六月二日 (星期日)丼丼屋是我們開飯熱點,地點就腳,質素又夠穏定而且丼飯款式推陳出新,必次來也滿是驚喜!昨日的「Duck意」婚照順利完成,來到週日,只想休息一下,來到丼丼屋果然沒有失望,又有新丼推出,今次是「大蝦海鮮丼」架架妹不餓,只想飲杯凍飲(其實是一個陰謀,因為這OREO控早已看中餐牌內的「OREO曲奇朱古力沙冰」大蝦海鮮丼實在用料豐富,單看表面,根本看不到任何底層丼飯的踪影配料除了點題的大蝦,還有三文魚,吞拿魚,帶子和魚籽兩隻大蝦,單看色澤已知新鮮蝦頭不要錯過,蝦膏滿溢,吸一口,鮮味十足蝦肉也很爽口,味道鮮甜刺身中以三文魚最好,肥美鮮甜吞拿魚則吃到有點筋位,不過肉質還是不錯的帶子也很爽口鮮甜,若再厚身一點口感會更好這裡的飯粒一向不錯米用上新潟縣產的秋田小町米,以經浸透過濾的水煮成米飯飯香充溢,每口也很軟綿架架妹吃了東東才過來,只飲OREO曲奇朱古力沙冰最初有點擔心加入朱古力會蓋過OREO的香喝一口,擔心沒了,是很重的OREO味,可可味次之除了沙冰,還有很多精曲奇碎夏日炎炎,真是透心涼!!!
六月二日 (星期日)

丼丼屋是我們開飯熱點,地點就腳,質素又夠穏定
而且丼飯款式推陳出新,必次來也滿是驚喜!
果然沒有失望,又有新丼推出,今次是「大蝦海鮮丼」
配料除了點題的大蝦,還有三文魚,吞拿魚,帶子和魚籽
兩隻大蝦,單看色澤已知新鮮
蝦頭不要錯過,蝦膏滿溢,吸一口,鮮味十足
蝦肉也很爽口,味道鮮甜
刺身中以三文魚最好,肥美鮮甜
吞拿魚則吃到有點筋位,不過肉質還是不錯的
帶子也很爽口鮮甜,若再厚身一點口感會更好

這裡的飯粒一向不錯
米用上新潟縣產的秋田小町米,以經浸透過濾的水煮成米飯
飯香充溢,每口也很軟綿
架架妹吃了東東才過來,只飲OREO曲奇朱古力沙冰
最初有點擔心加入朱古力會蓋過OREO的香
喝一口,擔心沒了,是很重的OREO味,可可味次之
除了沙冰,還有很多精曲奇碎
夏日炎炎,真是透心涼!!!
2013-06-02
2013-05-04 79 瀏覽
一向都好少出旺角,人多車多,若非有需要都好少出依區,講都有啲出奇,連跟朋友嘅飯局都甚少揀旺角。今晚出嚟辦點私人事,就順道晌度搵搵食,由於「丼丼屋食堂」以傳統日式丼飯專門店自居,以質優嘅秋田小町米炮製,又喺美心集團旗下特約品牌食肆,所以對其出品頗感吸引。丼丼屋為樓上鋪,窄窄嘅樓梯堆滿幾多人,仲諗住打退堂鼓,不過拎咗「飛仔」之後原來都只喺輪幾張枱,而且幫襯丼丼屋嘅客快上快落,食完就走,都只喺等咗10分鐘左右,樓梯咁多人有啲喺等對面鋪同集團嘅元氣啫。踏進店內,感覺有啲古怪,左邊對住半開放式廚房,廚房前喺一列吧位,再對出就喺一堆二人 / 四人散枱;而另一邊有屏風間住,都喺啲二人 / 四人枱;奇怪在中間空咗出嚟?一張枱都無,以香港地盡其用大原則之下,擺得一張得一張嘛!裝修方面,以樸實無華嘅日本食堂格局為概念,所以,無乜太多多餘裝飾。整體嚟講,空間感足,感覺暖和!將餐牌一字長形咁打開,有咩食一目了然。面頁喺共20款嘅丼物(蓋澆飯,我就成日打趣叫和風碟頭飯),全部單點,+$15可升級為套餐,多配小食、沙律及麵豉湯);底頁就有咖喱、稻庭烏冬、吉列、燒物、前菜小食、飲品、甜品等各類別,而咖喱、稻庭烏冬同

