2023-08-11 34 瀏覽
喺中環返工見到新餐廳就忍唔住即刻去食,不約而同,我跟同事都係正在keep緊fit🤭🤭🤭呢間餐廳主打嘅蒟蒻麵、蒟蒻飯都好適合我哋低卡人士。要keep fit主打梗係要食雞肉啦, 深深地比佢餐單嘅花雕醉雞卷蒟蒻麵吸引住,果然上菜嘅時候覺得佢個雞卷外型超級可愛,仲有幾粒杞子,一睇就知養生又健康同好食。雞卷味道軟林林口感好好,而蒟蒻麵就似斷咗嘅公仔麵一樣,棉質好煙韌😍價錢為$68非常公道!另外同事叫嘅香辣和牛蒟蒻飯,第一次食蒟蒻飯,口感爽爽地, size比普通飯再細粒一半,食落去一啲罪惡感都冇,因為唔會似澱粉質咁飽飽濟濟,而且同事話佢去到下午茶時段都唔覺得肚餓😗加埋牛肉嘅香味,我都忍唔住食咗幾啖,成個炒飯都好好味😋我哋亦都叫咗啲小食,分別係娃娃菜、無骨鳳爪及焗帶子。鳳爪嘅份量比較細,對得起$38價錢,鳳爪肉嘅質地好爽口,加埋佢嘅調味,酸酸辣辣,非常開胃!蒜蓉辣椒焗帶子極力推介大家要食,味道一流,帶子肉又厚身!

🌟餐廳:五感日常Sensory Alive📍地址:中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖💰價位:$101-200⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:30📱電話:57419488香港首間蒟蒻製品專門店開咗啦🎉🎉放假去開港島,拉埋個朋友一齊去中環試試先🤭餐廳有蒟蒻麵/飯供選擇,低碳水食品岩哂想控制體重既朋友❣️仲有唔少小食、飲品、湯品等,款款都好吸引😍😍———————————————————🔹 五香牛腱含豐富膠質,肉香醇厚仲好Q軟有韌性,切薄片食落好滑嫩~———————————————————🔹 自家雞湯浸娃娃菜健康可口之選~自家雞湯金黃香甜,娃娃菜煮得軟腍,吸盡鮮甜雞湯。———————————————————🔹 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律新手撕雞無骨啖啖肉,嫩滑JUCIY肉質唔會鞋,配以蒟蒻卷製法,口感Q彈有嚼勁!伴碟仲有清新爽脆既沙律,食完個人好FRESH~———————————————————🔹 野生竹笙松茸菌湯具扶正補虛、提升免疫力功效,清香味濃、用料豐富,啖啖都係心機作~———————————————————🔹 自家手打墨魚餅蒟蒻麵.椰子雞湯手打墨魚餅煎至金黃色賣相吸引,食落爽彈
🌟餐廳:五感日常Sensory Alive
📍地址:中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖
💰價位:$101-200
⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:30
📱電話:57419488

🔹 五香牛腱
含豐富膠質,肉香醇厚仲好Q軟有韌性,切薄片食落好滑嫩~

🔹 自家雞湯浸娃娃菜

🔹 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律

🔹 野生竹笙松茸菌湯

🔹 自家手打墨魚餅蒟蒻麵.椰子雞湯
手打墨魚餅煎至金黃色賣相吸引,食落爽彈香脆,蒟蒻麵爽彈絕無怪味,配埋椰子雞湯,特別香甜。

🔹 花雕醉雞卷蒟蒻飯
散發陣陣花雕香,醉人又芬芳,醉雞卷香濃入味又夠冰凍清涼,開胃消暑一流~第一次試蒟蒻飯,好有咬口之餘仲加入雜菇雜菌同煮,鮮味清香令我一試愛上~

🔹 柑桔水
除痰潤肺、清熱下火一流,味道清甜唔會苦澀!

