆 串燒加酒=best combination ❤️🔥 叫左杯梅乃宿梅酒 💯 易入口 好重梅味 😍 露筍豚肉串 🥰 露筍好爽口好juicy ⭕️ 配埋薄切豚肉 中和左油膩感 不錯不錯👍🏻 當然唔少得炸雞皮☺️ 皮厚有趙口✌🏻香口雞油味❤️‍🔥 另外仲有個雞軟骨 全部新鮮燒 惹味香口👍🏻 仲有我最愛既炸蟹肉薯餅😍😍😍 好濃郁既蟹肉💯💯💯 炸皮亦好薄 食落真係會覺得蟹肉多過薯仔好多😂😚 鹽燒鯖魚 ❤️‍🔥 皮脆肉厚🥹🥹 油脂岩岩好 好想瘋狂食 明太子茶漬飯 湯底好濃郁昆布加乾魚😄😋 面頭有兩大舊明太子 好滿足🥰 份量岩岩好for 一人🥰 大蝦天婦羅冷蕎麥麵👍🏻👍🏻 天婦羅除左有兩隻大蝦 仲有幾件蔬菜天婦羅😍 全部炸皮都好薄身 唔好太油🔥 配埋清爽嘅蕎麥麵即係雙重享受🤭 必須要食嘅焦糖燒菠蘿🍍 係我食過最好食嘅燒菠蘿
久唔久就要好好治療下我既居酒屋癮🤭

仲要平時出面嘅燒菠蘿都係一至兩舊
但係呢個份量超多😍😍😍
香港真係好多隱世好食嘅居酒屋✌🏻💯
2022-04-25
15 分鐘 (堂食)
  • 焦糖燒菠蘿
2022-05-31 29 瀏覽
#串本屋今次講嘅係位於柯士甸嘅串本屋💕小編好耐冇食串燒 上網見到附近有呢間串本屋所以特登入去試下🥰🥰店舖裝修日本風 而且餐牌種類繁多🤤🤤一定有啱大家食嘅串燒 店員服務態度仲要好好‼️‼️係一間值得去試嘅串燒店✨✨店舖啲食物一流✨✨厚燒牛舌 $48💰(8/10)係厚燒嘅牛舌👅有三塊牛舌🤤🤤食落去煙煙韌韌咁 好香牛味💕💕燒三文魚飯團 $24💰(8.5 /10)燒三文魚飯團🍙嗰飯團邊係燒過 所以脆卜卜✨✨而且成個飯團好香 入面有一舊三文魚 仲有紫菜可以俾大家包住個飯團食☺️☺️成個飯團食晒會好有滿足感🤤🤤絕對推介 🤪🤪燒茄子串 $18💰 (8.5/10)燒茄子串🍆係有兩舊厚切嘅茄子💜💜上面係佈滿木魚絲 而且有好香濃嘅醬汁👻👻令到茄子好入味 食落去軟淋淋咁好正 小編都特登叫佐兩串‼️‼️炙燒封門柳飯 $68💰 (8.5/10)炙燒封門柳飯份量十足‼️一送上枱已經聞到好香☺️☺️封門柳燒得啱啱好 保留佐牛肉嘅香味同唔會燒到好韌 反而仲有肉汁🥰🥰而且白飯係用佐日本新潟米 所以食落去都唔同啲✨日本多春魚 兩條 $20💰 (8.5/10)小編超級推介呢個🤤🤤真係好多春‼️‼️食落去好滿足✨✨汁燒鰻魚串 $34💰(8.5/1

#串本屋

厚燒牛舌 $48💰(8/10)
係厚燒嘅牛舌👅有三塊牛舌🤤🤤食落去煙煙韌韌咁 好香牛味💕💕

燒三文魚飯團 $24💰(8.5 /10)

燒茄子串 $18💰 (8.5/10)

炙燒封門柳飯 $68💰 (8.5/10)

