2017-07-19 695 瀏覽
當現今社會租金高企只有連鎖店可以生存之時侯,找到一家有心機+好食+不行貨的食店乃是難上加難。阿蝦是一家只有五,六張枱的小店,食物質素高,菜單細但專注。值得給一個食評。已光顧了好幾次。平常我會點亞參𡃤沙。香港沒有很多地方可以食到。今次叫了紅蝦蝦麵,油麵同米粉雙拼,78蚊。好大碗,湯很濃。兩隻大蝦,鮮甜。有一個建議,紅蝦真材實料但蝦殼好硬,跟平時香港的海蝦不同,用筷子湯匙和牙咬也難應付。建議將蝦頭的「閃電」,觸鬚和蝦腳先剪掉。食用就容易多了。

2017-07-17
  • 蝦麵,海南雞飯,亞參喇沙
2017-07-17 478 瀏覽
住吉隆坡十二年(做馬拉飲食節目三年),食過無數蝦麵,從未食過呢間咁好味嘅蝦麵,蝦湯味香濃、大蝦煑得好滑、肉質彈牙、米粉麵係星馬獨有食法、油麵滑淋不油,'在馬拉食都冇咁正' ⋯⋯絕對值得讚
檳城大赤蝦米粉麵
檳城大赤蝦米粉麵
2017-05-13 434 瀏覽
今日路過喺街口俾佢個粉紅色嘅招牌吸引左,見到係食蝦湯麵同喇沙,就二話不說行入去。蝦肉片米,個蝦湯非常濃郁,份量唔少,仲有啲菜,成個組合ok嘅,$58唔貴。喇沙湯米,睇得出同一般喇沙唔同樣啦?唔止唔同樣,仲唔同味... 食落係勁酸,完全係冬蔭功味,成碗都係好似湯渣咁。配菜都唔合心意,個肉丸勁霉勁難食,無端端落啲菠蘿一啲都唔match。啲米粉係咁嘅樣,質感比較有彈性,嚡過一般廣東米粉。我都唔敢講呢個煮法同埋食材係咪某個地區獨有嘅味道,只係香港人食唔慣?但另一樣令我好在意嘅係,星馬菜餐廳,播咩韓文歌???係咁播快歌完全係格格不入,食品質素同環境都有待改進。

啲米粉係咁嘅樣,質感比較有彈性,嚡過一般廣東米粉。

2017-05-09 381 瀏覽
我係一個唔食得辣但係酷愛喇沙嘅人。上個星期日,自己一個人在厚和街搵嘢食,喺沒有做功課情況之下決定試吓呢一間麵店。我叫左一個大碗喇沙,$68,正如其他食評所講,當佢上菜時,第一眼以為是上錯了冬陰公。不過佢上菜時講明喇沙,所以我唯有硬着頭皮試試。對於一個唔食得辣嘅人嚟講,每去一個陌生嘅地方食喇沙,就好似賭命一樣。幸好今次佢嘅好味程度勝過辣度,令我可以勉強完成整碗面。又正如其他食評所講,佢最失色係啲蝦,一啲蝦味都冇。不過令我最驚喜嘅,反而係佢個樣似冬陰公,與平時香港人食開嘅喇沙一啲關係都扯唔上嘅湯底。個湯底一食便知非池中物,好明顯係用好多蝦或者其他魚、海鮮煲成的,沒有太多味精,偏酸甜,如果我是食得辣嘅話我會大口大口喝。平時很少寫食評,但係見到open rice咁多中評,覺得要幫佢個湯底平反一下。只要你拋開以往對喇沙嘅認識,當佢係酸辣蝦湯底,可能你會接受佢多啲。今時今日好嘅湯底真係難求。我會再幫襯的。
2017-05-07
  • 喇沙
2017-03-27 497 瀏覽
原本帶著期待的心去試喜愛的喇沙,去到先看菜單,只有米粉,瀨粉,生麵,已經覺得奇怪無河粉,金邊粉,只好揀米粉,叫咗大赤蝦嚟到先試大蝦,但隻隻都係霉架,以為只係1,2霉,喇沙嚟到居然似冬蔭冬,仲有職員係店內揼野,街已經鑽緊,加上播緊音樂,嘈上加嘈,唯有食完快快走,唔會有下次
2017-03-19 379 瀏覽
西環厚和街全街都係餐廳,特色係間間都唔係大,所以如果你要寬闊座位,就請去第二度啦。星加坡/馬來西亞食物,西環真係唔多選擇,難得有間蝦面店,梗要試下。星期日午飯時段可能要等1-2張枱,因為真係得約二十個座位,叫左個大蝦面同大蝦米,前者鹼水味偏重,湯底冇星馬果邊重味,應該較適合香港人食,我亦唔覺有味精有咩問題,飲杯檸檬梳打就冇事啦。一分錢 一分貨,又冇競爭對手,ok啦!