🔹 桃香烏龍冷泡茶
新鮮白桃香MIX清香烏龍茶,口感鮮爽解渴。

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-08-05
吃貨們都好貪心:想食多又唔想增磅,想好食又唔over budget。呢間位於中環新開嘅五感日常就一次過滿足哂你嘅願望。五感日常好可能係香港首間主打蒟蒻品專門店。蒟蒻曾係WHO定為世界十大保健食品之一,係日本亦都普及成為主食。近乎0熱量,高纖,啱哂我呢啲想控制體重嘅人士!我同朋友放工就一於過尼試試。我哋試左👍🏼 自家雞湯浸娃娃菜:雞湯飲唔到味精味。娃娃菜好清甜好爽,健康感100分!👍🏼香辣和牛炒蒟蒻飯:好神奇嘅口感。蒟蒻本身比較濕潤,炒出尼完全唔熱氣,加埋牛肉粒味道好香。👍🏼烤豬頸肉蒟蒻麵蒟蒻麵好爽,加埋無味精的椰子雞湯好清甜,我哋飲哂成碗!而豬頸肉落左孜然粉,好正!👍🏼蒜香辣椒焗蠔+蒜香牛油雞翼除左健康野,香口野一樣出色!兩樣都好好食好入味,唔會太咸。價錢亦非常合理。飲埋靚靚桔柑水同青檸水,好舒服,好滿足!

我同朋友放工就一於過尼試試。我哋試左
👍🏼 自家雞湯浸娃娃菜:
雞湯飲唔到味精味。娃娃菜好清甜好爽,健康感100分!

👍🏼香辣和牛炒蒟蒻飯:

👍🏼烤豬頸肉蒟蒻麵

👍🏼蒜香辣椒焗蠔+蒜香牛油雞翼

飲埋靚靚桔柑水同青檸水,好舒服,好滿足!
2023-08-09 24 瀏覽
我平時既興趣就係最鍾意發掘新或者特別既餐廳,最近經過中環發現左一間主打蒟蒻麵同飯既專門店【五感日常】,低碳水既蒟蒻最適合想控制體重的人仕。餐廳以木系裝修非常舒服,食物都有好多選擇,有湯麵、撈麵、五目炒飯、沙律、小食等等。 自家手打墨魚餅撈蒟蒻麵:手打墨魚餅非常彈牙,分量都算多。撈麵汁酸酸有D柚子味好香好開胃,不過覺得蒟蒻麵分量有D少。 烤豬頸肉蒟蒻飯:都係豬頸肉分量好多,而蒟蒻飯係五目炒飯,有好多料、分量正常。個人比較推蒟蒻飯,口感同普通飯都好似。 蒜香牛油鷄翼:蒜香味十足,不過外賣個皮軟左,係現場食應該會好脆 自家手打蝦餅:非常彈牙、蝦味濃、而且好多蝦 桃香烏龍冷泡茶:非常清新
外賣自取
2023-08-09 26 瀏覽
🐳蒟蒻是熱量非常低的食物,如想減肥的朋友仔,可以選擇用蒟蒻米代替主食來吃,能減低澱粉質的吸收。除此之外,蒟蒻亦蘊含豐富的纖維量可以幫助腸道蠕動,更可清除腸內累積的毒素和廢物,短時間內快速減磅,可說是強力的瘦身神器。😎🐳烤豬頸肉蒟蒻飯💰58蒟蒻飯粒粒分明,口感特別,爽爽的,有點像啫喱,豬頸肉好味。🐳麻辣手撕雞蒟蒻麵💰68 我選擇了野菌湯底,所以湯的顏色是深色的。蒟蒻麵的口感非常好,超爽超彈口,一咬即斷。手撕雞很香麻油味,份量也很多。🐳每日鮮煲椰子雞湯💰38每日新鮮熬製,非常清甜。🤓🐳酸辣無骨鳳爪💰38極力推介,好吃過泰國無骨鳳爪。😋😋🐳蒜香牛油雜菌💰38蒜蓉牛油和雜菌是最佳拍檔,味道非常之夾,又香又鮮甜。😋🐳蒜香辣椒焗蠔💰28一口蠔,又新鮮又滑溜。🐳梨山烏龍冷泡茶💰18🐳桃香烏龍冷泡茶💰18夠大瓶👍🛎️ 五感日常 (中環)🔍中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖

🐳烤豬頸肉蒟蒻飯💰58
蒟蒻飯粒粒分明,口感特別,爽爽的,有點像啫喱,豬頸肉好味。

🐳麻辣手撕雞蒟蒻麵💰68

🐳每日鮮煲椰子雞湯💰38
每日新鮮熬製,非常清甜。🤓

🐳酸辣無骨鳳爪💰38
極力推介,好吃過泰國無骨鳳爪。😋😋

🐳蒜香牛油雜菌💰38
蒜蓉牛油和雜菌是最佳拍檔,味道非常之夾,又香又鮮甜。😋

🐳蒜香辣椒焗蠔💰28
一口蠔,又新鮮又滑溜。

🐳梨山烏龍冷泡茶💰18
🐳桃香烏龍冷泡茶💰18
夠大瓶👍

🛎️ 五感日常 (中環)
🔍中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖
2023-08-08 30 瀏覽
香港首家蒟蒻製品專門店,低碳水食物,岩哂keep fit既人,最令我估唔到嘅係佢用蒟蒻整成麵同埋米飯,用嚟做主食食完唔會有罪惡感🤣重點係幾有口感幾好食烤豬頸肉撈蒟蒻麵,配埋甘筍絲、青瓜絲,成為涼拌真係岩哂夏天食,蒟蒻麵好彈牙,如果係素食者唔配豬頸肉都一樣岩食豬頸肉拼沙律我覺得可以多啲菜,佢既豬頸肉仲多過菜,真係好抵食😂口水雞五目蒟蒻飯,口水雞個汁用嚟撈飯非常啱,蒟蒻飯唔似白米飯咁有黏性,粒粒分明,食落口感似藜麥飯,食完都好有飽足感自家手打墨魚餅墨魚餅好有口感,食得出好真材實料,煎完配泰式辣醬真係食唔停蒜香牛油雞翼( 3件 )炸過嘅雞全翼再配上蒜蓉牛油,蒜蓉控必定要試桃香烏龍冷泡茶同柑桔水都唔錯👍🏻

自家手打墨魚餅
墨魚餅好有口感,食得出好真材實料,煎完配泰式辣醬真係食唔停

蒜香牛油雞翼( 3件 )
炸過嘅雞全翼再配上蒜蓉牛油,蒜蓉控必定要試

桃香烏龍冷泡茶同柑桔水都唔錯👍🏻
香港首間蒟蒻製品嘅專門店❗️蒟蒻係高纖低碳水嘅食物,增加飽肚感~好啱想控制體重嘅人!鋪頭名都好特別!《五感日常》有啲文青feel🤣🤣· 烤豬頸肉蒟蒻飯 $58有冬菇同蟲草花增加返啲口感同味道,蒟蒻飯第1次試,係粒粒分明咁,軟得嚟又唔會1pat野🤣唔洗擔心用蒟蒻就無味,調味係好夠!同埋絕對會有飽肚感!豬頸肉都好香口,唔會燒到好柴,分量都好多· 鹽焗手撕雞蒟蒻飯 $68湯底係椰子雞湯~唔會好油,幾有味~可以飲埋都得🫡啲麵都幾有咬口😂 唔會食完好似冇食過嘢咁🤣手撕雞唔會好乾,味道ok~· 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律 $45配合返健康主題🤣幾有新鮮感!加咗啲蒟蒻嘅口感,不錯~~· 蒜香牛油雜菌 $38好有牛油香嘅菇😍☺️另外跟餐叫咗桃香烏龍冷泡茶,好大支~同好香🤣🍽 五感日常 | 中環📍 中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖

· 烤豬頸肉蒟蒻飯 $58
豬頸肉都好香口,唔會燒到好柴,分量都好多

· 鹽焗手撕雞蒟蒻飯 $68

· 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律 $45
配合返健康主題🤣幾有新鮮感!加咗啲蒟蒻嘅口感,不錯~~

