2023-08-15 486 瀏覽
見到元朗有間買台灣麵嘅地方好特別😍😍,所以我哋就去嗰度用餐。 呢間店嘅位置相對比較難搵😂,從元朗企走過去大概要花上10分鐘嘅時間。 即使到了附近,仲需要一段時間先可以搵到佢😶😶。 呢間店位於徐澤林紀念小學嘅後巷嘅其中一間舖頭,位置有些隱蔽🧐🧐。 我哋大概喺平日嘅午後啲左右到達,沒有太多人,只有兩張枱上有客。 呢間餐廳嘅座位唔多,大概只有六、七張枱😶。 我哋當天坐落嚟就可以使用QR code落單👍🏻👍🏻。⭐️ 二悅牛骨濃湯牛腱麵 $81呢份面係兩食嘅😇😇。 首先可以當作撈麵來吃,然後再加入牛骨濃湯,就成為有湯的牛肉麵。 牛腱的份量足夠😎😎,有三塊肉👍🏻,非常厚實🤩🤩。 湯倒進去的時候也很熱,只是稍微感覺加得有點多🤭🤭,會使牛肉麵的味道變淡。 感覺上有點像湯少啲嘅麵會更好嘅食😛。🎈 我哋喺食個牛肉麵嘅時候,都並不清楚係先食乾撈麵,再把湯倒入牛肉麵中🙂🙂。 雖然睇返餐牌先知道有提到它的食用方法,但我哋冇仔細閱讀,所以對於呢兩種吃法並不瞭解😶。最好嘅話,店員可以送餐嘅時候提醒下我哋🧐🧐。⭐️ 手工肉燥乾拌麵定食 配牛腱、糖心蛋 $68呢份定食附有牛骨濃湯。 肉燥撈麵擠上足夠嘅油份,肉燥嘅味道好香😆

⭐️ 二悅牛骨濃湯牛腱麵 $81

⭐️ 手工肉燥乾拌麵定食 配牛腱、糖心蛋 $68
呢份定食附有牛骨濃湯。 肉燥撈麵擠上足夠嘅油份,肉燥嘅味道好香😆😆,食起嚟並不算太鹹。 牛腱有一定的嚼勁,而且可以看到一些脂肪😎😎,口感軟嫩且入味👍🏻👍🏻。 糖心蛋則係一如既往地正常🤪🤪。

⭐️ 菠蘿青檸蜜 $20
青檸可以大舊啲,整體上既甜又酸,幾醒胃。

🍄 總括而言
我以為餐點會附上飲料,但啲嘢飲同小吃都需要逐個單點🧐🧐,感覺上唔太划算。

🎈 而我哋喺享用牛肉麵嘅時候,都並不清楚係先食乾撈麵,再把湯倒入牛肉麵中😳😳。 雖然睇返Menu先知道有提到食用方法,但我哋冇仔細閱讀,所以對於呢兩種吃法並不清楚。 如果店員喺上菜時能提醒我哋就好🫣🫣。

📍 二悅 Moon Moon
元朗合益路9-15號紀業樓地下G號舖
Shop G, G/F, Kei Yip Building, 9-15 Hop Yick Road, Yuen Long
2023-05-24 611 瀏覽
❥二悅紅燒牛肉麵($70) 呢款套餐嘅特別之處係可以一麵两食,拌麵醬油吾算裹得特別厚重,配埋柔中帶勁嘅蔥油香,味道好簡單好舒服😌享受完第一種食法,我已經迫不及待將壺湯汁冲入碗中,因為個湯壺太有儀式感啦🫖當然仲要倒D落瓷杯到飲扮古代人🤣紅燒湯底由大量蔬菜同牛骨熬製而成,味道濃郁天然,點到即止吾死鹹滷製牛肚入味有咬勁,但最讚最讚嘅要來了~牛腱肉🐮‼️軟冧至極但係保持到挺實,筋位個種炆到黏黏嘅感覺正到不得了!💕❥牛骨濃湯牛腱湯麵($60) 手工麵條同牛腱肉如上,而牛骨濃湯嘅味道可以想像成韓國個種雪濃湯,味道偏清淡,但湯底嘅清甜會更為突顯🍲
❥二悅紅燒牛肉麵($70)

❥牛骨濃湯牛腱湯麵($60)

