2024-11-06 0 瀏覽
放假想食台灣野見到二悅就入左去我地叫左手工肉燥乾拌麵裏面包2個小食味道方面係吾錯嘅都有台灣嘅味道限時45分鐘覺得比較短不過明白嘅但服務態度麻麻收餐比較急一放低餐具就極速收盤
放假想食台灣野
但服務態度麻麻
收餐比較急
一放低餐具就極速收盤

2024-10-17 213 瀏覽
📍元朗台灣牛肉麵 — 二悅-本身係打算去食木玥巷,但發現執左之後就轉左目標食二悅🍜【二悅紅燒牛肉麵】 $74 (8.3/10)有牛腱同埋牛肚,煮得入味,仲附上紅燒牛肉湯,個湯我覺得一啲都唔辣本身個麵有醬油,建議乾濕兩食,不過我試完個湯同埋拌麵就直接成壺加落個麵, 個牛腱同埋牛肚都唔錯,但麵質太淋,湯可以再熱啲🍝【手工肉燥乾拌麵定食】 $68 (8.3/10)可以自選兩款小食: 揀左香炸雞翅同埋牛腱,定食仲附上一碟菜同埋牛湯見幾乎全店都係叫呢個肉臊拌麵,我覺得分開食都唔錯,因為牛湯真係偏淡所以唔建議加落麵,分開飲就好, 小食都比得幾多,明白點解個個都會叫呢個#sorriso_元朗 #sorriso_元朗區 #sorriso_新界-📍【二悅 Moon Moon】 元朗合益路9-15號紀業樓地下G號舖🕑Tue, Wed, Fri to Sun 12:00~15:00; 18:00~21:00// Thu 12~15👅更多食評ig: @sorriso.foodie.hk -#foodie #foodiehk #hkeats #不專業食評 #打卡 #相機食先 #食好西 #食評 #852foodi
📍元朗台灣牛肉麵 — 二悅

本身係打算去食木玥巷,但發現執左之後就轉左目標食二悅

🍜【二悅紅燒牛肉麵】 $74 (8.3/10)

🍝【手工肉燥乾拌麵定食】 $68 (8.3/10)

📍【二悅 Moon Moon】
👅更多食評ig: @sorriso.foodie.hk
#foodie #foodiehk #hkeats #不專業食評 #打卡 #相機食先 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #元朗美食
2024-08-06 523 瀏覽
今晚來到這間人氣小店食晚餐,六點半來到,等了大約十分鐘就可以入去。餐廳是開放式廚房。❇️二悅牛骨濃湯牛腱麵/❇️二悅紅燒牛腱麵分別叫了一個牛骨濃湯及紅燒湯試試!兩個都係主打一麵二食!可以先享受蔥油拌麵!蔥油拌麵醬油不算特別厚重,配埋柔中帶勁的蔥油香!再將壺湯汁冲入碗中,十分有儀式感。紅燒湯底由大量的蔬菜同牛骨熬製而成,味道濃郁天然。牛骨濃湯的味道像韓國的雪濃湯,是十分清甜的牛骨湯。 牛腱的份量足夠有三塊肉,非常厚實,骨膠原口感更明顯!❇️香炸花枝丸整粒花枝丸炸至金黃色。勁香又有墨魚味!總結:是用心小店,會再來!
今晚來到這間人氣小店食晚餐,
六點半來到,等了大約十分鐘就可以入去。
餐廳是開放式廚房。

❇️二悅牛骨濃湯牛腱麵/❇️二悅紅燒牛腱麵

分別叫了一個牛骨濃湯及紅燒湯試試!

兩個都係主打一麵二食!
可以先享受蔥油拌麵!蔥油拌麵醬油不算
特別厚重,配埋柔中帶勁的蔥油香!

再將壺湯汁冲入碗中,十分有儀式感。

紅燒湯底由大量的蔬菜同牛骨熬製而成,味道濃郁天然。

牛骨濃湯的味道像韓國的雪濃湯,是十分清甜的牛骨湯。

牛腱的份量足夠有三塊肉,非常厚實,骨膠原口感更明顯!