· 蒜香牛油雜菌 $38
好有牛油香嘅菇😍☺️

另外跟餐叫咗桃香烏龍冷泡茶,好大支~同好香🤣

🍽 五感日常 | 中環
📍 中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖
2023-08-07 30 瀏覽
位於中環的蒟蒻飯麵主食專門店,以蒟蒻製品製作而成的粉麵飯配上不同配料、菜式。蒟蒻熱量低,很適合注重體態的健康人士,尤其這一帶都是上班族。小店座位不多,內部設計簡約,別緻的吊燈及牆上掛畫,燈光柔和感覺舒適、寧靜。開胃小食:麻辣魚皮每片魚皮都很大塊、厚實,口感爽彈,醬汁麻香辣且開胃,越吃越上癮。素食沙律:清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律以蒟蒻皮製作的蒟蒻春卷,手撕雞肉配上蔬菜,豐富口感;拌碟還有沙律菜,很清新。蒟蒻湯麵之選: 蒜香辣椒焗蠔蒟蒻麵清湯配蒟蒻麵,還有些野菌。 湯底是精華所在,可以挑選野菌湯或椰子雞湯,所以湯也可以喝光光,味道鮮甜且不泛油,十分健康。蒟蒻麵條的質感順滑,不易爛,口感彈牙。焗蠔則是分開碟上,生蠔跟蒜蓉即時烤焗,蒜香味濃郁,不算辣。五目蒟蒻飯之選:口水雞蒟蒻飯蒟蒻飯較硬身、乾爽,飯粒分明,口感軟糯,煙煙韌韌,份量不算多。蒟蒻飯跟紅蘿蔔、牛蒡、香菇一起炒,材料健康有營。配上口水雞,雞肉肉質嫩滑,醬汁鹹香惹味,麻而不辣。飲品:梨山烏龍冷泡茶、桃香烏龍冷泡茶跟餐加配飲品,自家冷泡的茶飲,茶香味濃。
開胃小食:麻辣魚皮

素食沙律:清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律

以蒟蒻皮製作的蒟蒻春卷,手撕雞肉配上蔬菜,豐富口感;
拌碟還有沙律菜,很清新。
蒟蒻湯麵之選: 蒜香辣椒焗蠔蒟蒻麵

蒟蒻麵條的質感順滑,不易爛,口感彈牙。焗蠔則是分開碟上,
生蠔跟蒜蓉即時烤焗,蒜香味濃郁,不算辣。
五目蒟蒻飯之選:口水雞蒟蒻飯

蒟蒻飯跟紅蘿蔔、牛蒡、香菇一起炒,材料健康有營。
配上口水雞,雞肉肉質嫩滑,醬汁鹹香惹味,麻而不辣。
飲品:梨山烏龍冷泡茶、桃香烏龍冷泡茶

跟餐加配飲品,自家冷泡的茶飲,茶香味濃。
2023-08-07 36 瀏覽
近日興起食蒟蒻, 因為想要成功瘦身減重, 又能增加飽足感, 同時亦可以改善腸胃蠕動的能力👍🏻。 一舉兩得, 真係要試一試😁。 (5⭐️最高)主食🍱🍜自家手打墨魚餅蒟蒻飯(5⭐️)$68蒟蒻飯同一般傳統嘅白飯唔同, 咬落是爽口彈牙的。 而且當中加入了葵瓜子、冬菇條、紅蘿蔔等。 但自家製墨魚餅爽口、彈牙。 好好🤤自家手打蝦餅蒟蒻麪配椰子雞湯(5⭐️)我比較喜歡椰子雞湯🐓底,充滿雞味之餘,但又唔會太過濃味充滿雞味之餘,但又唔會太過濃味😉而蒟蒻麵爽口彈牙。so yummy 🤤 小食💕自家花雕醉雞卷(5⭐️)$48同傳統的花雕雞唔同,將雞肉集結成卷裝,家常花雕酒、杞子等材料,而且油味唔算好濃少❤️, 作為小食認真一流。 😘豬頸肉拼沙律(5⭐️)$58豬頸肉大細適中 , 而且爽口、 彈牙。 肉質又或鮮甜。配上沙律, 真係另有一番風味💕四季春冷泡茶(5⭐️)$8好香茶味, 而且茶甘味清新。 好岩夏天飲用。 👍🏻

主食🍱🍜
自家手打墨魚餅蒟蒻飯(5⭐️)$68
自家手打墨魚餅蒟蒻飯

自家手打蝦餅蒟蒻麪配椰子雞湯(5⭐️)

