2019-11-21 545 瀏覽
今日同朋友來到佐敦的食晚飯呢間裝修都很有日式風格感覺好清新亦非常之特別午餐非常化算前菜牆上用上日式風格的立體字去點綴仲有櫻花🌸去配襯仲有卡位坐添呀!有個位仲可以自己享受下寧靜一刻枱上已放置了是日精選餐牌上面的選擇也非常多未食已經令人垂涎三尺蕃茄豆腐沙律沙律,配上胡麻醬汁,還沒有吃就被外觀吸引,增加了食慾。沙律經常在日本菜館都能吃到,溫室蕃茄加小蕃茄的很特別,還為這個沙律帶出更強烈的味道,更開胃,更想一吃再吃。芝士年糕係燒得軟軟的芝士,咬開裏面是流心芝士,從面上既芝士同樣可以做到拉絲效果,外面燒得微焦令芝士味更香更突出,好軟。J-city六重奏一次過滿足6個願望入面分別有蟹膏蟹鉗,牡丹蝦,鮑魚,三文魚,呑拿魚,魚䰵碎蔥呑拿魚腩海膽卷由於魚腩位運動 量少 , 最容易積聚脂肪 , 因 此也是整條魚最肥美的部分 。師傅將最肥美的拖羅放入壽司入邊再配上海膽每一啖都可以吃出現滿滿的油香。清酒煮大蜆大大隻蜆裹面竟然有粉絲很足料大蔥黑豚肉以黑豚肉包著大蔥慢慢燒烤,表面微微烤燶呈現金黃色,口感非常豐富,大蔥能中和豚肉的油膩感,顯得更健康。這餐非常滿足
今日同朋友來到佐敦的食晚飯

呢間裝修都很有日式風格

感覺好清新亦非常之特別
午餐非常化算
前菜

牆上用上日式風格的立體字去點綴
仲有櫻花🌸去配襯
仲有卡位坐添呀!

有個位仲可以自己享受下寧靜一刻

枱上已放置了是日精選

餐牌上面的選擇也非常多

未食已經令人垂涎三尺

蕃茄豆腐沙律

芝士年糕

J-city六重奏
一次過滿足6個願望
入面分別有蟹膏蟹鉗,牡丹蝦,鮑魚,三文魚,呑拿魚,魚䰵

碎蔥呑拿魚腩海膽卷

大大隻蜆裹面竟然有粉絲很足料

這餐非常滿足
  • 築地壽司杯
2019-11-11 172 瀏覽
好難得撐枱腳,所以就試下日本野先🍱 丼瀛(佐敦店)..聞說 #築地壽司杯 $188 🍣更係多人推介🍣將傳統壽司放係個杯🍶入面又幾得意😎🍣三文魚、甜蝦🍤、魷魚、蔥蓉吞拿魚、海膽、松葉蟹肉 Vienn最中意就係海膽❤️..有小朋友又點少得叫炸物呢🤪🍘#忌廉蟹肉薯餅 $36 🍗 #芝麻雞翼🍗 $48小公主報道:雞翼十分好味😋 ..🧀#忌廉芝士鰻魚卷🍣 $78對於超愛鰻魚既我地,加埋忌廉芝士🧀估唔到又咁夾🙃..最後當然少不了叫串燒🍡🍢#牛舌 $48 #一口豚肉 $28 #明太子醬燒玉子 $26最有驚喜係明太子醬燒玉子,口感好QQ 配上明太子十分特別,可一試...估唔到廟街除咗食小炒、咖喱、串燒外,仲有間咁特別小店...📍丼瀛 (佐敦)🔖佐敦廟街188號地舖...
好難得撐枱腳,所以就試下日本野先🍱 丼瀛(佐敦店)