一分錢 一分貨,又冇競爭對手,ok啦!
2017-03-19
2017-02-03 2939 瀏覽
走在西環人生路不熟,又一次感謝港鐵帶領來訪這個小社區、店子位置有點闢, 幸好 早早做好準備來訪前做足功課 ,所以也很容易找到。。。店內面積不算大擺位設計也要用盡心思, 一張長長的梳化,軟軟熟熟的咕臣、 以給人舒舒服服的感覺~店內以車仔麵般形式剔選配麵種類, 再行配上湯底 , 除了麵食當然亦有海南雞飯 ,食物種類不算多 ,但給予人一種感覺( 專注)!價錢上麵食由HK$ 50至HK$78不等當日我便選擇上米粉加油麵配以亞參魚湯底HK$68. 湯底以小見的沙甸魚作主幹, 味道鮮明而特別、較一般椰汁比例濃重的湯底 、另有一番風味, 餸料方面配以魚蛋魚片大蝦等, 魚片切得其大而厚身、 魚蛋易富彈牙, 唯一挑剔的可能是蝦肉較為(削身)、 看其色澤 以感覺上是雪藏, 幸好不致有雪味 、而且大廚亦細心挑出蝦腸、略為拉平分數~沒有再久留,西環對於我這個九龍人實在有太多貪食、還是向下一個目標進發。🤔🤔
走在西環人生路不熟,又一次感謝港鐵帶領來訪這個小社區、

店內以車仔麵般形式剔選配麵種類, 再行配上湯底

價錢上麵食由HK$ 50至HK$78不等
亞參魚湯底配米粉及油麵
沒有再久留,西環對於我這個九龍人實在有太多貪食、

還是向下一個目標進發。🤔🤔
2017-02-02
2017-01-04 1079 瀏覽
好開心西環有一間食喇沙嘅餐廳。餐廳環境舒適,唔算好大,可以容納十幾人左右。由於我真係好想食喇沙,所以點咗細碗阿參海鮮喇沙湯配米粉。碗米粉上枱時的感覺很美,令人有急不及待想食既感覺。第一口會試嘅係個湯,湯暖暖的、很清、有點甜但帶點醬汁嘅酸味,反而感覺不到喇沙同海鮮味,碗米粉內有兩隻蝦、兩件豆卜、兩粒魚蛋、兩片魚片、芽菜、香料等,食到底時會見到沙甸魚碎。對一個愛好喇沙者而言,佢哋嘅湯底須要濃郁啲同辣啲。由於佢哋係試業期,依間店只係開至晚上六點,還有一樣事情要留意,有時同一時間會有幾個員工一字排企係門口度,令人感到有點抗拒,唔敢進入。
好開心西環有一間食喇沙嘅餐廳。

餐廳環境舒適,唔算好大,可以容納十幾人左右。

由於我真係好想食喇沙,所以點咗細碗阿參海鮮喇沙湯配米粉。

阿參海鮮喇沙湯(細)
2017-01-01
I've been here only once  but that's enough to determine that their prawn noodles comes close to the real  thing (a rarity in Hong Kong, believe me). The shrimp soup-base seemed less oily/rich than that other mainstay of Malaysian-Singaporean "mee", the Prawn Noodle Shop in Wanchai, and the chilli comes separately so you can tailor the spiciness  to your liking. Will update this post once I have a chance to try other dishes. Recommendation however: Hainanese chicken-rice loyalists should definitely refrain from sampling their rather Hong Kong-ized offering.
2016-12-17
  • Prawn noodles with pork