餐廳: 丼丼屋 (馬鞍山廣場)
資訊:

2021-03-15 645 瀏覽
覺得丼丼屋依幾年嘅水準一直有所提高,我一向有食佢嗰個南蠻雞便當,真係幾好食,食完會有一種好幸福嘅感覺。最近有食佢新出嗰個龍蝦便當可以食到一粒粒龍蝦肉,外面有龍蝦汁,真係吾錯。個天婦羅蝦都好好食。值得一題如果外賣嘅話會有折扣,會抵啲,所以我也比較少堂食。
2020-12-27 469 瀏覽
凍晒啦,仲要咁凍天氣,預約左1點正拎,12:40通知我話整好,時間預得太差,好失望。外賣自取便當有些格是沒有菜的,不知道是否忘記了放餸在裡面。又不是平,差不多要$100一個午餐。
外賣自取便當有些格是沒有菜的,不知道是否忘記了放餸在裡面。
又不是平,差不多要$100一個午餐。
2020-12-27
外賣自取
2020-10-08 922 瀏覽
嚟開馬鞍山開會,想試吓之前未食過的食肆,便去海栢商場一望,原來這裡有丼丼屋及一風堂,同事不想食拉麵,便挑選丼丼屋。店舖雖然不大,但乾浄企理。午市套餐選擇有超過十款,我選了吉列雞扒烏冬定食($88),而同事選了鰻魚飯定食($98),定食配有味增湯丶紫薯前菜丶甜品(日本涼粉)及飲品,由於有日式炭燒咖啡,我們每人加$5蚊轉咖啡。我的烏冬先上,落單時才知有三款湯底可選擇,我選了昆布清湯。隨餐附送的味增湯,味道唔錯,清清甜甜的,它加了豆泡,有唔同口感。套餐有一甜薯沙律作為前菜,樣子像一紫色的薯球,可愛,味道亦ok! 另外,呢個餐亦包有大板風燒玉子卷,其實它是玉子卷,面上加上沙律醬及木魚片,蛋香加上沙律醬的甜,都好味。😋😋 若果蛋能夠嫩滑一點更佳。在日本吃的玉子燒,內裏可以是層層軟滑的蛋。炸豬排炸得香脆,加埋日本天婦羅漿來炸,表皮很鬆脆。咬落中間有雞肉,十分之滑。同事食時也讚其好味,並話它夾了一些餡料,口感唔錯,多一種幼滑感。出於好奇,翻起脆皮一看,大吃一驚,原來是連帶肥膏的雞皮。😱😱😱 雖然這個炸雞是鬆脆可口,但太不健康。👎🏻👎🏻👎🏻同事的鰻魚飯亦好味(可惜忘記影相)。一條鰻魚切開兩截滿滿的蓋著

同事的鰻魚飯亦好味(可惜忘記影相)。一條鰻魚切開兩截滿滿的蓋著飯,鰻魚汁亦香濃,一啖飯+一啖掛滿汁的鰻魚,美味無比。👍🏻👍🏻👍🏻

甜品是日本涼粉,加咗黑糖,ok 啦!涼粉不是我朋友,試一啖便足夠。最開心是飯後的咖啡,香濃兼有日式炭香,提神好味。😍😍😍

2020-10-06
  • 鰻魚飯
2020-08-26 557 瀏覽
呢個商場有譚仔 上海姥姥 薩莉亞 pepper lunch MOS burger 元氣壽司 但…… 全部係全部都要等位,唔需要等位既只有佢同佢隔離鋪同屬美心集團既一風堂,呢間鋪入面都有小貓三四隻,一風堂就一枱客都無,得員工,同一個等外賣既食物速遞哥哥…… 呢間應該會穩陣啲? 我諗 叫左個親子丼,送野飲,係凍荔枝烏龍,甜甜地幾好飲。飯既份量都幾多,味道正正常常,不過得6舊雞肉,食到最後有剩飯,但唔夠雞肉有配一碟前菜同麵豉湯,湯正常,係個粟子紫薯薯蓉,無乜味道,一啖後放棄最後有個甜品,黑糖系列啦,食左兩啖,個黑糖糖漿藥水味太重,放棄連加一埋單最後91.3,一人午餐