丼丼屋為樓上鋪,窄窄嘅樓梯堆滿幾多人

將餐牌一字長形咁打開,有咩食一目了然。面頁喺共20款嘅丼物(蓋澆飯,我就成日打趣叫和風碟頭飯),全部單點,+$15可升級為套餐,多配小食、沙律及麵豉湯);底頁就有咖喱、稻庭烏冬、吉列、燒物、前菜小食、飲品、甜品等各類別,而咖喱、稻庭烏冬同樣+$15可升級為套餐,但吉列、燒物則要+$18先可以升級,因為升級內容唔同,喺有漬物、小食、白飯及麵豉湯。雖然嚟到「丼丼屋」,但我哋就無叫丼物,老婆想食得濕潤啲,就先點一個稻庭烏冬,而小弟就想食啲香口嘢,就朝吉列類進發,並且加錢轉套餐。
牛肉烏冬 $58

稻庭烏冬總共有6款:腐皮、咖喱牛肉、咖喱吉列豬扒、和風冷烏冬、胡麻冷烏冬及牛肉烏冬。揀咗牛肉烏冬,主因都喺列明店長推介,所以大膽一試。牛肉烏冬呈上枱時,半生熟嘅牛肉有啲似越式生牛河,以湯溫浸熟,部分牛肉仍見到鮮嫩嘅粉紅色,而且牛肉有別一般肥牛,油脂唔太多,更啱老婆口味,入口腍滑有肉香,兼且份量唔少
。據介紹,烏冬以地道手法打製,用上上等小麥粉製作,烏冬食起嚟又真喺幾滑溜,又帶點柔韌
,配料有金菇碎、蔥、大蔥,加埋清甜湯底襯托,認真唔錯!

吉列廣島蠔,豬柳 $80

吉列類有7款,都不外乎豬扒、雞扒、炸蝦之類,見佢有一款廣島蠔仲要拼豬柳,又喺推介嚟,所以好感興趣。一客有兩件吉列廣島蠔及兩件吉列豬柳,配以大量椰菜絲,廣島蠔都叫幾大隻,炸後都唔太縮水,蠔味不俗,可惜油咗啲
,唧啲檸汁感覺會好番啲;反而豬柳炸得唔錯,外層好鬆脆,丹麥豬柳果然鬆化。枱上已備有豬扒醬、柚子醋、七味粉、醬油,又附加一小碗芝麻,以研碎後加豬扒醬蘸豬柳食用,味道當然得以提升。柚子醋本身添加落椰菜絲度,但豬柳配柚子醋又OK喎
。跟爽口嘅椰菜絲同食,又出到唔同嘅效果,總之食法隨你意啦!
日本新潟縣秋田小町米