日本多春魚 兩條 $20💰 (8.5/10)
小編超級推介呢個🤤🤤真係好多春‼️‼️食落去好滿足✨✨

汁燒鰻魚串 $34💰(8.5/10)
鰻魚串好惹味 咬落去肉質嫩滑🥰🥰再配埋惹味鰻魚汁 冇得彈🤤🤤

免治雞肉串三色套餐 $68💰 (9/10)
免治雞肉串三色套餐包括明太子醬雞肉串✨蘿蔔蓉酸桔醋汁🤤仲有汁燒免治雞肉棒🐥每一款都好夾 而且口味濃郁👅👅免治雞肉棒仲要係啖啖肉 所以小編好鍾意食☺️☺️私心最愛明太子醬雞肉串💕💕

雞皮 $24💰 (7.5/10)
雞皮幾香脆 鍾意食雞皮嘅可以有試‼️

日本雞心 $24💰(7.5/10)
口感幾特別🥰

鹽燒日本雞軟骨 $20💰 (7/10)
呢款相對上冇咁有咬口 反而冇乜骨😂😂

脆燒豬腩肉串 $24💰(5/10)
呢款小編覺得口感唔太適合 可能有其他人鍾意佢☺️☺️

鹽燒安格斯肥牛串 $28💰 (8.5/10)
肥牛串好香阿✨✨咬落去好滿足 油脂感爆棚💕💕

荔枝乳酸梳打 $38💰(8.5/10)
飲落去酸酸甜甜咁 完美解渴開胃👅👅

巨峰梳打 $38💰 (8.5/10)
巨峰梳打啱晒夏天飲 唔會係藥水味 又解渴一流💜💜
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

📍#巨B覓食油麻地 #巨B覓食柯士甸 #巨B覓食佐敦

串本屋 (油麻地)
⚜️油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖
⏱星期一 三至日 1145-1430 1800-2230
⏱星期二 全日休息

2022-05-29 7 瀏覽
見呢間餐廳好評多又新開幕 附近放工就試下🤤🤤🤤 餐廳嘅裝修好似日本擺咗好多唔同款式嘅酒 係開放式廚房 一入到店就傳陣陣串燒香味 搞到我哋流晒口水 一坐下侍應很快遞上餐前小食凍蕃茄 落單可以直接掃餐牌QR code 好方便😆😆😆串燒試下CP值Max 即叫即燒 流心芝士蝦球有拉絲多蝦肉 焦糖燒菠蘿好新鮮果肉超甜 燒白鱔亦都非常新鮮 推薦荔枝豚肉串😄😄😄 清甜既荔枝中和左豬肉既鹹味 燒芝士年糕燒到脆卜卜內裡煙韌口感豐富 燒飯團份量非常大 月見自家制免治雞肉棒無得彈 醬汁加埋濃香嘅蛋黃 口感滑溜 雞翼雞皮燒得幾香口 封門柳牛肉味突出調味適當🤩🤩🤩依家like餐廳社交平台仲會送一杯乳酸梳打,單點都要$38 🙈🙈🙈
2022-05-27 18 瀏覽
今日去左近油麻地佐敦食一間算新開的日式串燒餐廳, 外表都幾有日本風 餐廳內部大約6-7張枱 同一時間都可以有20-25客人 係小型餐廳一本menu 有晒所有項目喇 最方便係scan qr code手機落單 仲可以睇埋圖 就清楚晒我地叫左都好幾樣野食 加個麵同飯同一杯梅酒梅酒份量大約100ml 一杯 連冰上 味道都濃 而且梅味好香的叫左個明太子茶積飯 份量一人剛好 連芥末同埋酸瓜茶積飯好香 配埋明太子既咸去中和飯本身 令到個飯每口都好出色 麵就叫左個天婦羅炸蝦蕎麥麵 擺放得好靚 仲要天婦羅新鮮 爽脆 加埋蕎麥麵再配上麵汁 呢個性價比十足 $100都唔洗串燒都叫左好幾樣 有雞皮, 雞軟骨, 露旬豬肉,燒菠蘿,燒鯖魚同埋炸蟹肉薯餅雞皮同雞軟骨都有4樣每串 全部都即燒 加上味粉 口感不錯 露旬豬肉既口感出奇地好得意 露旬爽口 配上豬肉香味燒菠蘿要推薦! 佢將菠蘿切好一口size 再每粒有小小糖 中和酸味 一定要試!炸蟹肉薯餅係好多cream 口感唔錯 仲要兩份都算大件 整體來講 係呢區串燒店 性價比好高 佢仲有晚市定食 都可以考慮 !❤️❤️