叫左個親子丼,送野飲,係凍荔枝烏龍,甜甜地幾好飲。

名古屋鳥開親子丼

連加一埋單最後91.3,一人午餐

2020-08-26
午餐
2020-08-24 329 瀏覽
之前好鍾意食丼丼屋,覺得佢啲飯賣相又吸引,味道又正,但近期好似差咗,這間分店更甚,第二次在這間分店食,第一次食時剛開張無耐,有啲亂,而且上餐仲好唔小心,倒瀉咗碗湯,食物味道好一般,今次過咗一段時間,男友話想食又見佢做緊promo叫兩個名物丼,第二個有半價,於是去了食,叫了名古屋鳥開親子丼及信州風味醬汁吉列豚丼,免費升級做定食,佢定食個湯同紫薯沙律淡而無味,兩個主食雖然賣相吸引,但個親子丼又係好淡味,反而個吉列豚又濃味得滯,好彩豚肉下面有啲生菜放底,吸下啲醬,不過豚肉質地係幾好味,幾淋,總括之言味道真係唔多得,希望佢哋快啲改善返,變返之前食其他分店丼丼屋的水準.
2020-01-02 892 瀏覽
食個鰻魚飯都可以有骨 搞到要去醫院額外用咗成千銀個飯仲要超貴唔好食滑蛋排飯食到超濟個魚生飯仲要多飯到一個點啲飯又成塊嘢咁最後仲要唔記得上雪糕真係多謝曬呢間店以後再唔會幫襯
食個鰻魚飯都可以有骨 搞到要去醫院
最後仲要唔記得上雪糕
真係多謝曬呢間店
以後再唔會幫襯
2019-12-31 486 瀏覽
這間店主打日本料理,有各式各樣的零食,還有我喜愛的鰻魚飯,愛吃牛肉的朋友也有選擇,餐廳裝修簡單舒服,價錢屬於中等,最主要選擇還算多,整體感覺不錯,可以朋友及家人來這裏試一試。
2019-12-02 593 瀏覽
今日去馬鞍山影完相,同J小姐食埋晚飯先返屋企,因為薩利亞太多人,要等三十張枱,所以轉食第二啲,見丼丼屋都好,又吾駛等位……呢次係我第二次食丼丼屋,對上一次已經係七八年前在圓方分店喇,見呢間個餐牌都好多嘢揀,應該比以前多好多了,又有兒童餐選擇,好貼心呢,為了彌補我剛去日本時冇吃鰻魚飯,就揀咗呢個'三河一色"鰻魚飯……另外,加咗$58一份- 特上刺身,有三文魚籽、三文魚、赤虎蝦同帆立貝,跟沙律、薯蓉及湯....我覺得D刺身吾錯,幾新鮮,個鰻魚飯好好味,鰻魚好嫩滑,D汁又好好味,加埋紫菜同D蔥食好好食,我食到1半就將附上果壺湯撈落D飯度,都一樣咁好食,因為我都好鍾意食湯飯....希望下次有機會再食啦.....

2019-11-09
2019-11-02 411 瀏覽
用網上外賣平台 app叫丼丼屋外賣非常準時,送來的外賣賣相也精美。這個季節限定的金獎得獎雞肉套餐,用的是雞胸肉,卻很嫩有雞味。前後叫了3次同ㄧ套餐,質素十分穩定。
外賣自取
2019-10-04 584 瀏覽
重臨馬鞍山,再度吃日食,今次不揀小店,且有小童想吃兒童餐,繁忙午市經過馬市,遂進這店相對不用等位。裝修和其他分店差不多,淺黃色的木質裝修、枱凳,光光猛猛,有四枱卡座左右,有些是單人面壁的長枱,其餘4人枱那樣。點了兩大一小的午餐。龍蝦🦞味滑蛋飯定食,滑蛋汁看起來很水,如喜歡少汁恐怕會厭惡,因是多蛋汁到浸濕所有飯。對此我是接受的,因有炸蝦🍤這超熱氣東西,配多些餸汁比較易入口,炸蝦🍤小脆不過沒蝦味,食素蝦那樣感覺;另點了雜錦刺身定食,刺身新鮮度可以,但鮮味就一般,好多時這類切粒魚生飯也是些斬頭斬味的位置,驚喜欠奉;再來的兒童餐,和風牛肉定食,見同枱兒童吃得津津有味,說蛋卷很滑,類似鳴門卷的那片魚片很好吃。兩大人餐送雜菜沙律🥗,不過不失;果茶味像檸檬🍋茶,很大杯,好飲度可以。

龍蝦味滑蛋飯定食
和風牛肉定食
兒童和風牛肉定食之烏冬
送的果茶🍋
2019-09-12 246 瀏覽
上次黎丼丼屋嘅時候已經望到隔離枱嘅滑蛋飯睇起黎好似唔錯咁於是心思思好想食😊😊😊今次再去到食晚飯 叫咗一份🔸滑蛋鰻魚飯 $118滑蛋本身我都好鍾意食👍🏻👍🏻👍🏻碗飯無令我失望 滑蛋配啖飯簡單又美味~~~鰻魚超滑 好似入口即溶咁😋😋😋好好味呀🤤🤤🤤另外跟飯➕咗一份刺身定食 $58有三文魚籽 特大赤海老 帆立貝🤩🤩🤩仲有沙律、薯蓉、麵豉湯~~~~~好抵食呀!👍🏻👍🏻👍🏻
上次黎丼丼屋嘅時候
已經望到隔離枱嘅滑蛋飯
睇起黎好似唔錯咁
於是心思思好想食😊😊😊