聞說 #築地壽司杯 $188 🍣更係多人推介
🍣將傳統壽司放係個杯🍶入面又幾得意😎
🍣三文魚、甜蝦🍤、魷魚、蔥蓉吞拿魚、海膽、松葉蟹肉

Vienn最中意就係海膽❤️

有小朋友又點少得叫炸物呢🤪
🍘#忌廉蟹肉薯餅 $36 🍗 #芝麻雞翼🍗 $48
小公主報道:雞翼十分好味😋

🧀#忌廉芝士鰻魚卷🍣 $78

對於超愛鰻魚既我地,加埋忌廉芝士🧀
估唔到又咁夾🙃

最後當然少不了叫串燒🍡🍢
最有驚喜係明太子醬燒玉子,口感好QQ
配上明太子十分特別,可一試
估唔到廟街除咗食小炒、咖喱、串燒外,仲有間咁特別小店
📍丼瀛 (佐敦)
🔖佐敦廟街188號地舖
2019-11-08 101 瀏覽
今日做完野去左佐敦買髮型用品,見肚餓就喺附近搵食,見到依間日本野有好多好評😲一於試試佢😆芝麻雞翼 ($48)🌕🌕🌕🌕🌕火喉岩岩好,炸到皮脆肉嫩,又唔會太厚皮,芝麻雞翼愛好者必點!👍🏻-流心粟米薯餅 ($32)🌕🌕🌕🌕🌕薯餅鬆化,每啖都有粟米粒增加口感,食日本野又點可以冇左日式薯餅呢?-牛油果軟殼蟹卷($78)🌕🌕🌕🌕🌕平時成日覺得軟殼蟹好熱氣,但依款卷物加左牛油果,唔單止冇咁油膩,仲特別Fresh,加上少少沙津醬,唔洗沾醬油都已經好夠味~!🤤🤤-海之幸丼 ($178) 🌕🌕🌕🌕🌕嘩~好豐富呀!😍三文魚、赤身各兩片、油甘魚一片、赤蝦一隻、少量蟹肉、蟹膏、三文魚籽同埋兩舊玉子。魚生厚切,新鮮肥美,蟹膏更加係畫龍點睛之處,另成個丼飯更鮮味🤩-清蒸茶壺海鮮湯($68)🌕🌕🌕🌕🌑估唔到細細個茶壺入面竟然有咁多料:蜆兩隻、少量金菇、魷魚仔、魚塊、帶子。海鮮新鮮,湯汁清甜,落埋檸檬汁更加釣出鮮味。食完魚生同香口野飲佢,真係非常滿足~~-冇諗到廟街竟然有卧虎藏龍之日本菜食,下次要試試佢出名既壽司杯先得😝😝

芝麻雞翼 ($48)🌕🌕🌕🌕🌕

2019-11-02
  • 海之幸丼
  • 牛油果軟殼蟹卷
2019-11-04 81 瀏覽
今天與好友無聊地在油麻地廟街閒逛,發現街中有一間丼瀛日本料理,從玻璃門向內望,頗有日式小店特色, 於是便進去試試。木魚花炸豆腐,豆腐質感勁滑,可點醬汁自行調味。丼瀛特選丼,刺身擠得滿滿的, 計有厚切三文魚2片和劍魚腩2片,牡丹蝦一隻、海膽一大格、帶子一隻和三文魚籽,全部都非常新鮮,很有地道日本風味。 蒲燒鰻魚烏冬,鰻魚與烏冬分開上,鰻魚味甜,烏冬湯底奶白再配以溫泉蛋同吃,非常美味。也有多樣串燒以供選擇, 我們叫了牛舌和一口豚肉。兩款都燒得香香的,牛舌肉質爽口,豚肉肥瘦相間 但一點也不覺肥膩。此外,這店的服務也相當不錯,我們沒有另外揀選飲品,但侍應也會常常過來替我們添加熱茶,值得一讚!

