2021-03-21 110 瀏覽
在新都城逛街逛到肚餓,想吃海南雞,上網查了一下這家的海南雞評價還不錯。餐廳主打南洋料理,裝修簡約傳統。碗筷都很有特色,很復古😂。無骨海南雞配南洋番茄湯米 $66無骨海南雞不需要自己吐骨,大大增加了食慾,而且雞肉鮮嫩,外皮Q彈,醬汁都很很不錯👍。輕怡檳城炒貴刁(下午茶) $48沒想到下午茶餐都可以這麼大份,貴刁炒得不算油膩,入口很香,而且配料很多。有魷魚蝦及大量洋蔥芝麻和豆芽,混合起來很好吃。星加坡摩摩喳喳 $35有芋圓紅豆涼粉及椰奶,點了小甜,結果發現不夠甜,果然糖水還是要甜的才好吃,後來自己點了一杯椰汁冰沙倒進去,才覺得夠甜夠好吃🤣。香茅雞翼 $18雞翼炸得很香很入味而且不油膩。青瓜手撕雞 $35手撕雞混合了青瓜芝麻的味道後感覺很清新,忍不住一口接一口😜。

無骨海南雞配南洋番茄湯米 $66
無骨海南雞配南洋番茄湯米

輕怡檳城炒貴刁(下午茶) $48
輕怡檳城炒貴刁(下午茶)

星加坡摩摩喳喳 $35
椰汁冰沙

香茅雞翼 $18
雞翼炸得很香很入味而且不油膩。
香茅雞翼

青瓜手撕雞 $35
青瓜手撕雞
芒果冰沙

2021-03-20
2021-03-19 372 瀏覽
疫情下又諗起檳城旅行的日子,那年去探朋友,友人熱情招待,介紹當地美食,好懷念啊!聽說將軍澳新都城亞金南洋茶室(新開的),太好喇,今晚就解解鄉愁先,這兒環境佈置真的像馬來西亞,好靚,侍應生有禮貌招待,冷氣都好夠凍,menu 是使用QR code點菜的好方便。👍我們三人行都選套餐吧!因為好豐富呢!選擇晚飯套餐~有飯油菜和飲品😋我最喜愛嘅一字骨肉骨茶~嘩,入口好香濃蒜香味馬來西亞嘅肉骨茶, 一字骨又淋,仲有雞腳和豆卜。亞金去骨海南雞飯~海南雞好軟滑,雞味好新鮮呀!亞金招牌喇沙滲滲湯麵~呢個味道好似去了當地咁,喇沙香料濃郁, 椰香味重,看似好辣其實不太辣,有蝦 /蟹柳 /魚片 /墨魚圈 /好多配料呀。👍油菜好清淡只是加小許醬油。👍套餐可全部升級半價飲沙冰,超正。芒果沙冰/椰汁紅豆冰/椰香沙冰重有亞金小食拼盤~有雞翼 /春捲 /雞串燒 /蝦餅 /各4件全部都好新鮮,炸得好香脆,入口索索聲,熱辣辣, 再點埋秘製嘅甜酸醬好醒胃。👍總結~疫情下好似去了旅行食美食呢!好開心。

我們三人行都選套餐吧!因為好豐富呢!

選擇晚飯套餐~有飯油菜和飲品😋

我最喜愛嘅一字骨肉骨茶~

亞金去骨海南雞飯~

海南雞好軟滑,雞味好新鮮呀!