2023-05-14 622 瀏覽
奉勸帶住俾較細小朋友既家長千其唔好去。果日係平日,我地12點零去到門口冇人排隊,我地2大1小,入去職員話每人都要叫1碗麵,我地話吓小朋友邊食到一碗,你不如話最低消費幾多仲好啦,佢話唔得,規定佔坐位就每人一碗麵帶住個細路唔想再去第二間,就決定照坐低啦仲要限時40分鐘,不過佢出餐快其實係可以既,手機點餐叫左野,小朋友想自己睇吓個餐牌,個職員一見到就即刻話哎呀,收返個餐牌先乜料呀,驚死整爛咁,我小朋友只係岩岩打開第一頁到最後,大人食晒,餵緊小朋友最後幾啖,職員黎講用餐時間夠,轉頭黎埋單,真係轉個頭既時間職員又黎問俾咩payment,我話八達通,佢就叫我過去拍。其實都未食完,不過佢要執枱,帶住細路我地都要執返小朋友啲餐具架,催到我地死,口罩都未戴得切就出左門口但其實出面仍然冇人排隊,鋪路除左我地,另外得1枱客,真心唔明佢急咩。其實如果有人排緊隊,唔洗你講我地都知要快啦總結食物係好食,但規矩多,咁既態度我唔會再去
奉勸帶住俾較細小朋友既家長千其唔好去。

帶住個細路唔想再去第二間,就決定照坐低啦
乜料呀,驚死整爛咁,我小朋友只係岩岩打開第一頁

總結食物係好食,但規矩多,咁既態度我唔會再去
2023-05-10
午餐
Been here for several times and I often recommended people to come here for their signature noodles. Quality has been stable upon my visits. Be ware that the store only fits ~12 ppl so you may expect some waiting time if you come during peak hours. ---▪️🐂 二 悅 牛 骨 濃 湯 牛 肉 麵 $70( 牛 肚 + 牛 腱)𝑻𝒂𝒊𝒘𝒂𝒏 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 𝒊𝒏 𝑶𝒙 𝑩𝒐𝒏𝒆 𝑩𝒓𝒐𝒕𝒉 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒓𝒊𝒑𝒆 & 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌.The made in Taiwan noodle was designed to be tried in two-ways. First to be eaten as noodle mixed with scallion sauce as the way it's served. Then ther
▪️🐂 二 悅 牛 骨 濃 湯 牛 肉 麵 $70
( 牛 肚 + 牛 腱)
The made in Taiwan noodle was designed to be tried in two-ways. First to be eaten as noodle mixed with scallion sauce as the way it's served. Then there is a pot with the Ox bone broth next to it, which was made with apple to add some sweetness. You can pour the soup into the noodle or into the small bowl to simply try the soup. The noodle was super good in both ways, especially after mixing with the soup as the broth was rich. Beef Tripe and Shank were both tender and absorbed the flavor from the marinade sauce.
▪️🥬 燙 青 菜 $17
𝑩𝒐𝒊𝒍𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒐𝒚 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆
Tbh, it's quite a small portion but you can tell the green were carefully selected with the youngest part. Served with soy sauce, simple but good.
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
🥬 燙 青 菜
🥬 燙 青 菜
鋪頭細細但好有心機既台灣🍜小店一入鋪頭,職員會細心講解menu,教你可以點食法台灣麵有幾個選擇,每個套餐都有得揀唔同既小食,而我地叫左以下:✏️$64 手工肉燥乾拌麵定食、牛湯、前菜、小食兩款 (小食嗌左糖心蛋+牛腱)麵質好食👍🏻牛湯就咁飲都唔會好咸✏️$70 二悅紅燒牛肉麵(含牛腱及牛肚)旁邊會配上熱紅燒湯比客人因應自己喜好倒幾多落碗,當湯麵食或伴麵食都得,牛腱夠大舊好食唔會痴牙🤣整體而言食物擺盤同質素有擺心機落去👍🏻值得一試
鋪頭細細但好有心機既台灣🍜小店
一入鋪頭,職員會細心講解menu,教你可以點食法
麵質好食👍🏻牛湯就咁飲都唔會好咸

