放假約咗住港島既朋友去西環🤟🏻有咗地鐵之後方便勁多😘香港大學站一出就超多美食😋天氣熱辣辣,首先要買返杯透心涼既茶飲🥤 🥤呢間乜檸✨除咗有近期大熱既手打檸檬茶,仲有純茶、奶蓋、梳打、益力多系列,款款都好吸引💋 店員推介可以試試最近新出🔹磚影留香,全港首創古法燒茶🔥製出鮮奶茶配以自家製茶凍,奶茶控既我即刻買黎試試🌱奶茶茶香細膩,飲落順滑飽滿,完全無苦澀或嚡口感覺✅自家製茶凍份量十足,食落滑溜有陣陣茶香,Q彈又清爽👏🏻🔹爆打油柑汁檸檬茶手打檸檬茶就飲得多,唔知加入油柑汁係咩味道呢💁🏻‍♀️現現場可以見到店員會即場爆打檸檬,再加入油柑汁,新鮮製造飲落特別FRESH ‼️味道香甜回甘,清爽得黎無酸澀味,解膩又清爽❤️ 🔹苦瓜手打檸檬茶另外我再叫咗杯苦瓜手打檸檬茶,底部有超多苦瓜肉😻清熱解毒一流,滿滿透心涼🥳乜檸✨📍西環西營盤皇后大道西425號G地下1-3號舖

🔹爆打油柑汁檸檬茶

🔹苦瓜手打檸檬茶

乜檸✨
📍西環西營盤皇后大道西425號G地下1-3號舖
2024-05-25
外賣自取
2024-05-16 204 瀏覽
在西環一帶走走,扮文青,隨處打打卡,天氣熱得製,消暑良方就是喝杯凍飲,剛在「香港大學」站附近遇到這家茶飲小店「乜檸」,賣的是近期流行的手打檸檬茶,正好解解體渴。看到內裡製作飲品的廚房位,整潔企理。除了一系列手打檸檬茶之外,還有其他不同系列,例如益力多系列、梳打系列、純茶系列、奶蓋系列。普遍而言,定價跟很多茶飲店的也差不多。此外,推出了數款新品,當中的以古法燒茶所做的鮮奶茶,標明是全港首創,這就更吸引來試試看!這新品「磚影留香」($42)果然好特別,茶底幽香馥郁,跟鮮奶的比例恰到好處,入口口感細滑芳香,再加上滑溜溜的自家製茶凍,既有心思,又好味道,成件事就變得雙倍幸福。另一杯還是要一試其手打檸檬茶,這杯加入百香果元素的「百香果冰檬茶」($38)十分合適這炎熱的氣溫下享用。在等候期間,看見店員大力的鎚打檸檬,又好像做雞尾酒般搖上搖下,十分有功架。而百香果的酸咪咪,加檸檬的清爽,可以說是絕代雙驕的組合,喝幾口真的已經暑氣完消。喜歡芝士奶蓋的朋友就推薦這「芒裡偷閒」($40)給你,底下是打成的芒果蓉,,加上芒果奶,再加一層厚厚芝士奶蓋,非常吸引。先細嚐奶蓋,確是有陣陣鹹香芝士味,再啜一口芒果奶
看到內裡製作飲品的廚房位,整潔企理。
,這就更吸引來試試看!
磚影留香
,喝幾口真的已經暑氣完消。
百香果冰檬茶
喜歡芝士奶蓋的朋友就推薦這「芒裡偷閒」($40)給你,底下是打成的芒果蓉,,加上芒果奶,再加一層厚厚芝士奶蓋,非常吸引。先細嚐奶蓋,確是有陣陣鹹香芝士味,再啜一口芒果奶,口感細滑柔順,之後,再將兩者混和,變得味道層次更豐富,芒果味亦很濃郁,喝得出真材實料,內裡驚喜地還加了蘆薈粒粒,加添口感豐富度
芒裡偷閒
雖然只是小店一家,但三款出品都很出色,用料十足,製作有誠意,大家也讚不絕口,異口同聲的說喝了一杯好喝而高質的凍飲,值得回訪。
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
磚影留香
芒裡偷閒
2024-09-08 0 瀏覽
之前試過佢嘅鴨舌檸檬茶覺得麻麻。今次有試吓佢個西瓜椰椰,諗住俾多一次機會佢。點知都係伏!茶味完全蓋過曬椰子味同西瓜味,西瓜得個少少,仲要係西瓜碎。不如叫西瓜味茶啦,要椰子冇椰子,要西瓜冇西瓜。同相完全兩回事,相都話又西瓜塊,仲要成38蚊一杯,又貴又難飲。
西瓜椰椰
2024-08-26 27 瀏覽
一出香港大學站就見到依間, 見天氣有啲熱同近排冇飲手打檸檬茶好耐,就睇下岩唔岩試下 簡左好耐 終於決定左試下「苦瓜手打檸檬茶」($32) 。 佢有3隻size:中、大同增量狀。 我就簡左中size. 等左大概5分鐘到手 。 size上其實算係細(?) 味道方面, 咁我簡左少甜少冰, 不過飲落想講平平淡淡 檸檬味飲唔出, 苦瓜味又淡之又淡, 惟一值得講既係真材實料,係飲得出都幾有一定份量既苦瓜粒。 整體黎講真係麻麻地😓 價錢上貴應該貴在苦瓜肉度 。

