2022-10-17 308 瀏覽
最泰的全天候早午餐店內裝潢非常的有泰感,店外也是瞬間很像置身來到了泰國街道旁的一間網美早午餐店..當然這間除了顏值以外餐點也是相當的不錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)創意泰式早午餐!喜歡泰式的朋友基本上在每個時段都可以享用到非常不錯的泰式料理😍算是滿平價的早午餐..於是今天不小心點滿整桌後 那麼高cp值的創意泰式早午餐就直接進入介紹了!🔔今天最愛的是 #椒麻雞 套餐餐點包含一碗白飯加4道副菜..飽足感可以說是直接拉滿!副菜部分也都不馬虎非常下飯好吃!令人意外是打拋豬也是副菜之一😳!主餐部分調味也算是非常到位!#綠咖哩+拉餅拉餅香氣非常足超好吃!越嚼越香配上綠咖哩中和掉一點咖喱的膩感越嚼越香🥲到現在還有點難忘..可惜點太多吃不完!#月亮蝦餅 但在早午餐點了起碼不會讓妳失望#泰式板烤雞磚餅老實說這道看起來比較美式也很像熱壓吐司..味道不差..突然被拉回現實的感覺(還我泰國!🤣喜歡吃磚餅的話不妨也可以點來吃一下!😋😋飲料部分紅糖奶&泰式奶茶都算非常經典的兩杯泰式飲品整體會再會回訪!餐點選擇非常多樣化!要分好幾次才能把這間餐廳吃透!建議收藏起來慢慢吃!
最泰的全天候早午餐

創意泰式早午餐!
喜歡泰式的朋友基本上在每個時段
都可以享用到非常不錯的泰式料理😍

算是滿平價的早午餐..
於是今天不小心點滿整桌後

那麼高cp值的創意泰式早午餐
就直接進入介紹了!🔔

今天最愛的是 #椒麻雞 套餐
餐點包含一碗白飯加4道副菜..
飽足感可以說是直接拉滿!
副菜部分也都不馬虎非常下飯好吃!
令人意外是打拋豬也是副菜之一😳!
主餐部分調味也算是非常到位!

#綠咖哩+拉餅
拉餅香氣非常足超好吃!
越嚼越香配上綠咖哩
中和掉一點咖喱的膩感越嚼越香🥲
到現在還有點難忘..可惜點太多吃不完!

#月亮蝦餅
但在早午餐點了起碼不會讓妳失望

#泰式板烤雞磚餅
老實說這道看起來比較美式也很像熱壓吐司..
味道不差..
突然被拉回現實的感覺(還我泰國!🤣
喜歡吃磚餅的話不妨也可以點來吃一下!😋😋

飲料部分
紅糖奶&泰式奶茶
都算非常經典的兩杯泰式飲品

整體會再會回訪!餐點選擇非常多樣化!
要分好幾次才能把這間餐廳吃透!
建議收藏起來慢慢吃!
2022-09-20 311 瀏覽
今天因為一點事情要到寶林,原本約了朋友一起去。但他忽然有時不能陪我去。所以我就在新都城這邊隨便找一些便宜的食店吃午餐。我找到了這間亞金南洋茶室,才知道是連鎖的店。下單的app很接近金x冰室。我進到去的時候,可能是午市的關係,沒有什麼位置。幸好有一張四人桌,而店員又沒有帶位也沒有阻撓我一個人坐4人位,所以我就坐了。我點了一個南洋牛腩咖哩,味道而言,我覺得有6-7分。在這些連鎖店吃到這個分數我認為已經可以接受。但是我頭一次看到有人會加豆卜去煮咖哩,感覺很不夾超級奇怪。
今天因為一點事情要到寶林,原本約了朋友一起去。

