2016-01-12 368 瀏覽
因為就開學好耐冇見朋友 所以約左係cafe相聚入到去雖然地方唔算大,但老板好nice, sofa坐得好舒服好啱三五知己一齊傾計食野 仲有好多card game!!!我地坐低好口渴,所以叫左薄荷朱古力 薄荷味唔會太over熱嘅暖得黎同朱古力好match另一杯係宇治抹茶,個味唔會太濃飲得出係真係用綠茶粉調出黎好好飲之後就到串燒,第一個係雞軟骨,咬落脆身 夠濃味;金姑肥牛就唔un 大大串(必推!)整得好入味;带子勁大粒,拎落仲好重手強烈建議大家食羊架 第一唔酥 肉質鮮嫩最重要係唔會黏牙 必推!!!我同fd食完都讚不絕口!我地食完仲食埋早晨全餐雖然要80,但質素絕對值回票價!一碟有7樣野綜合黎講 食個西餐係出邊都過百但依到唔洗一百就有 正!特別一讚係佢個薯餅 好食過m記勁多
因為就開學好耐冇見朋友 所以約左係cafe相聚

好啱三五知己一齊傾計食野 仲有好多card game!!!

我地坐低好口渴,所以叫左薄荷朱古力 薄荷味唔會太over
熱嘅暖得黎同朱古力好match

另一杯係宇治抹茶,個味唔會太濃
飲得出係真係用綠茶粉調出黎
好好飲

整得好入味;带子勁大粒,拎落仲好重手

強烈建議大家食羊架
第一唔酥 肉質鮮嫩
最重要係唔會黏牙 必推!!!
我同fd食完都讚不絕口!

我地食完仲食埋早晨全餐
雖然要80,但質素絕對值回票價!
一碟有7樣野
綜合黎講 食個西餐係出邊都過百
但依到唔洗一百就有 正!
特別一讚係佢個薯餅 好食過m記勁多

金姑肥牛
  • 串燒
  • 全日早餐
2016-01-11 311 瀏覽
曾經在澳洲吃過很美味的egg benedict,一試難忘 滿心歡喜的尋找到這間比較隱蔽的餐廳,想不到大失所望,服務收取10%真想知有沒有服務過?店員 很像不喜歡我們的到來 店員的態度當下已經想離開但本著追求美味 就不好太介意..想不到........ 串燒的食物 還算不錯 但份量來說略少 到了今天主菜重點 egg benedict....一點都不是 egg benedict 雞蛋不如下次直接放生的上去? 蛋黃醬本是精華所在....確定牛油是沒有過期? 水煮培根? 沒有放到吐司機的吐司?😭 可取的是 沙拉薯餅和茄汁豆(不用技巧的果然是正常的)飲品來說很可以,環境是可以的,小小一間(但久坐的話 相信大家都會知您剛才吃過什麼🌬) 有基本午市餐牌的價錢也是便宜的 有意粉和飯 但心情已經被破壞了...(伏🔫)
土多啤梨梳打
蜜桃香橙梳打
燒物
egg benedict
蜜桃香橙梳打
燒物
2016-01-08 398 瀏覽
本來見咁多好評 應該ok啦但係真心有d失望1.egg benedict all day breakfast個汁酸到有d奇怪 其他配料不過不失2.綠茶oreo沙冰 得個甜字 有d淡 cream唔企身3. 串燒類除左菠蘿 其他都係一般般 芝士丸唔夠熱 特別係就算唔加辣 都會有大概譚仔五小咁辣 佢話係因為沙嗲汁本身冇諗過打食評 所以冇影相但真心唔想其他人中伏順帶一提 服務態度麻麻 同埋冇水飲
本來見咁多好評 應該ok啦