❇️香炸花枝丸
整粒花枝丸炸至金黃色。
勁香又有墨魚味!

總結:是用心小店,會再來!

• 二悅紅燒牛腱麵
2024-06-19 720 瀏覽
1)店員態度問題2個大人帶住一個未到2歲嘅小朋友入店,佢唔比BB車入(我明白嘅,鋪頭細,我都識做放係門口)佢安排我地坐2個位,叫我手抱住個仔食野我聽到都覺得呆左,有4人枱點解唔比我地坐,要我手抱?之後問佢,佢話如果坐4人枱要一人叫一個餐,即係3個餐本身我地都打算叫3個餐,覺得佢係用睇唔起人嘅語氣講2)小朋友食野,食到周圍都係,我作為媽媽同有公德心嘅人,佢一路食我都一路清潔枱同凳當我仔仔食完,店員係立刻馬上清潔枱同凳再清潔埋地下(btw,我見過地下無我仔跌嘅食物,見佢執都係啲頭髮,而且仲講左句,呢到好惹蟻)我覺得相當唔尊重3)間鋪無冷氣無風扇,一路食我地3人都爆晒汗4)味道普通,只可以話有啲花臣嘢比啲湯你自己加下,感覺無咁單調,價錢又唔貴5)只有45分鐘用餐時間,但鋪頭得2格客人,加當時無人等位(BTW,間鋪熱到想死,都唔會想繼續坐)
1)店員態度問題
佢安排我地坐2個位,叫我手抱住個仔食野
我聽到都覺得呆左,有4人枱點解唔比我地坐,要我手抱?
之後問佢,佢話如果坐4人枱要一人叫一個餐,即係3個餐
本身我地都打算叫3個餐,覺得佢係用睇唔起人嘅語氣講
當我仔仔食完,店員係立刻馬上清潔枱同凳
3)間鋪無冷氣無風扇,一路食我地3人都爆晒汗
5)只有45分鐘用餐時間,但鋪頭得2格客人,加當時無人等位
(BTW,間鋪熱到想死,都唔會想繼續坐)

2024-05-20 673 瀏覽
二悅⭐️⭐️⭐️🐾 二悅紅燒牛肉麵 $74牛腱煮得好入味,完全冇平時嘅牛腥味,而且腍得嚟又保留到口感。未加湯之前已跟撈好蔥油,味道似台灣嘅蔥油撈麵嘅即食麵味,好食但普通。有茶壺好好玩。湯底有啲太鹹,唔好直接倒落碗麵度。最好食嘅方法係當佢沾麵咁食。會飲到清甜嘅紅蘿蔔味同淡淡嘅藥材同牛肉味,再加多少少辣味。🐾 二悅牛骨濃湯牛肉麵 $74湯底真心好清,有啲似牛味濃湯寶。🐈‍⬛ Overall 用心小店。試一次係幾好,但完成唔值得排隊。📍 二悅 (元朗)元朗合益路9-15號紀業樓地下G號舖#香港美食 #元朗美食 #neko_nibbles_yl #唔好伏自己
二悅

⭐️⭐️⭐️

🐾 二悅紅燒牛肉麵 $74

🐾 二悅牛骨濃湯牛肉麵 $74
湯底真心好清,有啲似牛味濃湯寶。

🐈‍⬛ Overall
用心小店。試一次係幾好,但完成唔值得排隊。

📍 二悅 (元朗)

2024-05-03 462 瀏覽
星期五一支公收工想去元朗好嘢食!食評話呢間OK,就去試吓…18:15去到,小店大約得14個座位!去到見到得三個客,仲以為中伏!點知坐低3分鐘先嚟三個客,再嚟一個客,10分鐘後門外已經有六七個客喺度等! 由落單到上枱大約10分鐘左右. 睇得出師傅用心製作!佈局精美!仲有食法說明書參考…勁呀. 💯好過去「茶X」😡連鎖店呢啲超差服務又死鹹嘅牛肉麵多多聲👏🏻👏🏻👏🏻74蚊一碗加凍飲20蚊共94!面好食湯好好飲,心思製作,服務周到.我覺得超好食超值!一定有下次
! 由落單到上枱大約10分鐘左右. 睇得出師傅用心