亞金招牌喇沙滲滲湯麵~

油菜好清淡只是加小許醬油。👍

套餐可全部升級半價飲沙冰,超正。

芒果沙冰/椰汁紅豆冰/椰香沙冰

重有亞金小食拼盤~

總結~疫情下好似去了旅行食美食呢!好開心。

2021-03-15
  • 亞金招牌喇沙麵
  • 亞金去骨海南雞飯
  • 一字骨肉骨茶
  • 亞金小食拼盤
最近對海南雞有點熱愛,基本上凡有海南雞的地方,我都會忍不住要試試,這次就來到「 亞金南洋茶室」開餐。說實,每次經過亞金,在門外排隊的人都非常多,皆因 價錢超級親民,選擇極多,幸好這天我早早攞飛,所以等了約10分鐘就可以入座。餐廳是以QR code自行下單,不過,正常我們準備scan時,餐廳經理主動為我會落order,感覺貼心。招牌AKAM無骨海南雞飯來這裏就是為了試試它們的海南雞,雞件的份量正常,而雞肉挺厚身,雞皮口感爽脆,雞肉肉質滑溜多汁,雞味重,蘸上三色醬汁會令鮮味大大提升,個人認為挺好吃的,值得一試。輕怡一字骨肉骨茶雖然是下午茶餐,但份量挺大,肉骨茶入口帶有藥材香味,味道不會過淡,一字骨吸收了滿溝藥香,變得超入味,肉質爽脆,佐飯一流。玻璃魷魚通菜通菜口感非常幼嫩,入口爽脆,而玻璃魷魚本身沒有任何味道,但加了點點辣醬後,變得很惹味,推介!肉鬆煉奶油酥餅酥皮口感香脆,內裏放了大量肉鬆,灑上煉奶後,入口鹹中帶甜,非常特別。炸蝦餅蝦餅入口脆卜卜,不會有厚厚的重漿粉感覺,而內層蝦肉結實爽彈,點上酸甜醬,讚~飲品點了3杯,分別是檸檬薏米水、芒果沙冰及南洋奶茶, 檸檬薏米水味道清新,甜度不高,

招牌AKAM無骨海南雞飯

輕怡一字骨肉骨茶

肉鬆煉奶油酥餅

炸蝦餅

飲品點了3杯,分別是檸檬薏米水、芒果沙冰及南洋奶茶, 檸檬薏米水味道清新,甜度不高,感覺健康;芒果沙冰入口透心涼,味道酸酸甜甜,可以幫助消化;3款飲品當中,個人最愛南洋奶茶,因為奶茶口感幼滑,茶味香濃,很好喝~

星加坡摩摩喳喳
這個糖水非常足料,內裏放了芋圓、涼粉及紅豆等,芋圓口感超煙韌,涼粉透心涼,紅豆甜美,配上牛奶來吃,很好味。

榴槤波波
榴槤波波外層炸至金黃,入口酥脆,內裏帶點煙韌,配合軟滑香甜的榴槤肉,100分。
2021-03-13
下午茶
超抵食茶餐 味道性價比都很不錯~~~星期五咁啱有事去將軍澳嗰邊做嘢做完嘢之後 又未到晚餐時間 但係又有啲肚餓 就去咗附近嘅呢一間冰室度食個下午茶e肚 佢哋嘅餐牌選擇幾多 睇完餐牌之後 我同同事就叫咗檳城炒貴刁 同埋碌冧香茅豬扒 之後再叫咗個越式撈檬 同埋鮮油咖央多士 最後再嚟多個白玉仙草~~~不得不說佢哋個下午茶套餐真係超抵份量幾乎同平時嘅晚餐一樣 但係 價錢就非常之平~~~檳城炒貴刁炒得唔係好油膩 乾身得來又夠入味 我同同事都食唔停口 之後就係香茅豬扒 豬扒嘅份量非常之多 好在我同同事都係愛肉嘅人 加上佢個調味又真係做得幾到位 所以我哋最後都消滅晒佢~~~而撈檬就做得好輕盈 成個感覺食完好清新 減低左食雞翼又食豬扒嘅罪惡咁 雞翼好香脆 中間嘅肉就好嫩 食落有少少牛油香~~~鮮油咖央多士而係高質之作 個多士包味好出 中間大大塊牛油 雖然邪惡但係又真係停唔到 ~~~最後就係白玉仙草 所謂嘅白玉其實就係小丸子 軟糯口感 非常正 加埋清爽涼粉 食完之後令到成餐嘅油膩感全消 高質~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥亞金南洋茶室 (將軍澳)將軍澳欣景路8號新都城中心二期高層地下UG051H號舖
超抵食茶餐 味道性價比都很不錯
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
亞金南洋茶室 (將軍澳)
將軍澳欣景路8號新都城中心二期高層地下UG051H號舖
2021-03-12 105 瀏覽
老婆話想食海南雞飯,咁啱係開將軍澳呢頭做嘢,就係呢一間冰室買外賣返去比佢食,下午茶時間黎到,都幾多人,望一望餐牌即刻知道點解,因為價錢真係好平海南雞油飯:一隻海南雞,配上兩盒大大盒油飯,返去兩個小朋友都可以食,海南雞好滑,而且醬汁好齊,啲飯嘅雞油味亦都好重 係高質👍白玉仙草:小朋友鍾意食甜品就叫多兩個仙草甜品比佢哋食,仙草切得細細粒,好容易入口,調味啱啱好,唔會太甜,仲有椰果喺入邊,好有咬口 豬扒越式撈檬:豬扒超級大塊,上面滿佈我最鍾意嘅蔥油,撈檬亦都好清新 ,有好多青瓜絲同紅蘿蔔絲,老婆最近減肥 食撈檬就最啱,佢話卡路里夠晒低,而我就食上面塊豬扒😂,成家都非常滿足啊!

