2022-10-15 37 瀏覽
呢間串酒里係巷仔入面,位置有啲隱蔽,店面細細,不過店舖好有feel,裝修有居酒屋既感覺,燈光偏暗黃,同朋友傾偈詳談係非常合適嘅地方。今晚食咗幾款串燒好值得推介,鹽燒厚切牛舌,除左有陣牛肉香味,仲有口感好爽口,好實在,送啤酒一流。另外脆燒日本原條鰻魚,煎到剛剛好,而且條鰻魚好肥,好多魚油,加少少鰻魚汁食相當好食。而比較特別嘅我覺得係火辣牛丸,平時比較少食丸類,但我比佢個名吸引左,因為食串燒點少得辣味,而且好夠彈牙。
2022-10-15 45 瀏覽
宵夜系列今次同事帶我見識粗口啤酒🍻 都幾搞笑同幾地道,好岩帶埋個外國同事一齊去啤一啤佢,順便學埋香港文化😆燒物方面,今次第一次挑戰川式虎皮椒,再加上孜然粉,本身以為會味道會好辣,但又唔會wor 🥵 有少少似食三色椒嘅感覺之後再叫咗燒雞軟骨,貪佢夠有咬口而且一串串食好方便不過最好食都係佢嘅鹽燒厚切牛最鍾意佢落滿超多唔同嘅七味粉好惹味!啲牛肉一啲都un最後仲叫多咗一個薯仔片呢個就感覺不過不失!總括黎講,燒烤啤酒個感覺真係好輕鬆,好岩收工去傾計啤一啤佢!
宵夜系列

今次同事帶我見識粗口啤酒🍻
之後再叫咗燒雞軟骨,貪佢夠有咬口
而且一串串食好方便
不過最好食都係佢嘅鹽燒厚切牛
最鍾意佢落滿超多唔同嘅七味粉
好惹味!啲牛肉一啲都un
最後仲叫多咗一個薯仔片
呢個就感覺不過不失!
總括黎講,燒烤啤酒個感覺真係好輕鬆,
好岩收工去傾計啤一啤佢!
地址喺漢國中心對面,山林道小巷入面,環境都有少少隱蔽, 但好處就係人少少,更舒服恬靜,仲有露天座位,適合同朋友慢慢食串燒,慢慢飲酒chill一chill。呢度嘅串燒引入左火山石燒技術,更能鎖住肉汁,令食物外脆內軟。🥢脆燒日本原條鰻魚燒得剛剛好,非常嫩滑,加埋燒汁,甜甜地,又無骨,容易食,好味。🥢辣味剁椒燒扇貝一碟有3件,嗜辣者必食!剁椒又辣又香!🥢川式脆燒雞軟骨脆卜卜,好咬口,送酒一流。🥢川式麻辣香燒餃子雞翼麻辣汁夠惹味!餃子雞翼去晒骨,啖啖肉,正!🍺飲品方面,除咗一般嘅啤酒選擇,特別在有手工啤!🍻餐廳名為“串酒里”,名符其實係:係隱世小巷裏,嘆串燒、飲啤酒。
地址喺漢國中心對面,
山林道小巷入面,
環境都有少少隱蔽,
但好處就係人少少,
更舒服恬靜,
仲有露天座位,
適合同朋友慢慢食串燒,慢慢飲酒chill一chill。

呢度嘅串燒引入左火山石燒技術,
更能鎖住肉汁,令食物外脆內軟。

🥢脆燒日本原條鰻魚
燒得剛剛好,非常嫩滑,
加埋燒汁,甜甜地,
又無骨,容易食,好味。

🥢辣味剁椒燒扇貝

脆卜卜,好咬口,
送酒一流。

🥢川式麻辣香燒餃子雞翼
麻辣汁夠惹味!
餃子雞翼去晒骨,啖啖肉,正!