小食💕
自家花雕醉雞卷(5⭐️)$48
自家花雕醉雞卷

豬頸肉拼沙律(5⭐️)$58

四季春冷泡茶(5⭐️)$8
四季春冷泡茶

好香茶味, 而且茶甘味清新。 好岩夏天飲用。 👍🏻
自家手打墨魚餅蒟蒻飯
自家花雕醉雞卷
四季春冷泡茶
上星期同友人去了一間專食蒟蒻麵專門店,餐牌選擇多元化,估唔到蒟蒻麵可以配搭出咁多款菜式✦ 清新手撕雞蒟蒻省拼沙律 $45前菜揀了一款越式米紙卷,包住一條條爽口彈牙嘅蒟蒻麵條,令到春卷層次更豐富。味道非常清新又健康!✦ 海南雞蒟蒻麵 $78店內分別有供應蒟蒻飯及蒟蒻麵,第一款選了海南雞蒟蒻麵,海南雞非常嫩滑,湯底採用海螺雞湯,味道非常濃郁,蒟蒻麵條好滑好彈牙。✦ 香茅雞翼蒟蒻麵 $58雞翼外皮炸得香脆,香茅味出色,湯底跟海南雞是一樣的,蒟蒻麵條好煙韌。✦ 蒜香牛油雜菌 $38一上枱已經聞到香噴噴蒜香味道,雜菌沾滿了牛油香,非常惹味。✦ 自家手打墨魚餅 $58另一款小食就係香脆彈牙墨魚餅,帶微微胡椒香,夾埋蒟蒻麵一齊食,不錯的。

✦ 清新手撕雞蒟蒻省拼沙律 $45

✦ 海南雞蒟蒻麵 $78

✦ 香茅雞翼蒟蒻麵 $58

✦ 蒜香牛油雜菌 $38
一上枱已經聞到香噴噴蒜香味道,雜菌沾滿了牛油香,非常惹味。

✦ 自家手打墨魚餅 $58
2023-08-05 62 瀏覽
好姊妹係一個typical嘅中環office lady,工作日常都是坐多過企,工作繁忙,又冇乜時間做運動,好容易水腫同埋中央肥胖,所以佢成日都會食好多低脂低卡路低碳水化合物嘅食物,前幾日佢仲特登帶我嚟呢間喺中環擺花街嘅蒟蒻餐廳 <五感日常> ,佢話近排呢間餐廳成為咗佢哋公司其中一個飯堂新寵.餐廳主打嘅蒟蒻餐款式都幾多,重點係低碳水,纖維高,絕對係好適合一眾貪靚又為食的女士們啊!🟣每日鮮煲海螺雞湯  貪靚的女士們都會愛湯水,這款海螺雞湯,每天都是早上新鮮即煲仔,真材實料,入口鮮甜,啱晒我哋兩個潮媽滋補養顏啊!🟣酸辣無骨鳳爪  無骨鳳爪,爽口彈牙,秘製酸辣汁熱醃得非常入味,底部也有很多自家製的醃芹菜,微辣爽脆又滿油有麻油香,絕對酸香醒胃🟣無骨口水雞  好閨蜜極推介我食呢個無骨口水雞,仲大贊食過番尋味,雞肉嫩滑,連雞胸位置也是Juicy的,雞皮爽口彈牙絕無油膩感,最正係個自家製的天然香料五辛口水雞汁,採用各種不同的香料烹煮混合而成,絕無唔似出面嗰啲油淋淋嘅口水汁,天然的麻辣味更加吸引呀!🟣自家製雞湯浸娃娃菜 娃娃菜索哂自家製雞湯汁,富有爽甜的鹹鮮味🟣蒜香辣椒焗蠔撈蒟蒻麵  舖

🟣每日鮮煲海螺雞湯

🟣酸辣無骨鳳爪

🟣無骨口水雞

🟣自家製雞湯浸娃娃菜
娃娃菜索哂自家製雞湯汁,富有爽甜的鹹鮮味

🟣蒜香辣椒焗蠔撈蒟蒻麵
舖上枱已有很香的蒜香焗味,雖然生蠔不是很大隻,但是非常新鮮,最正係原汁原味蠔水充滿的蒜蓉味,超級惹味,用嚟撈麵食真係一流呀!餐廳主打蒟蒻餐,以蒟蒻取代五糧,蒟蒻麵煙韌剔透,睇落似芋絲,入口非常爽口彈牙,配料還有很多青瓜絲,生菜絲,甘筍絲,魚乾仔,淋上林自家鰹魚撈麵汁和新鮮的蒜香生蠔汁,惹味又十分有口感,且蒟蒻麵份量也不少,食完絕對有飽肚之感