枱上有張小簡介介紹店家所選用嘅米粒:「我們嚴選日本新潟縣的秋田小町米,以尖端RO System將水過濾,打散水的份子,當中的純水完全浸透飯中,令食物的原味真味得以保留,讓你品嚐正宗丼飯滋味。」
RO System有個中文名,叫「逆浸透膜過濾系統」,不過聽咗都唔多會明,最重要出嚟效果喺點。飯粒飽滿有光澤,又有飯香,口感黏黏糯,又不失軟綿
,相信淨喺醬油撈飯都可以搞掂一碗呀!
漬物、小食、麵豉湯
依個升級配套分別漬物喺醃蘿蔔,小食喺牛蒡蘿蔔絲,仲有一小碗麵豉湯。雖然醃蘿蔔毫不起眼,但食嚟爽脆,越食越開胃;而牛蒡蘿蔔絲添加咗白芝麻,又帶丁點麻油香,伴飯食其實都唔錯
;只喺麵豉湯味道平淡啲,但湯中有幾粒油揚豆腐,算喺小小增值,屬平穩之作吧!
烏冬同吉列都唔錯,對依餐都滿意,略嫌服務一般
,好似椰菜絲可免費添加,我哋都有要求添加一次,不過等咗好耐都未見有,張單都有打住,不過見食晒啲嘢都未嚟,結果就算數。此外,又無乜點解釋枱上醬汁食法。由於甜品都喺啲新地類,老婆唔多鍾意嘅千層蛋糕,以及唔太特別嘅朱古力軟餅班尼士,所以,今餐就此作結。下場就喺去咗附近嘅石磨坊食糖水
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肉烏冬
2013-03-31 51 瀏覽
二月二十三日 (星期六)明天就是一年一度渣打馬拉松的大日子一如以往架架仔參加了半馬賽事,但架架妹因報名時網絡系統出現故障而錯過了今年的十公里賽不幸中之大幸,剛患感冒的架架妹即使報了名也恐怕未能參賽了在馬拉松前的這一星期要多吃飯,來到最後的晚餐也只有兩個要求 - 一是早吃,二是要吃多點飯說起飯,又想起丼丼屋呢這家分店是我倆幫襯得最多的,地點就腳每次來丼丼屋食堂的指定動作打從首次到訪便愛上這裡的玉子卷蛋漿香甜,蛋味非常濃郁質地方面亦做得相當出色,不其然令我們回想起京都錦市場內吃的那個玉子卷呢這兒的鍋飯未試過製作時間比一般長,話雖如此,我們也只是等了十多分鐘用鍋盛著的石頭飯,賣相不俗鮮紅色的生牛肉十分搶眼客人自己攪拌牛肉,生熟度也可自行調整喜歡吃半生熟的朋友輕輕攪幾下就可吃,牛肉味亦算香濃軟腍,配上香蒽更鮮香飯粒煙韌,混入了牛肉汁,份外惹味想不到這裡的鍋飯也做得不錯海鮮料包括帆立貝,吞拿魚,三文魚,蝦,北寄貝,玉子,蟹籽,真的非常豐富各款刺身單色澤已知十分新鮮,吃落豐腴鮮味飯粒依舊的晶瑩細緻,有黏口又帶一點甜香這丼中定價最高的一個,也不無道理快快吃完要回家休息,明天全力以赴!!!
二月二十三日 (星期六)

明天就是一年一度渣打馬拉松的大日子
不幸中之大幸,剛患感冒的架架妹即使報了名也恐怕未能參賽了

說起飯,又想起丼丼屋呢

這家分店是我倆幫襯得最多的,地點就腳
每次來丼丼屋食堂的指定動作
打從首次到訪便愛上這裡的玉子卷
蛋漿香甜,蛋味非常濃郁
這兒的鍋飯未試過
製作時間比一般長,話雖如此,我們也只是等了十多分鐘
用鍋盛著的石頭飯,賣相不俗
鮮紅色的生牛肉十分搶眼
客人自己攪拌牛肉,生熟度也可自行調整
飯粒煙韌,混入了牛肉汁,份外惹味
想不到這裡的鍋飯也做得不錯
各款刺身單色澤已知十分新鮮,吃落豐腴鮮味
飯粒依舊的晶瑩細緻,有黏口又帶一點甜香
這丼中定價最高的一個,也不無道理

快快吃完要回家休息,明天全力以赴!!!

2013-02-23
2013-03-20 29 瀏覽
二人一早去到晚飯唔想等位,入坐後因為天氣熱唔想食熱o野,揀左每人一個刺身飯SET + 蕃茄。蕃茄先到,沒有難吃的理由。只是蕃茄切片+洋蔥碎如期望中的。。。特盛海鮮丼: 見到咁彩色胃口大開,日本丼的米好重要。呢度飯粒大小適中但太淋身了,overcooked。其他刺身還可以的。三文魚蝦丼: 蝦完全是霉霉淋淋的,三文魚反而夠肥美。當然不期望好像某吞拿魚飯專門店般有幾個日本電飯煲control 米粒火候,但也不是如一般白米。題外話,食完飯七點多八點都未見人龍,看來新店熱潮過後,連鎖店也要維持quality 去留客人。我相信默默地做好吃的,便有賞花人。