本身冇諗過打食評 所以冇影相
但真心唔想其他人中伏
順帶一提 服務態度麻麻 同埋冇水飲
2016-01-08
1 分鐘 (堂食)
2016-01-04 222 瀏覽
嚟過呢度好幾次,好欣賞佢既飲品開頭就朋友揀嚟,之後就食過番尋味同朋友兩個人嚟傾計温下書玩下,佢放左好多遊戲俾客人,比起其他店都算多。朱古力曲奇奶昔既味好濃好正,吾會太多冰冇咩味,cream好smooth ,入面有小小曲奇好好味。鮮果茶好足料,雖然個顏色吾係好清,但係味濃十足。小食拼盤真係嚟要叫,好夠份量。雞翼就好似pizzahut甘好好食,薯條係大愛既粗薯條,吾會好淋,即叫既炸。雞塊頌好食過m記,即炸用心既食物。佢伴碟既沙律都好好食,菜一d都吾苦,個汁係日本餐常用既芝麻醬燒九菜好甜燒得岩岩好佢個辣粉都吾輸蝕,好惹味,不過要就住落,事關都幾辣。呢個意粉都好好食,佢菠菜汁落重料,同忌廉汁比例岩岩好,煙三文魚佢吾會係好鹹,小小鹹同其他嘢好match佢串燒都好好食,燒菠蘿好甜又多汁。其他串燒都好食,佢會落一d鹹小小既汁嚟燒。安格斯牛吾d都吾un。各款串燒都好食,吾會燒過龍,安格斯牛同雞腎都好值得再食。最後一路温書就再叫嘢飲,兩杯都係香蕉,我個人最中意都係朱古力,好似食甜品甘又令個人好開心。左邊都吾差,香蕉味濃,用新鮮香蕉打好正。
嚟過呢度好幾次,好欣賞佢既飲品
開頭就朋友揀嚟,之後就食過番尋味

同朋友兩個人嚟傾計温下書玩下,

燒九菜好甜燒得岩岩好
佢個辣粉都吾輸蝕,好惹味,不過要就住落,事關都幾辣。

2016-01-03 358 瀏覽
今日同左個好耐冇見嘅朋友係Cafe坐低食嘢飲嘢環境好清靜好啱慢慢坐低傾計水果茶好似台灣出名個間咁飲得出係鮮果製成酸酸甜甜咁都幾大杯架傾計慢慢咁就啱晒啦飲完仲可以食埋啲生果添朋友呢杯朱古力曲奇咖啡睇個樣已經好吸引不過好似好肥膩咁啲cream同Oero簡直係極邪惡啊!不過一次半次唔緊要啦~最緊要係好飲呀嘛!Egg benedit 煙三文魚同隻蛋好夾咁麵包好鬆軟蛋一切開流晒啲蛋黃出嚟配埋蛋黃醬好夾好好味!南瓜焗海鮮天使麵呢個面不得了!南瓜醬好多好香,絕對唔係開罐頭嗰啲白汁!甜甜地嘅南瓜醬配合幼身嘅天使麵,令天使麵索晒啲汁😍好多海鮮好足料有青口、魷魚、八爪魚、魚塊等等呢間Cafe原來仲有得食串燒,幾特別!不過今次無試到,下次一定要黎試吓咁新式嘅串燒Cafe👍🏻👍🏻👍🏻

今日同左個好耐冇見嘅朋友係Cafe坐低食嘢飲嘢

飲完仲可以食埋啲生果添

朋友呢杯朱古力曲奇咖啡
睇個樣已經好吸引
不過好似好肥膩咁
啲cream同Oero簡直係極邪惡啊!
不過一次半次唔緊要啦~最緊要係好飲呀嘛!

Egg benedit
煙三文魚同隻蛋好夾咁
麵包好鬆軟
蛋一切開流晒啲蛋黃出嚟
配埋蛋黃醬好夾好好味!