🟣桃香烏龍冷泡茶加$8
健康餐當然要配健康茶啦,這個烏龍茶底都幾香,清淡的茶味蘊含着陣陣的桃香,炎炎夏日確實消暑提神啊!
自家製雞湯浸娃娃菜
無骨口水雞
每日鮮煲海螺雞湯
自家製雞湯浸娃娃菜
無骨口水雞
蒜香辣椒焗蠔撈蒟蒻麵
星期六在公司附近發掘美食。📍位置:香港站 C 出口,沿石板街拾級而上,走大約十分鐘,在Chickper店對面。🏠環境:紅色的招牌,室內樓底高,左右兩邊分別是四人或二人的木枱,天花掛有燒香形的吊燈,整體裝修簡約,雖然面積不大,座位不多,因而也無侷促感。🤵🏻服務:QR Code下單,不收取加一。🍽️午市:提供撈麵或湯麵的套餐,以蒟蒻為主題,再搭配各種中式小食。🥢麻辣牛腱🐮 $42六片大塊的牛展,切得厚薄均一,滷得入味,香濃帶麻辣☺️,牛腱肉的筋紋分布均勻,透亮油🤤香,入口鬆軟帶點韌勁,很開胃的小菜😋。🥢自家花雕醉雞卷🐔 $48也是六件圓形切薄的雞卷,入口是濃郁的甜酒香😙,肉質嫩滑,使人吃上癮🤤。🥢蒜香辣椒焗龍蝦🦞蒟蒻麵🍜 $118湯底可自選🥥椰子🐔雞湯或🍄菇菌湯,椰子雞湯有少許🐔雞絲和🥥椰片,味道類似藥材雞湯,不苦而清甜🤤;蒟蒻入口爽彃,份量不多;最棒是燒🦞龍蝦🤩,事前已切塊和剔起,肉質新鮮結實白皚皚😍,入口帶點蒜香和辣味,很棒👍🏻!🧃柑桔水 $8清甜帶點酸的特飲,開胃又消滯😆。
星期六在公司附近發掘美食。

🏠環境:紅色的招牌,室內樓底高,
左右兩邊分別是四人或

🤵🏻服務:QR Code下單,不收取加一。

🥢麻辣牛腱🐮 $42

🥢自家花雕醉雞卷🐔 $48

🥢蒜香辣椒焗龍蝦🦞蒟蒻麵🍜 $118

蒟蒻入口爽彃,份量不多;
最棒是燒🦞龍蝦🤩,
事前已切塊和剔起,
肉質新鮮結實白皚皚😍,
入口帶點蒜香和辣味,很棒👍🏻!

🧃柑桔水 $8
清甜帶點酸的特飲,開胃又消滯😆。
2023-08-05
  • 麻辣牛腱
  • 自家花雕醉雞卷
  • 蒜香辣椒焗龍蝦蒟蒻麵
午餐想食得健康輕新D☘️ 呢間新開的小店主打蒟蒻飯同麵🤍 比起一般既飯麵無咁Carb Heavy唔會食完好眼訓🤪 從餸菜去到湯底都好有心思🥰 中環區食Lunch係不錯既選擇☀️⭐️ 海南雞湯蒟蒻麵 🍗蒟蒻麵條本身比較彈牙有口感唔會過飽🍡 海南雞調味入味夠鹹香🐔 特別亮點在鮮煲既海螺雞湯🐚充滿鮮味之餘唔會太重既雞湯油膩感🌊 整體感覺好Fresh⭐️ 蒜香辣椒焗蠔蒟蒻麵 🦪蠔肉爆滿得黎辣椒調味夠香口🌶️試左另一款竹笙松茸菌湯🍄 菇香味就比較濃郁💚⭐️ 蒜香牛油雞翼 🪽牛油味香濃而且雞翼香口得黎啖啖肉有驚喜🧈⭐️ 豬頸肉拼沙律 🥗豬頸肉香脆又Juicy🥓 沙律配上黑醋中和了豬頸肉既濃郁🥬⭐️ 梨山烏龍冷泡茶 🍵⭐️ 柑桔水 🍊飲品感覺到清新不額外加糖😋配合返整體感覺好Fresh
海南雞湯蒟蒻麵