木魚花炸豆腐,豆腐質感勁滑,可點醬汁自行調味。

食過丼灜好多次了,一向品質好,水準高,適逢今日想食日本菜,又來造訪啦💕👍🏻 . .. 📍海膽三重丼🍚($298),擺盤精美大大杯,最少放了成板海膽😋配合滿滿三文魚子和吞拿魚蓉,一放入口就有整個海洋的感覺🌊,海膽極度鮮甜!🌊🌊🌊好震撼! .. 📍十二件壽司盛🍣($398),極度好味😋款式如圖,不一一列出名稱啦。壽司魚生肥美,極厚身,濃郁脂香油香,極讚!超滿足,必定要試!重點提及:蝦肉的質感相當不錯,爽口彈牙,輕輕咀嚼時可以感受到蝦肉鮮味,配合醋飯在口腔中散發出香味。 .. 📍刺身叫左:中拖羅🐟($168/2切),赤身🐠($108/3切),三文魚🐟($58/3切),帆立貝🐚($98/2隻),甜蝦🦐($68/4隻)。款款都好厚切,好新鮮,好好吃,好值得點!其實佢地仲有好多不同料理,特色卷物、炸物、天婦羅、串燒、明太子玉子燒等都好出色,好好味!好值得去!這個價錢可以食到這個質素,「絕對抵」! .

. .

這個價錢可以食到這個質素,「絕對抵」! .
5 分鐘 (堂食)
  • 十二件壽司盛
  • 海膽三重丼
2019-11-02 114 瀏覽
廟街出名睇樣睇掌睇相,今日去開風水師果到,就睇下附近有咩食,就發現到呢間丼瀛日式食堂😁地方雖少,但食物選擇種類都幾多簡單的木枱木桌,排列整齊🌌山葵八爪魚 $38🌌八爪魚所選用的部位都是觸鬚,所以食落較有彈性,而且山葵味道幾出,唔錯🎇鹽燒鯖魚 $68🎇金黃色脆邊鯖魚,非常香口,鯖魚能保持肉汁,唔算多骨有魚油香😋🎆清酒煮大蜆 $88🎆清酒煮蜆帶淡淡酒香甜味及淡鹽味,配料有娃娃菜及粉絲,主要有蜆鮮味🌠築地壽司杯 $188🌠( 三文魚 黃金魷魚 松葉蟹肉 甜蝦 海膽 蔥吞拿魚腩)共6小杯,款款都幾新鮮,海膽比較突出,鮮味無比,蟹肉鮮甜,蟹香味絕頂,而吞拿魚腩味道香滑細膩,油甘香👍🏻🌅金菇牛肉捲 $28🌅燒汁調得剛好,能帶出牛肉捲的味道又不會蓋過,甜而香🌌大蔥黑豚肉 $28🌌巨型串燒,黑豚肉肉香,肉汁多,燒到香噴噴,大蔥爽脆,幾過癮總括黎講,呢間日本小店都幾好食,行過路過都可以試下,服務又好😁

地方雖少,但食物選擇種類都幾多

簡單的木枱木桌,排列整齊

🌌山葵八爪魚 $38🌌

🎇鹽燒鯖魚 $68🎇

🎆清酒煮大蜆 $88🎆

築地壽司杯

🌠築地壽司杯 $188🌠
( 三文魚 黃金魷魚 松葉蟹肉 甜蝦 海膽 蔥吞拿魚腩)