我地叫左都好幾樣野食 加個麵同飯同一杯梅酒
梅酒份量大約100ml 一杯 連冰上 味道都濃
而且梅味好香的

叫左個明太子茶積飯 份量一人剛好 連芥末同埋酸瓜

雞皮同雞軟骨都有4樣每串 全部都即燒 加上味粉 口感不錯
露旬豬肉既口感出奇地好得意 露旬爽口 配上豬肉香味
炸蟹肉薯餅係好多cream 口感唔錯 仲要兩份都算大件

炙燒封門柳飯 $68好食!小編推薦!! $68 包埋一碗味噌湯,性價比高!約8-9片,封門柳,本身牛味已經濃郁、口感軟腍得嚟又保持到牛肉纖維彈性,炙燒後每片更帶有炭燒香!正!😋蒲燒鰻魚飯 $98包一碗味噌湯,鰻魚無骨,蒲燒鰻魚汁無過鹹。 作為伴菜嘅漬蘿蔔,出乎意料幾好食~鹽燒牛舌芯 $38好香牛味!口感爽而嫩!三文魚燒飯糰 $24唔係周圍都見到有得食~ 燒飯糰,表面燒至金黃焦香,好似食緊兒時回憶嘅暴暴飯焦零食咁~燒白鱔 $45唔好被佢外表呃到!😆雖然佢望落比平時嘅燒白鱔串會燒得深色少少,但食落一樣咁有魚油脂香!魚肉係一樣嫩,無燒過老!而且魚皮燒得極脆皮!!食落完全係一塊魚皮脆薯片!!鹽燒日本雞軟骨 $20燒得香口,有雞油香!流心炸蝦球(四件) $36芝士拉絲軟心!Zero可樂 $20_______________串本屋 (油麻地)油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖_______________
炙燒封門柳飯 $68
好食!小編推薦!! $68 包埋一碗味噌湯,性價比高!

蒲燒鰻魚飯 $98

鹽燒牛舌芯 $38
好香牛味!口感爽而嫩!

三文魚燒飯糰 $24
唔係周圍都見到有得食~

燒白鱔 $45

鹽燒日本雞軟骨 $20
燒得香口,有雞油香!

流心炸蝦球(四件) $36
芝士拉絲軟心!