等左大概5分鐘到手 。 size上其實算係細(?)
味道方面, 咁我簡左少甜少冰, 不過飲落想講平平淡淡
苦瓜手打檸檬茶
2024-07-21 66 瀏覽
港大地鐵站附近睇著好普通嘅一間檸檬茶店,仲以為價格會好平。點知原來係檸檬茶刺客一杯檸檬茶要30幾蚊。。。睇到芭樂檸檬茶要40+hkd exm?雖然好貴但都諗著試下 係咩有貴嘅道理。今次飲咗杯白月光檸檬茶,果然係白色嘅檸檬茶,好似加咗乳酸,但飲著檸檬味都好淡,成杯好似勾咗好多水。不如去超市買維他。38蚊一杯700ml凈得十幾蚊水平。。。買個教訓再都唔會飲喇。其他連鎖檸檬茶店都凈得30蚊左右一杯都會好飲好多。
白月光檸檬茶

2024-07-21
2024-05-13 53 瀏覽
喺附近食完晚飯,經過嘅時候,比佢哋嘅餐牌吸引到!全港首創🤔磚影流香鮮奶茶再加自家製茶凍,聽落好似好滑溜,好正咁☺️☺️大家一齊停低腳步,睇睇餐牌選擇唔算非常多,主要係手打檸檬茶、奶茶等候期間,真係望住店員大大力暴打d檸檬😂😂依杯奶茶,出色,絕對值得一試!奶茶非常香濃,好飲!個茶凍滑溜得黎味道唔會太過突出,同個奶茶好夾!相比起平時飲珍珠奶茶,成件事舒服啲,起碼充滿新鮮感先啦!🥰😂屋企人就揀咗依杯:苦瓜手打檸檬茶我試咗啖,果然真材實料超清新苦瓜味,仲要勁多苦瓜肉
喺附近食完晚飯,經過嘅時候,比佢哋嘅餐牌吸引到!