🌅金菇牛肉捲 $28🌅
燒汁調得剛好,能帶出牛肉捲的味道又不會蓋過,甜而香

🌌大蔥黑豚肉 $28🌌
巨型串燒,黑豚肉肉香,肉汁多,燒到香噴噴,大蔥爽脆,幾過癮

築地壽司杯
2019-10-23 40 瀏覽
• J-city六重奏🍣•💵Price: $268🍴Food: 4/5❤️-賣相好吸引既壽司杯😍六個shot杯盛載住唔同款式既刺身,其中三文魚配海膽、油甘魚、蟹肉蟹子配蟹膏個底配有壽司飯,另外汁燒鮑魚、牡丹蝦同赤貝就配青瓜絲。刺身好新鮮而且份量都幾多,我就最鐘意個海膽夠鮮甜同赤貝好爽脆,不過如果個壽司飯軟返啲會再正啲🤙🏻• 丼瀛特選丼🍣•💵Price: $188🍴Food: 4/5❤️-呢個刺身丼好豐富,有兩大塊肥美既三文魚刺身同入口軟綿既劍魚腩、一大隻甘甜彈牙既牡丹蝦、鮮甜又質感綿密既海膽、味道鮮美既三文魚子同肉厚肥美既帆立貝。全部刺身都好新鮮,再次想一讚個海膽真係好鮮好甜,因為真係好多地方刺身樣樣都無問題,唯獨個海膽岀事,好淡味咁,不過呢度就無呢個問題🤟🏻btw個飯都幾大碗,包食得你飽😂-• 清蒸茶壺海鮮湯🐟•💵Price: $68🍴Food: 3.5/5💓-茶壺造型嘅海鮮湯好特別,味道黎講比較清甜,我同朋友都覺得加啲檸檬汁落去可以更加提鮮!記得係壺入邊都有好幾種海鮮比大家品嚐架,好似有大蜆、蝦、香菇同魚咁,有得飲又有得食😋
• J-city六重奏🍣•

🍴Food: 3.5/5💓
  • Jcity六重奏
  • 丼灜特選丼
2019-10-16 37 瀏覽
海膽豆腐🌟將三文魚子、海膽、甜蝦完美配搭,襯埋濃郁又鮮甜既海膽味豆腐,款式創新,味道層出不窮,呢個菜式驚喜度滿分💯!清蒸茶壺海鮮湯唔好睇佢好似細細壺咁,我同友人都分別飲到4杯😆味道好似平時媽咪煲既響螺湯,有種溫暖既感覺💛而且海鮮湯超級足料🤤裡面有蝦、元貝、魚塊、蜆、菇類,食極都仲有。松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼(蟹肉/甲羅燒/蟹籽/鵪鶉蛋/松葉蟹鉗)呢度嘅甲羅燒同出邊有啲唔同,平時嗰啲係有個爐用火燒住上碟,再配多士食。呢度反而係微微燒左蟹膏表面,啖啖蟹膏蟹肉超濃郁,凍左食亦唔會腥,同時食到少少煙燻味🤤再撈勻鵪鶉蛋一齊食都好香蛋味,係另一種風味🌟丼瀛特選爆丼(三文魚/劍魚腩/牡丹蝦/三文魚籽/海膽/帆立貝)嚟到呢度就一定要試吓佢哋嘅丼,每件刺身好肥美新鮮,海膽甘甜,三文魚籽咸香而有鮮味,送醋飯一流👍🏻🥰

海膽豆腐🌟

清蒸茶壺海鮮湯

松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼
(蟹肉/甲羅燒/蟹籽/鵪鶉蛋/松葉蟹鉗)

丼瀛特選爆丼
(三文魚/劍魚腩/牡丹蝦/三文魚籽/海膽/帆立貝)

• 甲羅燒
  • 海膽豆腐
2019-10-13 40 瀏覽
日本菜係日日食都唔會厭㗎,今日同朋友嚟到佐敦搵食,又比我哋搵到間超正隱世小店啦!都幾骨子㗎!睇吓我哋食咗啲咩好嘢先啦!香桃蟹籽沙律 $68香桃沙律真係唔係個個地方都有,一見到即刻話要食啦!啖啖蟹肉蟹籽,配埋新鮮青瓜、生菜,好fresh啊刺身定食 $158同朋友都鍾意食刺身多過壽司,所以揀咗呢款,嚟到望到件件都係厚切,實在太正啦,而且非常新鮮,強烈推薦油甘魚炸物~炸蝦芝士年糕 $38 極推薦!忌廉蟹肉薯餅 $28 好Creamy!好香蟹肉味一定要趁熱食丫,超香脆十勝豚肉壽喜鍋 $88雜菜令湯底更清甜,豚肉嫩滑,仲有麵底㗎,又好味又抵食

睇吓我哋食咗啲咩好嘢先啦!