2024-05-03
  • 二悅紅燒牛肉麵
2024-04-21 321 瀏覽
好耐之前已經有朋友介紹呢間台灣麵話好好食平時嚟親都係食隔籬間Cafe今次就試吓呢間新嘢啦佢Menu啲選擇唔多有拌麵有湯麵我叫咗個手工肉燥拌麵定食朋友就叫咗紅燒牛腱麵另外加咗個手工肉燥茄子可能係拌麵我覺得個麵嘅味道麻麻啲滷肉都唔係特別好食不過麵就好滑而其他嘢我就覺得好好食牛腱好滑好入味個手工肉燥茄子都好好味仲有我最鍾意嘅糖心蛋同台灣腸另外order咗蜂蜜柚子茶同綠茶菊花蜜成餐我覺得啲味道都唔錯可以帶媽咪嚟試吓不過就覺得座位有啲迫張枱好細

好耐之前已經有朋友介紹呢間台灣麵話好好食

不過就覺得座位有啲迫
張枱好細

• 手工肉燥茄子
2024-03-26 374 瀏覽
行行行左一段時間唔知食乜好 見到有條後行 竟然有幾間食店,就行去望下喇 ,見到呢間好似幾特別就走左入去食喇,廚師應該就快落場 見佢地準備洗野咁既樣,我就拿拿林點左兩個牛肉麵黎試下先。咁果到裝修都正常既 店舖細細唔會好污糟,店員都有禮。好 麵到左黎到 我都抗打左個特。湯原來分開係個茶壺到。我首先試下個湯 係幾好味。夠味又唔太濃。再試麵同牛肉都正呀 賣相又靚 。今次黎呢到滿意之旅。會有下次的 因為食完都想再食了 。等下次再試下其他 價錢同出面牛肉麵差不多
2024-02-02 532 瀏覽
呀!嚟到這間店,真係一啖牛肉麵就知幾靚仔!首先講吓佢嘅二悅紅燒牛肉麵,食落去牛肉嚟咁滑溜,入口即溶,呢種質感真係難得一見!湯底夠曬香濃,飲口湯,感覺成個人都暖笠笠。而且湯底香而不膩,我就最鐘意咁喇,夠哂味又唔怕食多幾啖會覺得攰口。至於二悅牛骨濃湯牛肉麵,嗰個湯頭簡直係清新得嚟又濃郁,真係飲完心情都好咗!糖心蛋加埋去就更加完美,流心啱啱好,淋上嗰陣,呢個絕配真係令人難忘。同埋,佢哋麵條彈牙得嚟唔會過腍,真心覺得做得好好。加上小店嘅服務員又好nice,嗰種家庭式溫馨感覺,真係令人留連忘返。傾真挚,唔好覺得我誇張,你哋真係要試吓佢嘅牛肉麵,好食過癮啊!👍🥣😋

2023-12-27 607 瀏覽
🇹🇼蔥油拌麵/紅燒牛肉麵 🍜 超厚牛腱 自家烹調牛骨濃湯 🍲🐭 米奇老豬Vol. 435 🐷[二悅]聽講呢間主打台式麵嘅小店初期係排隊名店今次老豬揀左星期六嘅午市時段去都係啱啱好唔洗排隊入到 😎一坐低已經見出面人龍店內只有大約10個座位 無大台唔適合超過4人嘅聚會~.🐖🐖《手工肉燥茄子》🐖🐖 🛑7.8/10🛑 💰$30💰肉燥半肥瘦加埋香菇調味唔錯👍🏻茄子煎(微炸?)到個皮脆嘅但茄子芯就略嫌唔夠入味~.🐖🐖《蔥油乾拌麵定食》🐖🐖🛑8.1/10🛑 💰$68💰可以揀2款小食 揀左牛腱同牛肚牛腱有6、7薄塊 但偏細牛肚有3、4舊仲有台式燙青菜🥬牛湯清甜 唔重味精~乾拌麵條偏幼稔 🥲 老豬偏好Q彈嘅口感蔥油香但唔重口味 👍🏻.🐖🐖《二悅牛骨濃湯牛肉麵》🐖🐖🛑8/10🛑 💰$74💰呢個主打一麵二食可以先享受蔥油拌麵再按喜好加牛湯🐮呢個嘅牛腱雖然得2塊但明顯更厚身 骨膠原口感更明顯入口即化 好鍾意😍仲有類似潮式嘅甜酸菜~但好似定食抵d😂.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8/10服務:7.8/10環境:7.8/10CP值:✴️ 中 ✴️ ENCORE:🤔 (淨係好想encore厚牛腱).自費️⭕/試食.📍二悅📍元朗合益

