2019-03-20 64 瀏覽
今日同朋友行到廟街附近搵食,周圍餐廟都係煲仔飯一係食中菜海鮮,唔係咁岩兩個人食。俾我地發現左呢間日本居酒居,啲野又幾特別同價錢唔算貴。所以就揀左呢間喇!見到差唔多每張枱都寫左個留枱名已有人訂座,都幾多人食喎😁應該都唔差。見到呢個一層層既壽司杯,又幾特別喎🤤岩哂影相打卡呀!分左六層,每樣都幾新鮮。有兩隻鮑魚食,食落好味道,鹹鹹地又煙韌,幾好味!海鮮沙律卷作開胃前菜。然後我地就一層一層咁食上去😁蟹籽魷魚,吞拿魚蓉,魚籽醬帆立貝,三文魚籽配三文魚刺身,牡丹蝦😋刺身既質素都幾好,夠鮮味同大塊。都幾抵食。仲叫左d燒物:芝士雞翼 同明太子雞翼🐥釀左好多明太子,好足料又惹味。雞翼去埋骨,食落夠方便🤤燒茄子🍆好大碟,茄子燒完唔會話乾,反而有水份。調味料令到茄子好香。幾有口感燒蕃薯仔🍠食落甜甜地,外皮有少少脆皮。唔錯三文魚刺身🍣好肥美又厚切既三文魚,好鮮味呀😋正炸天婦羅拼盤 🍤炸到熱辣辣 好香脆,唔會話好厚粉。有爽口彈牙既天婦羅大蝦,甜甜地既南瓜,同炸茄子🍆 ,食得好滋味。仲叫左 安格斯牛肉壽喜燒🥘都幾多料,嫩肉既安格斯肥牛,雜菜,生雞蛋,金菇🍄豆腐等等。個湯底做得幾好,幾濃郁,令到啲餸夠哂入味。都

見到呢個一層層既壽司杯,又幾特別喎🤤
岩哂影相打卡呀!

分左六層,每樣都幾新鮮。
有兩隻鮑魚食,食落好味道,鹹鹹地又煙韌,幾好味!

海鮮沙律卷作開胃前菜。
然後我地就一層一層咁食上去😁

刺身既質素都幾好,夠鮮味同大塊。都幾抵食。

仲叫左d燒物:

芝士雞翼 同明太子雞翼🐥
釀左好多明太子,好足料又惹味。
雞翼去埋骨,食落夠方便🤤

燒茄子🍆

好大碟,茄子燒完唔會話乾,反而有水份。
調味料令到茄子好香。幾有口感

燒蕃薯仔🍠食落甜甜地,外皮有少少脆皮。唔錯

三文魚刺身🍣

好肥美又厚切既三文魚,好鮮味呀😋正

炸天婦羅拼盤 🍤

炸到熱辣辣 好香脆,唔會話好厚粉。

仲叫左 安格斯牛肉壽喜燒🥘

都幾多料,嫩肉既安格斯肥牛,雜菜,生雞蛋,金菇🍄豆腐等等。
個湯底做得幾好,幾濃郁,令到啲餸夠哂入味。
都唔錯喎!

呢度既員工服務都幾好,又keep住幫我地加茶個d,幾nice👍幾滿意😁
2019-03-18 44 瀏覽
朋友專程黎佐敦搵我食飯,想食好少少,黎左呢間餐廳。位置比較內街,難搵少少。但絕對值得黎食!!兩個人入到去好快已有店員安排到坐位比我地。地方唔算好大,但係唔算多人,勝左靜靜地可以食下野傾下計計係唔錯既選擇。坐底之後睇左餐排好快落到單,上枱野食唔算好快,都要等一陣。(呢個質素,我願意等)魚生海鮮夠多夠鮮味就不在話下,三文魚係厚切的重點係想講下佢係有兩層。開頭都唔覺佢有兩層上面果層係海鮮魚生,當你諗緊淨係食魚生會唔會唔夠飽,就發現到下面果層係 蒟蒻麵仲有海膽醬撈嚟食。冇得輸。。。
朋友專程黎佐敦搵我食飯,想食好少少,黎左呢間餐廳。
位置比較內街,難搵少少。
但絕對值得黎食!!
兩個人入到去好快已有店員安排到坐位比我地。