🍺飲品方面,
除咗一般嘅啤酒選擇,
特別在有手工啤!🍻

餐廳名為“串酒里”,
名符其實係:
係隱世小巷裏,嘆串燒、飲啤酒。
辣味剁椒燒扇貝
川式脆燒雞軟骨
川式麻辣香燒餃子雞翼
手工啤
辣味剁椒燒扇貝
脆燒日本原條鰻魚
係香港好少食串燒,覺得又貴質素又麻麻😮‍💨但日前經朋友介紹發掘左呢間隱世串燒店,係尖沙咀山林道,性價比幾高,每人飲埋酒都唔洗$200,食物幾好食,唔會太過咸,同埋坐得舒服🫶🏻我地一行四人都叫左好多野食,當中比較推介有以下幾款:蜜糖燒粟米粟米好香甜,因為加左蜜糖燒,表面有點焦,但一d苦味都冇👍🏻川式脆燒雞軟骨食串燒不能沒有雞軟骨,爽脆既口感,配埋啤酒,超爽🤣川式虎皮椒&汁燒墨魚咀虎皮椒大大條,唔辣,表面焦脆,墨魚咀好爽彈,醬汁唔會好濃,最後再encore左一round😝

我地一行四人都叫左好多野食,當中比較推介有以下幾款:

蜜糖燒粟米
粟米好香甜,因為加左蜜糖燒,表面有點焦,但一d苦味都冇👍🏻

川式脆燒雞軟骨
食串燒不能沒有雞軟骨,爽脆既口感,配埋啤酒,超爽🤣

川式虎皮椒&汁燒墨魚咀
2022-10-12
🍢 最推薦:日本廣島蠔🦪、香港粗口手工啤酒🍻❗️❗️👍🏻=推薦|✅=值得試試🔎泰式辣汁燒扇貝$88 👍🏻🔎青芥末燒日本廣島蠔 $88 👍🏻🔎鹽燒日本秋葵 $28🔎香辣燒原條茄子 $49 ✅🔎川式爽彈雞腎串 $34🔎燒芝士丸 $22🔎煙肉荔枝卷 $48🔎黃金薯條 $59🔎芝士煙肉焗大啡菇 $59 ✅🔎日式芝士焗玉子 $39 ✅🔎手工啤酒 $78 👍🏻▪️青芥末燒日本廣島蠔▪️喜歡他們有很多醬汁、款式的廣島蠔和扇貝選擇😋🤭!我覺得廣島蠔蠻好吃的~大顆飽滿配上那些醬再去燒烤🔥點了芥末味,是真的很芥末🤣🤣🤣🤣很爽!燒扇貝點了泰式辣醬也不錯~▪️手工啤酒▪️手工啤酒🍺 好喝!都是用來香港髒話文化~每個品項的圖也都蠻有心思的😗😙▪️荔枝煙肉捲▪️有失望,荔枝不夠甜!▪️黃金薯條▪️鹹蛋黃是淋上去,不是每個薯條外層裹著粉的那種!所以相對沒什麼味道,不是我的愛▪️日式芝士玉子▪️和想像中不一樣欸!可以看圖4⃣️~ 玉子外面有層焦皮,然後再擠上醬,最後再在表層用木魚點綴!口感味道其實蠻豐富的~值得一試✨▪️川式爽彈雞腎串▪️烤得很脆、蠻硬(我喜歡有咬口的)醬也很夠!▪️香辣原條燒茄子▪️很夠味~哈哈哈!重口味會愛😋😋😋食物其實不差!有他們

🍢 最推薦:日本廣島蠔🦪、香港粗口手工啤酒🍻❗️❗️

👍🏻=推薦|✅=值得試試

🔎芝士煙肉焗大啡菇 $59 ✅
🔎日式芝士焗玉子 $39 ✅
🔎手工啤酒 $78 👍🏻

▪️青芥末燒日本廣島蠔▪️
燒扇貝點了泰式辣醬也不錯~

▪️手工啤酒▪️

▪️荔枝煙肉捲▪️
有失望,荔枝不夠甜!

▪️黃金薯條▪️

▪️日式芝士玉子▪️

▪️川式爽彈雞腎串▪️
烤得很脆、蠻硬(我喜歡有咬口的)醬也很夠!