三文魚蝦丼: 蝦完全是霉霉淋淋的,三文魚反而夠肥美。

我相信默默地做好吃的,便有賞花人。
2013-03-20
2013-01-23 19 瀏覽
由於見OPENRICE有咁多好評既關係,去左試丼丼屋!!兩個人叫左:咖哩牛肉烏冬,天婦羅竹輪卷烏冬,鹽燒雞腎,豬頸肉同埋一個新地:)咖哩牛肉烏冬:烏冬口感幾好,牛肉有肉汁,不過咖哩味太濃,但整體幾好:)天婦羅竹輪卷烏冬:有兩條竹輪卷,幾好味!烏冬湯底還好!鹽燒雞腎:大愛!好好味,好惹味!豬頸肉:口感同一般既無異,味道偏咸!新地:我唔記得左個名,係有朱古力餅條同mochi果個,唔錯,係用3.5牛乳整,但唔特別。食物上菜速度唔算快,比較慢,同埋有落錯單既情況出現,但d員工都幾好人幾幫得手:)果度既環境都唔錯!可以試下:)
由於見OPENRICE有咁多好評既關係,
去左試丼丼屋!!

天婦羅竹輪卷烏冬:有兩條竹輪卷,幾好味!烏冬湯底還好!
鹽燒雞腎:大愛!好好味,好惹味!
豬頸肉:口感同一般既無異,味道偏咸!

食物上菜速度唔算快,比較慢,同埋有落錯單既情況出現,
但d員工都幾好人幾幫得手:)果度既環境都唔錯!

可以試下:)
2013-01-15
2013-01-22 11 瀏覽
到係open rice十大好評,今日午餐去試。位置係新寶戲院斜對面。佢有lunch set。四五十到八九十都有。個set 跟個細沙律同面豉湯。我order左<滑蛋雞肉飯> 同 <香薑豚肉飯>。<滑蛋雞肉飯> - 味道好淡。雞肉有小小雪味。 (不會再食)<香薑豚肉飯> - 豚肉炒得很香,應該係因為有洋蔥。可能時間仲早,所以不用等位。不過服務就一般般。lunch都要加一……

我order左<滑蛋雞肉飯> 同 <香薑豚肉飯>。

<香薑豚肉飯> - 豚肉炒得很香,應該係因為有洋蔥。

可能時間仲早,所以不用等位。不過服務就一般般。

lunch都要加一……
2013-01-17
2012-12-22 36 瀏覽
第一次黎食~睇食評,諗住ok~叫左個咖哩烏冬, 原來係冇湯的. 一食, 太咸了. 咖哩味又唔夠重, 得個咸字....而且烏冬又唔夠熱, 其實都出晒煙, 但又唔知點解入口後, 只係暖暖的~烏冬唔夠煙un~ 煮到太林. 加上咸咖哩, 真係唔得有少量肉, 但因為俾"咖哩" 蓋過原來味道, 變得整份烏冬都變到得番個咸味~
第一次黎食~

睇食評,諗住ok~

叫左個咖哩烏冬, 原來係冇湯的.

一食, 太咸了.

烏冬唔夠煙un~ 煮到太林.

加上咸咖哩, 真係唔得

2012-12-06
12 分鐘 (堂食)
2012-11-27 15 瀏覽
去完任何餐廳食野前或者後,我都唔會上openrice寫食評,但都會上黎睇下.前排食完呢間,再見到樓下所寫的食評,有少少感受.我覺得有必要給小店一些評價.上次黎食野的確實日子我唔太肯定,11月中,但好肯定已經係最後一次.之前已經開始幫襯呢間,當時食物服務唔錯幾好雖然唔係成日黎,可能1個月先幫襯一次,所以改餐牌同加價我是知道的!但都會繼續幫襯的原因係比旺角同類型的舖頭黎講食物,價錢,同服務真係唔錯暑假開始不斷外遊,事隔差唔多半年,今次我覺得有好大改變同食物仍然好味,最愛仍然係豬扒.但係服務真係..........其實我同朋友們作為客人,去餐廳食野的要求好簡單,只要服務員有禮就已經覺得服務好好我地唔需要服務員當我地皇上咁去服侍但收得加一,基本服務態度係必須唔通小店真係咁難去做到呢個基本要求?其中一個小插曲:一個女服務生企左o係隔離,但我地杯水係空的.要我地舉手先加都唔緊要.但態度係好差,無笑容,感覺似我地阻住佢企o係度咁佢幫我地加完水,我仲要同佢講唔該o個個服務員應該係比較高級的或者資深的因為我地見套制服係唔同客人只需要享受餐廳為客人所提供的服務所以希望小店不要再將不快的感受強加於客人身上如
前排食完呢間,再見到樓下所寫的食評,有少少感受.
我覺得有必要給小店一些評價.