🐭 米奇老豬Vol. 435 🐷
[二悅]
聽講呢間主打台式麵嘅小店初期係排隊名店
今次老豬揀左星期六嘅午市時段去都係啱啱好唔洗排隊入到 😎
一坐低已經見出面人龍
店內只有大約10個座位 無大台
唔適合超過4人嘅聚會~
🐖🐖《手工肉燥茄子》🐖🐖
🛑7.8/10🛑 💰$30💰
肉燥半肥瘦
加埋香菇調味唔錯👍🏻
茄子煎(微炸?)到個皮脆嘅
但茄子芯就略嫌唔夠入味~
🐖🐖《蔥油乾拌麵定食》🐖🐖
🛑8.1/10🛑 💰$68💰
可以揀2款小食 揀左牛腱同牛肚
牛腱有6、7薄塊 但偏細
牛肚有3、4舊
仲有台式燙青菜🥬
牛湯清甜 唔重味精~
乾拌麵條偏幼稔 🥲 老豬偏好Q彈嘅口感
再按喜好加牛湯🐮
呢個嘅牛腱雖然得2塊
但明顯更厚身 骨膠原口感更明顯
入口即化 好鍾意😍
仲有類似潮式嘅甜酸菜~
但好似定食抵d😂
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8/10
服務:7.8/10
環境:7.8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:🤔 (淨係好想encore厚牛腱)

自費️⭕/試食

📍二悅📍

#米奇老豬_元朗區
#米奇老豬_台式

#二悅 #元朗美食 #元朗好去處 #蔥油拌麵 #拌麵 #乾拌麵 #紅燒牛肉麵 #牛肉麵 #牛腱 #牛肚 #紅燒牛肉湯 #花枝丸 #茄子 #肉燥麵 #台式餐廳 #台灣菜 #倆口小吃 #牛肉湯 #牛肉湯麵 #牛骨湯 #車仔麵 #骨膠原 #牛筋麵 #台式香腸 #香港美食 #紅燒茄子 #牛肉面 #拌面
全港食過最岩口味既牛肉麵  - 二悅位置響消防局對面後巷,都幾隱秘下架~店鋪大概都係10個位到 唔大唔細主理由2個廚加1個待應 一眼就可以望晒 雖然細 ...但又唔會細得黎唔好坐~叫左紅燒牛肉麵~佢係一個盤咁拎過黎 都算有擺盤同幾有儀式感 ? (誤講返食物 -佢個湯底濃得黎唔會令喉嚨唔舒服,牛肉都算大件~值得一提佢用既麵 配佢原有既醬汁已經好好味 食到我次次都會另外加底再湯食,當然 你都可以沾麵食法啦~整體黎講同坊間食到既有少少分別,湯底都係
全港食過最岩口味既牛肉麵  - 二悅