▪️香辣原條燒茄子▪️
很夠味~哈哈哈!重口味會愛😋😋😋

食物其實不差!有他們的特色之處👹不過其他因素會影響用餐經驗(如環境與服務)室外真的有夠熱XD 然後在老闆(?)身上有稍微體現到這間店店名的來由了

• 青芥末燒廣島蠔
2022-09-20 86 瀏覽
朋友最愛食串味燒,帶左我行左入小巷盡頭,竟然有間隱世串燒店,店子細細環境OK,串燒選擇頗多而且好惹味,經過可不妨一食。麻辣醬燒雞肉串 $38雞肉串大件啖啖肉口感,肉嫩有汁麻辣香且惹味。豚肉腐皮卷 $48豚肉充滿油香薄薄的,包住厚厚的腐皮口感充實,好大件食完好飽肚的,加了孜然粉非常惹味。煙肉荔枝串 $48咸香的煙肉捲住甜美的荔枝,對比強烈味道突出,荔枝大粒多汁令人回味。香辣燒原條茄子 $49茄子軟綿入口即融,佈滿蒜蓉木魚絲,味道香辣唔算好油膩。辣味剁椒燒扇貝(三隻) $88扇貝大隻新鮮彈牙,佈滿辣椒碎香辣鮮味好食。脆燒日本原條鰻魚 $59鰻魚肥美肉質緊緻無骨,淋了鰻魚汁好味。惹味汁燒雞泡魚乾 $49魚乾厚身肉較淋,味道甜美好有魚香,沾上沙律醬美味。川式燒韮菜 $28韮菜大大注,撒滿孜然粉非常惹味。

麻辣醬燒雞肉串 $38
雞肉串大件啖啖肉口感,肉嫩有汁麻辣香且惹味。
豚肉腐皮卷 $48

煙肉荔枝串 $48

香辣燒原條茄子 $49
茄子軟綿入口即融,佈滿蒜蓉木魚絲,味道香辣唔算好油膩。
香辣燒原條茄子
辣味剁椒燒扇貝(三隻) $88
扇貝大隻新鮮彈牙,佈滿辣椒碎香辣鮮味好食。
辣味剁椒燒扇貝(三隻)
脆燒日本原條鰻魚 $59
鰻魚肥美肉質緊緻無骨,淋了鰻魚汁好味。
惹味汁燒雞泡魚乾 $49
魚乾厚身肉較淋,味道甜美好有魚香,沾上沙律醬美味。
惹味汁燒雞泡魚乾
川式燒韮菜 $28
韮菜大大注,撒滿孜然粉非常惹味。
川式燒韮菜
2022-09-13
5 分鐘 (堂食)
香辣燒原條茄子
辣味剁椒燒扇貝(三隻)
惹味汁燒雞泡魚乾
川式燒韮菜
  • 麻辣醬燒雞肉串
  • 煙肉荔枝串
  • 辣味剁椒燒扇貝
2022-09-17 43 瀏覽
帶左頭盔先,如覺得服務唔好都冇咩所謂既,可以試下整體野食係ok的但服務真係有待改進…🙄話說當日我地book左7點而間餐廳位置有d隔涉幾經辛苦終於揾到大熱天時已經出晒汗成身濕晒我比預期早左2個字到達朋友仲未到諗住問下可唔可以早少少坐低Waitress就同我講:「你地本身book左7點,你朋友又未到,想入黎先可以既,咁用餐時間係咪而家開始計時?」其實當時全場都冇咩客大熱天時揾餐廳揾到到身水身汗,聽到個下真係有d心傷🤣💔而今次係食生日飯朋友帶左蛋糕想話雪住先Waitress一野劈埋黎就講:「我地切餅費$150, 如唔係到食,幫你雪都要$150」其實心裡覺得真係Harsh左d💔呢間野出野食都唔係快我地明白要即燒既,但本身又限時,我地又未食晒,waitress又走埋黎:「你地本身已經夠鐘,我俾多3個字時間你地食」 又去左去💔好明白每間餐廳都有自己既「制度」但重點係個「態度」到 💔
帶左頭盔先,如覺得服務唔好都冇咩所謂既,可以試下

