餐廳: 享慢煮意 (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-25 425 瀏覽
生日聚會幾經波折,一拖再拖終於昨天晚上可以同兩個好朋友🧔‍♀️🧒🏼坐低補祝兼飯聚傾偈。係DiningCity 訂咗間位於The One 嘅法國餐廳,套餐有餐前飲一杯、兩款頭盤、一個主菜和一份甜品。餐前飲品Apple Soda香煎北海道珍寶帶子配魚子醬爆漿蟹膏泡芙焦糖法國鴨肝醬招牌龍蝦湯流心牛角包法式龍蝦湯醬燒西班牙黑毛豬柳配焦糖鳳梨手工蛋撻皮威靈頓牛柳(八安士)法式焦糖燉蛋配白松露芝士蛋糕醬爆開心果流心牛角包頭盤鴨肝醬面是一片焦糖,用來塗在香脆麵包片上,好好食,再食啖黑醋沙律菜解膩感覺貼心。切開鬆脆嘅牛角包流出香濃可口龍蝦湯,十分滋味,不愧係招牌菜之一,但略嫌龍蝦湯唔夠熱。威靈頓牛柳,雖然不太大塊,但也食吾晒😅牛柳生熟度適中,肉質又軟又淋。法式焦糖燉蛋甜度適中,又香又滑,算大杯,吃吾晒😅!好彩個白松露芝士蛋糕一小件,否則吃不下了。可能食到尾聲太飽,食唔到白松露味。整體食物質素算唔錯,難得的是現今香港都有服務殷勤的服務員,比讚👍!可能因為疫情大家都慣咗返屋企食飯或者北上消費,餐廳客人不多,只有三枱客,而且9:30就已經通知客人要close離座,真的感受到經濟消倏的無奈!😞

餐前飲品Apple Soda
香煎北海道珍寶帶子配魚子醬
爆漿蟹膏泡芙
焦糖法國鴨肝醬
招牌龍蝦湯流心牛角包
法式龍蝦湯
醬燒西班牙黑毛豬柳配焦糖鳳梨
手工蛋撻皮威靈頓牛柳(八安士)
法式焦糖燉蛋配白松露芝士蛋糕
醬爆開心果流心牛角包

法式焦糖燉蛋甜度適中,又香又滑,

2024-04-24
免費晚餐,多謝Dining City. 餐廳位於尖沙咀The One 6/F. 都幾就腳. 侍應們都幾友善😉呢個免費晚餐包括Welcome drink, 開胃菜,頭盤主菜同埋甜品. Welcome drink點咗意大利汽酒,開費菜點咗香煎帶子配魚子醬. 頭盤係龍蝦湯牛角包. 主菜係和牛面頰同豬鞍. 另外一杯紅酒. 甜品係燉蛋同埋牛角包軟雪糕. 最後點多咗一杯Dirty同Piccolo配我個甜品作結束. 整體嚟講,我花咗$331有咁多嘢食嘢飲,好滿足😁
2024-04-21
和牛面頰
招牌⿓蝦湯流⼼⽜⾓包
  • 脆身牛角包特濃牛奶軟雪糕
2024-04-21 253 瀏覽
約了舊同事聚餐,為方便大家,所以揀一個中點位置,所以揀咗尖沙咀The One, 餐廳服務唔錯,食物質素都幾好,牛角包必選,因為係星期五關係,所以有用餐時間限制,整體感覺良好。
2024-04-12 303 瀏覽
有時候,覺得價錢真係包括服務態度。進入餐廳,員工們和顏悅色,感覺食物的味道都有所提升。雖然價錢不是抵食便宜之選,但觀感精緻,調教味道佳。雖然座位於路中央,但同事貼心提供掛勾掛袋,不至於擠迫。因為朋友慶生,在Openrice 寫上若叫甜品想要生日牌。本來也頗足夠份量朋友也不需叫甜品。但員工非常識做,親自送上餐牌問要唔要點甜品,同時也為朋友帶來驚喜生日牌和蠟燭,值得一讚!眼見在高樓層,也座無虛席,相信服務質素也是原因。
有時候,覺得價錢真係包括服務態度。
進入餐廳,員工們和顏悅色,感覺食物的味道都有所提升。

雖然價錢不是抵食便宜之選,但觀感精緻,調教味道佳。

雖然座位於路中央,但同事貼心提供掛勾掛袋,不至於擠迫。

眼見在高樓層,也座無虛席,相信服務質素也是原因。
2024-03-09
慶祝紀念
生日
今日我哋結婚周年紀念日11-April,之前我話上OpenRice買唔切coupon服務員都話照樣做返俾我。也有通知我地今日重要日子,我地叫咗兩個晚餐唔止質素高牛角包有留心龍蝦湯喺餡好好味,頭盤帶子好香甜,主菜食慢煮雞肉加香煎鵝肝好好味,老公食意大利飯加羽衣甘藍啲菜炸過加飯好好味,甜品仲俾我一個意外驚喜就係寫咗Happy Anniversary朱古力字嘅甜品,見到好窩心。另外一個甜品仲有牛角包加雪糕好好食仲有泊車優惠,最估唔到就係返到屋企仲要WhatsApp真細心。這間法國餐廳值得推介俾大家😋👍🏻👍🏻👍🏻