我找到了這間亞金南洋茶室,才知道是連鎖的店。
下單的app很接近金x冰室。

我進到去的時候,可能是午市的關係,沒有什麼位置。

我點了一個南洋牛腩咖哩,味道而言,我覺得有6-7分。
在這些連鎖店吃到這個分數我認為已經可以接受。
但是我頭一次看到有人會加豆卜去煮咖哩,感覺很不夾超級奇怪。
2022-09-11
2022-09-08 343 瀏覽
早前於旅發局賞賞你活動中拎咗張亞金南洋茶室晚市食滿150元減20元優惠券,今晚就去試一試。七點十五分去到見唔多人,可以即時入座坐低即時望下餐牌有乜撰擇先,有各式各樣套餐及精選小菜二人套餐,仲有南洋、越南及泰國食物可供選擇。決定叫兩個經濟實惠嘅東南亞精選套餐再追加個小食。首先上檯嘅喺佢地嘅招牌海鮮叻沙,碗叻沙唔多夠湯,要叫佢加多啲叻沙湯,首先試下啖湯,湯頭好鮮甜,飲得出喺用大量蝦売 淆製而成,米粉同油麵份量都幾多下,蝦有兩隻,尤魚圈兩件,魚片3塊,豆卜三件,還有蟹棒及半隻烚蛋,都算足料,好味!第二個套餐喺香茅豬扒河粉,追加小食喺玻璃尤魚通菜,豬扒醃得味道唔錯,通菜就有啲老,尤魚都好爽口。

七點十五分去到見唔多人,可以即時入座

2022-09-08
用餐優惠
優惠券
  • 招牌海鮮叻沙
2022-08-28 262 瀏覽
亞金好似好多商場都有分店,今日又係樓下食個輕食先去游水,下午茶都有個類似肉骨茶既野,叫做一字骨,我改左用米粉底,湯底都係有啲藥材味,餸都唔少架雖然係下午茶😂,不過其實最好味係啲芽菜,又夠粗又夠爽口仲要夠入味添、另外我叫咗個魚片頭喇沙滲滲,喇沙湯底用咗好多椰奶,雖然係好香但係飲完個湯好有罪惡咁🥲,哩碗相對啲餸比較少,下午茶來講個份量叫做OK啦。
2022-08-11 275 瀏覽
亞金南洋茶室平時多數嚟食午餐,今次就試下晚餐。我哋叫咗個二人套餐,但實在太肚餓,就決定加多$58要多一個小菜。-------------------------晚市二人套餐 $158豉汁原條蒸魚今日嘅係蒸魚係倉魚,蒸嘅火候啱啱好,魚幾新鮮都幾滑。加埋啲豉油蔥花,正 👍鹹蛋蒸肉餅有成粒鹹蛋黃係中間,蛋黃好香。肉餅厚實,鹹蛋白沾滿肉餅,配白飯一流魚香茄子煲 +$58茄子好食,唔會煮到淋得濟或者太生。魚香超惹味,有少少辣,簡直白飯殺手。但個人覺得鹹左少少。南洋奶茶 (煉奶底)次次嚟到必叫嘅餐飲,哩杯同普通奶茶唔同,茶味好出,配埋煉奶底,令成杯奶茶更加細滑 ❤-------------------------亞金南洋茶室地址🎈將軍澳欣景路8號新都城中心二期高層地下UG051H號舖
亞金南洋茶室

-------------------------
晚市二人套餐 $158
豉汁原條蒸魚

鹹蛋蒸肉餅

魚香茄子煲 +$58

南洋奶茶 (煉奶底)