南瓜焗海鮮天使麵
呢個面不得了!
南瓜醬好多好香,絕對唔係開罐頭嗰啲白汁!
甜甜地嘅南瓜醬配合幼身嘅天使麵,
令天使麵索晒啲汁😍
好多海鮮好足料有青口、魷魚、八爪魚、魚塊等等

呢間Cafe原來仲有得食串燒,幾特別!
2015-11-11
  • 水果茶
2016-01-01 372 瀏覽
營業至零晨2:00的樓上cafe,確是一個三五知己放工後傾計聚會的好地方,雖然清潔及衛生程度一般,地方細細,但勝在有很多盒裝遊戲可以免費任玩,食飽後傾吓計,玩玩紙牌傳統遊戲...UNO,潛烏龜和一些潮流遊戲...掘金,一班朋友笑餐飽。確是其他餐廳不會有的感覺和氣氛。串燒食品味道不錯,但有很重的甜味,如減少甜味更好。當晚點了燒烤羊架,吊筒,魷魚,雞翼,東菇,墨魚丸,朱古力香蕉等等,最喜歡的反而是燒原隻茄子和韮菜,菠蘿。很好味 另外也食了三文魚芝士意粉,竟然有意想不到的驚喜,芝士味濃,意粉也很乾身,玫瑰三文魚花,外觀及味道竟然有酒店水準。 飲品總類也有很多選擇,花多眼亂,朱古力,抹茶,香蕉,士多啤梨種類的奶昔,咖啡系列,還有果茶系列。下次再來,一定要試甜品。店主們,請努力加油,營運下去。

店主們,請努力加油,營運下去。
烤羊架
燒茄子
韮菜
燒菠蘿
三文魚芝士意粉
燒朱古力香蕉
2015-12-05
$180 (宵夜)
烤羊架
韮菜
三文魚芝士意粉
2015-12-13 570 瀏覽
今日早左出去口痕痕吾知食咩,記得上次去左串燒咖啡吾錯就上左去再食串燒。今次上到去大約點半,吾多人,而我地坐4人桌都舒舒服 。今次我地主打串燒食.... 雞腎,雞軟骨,墨魚丸,魷魚,魷魚鬚:每款最平$8-$1x就一串,仲可以加辣同吾辣添,食得辣當然要加辣啦。辣度夠,同燒出黎吾乾身,吾太油好香口,送酒類飲品不錯選擇。 蒜茸焗金菇$15:蒜茸多同有牛油香,金菇分量以$15黎講都叫正常,入晒味的確吾錯。 秘製雞翼$32:味道偏淡左少少。但雞翼有少竹燶都香同雞翼肉都好嫩滑。 士多啤梨星冰樂$40:士多啤梨濃又吾係假藥水味 。吾會得個甜字,驚喜好味。

2015-12-12
下午茶
2015-12-08 431 瀏覽
最近同朋友上左呢間頗隱閉的串燒店+cafe 2合1的樓上CAFE串燒的質素同堆個舒服環境令我覺得一定要打篇食評 等多啲人識得拱上去你知啦,通常食串燒的地方都係好「地道」坐得唔多舒服架嘛串燒種類好多 特別有4款我最鍾意下次黎都會再ENCORE的燒帆立貝真係大大粒,咬落好好肉,而且一啲雪味都冇個燒汁仲好惹味,真係好BBQ味!燒7吋海蝦一黎到就忍唔住哇一聲,因為真係好大隻!7吋絕對冇呃人個汗又係好香好好味,我啜哂啲汁先開始食蝦肉蝦肉好爽口,感覺好新鮮燒牛仔骨呢個要等得比較耐,不過值得既因為唔多串燒店有得食燒牛仔骨我覺得牛仔骨好難整得好食燒得耐就會好UN,燒得唔夠耐又會好似食生肉咁呢度師父就燒得岩岩好,好有口感抵讚!燒車厘茄一咬落去爆哂汁好好笑燒過既車厘茄汁甜度提升,好解渴亦係熱氣的串燒中提供一點滋潤
你知啦,通常食串燒的地方都係好「地道」坐得唔多舒服架嘛