• 流心蛋意大利飯加羽衣甘藍
和朋友聚會,朋友選擇預訂享慢煮意。用之前試過佢同一集團既西環店食泰國菜都唔錯,所以今次試下依間西式。餐廳環境優雅舒適,這裡的環境有種放鬆休閒。❇️黑芝麻燕麥奶 $39我同朋友都叫了黑芝麻燕麥奶,黑芝麻味很濃,同燕麥奶很夾。❇️招牌龍蝦湯流心牛角包 $58應該係每台必點的牛角包!用牛角包沾滿龍蝦湯食,超正口感好好食,其實牛角包就好似酥皮咁。龍蝦湯濃度岩岩好,唔會太水或姐太稠。❇️香煎時令魚柳配澳洲龍蝦 $268魚柳煎得岩岩好,魚柳好食。龍蝦比較細件。❇️鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 $208非常適合打卡!好有儀式感!可以用槌仔扑開浸埋落佢啲蕃茄湯一齊食。酥皮吸晒啲湯,食到停唔到口,一煲有5件牛面頰,充滿骨膠原,肉質嫩滑。總結:環境ok 食物正常 岩打卡 係價錢少貴。

❇️黑芝麻燕麥奶 $39
我同朋友都叫了黑芝麻燕麥奶,黑芝麻味很濃,同燕麥奶很夾。

❇️招牌龍蝦湯流心牛角包 $58

❇️香煎時令魚柳配澳洲龍蝦 $268
魚柳煎得岩岩好,魚柳好食。龍蝦比較細件。

❇️鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 $208
非常適合打卡!好有儀式感!

總結:環境ok 食物正常 岩打卡 係價錢少貴。
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
我花五百多叫整份威靈頓牛,但餐廳給我的竟然是晚餐(套餐)已切好一片片的所謂威靈頓牛,更過份的是不是每塊牛扒都有酥皮。牛扒比煲過湯的牛肉更韌,而且乾而無肉味。重點係侍應先生夠膽說為了方便客人食用而幫你切好。講真,唔係唔想食套餐的行貨是不會散吃,你俾番行貨我就無必要散叫
威靈頓牛
2024-03-12 377 瀏覽
鹹點包括:魚子醬配北海道珍寶帶子法國鴨肝醬意大利風乾火腿蕃茄烤麵包西班牙黑毛豬腩 配蘋果蓉😋最喜歡吃的是帶子,很鮮味,魚子醬也為帶子增添了風味和鮮味。甜點包括:招牌真空慢煮法式焦糖燉蛋白松露芝士蛋糕 法式馬卡龍經典歌劇院蛋糕焦糖燉蛋軟滑順口,好吃😋不過甜點稍為較甜,如果減糖一點就更好了!侍應服務很好,經理還跟我們寒暄,見我們當天farewell 互送禮物,還為我們送上我們一壺玫瑰泡茶😍整體環境非常舒適,客人很多,但是大家都會好安靜享用下午茶,好享受呢個氣氛👍🏻食物賣相精緻,質素也非常不錯!
鹹點包括:

招牌真空慢煮法式焦糖燉蛋
白松露芝士蛋糕
法式馬卡龍
經典歌劇院蛋糕

焦糖燉蛋軟滑順口,好吃😋
不過甜點稍為較甜,如果減糖一點就更好了!

2024-03-11 249 瀏覽
早前用openrice去訂位話主餐牌有75折不過要用正價叫2杯飲品先有到場時待應又拎左個Dinner set餐牌過嚟比我地睇一睇之下覺得Dinner set抵啲同豐富啲就叫左2個set!4 course dinner menu $298/1Welcome drink送既簡左一杯有酒精一杯無酒精無酒精簡左橙汁有酒精係指定既,好似係orange juice x wine都幾好飲頭盤簡左香煎北海道珍寶帶子 配魚子醬同大蝦凱撒沙律帶子大大粒 口感好食沙律份量都唔少 帶3隻大蝦,蝦有微辣,都好食Second course簡左招牌龍蝦湯流心牛角包同爆醬蟹羔流心牛角包+$28龍蝦湯牛角包切開之後啲湯流晒出嚟,味道好濃郁,切開淨係拍咗影片冇影相,所以放唔到出嚟蟹膏牛角包入邊啲蟹膏醬就固態啲,無龍蝦湯咁稀,但味道更加好食啲!主菜叫咗法式龍蝦汁燴海鮮加酥皮蓋+$10味道都好好食 好似飲緊個海鮮湯咁,配料好足夠另一個叫咗手工蛋撻皮 威靈頓牛柳 (8安士)+$38其實我一直都未食過威靈頓牛柳,今次係第一次食,味道都覺得幾好食,佢有啲醬汁同埋炸蒜,將佢同啲肉一齊食好好食,跟餐隔離仲配咗啲沙律,一樣好食甜品叫咗法
早前用openrice去訂位話主餐牌有75折

