2019-01-16 90 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 介紹下一間幾好食既豆腐花先🤤 之前荃灣果兩間食店 互相做爛市😂 搞到豆腐花又出名左😂但係果兩間聽講都麻麻 所以之後兩個post 我會分別介紹兩間大埔出名既豆腐花店 😏比較一下傳統同新派🙋🏻‍♂️-🥛熱豆腐花($9)一入口 幾重豆味 而且幾滑🤤 最重要係夠嫩 冇過火 亦都冇任何豆腐渣👍 黃糖同糖水都係自己增加 🤤 自己中意幾甜就幾甜 🤤🤤🤤🤤聽講以前個豆味係更重 不過宜家已經用唔同豆 所以差左少少總結來說 以豆腐花來説幾高質 可以一試🙋🏻‍♂️-🎈 大埔大光里2A地舖-平均傷害:$9好味值:6/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
🥛熱豆腐花($9)
一入口 幾重豆味 而且幾滑🤤
🎈 大埔大光里2A地舖
平均傷害:$9
好味值:6/10
2019-01-09 83 瀏覽
行完一圈發現大埔其實都幾多豆腐花店, 但最多人排隊的絕對係呢間"亞婆豆腐花"。於是...我們又去排隊一齊趁熱鬧了。雖然話係要排隊,但條隊都郁得好快,唔使等好耐就輪到。舖頭入面坐位唔多,得幾個位,好多人索性拿到碗豆腐花就行埋一邊,企住吃,三五成群咁,場面都幾有趣。終於有得試啦~ 哇...豆味濃郁,入口即溶啊,完全唔覺有渣,超!!滑滑溜溜既豆腐花真係“good”一聲就吞咗,吃咗就嚟一半先醒起要影相留念,絕對係我近年吃過最好吃的豆腐花,沒有之一。而且9蚊一碗咁抵,吃多幾碗都唔怕,難怪長期要排隊。

2018-12-26
2 分鐘 (堂食)
2019-01-07 58 瀏覽
香港食過好多間豆腐花,但係好多間都唔好食,相信大家都會認同。如果問我香港邊間既豆腐花我係滿意呢。。。我會答係大埔既呢間亞婆豆腐花。嚟到大埔咁遠,我當然唔止食豆腐花,每次去大埔都會食群記既爽腩同埋李記既西多士。呢間亞婆豆腐花開喺大埔,附近好多市場攤檔,環境就一般。呢間豆腐花冷熱同價,熱食固然滑過凍食,雖然呢度豆腐花既豆香就較淡,但係我想講個滑溜程度完全唔似亞婆,因為呢度既豆腐花真係非常之滑溜,加埋黃糖食好正。 亞婆豆腐花大埔大光里2A地舖

亞婆豆腐花
大埔大光里2A地舖
大埔工廠多🏭、豪宅多、美食亦很多😋。但大埔對我來說實在太遠了😖,正好與朋友相約踩單車、燒烤,才會踏足這地。-朋友介紹了這家店,本以為與荃灣的「亞玉」、「贊和」沒有多大分別,但嚐了一口,便覺得$9付得值🥳。•豆腐花(熱)$9-冷熱同價,$9堂食,$10外賣。-這是我直至目前為止吃過最最最最滑的豆腐花😍。• 回頭指數:10/10 (一個字,滑!🤩)

豆腐花(熱)$9
冷熱同價,$9堂食,$10外賣。
這是我直至目前為止吃過最最最最滑的豆腐花😍。

回頭指數:10/10 (一個字,滑!🤩)
2018-11-17 143 瀏覽
識食一定係會食阿婆豆腐花🤤🤤次次同朋友黎大埔踩單車,踩完之後都一定會食碗豆腐花。雖然大埔有好多鋪頭都有豆腐花賣。但唯獨我地都係鐘情於阿婆豆腐花豆腐花有熱同凍選擇,但其實冷熱都好好味,熱既豆腐花豆味更加香濃👍🏾👍🏾👍🏾豆腐花非常滑,再d豆渣都沒有,而且價錢非常抵,冷熱豆腐花都只係$9蚊,如果外賣就$10蚊😍😍😍。呢度既糖可以揀黃糖或者糖水,而且係自助形式,所以鐘意食幾甜都得🤤🤤🤤
識食一定係會食阿婆豆腐花🤤🤤

2018-11-13 110 瀏覽
聞名的亞婆豆腐花難得來到大埔專程來吃😁要排隊都要食喜歡吃豆腐花買了一個熱的豆腐花九蚊一碗即場食無加糖食都好有豆味之後加了些黃糖甜甜地都唔錯豆腐花好滑好吃值得一試
聞名的亞婆豆腐花
豆腐花好滑
好吃
值得一試
2018-10-04 231 瀏覽
細細個到而家都成日食豆腐花嫁。不過講到最好食之一,可以話係大埔嘅亞婆豆腐花。其實凍熱都好好食。不過個人偏愛食熱的,入囗超嫩滑完全沒有豆腐渣,加上香濃的豆味,配合埋自己喜愛甜度的糖水同黃糖。真係一試難忘👍🏻👍🏻 鍾意少糖嘅我,自助式加糖水同黃糖,太好了。所以加分加分🤩 每次去亞婆豆腐花我都係外賣,慢慢食。有時仲要兩碗先夠,haha...... 😋😋美中不足就係......大埔對我黎講真係有d 遠,如果唔係實成日食。
熱豆腐花
2018-09-30
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
熱豆腐花
2018-09-11 206 瀏覽
大埔廣福道附近有多間豆腐花店,不過識食一定揀呢間。豆腐花$9(堂食)識揀一定食熱豆腐花,因為夠新鮮而且好滑,唔會有半點「鞋」,而且豆味濃,加少少糖已經好好食。
大埔廣福道附近有多間豆腐花店,不過識食一定揀呢間。
豆腐花$9(堂食)