之前已經開始幫襯呢間,當時食物服務唔錯幾好
雖然唔係成日黎,可能1個月先幫襯一次,
所以改餐牌同加價我是知道的!
但都會繼續幫襯的原因係比旺角同類型的舖頭黎講
食物,價錢,同服務真係唔錯

暑假開始不斷外遊,事隔差唔多半年,
今次我覺得有好大改變同

食物仍然好味,最愛仍然係豬扒.
但係服務真係..........

其實我同朋友們作為客人,去餐廳食野的要求好簡單,
只要服務員有禮就已經覺得服務好好
我地唔需要服務員當我地皇上咁去服侍
但收得加一,基本服務態度係必須
唔通小店真係咁難去做到呢個基本要求?

其中一個小插曲:
一個女服務生企左o係隔離,但我地杯水係空的.
要我地舉手先加都唔緊要.但態度係好差,無笑容,
感覺似我地阻住佢企o係度咁
佢幫我地加完水,我仲要同佢講唔該

客人只需要享受餐廳為客人所提供的服務
所以希望小店不要再將不快的感受強加於客人身上
如果店長有心的話,請改善一下員工質素
不要令曾經好評如潮的店衰落.
2012-11-24
  • 豬扒
2012-11-20 26 瀏覽
平時睇openrice睇得多, 寫食評都係第一次, 不過今次唔係寫食物, 係寫間野d態度好唔得! 我朋友叫了魚生飯餐, 我叫了冷鳥冬餐, 上魚生飯時太少wasabi, 友人叫佢比多少少wasabi, 但真係少少, 不過算啦, 照食.到我個鳥冬上時, 我問佢拎wasabi, 佢開始好唔滿意, 放左碟wasabi 之後,我同友人聽到某侍應講: Wasabi 佢地攞幾多都唔夠架啦! 佢講完, 我同友人O嘴了,我地同時望住個男侍應, 問佢係未講緊我地? 佢唔出聲。。我覺得只係問你拎wasabi 啫, 唔駛咁講野ma? 而且食物又唔係平, 一個魚生飯都要七八十蚊, 真係唔知點樣做生意, 呢間店將會成為blacklist名單內!日
平時睇openrice睇得多,
2012-11-20
2012-11-02 79 瀏覽
數月前朋友說帶我到井井屋吃飯去,心裡一直納悶,到底是一間怎麼樣的食肆呢?一看,哦,明白了。原來是丼丼屋。隨著分店愈開愈多,相信無人不識這個丼丼大名啦!當天在丼丼屋吃了一個限定的豚肉丼,誇張一點說的有點驚為天人的感覺(哈哈!),表面看上去是一個異常普通的豚肉加飯,但配上醬汁和蛋黃,我和朋友都大讚!今次再去,自然想重溫一下美味。我們7點去到旺角分店,都已滿了大半。一坐下來,立即搜尋上次的限定丼。喚,往事只能回味,已沒有供應。朋友點了一個親子丼(滑蛋雞肉丼) $53味道與上次的有少許差別,雖然蛋醬、醬汁等都應該是一樣。可能回憶總是美好的,錯過了就是錯過了啦!雖然味道還是不錯,但份量較少,男生吃一碗可能不夠啦。碗看似很大,但其實很淺的呢!朋友加了點像是燒汁(豬扒汁?)的醬料,味道濃濃的。再將之撈均,完成!我點了一個咖哩吉列豬扒烏冬 $75是一個撈烏冬來的,咖哩汁份量足夠,每條烏冬都沾到醬汁。而且豬扒香脆可口,熱烘烘,皮還是脆脆的。但若可以自行挑選咖哩辣度就更好,因這個一點辣味也沒有呢。對於我這個嗜辣狂確然有點失望。加$15可升給為套餐,套餐均配小食、沙律及麵豉湯,但因我們還有下場,故不追加了。

朋友點了一個親子丼(滑蛋雞肉丼) $53
朋友加了點像是燒汁(豬扒汁?)的醬料,味道濃濃的。
再將之撈均,完成!