頭盤簡左香煎北海道珍寶帶子 配魚子醬同大蝦凱撒沙律

帶子大大粒 口感好食

沙律份量都唔少 帶3隻大蝦,蝦有微辣,都好食

主菜叫咗法式龍蝦汁燴海鮮加酥皮蓋+$10

味道都好好食 好似飲緊個海鮮湯咁,配料好足夠
另一個叫咗手工蛋撻皮 威靈頓牛柳 (8安士)+$38

甜品叫咗法式焦糖燉蛋 配 白松露芝士蛋糕同爆餡開心果流心牛角包

白松露芝士蛋糕細細件,但係食落口都有好香嘅松露味,法式焦糖燉蛋就一般般,正常水準

開心果牛角包切開咗之後入邊仲有好多開心果醬,呢個有啲驚喜,覺得好食,佢哋啲牛角包都整得好好食

整體嚟講呢間嘢食整得都好唔錯,會有下一次!
2024-03-07 175 瀏覽
由於我喺附近等另一間壽司店等得太耐又覺得肚餓,所以決定喺OpenRice望吓附近有咩外賣好食🤣咁啱見到呢一間,外賣亦都有折扣,所以揀咗呢間,買左外賣食😯OpenRice 落單之後,直接去嗰間店同佢講話我叫咗外賣,店員亦都好好禮貌即刻整俾我,唔使我等🫶🏻牛角包十分之跪,如果揀要挑剔嘅話,就係一定要食咗一嚿牛角包先可以食到底嘅雪糕,有啲唔方便,如果係牛角包,中間入邊加咗雪糕嘅話就完美但係絕對值得推薦👍🏻👍🏻🌟🌟🌟🌟🌟

咁啱見到呢一間,外賣亦都有折扣,所以揀咗呢間,買左外賣食😯

但係絕對值得推薦👍🏻👍🏻🌟🌟🌟🌟🌟
2024-03-06 201 瀏覽
Blue Monday,要揾D好野食 Cheer up 自己。無意中走進這店,店不選大,但還可以。叫了一個二人餐。招牌流水布拉塔芝士芝士溶混入火箭菜中減淡了苦澀味,相當不錯。明太子龍蝦沙律份量多,配上脆多士,超級讚。主菜紅酒和牛面頰與香煎比目魚柳,水準亦相當不俗。配上精緻甜品,為一天畫上完滿句號。

招牌流水布拉塔芝士
芝士溶混入火箭菜中減淡了苦澀味,相當不錯。

明太子龍蝦沙律份量多,配上脆多士,超級讚。

主菜紅酒和牛面頰與香煎比目魚柳,水準亦相當不俗。

配上精緻甜品,為一天畫上完滿句號。

2024-03-04
2024-03-03 201 瀏覽
不嬲都好鍾意食牛角包呢一間流心牛角包就一路係我心目中香港top 3嘅牛角包🥐🤤 今次dinner嚟食就叫左2個3-course sets: 1. 招牌龍蝦湯流心牛角包+龍蝦汁帶子紅蝦意大利飯+法式焦糖燉蛋 2. 慢煮雞胸凱撒沙律+英式威靈頓牛柳(+$48)+開心果流心牛角包 - 招牌龍蝦湯流心牛角包: 一切開就爆曬啲龍蝦湯出嚟🤤🤤🤤而且仲keep到表面脆,入面軟熟嘅效果龍蝦湯就好濃郁,亦都好有鮮味👍🏻 - 龍蝦汁帶子紅蝦意大利飯:雖然成個飯得一粒帶子同一粒紅蝦😅但係意大利飯落咗薏米,好有咬口👍🏻 - 英式威靈頓牛柳(+$48):面頭嘅牛油酥皮非常重牛油味🤤入面嘅牛肉嘅肉味非常之濃,肉質亦都好鬆軟😋 - 法式焦糖燉蛋:焦糖非常之香脆👍🏻入面嘅燉蛋亦都好嫩滑,好香香草味😍配合埋焦糖一齊食,唔會太過甜 - 開心果流心牛角包:同流心龍蝦湯牛角包一樣一切開入面嘅開心果醬就流晒出嚟😍而且開心果醬亦都真係有好濃嘅開心果味呢樣係好多開心果甜品,都做唔到嘅效果 - 荔枝玫瑰鮮奶抹茶套餐唔包括餐飲,要嗌就要用正價嗌呢杯mocha latte加咗荔枝玫瑰果醬喺個底度👍🏻飲之前記得要撈勻佢啊! 味道:🤤🤤🤤🤤
不嬲都好鍾意食牛角包
呢一間流心牛角包就一路係我心目中香港top 3嘅牛角包🥐🤤