海南雞油飯:

白玉仙草:

豬扒越式撈檬:
2021-03-05 98 瀏覽
今日休息來將軍澳寶琳站的新都城商場行街街濕平🥰順便來亞金南洋茶室嘆我最愛的叻沙😋😋輕怡招牌叻沙✨一碗有2種口感,一粗一幼,係我食過最正宗的,個湯底好濃好重椰香味👍麵身就相當爽滑彈牙👍而且材料非常豐富,有魚片頭、蝦、蟹棒、魷魚圈、豆卜等等....👍輕怡檳城炒貴叼✨熱騰騰的份量十足,又夠鑊氣,唔會一嚿嚿及唔會太油膩,配料又多👍👍玻璃魷魚通菜✨🦑當勁爽脆的魷魚遇到自家秘製的醬汁時,就真係好食到難以形容✌️炸蝦餅✨好香蝦味好彈牙😋香茅雞翼✨炸得好酥脆
炸蝦餅✨好香蝦味好彈牙😋
香茅雞翼✨炸得好酥脆
2021-03-05 116 瀏覽
家人生日,唸住油塘新開小店,試吓食招牌串燒拼盤,除左炸蝦🍤餅較好食,每款都有4件,串燒燒得過火,乾身🥵春卷之餡是菜絲,雞翼都有味;拼盤算係可以招牌叻沙滲滲,即係一半油麵+一半米粉,口味唔夾;個人認為油麵配叻沙較好味所謂招牌唔覺有餸,睇返其他店舖之相好似欠半只雞蛋🥚(好肯定影相時未食)除咗兩隻蝦,1條蟹柳,好似無乜餸😓咖哩牛腩得3-4件,其餘薯仔🥔,仲有2件牛牛腩超大舊肥豬肉,即係食唔到😡😡🤬可以揀椰醬飯,蔥油餅,無唸過蔥油餅咁細件,仲唸住包住舊牛腩食😓椰汁珍多冰,珍多冰超難食埋單$287⋯⋯我就覺得唔抵係因為難食,無下次😞😞😞😞落單個app真係麻麻,先進d俾埋圖or search code會清楚,簡單😣
家人生日,唸住油塘新開小店,試吓食

春卷之餡是菜絲,雞翼都有味;拼盤算係可以
串燒拼盤

招牌叻沙滲滲,即係一半油麵+一半米粉,
口味唔夾;個人認為油麵配叻沙較好味
除咗兩隻蝦,1條蟹柳,好似無乜餸😓
無餸招牌叻沙滲滲

咖哩牛腩

超細塊蔥油餅

椰汁珍多冰,珍多冰超難食
超難飲椰汁珍多冰

埋單$287⋯⋯我就覺得唔抵係因為難食,無下次😞😞😞😞

2021-02-23
慶祝紀念
生日
2021-03-02 77 瀏覽
經過見到呢間新開張沒多久的餐廳,細看餐牌見有肉骨茶同喇沙麵,係呢區都唔多有呢種類型食物,故都入去嘗嘗味道如何先😘。#一字骨肉骨茶套餐配有白飯跟油炸鬼,肉骨炆得夠火候,瘦嘅比例較多,啱晒我怕肥人仕食用,肉骨茶用上砂煲上菜,湯底濃郁熱辣辣的好好飲啊。飲過後真係覺得幾正🤭,好飲過個d要排一輪隊進入個些😝。#無骨海南雞米線(+$10轉髀🍗)無骨海南雞係佢鋪頭招牌菜,轉了雞髀啖啖肉,滑嘟嘟的很正,可配搭喇沙或米線類別,啱晒今晚唔想食飯嘅朋友。#咖喱牛腩 (轉薄餅)咖喱味香濃,牛腩炆得淋又入味,簿餅放入咖哩汁中索晒咖哩精華,食到舔舔脷🥳。

#一字骨肉骨茶
飲過後真係覺得幾正🤭,好飲過個d要排一輪隊進入個些😝。

#無骨海南雞米線
(+$10轉髀🍗)