-------------------------
亞金南洋茶室
地址
🎈將軍澳欣景路8號新都城中心二期高層地下UG051H號舖
2022-08-04 187 瀏覽
這間餐廳位於寶琳大型商場之內,鄰近地鐵站,十分方便快捷,這間餐廳主打的當然就是南洋美食,我也十分喜愛。餐廳裝潢方面,十分簡潔,但座位舒適又寬敞,加上冷氣充足,夏日炎炎之下也無須懼怕。至於食物方面,這天我挑選的就是海南雞飯,喜愛海南雞飯的原因,當然就是愛上了油飯,每一家餐廳也有獨特的味道,正好體會得到餐廳的細心,海南雞方面,同樣無骨,入口香滑,雞味濃郁,真的不錯。另外,湯品方面,新鮮熱辣,加上味精不重,已經不錯。
2022-07-31 142 瀏覽
食物ok, 湯底都正宗既感覺,環境衛生ok, 但職員態度好差坐低唔夠30分鐘,正式食野都只係20分鐘成杯野飲都未飲到 已經俾人催住離開就算食物ok, 但整個用餐體驗很差
坐低唔夠30分鐘,正式食野都只係20分鐘
成杯野飲都未飲到 已經俾人催住離開
就算食物ok, 但整個用餐體驗很差
2022-07-31
10 分鐘 (堂食)
2022-07-23 156 瀏覽
早排入將軍澳探朋友,朋友帶路下去咗亞金南洋茶室食晚飯,食東南亞特色菜,茶餐廳價錢既抵食又好食一字骨肉骨茶配白飯$68 即叫即整,上枱時仲熱辣辣滾嘅裏面放滿湯料,有大量嘅一字骨,雞腳...好滋補味道,濃郁但係藥材味唔會太過強烈 跟餐嘅仲有一條油炸鬼,都係即叫即炸,口感有啲似牛脷酥 炸蝦餅是跟餐的,呢個好優質!蝦餅外脆彈牙,用上鮮蝦肉打成,好香口 馬來咖哩牛腩油酥餅$66咖哩牛腩可以選擇跟飯或者酥餅 我哋就揀咗跟油酥餅一份四件牛腩分量極其大方,又淋又入味!味道一點也不辣,好辣怕辣嘅人士都可以安心食用 椰香沙冰$16打卡一流,味道偏淡,不過不失 招牌海鮮喇沙參參 ,連炸蝦餅$105,至於凍南洋奶茶跟餐加三蚊 呢個係必叫嘅!湯底好濃香,味道一啲都唔辣,食材豐富!裏面有大量嘅配料,包括有蝦蛋蟹柳豆卜魷魚圈等 而且溫度仲好熱添!滲滲嘅意思係油麵同埋米粉各一半,三扒兩撥我地就食清光啦!人均計每人唔洗100蚊就食飽飽非常之抵食!

既抵食又好食

一字骨肉骨茶配白飯$68

即叫即整,上枱時仲熱辣辣滾嘅

跟餐嘅仲有一條油炸鬼,都係即叫即炸,口感有啲似牛脷酥

馬來咖哩牛腩油酥餅$66
咖哩牛腩可以選擇跟飯或者酥餅

我哋就揀咗跟油酥餅一份四件

椰香沙冰$16
打卡一流,味道偏淡,不過不失

招牌海鮮喇沙參參 ,連炸蝦餅$105
,至於凍南洋奶茶跟餐加三蚊

呢個係必叫嘅!

2022-07-17 109 瀏覽
之前食過幾次下午茶唔錯,今晚同家姐睇完戲決定過嚟食晚餐!馬拉盞炒通菜:通菜幼嫩爽脆,馬拉盞鹹香惹味鑊氣十足😝炸蝦餅:蝦餅香脆彈牙,配泰式辣醬酸辣開胃🦐海南雞油飯:餐湯清甜,油飯入口清爽!海南雞肉質嫩滑,雞皮爽滑唔油膩,三款醬汁各有滋味!燒豬頸肉撈檬:豬頸肉份量都唔少,應該用南乳醃過食落口有淡淡嘅南乳味!芒果沙冰:芒果味唔會死甜,大熱天時飲真係即刻感覺到透心涼😍香茅薄荷特飲:好鍾意香茅嘅家姐見到香茅薄荷特飲立即心心眼😆加入薄荷味道清香醒神!
之前食過幾次下午茶唔錯,今晚同家姐睇完戲決定過嚟食晚餐!