整體而言食物擺盤同質素有擺心機落去👍🏻值得一試
午餐
今日去左元朗 試左呢間開左幾年既台灣牛肉麵。店舖裝修精緻 食物擺盤 餐具都好靚❣️叫左牛展麵 牛肉茶放係另一個茶壺 等自己倒落去,呢個幾特別,個湯倒落去嘅時候仲熱辣辣☺️ 味道濃郁,唔錯!
2022-10-09 913 瀏覽
睇到open rice 介紹,山長水遠去元朗打算幫襯,見舖頭外有幾人等位,於是問職員,佢哋話冇派籌,自己排隊等就可以,當時外面有兩男 及一男女等位,我相信我都排第三啦,我係一家三口,三位,跟住見前面一男有朋友到,職員問個男仔係咪齊人,後就帶佢兩位入座,當時舖外仍有一男 及另一對男女,咁我都應該仲係排第三啦,等左十五分鐘,大家都係舖外行行企企,冇特定排定隊,呢個時候又有一家三口到,同我一樣兩公婆加小朋友,又係舖外行行企企,突然職員又出嚟分別問幾多位,問完一男,再問情侶,之後問最後到的一家三口,再問我,問完我幾位後,我就再提醒職員我先過果一家三口到的,點知對方竟然唔認,話我冇排隊,我同佢講你一嚟到已經見到我哋啦,諗住職員會出面澄清,點知職員一句話:我哋唔會牽涉你哋爭拗,之後就走返入舖,果一家三口的小妹妹都話係人哋嚟先,個爸爸竟然厚面皮堅持不退,再問職員,佢仍然只係話佢哋唔會理,於是我太太話唔好拗喇,職員咁嘅態度間舖頭都唔方會好,決定唔食,所以未幫襯呢間嘢已經一肚氣!!
2022-10-09
2022-09-23 810 瀏覽
老友講咗好耐話同我去食次次去親撞正舖頭例休😂今次專登去食終於試到啦😊手工肉燥乾拌麵定食手工肉燥乾拌麵、牛湯、前菜、小吃兩款我揀咗牛肚+香炸花枝丸 睇小店嘅簡介手工肉燥用新鮮豬肉純人手切割製作再配以紅蔥、醬油、香料等長時間細火慢煮出肉香講真呢個價錢呢個質素我覺得好有驚喜麵條煙韌,肉燥肥瘦適中👍🏻充滿油香花枝丸香酥有咬口 雖然佢係乾拌麵包埋配牛骨湯變相亦都可以乾/濕兩食👍🏻二悅紅燒牛肉麵(包牛腱及牛肚) 牛腱厚肉🤤 煮得冧身入味又有牛香紅燒牛肉麵配嘅係紅燒牛骨濃湯帶少少微辣,但係牛湯味更濃郁👍🏻鍾意清淡啲嘅口味可以配搭白色嘅牛骨湯鍾意重口味啲就可以試吓紅燒牛骨湯la🫶小店座位有限 空間就比較細 唔會坐得太舒適但係食物嘅質素同埋服務員嘅細心我覺得絕對值得回頭再食👍🏻

老友講咗好耐話同我去食
次次去親撞正舖頭例休😂
今次專登去食終於試到啦😊
手工肉燥乾拌麵定食

手工肉燥乾拌麵、牛湯、前菜、小吃兩款
我揀咗牛肚+香炸花枝丸
睇小店嘅簡介手工肉燥用新鮮豬肉純人手切割製作
再配以紅蔥、醬油、香料等長時間細火慢煮出肉香
講真呢個價錢呢個質素我覺得好有驚喜
麵條煙韌,肉燥肥瘦適中👍🏻充滿油香
花枝丸香酥有咬口
雖然佢係乾拌麵包埋配牛骨湯
變相亦都可以乾/濕兩食👍🏻
二悅紅燒牛肉麵(包牛腱及牛肚)

牛腱厚肉🤤 煮得冧身入味又有牛香
紅燒牛肉麵配嘅係紅燒牛骨濃湯
帶少少微辣,但係牛湯味更濃郁👍🏻
鍾意清淡啲嘅口味可以配搭白色嘅牛骨湯

• 手工肉燥乾拌麵定食
  • 二悅紅燒牛肉麵
  • 手工肉燥茄子
  • 香炸花枝丸
位於元朗小巷中的二悅位置雖然不起眼,不過憑實力(?)打拼開業至今算係小有名氣。基於元朗美食眾多,一直未有決心行動,是日興之所至終於前往一試。-🔸二悅紅燒牛肉麵 $70🔸二悅牛骨濃湯牛腱麵 $77因為兩碗其實差唔多所以就一齊講。二悅呢款牛肉麵有乾濕兩食,上菜時係拌麵狀態,另附有一壺湯。店家建議先品嗜過拌麵再下湯,能夠最好地享用兩種食法。如果對拌麵不感興趣可直接選擇湯麵,價格更便宜。兩碗分別在於湯底有紅燒或牛骨濃湯,紅燒湯底會濃味少少帶微辣,牛骨濃湯相對上就清淡啲。另外紅燒牛肉麵其實係兩件牛肚再加兩件牛腱,而牛腱麵就係三舊牛腱無牛肚。唔好諗住牛腱得三舊以為好少咁,舊舊厚切好有份量食到尾我覺得太多肉了🫠不過唔食牛肚都無辦法。牛腱肉質唔韌唔硬亦無特別軟腍,正正常常無乜特別大感覺。湯底就幾好,最初覺得紅燒惹味啲不過飲到後期鹹左少少。牛骨濃湯最初飲都唔覺得太淡味,只係同紅燒比先顯得較為清淡,我覺得實際上都好夠味。麵質都幾鍾意,幼麵但唔會煮到太淋一夾就爛。🔹菠蘿青檸蜜 $18🔹蜂蜜菊花露 $18兩杯都幾解渴,飲到蜂蜜味時甜度亦剛好。整體味道算不錯,價錢公道性價比高。不過講到全港最好食嘅牛肉麵未免過譽
🔸二悅紅燒牛肉麵 $70
🔸二悅牛骨濃湯牛腱麵 $77
因為兩碗其實差唔多所以就一齊講。
麵質都幾鍾意,幼麵但唔會煮到太淋一夾就爛。

