2020-11-23 106 瀏覽
同老婆&外母落樓下食飯,發現開左間亞金,再醒起原來我從未食過🤔⋯其實我內子好鍾意肉🦴茶,但今晚佢話好飽食唔落,所以只叫左✌🏻個🍜食。亞金係用📱scan QR落單,我直奔菜單一氣呵成點左4️⃣樣野,招牌叻沙,芽菜鮮🐮湯河,炸🦐餅同🦑通菜。落單後我又想試下佢地既南洋🥛茶,外母又想食炸🐔翼,咁加單啦~正當我準備再QR個陣,有個店員拎張🧾過黎,好nice咁同我講,原來招牌叻沙可以叫套餐,除左送油🥬同飲品,叫小食仲有優惠😵。之後我叫佢幫我執執張單,加埋杯奶🍵同雞翼。好快,佢就拎左張改好既🧾過黎,比之前貴左🖐🏻蚊雞,但多左3️⃣樣野,真係好神奇!🤣呢道啲服務好唔好就見仁見智,但呢個靚仔店員就真係好好人,唔怕麻煩幫我改🧾,幫我慳左幾十💰。請容許我係度大大聲嘉許呢位靚仔店員,俾個爆Like佢先!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

亞金招牌叻沙(滲滲)
炸🦐餅
香茅🐔翼
玻璃🦑通菜
南洋🥛茶
白灼時蔬

2020-11-12
亞金招牌叻沙(滲滲)
炸🦐餅
香茅🐔翼
2020-11-10 149 瀏覽
已經食過好多次,亦係我近排食午餐的飯堂, 今次帶埋屋企人一齊嚟試下, 星期日下午都唔算太多人, 午餐今次點輕易招牌喇沙滲滲$45、 香茅豬扒迷你喇沙滲滲$45、試鮮牛油咖央多士配迷你蕃茄米線$34、咖央多士$20、 凍咖啡$3、凍奶茶$3、 跟返熱南洋奶茶。 喇沙味香濃,滲滲是油麵加上米粉,一爽一腍的口感好豐富,吸了湯汁後跟香濃惹味,跟叻沙是絕配。 這裏的奶茶咖啡各有水準,鮮牛油咖央士味道更出色,用牛油混和咖央,濃郁而不膩。之前也食過幾次海南雞飯,味道都正!亞金是一間有水準的南洋茶室。

亞金是一間有水準的南洋茶室。

午餐
2020-11-10 123 瀏覽
終於可以六人一台食飯,所以今晚同屋企人一齊落樓下新都城新開嘅餐廳食!亞金精選套餐 - 四人餐 $398古老仔肉骨茶 大滲(一字骨、豬肚、豬手、腩肉):個人覺得肉骨茶味唔夠正宗,亦唔夠濃味,一般!不過啲肉都OK!阿甘小食拼盤(香茅雞翼、炸蝦餅、雞肉串燒、炸春卷):鍾意食蝦餅!同埋個雞肉串啲沙嗲幾好食!招牌阿甘無骨海南雞(半隻):海南雞好滑,不過覺得偏肥,同埋好多皮唔算啖啖肉!馬拉盞炒時蔬油飯4碗飲品4杯 :南洋奶茶極品好飲!實無死馬來咖喱牛腩配油酥餅:咖喱好食,牛腩都好淋!

亞金精選套餐 - 四人餐 $398

古老仔肉骨茶 大滲(一字骨、豬肚、豬手、腩肉)

阿甘小食拼盤(香茅雞翼、炸蝦餅、雞肉串燒、炸春卷)
:鍾意食蝦餅!同埋個雞肉串啲沙嗲幾好食!

招牌阿甘無骨海南雞(半隻)
:海南雞好滑,不過覺得偏肥,同埋好多皮唔算啖啖肉!

馬拉盞炒時蔬

油飯4碗

飲品4杯
:南洋奶茶極品好飲!實無死

馬來咖喱牛腩配油酥餅
:咖喱好食,牛腩都好淋!
2020-11-01
2020-10-19 212 瀏覽
茶記,冰室喺新都城越開越多。假日下午去咗《亞金南洋茶室》, 嘆吓南洋風味下午茶先!雖然係下午茶時間,但係見到推介海南雞飯 又忍唔住唔食喎。。個油飯好甘香軟熟唔油膩, 無骨嘅海南雞啖啖肉 夠嫩仲好有雞味!叫咗杯芒果沙冰就麻麻地, 非常人做嘅甜味和芒果味, 而且係過份甜。輕怡招牌亞金海鮮喇沙喇沙湯底唔會好辣, 唔算太濃郁有淡淡嘅椰香。配料豐富蟹柳, 蝦, 魷魚, 豆腐卜,魚角和半隻烚蛋。必試佢嘅『鮮油伽央多士』厚薄適中, 咖央醬充滿椰香😋, 融合鮮牛油 ~邪惡又美味!