魚生海鮮夠多夠鮮味就不在話下,
三文魚係厚切的

重點係想講下佢係有兩層。
開頭都唔覺佢有兩層
上面果層係海鮮魚生,
當你諗緊淨係食魚生會唔會唔夠飽,
就發現到下面果層係
蒟蒻麵仲有海膽醬撈嚟食。
冇得輸。。。

• 海膽蒟蒻沾麵
2019-03-14 54 瀏覽
鋪頭的地理位置雖然在廟街!但係有一點難找!花了一點時間才找到!可能位置有啲偏僻!所以人流比較少!可以安安靜靜讓我們傾吓計,食個飯!下雨天,有點凍!想吃一點熱食!滿心期待想試吓佢個蠔煲!可惜當天沒有蠔!只能點了一個豚肉煲!豚肉煲沒有太特別!刺身丼份量雖然有點細!但是質量卻非常好!刺身很新鮮!海膽的味道非常好!一試想再試!壽司的大小亦剛剛好!不會太多飯!飯亦都不會散開!值得一讚嘅係蔥花吞拿魚手卷!吞拿魚有入口即溶的感覺!非常美味!讚!

2019-03-09 58 瀏覽
好難食 好失望!!!本身見到咁多好評 冒住大雨 特登黎試下最失望係個串燒雞腎 無諗過有洗潔精既味 成口腥臭 嚇死人呀杯乳酸特飲 淡而無味 完全唔值個價d魚生 唔係好新鮮 怕食壞肚 試左一件 就無食總之 我就好失望 唔會再黎
好難食 好失望!!!
本身見到咁多好評 冒住大雨 特登黎試下
最失望係個串燒雞腎 無諗過有洗潔精既味 成口腥臭 嚇死人呀
杯乳酸特飲 淡而無味 完全唔值個價
d魚生 唔係好新鮮 怕食壞肚 試左一件 就無食
總之 我就好失望 唔會再黎
2019-03-07 1207 瀏覽
扮遊客行廟街,順便附近食晚飯,見到嚟個門牌幾光鮮,又想食日本嘢,就走入去試下環境有日式小店的味道看了一輪餐牌,因為款式太多,所以唔知點揀好,結果叫左佢個丼瀛二人餐香桃蟹籽沙律-份量頗大,桃很香甜,很清新的沙律刺身盛有三色:赤蝦很大隻,很新鮮;三文魚很肥美;吞拿魚比赤身淺色,肥少少,很鮮甜喜之次一夜干:深海中嘅紅寶石果然名不虛傳,肉質鮮嫩而結實,很鮮味,很甜,用一夜干方式醃製令味道更豐富令人食完想再食自選雙層爆丼:呑拿魚海膽雙層爆丼-所謂雙層,其實係上層是丼飯,下層是撈麵,麵有四款(蒟蒻麵,烏冬,綠茶,蕎麥麵),醬汁有三款(海膽汁,鰹魚汁,胡麻醬),因為跟餐,麵同醬汁也不用另加錢上層丼飯有四大夠吞拿魚,很厚切,兩大舊海膽,仲有少量呑拿魚魚蓉,一隻溏心蛋,很豐富下層我地揀左蕎麥麵配海膽汁,蕎麥麵重蕎麥味,而海膽汁更時超濃,兩個味道也很出可惜的是餐只得一碗雙層丼兩個麻甩仔怕唔飽,另外加左個三文魚炒飯炒飯內有不少的大粒三文魚,炒得好好味,而且飯面有很大堆蟹籽增添了口感

環境有日式小店的味道

香桃蟹籽沙律-份量頗大,桃很香甜,很清新的沙律

刺身盛有三色:

自選雙層爆丼:
呑拿魚海膽雙層爆丼-

可惜的是餐只得一碗雙層丼

呑拿魚海膽雙層爆丼

兩個麻甩仔怕唔飽,另外加左個三文魚炒飯

三文魚炒飯
三色刺身盛
喜之次一夜干
三文魚炒飯
2019-02-27 60 瀏覽
趁新年呢個機會約朋友是常識吧,朋友特別中意食日式料理,我地就揾左呢間幾出名既丼瀛,係咁多野食既廟街入面,始終要有啲gimmick先可以企得穩既~丼瀛最出名既就係佢地價格實惠既爆丼啦~我同朋友點左兩個丼飯同幾款小食:北海道海膽雜錦爆丼(HK$178)+ 松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼(HK$148)份量唔洗講,睇到就覺得飽,已經開始擔心太多野食,呢個價個價錢黎講真係唔錯。魚生同海膽都是新鮮的,沒有異味。海膽味道鮮甜,入口就溶化了,幸福呢!蟹膏既份量非常多,我地用黎撈均哂個飯都夠,每啖都食到蟹膏,好滿足。每個爆丼仲有一個糖心蛋,好飽肚!厚燒玉子(HK$24)+忌廉蟹肉薯餅(HK$28)燒玉子味道偏甜,帶少少酒味。薯餅吃得出是新鮮炸起的,忌廉味濃,外層香脆可口、內裡軟綿。甜蝦壽司(HK$52/2件)+ 三文魚腩壽司(HK$40/2件)+ 鰻魚壽司(HK$28/2件)最後叫了三款壽司都不太差,非常滿意這頓飯。

我同朋友點左兩個丼飯同幾款小食:

厚燒玉子(HK$24)+忌廉蟹肉薯餅(HK$28)
燒玉子味道偏甜,帶少少酒味。
薯餅吃得出是新鮮炸起的,忌廉味濃,外層香脆可口、內裡軟綿。

最後叫了三款壽司都不太差,非常滿意這頓飯。
2019-02-26 1724 瀏覽
筆者是日本菜愛好者,尤其鍾好於魚生剌身類。自從看到坊間有餐廳推出大大碗剌身的丼飯,一直心思思想試。想不到友人主動提出今天的飯局場地,就是在廟街的「丼瀛」,正合筆者心意。「丼瀛」的格局有點像日式居酒屋的設計。「丼瀛」的壽司定價偏高,所幸質素不差。三文魚腩頗為肥美,入口有陣陣魚脂肪的油香。配上了火炙的作法,暖暖的沙律醬香味更令人倍感滋味。壽司飯亦握得不錯,飯有黏性而不至散作一團。所謂雙層爆丼就是可另外加蕎麥麵食,但因為筆者與友人食量不大,只好作罷。丼飯賣相果然吸睛,一隻大龍蝦舖在飯上,霸氣十足。剌身舖得滿滿,內容相當豐富:目測有三文魚、油甘魚、北寄貝等。魚生整體都算新鮮,但有一兩塊筋位太多,入口有點韌。主角龍蝦被分為兩種食法。第一部份是龍蝦肉切粒後,跟玉子燒粒一起混上檸檬汁,入口鮮味又帶有檸檬的酸味清香,頗為開胃。剩下的龍蝦前身部份就需要動用到剪刀、鉗子去協助進食,龍蝦肉鮮甜但過程實在有點狼狽。吃過冷盤,自然想點一些暖的。這個豚肉壽喜鍋同樣足料,內有菇類、芋絲、洋蔥、豆腐等。筆者先把生雞蛋和湯汁拌勻,湯汁隨即喝到雞蛋的甜香味,但更多的是豚肉的肉香味。味蕾被豚肉香洗涮過後,筆者已急不及待夾起
筆者是日本菜愛好者,尤其鍾好於魚生剌身類
,正合筆者心意

