2010-02-10 18 瀏覽
其實成日都食串皇今次過去都唔例外叫左豬頸肉串燒佢d醬料真係比其他賣串燒既地方香同埋辣好惹味價錢都算中等唔算太貴而且姐姐們既服務態度都OK會成日再幫襯的!!!
其實成日都食串皇
今次過去都唔例外
叫左豬頸肉串燒
佢d醬料真係比其他賣串燒既地方香同埋辣
好惹味
價錢都算中等
唔算太貴
而且姐姐們既服務態度都OK
會成日再幫襯的!!!
2010-01-17
1K
2010-02-07 20 瀏覽
2010年01月29日,21:00小週末晚,取道褔田口岸回家,為的是'港西北風情'。本想吃粥,但粥店要等位,便到這裡來點燒物,養養胃。被發亮的LED吸引著,各種各樣的半成品賣相可以。先來串羊肉,等了約五分鐘才燒好。等待其間,才留意到有厚身鱔片當然亮了眼,但看過羊的水準,才作決定。厚大的羊肉帶點點羶香,不會過乾;醬汁香辣,整體滿意。馬上搞響定音鼓!LI:"麻煩一串白鱔"當然要選最肥厚的一串姐姐:"HK$10.-啊LI:好!"交貨前,姐姐問要加辣汁或椒鹽?當然是椒鹽,因我不願鱔的獨特食味,被濃烈醬削減。鱔片皮香脆,帶點糖甜(塗了點糖膠)皮下脂肪夠甘香肉不算極鮮甜,但勝在口感實在,他物不可取代。取價HK$10.-絕不過份這店對火喉控制和醬汁有水準。怪不得客人們都願耐心等候題外話:元朗鬧市,混雜了各色人和物。暨有歷史悠久的老店,亦有潮店。至潮少艾、圍村耆英、少數族群,同聚這區。當然少不了那實力派:"自由行"了。這種種便形成了獨特的港西北風情
2010年01月29日,21:00
小週末晚,取道褔田口岸回家,為的是'港西北風情'。
本想吃粥,但粥店要等位,便到這裡來點燒物,養養胃。

被發亮的LED吸引著,各種各樣的半成品賣相可以。
先來串羊肉,等了約五分鐘才燒好。
等待其間,才留意到有厚身鱔片

當然亮了眼,但看過羊的水準,才作決定

厚大的羊肉帶點點羶香,不會過乾;醬汁香辣,整體滿意

馬上搞響定音鼓

LI:"麻煩一串白鱔"

當然要選最肥厚的一串

姐姐:"HK$10.-啊
LI:好!"

交貨前,姐姐問要加辣汁或椒鹽?
當然是椒鹽,因我不願鱔的獨特食味,被濃烈醬削減。

鱔片皮香脆,帶點糖甜(塗了點糖膠)
皮下脂肪夠甘香
肉不算極鮮甜,但勝在口感實在,他物不可取代

取價HK$10.-絕不過份

這店對火喉控制和醬汁有水準。
怪不得客人們都願耐心等候

題外話:元朗鬧市,混雜了各色人和物。
暨有歷史悠久的老店,亦有潮店。
至潮少艾、圍村耆英、少數族群,同聚這區。
當然少不了那實力派:"自由行"了。
這種種便形成了獨特的港西北風情

善我的羊肉串在中間
肥厚白鱔,我還可不眼見心謀^m^(我選了右下角那串))
皮脆肉嫩的白鱔,終於燒好了!
2010-01-29
$17 (其他)
肥厚白鱔,我還可不眼見心謀^m^(我選了右下角那串))
皮脆肉嫩的白鱔,終於燒好了!
  • 燒鱔片
2010-02-02 18 瀏覽
其實成日都食串皇今次過去都唔例外叫左豬頸肉同雞軟骨串燒佢d醬料真係比其他賣串燒既地方香同埋辣好惹味但我覺得豬頸肉比雞軟骨仲好食豬頸肉唔會太UN林林地好易咬相反雞軟骨就比較難咬但總括黎講都好好食會再幫襯的!!!
其實成日都食串皇
相反
雞軟骨就比較難咬
但總括黎講
都好好食
會再幫襯的!!!
2010-01-17
2010-01-11 9 瀏覽
2010年1月8日 {3} 元朗遊 大發餐廳 > 永年士多 > 串皇從永年士多吃完車仔麵後,一路逛街,一路搵嘢食,後來到達阜財街找到(串皇),在 Open Rice 得悉此店的燒烤肉幾好,分數有3.6分,不錯的分數,我們買了兩串燒烤肉,分別是牛肉及豬頸肉,每串售價七元。牛肉串燒,這裡的醬汁配合牛肉,烤得很好味;豬頸肉串,太過肥漏,不甚好吃,今天吃的烤肉平均計算是OK的了。