蒜香辣椒焗蠔蒟蒻麵
蒜香牛油雞翼
梨山烏龍冷泡茶
2023-08-03 74 瀏覽
#中環美食#減肥 #瘦身 必食 嘅 #蒟蒻 餐廳🪼睇我bio就知我夢想係 #食極唔肥 終於有一間餐廳可以實現呢個願望🧞‍♂️聽講係全港首間蒟蒻製品專門店🆕 呢啲低碳水食品最啱 #控制體重 🎛️我哋嗌咗每日鮮煲椰子雞湯🐣好鮮甜 好清嘅 #椰子 #雞 味!香辣和牛炒蒟蒻飯🐮以為食呢類型健康餐會口淡淡就錯啦 呢個飯勁濃味!重口味人士食都絕對冇問題!而且 #和牛 混合喺啲飯到 啖啖牛味 #蒟蒻飯 冇普通飯嗰種綿嘅感覺 比較冇負擔😋鹽焗手撕雞撈蒟蒻麵🍜如果鐘意清新口味嘅唔好錯過呢個 #蒟蒻麵 倒埋佢哋特製醬汁好light好fresh #手撕雞 同麵分開 有一碗 份量好多呀 而且好入味好嫩滑😍蒜香辣椒焗龍蝦(半隻)🦞個擺盤勁靚!好有高級感✨肉質鮮嫩 配埋調味同蒜蓉 吊晒味 最欣賞佢 #龍蝦 肉已經切開一舊舊 啱晒我啲死港女😙蒜香牛油雞翼(3件)🐥好香濃嘅牛油味 就算唔係即食 咬入口都唔會好大陣油瀝味 而且炸得好香脆 不過減肥人士就控制下啦😚嘢飲嗌咗柑桔水🍊好得意嘅樽仔🤩而且唔會太酸桃香烏龍冷泡茶🍑一開就有撲鼻而來嘅桃味 好啱茶濃人士☕️見 #openrice 呢間餐廳應該啱啱新開 店員態度都好好 希望佢
#中環美食
#減肥 #瘦身 必食 嘅 #蒟蒻 餐廳🪼
我哋嗌咗
每日鮮煲椰子雞湯🐣好鮮甜 好清嘅 #椰子 #雞 味!
嘢飲嗌咗
柑桔水🍊好得意嘅樽仔🤩而且唔會太酸
桃香烏龍冷泡茶🍑一開就有撲鼻而來嘅桃味 好啱茶濃人士☕️
見 #openrice 呢間餐廳應該啱啱新開 店員態度都好好 希望佢可以長做長有啦😋
📍五感日常
中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖
#hkig #ig #hk #hkfoodie #foodie #foodstagram #香港 #香港美食 #中環 #低卡 #低脂 #減肥恩物
2023-08-02 47 瀏覽
中環新開既五感日常主打蒟蒻製品,低carbs食物好適合想控制體重既打工仔,等外賣時間都好快,買返office或堂食都一流😛烤豬頸肉蒟蒻麵 $68湯底用上每日鮮煲椰子海螺雞湯,用料好足,蒟蒻麵口感爽口有咬勁,吸滿濃郁湯底,配上香烤肥瘦適中既豬頸肉,十分惹味💯四季春冷泡茶 (跟餐配$8)冷泡茶有幾款,四季春香氣撲鼻,唔重苦澀味!自家花雕醉雞卷 $48冰涼透心醉雞卷好入味,雞肉口感淡淡酒香味,好啱炎炎夏日消暑食🙈

烤豬頸肉蒟蒻麵 $68

四季春冷泡茶 (跟餐配$8)
冷泡茶有幾款,四季春香氣撲鼻,唔重苦澀味!

自家花雕醉雞卷 $48
外賣自取