2018-09-10 176 瀏覽
週末路經上址,很多人拿著一碗一碗的豆花在旁邊立食。剛食過午餐已經很飽,最後跟友人share了一碗堂食熱豆腐花,黃糖及糖水以自助形式自行添加,值得一提即使店內有數個座位,但眼見所有堂食的人都是站在店舖旁邊花上5分鐘左右吃完豆花,再把碗退還,真的必有風味!熱豆花不會很燙,比溫暖還要熱一點,豆花真的十分滑!而且一整碗豆花沒有溶爛的。的確比起連鎖的糖水舖美味。堂食價$9,如需外賣加$1,下次有機會再來大埔會再吃的!

熱豆花
2018-09-09
熱豆花
2018-08-26 120 瀏覽
要去爬山,要了三只小瓶装豆浆,一支10蚊,大热天却没有冻的,只有温的,随便了,当是补充豆类,唔贵,都几大支,就是豆浆味一般般,豆味不是很浓,甜度刚好,十蚊系咁啦
2018-08-24 153 瀏覽
暫時吃過最美味的豆腐花!這款甜品本身味道簡單,所以取勝的地方就必定在於豆腐花本身的質地。這間亞婆豆腐花坐落於大埔 。裝潢樸素,但就有永無間斷的人龍。他們的豆腐花十分香滑, 絕對沒有豆腐渣。配合了糖漿或黃糖,每一啖都十分寧神靜心, 在炎炎夏日能夠食一碗凍豆花感覺真的透心涼。我吃完就馬上回頭再多點一碗了。雖然可以在小店內坐下享用,但其實可以站在繁華的街道上靜心的享用一碗美味的豆腐花,確實別有一番風味,感覺時間也為你緩慢了。
2018-06-12 366 瀏覽
位於大埔墟公園仔附近,每次經過一定人頭湧湧。舊式豆腐鋪格局,賣小見小,所以每次嚟大埔都忍不住要食番碗豆腐花。地方細,但大家企係度食都無所謂。單係隻古式涼茶碗都已經係一種風味。9蚊一碗豆腐花,要配黃糖,除左滑溜還有情懷。
位於大埔墟公園仔附近,每次經過一定人頭湧湧。

9蚊一碗豆腐花,要配黃糖,除左滑溜還有情懷。
  • 凍豆腐花
2018-06-11 189 瀏覽
難得入到大埔,就梗係要試下出曬名的阿婆豆腐花。由於天氣太熱,我今次就決定食碗凍豆腐花消暑。由於堂食嘅座位有限,我同其他人一樣都係企左係門口度食。食後感:豆腐花本身都好滑,加埋黃糖後,就更加易入口,食完包你透心涼。同埋,一定健康過食雪糕雪條。

2018-05-23 209 瀏覽
知道左有呢間阿婆豆腐花好一段時間,一直想試下,但大埔對我地九龍人來說好遠,亦想不到要專登去的理由,於是過了幾年都沒緣份一試呢碗傳說中既神級滑豆花,呢日因為要去大埔工業村拎野,拎完有少少時間,即刻諗到要食阿婆豆腐花!店子小小,但都有三兩個位比客人係店內涼住食,但好多客人都唔介紹三十度高溫下企係店外食~天氣太熱,所以我揀左凍豆花,糖水黃糖自己加,本來諗住凍豆花一定無咁滑,點知真係非常滑,而且豆味好濃厚,口感唔會好稀好水,凍冰冰非常消暑

2018-04-01 337 瀏覽
幾年前,住在附近的大學同學推介我和交流生一起食,我們一試就愛上!可惜我甚少有機會來食,就算偶爾經過都好多人排隊。今日和外國朋友行完山。見大家肚餓,我一下子就想到這兒。今次輪到我推薦下香港地道小食。哈哈!店員對我的朋友都是好熱誠地說英語👍🏻很好! 這兒一如既往多人。舖內得幾個位,雖然堂食,但其實大家都是拿著瓷碗在店門外食。 雖然有發泡膠外賣,但大家都環保啲!多年後水準一樣好。我叫凍豆腐花其實溫度只是偏涼,算不上是冰凍。涼反而合我心意,食太凍都傷身。真心超滑。👍🏻就算我試另外三位朋友的熱豆腐花都一樣超滑!!(好食到我借機偷食每個人一口) 感覺熱豆腐花的黃豆味濃啲啲。而凍的質感則比較上有彈性。但兩者一樣都好滑好有黃豆香!絕對會繼續encore。另外聽好多客想買豆漿,但店員都說賣晒🤔 咁受歡迎,令我好有興趣下次試下。🤤
可惜我甚少有機會來食,就算偶爾經過都好多人排隊。

店員對我的朋友都是好熱誠地說英語👍🏻很好!

多年後水準一樣好。

真心超滑。👍🏻
但兩者一樣都好滑好有黃豆香!絕對會繼續encore。
5 分鐘 (堂食)