茶記,冰室喺新都城越開越多。
假日下午去咗《亞金南洋茶室》, 嘆吓南洋風味下午茶先!
雖然係下午茶時間,但係見到推介海南雞飯 又忍唔住唔食喎。。

輕怡招牌亞金海鮮喇沙
喇沙湯底唔會好辣, 唔算太濃郁有淡淡嘅椰香。
配料豐富蟹柳, 蝦, 魷魚, 豆腐卜,魚角和半隻烚蛋。

2020-10-06 820 瀏覽
一年幾間新嘅冰室進駐將軍澳, 好不熱鬧。这間『亞金南洋茶室』則以南洋特色美食作賣點。新裝修夾雜港式茶餐廳和星加坡風貌, 卡位也有 膠板間隔著, 即使餐廳坐滿人感覺 也冇咁親密,放心食~手機scan qr code 下單, 方便簡單。『輕怡馬來特色蝦麵』 下午茶餐蝦麵嘅精髓就喺個蝦湯~ 呷一啖味道鮮甜,蝦味濃郁。 除咗蝦,仲有蟹柳,雞蛋和豆卜, 豐富美味, 油麵啱啱好唔會索曬啲湯~『輕怡招牌海鮮喇沙』下午茶餐南洋代表美食梗係要試, 湯底濃郁得來唔会死咸,有鮮味,入囗好重椰香, 唔辣唔嗆喉, 都算係幾溫和的喇沙~ 揀咗摻摻- 油麵拼米粉, 雙重口感, 經典嘅組合~ 看看餐牌註明原來辣度可以 自由選擇, 中辣大辣也可。這杯南洋奶茶, 如果冇輸入要小甜 ,注意係非常之甜~ 充滿濃郁煉奶, 係當地人嘅口味!芒果沙冰, 揀選"正常" 甜度, 感覺也非常重手,而且芒果 味道比較人做feel ~一直想試佢哋肉骨茶, 這款下午茶配米粉, 湯底 藥材味唔算好濃郁, 而且應該有嘅蒜味也並不突出。 有數條一字骨和豆腐卜 感覺也很豐富。『椰汁紅豆冰』紅豆軟熟香甜, 奶味比較重椰汁味欠奉。『玻璃魷魚通菜』水魷魚同

一年幾間新嘅冰室進駐將軍澳, 好不熱鬧。
这間『亞金南洋茶室』則以南洋特色美食作賣點。

手機scan qr code 下單, 方便簡單。
輕怡馬來特色蝦麵

『輕怡馬來特色蝦麵』 下午茶餐

輕怡招牌海鮮喇沙

『輕怡招牌海鮮喇沙』下午茶餐
看看餐牌註明原來辣度可以 自由選擇, 中辣大辣也可。

椰汁紅豆冰

『椰汁紅豆冰』
紅豆軟熟香甜, 奶味比較重椰汁味欠奉。
玻璃魷魚通菜

『玻璃魷魚通菜』
水魷魚同通菜係完全靠淋上的醬汁吊味~ 是否亞參醬? 酸酸辣辣的但又唔太濃味。

『南洋魚丸湯』
加配的小食, 魚丸Q彈爽囗, 有點似潮州魚蛋。

咖央鮮油多

吃畢已相當滿足, 但也忍不住叫一客『咖央鮮油多』作結! 多士係傳統嘅薄麵包, 烤得脆口👍😋, 好怕好厚但又唔夠軟熟嘅厚多士~
咖央醬和鮮牛油融合, 雖則邪惡,也實在太美味😋👍 不自覺吃了兩件

輕怡馬來特色蝦麵
輕怡招牌海鮮喇沙
咖央鮮油多
2020-10-04 245 瀏覽
見到新開諗住幫襯點知就失望到呢…叫咗招牌亞金無骨海南雞飯,無骨海南雞配地道叻沙同蝦餅撈檬。海南雞飯雞唔滑好"一鞋",飯冇味又硬,好似食隔夜冷飯咁。蝦餅撈檬一樣冇味,好似食清水煮過嘅一樣。明明叫無骨海南雞但嚟到係有骨,完全仲伏。店舖環口境唔舒服,感覺唔清潔。其實等咗半個鐘冇食物,問店員情況但店員態度極差,只係話煮緊等吓啦!
2020-09-28 355 瀏覽
星期日訓醒同屋企人到附近新開的亞金南洋茶室,星期日都有下午茶餐餐廳門面不大,但餐廳內原來有很多座位,空間感足夠下午茶有輕怡份量,也有正常份量的選擇,也可以加小食無骨海南雞飯 - 下午茶價錢有正常份量很抵食,有湯和海南雞的必食醬料雞肉是無骨的,而且非常嫩滑,配上醬料吃十分惹味輕怡一字骨肉骨茶 - 雖然是輕怡份量,但也有一整煲上。有一字骨,雞腳,豆卜和油炸鬼主角肉骨茶是非常香濃的藥材味,一字骨肉質非要軟腍入味輕怡亞參叻沙 - 是輕怡份量,最岩是下午茶。有沙甸魚,豆卜,蟹棒和魚片最精髓是湯底,非常濃郁亦帶點微辣,令我吃不停口炸蝦餅 - 熱騰騰的,炸得白脆可口玻璃魷魚通菜 - 這個醬料超惹味的,還有份量不少的魷魚,十分有咬口飲品跟餐點了冬瓜檸檬薏米水,和芒果沙冰特飲,都不會很甜,十分解渴這間餐廳下午茶種類多,有輕怡和正常份量選擇,食物質素也很高,十分抵食