串燒種類好多
特別有4款我最鍾意
下次黎都會再ENCORE的

燒帆立貝
真係大大粒,咬落好好肉,而且一啲雪味都冇
個燒汁仲好惹味,真係好BBQ味!
燒7吋海蝦
一黎到就忍唔住哇一聲,因為真係好大隻!
7吋絕對冇呃人
個汗又係好香好好味,我啜哂啲汁先開始食蝦肉
蝦肉好爽口,感覺好新鮮
燒牛仔骨
呢個要等得比較耐,不過值得既
因為唔多串燒店有得食燒牛仔骨
我覺得牛仔骨好難整得好食
燒得耐就會好UN,燒得唔夠耐又會好似食生肉咁
呢度師父就燒得岩岩好,好有口感
抵讚!
燒車厘茄
一咬落去爆哂汁好好笑
燒過既車厘茄汁甜度提升,好解渴
亦係熱氣的串燒中提供一點滋潤
題外話/補充資料: 有好多CARD GAMES,好岩大班朋友HEA一個下午
行開信和潮特,LUNCH時間,女朋友想食串燒,而小弟想食西餐焗飯。問一問朋友,原來附近有一間又有西餐食又有串燒食的CAFÉ – 串燒CAFÉ。位處於登打士街恒威商業中心,地下大堂有點隱蔽,但好嘢當然會是難找一點。全店大約30個座位,典型CAFÉ格局,有2張U型檯可以約三五之己一齊開飯聊天。小弟選了菠菜汁芝士焗雞扒飯,而女友則選了班尼旦卡邦尼意粉。話明串燒CAFÉ,串燒當然不可少。選了一串燒雞腎,燒雞中翼,燒金菇肥牛和燒雞脾菇。女朋友點的玫瑰朱古力,適中的朱古力味帶點微微清新的玫瑰花香味,兩者結合起來出奇地愈飲愈想飲。(4♥/5♥)而小弟則點了朱古力奶昔,飲的感覺很滑,奶味濃郁,甜味啱啱好,而朱古力味則未算突出,整體而言味道均衡,朱古力控會嫌朱古力不夠。(3.5♥/5♥)先來的班尼旦卡邦尼意粉,一來到熱辣辣奶油香味撲鼻,中間放著一個半熟雞蛋。店員溫馨提示我們,食前要先將雞蛋和意粉撈起,可以帶出卡邦尼意粉的鮮味。果然沒有說錯,味道有著層次感的提升,雞蛋味和奶油味異常匹配,再加上煙肉的味道,女朋友(包括小弟)完全食到停不了口。(4.5♥/5♥)再來的就是菠菜汁芝士焗雞扒飯,這個全綠色的菠菜芝
會是難找一點。
小弟選了菠菜汁芝士焗雞扒飯,而女友則選了班尼旦卡邦尼意粉。
話明串燒CAFÉ,串燒當然不可少。
選了一串燒雞腎,燒雞中翼,燒金菇肥牛和燒雞脾菇。
玫瑰朱古力
朱古力奶昔
班尼旦卡邦尼意粉
再來的就是菠菜汁芝士焗雞扒飯,這個全綠色的菠菜芝士汁所覆蓋,菠菜汁的清甜加上濃濃的芝士味,用來做焗飯汁感覺比意粉配搭更好,難怪CAFÉ用這個汁配飯。雞扒肉質鮮味還可,和菠菜汁相比有一點失色,而且當日味道偏喊了一點(店員話廚師當日醃得重手一點。不過整體還是可以一試這個菠菜汁焗飯。(4♥/5♥)
菠菜汁芝士焗雞扒飯
串燒到了,新鮮食材,配上CAFÉ自家的燒烤汁,帶點辣味,惹味非常。當中以燒雞腎、燒金菇肥牛特別令我深刻印象(4♥/5♥)。配料很多都是即日新鮮來貨,怪不得配上自家制醬汁,真的非想好味!! 好想繼續ORDER… 可惜已經食得得飽了。
串燒
今餐埋單每人大約150元左右,有串燒食的西色CAFÉ,小弟相信選擇不多,如果下次大家WEEKEND想去試下這一間CAFÉ,建議可以先打電話BOOK位,否則隨時有機會要排隊!!

