餐廳: 享慢煮意 (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-07-24 1738 瀏覽
放假出來睇戲,當然還有飲飲食食。其實已經食完個lunch先去戲院出到嚟條街又好熱,平時運動已經出勁多汗,所以都係留喺商場坐多一陣傾吓偈。行行吓見到呢間又有甜品又有牛角包食。雖然都係肥仔嘢,但叫做唔會太飽,同埋可以安安靜靜舒舒服服。我見好多人都叫三層嘅Tea set, 好吸引,而且好抵。但係我真係好想食雪糕。😂我哋就叫咗杯咖啡,一個Espresso 牛奶軟雪糕牛角包 同埋一個蘋果肉桂牛角包。個蘋果肉桂牛角包,啲餡真係多到好澎湃,開頭以為淨係上面會有啲蘋果醬,原來一切開內裏係好澎湃嘅蘋果醬,好似瀑布咁。不過佢係唔甜嘅真係好似攞蘋果入去打咗啲咁,肉桂就應該落咗好少,所以唔食肉桂嘅朋友可能都可以選擇呢個蘋果肉桂牛角包。牛角包雪糕雪糕仲大過個牛角包,真係超級滿足

牛角包雪糕雪糕仲大過個牛角包,真係超級滿足
2024-07-21
同朋友約左3點30分,去到告知我地需要等位,等位途中有人入左去直接坐底打尖,依然去接,仲要俾位打尖個2個人???勁奇怪!完全亂到爆!想同佢上前理論,佢地忙到唔得閒理我地,勁亂,啲同事行黎行去,但唔知做緊啲乜,場上有其他客都燥底等左好耐無嘢食,等到4點先至有位,有位坐低我地已經係app買左套餐,可以直接點餐,問左兩位侍應都告訴我要搵點餐同事???等左好耐,我忍唔住行出去櫃檯點餐,點餐同事告訴我,佢需要處理以下訂單先,之後可以幫我地,等左10幾分鐘,先話幫我地點餐飲,然後又等左10幾分鐘,依然都係得兩杯水, 餐飲都無,我問職員仲要等幾耐?佢依然叫我等一等,約了3點30分, 等到4點30分,一樣嘢食都無!後尾忍唔住叫職員退錢俾我,佢即刻話ok。可以退錢,好似你走仲好,完全唔care,勁差!應該唔係我地第一個話要退錢!唔會再去!

2024-07-11 2602 瀏覽
做緊二百幾蚊二人份量三層架tea set,(牛角包另計,周末再加三十幾收),於是一試🫢整體上層鹹點較好食,下層甜點普通,叫做有個架打卡,飲品只得standard juice & tea😑,咖啡要另外加錢,再加多四十幾有龍蝦汁牛角包,呢個味道唔錯,爆晒汁似飲龍蝦湯,值得試👍建議walk in, 唔好預購,因為較多terms and conditions,而且加一喺按原價四百幾蚊計,為免麻煩争抝,walk in好D

👍

2024-07-01
5 分鐘 (堂食)
2024-07-05 2500 瀏覽
我買左快閃lunch set 買一送一優惠$188/2ppl.初時唔大期望,諗住坐得舒服食個lunch就算. 個set lunch 質素都幾超出我期望,同埋唔會好多items要加錢先有,我基本上starter, main, dessert 都無加,只係杯drinks要加$20.Starter,我試左龍蝦湯牛角包,龍蝦湯係包入面,所以食得有啲狼狽,但好食嘅!Main, 原本想叫黑豚+三文魚,waiter好心提醒我地個豚肉會比較肥,似五花腩,所以改左叫冬陰功Risotto+三文魚. 冬陰功Risotto, 好香,都幾辣,幾開胃,我個人好鐘意!三文魚,煎得啱啱好,裏面有少少生,我個人比較怕太熟,所以啱我口味!兩個main都有幾多Vegi side dishes, 好滿意.dessert 就cream brûlée, 好味!今次嘅快閃優惠,好令我驚喜.服務態度+食物質素都高,會繼續支持本地飲食業!
初時唔大期望,諗住坐得舒服食個lunch就算.
冬陰功意大利飯

三文魚

dessert 就cream brûlée, 好味!
今次嘅快閃優惠,好令我驚喜.
服務態度+食物質素都高,會繼續支持本地飲食業!