🔹菠蘿青檸蜜 $18
🔹蜂蜜菊花露 $18
兩杯都幾解渴,飲到蜂蜜味時甜度亦剛好。

整體味道算不錯,價錢公道性價比高。不過講到全港最好食嘅牛肉麵未免過譽,令我有太多期待反而有少少失望。另外環境擠迫咗啲,用盡每一寸空間坐得唔係幾舒服,冷氣都唔係好足夠,如住附近才會考慮回訪了。

2022-08-23 350 瀏覽
二悅喺小巷之中、學校旁邊,第一次去唔容易搵,二悅牛骨濃湯牛肉麵嘅特色就係用咗湯壺盛載牛骨濃湯,開頭可以先食葱油醬油拌麵,加入牛湯後就可以食到湯麵,兩種食法!牛湯嘅顏色同味道類似韓國嘅雪濃湯,餐牌寫係用咗牛骨加蔬果長時間熬煮,飲落的確嘅自然,麵條係台灣製造,蔥油醬油惹味之餘唔會好鹹。不過我覺得倒入湯後反而令整體失色,冇咗牛湯嘅清甜又冇咗醬油嘅香味,分開食會好啲因為座位有限,如果啱啱入咗一批人嘅話,可能要等30-45分鐘,用餐時間亦限45分鐘

呢間二悅牛肉麵主打一麵二食,可以先品嚐蔥油拌麵,再自行倒入牛大骨湯,DIY牛肉湯麵,做到乾濕兩食。老闆話佢地既湯底以大量牛骨及蔬果熬煮兩日而成,完全無添加味精。最特別係佢既牛骨湯會用好精美的茶壺盛載,好有儀式感。🥰🥰佢湯底主要分紅燒同牛骨濃湯,紅燒既湯係紅紅地(惹味微辣);牛骨濃滑係雪白色(清甜的牛骨味)。我比較中意牛骨濃湯底,好香牛味,清到可以齋當湯飲。😋🔶️二悅牛骨濃湯牛肉麵 ($70,9.8 /10)有兩塊牛𦟌+兩塊牛肚,下面係葱油拌麪,上面仲有啲葱花,賣相好吸引。第一口飲左個牛骨湯先,😍😍😍好清甜既牛味,不禁閉上眼享受下呢一刻。第二口食一啖葱油麵,麵質彈牙,好有咬口!!味道好惹味,唔會太咸,有食日本沾麵感覺。再來一口牛𦟌,不得了!厚切既牛𦟌入口既融,感動的好味!配合埋好入味既牛肚,完美演繹台灣牛肉麵🤩。我差不多齋飲左一壺的牛骨湯,我覺得拎黎拌麪有點浪費,哈哈。🔶️炸花枝丸 ($34,9/10)有6粒,份量幾多。即叫叫炸,熱辣辣。花枝丸好彈牙好大粒,好好味!配埋葱油麪一齊食我覺得係絕配!🔶️菠蘿青檸蜜 ($18,8/10)清新,解渴,好味。地方環境都舒服衛生,不過樓面有點迫,限45分鐘

🔶️二悅牛骨濃湯牛肉麵 ($70,9.8 /10)

🔶️炸花枝丸 ($34,9/10)