2010年1月8日 {3} 元朗遊
大發餐廳 > 永年士多 > 串皇
從永年士多吃完車仔麵後,一路逛街,一路搵嘢食,後來到達
數有3.6分,不錯的分數,我們買了兩串燒烤肉,分別是牛
肉及豬頸肉,每串售價七元。
牛肉串燒,這裡的醬汁配合牛肉,烤得很好味;豬頸肉串,
太過肥漏,不甚好吃,今天吃的烤肉平均計算是OK的了。

燒烤爐位置
豬頸肉串燒
2010-01-08
$7 (其他)
2010-01-08 24 瀏覽
下午茶係掃街,久聞串王正野,其實元朗仲有更多選擇架~七蚊一串雞....叫左比埋錢,等等等,連隔離遲過佢買既雞脾都已經食完仲等緊....跟手阿姐問邊個叫雞orz,我走去唔知點比個表情佢拎個雞串時,佢竟然問我收錢......唔好玩啦?佢燒既過程我都覺奇架喇,成日都唔知邊個打邊個叫左咩比左錢未咁=.=|||唉~熱既快食先....雞燒得較乾身,個沙爹汁太甜,皮又唔夠脆,七蚊...得4件雞肉仔....有d搵笨既感覺~
下午茶係掃街,久聞串王正野,
其實元朗仲有更多選擇架~
七蚊一串雞....
佢竟然問我收錢......唔好玩啦?
唉~
熱既快食先....
2009-12-11
2009-11-08 7 瀏覽
晚飯前既小食,煙肉金菇($7):最好味,因為燒烤時既醬汁比金菇吸晒D味,連埋D辣醬一流。雞肉($7):大大串,本身雞肉既醃料都入味,但連辣醬一齊食就唔係好啱味,所以令到D味道怪怪地咁。
晚飯前既小食,
2009-11-07
$7 (其他)
2009-09-06 30 瀏覽
第2次食串皇;同上次事隔1段時間;都仲係好想黎食!今次同男朋友食左豬頸肉同埋雞;比較鍾意頸肉!!好味道!!雞就係CURRY O既味道都吾錯!始終都係個汁最好味!!
第2次食串皇;同上次事隔1段時間;
都仲係好想黎食!

今次同男朋友食左豬頸肉同埋雞;
比較鍾意頸肉!!好味道!!雞就係CURRY O既
味道都吾錯!始終都係個汁最好味!!
2009-09-06
2009-09-05 8 瀏覽
間中晚餐唔知食咩, 就會嚟買番一兩串番屋企, 當'加餸'今次買咗雞全翼同埋斯華力腸, 個腸ok, 隻雞翼燒得太乾, 個皮好'靱'好彩個醬好味, 挽回不少分數, 咪真係唔再幫襯
間中晚餐唔知食咩, 就會嚟買番一兩串番屋企, 當'加餸'

好彩個醬好味
, 挽回不少分數, 咪真係唔再幫襯
2009-09-02
$14 (其他)
2009-07-08 39 瀏覽
14/6(日) 9pm後傳又後傳,意猶未盡的阿梁續攻"串皇"的豬頸肉;豬頸肉燒至邊位焦香,肉質彈口入味,面頭的沙嗲醬汁也頗配合,$7串的風味串燒!
14/6(日) 9pm
2009-06-14
$7 (宵夜)
2009-07-02 7 瀏覽
今晚又黎到元朗 , 今日講左要再食串皇 食左dinner後去到又聽見靚姐叫 "食咩丫~~~"今次叫左串雞肉 $7其實佢仲有好多野食 , 我一定會慢慢試哂去佢d串燒一定要辣 真係好正 , d 肉邊燒到少少焦 , 好香 , 醬汁又好味 , 辣適中唔會搶左本身既味 !! 正 !!! 因為本身食左野 , 所以食左一串咁多~~~~
今晚又黎到元朗 , 今日講左要再食串皇

食左dinner後去到又聽見靚姐叫 "食咩丫~~~"