下次再食一定要多點不同的串燒先得。
2015-10-17
10 分鐘 (堂食)
玫瑰朱古力
朱古力奶昔
班尼旦卡邦尼意粉
菠菜汁芝士焗雞扒飯
  • 各種串燒
2015-11-19 704 瀏覽
好耐無見嘅友人提議去食cafe一聚,揀左呢間串燒咖啡位於恒威7樓,舖仔細細,但五臟俱全,8點上到去都半坐滿,好彩有位,環境靜靜地,真係吹水好地方叫得串燒Cafe,梗係叫啲串燒試下先識食一定係食燒菲菜!燒得岩岩好,唔會乾哂水,又有啲醬汁調味,好食過xx燒果啲喎!燒茄子好juice好想encore,不過要留位試其他野食帶子大大粒,啖啖肉!好正!安格斯牛肉粒好嫩滑,唔會乾爭爭7吋海蝦,大大隻,不過醬汁稍稍濃咗小小肥牛金菇卷,大大抽,唔似出面果啲迷你版雞翼無冰鮮味,配埋醬汁,正!燒菠蘿香甜再黎,鴨胸沙律,沙律汁經調配,有別於一般芝麻醬,惹味!自家制薯堡加漢堡,薯堡有創意,唔使下下食薯條咁悶日本宇治曲奇抹茶staff再三叮囑要攪勻先好飲,的確係攪完甜品岩岩好朱古力曲奇咖啡咖啡的確香!綜合水果茶試多杯,現場個個都有杯飲緊,um...係解渴吹水之選,水果豐富
好耐無見嘅友人提議去食cafe一聚,揀左呢間串燒咖啡
叫得串燒Cafe,梗係叫啲串燒試下先
識食一定係食燒菲菜!
燒茄子好juice
好想encore,不過要留位試其他野食
帶子大大粒,啖啖肉!好正!
安格斯牛肉粒好嫩滑,唔會乾爭爭

7吋海蝦,大大隻,不過醬汁稍稍濃咗小小

肥牛金菇卷,大大抽,唔似出面果啲迷你版

雞翼無冰鮮味,配埋醬汁,正!
燒菠蘿香甜
再黎,鴨胸沙律,沙律汁經調配,有別於一般芝麻醬,惹味!
自家制薯堡加漢堡,薯堡有創意,唔使下下食薯條咁悶
日本宇治曲奇抹茶
staff再三叮囑要攪勻先好飲,的確係攪完甜品岩岩好

朱古力曲奇咖啡
咖啡的確香!
綜合水果茶

• 串燒
2015-11-18 649 瀏覽
在旺角午餐,很多店舖也吃過,沒不太想再去,偶然收到在街上分派的廣告單張,原來在某某大廈的,反正未曾到過的,打著不仿一試的心態探訪一下。 一步入,餐廳細細,只有數張餐台,開放式廚房,有點親切的感覺。餐牌可選食物不算太多,因未曾到訪過,兩口子。也花了好一陣子,最後選了田園什菜沙律,黑椒鴨胸沙律,香濃白汁雞皇飯,挪威煙三文魚天使冷麵,而且價錢也很相宜。先來田園什菜沙律及黑椒鴨胸沙律,什菜沙律算新鮮,雖比不上酒店級,清新的感覺。已是很好,沙律醫有點題作用,帶出鮮味,有點醒胃之感,鴨胸切成小塊,卻有口感,非常吸引,想不到小塊的鴨胸可給我如此的感覺。香濃白汁雞皇飯,拌碟是貝類形,很是可愛,白汁入口香滑,味道適中,雞塊細細,容易入口,不太老,還有點點肉汁在內。挪威煙三文魚天使冷麵,天使麵也常吃,冷麵還是第一次,有小片檸檬,加添香味,很是細心,入口冷冷,很清新,令人精神一陣,彈牙的感覺,不會是太軟,欖油香氣入口,醒神胃口,令人想再多吃一點。煙三文魚,不是太特出。勝在不是太鹹,賣相卻很吸引。店子細細,與友人一聚,有種休閒之感,價錢相宜,雖不能與酒店級相比,卻不馬虎了事,可見廚師對食材的尊重及要求。