全港首創🤔磚影流香
鮮奶茶再加自家製茶凍,
聽落好似好滑溜,好正咁☺️☺️

大家一齊停低腳步,睇睇餐牌
選擇唔算非常多,主要係手打檸檬茶、奶茶
等候期間,真係望住店員大大力暴打d檸檬😂😂

依杯奶茶,出色,絕對值得一試!
奶茶非常香濃,好飲!
個茶凍滑溜得黎味道唔會太過突出,
同個奶茶好夾!
屋企人就揀咗依杯:苦瓜手打檸檬茶
我試咗啖,果然真材實料
超清新苦瓜味,仲要勁多苦瓜肉
2024-05-08 32 瀏覽
香港大學站出口對面有間飲品店,翳翳焗的天氣買了三杯消暑飲品同朋友一齊飲,除了手打檸檬茶外,還有其他不同款式的飲品選擇小店新產品 [ 磚影留香 $42 ] "鮮奶茶" 口感香滑好好飲,全香港獨有古法燒茶,裡面有自家製茶凍,用自家茶葉整,每磚都大大粒,食落有咬口,好特別,用了自家熬製糖漿,所以入口不甜,十分健康淨係聽個名都覺得特別是 [ 鴨屎香手打檸檬茶 $34 ] 鴨屎香有獨特的香氣,茶底香濃,味道酸中帶微甜,飲落甘爽好清新。還有增量裝可以選擇綿滑口感的 [ 滿杯牛油果 $48 ] 滿滿牛油果果香,入口非常幼滑又creamy,味道不會太甜,健康之選乜檸西環西營盤皇后大道西425號G地下1-3號舖

乜檸
西環西營盤皇后大道西425號G地下1-3號舖
2024-05-05
  • 滿杯牛油果
  • 鴨屎香手打檸檬茶
  • 磚影留香
2024-05-04 40 瀏覽
去開西環食野,食完覺得口渴,咁啱經過一間飲品店,同朋友咩款都想試啲,一叫就叫咗3杯😆🥤有呢家好流行嘅手打檸檬茶,除咗檸檬茶其他飲品同樣掂👍🏼✿ 山茶花烏龍手打檸檬茶 $34原本想試茉莉,咁啱賣曬,店員推薦山茶花味道。花香味明顯又清新💐烏龍茶味香醇。見到店員手打檸檬非常賣力😆好難得地又吾會覺得澀,真系做到香水檸檬茶嘅效果🍋✿ 牛芒一堆 $42個名咁過癮🤣原來系芝士奶蓋牛油果芒果,芝士奶蓋稠身,過咗一段時間先飲都未溶👍🏼芝味頗香濃🧀牛奶味亦出眾🥛牛油果同芒果汁分開飲吾錯,一齊飲亦能起化學作用💚💛芒果汁裡面更有西米。✿ 磚影留香 $42小店新產品,聽過名都知正🤩老闆話系香港首創古法燒茶🔥磚茶同鮮奶比例恰到好處🤎裡面更有吾少自家製茶凍,相當有心思😊

✿ 山茶花烏龍手打檸檬茶 $34

✿ 牛芒一堆 $42

✿ 磚影留香 $42
2024-05-01
2024-04-18 35 瀏覽
近三個月頻繁帶阿仔去香港大學牙科診所睇牙,每次都係同工人姐姐一齊去,上個月偶然發現呢間小店,主打手打檸檬茶,於是就買了一杯芒果冰檸茶飲,一淡飲落去就已經聞到濃郁既芒果香,再飲第二淡不得了啦!深深愛上了這杯冰檸茶,其後每次帶阿仔去睇牙,都必須買一杯來飲,係每次都要買,昨日又買來飲,但係昨日因為檸檬沒貨,店主就推薦我飲芒果多多,一樣都係聞落去散發出超濃郁既芒果香,下次會是其他味,希望店主生意興隆,客似雲來,將來開多啲分店
2023-11-17 209 瀏覽
唔知大家有冇同我一樣有留意最近發現越來越多手打檸檬茶🤭之前成日返大陸玩都要飲番一杯,而家喺香港就容易啲搵到啦上次同朋友仔去開西環食嘢,食完想飲杯檸檬茶refresh 下🤭就搵到依間茶飲鋪❤️佢都有幾多唔同款嘅手打檸檬茶選擇🌟鴨屎香手打檸檬茶我最鍾意呢就係飲鴨屎香檸檬茶,第一次見到呢個名嘅時候,真係拗晒頭唔知係咩嚟🤭點知飲落又真係幾爽,茶底好香,加埋香水檸檬👍唔錯唔錯,同埋佢所有甜度都可以揀,對於我呢啲減緊肥嘅人仔冇乜負擔🤭🍴乜檸 (西環)📍西環西營盤皇后大道西425號G地下1-3號舖