「丼瀛」的格局有點像日式居酒屋的設計。
火炙三文魚腩壽司

「丼瀛」的壽司定價偏高,所幸質素不差
。三文魚腩頗為肥美,入口有陣陣魚脂肪的油香
丼瀛龍蝦沙律剌身雙層爆丼

丼飯賣相果然吸睛,一隻大龍蝦舖在飯上,霸氣十足
。剌身舖得滿滿,內容相當豐富

主角龍蝦被分為兩種食法

十勝豚肉壽喜鍋

吃過冷盤,自然想點一些暖的
。這個豚肉壽喜鍋同樣足料

味蕾被豚肉香洗涮過後,筆者已急不及待夾起一片豚肉來嚐嚐。豚肉雖然浸在鍋中烹煮,但一點也沒有影響嫩滑度
,入口毫不感到鞋身又有肉香,不愧是壽喜鍋中的主角

鹽燒秋刀

秋刀魚是店員推薦的菜品,看到店員賣刀的推介,就不妨一試
。秋刀魚烤得挺香口,鹽香味配上檸檬汁,那股咸酸交雜的味道令人越吃越多。
明太子雞翼

同樣覺得定價有點貴的雞翼,咬開後發現原來是去了骨的,也許就是貴在這個工序。
明太子雞翼

雞翼裡邊塞滿了明太子,明太子味道咸而帶辣,但味道過濃略略蓋過了雞翼的肉香

進食期間看到店員不時在店舖門口招攬客人,因為位處廟街遊客區,兩文三語全都用盡。今時今日做打工仔確實不容易呢。
2019-02-26
火炙三文魚腩壽司
丼瀛龍蝦沙律剌身雙層爆丼
十勝豚肉壽喜鍋
2019-02-20 78 瀏覽
今日去廟街搵食,平時嚟開都係食小炒為主,今次就試吓呢間日本嘢先!入到去職員好主動咁介紹今日有咩特別嘢可以試吓,我俾佢個北極光海膽杯同丼瀛龍蝦沙律刺身雙層爆丼吸引咗,話晒人氣推介就試試佢,個爆丼一上到嚟就見到成隻龍蝦、有糖心蛋、北寄貝、三文魚、帶子、吞拿魚、油甘魚、八爪魚刺身等,龍蝦切粒同玉子粒,食落有d青檸味好fresh ,最低下層先係壽司飯,隻鉗仲要啖啖肉😍再嚟就係海膽杯,最頂層有金薄、黑松露、海膽、海葡萄、三文魚子、蟹膏、蟹肉,最底層係紫薯,一杯入面有多重味道,唔錯...最後叫埋個三文魚鮫,因為即燒所以需時,燒得到好滑唔會好乾身鞋口。

2019-02-19
某日母親大人突然話要食 Sashimi Bowl 真係考起我即刻Search下附近有咩好食 見到係廟街既丼瀛 J-City油甘魚牛油果海膽沙律 Yellow tail Avocado Sea Urchin Salad $98一個沙律 滿足哂我所有既要求$98 絕對抵食 唔會沙律菜多過配料 有大量油甘魚粒同牛油果 海膽新鮮唔苦油甘魚粒 跟black pepper 出奇地配襯  配上酸酸的沙律汁 非常開胃北海道海膽三色爆丼 Hokkaido Sea Urchin and Tuna Donburi $148想試不同種類既刺身 揀呢款就岩哂因為入面有幾款唔同既厚切又新鮮Sashimi 半板既海膽 太開心簡直滿足哂各個需要 乜都齊哂! 冇得輸飯唔會太酸 / 太淋剛剛好 夠哂2個人Share 食牡丹蝦 Spot Shrimp $78牛油果軟殼蟹卷 Avocado Soft Shell Crab Roll $88大量牛油果 超滿足 軟殼蟹新鮮唔會淋 鍾意食牛油果同軟殼蟹 一定要叫呢個芥辣八爪魚軍艦 Wasabi Octopus $16整體絕對大滿足!不過如果Menu 上寫明每款爆丼有咩會更加清晰