田園什菜沙律
黑椒鴨胸沙律
香濃白汁雞皇飯
挪威煙三文魚天使冷麵

2015-11-15 375 瀏覽
與好友久未見面,這晚大家都有空一聚,想坐得久一點靜靜聊天的話樓上Café似乎是個不錯的選擇!串燒咖啡位於登打士街的恆威商業中心,隱藏在小巷中的一小幢大廈要不是朋友帶路可能會有點難找。一出升降機便是串燒咖啡的店面,黑白招牌跟金屬擺設頗有格調!黑色沙發跟紅色桌子,啡金色的輕紗窗廉,氣氛不錯。小小的店面積不大,約五至六張桌,但用上大大的沙發也適合大班朋友聚會。店內還提供各式卡牌、棋類遊戲,可隨意借用消遣。餐牌上滿滿都是食物彩照,看圖點餐可以免去選擇困難症,除了沙律、小食,飯、意粉等正餐也有提供,還有一般Café沒有的串燒,不愁肚子填不飽。作為一間Café,飲品類選擇就更多了:咖啡、奶類、Cocktail、疏打、沙冰、奶昔、果茶…等等,應有盡有。下班時間真有點餓了,與朋友決定點些正餐跟串燒醫肚!班尼蛋卡邦尼意粉 $78流心的班尼蛋下是卡邦尼意粉,店員特別提醒我們將蛋拌到意粉中吃風味更佳。蛋汁混合簡單的雜菌、煙肉加上香濃的卡邦尼汁,味道確實更豐富!燒原隻茄子 $32比叉子更大的原隻燒茄子,三、四人分食也足夠。以微辣醬汁和蒜蓉一起燒至軟身,連不吃茄子的朋友也吃下半條!燒帆立貝 $38、燒帶子 $3
班尼蛋卡邦尼意粉 $78
燒原隻茄子 $32
燒帆立貝 $38、燒帶子 $38、燒豬頸肉 $15、燒安格斯牛肉 $25
8成熟的燒帶子、大大隻帆立貝仍然保持嫩滑口感
燒豬頸肉與安格斯牛肉貼心的切成小塊再串燒,肉質不會過於老硬,火候掌握得蠻不錯,要是有更多口味的串燒醬汁會更好。
蒜蓉牛油青口 $28
連殼燒的青口上灑上滿滿的蒜蓉,還沒上桌已聞到濃濃香味,牛油與蒜蓉一向是完美配搭,經燒烤後香氣四溢之餘又全流至青口中,愛燒烤類食物的人不容錯過!
燒菠蘿 $13
吃了燒物,來一串鮮甜多汁的燒菠蘿降一下溫,烤得邊緣微焦的菠蘿顏色新鮮漂亮,果汁被烤得封在果肉來,每口都是鮮甜!
朱古力曲奇奶昔 $40
吃飽來杯飲料邊解渴邊吹水,奶昔類一向是我的首選。朱古力奶昔打得細滑順口,奶昔中混合了一起打細的Oreo餅碎,又多了一份口感,推介!
店長推介 朱古力遊艇 $50
聊了一會總覺得缺了甚麼,原來還沒吃甜品!翻開menu被「店長推介」吸引住,上桌時發現朱古力遊艇原來是烤得暖暖脆脆的酥皮,輕輕切開才知原來酥皮中還夾著香蕉片,酥皮上還淋滿朱古力醬和放上一球朱古力雪糕、Oreo和朱古力蛋捲,材料非常豐富!淋著朱古力醬的香脆酥皮跟因受熱而變得軟綿綿的香蕉片同吃,香氣口感兼有,愛蕉的我獨自KO了大半份~XD 酥皮上的朱古力雪糕味道香濃,也不是一般牛X公司貨色!
新鮮食材與恰到好處的火候掌握,上桌的餐點與Menu圖片相似度達到90%,以樓上Café來說已令人喜出望外,下次可以帶其他朋友來再戰遊艇呢XD
2015-11-03
  • 朱古力曲奇奶昔
  • 燒菠蘿
  • 燒豬頸肉
  • 燒帶子
  • 班尼蛋卡邦尼意粉
2015-11-12 437 瀏覽
來到這家名為串燒咖啡的樓上CAFE相信兩者是店家的拿手本領提供遊戲及card game是與朋友相聚的好地方燒韮菜 $13/串燒豬頸肉 $15/串雞肉腸 $8/串串燒款式多, 即叫即燒熱騰騰的上桌, 煙氣冒出賣相與散發的香氣, 已感吸引 薄薄塗上一層特製醬汁, 惹味非常豬頸肉爽滑爽口, 火喉剛剛能鎖住肉汁玫瑰朱古力咖啡 $28(熱)之前曾在別家喝過以電影命名的玫瑰咖啡有點失望, 這家則帶來驚喜清香四溢的玫瑰花瓣甜度剛好的朱古力順滑香醇的咖啡不錯的搭配菠菜汁忌廉煙三文魚意粉 $68喜歡這種粗幼度的意粉意粉沾滿濃濃的菠菜汁且彈牙橄欖油與牛油味出眾而不油膩三文魚魚油濃郁, 質感滑溜鮮茄雞粒什豆PIZZA $35新鮮出爐的Pizza用上鬆脆的酥皮作餅底豐富juicy餡料, 加上軟滑芝士有無法抵禦的魅力朱古力遊艇 $50熱烘烘的酥皮冰凍的朱古力雪糕一冷一熱, 正巧擦出火花酥皮間夾著香甜的香蕉成為了香蕉船的變奏完美獨特的配搭說實在地方有點隱秘看見金太郎後走進右邊的巷子就是了
來到這家名為
串燒咖啡的樓上CAFE
相信兩者是店家的拿手本領
提供遊戲及card game
是與朋友相聚的好地方
燒韮菜 $13/串
燒豬頸肉 $15/串
雞肉腸 $8/串

