2023-07-09 1007 瀏覽
朋友帶我到九龍塘會中餐廳,位於九龍塘窩打老道113A號九龍塘會1樓。 我們飲完茶之後晚上亦都在這用餐。 大概兩點鐘到達飲茶,點了鮮竹卷、蝦餃、 梅子蒸排骨、叉燒腸粉、牛柏葉、灌湯餃和鹹水角, 最喜歡灌湯餃和鮮竹卷, 灌湯餃的湯好香濃。另外一啖咬落去,鮮竹卷的湯汁好鮮甜。到晚飯時間我們就點了千島明蝦球、 砵酒美國生蠔煲、 咸排骨大芥菜煲、 鎮江焗肉排、馬拉糕和綠茶餅, 每款菜式都發揮得不錯, 而我最喜歡就是馬拉糕海綿的質感,非常鬆軟。可惜番薯糖水就非常淡, 都忘記影相了。 整體而言,飲茶和晚飯都做得不錯😊。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

牛柏葉

咸排骨大芥菜煲

鎮江焗肉排

綠茶餅

馬拉糕

整體而言,飲茶和晚飯都做得不錯😊。

2023-07-06
砵酒美國生蠔煲
鎮江焗肉排
綠茶餅
馬拉糕
  • 鮮竹卷、蝦餃、梅子蒸排骨、叉燒腸粉、牛柏葉、灌湯餃和鹹水角
2022-11-19 1001 瀏覽
有親戚BB百日宴,我們在這裏訂兩張枱一齊吃飯慶祝。當然會所環境清幽,到處乾淨企理。這裡的中菜廳的食物比外面的餐廳感覺乾淨,味道沒有那麼濃烈。由於是寶寶百日宴,自然有紅雞蛋,皮蛋酸姜。皮蛋流心,酸姜夠酸夠辣。先來的乳豬超短,但夠香脆。再來的龍蝦伊麵味道比較淡,沒有油膩感覺,也沒有好濃的牛油芝士味,清湯上,龍蝦也損新鮮,看下去龍蝦比伊面還多。跟著有魚翅湯,魚翅大件又滑又厚,沒有沙沒有升溫,就是味道清淡,一碗湯只有魚翅,沒有其他東西,沒有菜沒有菇,最好是這樣的。枱上有芽菜你可以放在湯裡面。炸子雞來了一大隻。香脆的皮、幼滑雞肉、也是比較淡。然後有一大條魚。大魚新鮮但是蒸得不夠熟,肉不甩骨。蟹籽有皮海參很大碟,有皮很厚很香。海參比較細,生菜在底不是很多。紅豆沙連湯圓,湯圓比較實,似乎未熟。西瓜葡萄都好味,作為餐後生果也不錯。最後來的是甜品馬拉糕,馬拉糕只有這裏是最好味的,黑糖味非常濃厚,轉眼大家都搶了回去。回家後我絕對需要學製作馬拉糕。因為很少地方有九龍塘會的馬拉糕好吃。每次來也必定order。
炸子雞來了一大隻。香脆的皮、幼滑雞肉、也是比較淡。
然後有一大條魚。大魚新鮮但是蒸得不夠熟,肉不甩骨。

2022-11-19
生日
一年一度與舊同事的新春團拜又在這裡舉行,和他們轉眼間認識了那麽多年了,仍能維持友誼,實在難得。 叉燒例牌($75),是必安哥的菜,肉質依舊腍身,肥瘦均勻,有咬勁,讚! 千島明蝦球($135),西蘭花夠爽脆,蝦球經走油,外脆內爽,夠鮮味,加上酸酸甜甜的千島醬汁,實在醒胃! 啫啫唐生菜煲($78),很有鑊氣,加上少許蝦醬,惹味十足! 梅菜扣肉煲($90),又一安哥之選,扣肉很腍很入味,梅菜的醬汁調味得宜,真可佐幾碗飯吃的呀! 菜甫肉菘帶子煎蛋($108),賣相平平無奇,味道卻有香濃蛋味,一點也不油膩,菜甫肉菘帶子又夠足料,得! 大家來得興致,點了一支意大利白酒($110) 慶賀新年吧!這支Prosecco味道清,少許甜味,很易入口。 吃過美酒佳餚,大家又過了一個快樂的年初四。

啫啫唐生菜煲($78),很有鑊氣,加上少許蝦醬,惹味十足!

吃過美酒佳餚,大家又過了一個快樂的年初四。
2017-01-31
2016-12-08 2789 瀏覽
經常在這裡打雀局,早茶及晚膳。因這裡是。會員制所以沒有太多人寫食評。我見無人寫我就寫吓啦。早茶点心一般,都可以。價錢不貴。晚膳就一般蒸海鮮。厨房手工不錯。如果要求不高,這裡是一個好聚腳点。
  • 豬軟骨
2016-02-12 1882 瀏覽
今日托舊同事的鴻福, 帶我們一眾到九龍塘會吃開年飯, 這區其實如果無車都幾唔方便, 今日初到訪, 在會所裡遊了一圈, 雖則有點舊但管理都蠻不錯. 舊同事說呢度既中菜較西菜出色. 入到中菜廳店內, 裝橫實而不華, 坐得舒服, 格局與出面的酒樓無異, 不過環境較靜, 我諗最噪既應該係我地了...我與舊同事先到, 很肚餓, 先叫左個蜜燒七味雞軟骨, 炸得好香好脆又有咬勁, 口感唔錯, 不過蜜味不太出, 反而只食到美極味..叉燒例牌, 好腍蜜味重, 好正, 我地叫左兩碟, 我覺得佢好味過西苑既大哥叉燒!豬膶杞子浸菠菜, 豬膶略嫌太硬, 不夠爽口, 但算鮮味, 菠菜夠新鮮, 呢道菜OK金沙疍白炒帶子, 呢個菜用黎撈飯一流! 蛋白炒得滑身, 帶子又夠足料, 西蘭花夠新鮮爽脆, 成個餸被我LAM清, 只嘆金沙 (鹹蛋黃)唔夠多.豉汁蒸黃立倉, 兩條都係o係我地身後既大魚缸新鮮撈上黎, 用欖角加豉汁清蒸, 魚肉鮮嫩, 勁鮮味呀~!海皇蒸乳酪, 我見到佢個名咁得意就叫啦, 點知只係什錦海鮮蒸蛋白, 無乜特別, 有D失望.梅菜扣肉煲, 夠惹味, 梅菜爽甜, 唯一要投訴既係扣肉太少了!因為有朋友就黎生日,

因為有朋友就黎生日, 順道慶祝埋, 呢度既壽飽細細粒, 岩哂我, 個飽又夠鬆軟, 不過佢裡面點解無鹹蛋黃既?
每人埋單先$165, 出面真係無可能.... 係度再次多謝我的舊同事啦~

2016-02-11