一個沙律 滿足哂我所有既要求

想試不同種類既刺身 揀呢款就岩哂
簡直滿足哂各個需要 乜都齊哂! 冇得輸
飯唔會太酸 / 太淋剛剛好 夠哂2個人Share 食

牡丹蝦 Spot Shrimp $78

芥辣八爪魚軍艦 Wasabi Octopus $16

整體絕對大滿足!
不過如果Menu 上寫明每款爆丼有咩會更加清晰
2019-02-12 65 瀏覽
新年第一日開工梗係要準時收工,約朋友食餐開年飯朋友話想試衣間丼飯,七點幾到,都坐左幾枱。牆上面整左紫色既櫻花樹,好靚黑醋無花果羽衣甘藍沙律$88竟然有無花果羽衣甘藍沙律食, 禁健康既沙律當然唔可以放過啦.重有藍苺同蕃茄仔. 水果都好新鮮.2個食就剛剛好.黃鮨吞拿魚海贍爆丼$158顏色勁吸引,丼飯份量足夠一個人三樣刺身都好新鮮黃鮨吞拿魚:鮮紅色 , 厚切成寸濶⋯⋯香蒽吞拿魚碎 : 份量都幾多海贍: 成板上啊, 好甜好鮮. 重送上一塊紫菜, 可以夾住海贍飯, 做壽司而且重有一隻蛋, 都好飽肚北海道海贍油甘魚爆丼$148朋友叫左油甘魚, 擺盤同我叫果個一樣油甘魚都係2食, 厚切魚片同魚粒
新年第一日開工梗係要準時收工,約朋友食餐開年飯

朋友話想試衣間丼飯,七點幾到,都坐左幾枱。

牆上面整左紫色既櫻花樹,好靚

黑醋無花果羽衣甘藍沙律$88
重有藍苺同蕃茄仔. 水果都好新鮮.
2個食就剛剛好.

黃鮨吞拿魚海贍爆丼$158
顏色勁吸引,丼飯份量足夠一個人
三樣刺身都好新鮮
黃鮨吞拿魚:鮮紅色 , 厚切成寸濶⋯⋯
香蒽吞拿魚碎 : 份量都幾多

而且重有一隻蛋, 都好飽肚

北海道海贍油甘魚爆丼$148
朋友叫左油甘魚, 擺盤同我叫果個一樣
油甘魚都係2食, 厚切魚片同魚粒
2019-02-11 58 瀏覽
由於我的best friend生日,她很喜歡吃魚生,所以便開始在網上周圍搵特別又新鮮的日式食店,搵到呢間勁多好評,又好多人推薦魚生同海膽,所以就決定一試。 可能當日係weekday,所以就算係晚飯時間都唔算太多人,可以舒舒服服慢慢食😊我和朋友各點了一款爆丼,分別係一個海膽雜錦爆丼同一個蒲燒鰻魚爆丼。我問我的朋友海膽是否還可以,她說若是不ok的海膽她是不會再吃第二口的,看她吃得開心也就沒後悔來了而蒲燒鰻魚丼就不過不失,但提一提落以為點了便會有兩層的便大錯特錯了,現在是要另點麵項和醬料才會有兩層的效果的啊但總括而言,質素是ok的,可以一試

但總括而言,質素是ok的,可以一試
雜錦爆丼
鰻魚爆丼
慶祝紀念
生日
雜錦爆丼
鰻魚爆丼
  • 海膽雜錦爆丼
2019-02-06 99 瀏覽
好有🐮一當然要帶佢食好西啦,之前因為有bb而被禁食魚生,而家做左媽媽終於可以大解放,我今次特意揀左呢間超級豐富既魚生丼,遠到而來一定要食返夠本🤣本身諗住叫龍蝦刺身丼,可惜我地太遲去無曬了😭唯有叫其他特色丼了我地叫左雜錦刺身丼同蟹腳海膽丼,再加無花果沙律兩個刺身丼都非常吸睛,本住相機食先既原則,每個丼都影左幾十張相每個丼都有兩層,上層係刺身、蟹腳同海膽,下層係芝士汁同麵老實講,刺身還可以,蟹腳好咸,海膽都一般,感覺唔算好新鮮,但下層既麵口感好特別,好彈牙,可惜個芝士汁唔夠濃每個丼份量都好大,以呢個價錢黎講,質數算可以成餐最新鮮係呢但無花果沙律,最好味
我地叫左雜錦刺身丼同蟹腳海膽丼,再加無花果沙律