串燒款式多, 即叫即燒
熱騰騰的上桌, 煙氣冒出
賣相與散發的香氣, 已感吸引
薄薄塗上一層特製醬汁, 惹味非常
豬頸肉爽滑爽口, 火喉剛剛能鎖住肉汁
玫瑰朱古力咖啡 $28(熱)

之前曾在別家喝過
以電影命名的玫瑰咖啡
有點失望, 這家則帶來驚喜

清香四溢的玫瑰花瓣
甜度剛好的朱古力
順滑香醇的咖啡
不錯的搭配
菠菜汁忌廉煙三文魚意粉 $68

喜歡這種粗幼度的意粉
意粉沾滿濃濃的菠菜汁且彈牙
橄欖油與牛油味出眾而不油膩
三文魚魚油濃郁, 質感滑溜
鮮茄雞粒什豆PIZZA $35

新鮮出爐的Pizza
用上鬆脆的酥皮作餅底
豐富juicy餡料, 加上軟滑芝士
有無法抵禦的魅力
朱古力遊艇 $50

熱烘烘的酥皮
冰凍的朱古力雪糕
一冷一熱, 正巧擦出火花

酥皮間夾著香甜的香蕉

飲完仲可以食埋啲生果添

朋友呢杯朱古力曲奇咖啡
睇個樣已經好吸引
不過好似好肥膩咁
啲cream同Oero簡直係極邪惡啊!
不過一次半次唔緊要啦~最緊要係好飲呀嘛!