整體野食係ok的

我比預期早左2個字到達
朋友仲未到
諗住問下可唔可以早少少坐低

其實當時全場都冇咩客
大熱天時揾餐廳揾到到身水身汗,聽到個下真係有d心傷🤣💔

而今次係食生日飯
朋友帶左蛋糕想話雪住先
其實心裡覺得真係Harsh左d💔

呢間野出野食都唔係快

好明白每間餐廳都有自己既「制度」
但重點係個「態度」到 💔
呢間係尖沙咀山林道嘅串燒店有好多唔同類型嘅串燒 另外仲有啲好特別嘅手工啤酒 不過我麻麻鍾意飲啤酒所以就冇叫到🤣 但佢哋嘅串燒好好食💛!ʕ •ᴥ•ʔ✻川式脆燒雞軟骨($34)✻芥末雞翼($34)✻鹽燒厚切牛舌($68)✻麻辣醬燒黑豚肉($49)✻麻吉燒($22)✻豚肉腐皮卷($48)我哋叫咗六串串燒 全部都幾好食個人特別推介豚肉腐皮卷🐷 入邊包住左啲甜甜地嘅腐皮好Juicy口感一流✨麻吉燒入邊煙煙靭靭都好好食😋麻辣醬燒黑豚肉份量好多好抵食 辣辣地咁好惹味✻脆燒日本原條鰻魚($59)鰻魚好大條好抵食😚 好香外面燒到微微脆脆地咁~✻黃金蒜蓉燒扇貝($88)有三隻大大隻嘅扇貝 而且好新鮮蒜蓉份量都好多 食落好香口!( ´▽`)✻黃金薯條($59)薯條炸得好香脆 份量比想像中多好飽肚🤣同埋好香鹹蛋黃味! 但又唔會太過膩 好食🥰

✻川式脆燒雞軟骨($34)
✻芥末雞翼($34)
✻鹽燒厚切牛舌($68)
✻麻辣醬燒黑豚肉($49)
✻麻吉燒($22)
✻豚肉腐皮卷($48)

我哋叫咗六串串燒 全部都幾好食
個人特別推介豚肉腐皮卷🐷
入邊包住左啲甜甜地嘅腐皮好Juicy口感一流✨

麻吉燒入邊煙煙靭靭都好好食😋
麻辣醬燒黑豚肉份量好多好抵食 辣辣地咁好惹味
麻辣醬燒黑豚肉

✻脆燒日本原條鰻魚($59)
鰻魚好大條好抵食😚 好香外面燒到微微脆脆地咁~

✻黃金蒜蓉燒扇貝($88)
有三隻大大隻嘅扇貝 而且好新鮮
蒜蓉份量都好多 食落好香口!( ´▽`)

✻黃金薯條($59)
薯條炸得好香脆 份量比想像中多好飽肚🤣
同埋好香鹹蛋黃味! 但又唔會太過膩 好食🥰

麻辣醬燒黑豚肉
  • 脆燒日本原條鰻魚
  • 麻吉燒
  • 豚肉腐皮卷
  • 蒜蓉燒扇貝
2022-09-11 23 瀏覽
今日同個fd諗住去飲酒chill下,就搵左呢間又有手工啤,又有串燒送下酒嘅串酒里,係山林道附近又易搵。好,坐低睇下有咩好食先。麻辣醬燒雞肉串,雞肉好juicy,麻辣醬夠辣。芥末雞翼,又幾特別,芥末配雞翼又冇違和感喎!火辣牛丸,真係爆辣,呢個純辣味又唔同麻辣。椒鹽魷魚圈,炸到金黃色,炸皮薄,魷魚圈填滿滿。黃金蒜蓉燒扇貝,用蒜蓉燒好香,扇貝都算大隻,食落爽口又入味。黑松露沙律醬薯條,小朋友至愛薯條,仲有海量沙律醬,帶微微黑松露味。鹽燒日本甜薯,岀面有少少咸味,皮燒到有點脆,裡面就係粉嘅甜甜紫薯肉。

好,坐低睇下有咩好食先。

椒鹽魷魚圈,炸到金黃色,炸皮薄,魷魚圈填滿滿。

2022-09-08 28 瀏覽
串酒里,位於尖沙咀山林道的一間特色串燒店,餐廳以串燒為主,更有各式各樣生啤,手工啤酒配搭串燒,猜想店主之串酒里因而命名。餐廳雖小但餐廳種類繁多,牛豬雞丸蔬菜海鮮等等,其中比較特別的是,餐廳燒生蠔及扇貝都已經有十種八種不同調味制作方式,個人推介車打芝士燒扇貝,芝士味道濃郁,配合燒烤時間剛剛好的扇貝,出色。肉類選擇多,其中一款麻辣醬燒雞肉串,入口帶有強烈麻辣味道,辣度不算強勁,雞肉仍能保持軟嫩,值得一試。

