2011-12-15 48 瀏覽
吃完陳漢記, 順道來這邊吃大埔有名的豆腐花所有豆花都是$6一碗, 外帶加$1, 冬天的時候好像只有熱的, 因為他沒有問我要冷還是要熱一碗熱騰騰的豆花, 以傳統的碗子端上旁邊有一大盤黃糖隨你加. 豆花入口真的很滑溜, 但是呢就沒有什麼豆味了可以在寒冷的天氣吃一碗又熱又滑的豆花感覺真的很好呢
吃完陳漢記, 順道來這邊吃大埔有名的豆腐花
白白的豆花一碗
一碗熱騰騰的豆花, 以傳統的碗子端上
不用加太多黃糖都好吃
可以在寒冷的天氣吃一碗又熱又滑的豆花感覺真的很好呢
白白的豆花一碗
不用加太多黃糖都好吃
2011-12-03 11 瀏覽
好鐘意食豆腐花既我,就算山長水遠都由將軍澳入大埔食亞婆豆腐花 . 因為太吸引啦.佢既黃豆香味離遠幾個鋪位都FEEL 到呀!唔知係咪今次去太多人幫親.所以凍豆花好似唔夠凍....如果可以凍多小小就好啦.
佢既黃豆香味離遠幾個鋪位都FEEL 到呀!
唔知係咪今次去太多人幫親.所以凍豆花好似唔夠凍....
如果可以凍多小小就好啦.
2011-12-01
1 分鐘 (堂食)
2011-12-01 27 瀏覽
今天參觀完大埔火車博物館後, 經過大光里, 當然要試試這裡最出名的豆腐花, 這裡無論什麼時候都大排長龍, 每位客人都一人一碗豆腐花, 店內只得一排枱, 但只可企著吃, 這些企枱位多數企滿了小朋友, 方便他們吃豆腐花, 而其他客人多數企在店出面即街邊位圍著一堆人在吃, 這裡除了有豆漿, 豆腐花外, 還有腐乳賣呢? 不知道味道是如何?凍豆漿 - 喝下一口感覺滿足, 豆味很重, 很好飲凍豆腐花 - 未落黃糖吃一口, 感覺很香滑清甜, 落了黃糖粉再吃一口, 感覺依然香滑可口, 雖然落了黃糖但沒有蓋過了豆花的清甜味*** 阿婆豆腐花果然名不虛傳 ***
凍豆漿 - 喝下一口感覺滿足, 豆味很重, 很好飲

*** 阿婆豆腐花果然名不虛傳 ***
2011-11-27
3 分鐘 (堂食)
2011-11-30 10 瀏覽
大埔美食之旅第二站: 亞婆豆腐花. 確實好滑, 但如果豆味再濃些會更好, 正! 食食下, 仲突然有人黎買左70碗攞走, 搞到要D STAFF幫佢拎去搭的士, 好勁!下次入大埔必食!!

下次入大埔必食!!
2011-11-30
2011-11-20 7 瀏覽
不理天氣凍定熱 阿婆豆腐花永遠都可以滿足到我渴望食甜野既心情!!大埔近排愈開愈多賣豆腐花既鋪頭, 每行5分鐘你就會見到有豆腐花賣曾經試過有間直接照抄"阿婆豆腐花"既名 不過其實要搵唔難因為開鋪既通常係婆婆同埋兩個男仔 正題: 食過九龍城某豆腐花 曾經好滿足 以為個間已經係算TOP ONE豆花點知食過阿婆豆花之後真係無其他地方取代到凍食同熱食就同樣咁香滑 但阿婆豆花真係凍熱都一樣咁滑!!
曾經試過有間直接照抄"阿婆豆腐花"既名 不過其實要搵唔難
因為開鋪既通常係婆婆同埋兩個男仔 [猜測係婆婆個仔]

點知食過阿婆豆花之後真係無其他地方取代到
凍食同熱食就同樣咁香滑 [通常凍食會令豆花變得鞋口]
但阿婆豆花真係凍熱都一樣咁滑!!
2011-11-19
2011-11-08 13 瀏覽
十月十九日 (星期三)前個星期吃過了建興令我們回想起好吃的豆腐花其實只是近在咫尺今日放工了,回到大埔就到了亞婆豆腐花仍然是她的乖孫看鋪要了兩碗熱的豆腐花堂食現在天氣涼了,熱吃會更好味黃糖在桌,份量適隨專便一碗既簡單又美味的豆腐花口感幼滑,黃豆味濃得很只售六元,與建興十元一碗相比吃好的豆腐花,大埔的確勝過南丫島是日星期三,再過兩天,越南之旅就開動了!!!
十月十九日 (星期三)