今次再去到食晚飯 叫咗一份
🔸滑蛋鰻魚飯 $118
滑蛋本身我都好鍾意食👍🏻👍🏻👍🏻
碗飯無令我失望 滑蛋配啖飯
簡單又美味~~~
鰻魚超滑 好似入口即溶咁😋😋😋
好好味呀🤤🤤🤤

另外跟飯➕咗一份刺身定食 $58
有三文魚籽 特大赤海老 帆立貝🤩🤩🤩
仲有沙律、薯蓉、麵豉湯~~~~~
好抵食呀!👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-07 124 瀏覽
想食日文菜見《丼丼屋》都有幾款刺身飯可以選擇😍所以試下食呢間💕 💕💕點咗一款特上盛大蝦海鮮丼 $128飯面鋪上三文魚、帆立貝、吞拿魚、大蝦、三文魚籽等刺身 仲有玉子🤩🤩🤩有哂我鍾意食嘅刺身😋👍🏻👍🏻👍🏻款款都新鮮美味醋飯味道都岩岩好 很滿足!平日最愛吃大蝦刺身所以諗住留到最後先食但唔知點解食落口陣味腥腥地有啲失望喔😢😢😢炸芝麻雞翼 $43一份有三隻 炸得幾香口 不過不失~😋😋😋
想食日文菜
見《丼丼屋》都有幾款刺身飯可以選擇😍
所以試下食呢間💕 💕💕
點咗一款特上盛大蝦海鮮丼 $128

有哂我鍾意食嘅刺身😋👍🏻👍🏻👍🏻
款款都新鮮美味
醋飯味道都岩岩好 很滿足!
平日最愛吃大蝦刺身
所以諗住留到最後先食
但唔知點解食落口陣味腥腥地
有啲失望喔😢😢😢

炸芝麻雞翼 $43
一份有三隻 炸得幾香口 不過不失~😋😋😋
2019-08-25 181 瀏覽
今日到馬鞍山探望朋友,雖然有美食沙漠之稱,但都要與好友飯聚一番,商場有不少食店,時間早未有太多人十和田燒和牛洋蔥丼 $95和牛片口感彈牙,油脂不多,牛味濃,醬汁惹味好送飯,份量大,+$15 配上湯,薯蓉和沙律名物牛筋丼定食 $82牛筋入味,炆得軟滑,滿口膠質,配上溫泉蛋更添滋味。三河一色鰻魚三味丼 $158鰻魚表面燒得香,口感細軟,嫩滑有甘香,無腥味,如果份量更多會更滿足還可以加熱湯變成茶漬飯店舖以白色為主,坐位多,上菜快,不錯

十和田燒和牛洋蔥丼 $95

名物牛筋丼定食 $82
牛筋入味,炆得軟滑,滿口膠質,配上溫泉蛋更添滋味。

三河一色鰻魚三味丼 $158

還可以加熱湯變成茶漬飯

店舖以白色為主,坐位多,上菜快,不錯
2019-08-25
10 分鐘 (堂食)
2019-08-05 300 瀏覽
日式蓋飯真係好吸引,而呢間已成為心中日式蓋飯的代表食店!食些過好多次依然冇令我失望過,水準很高!今次同小朋友來,試左兒童餐!份量不小!有三款選擇,主食可選牛肉、雞肉或薯餅,其他配菜及甜點都一樣。另外可選珍珠米或湯烏冬。一上枱已經聞到好香!令人食慾大增!樣樣都好味,仲有樣飲品可以選😙分別係蘋果汁,橙汁不過可惜冇玩具送,算係美中不足因為另一間日式食店《coco壹番屋》的兒童餐係有得揀一樣玩具!小朋友會好開心!希望呢度將來都會有啦!所以我都唔一定會再黎食兒童餐
不過可惜冇玩具送,算係美中不足
2019-08-01 238 瀏覽
細妹想搬入馬鞍山,下午陪佢一連看幾個單位。 看完頭暈暈要想清楚,就在附近看生活配套及吃下午茶,大家坐下來商討如何。廚房用長玻璃窗設計及掛上長掛簾,放了幾張長木枱及木坐位,設計簡約有點似日本部屋。迷你什錦刺生丼細細碗不過刺生粒也有幾款,看起來也吸引。不過刺生飯竟然是熱凍果茶跟餐免費送,得7成滿,冰塊極少,呷兩啖冰已經全溶,杯果茶唔凍唔熱。有壺水及杯放在枱上可以飲用芝士豚肉薯餅好油呀!張油紙都吸滿油流心芝士餡但冇芝士味

迷你什錦刺生丼
細細碗不過刺生粒也有幾款,看起來也吸引。

不過刺生飯竟然是熱

凍果茶