2022-09-08
2022-09-08 39 瀏覽
一提起山林道呢條街就不自覺諗起隱世,地點又唔係難搵又不是山卡拉,但山林道感覺就是有好多低調既好野食。今次又搵到一間隱世野,串燒野,食字又霸氣既餐廳名-串酒里,餐廳裝修簡簡單單,餐牌都是簡簡單單的,串燒和酒,有款粗口手工啤,幾有特式。原條免治雞肉棒通常串燒店既雞肉棒都係凍肉店買一pack類似腸型中間有條骨個款雞肉棒,估唔到呢間隱世店是夠晒有心的自家雞肉棒,長型啖啖肉既雞肉棒,燒既火喉剛剛好,一咬落去入面仲出緊煙。川式脆燒雞軟骨 鹽燒厚切牛舌雞軟骨唔會好硬,川式調味醬不會太搶味。厚切牛舌真的好鬼厚,一串仲要有多件,扺食香脆蜜糖燒新鮮粟米粟米上加蜜糖黎燒,香口唔乾粟米粒粒juicy黃金蒜蓉燒扇貝扇貝非常新鮮,未食已經聞到好香,賣相都非常吸引,帶子新鮮彈牙,有汁流出,好好食!仲有好多串燒都好好正,鹽燒日本甜薯、麻辣醬燒雞肉串、芥茉雞翼、火辣牛丸,搵日一定會再黎可以試晒所有野,傾計飲酒串燒,人生一大樂事。

今次又搵到一間隱世野,串燒野,食字又霸氣既餐廳名-串酒里,

原條免治雞肉棒

川式脆燒雞軟骨 鹽燒厚切牛舌
雞軟骨唔會好硬,川式調味醬不會太搶味。
厚切牛舌真的好鬼厚,一串仲要有多件,扺食

香脆蜜糖燒新鮮粟米
粟米上加蜜糖黎燒,香口唔乾粟米粒粒juicy

黃金蒜蓉燒扇貝

2022-09-08 1449 瀏覽
山林道有一間隱世串燒店,店面細細,但d野食好惹味。夜晚客人唔太多,靜靜地吹水食野都幾有feel。>鹽燒安格斯牛柳粒:大大粒,牛味濃郁,燒汁甜甜地幾入味,口感較為紮實。>日式燒魷魚串:未上枱已經聞到好香,充滿鮮味但係又唔太油膩。>惹味汁燒豬仔脾:豬仔脾有條骨咁好方便拎住食,外層燒到香脆可口,咬落口肉質軟滑又Juicy。>芝麻香燒餃子雞翼:入面係明太子餡,燒完後鹹香又滋味。>蒜蓉燒原條茄子:食串燒必點,蒜蓉味幾香,食落唔太油膩,面頭仲有好多木魚碎,為茄子增添口感+鮮味。>黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔:D蠔都幾大隻,燒完都冇點縮水,蒜蓉同埋黑松露醬都幾夾。>芝士煙肉焗大啡菇:本身有芝士,面頭仲有芝士粉,簡直係雙重芝味享受,啡菇燒完後都充滿水份,咬落去好多汁。>脆燒日本原條鰻魚:真係食到有脆口,燒汁味道恰到好處,幾好味。食住串燒飲啤酒好爽,啤酒帶有柑橘味,幾易入口,好快就飲完。
山林道有一間隱世串燒店,
店面細細,但d野食好惹味。

夜晚客人唔太多,
靜靜地吹水食野都幾有feel。

>鹽燒安格斯牛柳粒:大大粒,
牛味濃郁,燒汁甜甜地幾入味,
口感較為紮實。

>日式燒魷魚串:
未上枱已經聞到好香,
充滿鮮味但係又唔太油膩。

>惹味汁燒豬仔脾:
豬仔脾有條骨咁好方便拎住食,
外層燒到香脆可口,
咬落口肉質軟滑又Juicy。

>芝麻香燒餃子雞翼:
入面係明太子餡,
燒完後鹹香又滋味。

>蒜蓉燒原條茄子:
食串燒必點,蒜蓉味幾香,
食落唔太油膩,
面頭仲有好多木魚碎,
為茄子增添口感+鮮味。

>黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔:
D蠔都幾大隻,燒完都冇點縮水,
蒜蓉同埋黑松露醬都幾夾。