#咖喱牛腩 (轉薄餅)
2021-02-22 63 瀏覽
直接戲玉海南雞叻沙海南雞算滑,但唔好地方係雞亦尖仲有黑毛,見到都唔開胃...味道黎講唔太咸但夠味。叻沙就味道濃郁,好食!肉骨茶肉骨茶個味道唔錯,但略嫌一字骨太柴皮,味又唔夠入味但肉已柴皮,油炸鬼太多油,反而雞腳有3隻,一字骨都係3件有點唔太夠喉...整體而言,湯多過肉...可以不試餐飲方面,正常過正常題外話,餐廳辣椒油用獨立包裝,方便得黎又乾淨,而且用綿香出品,大家可以一試........ .... ..
直接戲玉

海南雞叻沙
叻沙就味道濃郁,好食!

肉骨茶

餐飲方面,正常過正常

肉骨茶
2021-01-03 182 瀏覽
今日6:30先至叫外賣晚餐,竟然異常的快,只係四個字就送到上嚟,我嗌左兩個飯,一個係雞扒椰漿飯,一個係招牌海南雞飯。個雞扒椰漿飯,個雞扒都幾香口,佢唔係脆卜卜嗰隻,係好入味醃咗嘅雞扒,個椰漿飯,好有椰漿味,個飯仲有啲好香脆嘅魚仔乾同花生配搭,我覺得好好味。個海南雞飯都屬於中上,個雞油飯都唔錯,海南雞就份量都屬於多,但肉質唔算太滑,有少少硬,我反而鍾意佢配搭嘅嗰個餐湯,幾香口,但係個蘿蔔就煲得唔夠淋。

雞扒椰漿飯
海南雞飯
雞扒椰漿飯
海南雞飯
2020-12-29 148 瀏覽
今日在將軍澳逛完商場後便吃個下午茶,很久沒有吃南洋美食的被亞金南洋茶室的茶餐所吸引,於是入來一嚐。餐廳較满座,座位舒適,服務週到。下午茶套餐很豐富抵食,我和朋友都各叫了一個餐。輕怡招牌亞金喇沙 滲滲湯底惹味香辣,喇沙味道濃郁,帶有淡淡的椰香,滲滲有幼麵和米粉,口感爽滑彈牙,掛湯美味。配料豐富,有蝦,豆卜等,嫩滑鮮甜。輕怡馬來咖哩牛配白飯咖哩是必吃之選,濃郁美味,帶微辣,十分惹味。牛腩炆得鬆軟嫩滑,牛肉味濃郁,配白飯吃味道一流。南洋魚丸湯熱騰騰,湯底清甜鮮美,口感清新,魚丸特別彈牙,是手打魚丸,鮮甜彈牙,魚香味濃郁。肉鬆煉奶油酥餅香酥而脆口,餅皮煙韌美味,夾有肉鬆和香甜煉奶等,味道好配搭。鮮油咖央多士多士香脆美味,外脆有軟,麵包味香甜,鮮牛油和咖央較香甜,食落滑溜美味,口感層次豐富。熱南洋奶茶和港式奶茶不同,南洋奶茶的茶底也很滑溜細密,奶滑香甜,香氣撲鼻。