我點了一個咖哩吉列豬扒烏冬 $75

餐廳很貼心,放了一個水壺在旁,有需要可自行加水。不用每次都要等候店員幫忙這樣麻煩。
看到旁邊很多食客都點這個特選海鮮丼 $118。看似不錯,但碗子也是小小的。

但值得一試,下次再來就點你啦!

2012-10-12
2012-10-24 26 瀏覽
從食友在「丼丼屋食堂」試食後放上面書和網誌的漂亮照片中,看見這間連鎖日本丼飯專門店新推出的 18款新丼飯和其他食品,把我看得心癢癢的,決定和老婆仔來試試這兒的新丼飯。之前已經幫襯過這分店多次,這次再來,環境陳設皆無大變,唯一變了的就只是餐牌上添加了多款新菜式而已。猶記得上次到來,為的是一試期間限定,特別推出的「盛豚丼」,吃後感覺不俗,印象殊佳,所以這次在多款新丼飯中,我也捨棄了以海鮮刺身為主打的數款丼飯,而選了和「盛豚丼」只差一字的「香豚丼」作午餐,而品嚐刺身丼飯的重任,就交托給叫了「松葉蟹三色丼」作午餐的老婆仔了。單吃一個丼飯未必夠飽的我,還加了十五塊錢把丼飯變成套餐,這套餐所加的麵鼓湯、牛蒡小吃和日式沙律都和以往所吃的一模一樣,而且也沒什麼特別,就是可以讓自己吃得更加飽肚便是了。我的主食「香豚丼」其實是頗為令自己失望的。這姍姍來遲的丼飯可能因為要即叫即燒豬豚肉的關係,來得比老婆仔的「松葉蟹三色丼」遲很多,在看著她吃著美味的丼飯的同時,我的心不禁在想,要是我的丼飯也和她的丼飯一樣便好了。可惜事與願違,我的「香豚丼」比之前吃過的「盛豚丼」差多了,醬汁下得不夠,使米飯顯得味道不足,肥瘦相
單吃一個丼飯未必夠飽的我,還加了十五塊錢把丼飯變成套餐
我的主食「香豚丼」其實是頗為令自己失望的
。可惜事與願違,我的「香豚丼」比之前吃過的「盛豚丼」差多了
,醬汁下得不夠,使米飯顯得味道不足
,肥瘦相間的豬豚肉雖然賣相對辦,但肉質乾韌,肉味也欠濃郁
,這「香豚丼」實在令自己甚為失望,不禁使我懷念起現已結業的 Noren 日籍大廚製作的美味豚丼來,只可惜,現已成為絕響了
幸好老婆仔的「松葉蟹三色丼」確是不錯
,松葉蟹肉頗多,卜卜脆的三文魚子也鹹鮮味十足,雖然帶子細隻了點,仍然鮮甜味美,難怪一向胃納不大的她也能把整碗丼飯吃過清光
都怪自己不好,沒叫「松葉蟹三色丼」或「北海道五色丼」等應該較有質素保証的丼飯來吃,使這次自己只能以好壞參半來評價這次午膳所試的丼飯的水準。不過這也正好証明了這次「丼丼屋食堂」推出的新菜式中,未必款款都是佳品,要吃到好東西,看來,可要小心選擇呢

• 松葉蟹三色丼
2012-10-10 14 瀏覽
遊走於旺角街頭, 正在為民生大事煩惱, 想起食評不錯的丼丼屋, 於是走去試一下, 是晚沒等太久入座!下單後, 侍者很快上菜, 我左思右想, 最後點了很多人說讚的親子丼, 可惜的是雞肉有雪藏味, 米飯不錯, $48這樣親民的價錢, 也沒法要求太多. 對方點了汁燒牛扒丼, 燒得5成熟的牛扒, 雖然賣相很好, 但肉味不濃, 太有嚼勁, 有點像吃橡膠, 哈哈, 我試了一口就放棄了! 反而對方就是愛上這口感, 笑了...^^反正青菜羅白, 各有所好!