2024-06-26
午餐
用餐優惠
優惠券
冬陰功意大利飯
三文魚
  • 冬陰功Risotto
2024-07-05 1704 瀏覽
同朋友星期六晚去食3 course set, 在開飯訂台加左生日標籤。3碟set約$250位,頭盤點龍蝦湯牛角包,牛角包夠蘇脆吾濕軟。蟹肉泡芙少淋。主菜點蝦汁伊麵和加錢點威靈頓牛(+$38),伊麵正常好食,威靈頓牛以為中間層是磨菇碎,點知食落口才知都是牛肉碎,雖然牛肉量變多,但我覺得用磨菇碎口感會多變化一點。甜品點左焦糖蛋和開心果醬爆牛角包。焦糖蛋上碟時寫了祝福字覺得開心,價錢親民,愉快的一餐。

2024-06-17 1497 瀏覽
見open rice有買一送一優惠,便來試試,餐廳環境寬敞,客人不多,友人點了牛柳,我點了三文魚,頭盤是牛角包,超級脆,裏面滿滿醬汁,很出色,我的三文魚亦很鮮甜,最後附上焦糖燉蛋,十分滿足,雖然買了$188預付,但連加一及飲品費再加牛角包另加費最後亦要加多$188,這餐lunch大約$370,食物質素都值,當無用過coupon吧,如果吾係就有點貴~
2024-06-13 1314 瀏覽
星期六約咗幾個閨蜜一齊出去尖沙咀食個late lunch加嘆下午茶,所以想揾一間方便聚腳嘅餐廳,結果找了一間位於尖沙咀The One 6樓的西餐廳 ~ Fast Gourmet,餐廳間隔很開揚,而且旁邊又有落地玻璃透光,感覺都好舒服!我們一行4人見到這裡有weekend menu,內有 3-courses or 2-courses 可選擇,而且種類好多,非常吸引!前菜:首先就點了「法式龍蝦湯流心牛角包」做前菜, 牛角包外皮鬆脆,龍蝦湯注滿牛角包內,感覺外脆內軟, 很特別又juicy,不錯!主菜: 跟著就點咗4個不同主菜share食,首先有:-「西班牙黑毛豬腩意大利飯」: 黑毛豬腩味道非常好,腍而不肥,個西班牙意大利飯煮得恰到好處,又不太濕,軟硬度適中,再配埋黑毛豬腩一齊食,yummy yummy! 「 白酒忌廉汁配煎鱸魚」: 鱸魚很新鮮 ,再配埋白酒忌廉汁,啖啖肉,好鮮味!「 鳳尾蝦欖油辣椒蒜片意粉」: 這碟意粉份量十足, 單看鳳尾蝦又多又大隻, 再加埋欖油蒜片,非常惹味! 不過小妹覺得味道略為辣,喜歡食辣的朋友這個必定是首選!「慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律配多士」: 味道相對比較清淡,

主菜: 跟著就點咗4個不同主菜share食,首先有:-

!

「慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律配多士」: 味道相對比較清淡, 多士是烘脆的,牛油果份量算多,慢煮雞肉也很軟熟,但唔多夠咸味,再配埋流心蛋,不過不失!