今次叫左串雞肉 $7
其實佢仲有好多野食 , 我一定會慢慢試哂去

佢d串燒一定要辣

因為本身食左野 , 所以食左一串咁多~~~~

唔覺意影到靚姐背影~~~
手震了~~~
唔覺意影到靚姐背影~~~
手震了~~~
2009-06-03 14 瀏覽
每次來到元朗的指定動作︰串一串。成日都唔記得邊一檔好食D,但當日見到串皇既阿姐咁賣力,就決定幫襯一下。豬頸肉雞肉各一串唔該。豬頸肉乾到有D離譜,好彩好香的沙爹醬同辣醬挽回少少分數。雞肉就嫩滑得多,而且大大舊肉好抵食,但其實都唔係咁特別。最特別其實係佢係醬汁,而辣醬尤其惹味。下次定要試試其他串燒。
每次來到元朗的指定動作︰串一串。

2009-06-01
2009-04-13 29 瀏覽
復活節假第三天 , 同友人元朗飲飲食食第二站 ! 原來串皇隔兩間店也是燒烤食物的 , 打對台 ! ~~~ 何解隔店會多人過串皇的 ? 唔通 ...... ?! 好吧 , 兩間都試來個比軷吧 ! 先去串皇來一串牛同一串魷魚 , 牛不辣 , 魷魚要辣 ! 牛好味 .... 都唔錯 , 魷魚就 ...... 嘩救命 , 真係好辣 !!!! 不過辣之餘很有花生味同甜, 小弟就覺得怪怪的 , 味道不是太合 ! 朋友就叫了全翼同牛 , 大家都係認為味度怪怪 (辣味) ! 隔店唔知叫咩名, 我叫了全翼同牛 , 牛比皇串細小 , 我會認為串皇好味一點 , 不過相反全翼賣相同味道就隔店好味 D 囉 , 不過就會排隊耐一點囉 ! 至於朋友說豬頸肉就不行 , 燒得不好同味道有問題 ... ! 總括而言, 小弟各得兩間野都一般而已 !

總括而言, 小弟各得兩間野都一般而已 !
2009-04-12
2009-02-21 12 瀏覽
食完日之味後就來對面的串皇叫了幾款串燒:雞肉串燒,牛肉串燒,雞皮串燒X2還記得上次來食串燒叫了辣味,誰不知辣到不得了,還即時跑到便利店買飲料今次還是乖乖要不辣的!雞肉串燒: 燒得很好,雞肉很彈還有汁牛肉串燒: 牛肉很嫰很鮮雞皮串燒: 很脆而且很大片,就是卜卜脆很好味,食到停不了手,看見旁邊有另一間串燒店-薪意燒烤專門店 ,朋友即時過去再買一串試試!
食完日之味後就來對面的串皇叫了幾款串燒:
雞肉串燒,牛肉串燒,雞皮串燒X2
今次還是乖乖要不辣的!
雞肉串燒: 燒得很好,雞肉很彈還有汁
牛肉串燒: 牛肉很嫰很鮮
雞皮串燒: 很脆而且很大片,就是卜卜脆

2009-02-15 14 瀏覽
今日放工之後,見心情都唔錯。就黎呢度買串燒返屋企食。一去到間野,我見個老板娘抹緊野,我就問佢收左當未。佢就話,緊係未啦,係都等埋你買。真係好幽默,佢最常講既係食咩啊,可以吸引顧客過來。西冷牛扒呢個等左三個半字,雖然要等咁耐,但都係值得既。因為肉質好鮮嫩,肉味又夠。就算落鬆肉粉,都唔會落得太多。西冷牛扒配上勁辣既辣汁,簡直係一流啊。一串十六蚊,同埋都等得幾耐。食既話真係要俾耐性。雞皮呢個只係六蚊一串。但味道都唔差,因為雞皮好脆口,返到屋企食。辣計已經滲哂落雞皮到,真係辣到噴火。但唔落辣汁,又唔會顯得惹味。當宵夜真係唔錯,所以實有下次既。

西冷牛扒
雞皮

當宵夜真係唔錯,所以實有下次既。
  • 串燒西冷牛扒
2008-12-05 20 瀏覽
真係好鍾意佢地成日叫 "食咩丫~~~食咩丫~~~~" 好似同你好熟咁!!!!! 我又再一次經唔起佢地既誘惑......叫左串牛過下口癮...d 牛又夠"林"....最鍾意係佢d辣汁呀...食得辣既朋友不妨同佢講要多辣.....佢真係唔會慳...超多辣汁...食到我 "lam lam" 脷....辣到我鬼死咁爽....hahaha....除左牛我都鍾意食珍寶腸....加埋d辣汁.........正爆呀....快d 去食番串啦!!!

d 牛又夠"林"....最鍾意係佢d辣汁呀...

快d 去食番串啦!!!
  • 任何串燒+多辣汁