前個星期吃過了建興
令我們回想起好吃的豆腐花其實只是近在咫尺
今日放工了,回到大埔就到了亞婆豆腐花
仍然是她的乖孫看鋪
黃豆味濃
要了兩碗熱的豆腐花堂食
口感幼滑
現在天氣涼了,熱吃會更好味
黃糖在桌,份量適隨專便
一碗既簡單又美味的豆腐花
口感幼滑,黃豆味濃得很

只售六元,與建興十元一碗相比
吃好的豆腐花,大埔的確勝過南丫島

是日星期三,再過兩天,越南之旅就開動了!!!
2011-10-20
口感幼滑
黃豆味濃
2011-10-19 6 瀏覽
以前我不喜歡吃豆腐花,因為我覺得豆腐應該是鹹的而不應該是甜的,所以豆漿我也不喝,後來有一次天氣實在太熱,唯一的選擇就只剩下豆腐花,加了少許黃糖,帶點脆脆的滑溜口感,讓我重新認識這個甜品,後來我只吃加黃糖的豆腐花,加糖水的我不吃。每次經過這裡都人頭湧湧,圍著立食豆腐花的人很多,說實在,又便宜又好吃又健康的甜品實在非它莫屬,難怪人人都愛。雖然這裡的豆腐花是不我吃過最有豆味的,不過也有前三名,入口滑溜非常,最緊要是黃糖任加。 雖然不經常到大埔,但每一次來到始終都忍不住要吃一碗!

雖然不經常到大埔,但每一次來到始終都忍不住要吃一碗!
來到第二站,阿婆豆腐花.一碗賣HK$6,不貴,不過也相對地少.豆花來了,當公關一如以往,衝動地下了黃糖之後.吃一口,"OH MY GOD!好甜呀!:原來對方巳加了糖水,再加黃糖,當然是甜到離譜了.所以建議閣下如果喜歡黃糖,最好請老板走糖水,因為對方是不會主動問你的.雖然甜,不過很滑.在香港來說,算是十分不錯.可惜,豆味欠奉.和澳門的李康記,差太遠了.在香港,我想只有深水埗公和,才可以和澳門李康記爭一日之長短吧.有朋友說,來這裏,喝豆漿更好.下次,再試吧.

來到第二站,阿婆豆腐花.
一碗賣HK$6,不貴,不過也相對地少.

豆花來了,當公關一如以往,衝動地下了黃糖之後.
吃一口,"OH MY GOD!好甜呀!

原來對方巳加了糖水,再加黃糖,當然是甜到離譜了.

雖然甜,不過很滑.
在香港來說,算是十分不錯.
可惜,豆味欠奉.

和澳門的李康記,差太遠了.

有朋友說,來這裏,喝豆漿更好.
下次,再試吧.
滑但無豆味
2011-08-14
2011-10-10 6 瀏覽
平日食開大圍個間亞婆豆腐花,都覺得唔錯,鐘意佢滑溜溜咁又有d豆味。由於要減肥,所以我大多數都唔落糖,因為熱量太高了。所以口感同食材鮮味對於我黎講好緊要~ 食過大埔呢間,就好明顯有對比,明白點解呢間rating高咁多: 豆味真係濃d 滑溜度又高d 仲平一蚊雞添雖然係咁,我都係會照去大圍鋪,近我呀嘛~ 至於呢兩間鋪關係….聽大圍個間個姐姐仔話佢地同大埔店係親戚不過分開做。

由於要減肥,所以我大多數都唔落糖,因為熱量太高了。
所以口感同食材鮮味對於我黎講好緊要~

豆味真係濃d
滑溜度又高d
仲平一蚊雞添

雖然係咁,我都係會照去大圍鋪,近我呀嘛~

2011-10-09
2011-10-05 33 瀏覽
記憶中阿婆豆腐花開檔至少已有十多年了,在大埔墟裡也轉過好幾個舖位,到現在依然不倒。婆婆的孫仔孫女也會到來幫手,每次來到她舖門前都會堆滿人群。她的凍豆漿不會太凍也不會太甜,豆味重。豆腐花香滑清甜美味,拍得住陳年的山水豆腐花。重點來到這舖見到婆婆會感覺都一份莫名其妙的親切感,頓時覺得特別好味。
記憶中阿婆豆腐花開檔至少已有十多年了,
在大埔墟裡也轉過好幾個舖位,到現在依然不倒。
婆婆的孫仔孫女也會到來幫手,每次來到她舖門前都會堆滿人群。