香桃蟹籽沙律 $68

刺身定食 $158

炸物~炸蝦
芝士年糕 $38
極推薦!忌廉蟹肉薯餅 $28 好Creamy!好香蟹肉味
一定要趁熱食丫,超香脆

十勝豚肉壽喜鍋 $88
雜菜令湯底更清甜,豚肉嫩滑,仲有麵底㗎,又好味又抵食
2019-10-13 47 瀏覽
廟街唔止有煲仔飯!今次就試下於廟街唯一一家日本菜。今次就試下特色丼飯,這裡的丼飯很喜歡用杯裝的。賣相精美!海之幸丼有三文魚2片、赤身2片、油甘魚1片、赤蝦一隻、蟹肉及三文魚子;三文魚也很肥美!油甘魚不會太韌,因為坊間很多油甘魚很韌不好咬!壽司飯配小許飯素!然後來一鍋粉絲煮蜆,有八隻大蜆!很滿足! 忌廉芝士鰻魚卷,味道很配,由於是即叫即整的關係,鰻魚熱度剛剛好,仍有點脆口的感覺。最後就是串燒部分!這裡也有日本酒可以叫呢,也適合宵夜時間來吃串燒飲清酒。免治雞肉棒比起坊間燒得很好,外皮脆脆的,但沒有雞蛋醬油,是點上燒汁的。燒玉子燒也有蛋香味。燒雞皮必配檸檬汁,減去油脂感!鹽燒雞翼不會太咸,雞翼皮燒得很脆,脆得和燒雞皮一樣口感! 整體而言,個人是比較喜歡卷物及串燒部分! 丼飯的賣相一流!開在充滿佬味的廟街也是很特別,廟街不止吃煲火飯,這家日本菜遊客也很適合去呢!
廟街唔止有煲仔飯!今次就試下於廟街唯一一家日本菜。

今次就試下特色丼飯,這裡的丼飯很喜歡用杯裝的。賣相精美!

然後來一鍋粉絲煮蜆,有八隻大蜆!很滿足!

燒雞皮必配檸檬汁,減去油脂感!

鹽燒雞翼不會太咸,雞翼皮燒得很脆,脆得和燒雞皮一樣口感!

整體而言,個人是比較喜歡卷物及串燒部分! 丼飯的賣相一流!

2019-10-13
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-10-09 86 瀏覽
先前食完,想再回味,晚上訂枱,一入舖感覺有啲唔同,無咗老細把聲,又唔見鬼咁好傾嘅「侍應」(可能係事頭婆都唔定)招呼,再望菜單,都係日本嘢,但又好似唔係先前見過啲款式,再睇會價錢又好似向上調整咗,性價比大不如前,食物質素平平,揾返先前啲相比較就已經知道差咗啲,總係感覺想食正嘢但結果只係一般,亦由於係剛接手,可能都要啲時間去追趕先前有嘅質素,侍應暫時得一個,建議大家入去前先有心理準備,可能(疑似)真係賣咗盤嘞。
2019-10-08 61 瀏覽
📍丼瀛黎到廟街唔一定食煲仔飯既~~今次去食下壽司。我叫師傅發板 所以食到最新鮮既食材 ,估唔到質素一流 !🔻特選海鮮丼: 新鮮海鮮刺身 有海膽、帶子、牡丹蝦、三文魚、飛魚子、劍魚腩、玉子。海膽非常鮮甜,帶子鮮美無比,其他海鮮不過不失,暖暖壽司飯係重點 !「 推薦!」🔻八爪魚沙律 :夏日炎炎,呢款沙律十分開胃,將八爪魚切成粒粒撈埋青瓜海帶 非常惹味 食吾停口🔻炸物 天婦羅蝦: 炸粉好薄,食落香脆可口 一點油膩都無,蝦隻也很新鮮 。🔻炸南瓜餅: 食落南瓜蓉非常香 ,可以一試🔻牛油果軟殼蟹卷: 軟殼蟹炸得非常香脆 用飯團包住 再配上牛油果飛魚子 口感清新。 推薦!推介指數:😇😇😇😇😇😇😇7.9/10人均消費:$200貼士:有落場時間:4-6pm地址:佐敦廟街188號地舖港鐵佐敦站 A 出口, 步行約5分鐘
📍丼瀛

