2013-01-06 533 瀏覽
一年前見過OPENRICE寫過食評, 好想去試;昨日終於有機會叫外賣。$28 一個干炒牛河 + $32 一個黑椒牛肉炒麵, 超抵 ! 加罐雪碧都是 $4。干炒牛河: 料多, 不是牛肉, 是牛扒塊, 一大盒, 食完真係好飽, 兩個人先至食得晒, 洋蔥多, 色香味齊。黑椒牛肉炒麵: 仲左盒過干炒牛河, 麵炸得好脆, 牛肉是粗條的牛柳, 真係抵食, 附有青椒絲、洋蔥絲, 加少少黑椒汁, 這個 $32超值。朋友點了一個椒鹽豬扒, 據知都係好好味; 問過老闆, 由於人手少, 外賣唔夠人, 所以未必做到, 只能堂食, 三個餸等候需時, 請留意。

朋友點了一個椒鹽豬扒, 據知都係好好味;

2013-01-05
外賣自取
2010-08-02 231 瀏覽
繼上次菠蘿炒飯的佳作,所以再嚟惠顧。今次唔想食飯,就嗌咗個干炒牛河,中式D嘅炒嘢。只能以四個字形容:完全唔掂!炒完油多第一個敗筆;第二個敗筆係河粉炒得唔夠散,有D唔係好上色,食嘅時候河粉係一舊舊;第三個竟然係佢個鍋黐底,攪到有D河粉焦黑了!咁啱唔係太多人可以入去等外賣,見到D店員唔多似係本地人,應該係東南亞人,所以要嗌都係嗌D東南炒嘢就有水準喇!
2010-08-01
外賣自取
2010-06-21 90 瀏覽
尋晚天氣悶熱,胃口又唔算特別好,所以友人就提議到茶水站叫個炒飯當晚餐,咁我就提議食菠蘿炒飯。落單先發現菠蘿炒飯比咸魚炒飯及蝦醬炒飯貴起碼$5,不知為甚麼差別咁大。落咗單就算啦,咁就攞嘢返屋企開冷氣食炒飯啦。開蓋份量都算足,色澤用料都唔馬虎,見到就開胃了不少。入口味道好ok,覺得咁嘅價錢比聲稱泰國舖的菠蘿炒飯還要好,低到爛!友人唯一的回應係肉"鬆"落得太少,可能係因為物價上潮的緣故啦。
2010-06-20
2009-07-22 127 瀏覽
早前同朋友們約好左去游水,加上其中一名友人住長發,就suggest 去呢間野食lunch~~環境...有少少...少少大排檔感覺...所以不能要求太多,服務方面都係~食物方面,叫左碟蝦醬炒飯,只能用一個字形容...正到爆~~~但佢衰在唔顯眼同埋鋪位唔大....如果唔係應該會更多人留o係果度食~~價錢唔太記得....一來係三個人一齊share 食,二來都係上一兩個月o既事,但印象中係$30左右~

2009-04-25 102 瀏覽
訓到下畫-.- 落九巴茶水站 食野呢間野真係平~叫左個豬扒河,加多件西多 都只係$22咋食物全部由東南亞人主理 湯河有d炸蒜,芫茜...充滿東南亞風味 豬扒都唔差 冇比d梳打粉過份醃製 但河粉一般 太硬不夠滑 小弟曾試過配搭公仔麵 但神奇都有d炸蒜,芫茜... 都唔差西多: wow 非常大舊ge 牛油, 內部仲有好多花生醬,在加上小弟勁like多糖漿 減磅計劃有阻滯了, 但小弟係會唔理照食的!!呢間小店最受歡迎其實係各式炒粉面有機會實再推介!!但lunch 會勁多人 可能會等耐d 落單果個可能又要做埋麵檔 所以小弟都o係d非繁忙時間去
訓到下畫-.- 落九巴茶水站 食野
呢間野真係平~
叫左個豬扒河,加多件西多 都只係$22咋
食物全部由東南亞人主理

減磅計劃有阻滯了, 但小弟係會唔理照食的!!

呢間小店最受歡迎其實係各式炒粉面
有機會實再推介!!