🌟鴨屎香手打檸檬茶

🍴乜檸 (西環)
📍西環西營盤皇后大道西425號G地下1-3號舖
外賣自取
2023-11-15 83 瀏覽
係醫院想食牛油果開keeta咁啱見到呢間嘢有 滿杯牛油果 $60可以揀無糖 好似幾ok就叫左啦順便叫左杯 竹香鐵觀音手打檸檬茶(怕左鴨屎香)黎到望落都靚仔既飲落就覺得牛油果個杯唔夠味應該因為加左茶底我鐘意濃味d另外杯檸茶都係有隻怪怪既味唔太啱我
係醫院想食牛油果
我鐘意濃味d

另外杯檸茶都係有隻怪怪既味
唔太啱我
2023-11-13 51 瀏覽
翻工老細請😆。嗌外賣,揀左芒果檸檬茶。第一次飲手打檸檬茶。入面有啲芒果肉。我覺得幾香。芒果🥭同埋檸檬🍋個個味幾夾。幾好飲,有機會都想再飲:)

外賣送餐
2023-09-08 140 瀏覽
[鴨屎香手打檸檬茶]手打檸檬茶係大陸興起,而家開到落香港。味道OK,同港式檸檬茶有啲唔同,會有檸檬皮嘅香味。.不過題外話,我覺得間鋪應該做唔長。因為香港平時食飯都可以叫檸檬茶,跟餐通常送,或者加幾蚊。真係諗唔到任何理由,要用$30幾蚊買檸檬茶 😂 我今次純粹試新野
[鴨屎香手打檸檬茶]
手打檸檬茶係大陸興起,而家開到落香港。
味道OK,同港式檸檬茶有啲唔同,會有檸檬皮嘅香味。
2023-08-23
$35 (宵夜)
2022-11-02 593 瀏覽
試佐下苦瓜檸檬茶,本身都鍾意食苦瓜,幾好飲,唔苦,好清新,茉莉花茶湯同苦瓜都幾襯。見到老闆攞苦瓜係度博命捶,哈哈哈,老闆非常健談,好奇心使我問距d檸檬,因為我真系未食過呢隻檸檬,有一陣香茅味,細問之下原來係產自廣東肇慶嘅香水檸檬,香港原來冇得買,尋日去飲,仲送佐張集點卡,買一杯蓋一個印,滿9次就送一杯手法檸檬茶系列。老闆送佐一支冷泡茶比我,受人恩惠,所以寫哩份食評。真心好飲!苦瓜檸檬茶$32,加多隔離一份臭豆腐$40,好滿足!
2022-11-01
  • 苦瓜手打檸檬茶
2022-10-26 493 瀏覽
I love Hong Kong style ice lemon tea. I don't know why. Is it the tea used? The ratio of sugar syrup? The slices of lemon where you have to poke away at it? Whatever the case, it's simply great and thirst quenching. So when I came across a shop called 乜檸 (English name: What's Up Lemotea), I had to stop and give it a try.A small take away shop, it serves lemon tea but using different types of tea. They also use a green lemon instead of the usual yellow. This lemon is more fragrant and a bit more

A small take away shop, it serves lemon tea but using different types of tea. They also use a green lemon instead of the usual yellow. This lemon is more fragrant and a bit more sour than the usual yellow lemon.

They even have the various teas on display but strangely enough you can't smell them. You can look but not smell. They also had a promo where you purchase two teas and get this reusuable cup.
Menu is in English and Chinese.  There is no 10% service charge as it is takeaway only.

We ordered two drinks with tea leaves we haven't tried before. I had the Duck Excrement Lemon Tea ($30, on the left) and boyfriend had the Shi Li Xiang Lemon Tea ($30, on the right). It wasn't too big but itwas the right size. The only problem is the tea was a bit bland. The lemon itself didn't come throught. I didn't get that same joy I get with a regular lemon tea.

Definitely won't be back. The owner was really nice and enthusiastic about his tea leaves. But sadly the drink itself  wasn't very lemony.
2022-09-28
5 分鐘 (外賣自取)