反正青菜羅白, 各有所好!
2012-09-12
15 分鐘 (堂食)
2012-09-25 24 瀏覽
之前去食過這間下午茶, 已經覺得好一般, N個月後, 食午餐. 後悔中.....點了不是平時午餐定食. 豬扒定食+柚子醋.豬扒 - 細件又冇味, 鞋鞋地前菜 - 牛蒡有咬口麵豉湯 - 用豆腐覺得冇咁油膩.以$92價錢, 得到咁質素食品, 去旺角掃街好過. (注意: 元氣/美心快餐/丼丼屋的質素都係每況愈下!)

點了不是平時午餐定食. 豬扒定食+柚子醋.

豬扒 - 細件又冇味, 鞋鞋地

前菜 - 牛蒡有咬口

麵豉湯 - 用豆腐覺得冇咁油膩.

2012-09-24
2012-08-27 20 瀏覽
中午落船約同朋友約左人係MK食飯.. 咁之前睇食評話樂富間DONDONYA好似好正..但唔去個邊就食MK呢間..一去到店員服務都唔錯, 問我地幾多位.我地話3位, 佢幫我地拍好左張台就叫我地入座, 唔洗點等..坐低自己本來好想食盛豚飯.. 但佢唔比加$15要芝士薯餅.. 所以迫住叫左滑蛋雞肉飯.. 因為同行2個朋友都叫左LUNCH SET. 亦叫左加15蚊要芝士薯餅!所以無計, 自己又想食. 要迫住叫LUNCH SET.. 散叫一份2件又怕食唔晒.. 店員服務好好.. 一見到無水就即刻幫你再倒水.. 叫完食物店員亦有提醒要等15分鍾左右食物先到..咁等左其實都唔洗15分鍾.. 一陣D野食就送到.. 約8分鍾左右.. 滑蛋雞肉飯.. 我自己好鍾意汁撈飯.. 但都覺得太多汁啦.. 而且味道真係好普通.. 味道唔均暈.. 食到有D夠味.. 有D又無咩味咁.. 朋友個咖哩飯因為感冒所以無試到.. 但佢個SET加$15要芝士薯餅. 因為只有2件蝦同豬柳.. 豬柳亦好乾.. 朋友都無食晒.. 講返芝士薯餅.. 係幾好食..即叫即炸! 有機會再去會叫一份食!3個飯.. 埋單連加一$26X.. 有機會
中午落船約同朋友約左人係MK食飯..
咁之前睇食評話樂富間DONDONYA好似好正..
但唔去個邊就食MK呢間..
一去到店員服務都唔錯, 問我地幾多位.
店員服務好好.. 一見到無水就即刻幫你再倒水..
叫完食物店員亦有提醒要等15分鍾左右食物先到..
好普通.. 睇人地食評話好正, 但食落亦無特別好味!
因為只有2件蝦同豬柳.. 豬柳亦好乾.. 朋友都無食晒..
幾好食, 跟餐點加$15會有一件!
講返芝士薯餅.. 係幾好食..即叫即炸!
有機會再去會叫一份食!
3個飯.. 埋單連加一$26X.. 有機會會再去為盛豚飯而試多次DONDONYA!
題外話/補充資料: PS:店內既冷氣真係唔夠.. 超級熱.. 同幾個朋友一邊食一邊出晒汗咁.. 希望下次去食店家可以涼少少.. 出邊條街成30幾度架...
2012-08-24
幾好食, 跟餐點加$15會有一件!
2012-08-23 19 瀏覽
上堂前,朋友帶我來丼丼屋食堂吃豚丼。素來喜歡吃日式豚肉,當然欣然赴約。見餐牌推介「盛豚丼」 ($58),就來一份吧。帶肥的豚肉中間一隻溫泉蛋。拌勻來吃,蛋汁混和甜汁令米飯生色不少。豚肉油香順滑,肥肉迷應該會激賞的。朋友點了豚肉生薑燒丼 ($48)。我嘗了一塊豚肉,是較為乾身的瘦肉,反而得我歡心。這家店,我會再來的。

見餐牌推介「盛豚丼」 ($58),就來一份吧。

豚肉油香順滑,肥肉迷應該會激賞的。

這家店,我會再來的。
2012-08-21