馬拉盞炒通菜:
通菜幼嫩爽脆,馬拉盞鹹香惹味鑊氣十足😝

炸蝦餅:
蝦餅香脆彈牙,配泰式辣醬酸辣開胃🦐

海南雞油飯:

燒豬頸肉撈檬:
豬頸肉份量都唔少,應該用南乳醃過食落口有淡淡嘅南乳味!

芒果沙冰:
芒果味唔會死甜,大熱天時飲真係即刻感覺到透心涼😍

2022-07-02 106 瀏覽
上周日和香港友人在附近行山 行山之后 下午打算再一起去尖沙咀玩 中午便打算就近在这里吃饭 不需要等位 我点了招牌的叻沙海鲜面 香浓新鲜好味 😋 朋友本来想点 耶香牛肉 不过卖完了 所以换成了椰香猪肉 也不错
2022-06-20 143 瀏覽
工作很忙,係時候大吃大喝輕鬆下😍[招牌亞金無骨海南雞配油飯]$68🎉果然是此店的招牌菜式,擺盤精緻令人食慾大增,雞件非常嫩滑,有雞味,無骨食起來十分方便。油飯味道很香[招牌海鮮喇沙]$66材料甚為豐富,有幾隻🍤、魷魚、豆腐卜和蛋等,湯底最佳,味道香濃而不會過辣,米線入晒湯底的味道而不會過「冧」,十分美味👍🏻👍🏻[小食拼盤]$138,一上枱大大份,可多人分享,十分有驚喜,拼盤有雞翼、串燒、春卷及大大份的蝦餅😍[🍋薏米水]跟餐免費晚餐熱飲包了多款特式飲品,包括柚子茶、南洋奶茶、檸檬薏米、柑桔蜜、即磨白咖啡等等,檸檬薏米水又健康又清熱,可消去其他炸物的油膩
工作很忙,係時候大吃大喝輕鬆下😍

[招牌亞金無骨海南雞配油飯]$68

[招牌海鮮喇沙]$66

[🍋薏米水]跟餐免費

[椰汁紅豆冰]跟餐$14,凍飲加$3 特飲半價🥤紅豆冰不太甜,椰汁味香,清新涼快,消暑佳品
2022-06-20
  • 無骨海南雞飯
2022-06-20 194 瀏覽
晚餐唔知食咩好,但又唔想再食平時成日食到既茶餐,於是揀左呢間賣星馬菜既茶室。福建炒麵呢個係呢餐最有驚喜的,麵條爽彈有咬口,火喉十足,面頭有肉鬆,配埋麵條一齊食鹹鹹甜甜非常特別。芭提雅燒雞扒配馬來椰漿飯整體味道不錯,雞扒份量十足,仲有花生小魚,椰漿飯有淡淡椰漿味,配埋雞扒食岩岩好。馬來肉鬆煉奶油酥餅呢個酥餅非常好食,夠香夠鬆而且好多肉鬆,完全可以當甜品食。越式香茅雞翼牛油味足,價錢不貴,用來送飯送麵都好適合。飛天通菜健康飲食又點可以無綠色疏菜,獲氣比想像中夠。整體味這不錯,價錢都唔算太貴,有時想轉下口味食下星馬菜都唔錯。

