2024-11-15 176 瀏覽
最近我嘗試咗呢一家餐廳嘅二人set 😋😋個set入面有個明太子意粉,整體來說非常好食!意粉煮到恰到好處,口感滑順,搭配明太子醬汁香濃,帶有一絲微辣,讓人一試成主顧。每一口都充滿了海味,讓人欲罷不能。🥰🥰🥰不過,和牛的表現就有啲失望啦。肉質相對較硬,咀嚼起黎無想像中咁嫩滑,味道都唔算係特別突出,讓整個用餐體驗有點打折扣。總的來說,明太子意粉值得推薦,但和牛就不是首選了。希望下次能有更好的表現!價錢唔平,不過喺呢個位置黎講,都明係正常價位。

價錢唔平,不過喺呢個位置黎講,都明係正常價位。
位於太古城星輝台的丸丸洋食居酒屋是一間極具日式、洋式風情的居酒屋小店。餐廳裝潢簡約,有一種溫馨小酒館的感覺。當晚我們點了幾款精選菜色,每一道菜都相當美味。豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬($238):這道菜的湯底以豆乳為主,呈現出絲滑、微甜的豆香,湯裡有新鮮的蝦、帶子、鱈魚肉、廣島蠔等海鮮,給人濃厚的海洋風味,與稻庭烏冬的嚼勁相得益彰。海鮮鮮甜而有彈性,湯汁濃郁不油膩,暖胃之餘帶來一絲滋補感。原條鯖魚一夜干定食($158):這款一夜干經過適度風乾,保持了魚肉的鮮味與質感。魚皮烤得微焦而香脆,與嫩滑的魚肉形成鮮明對比,每一口都散發著鹹香。配搭的飯、湯和其他小菜,讓這個定食的營養與味道更為豐富。. 串燒($25)和 串燒($25):串燒是日式居酒屋的靈魂,這裡的雞腎串燒口感軟滑,帶有微微的煙燻香,令味道更加突出。雞軟骨串燒則呈現了脆口的質感,鹽調味精準,沒有過度覆蓋食材本身的鮮味。

豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬

原條鯖魚一夜干定食

雞軟骨及雞腎各一串

2024-11-11
豆乳海鮮鍋配稻庭烏冬
原條鯖魚一夜干定食
雞軟骨及雞腎各一串
午後時光,陽光正好,同幾個同事係附近做完嘢肚餓,俾呢間好warm嘅日本餐廳吸引咗,食左個超正嘅late lunch! 叫左4樣野share,個二段低温油吉列豬排好好好味,好夠熱同埋酥脆,夠晒厚但一啲都唔乾。又點左個米蘭薄炸雞排,好重芝士味好有驚喜,好嫩,係我食過最嫩嘅炸雞排!! 個明太子忌廉烏冬湯底好creamy,重有個飯,Taco就聽過,Taco Rice真係第一次聽牛味幾濃!! 隱世小店要支持!!
牛味幾濃!! 隱世小店要支持!!
2024-08-26
  • 二段低温油吉列豬排
  • 米蘭薄炸雞排
  • 明太子忌廉烏冬湯
  • 沖繩塔可飯
這間隱世小店升格了!之前是傳統居酒屋,現在還加入”洋食”概念,主打とんかつ(香港稱吉列豬扒)。出生於沖繩的主更將沖繩的靈魂菜式帶來香港與大家分享。今日試咗小店主打嘅二段低溫油吉列豬排,第一口已經食出油脂平衡,外脆內軟。雪糕脆筒吞拿魚他他,我食到有香港菜甫,韓式辣椒醬與海鮮醬,雪糕筒可打碎伴食,玩味十足。44 小時製作厚切北海道三元豚鐵板燒是必食的菜式,與其它鐵板燒的肉類不同,豚肉入口軟腍腍,小朋友和老人家也非適合。沖繩塔可飯是來自沖繩嘅主廚兒時家鄉的味道。其它吉列大蝦、帶子滿足了我愛吃海鮮的欲望。而海洋刺身肥大肉厚,另我喜出望外。我最愛的菜式韓式炸雞保留了,值得一試。這裹的串燒、鍋物也非常之出色,兩位日本匠人用心之作!😋

雪糕脆筒吞拿魚他他
吉列帶子
吉列大蝦
韓式炸雞
各式串燒
之前同同事成日去,因為有日本人主理,所以間唔中都會去。但早排見裝修,話改成洋食+居酒屋。今日見到終於都開返,就去試一試。佢地話主打二段低溫吉列豬排,當然試下佢啦~我地3個人去食lunch,試左3款唔同既吉列,水準很不錯,價錢都唔算貴,見到日本人師傅企係open kitchen 做炸物,感覺非常靠得住🤣午市定食送埋飲品,價錢ok。下次夜晚再試其他野,店員推介新既44小時慢煮厚切北海道豚肉好似好勁咁,仲有好掛住佢地既果實醋飲品,日本人店長之前話係佢地自家製架...值得再去❤️

今日見到終於都開返,就去試一試。
佢地話主打二段低溫吉列豬排,當然試下佢啦~

午市定食送埋飲品,價錢ok。

值得再去❤️
吉到免治豚定食
吉列海鮮拼盤定食
2024-08-21
15 分鐘 (堂食)
吉到免治豚定食
吉列海鮮拼盤定食