但lunch 會勁多人 可能會等耐d
落單果個可能又要做埋麵檔 所以小弟都o係d非繁忙時間去
$12ge豬扒河!!!
$10 ge西多!!!!!
2009-04-25
$12ge豬扒河!!!
$10 ge西多!!!!!
  • 泰式炒粉
  • 蝦醬炒飯
  • 炒公仔面.......
2008-11-04 78 瀏覽
長發村茶水站真係 highly recommand 呀話明茶水站 你當然唔可以要求佢環境好好啦,但係佢的野食真係好正,波蘿抄飯,香草辣椒豬扒飯,咖哩的,全都好好味,又平,20-30 已經係加埋 coke 的價錢,好有獲氣...非常好味呀
長發村茶水站真係 highly recommand 呀
話明茶水站 你當然唔可以要求佢環境好好啦,
但係佢的野食真係好正,
波蘿抄飯,香草辣椒豬扒飯,咖哩的,全都好好味,
又平,20-30 已經係加埋 coke 的價錢,
好有獲氣...非常好味呀
  • 波蘿抄飯
  • 香草辣椒豬扒飯
  • 咖哩的
2008-09-21 22 瀏覽
我也是細細個就幫襯茶水部. 全家都係茶水部fans!除左貪佢方便打個電話,之後就可以落去拿飯返家食外.仲要平得來又好食呢!因每個飯盒平均都係 $20-25, 加$3可以換罐飲品.我可是看住佢由$17,$18 升到現是20幾蚊.佢o地好有獲氣,即叫即抄. 所以令捨新鮮.細細o個o既我就最喜歡食你自己仲可以搭其他肉類入去, 唔要菜遠排骨濕河, 可以變涼瓜排骨河, 河又可以變飯. 你想得出既名,佢都可以幫你住到. 仲要唔晒加錢. 另外也是好好食, 也是全店最貴既抄飯,是我爸爸至愛.冬陰宮湯,海鮮湯跟飯. 也是不錯既選擇. 一個夠味,一個夠清. 是我媽媽既至愛到現在大個,就多叫一些少油既野食. 同 也好夠料,好多叉燒粒,芽菜,,蝦粒...甜甜酸酸好好味!超野味, 食得辣既朋友先好叫, 因為真係好辣.真係數都數唔晒... 仲有好多唔同既款式選擇.有機會by bus 來到長安巴士總站探親友, 記得買個外賣去他們家食哦.真係又平又好食, 而且仲好大盒. 基本上,三個人可以買兩個來share呢.
我也是細細個就幫襯茶水部. 全家都係茶水部fans!
除左貪佢方便打個電話,之後就可以落去拿飯返家食外.
仲要平得來又好食呢!
因每個飯盒平均都係 $20-25, 加$3可以換罐飲品.
我可是看住佢由$17,$18 升到現是20幾蚊.

佢o地好有獲氣,即叫即抄. 所以令捨新鮮.
細細o個o既我就最喜歡食[乾抄牛河,菜遠排骨濕河]

另外[波蘿抄飯]也是好好食, 也是全店最貴既抄飯,是我爸爸至愛.

到現在大個,就多叫一些少油既野食.
[西抄飯] 同 [廈門抄米] 也好夠料,好多叉燒粒,芽菜,,蝦粒...甜甜酸酸好好味!
[香菜辣椒排骨飯]超野味, 食得辣既朋友先好叫, 因為真係好辣.

真係數都數唔晒... 仲有好多唔同既款式選擇.
  • 廈門抄米
  • 菜遠排骨濕河
  • 乾抄牛河
  • 香菜辣椒排骨飯
2008-08-26 12 瀏覽
住響青衣咁多年..我諗冇咩邊間餐廳好食得過茶水站 出名夠鑊氣,,睇左咁多板都未見有茶水站..見到好似冇咩人識咁..所以我就寫一寫個食評啦..個到既環境就真係麻麻,,得3張長到..多數叫外賣..可以打電話訂左之後先落去拎..個到8點關門..lunch time個時成日都要排隊排到出去..幾出名下個到有幾個人炒飯既..不過個人黎講 最好食既都係個個比較肥既女人炒最近有個新黎既廚師..食過佢d飯..唔好食囉!!..所以你去買飯都要睇下你有冇運氣食到好野菜色就真係幾多下..不過係冇牛楠個d..只要個到有..你都可以配搭..濕炒乾炒都得..試過個到d咖哩..好好食.. 可以試下..如果黎到青衣..唔黎呢到食就真係一個錯失啦!!!
住響青衣咁多年..我諗冇咩邊間餐廳好食得過茶水站

所以我就寫一寫個食評啦..

個到既環境就真係麻麻,,得3張長[木台]到..
多數叫外賣..可以打電話訂左之後先落去拎..
幾出名下

最近有個新黎既廚師..食過佢d飯..唔好食囉!!..
所以你去買飯都要睇下你有冇運氣食到好野

菜色就真係幾多下..不過係冇牛楠個d..
只要個到有..你都可以配搭..濕炒乾炒都得..

試過個到d咖哩..好好食.. 可以試下..
如果黎到青衣..唔黎呢到食就真係一個錯失啦!!!
2008-07-19 17 瀏覽
小弟細細個開始已經幫襯長安個九巴茶水站 ,貪佢又平又好食又快(反而而家大個左先知道門口有塊只招待員工既牌 ,但好多時都同d司機一齊食 ,大家仲有傾有講高淡闊論)最緊要係廚房班老臣子經驗老到超好記性 ,樓面就咁叫都可以記得哂d單 ,真係不得不寫個服字比佢好鐘意叫佢既咖哩牛肉飯 ,好有獲氣之餘又唔會辣 ,但又不失咖哩既鮮味 ,所以我好鐘意加鑵汽水都係$23(因為汽水加$3),但都物超所值呀
加鑵汽水都係$23(因為汽水加$3),但都物超所值呀
  • 咖哩牛肉飯
  • 咖哩豬肉飯
  • 海鮮炒飯
2008-02-26 16 瀏覽
我從小就是這個茶水站的常客,每星期總會去食幾次,理由係價廉物美,尤其係堂食,更加係新鮮滾熱辣,但到這裏食嘢就唔好期望會有好的環境同服務,只係抵食兩字己經足夠了.....推介:香草辣椒炒飯系列,咖哩系列,炒粉面飯.....樣樣都掂呀