今次dinner嚟食就叫左2個3-course sets:

- 招牌龍蝦湯流心牛角包:
一切開就爆曬啲龍蝦湯出嚟🤤🤤🤤
而且仲keep到表面脆,入面軟熟嘅效果
龍蝦湯就好濃郁,亦都好有鮮味👍🏻

- 龍蝦汁帶子紅蝦意大利飯:
雖然成個飯得一粒帶子同一粒紅蝦😅
但係意大利飯落咗薏米,好有咬口👍🏻

- 英式威靈頓牛柳(+$48):
面頭嘅牛油酥皮非常重牛油味🤤
入面嘅牛肉嘅肉味非常之濃,肉質亦都好鬆軟😋

- 法式焦糖燉蛋:
焦糖非常之香脆👍🏻
入面嘅燉蛋亦都好嫩滑,好香香草味😍
配合埋焦糖一齊食,唔會太過甜

- 開心果流心牛角包:
同流心龍蝦湯牛角包一樣
一切開入面嘅開心果醬就流晒出嚟😍
而且開心果醬亦都真係有好濃嘅開心果味
呢樣係好多開心果甜品,都做唔到嘅效果

- 荔枝玫瑰鮮奶抹茶
套餐唔包括餐飲,要嗌就要用正價嗌
呢杯mocha latte加咗荔枝玫瑰果醬喺個底度👍🏻
飲之前記得要撈勻佢啊!

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5

菜式:
- The One Signature 3-course Menu: $258 per person
- 荔枝玫瑰鮮奶抹茶:$39
2024-02-29 125 瀏覽
餐廳係商場入面環境幾靚,侍應好好,提供掛袋既勾俾我地,佢講優惠個時我地太專心望餐牌冇聽到,再問佢個時都有耐性咁講多次🙈好食牛角包,大家去既話要試下佢地既招牌流心牛角包,有鹹有甜有雪糕揀,我都各自揀左三款🥐法式龍蝦湯流水牛角包黎到睇落係好普通既牛角包,一切就爆醬,牛角包蘸上熱既龍蝦湯,冬天食一流,同埋龍蝦湯濃度岩岩好,唔會太水或姐太稠爆餡開心果流心牛角包開心果味道濃郁得黎唔濟,牛角包上既cream質感都好順滑,牛角包鬆軟特濃牛奶軟雪糕牛角包一凍一熱既配搭冇錯,牛奶味道好香濃,個雪糕好好好味🤤我覺得單點食個雪糕都唔過份西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸黑毛豬腩外皮帶香脆,食落軟腍黑毛豬頸姐係豬頸肉啦🤣厚身,咬落有嚼勁挪威鮮三文魚牛油果忌廉意粉淡淡牛油果味道幾清新🌱鳳尾蝦龍蝦汁意大利飯鳳尾蝦彈牙唔霉,飯粒吸收哂龍蝦汁飲品~

西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸
黑毛豬腩外皮帶香脆,食落軟腍
黑毛豬頸姐係豬頸肉啦🤣厚身,咬落有嚼勁
挪威鮮三文魚牛油果忌廉意粉
淡淡牛油果味道幾清新🌱
挪威鮮三文魚牛油果忌廉意粉
鳳尾蝦龍蝦汁意大利飯
鳳尾蝦彈牙唔霉,飯粒吸收哂龍蝦汁
鳳尾蝦龍蝦汁意大利飯
飲品~

2022-12-22
2024-02-24 85 瀏覽
We booked the table ahead of time.    Its a Valentine's Day set menu with several choices. The appetizers are lobster and crab croissants.    They taste great.    Great lobster bisque, and they taste as good as top restaurant. One of our Main courses is seafood soup with pastry top. Desert : We choose ice cream and affogato are must try - chef recommendation.     Please I spell affogato correctly and stop the correction.    Is this a food review website ?

題外話/補充資料: This is an enjoyable evening.
2024-02-14
慶祝紀念
情人節
  • 英式威靈頓牛柳
2024-02-03 151 瀏覽
昨天朋友來香港,想著請她吃飯但是其他朋友來不及,於是就約甜品了,這家我看折扣大,評分也高,就訂了21:00的,沒有吃晚餐留著肚子哈哈哈,沙拉不錯,牛角包配冰激凌真的味道絕絕子,是這家的特色哦!
牛角包
牛角包