🔻炸南瓜餅: 食落南瓜蓉非常香 ,可以一試

推介指數:😇😇😇😇😇😇😇
7.9/10
人均消費:$200
貼士:有落場時間:4-6pm
地址:佐敦廟街188號地舖
港鐵佐敦站 A 出口, 步行約5分鐘

2019-10-06 79 瀏覽
朋友黎左香港旅行,帶左佢地行下油麻地廟街,感受下香港的風土人情,行吓行吓就黎到呢度,餐廳嘅門口幾有特色,掛咗一個大紅色嘅燈籠🏮我哋見價錢都幾合理,咁就入去試吓#牛肉薯餅 🐂 $16屬正常貨色,勝在即叫即炸,幾香口。#溫泉蛋蟹肉野菜沙律 🥗 $68酸酸甜甜咁好開胃,溫泉蛋做得幾流心。沙律菜新鮮翠綠,不錯的開胃菜。#軟殼蟹天婦羅 🦀$58軟殼蟹🦀炸得香脆可口不油膩。但份量偏細#碎吞拿魚腩海膽卷 🐠 $78一盒四件🍣滿滿的吞拿魚碎及海膽放在反卷上,而且份量亦不少,海膽沒有腥味,魚腩口感亦算中上。#海之幸丼🦐🐟 $178我上網睇佢嘅丼飯刺身都係厚切。果然名不虛傳,刺身滿滿鋪在壽司飯上,每片分量十足。三文魚、赤身、油甘魚、赤蝦、蟹肉、三文魚籽。赤身是吞拿魚的背部位置,幾爽口。#三文魚魚鮫🐟 $68平時去日式居酒屋🏮依個我都一定會必點,依度三文魚魚頭加魚鮫,性價比高。略嫌魚鮫有少許Over Cook,但完全無雪味。小店畢竟經營不容易,如果大家路過,都可以一試。

#牛肉薯餅 🐂 $16
屬正常貨色,勝在即叫即炸,幾香口。

#溫泉蛋蟹肉野菜沙律 🥗 $68

#軟殼蟹天婦羅 🦀$58
軟殼蟹🦀炸得香脆可口不油膩。但份量偏細

#碎吞拿魚腩海膽卷 🐠 $78

#海之幸丼🦐🐟 $178

#三文魚魚鮫🐟 $68

小店畢竟經營不容易,如果大家路過,都可以一試。
2019-10-03 55 瀏覽
喺佐敦搵食就最開心㗎啦,幾乎想食咩菜都有,行過見到有間日本菜就即管入去試吓啦!一嚟到即刻叫咗個築地壽司杯先!上咗菜之後真係華華聲啊!打卡必叫!最值得讚嘅就故知然係花之戀壽司同埋個海膽壽司啦,魚生係好新鮮嘅!重點係切得咁靚都唔知食邊樣先!除此之外仲叫咗兩款串燒,分別係金菇肥牛串同埋牛舌,牛舌扺讚喎!厚薄啱啱好唔會咬唔開!長腳蟹鍋,份量都好足夠喎!其實兩個人食呢個已經好飽啦另外仲有啲小食,分別係芝士年糕芝麻雞翼同埋忌廉蟹肉薯餅,當中最愛就當然係芝麻雞翼啦!

長腳蟹鍋,份量都好足夠喎!其實兩個人食呢個已經好飽啦

2019-10-02 66 瀏覽
同朋友係廟街附近行街👭👭👭行行下見到有日本野就試下叫左海膽三文魚丼🍣都幾大碗三文魚有四大片 都幾新鮮海膽就份量少d喇😣😣😣不過都鮮甜🥳🥳🥳仲叫左長腳蟹鍋有好多條長腳蟹 但就唔夠新鮮🤨🤨🤨蟹肉偏瘦其他配菜都好多😙😙燒芝士蠔 好香好重蠔味甲羅燒好豐富 有隻半熟蛋 蟹肉同蟹子🥰🥰好好味 好想叫多幾個☺️☺️☺️燒軟殼蟹 味道岩岩好 唔會覺得好油 如果份量多d就更好食完仲想再食😂😂😂

同朋友係廟街附近行街👭👭👭
行行下見到有日本野就試下