位置響消防局對面後巷,都幾隱秘下架~
店鋪大概都係10個位到 唔大唔細
主理由2個廚加1個待應 一眼就可以望晒
雖然細 ...但又唔會細得黎唔好坐~

叫左紅燒牛肉麵~佢係一個盤咁拎過黎
都算有擺盤同幾有儀式感 ? (誤

講返食物 -
佢個湯底濃得黎唔會令喉嚨唔舒服,
牛肉都算大件~
值得一提佢用既麵 配佢原有既醬汁已經好好味

食到我次次都會另外加底再湯食,
當然 你都可以沾麵食法啦~

整體黎講同坊間食到既有少少分別,湯底都係
2023-10-22 493 瀏覽
✍︎︎又係一間用心嘅隱世小店🫶🏻🍜二悅紅燒牛肉麵$74有齊牛腱同牛肚,小朋友先要做選擇😆牛肉麵以乾濕兩食呈上,有個小壺裝住湯首先要先品嚐自家製嘅醬油x蔥油拌麵再品嚐一啖牛湯,之後就按個人喜好加湯倒入拌麵進食🫶🏻🍱蔥油乾拌麵定食$68蔥油都係舖頭自家製,用長時間慢火萃取出嚟,用上大量新鮮優質青蔥,熬煮出嚟嘅蔥油特別香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)一個定食有齊牛湯 前菜 小食兩款❥小食可以揀:牛腱,牛肚,炸花枝丸,台式香腸,糖心蛋,炸雞翼等••••••••••••••••••••••••••••••🔎二悅 元朗合益路9-15號紀業樓地下G號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
又係一間用心嘅隱世小店🫶🏻

🍜二悅紅燒牛肉麵$74
有齊牛腱同牛肚,小朋友先要做選擇😆
牛肉麵以乾濕兩食呈上,有個小壺裝住湯
首先要先品嚐自家製嘅醬油x蔥油拌麵
再品嚐一啖牛湯,
之後就按個人喜好加湯倒入拌麵進食🫶🏻

🍱蔥油乾拌麵定食$68

一個定食有齊牛湯 前菜 小食兩款
🔎二悅
  • 二悅紅燒牛肉麵
2023-10-10 372 瀏覽
今晚黎到呢間人氣小店食晚餐等左一陣間就可以入去•二悅牛骨濃湯牛肉麵賣相好吸睛外 有個茶壺比你自作將壺入面既牛骨湯加入去麵入面湯底係牛骨濃湯 味道亦好濃 牛肚同牛腱都整得好林同入味 麵質亦剛剛好唔會太林 加埋粒糖心蛋係最完美🫶🏻•二悅牛骨濃湯牛腱麵呢個麵係一樣有茶壺比你將湯加入麵中 呢款就剩牛腱 想集中食牛腱既你可以揀佢•香炸花枝丸整粒惹枝丸炸至金黃色 勁香又好重墨丸味 唔錯唔錯•洛神花蜜淡淡蜜糖 融入洛神花 清甜好飲•蜂蜜菊花露清熱滋潤既蜂蜜菊花飲落亦好清甜 整體黎講呢間唔錯值得食🫶🏻
今晚黎到呢間人氣小店食晚餐

清熱滋潤既蜂蜜菊花
飲落亦好清甜

整體黎講呢間唔錯值得食🫶🏻

2023-09-30 329 瀏覽
肉燥肥瘦均勻 香而不膩 茄子軟硬適中 每一件也沾滿肉燥的醬汁 出色特別之處是一麵兩吃拌麵蔥油味很香 味道純粹再將湯汁沖入碗內 味道濃郁牛腱軟冧入味 保持紮實口感牛骨湯味道清甜天然滷製的牛肚入味有咬勁麵口感軟硬適中

肉燥肥瘦均勻 香而不膩

2023-08-09
二悅紅燒牛鍵麵
牛骨濃湯牛肚麵
手工肉燥茄子
疫情期間都擔心此等小店做不住結業,因為食品是ok的,因此專程晚上去支持吓!豈料一入門被問幾位?回答了正準備拉椅坐低,佢見到少一個,立即話必須人齊先入座,(其實另一個已經行緊唔駛30秒就到了!)佢堅持話門口等齊人先可入座,於是被迫退回門外,佢仲要把門關上。呢個感覺實在令客人感覺太差了!其實裏面有超過半數空座,外面又沒有人等位,明白做小生意,但若非只懂機械式處事,如能彈性一點,給人感覺會舒服好多!