她的凍豆漿不會太凍也不會太甜,豆味重。
豆腐花香滑清甜美味,拍得住陳年的山水豆腐花。

5 分鐘 (堂食)
$6 (其他)
  • 豆漿
2011-08-15 16 瀏覽
橫掃大埔第二站,就是新明發附近的阿婆豆腐花。這一間不是第一次吃,不過這一次也不過是第二次吧了。第一次吃也是因為老婆家人推介,先不說環境,老實說,第一次吃的感覺是滑溜有餘,豆味不足。這一次,卻比第一次來更為多人,門口人頭湧湧,雖然大部份是「立食」客,但真有點「插針都插唔入」的感覺。在香港,地少人多且貴,只要好吃,「立食」就不是最大問題了。穿過木人巷,幾經辛苦買了一碗豆腐花,加點黃糖,吃一口,和以前分別不大。還是很滑,豆味也是有的,但我卻覺得再重一點會更好,不過,在香港已算數一數二了。之後不期然想起剛過去的澳門生日之旅吃過的榮記豆腐麵食,在各方面都有點技術性擊倒的感覺,實在有點慨嘆呢。不過,這個笑臉還是不能少呢!

大量「立食」客

在香港,地少人多且貴,只要好吃,「立食」就不是最大問題了。
豆腐花

不過,這個笑臉還是不能少呢!
2011-07-24
2011-07-19 4 瀏覽
真係好好味,唔使落糖都完全感受到好清同滑,成日都見到呢間店被人團住,果然又正又抵食,好食過市面上0既專門店好多。不過太遠LU,下次再入大埔都要再食。 應該係我20幾年在HK食過最美味0既豆花。
恰巧影到一個婆婆。
 應該係我20幾年在HK食過最美味0既豆花。
2011-05-01
恰巧影到一個婆婆。
2011-07-05 15 瀏覽
大埔一日遊round2豆腐花 : 大熱天時~lunch後食碗滑滑豆腐花~人生一樂也~聽友人說呢到係大埔出名食店之一好~就試試la!要了碗凍豆腐花好味又滑~ !糖水+紅糖任加,真好~企住食有點狼狽,但ok 嘅 有機會會再來
大埔一日遊
round2
聽友人說呢到係大埔出名食店之一
好~就試試la!
要了碗凍豆腐花好味又滑~ !
糖水+紅糖任加,真好~

企住食有點狼狽,但ok 嘅
有機會會再來
2011-07-04
  • 凍豆腐花
2011-07-05 15 瀏覽
六月二十五日 (星期六)阿婆豆腐花是大埔出名食店之一老公仔每次來大埔都想到這裡飲杯豆漿或者吃個豆腐花次次必定遠遠都見到有人龍,今次也不例外排隊時留意到隔離店子的涼茶店都賣豆漿可免則免吧...畢竟在旁是如此強勁的對手我們買了一支(小)豆漿邊行邊飲夏日炎炎相當解渴我就覺得甜度適中不搶喉,真的有解渴的效果,很怡人!而且不太甜,令人覺得份外健康呢
六月二十五日 (星期六)

阿婆豆腐花是大埔出名食店之一
老公仔每次來大埔都想到這裡飲杯豆漿或者吃個豆腐花
次次必定遠遠都見到有人龍,今次也不例外

排隊時留意到隔離店子的涼茶店都賣豆漿
可免則免吧...畢竟在旁是如此強勁的對手

我們買了一支(小)豆漿邊行邊飲
夏日炎炎相當解渴
我就覺得甜度適中不搶喉,真的有解渴的效果,很怡人!
而且不太甜,令人覺得份外健康呢
2011-06-25
外賣自取
2011-06-21 25 瀏覽
吃完群記的牛腩之後, 有點意猶未盡, 決定再下一城, 來到這間大埔墟名店再吃. 其實, 往吃牛腩前已經路過此店, 見到食豆腐花也要排大隊, 於是決定晚一點再來, 希望不用排隊. 結果, 仍然是要排, 不過人龍卻短了一些. 店子地方很淺窄, 舖內只有三個座位, 大部分的顧客都是外賣的, 或是站在店門外吃的. 店子獨估一味, 只賣豆腐花, 可選下黃糖或糖漿. 排了一會, 終於吃到著名的熱豆腐花. 豆腐花的賣相不錯, 大片大片的, 量也算多. 選了黃糖, 但甜味很淡, 反而下糖漿的味道較甜. 豆腐花的確很滑溜, 但豆味卻不算濃郁, 只是淡淡而已, 有點失望. 不過, 以六元的價錢, 且冷熱同價, 在百物騰貴的現在, 已經算是便宜的消費了.

2011-04-22
5 分鐘 (堂食)
$6 (其他)