至於甜品, 我們各有各點自己的喜愛, 有人點咗「特濃牛奶軟雪糕牛角包」, 閨密話好好味,連埋牛角包一齊食幾得意,算是攪攪新意思 ! 另一個就點咗「即磨濃縮咖啡配特濃牛奶軟雪糕」, 閨密話這個甜品就要食快啲,因為一倒入咖啡,啲雪糕溶得好快,隔一陣就變咗奶昔咁! 而小妹就order咗個「真空慢煮焦糖燉蛋」,這個creme brulee 真的好正,好有奶香,食落口很滑又不太甜,雖然size細細個, 但好啱我口胃!

總括而言, 小妹滿意這間餐廳,最重要的是性價比很高,$199左右可以吃到3道菜,食物質素與服務也算平均,大家不妨來試試新意思啦!

西班牙黑毛豬腩意大利飯

西班牙黑毛豬腩意大利飯
白酒忌廉汁鱸魚
鳳尾蝦欖油辣椒蒜片意粉
真空慢煮焦糖燉蛋
話說同朋友一齊來尖沙咀食下午茶,來到The One,一開lift就聞到依間餐廳好大浸香味,於是就決定入去一試三層tea set由於我哋三人,所以就另外加多一位。三層T set上到嚟都非常之靚,而且食物質素都好高,份量都好夠本身都好滿意,但係最生氣嘅係啲服務真係非常之差❗️❗️話說我有朋友要食藥,想問服務員要杯熱水,當時問咗幾次服務員都話第一陣,啲熱水要煲所以要等,我哋都覺得奇怪,因為有熱飲叫,所以冇理由要等,不過既然佢咁講,唯有等多陣。之後我哋等咗三四個字仍未有杯熱水,我哋不停叫服務員想要一杯熱水,但服務員仍然不停叫我哋等。再過多三個字,我哋食物食完,亦不停叫服務員,當時餐廳有三位服務員,佢哋亦見到我哋亦扮睇唔到,最後亦是叫我哋等,整緊出嚟。最後服務員真是遞上一杯熱水給我哋枱,但當時態度非常之差,黑口黑面就咁擺杯水喺我哋枱度😡😡😡我真係好唔明白,我哋又唔係冇消費,又唔係要咩好難嘅要求,只係要一杯熱水,但冇理由要接受咁嘅服務態度!所以餐廳食物係值得推介,但服務員真是一定要經過再次受訓先可以,要求並不多,亦唔係要當我哋皇帝識咁服侍,但基本的禮貌都沒有,對人基本尊重都冇❗️❗️❗️❗️

下午茶
2024-06-09 1072 瀏覽
今年媽媽生日話想食龍蝦湯,所以我地book左Fast Gourmet同佢慶祝,可惜西環分店已經結業,中環店又裝修,剩返尖沙咀店available. 晚飯時間都幾full, 侍應為我地介紹有輕便同豐富dinner set. 輕便set係$198有前菜,主菜各一,加$28仲有甜品,非常抵食。前菜我地當然要叫龍蝦湯牛角包,香脆牛角包切開裡面係熱辣辣香噴噴嘅龍蝦湯😍 真係好出色。主菜我地揀左龍蝦汁燴海鮮,加酥皮蓋,上菜時會附上一個小搥仔,俾我地自己打開個酥皮,酥皮沾滿濃郁龍蝦汁,真係停唔到口。海鮮就有蝦,青口,魷魚等,都幾豐富。龍蝦汁蟹肉天使麵,香濃龍蝦汁配上一絲絲蟹肉,都幾好食。仲有威靈頓牛柳,肉質鮮嫩,不錯。甜品我地試左牛奶雪糕配牛角包,造型幾適合打卡,雪糕加上牛角包,一點都不膩。美中不足係餐廳食物味道不錯,不過侍應們可能真係要上心返少少,話說我地其中一個前菜喺所有主菜到齊都未見,我問一位店員,佢話會跟進但20分鐘後都係未有,於是又要問另一位店員先有。加上我地今晚係幫媽媽慶祝生日,事前已經打過電話詢問甜品可否寫happy birthday,店員回覆話冇問題,到order甜品時我有再詢問,店