Zero可樂 $20

_______________

串本屋 (油麻地)
油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖

_______________
2022-05-25
2022-05-22 258 瀏覽
今日同朋友嚟咗柯士甸嘅串本屋好耐未食過呢一類燒烤嘢,突然之間好口痕所以專登上網search 下睇吓邊度有呢啲嘢食,結果比我搵到呢一間咁就同朋友一齊嚟咗呢度食首先望吓個餐牌確實有好多唔同種類嘅串燒嘢望落去個價錢都十分合理, 電子落單好方便第1上嘅係燒蘑菇每一寸係有兩個蘑菇,食落口好有 酷嘅嗰種口感 好特別嘅係佢每一寸燒烤隔離都會有一個好有特色嘅粉紅色嘅蓮藕 食落酸酸地好開胃十分之特別蘑菇上面有好多平時食章魚小丸子上邊都有嘅嗰啲肉碎紙 十分之有日本嘅感覺再嚟嘅就係燒牛舌識落煙煙韌韌又好似入口即溶嘅感覺好有牛嘅香味配合區灑喺上面嘅鹽。食落 十分之特別 「伊智班呢~~」之後再嚟嘅係燒鰻魚燒汁好惹味, 令你好想再叫多幾串嚟食食落口好柔軟好有質感好幼鰻魚嘅香味燒雞翼我哋叫咗一串分別有兩隻,燒得好香,唔似出面食開嘅大陸風味嘅重慶燒烤甘重味, 呢度嘅燒烤係唔辣,食落去係有嗰種清新同埋淡淡的雞香十分之符合我嘅口味見隔籬枱都有叫呢一個芝士年糕所以我哋都叫咗一份試下咬落去煙煙韌韌啲芝士喺入邊流晒出嚟爆曬出嚟真係超正望到都好正由於我朋友比較大食所以點都要叫返個正餐先夠飽, 於是我哋就叫咗呢一個燒雞扒飯價錢十分

之後再嚟嘅係燒鰻魚燒汁好惹味, 令你好想再叫多幾串嚟食

食落口好柔軟好有質感好幼鰻魚嘅香味

見隔籬枱都有叫呢一個芝士年糕所以我哋都叫咗一份試下

由於我朋友比較大食所以點都要叫返個正餐先夠飽, 於是我哋就叫咗呢一個燒雞扒飯價錢十分之吸引 50幾蚊就可以食到咁大塊嘅燒雞扒而且燒得係十分之好食, 對於大城市 人來講呢一個飯真係十分之推薦平時lunch仲有嘢送嘢飲!

肥牛雜菜鍋,呢個鍋係兩個人食嘅份量所以價錢好抵食

一上到嚟就已經聞到好大浸嘅香味,
牛十分之新鮮,好有牛味,唔同一般速食店邊爐既牛,
個鍋入邊好多菜仲有粉絲,大隻嘅蘑菇同埋蟹柳,芝士竹輪

店仲有活動只要而家like佢哋餐廳嘅 社交平台就可以贈送一杯嘢飲咁我哋就叫咗呢一個奇異果乳酸梳打,
水蜜桃乳酸梳打,

叫嘅奇異果乳酸梳好有奇異果味道, 完全唔似出面嘅嗰啲一支支溝水溝出嚟超甜既甘

另外老闆亦都十分之好人
2022-05-20 10 瀏覽
這晚坐小巴經過佐敦文苑樓一帶,回憶起以往經常在這裡覓食,望進文苑街看見一間名為串本屋的餐廳,立即下車拖着老公進去試試。進去後發覺是一間小店,但也光潔明亮,翻開餐牌看見價格相宜,取價公道。坐下來先叫了一客小食,吞拿魚蓉薄脆,吞拿魚蓉鮮味,麵包脆卜卜响。跟著再多叫一客小食,免治雞肉棒三色套餐,把三種雞肉棒做成不同風味,各有特色。吃小食當然叫些飲料,叫了一杯青蘋果乳酸梳打,極收開胃之效。正餐來了,叫了一份安格斯肥牛雜菜鍋,單看份量已知不得了,食落肥牛味濃,湯汁鲜甜,用料亦十分豐當。晚餐當然要有點飯氣落肚,老公要了一客炙燒封門柳飯,還跟送麵豉湯呢!值得一讚是這個肉調味非常好,而且軟硬適中。最後生果時間,我們叫了一份焦糖燒菠蘿,這是我們極力推薦,必要一試,燒過後的菠蘿不但依然多汁,連同咬下燒過的焦糖,那種酸甜味道,令你一試難忘。最後吃得飽飽結帳埋單才$427,我個人就相當滿意了。