餐廳門面不大,但餐廳內原來有很多座位,空間感足夠

下午茶有輕怡份量,也有正常份量的選擇,也可以加小食

無骨海南雞飯

雞肉是無骨的,而且非常嫩滑,配上醬料吃十分惹味

輕怡一字骨肉骨茶

主角肉骨茶是非常香濃的藥材味,一字骨肉質非要軟腍入味

輕怡亞參叻沙

最精髓是湯底,非常濃郁亦帶點微辣,令我吃不停口
炸蝦餅

炸蝦餅 - 熱騰騰的,炸得白脆可口

炸蝦餅
2020-09-25 239 瀏覽
晚飯光顧了在家附近的餐廳,店鋪光潔亮麗,環境不錯,坐得很舒服。餐牌選擇多,重點是價錢相宜,也不收加一,半價可以加特色餐飲。肉骨茶是馬來西亞風味的,帶濃濃的藥材香氣,愛吃肉骨茶的不可錯過。配料很豐富,一字骨多肉,而且肉質軟腍,煮得入味,豬手和雞腳膠質豐富,口感豐富。當然少不了肉骨茶的精髓-油條,油條沾滿湯汁,美味非常。蝦餅撈檬份量多,配特調魚露清新醒胃。蝦餅爽口彈牙,頗為厚身,炸得香脆乾身,口感一流,配上甜酸醬就更惹味。咖喱牛腩配酥油餅,咖喱有一點辣,但有椰汁中和的關係,也很容易入口。牛腩筋肉相連,肥瘦適中。豆卜薯仔和咖哩汁也很配合。脆皮豆腐外脆內軟,熱辣辣夠香口惹味。飲品點了芒果沙冰和椰汁涼粉冰,椰汁涼粉冰很足料,加了大量椰漿。芒果沙冰加了一點點橙汁去提味,有新鮮感,味道清新。

當然少不了肉骨茶的精髓-油條,油條沾滿湯汁,美味非常。

蝦餅撈檬份量多,配特調魚露清新醒胃。

牛腩筋肉相連,肥瘦適中。豆卜薯仔和咖哩汁也很配合。

脆皮豆腐外脆內軟,熱辣辣夠香口惹味。
2020-09-23
2020-09-08 270 瀏覽
一向都喜歡吃星馬的食物,亞金南洋茶室新開張,迫不及待來試試。店內地方不少,平日中午有大量座位。侍應提供wifi密碼,二維碼給顧客自助下單。咖哩牛腩飯,豆卜,薯仔,洋蔥,牛腩,咖哩偏甜不辣,但餐牌上標示有2個火焰的辣度。亞參叻沙,可選大,中,小辣。湯底酸酸的,就算選了小辣,辣味也蓋過了所有味道,米線又煮得太稔,有少少失望。蟹棒帶出甜味,魚片頭,豆卜一般,有菠蘿,青瓜絲,生洋蔥等配料。玻璃魷魚通菜,材料新鮮,但味道只靠魷魚上面的醬,不過不失。

玻璃魷魚通菜,材料新鮮,但味道只靠魷魚上面的醬,不過不失。

2020-09-08
2020-09-02 425 瀏覽
見佢新開打算去幫襯下,叫咗個扎肉雞絲喇沙米粉,點知返到屋企打開係扎肉雞絲湯米線,激死。俾錢時係$62 (我堅持唔要嘢飲,但收銀聲稱熱飲是免費的,咁我就叫咗一杯熱檸水),而外賣自取八八折,買單係$56。但係餐牌寫明單點係$56 ,我拎咗佢張外賣紙,所有扎肉雞絲嘅產品都冇$62,似乎係提高左個價格,再八八折,大家俾錢時留意一下。撇除價錢,個米線及湯底係幾好食嘅,雞湯好濃郁,雞絲亦都好滑,扎肉就切得太簿太碎,所以就唔係好食到扎肉嘅味道。而份量並不是太多,午餐以一個女士黎計其實是可以,男士就應該唔夠飽。

扎肉雞絲米線
扎肉雞絲湯米線