福建炒麵

芭提雅燒雞扒配馬來椰漿飯

馬來肉鬆煉奶油酥餅
呢個酥餅非常好食,夠香夠鬆而且好多肉鬆,完全可以當甜品食。

越式香茅雞翼
牛油味足,價錢不貴,用來送飯送麵都好適合。

飛天通菜
健康飲食又點可以無綠色疏菜,獲氣比想像中夠。

2022-06-18 155 瀏覽
係寶琳商場逛街時覺得肚仔餓,👀呢間「亞金南洋茶室」,座位寬敞兼有好多下午茶款式,於是便入內醫下個肚!😉# 招牌阿金海南無骨油雞飯 ~ 加十蚊就可以轉雞髀位喇,啖啖肉好正,油飯甘香!# 檳城炒貴刁 ~ 貴刁炒得一啲都唔油膩、好爽口彈牙,而且餸又多,有臘腸、魚片、蝦、魷魚圈,放埋肉鬆係上面,調味好夾!# 青瓜手撕雞 ~ 雞肉頗嫩滑、青瓜爽脆、撈埋一齊食,口感都唔錯!# 沙嗲雞肉串燒 ~ 雞肉雖然燒得比較乾身,但加埋沙嗲一齊食都頗惹味!# 油酥餅 ~ 鬆脆得嚟又有啲煙韌咬口!# 馬來肉鬆煉奶油酥餅 ~ 一樣鬆脆,而且加埋肉鬆煉奶,滋味完全唔同晒!# 椰汁珍多冰 / 椰汁涼粉冰 ~ 同樣冰涼可口!

# 油酥餅 ~ 鬆脆得嚟又有啲煙韌咬口!

# 椰汁珍多冰 / 椰汁涼粉冰 ~ 同樣冰涼可口!

2022-06-17
下午茶
2022-06-08 1030 瀏覽
呢排喺YouTube睇旅遊片,見到介紹馬拉美食,越睇越想食,咁啱經過 “亞金南洋茶室” ,即刻要尋找南洋既味道😝。第一時間梗係order 招牌海鮮叻沙 $66如果去星馬,叻沙係必食既美食,獨特既湯底,令人一試難忘🤩🤩。至於呢度既叻沙,可以話做到一樣濃郁惹味效果,湯底香濃咖喱加淡淡椰奶香,配上海鮮既鮮味,麵底係滲滲=(油面+米粉)兩種麵質,獨特既口感,夾埋濃郁既湯底,真係會食上癮😋😋。再黎 一字骨配白飯,油條 $68即係肉骨茶,本身肉骨茶有分馬來西亞同新加坡口味,如果係馬來西亞風味,湯中加入較多香料同藥材味會比較重,所以會重口味D。如果係新加坡的話,就會湯底加入胡椒同蒜頭,但相對會淡味D。個人就好鍾意重口味,所以呢度既肉骨茶正好滿足到我😁。藥材味剛剛好,唔會太搶,加上肉骨帶出既鮮香,配合埋油條一齊食,真心推介👍👍。不過肉排分量唔算好多,細細舊有4舊,但煮得好入味。小食叫左 炸蝦餅 $39 蝦餅有驚喜,外脆肉質彈牙😋,厚實既質感,淡淡蝦肉味道🥰,如果有得配啤酒就一流啦🤭,可惜呢度無啤酒飲。沙爹雞肉串燒( 4串 ) $44好奇怪😅,串燒竟然無其他選擇,只有雞肉,我覺得沙爹醬好味,但係雞肉略嫌

第一時間梗係order 招牌海鮮叻沙 $66

再黎 一字骨配白飯,油條 $68

小食叫左 炸蝦餅 $39

沙爹雞肉串燒( 4串 ) $44
好奇怪😅,串燒竟然無其他選擇,只有雞肉,我覺得沙爹醬好味,但係雞肉略嫌有D乾同少左D,相對感覺有D貴。

玻璃魷魚通菜 $38
呢款小食真係第一次食,一試就愛上🥰。通菜加土魷魚好特別既配搭,其他地方好少咁樣整,土魷魚口感爽脆,淋上參巴醬,參巴醬係一種特殊辣椒醬,係娘惹菜常用既醬料😋,好惹味!

飲品方面,如果order飯麵食品,可以半價配特飲,珍多冰真係好耐無飲過,以前細過好鍾意,童年既回憶😝。

太耐無食過南洋菜,久違左既味道,令我重新愛上你😍😍。

2022-06-08
  • 海鮮叻沙
  • 一字骨
  • 玻璃魷魚通菜
2022-05-16 178 瀏覽
5月16日經外賣平台訂了4串鷄肉沙嗲,每串份量超小!其中兩串是全黑色,又硬又凍!沙嗲汁淡而冇味!三寶撈檬,檬粉碎濕濕,朱扒又好硬!連魚露都冇乜味,衹是多渣。中伏!!!
中伏!!!
外賣送餐