Egg benedit
煙三文魚同隻蛋好夾咁
麵包好鬆軟
蛋一切開流晒啲蛋黃出嚟
配埋蛋黃醬好夾好好味!

南瓜焗海鮮天使麵
呢個面不得了!
南瓜醬好多好香,絕對唔係開罐頭嗰啲白汁!
甜甜地嘅南瓜醬配合幼身嘅天使麵,
令天使麵索晒啲汁😍
好多海鮮好足料有青口、魷魚、八爪魚、魚塊等等

呢間Cafe原來仲有得食串燒,幾特別!
2015-11-11 335 瀏覽
經常與朋友相約在旺角見面,總想逃離大型商場和連鎖食肆食大餐。前陣子,朋友帶我去附近的一間樓上cafe嘗嘗。剛到埗時,cafe內已經有數枱客人在食東西,我們坐在較入的位置,沙發位置很舒服,剛下班的我倆總覺得這裡有家的感覺。我們真的太餓了所以翻翻餐牌就點了餐,猜不到食物的水準真的有驚喜。除一般的意粉飯類,小食沙律供應外,cafe還有,all day breakfast, 串燒呢,選擇幾多元化。飲品有果茶,咖啡,soda, 奶類,原來仲有cocktail等特色飲料。朋友那杯香蕉奶昔$40賣相很精緻,有忌廉和蕉片作裝飾,果然有精心設計,圖文並茂…嘗了一口覺得奶味好濃,是正宗蕉奶的味道呢!有點後悔沒有點這個。雖然賣相普通,但我那杯藍莓優乳酪$40也不錯,內有切粒藍莓,yogurt 味的冰沙好滋味。而且碎冰打得好均勻,飲一口真是吞一口,不需要用牙力咬冰。餐前先來一個小食併盤,好豐富又養眼$72, 熱騰騰三款人氣小食包括:薯條,五件麥樂雞,四隻香草雞翼,仲有沙律中和油膩感。來cafe, 總要點一個mini pizza來陪襯一下, 想不到這個香濃忌廉海鮮pizza $35實在是香酥脆口,餐前小食太滿足

來cafe, 總要點一個mini pizza來陪襯一下, 想不到這個香濃忌廉海鮮pizza $35實在是香酥脆口,餐前小食太滿足了,有隻蝦和蟹柳作配料。
菠菜汁忌廉煙三文魚意粉 $68,菠菜忌廉味滿載在這個香草意粉中,小蕃茄的清新配上三文魚的魚香,真的很吸引。
但南瓜芝士海鮮翠翠焗天使麵 $78真是意料之外的好食!
芝士味真是香濃,每口都嘗到芝士的濃郁口感 。之前多數會食焗飯或意粉,但餐廳提供配天使麵真係超級正,幼麵完美地吸取了芝士的醬汁。芝士味夠重手,另外最喜歡食充滿cheese味的麵包crumbs, 脆卜卜。海鮮配料也有蟹柳,青口,魷魚圈。
飯後,我與朋友繼續雞啄不斷,談天說地,天南地北。

最後還食了店長推介的朱古力遊艇$50。
冷熱交融的口感好難忘,大大球香濃朱古力雪糕在剛剛烤熱的餅底上慢慢融化,切開餅發現還有香蕉片做饀料,微溫加上冰凍口感,層次更豐富。like this!!
下次會與朋友們再來呢~
  • 朱古力遊艇
  • 南瓜芝士海鮮翠翠焗天使麵