>芝士煙肉焗大啡菇:
本身有芝士,面頭仲有芝士粉,
簡直係雙重芝味享受,
啡菇燒完後都充滿水份,
咬落去好多汁。

>脆燒日本原條鰻魚:
真係食到有脆口,
燒汁味道恰到好處,幾好味。

食住串燒飲啤酒好爽,
啤酒帶有柑橘味,
幾易入口,好快就飲完。
  • 蒜蓉燒原條茄子
  • 脆燒日本原條鰻魚
  • 芝士煙肉焗大啡菇
  • 鹽燒安格斯牛柳粒
  • 惹味汁燒豬仔髀
2022-09-08 22 瀏覽
.琴日去左舊公司附近同朋友食飯愛飲啤酒既佢揀左串酒里 呢間店既位置有少少神秘唔算太易搵到 好耐之前食過一次仲有啲記憶不過店家既服務仍然咁好 值得一讚👍🏻.叫左川式脆燒雞軟骨 蜜糖燒粟米 鹽燒厚切牛舌同黃金蒜蓉燒扇貝等等牛舌係我既最愛 熱辣辣食就最正 好爽口 牛味香濃扇貝燒得好入味 新鮮😍一上枱已經聞到好香蜜糖燒粟米好香甜 每粒玉米都好飽滿 咬落juicy😋川式脆燒雞軟骨就少少辣 好有口感 用黎配啤酒非常一流呢.另外仲叫左黑松露沙律醬薯條黑松露控必食!脆脆既薯條 入面仲有啲薯蓉感點埋個醬食🥳非常惹味 食唔停!.下星期一定要帶埋屋企人黎食❤️
琴日去左舊公司附近同朋友食飯

蜜糖燒粟米好香甜 每粒玉米都好飽滿 咬落juicy😋

川式脆燒雞軟骨就少少辣 好有口感 用黎配啤酒非常一流呢

另外仲叫左黑松露沙律醬薯條
黑松露控必食!脆脆既薯條 入面仲有啲薯蓉感
點埋個醬食🥳非常惹味 食唔停!

下星期一定要帶埋屋企人黎食❤️
2022-09-07
呢間位於尖沙咀山林道嘅串酒里,聽過好多人介紹,呢次終於有機會嚟試吓。川式脆燒雞軟骨 :雞軟骨燒得夠香脆可口,口感爽脆,加埋川式嘅調味,令雞軟骨更加惹味。秘製醬汁香燒豬頸肉:豬頸肉燒得勁香口,加咗呢度秘製嘅醬汁,香氣四溢。未食都流哂口水,咬落肉汁豐富,令人一食上癮。鹽燒厚切牛舌 :牛舌用咗厚切,再配以原汁原味嘅鹽燒,可以更能突出牛舌所帶嘅牛味,而口感因為用咗厚切,好有咬口,好juicy。黑松露沙律醬薯條:薯條即叫即炸,熱辣辣脆卜卜,加埋香味十足嘅黑松露沙律醬,令薯條味道層次立馬提昇數十倍。芥末雞翼:雞翼燒得外脆內嫩,肉汁滿滿,搽咗芥末一齊燒,令雞翼變得更加惹味可口。

2022-09-07 23 瀏覽
十分喜愛的一間串燒店呢間位於山林道嘅串燒小店 舖頭細細 而且位置十分隱蔽 但食物質素高 份量足 價錢亦相當大眾化 成日收工都帶同事一齊去啤一啤麻辣醬燒雞肉串 $38/2串👍🏻👍🏻👍🏻火辣牛丸 $22👍🏻👍🏻👍🏻椒鹽魷魚圈 $59👍🏻👍🏻芥末雞翼 $34/2隻👍🏻👍🏻👍🏻香脆蜜糖燒新鮮粟米 $29👍🏻👍🏻👍🏻基本上食物全部都好高水準 調味啱啱好 佢哋嘅麻辣醬/辣嘅串燒好值得叫 味道幾有驚喜🍻
十分喜愛的一間串燒店

麻辣醬燒雞肉串 $38/2串👍🏻👍🏻👍🏻