🔶️菠蘿青檸蜜 ($18,8/10)
清新,解渴,好味。

地方環境都舒服衛生,不過樓面有點迫,限45分鐘交枱!唔駛收加一,但服務幾好,扺讚!😁
想食就要早少少去等,都幾多人排隊。

• 香炸花枝丸
  • 二悅牛骨濃湯牛肉麵
2022-07-19 487 瀏覽
兩年前食過兩次,麻雀雖小五臟俱全,食物服務價錢都可以,即使要等位都可以。今晚再訪,食物係無以前好食,但唔叫差,最明顯退步嘅係服務,三十幾度想飲杯水,老闆娘明言話無水提供(有叫飲品,只係未到),一食完就收晒,明顯想你快快走,俾錢搵多咗陣散銀,就話無紙幣找,俾大紙佢找散銀就得。明明走剩一枱,出面兩人枱一人先到都唔俾入,今日係30幾度。還有鋪頭可能細,油煙大,冷氣唔夠。其實做小店,點解唔可以多少少人情味。
2022-07-16 298 瀏覽
早排搵咗一日覓食元朗由食牛肉麵開始朋友介紹話呢間好食因為我到咗先咁我就去搵間舖等位呢間個位置都幾唔容易搵同埋佢個二字唔係我哋平時睇嗰個二字搵咗都有段時間先搵到佢好啦因為舖頭好使唔需要點都要排隊記得人齊先准入入到去服務員態度唔錯稍稍介紹完好快就落到order我同朋友都係叫咗紅燒牛肉麵等咗一陣就上菜佢個湯係放喺個糊度俾你自己落嘅同埋可以叫佢俾多啲酸菜啖湯好飲濃得黎清清地牛肉都好食個面質都夾到個湯清曬成碗不過香港地搵碗好食牛肉面唔難下次要再覓食元朗先再可以幫襯了
早排搵咗一日覓食元朗

清曬成碗
不過香港地搵碗好食牛肉面唔難
下次要再覓食元朗先再可以幫襯了

2022-07-13 241 瀏覽
呢間之前經過成日都排哂長龍🚶🏽🚶🏽‍♂️🚶🏽‍♀️,好在今日落雨唔多人等位先食到!呢間台灣鋪頭座位唔多,主打台灣牛肉麵🐂🍜,價錢都好親民😄1️⃣二悅紅燒牛肉麵🐂🍜牛肉麵🐂🍜材料有牛腱同牛肚😍,牛肚色澤鮮明👍🏽,而且爽口彈牙😬,牛腱肉質結實💪🏽,真材實料😍。原來呢度嘅湯麵係分開上,店員建議先喝一口佢地自家烹調嘅牛肉湯🐮🥣,再按需要加落麵身😲。佢地嘅牛肉湯非常濃郁超香😌,入口甘甜😋,每一啖都細味到牛肉味,仲會帶有少少辣味餘韻,層次非常特別🤩。連埋牛腱,牛肚同麵一齊食,係非常出色😍。加上台灣麵條粗幼一樣,嫩滑彈牙😚,掛汁力超強🤩,牛肉汁可以完美地隨麵伴上😋2️⃣蔥油乾拌麵🌱呢度蔥油乾拌麵🌱係非常出色👍🏽,蔥油嘅香味同油份完全可以係台灣麵展現出來🤩。以往食開嘅蔥油麵,只會食到蔥同油,但真係用蔥炸成油嘅風味係呢度先食到👍🏽👍🏽。店鋪雖小,但食物質素性價比高,唔怪得咁多人黎排隊🤣,由麵,牛肉到湯都咁出色😚,想食嘅話就要早d去排番個靚位啦!

呢間台灣鋪頭座位唔多,主打台灣牛肉麵🐂🍜,價錢都好親民😄

1️⃣二悅紅燒牛肉麵🐂🍜

2️⃣蔥油乾拌麵🌱

2022-07-01
  • 二悅紅燒牛肉麵
  • 蔥油乾拌麵
2022-07-03 335 瀏覽
想拜訪呢間小店好耐,沒有時間,是日剛巧可以拜方小店,這小店沒攞飛只可以排隊,可能尚早沒有太多人排隊,我等咗大約15分鐘左右,可以入店內,入咗店內冇幾耐,出面開始狂風暴雨,好彩我入咗店內;首先點左個蔥油撈麵再加兩個小食(牛展及炸墨魚丸) 1 set $64,一杯龍眼冬瓜茶$18。是日吃了好滿足的一餐題外話:我稱讚樓面這位女士,我入到店內有狂風暴雨,這位樓面問我可唔可以俾人坐我對面,我話可以,跟着帶領這位小姐坐我對面,我覺得佢服務態度都幾好,我會再來一次
蔥油撈麵套餐
2022-07-01
15 分鐘 (堂食)
蔥油撈麵套餐
  • 手工蔥油乾撈麵