吃小食當然叫些飲料,叫了一杯青蘋果乳酸梳打,極收開胃之效。

最後吃得飽飽結帳埋單才$427,我個人就相當滿意了。

2022-05-20 14 瀏覽
餐廳位於佐敦位置,放工由柯士甸站慢慢行過泥,都好容易搵到餐廳裝潢使用日式風格,店鋪空間唔算大,但枱與枱之間都有空間距離,唔會同隔離枱好貼近,可以同三五知己傾計都唔怕隔離枱聽到或者太大聲。老闆親自負責樓面、十分親切招呼客人,係到未開始食飯已經好舒服。選擇好食咩只需影QR Code落單,十分方便。老闆親切介紹依家做緊優惠:啤酒買一送一。落完單之後,老闆熱情地為我地送上蕃茄做前菜,蕃茄配上柚子汁,小小酸味真係幾開胃。老闆好醒目咁問我地需唔需要先送上一杯啤酒,留返第二杯之後上,串物都好快陸續送上。加分位係,燒物上碟時大部份都會包括沙津菜,除左影相時會靚好多之外,重點係可以食多啲菜,其他串燒店一定冇菜。睇得出老闆真係好用心經營。會再幫襯一定係因為老闆好人,用心經營,親切招待,重點係食物高質但價錢唔貴!多多支持小店!<必食推介>焦糖燒菠蘿$28依個焦糖燒菠蘿勁好食,食完一個再叫多一個食!推介大家一定要試下,之前係其他餐廳食既焦糖燒菠蘿都會有一大塊焦糖係面頭包住個菠蘿,食到痴晒牙,但依到既焦糖係少量但好足夠,食落碎焦糖位份係脆卜卜架!菠蘿粒粒都厚肉勁甜勁juicy,真係食到停唔到口,要再叫多
餐廳位於佐敦位置,放工由柯士甸站慢慢行過泥,都好容易搵到

<必食推介>焦糖燒菠蘿$28
依個焦糖燒菠蘿勁好食,食完一個再叫多一個食!推介大家一定要試下,之前係其他餐廳食既焦糖燒菠蘿都會有一大塊焦糖係面頭包住個菠蘿,食到痴晒牙,但依到既焦糖係少量但好足夠,食落碎焦糖位份係脆卜卜架!菠蘿粒粒都厚肉勁甜勁juicy,真係食到停唔到口,要再叫多一份!一試難忘呀!擺盤上菜都切到好靚。

<必食推介>安格斯肥牛湯烏冬$78
一大碗熱辣辣既湯烏冬配上安格斯肥牛,肥牛切到好薄,每塊都半生熟,唔會全熟先上菜,湯烏冬湯底都算清味道唔會過濃。烏冬好分量好多,再配埋串物食真係食唔晒啲烏冬。
安格斯肥牛湯烏冬

<必食推介>炸墨魚咀$36 & 吉列炸生蠔(2件)$36
同樣都係炸物,可以一齊上碟, 炸物新鮮炸起,呈金黃色唔會炸到燶左,炸粉唔厚,炸到脆卜卜但墨魚咀同生蠔依然好juicy同好有咬口。分量多,2個人share食岩岩好。
炸墨魚咀$36 & 吉列炸生蠔(2件)$36

燒茄子串$18
茄子大大塊,有2塊成一串,擦上燒烤汁再加上木魚,茄子燒到爽口唔會過分淋晒。
燒茄子

厚燒牛舌$48
名副其實既"厚"燒,一碟有5塊,每件都切到好厚,牛舌肉質軟淋入晒味。
厚燒牛舌

露荀豚肉串$28
露荀好爽脆,食落有燒烤香味,豚肉好透薄。

日本雞腎$28 & 日本雞心$24
雞腎有咬口,size都算大粒,唔似得出面食既淨係七味粉

📍串本屋
🔎油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖
2022-05-19
安格斯肥牛湯烏冬
炸墨魚咀$36 & 吉列炸生蠔(2件)$36
燒茄子
厚燒牛舌
  • 炸墨魚咀
  • 吉列炸生蠔(2件)