每個丼都有兩層,上層係刺身、蟹腳同海膽,下層係芝士汁同麵

每個丼份量都好大,以呢個價錢黎講,質數算可以

成餐最新鮮係呢但無花果沙律,最好味
2019-02-05 58 瀏覽
廟街隱藏住一間日本料理~淨係呢間 丼瀛!店舖內位置唔多,我坐低冇幾耐就已經全場滿座,仲有好多係訂咗枱添!《北極光海膽杯》$168一個細細既杯入面,有七種唔同嘅食材~ 海膽、海葡萄、魚子、蟹子、蟹膏、蟹肉同埋紫薯😳都真係幾豐富嫁《龍蝦刺身爆丼》$218呢個就勁啦!有原隻龍蝦🦞仲有勁多唔同既魚生~大概有七種唔同魚生!擺盤都好比心機嫁,係上面睇好似龍蝦游緊水咁仲好貼心有埋拆肉工具《黑醋無花果羽衣甘藍沙律》 $88黑醋做沙律汁,酸酸甜甜非常開胃~加上極有營養的羽衣甘藍🥬無花果熟得岩岩好,唔會太硬又唔會太淋👍
廟街隱藏住一間日本料理~
淨係呢間 丼瀛!

《北極光海膽杯》$168

《龍蝦刺身爆丼》$218

擺盤都好比心機嫁,係上面睇好似龍蝦游緊水咁

仲好貼心有埋拆肉工具

《黑醋無花果羽衣甘藍沙律》 $88
黑醋做沙律汁,酸酸甜甜非常開胃~
2019-02-04 43 瀏覽
第一次去食 地方尚算易搵 訂19:30枱 我地19:00去到 都可以即時有位給我 地方簡單整潔 餐具潔淨 不過有啲位就怪怪地 比較難坐 海鰻微微熱 食落有啲怪怪地 唔留意以為係飯的溫度 鰻魚個人認為太濕 口感麻麻 羊架味道較清 牛舌同海膽這個價錢是值得推介 店員是有禮貌 光線亦足夠 壽司師傅唔戴口罩 感覺上唔夠衛生講真如果真係好食就一定寫得出200字啫 如果冇200未 又唔可以對依間店舖評分 係咪有啲奇怪呢 因打而打 即係叫人咩都講下 好野寫正冇野好寫 唯有感覺差都打落去
羊架味道較清 牛舌同海膽這個價錢是值得推介
店員是有禮貌 光線亦足夠
壽司師傅唔戴口罩 感覺上唔夠衛生
2019-02-01
  • 牛舌
2019-01-30 42 瀏覽
好耐冇食丼飯,e間日式餐廳感多丼飯揀岩哂!餐廳擺設整齊乾淨,佈置舒適。叫左壽司、丼飯、限定嘅海膽杯,而本身好鍾意食魚生嘅朋友咁啱肚痛,所以叫咗個牛肉飯。🤣火炙三文魚腩壽司,啱啱燒好,熱辣辣ge文魚半溶狀態,好好味!松葉蟹肉甲羅燒蟹膏丼,蟹膏味好香濃,撈埋魚生飯食啱晒,加埋蟹肉有d口感同鹹香好味!海膽杯好靚,層次多多,有海葡萄、魚子、蟹子、蟹肉同埋最低層嘅紫薯。口感同味道都好豐富。朋友食呢個溫泉蛋牛肉飯又幾好,熱辣辣👍🏻,味道都幾好,牛味重,有埋啲牛汁好啱送飯!
好耐冇食丼飯,e間日式餐廳感多丼飯揀岩哂!
餐廳擺設整齊乾淨,佈置舒適。