輕怡招牌亞金喇沙 滲滲

輕怡馬來咖哩牛配白飯

南洋魚丸湯

肉鬆煉奶油酥餅

熱南洋奶茶
2020-12-17 112 瀏覽
今日去將軍澳新都城探朋友,之後一齊去商場食飯,佢帶我去亞金南洋茶室食飯,餐廳主打地道的馬來西亞菜,抵食又好味!手機落單,方便快捷。呢度啲晚餐套餐好抵喎!奉送指定冷熱飲品和蔬菜。南洋奶茶、美祿。招牌亞金無骨海南雞配油飯,雞隻剛好熟透,均匀入味,雞皮薄滑,雞肉冇骨,入口軟滑又有肉汁,油飯也一絲不苟,口感煙韌軟糯,盡吸雞湯精華。檳城炒貴刁用蝦仁、魷魚、臘腸、肉鬆等,抄得夠味夠鑊氣,河粉滑滑的,乾身唔油膩。亞甘招牌叻沙,有唔同麵底揀,我揀咗滲滲,配搭就是油麵加米粉,滲滲掛湯力十足,加上爽口鮮甜既蝦、蛋、豆卜、蟹柳、芽菜 , 還有椰香味重,鮮香濃郁的喇沙湯底, 十分豐富足料的麵!馬來特色魚片頭蝦麵,湯底係將蝦頭、蝦膏、蝦油及蝦米炒香,再放入大量豬骨、雞骨熬製,十分香濃。鮮甜無比,香味濃郁,油麵和豆卜吸咗湯的精華,味道濃厚的蝦鮮香,另外魚片頭亦好爽口。星加坡摩摩喳喳,是一道南洋甜品,味道香甜有椰香味!
南洋奶茶、美祿。
星加坡摩摩喳喳,是一道南洋甜品,味道香甜有椰香味!
2020-12-15 77 瀏覽
今日去咗寶琳新都城行街,行到攰攰地,見到有間亞金南洋茶室,朋友話好耐冇食東南亞野食,所以入咗去試一試。餐廳好high technology ,可以用手機落單,唔驚落錯單,又可以check返落咗咩單。我地叫咗無骨海南雞配蕃茄湯米線($66)好大碗米線,蕃茄味好濃厚細滲配白飯($78)肉骨茶味好香,好足料,排骨都好入味,抵讚👍南洋抄雜菜($50)色彩繽紛,見到都開胃。皮蛋豆腐($32)熱檸檬薏米水 椰汁紅豆冰

我地叫咗無骨海南雞配蕃茄湯米線($66)
好大碗米線,蕃茄味好濃厚

細滲配白飯($78)
肉骨茶味好香,好足料,排骨都好入味,抵讚👍

南洋抄雜菜($50)
色彩繽紛,見到都開胃。

皮蛋豆腐($32)

椰汁紅豆冰
2020-11-29 105 瀏覽
今天和朋友來了新都城中心濕平,她提議到亞金南洋茶室吃晚飯,她想吃下南洋口味,便當去了旅行啊我們大約六時半到達,入座後,便研究一下餐牌。這個大滲配白飯及油條二人餐,是朋友的飛弗,果然是真材實料!湯底非常濃郁,上枱時已聞到陣陣的藥材香味,配料亦豐富,有一字骨、豬肚、豬手、腩肉及雞腳,炆得好入味,送飯一流,吃後有點暖身的感覺雞肉串味道非常地道,雞肉細嫩,醬汁入味脆皮豆腐外脆內軟,非常惹味肉鬆煉奶油酥餅口感很好,入口香脆,煉奶甜甜地,肉鬆就鹹鹹地,令人感到很滋味榴槤波波很有驚喜,入口充滿榴槤味,真材實料,吃完有齒頰留香的回味呢!

我們大約六時半到達,入座後,便研究一下餐牌。
雞肉串味道非常地道,雞肉細嫩,醬汁入味
脆皮豆腐外脆內軟,非常惹味
2020-11-28
2020-11-27 774 瀏覽
今天做完運動接著又逛商場,接近兩點鐘才用午膳,肚餓遇上美食,自然要大快朶頤。在「亞金南洋茶室」不可錯過鮮油咖央多士,咖央令甘香的多士層次更提升!我比較少吃撈檬粉,今次要嘗試的炸蝦餅撈檬粉賣相不錯,撈檬粉;像撈起!好意頭!爽爽的檬粉、合味道酸汁,配合清爽多款蔬菜絲,令胃口大增。炸蝦餅有蝦鮮、爽口彈牙又香脆,又是每次必吃!我很喜歡這款較濃稠的熱檸檬薏米水,除了檸檬切片與薏米,還有糖冬瓜。朋友的無骨南海雞地道喇沙也很吸引,我嘗的雞翼也是退了骨,皮滑肉鮮很美味,喇沙湯微辣可口。朋友選擇熱美祿 魷魚通菜,是每次我們必選的小食,爽口水魷魚遇上美味辣椒油,簡單又愛歡迎的美食。朋友還想多嘗炸蝦餅,加追一份,滿足口腹之慾。 大大碗可以分享的黑白配,我們剔「少甜」,甜度很適合,紅豆夠綿,吃得很有滿足感!

炸蝦餅撈檬粉

爽爽的檬粉、合味道酸汁,配合清爽多款蔬菜絲,令胃口大增。

炸蝦餅撈檬粉

炸蝦餅有蝦鮮、爽口彈牙又香脆,又是每次必吃!

朋友選擇熱美祿

玻璃魷魚通菜

朋友還想多嘗炸蝦餅,加追一份,滿足口腹之慾。

黑白配
2020-11-27