美中不足係餐廳食物味道不錯,不過侍應們可能真係要上心返少少,話說我地其中一個前菜喺所有主菜到齊都未見,我問一位店員,佢話會跟進但20分鐘後都係未有,於是又要問另一位店員先有。加上我地今晚係幫媽媽慶祝生日,事前已經打過電話詢問甜品可否寫happy birthday,店員回覆話冇問題,到order甜品時我有再詢問,店員回覆:我地已經準備好。但到甜品黎嘅時候,係乜字都冇。我地都廢事再問啦。
2024-06-06 952 瀏覽
上個月朋友搵到這間三個人歡聚,7:00pm已經九成滿, 咁啱張枱對正歌手位,邊聽live邊食飯真係幾有氣氛,歌手遠睇有啲似豹哥🤭,可能見我哋反應幾好,有過嚟傾偈,我哋仲點咗幾首哥哥、軒公嘅歌,冇得彈!至於食物方面,其實幾年前去過中環店,對龍蝦湯牛角包自然唔陌生,現在喺The One地點方便好多,食物保持水準,價錢好似親民咗,份量好似都調整咗少少。正價點杯飲品,menu多數菜單有7折,性價比高👍昨晚突然要約朋友尖沙咀辦事,好自然諗起再去捧翻版豹歌場,不過今次得返入邊枱,只可遠距離聽歌我哋自己傾偈,今次兩個人,朋友點套餐,叫鴨肝雞胸(超嫩滑),我單點豬腩意大利飯share(上次3個人share唔夠喉)咁就飽好多😁服務唔錯的,甜點會自動留到最後上,所以如果想即刻食甜嘅牛角包先,就要事先同佢講明。

豬腩鮮茄意大利飯
龍蝦湯牛角包
2024-05-31
豬腩鮮茄意大利飯
龍蝦湯牛角包
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
2024-06-05 645 瀏覽
⚠️貼錢買難受⚠️第一次寫劣評就俾咗呢間餐廳估唔到放假想去食個tea比自己relax下Chill吓 ,會遇到一間咁差嘅餐廳,服務質素差,特別係男侍應嘅服務態度好差,安排唔好,落單又唔覆單,落單後遲遲都未見到個Tea set ,仲要俾我見到之後入嚟嘅新一枱客都有tea set我哋都未有,追單個男侍應都係敷衍了事,仲要黑口黑面,更膽死俾我聽到佢行開咗講隔離枱嘅壞話話人哋黐線,咁嘅餐廳真係人生第一次見。
⚠️貼錢買難受⚠️
第一次寫劣評就俾咗呢間餐廳

2024-06-03 539 瀏覽
約左朋友聚舊,揾到lee間餐廳。食物ok,但落單體驗令我哋冇加單。我地本身已諗好食物同飲品,同侍應1講完食物,佢就自己走左,我哋幾個人o曬咀就叫侍應2落飲品。估唔到侍應2更加世界級。叫iced orange coffee,讀左4次佢先聽到,好懷疑佢知唔知自己menu有lee樣嘢。。。然後問佢有冇得走甜,因為唔知會唔會有落糖漿,佢串我哋橙汁點走甜🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️就算個客真係唔識,都唔係咁串人掛。。。之後我地叫左杯matcha latte,想叫iced,佢竟然話做唔到。。。但好多餐廳甚至日本都做到,點會做唔到。。。侍應2就即刻改口風話唔係做唔到,係冇咁好飲。。。咁嘅對答真係難怪冇人想留港消費。。。
約左朋友聚舊,揾到lee間餐廳。
食物ok,但落單體驗令我哋冇加單。

咁嘅對答真係難怪冇人想留港消費。。。
2024-06-01
2024-04-29 695 瀏覽
先講個環境:食食下,有烏蠅飛利飛去,真係搞唔掂。同佢哋講完,講左好似冇事發生,最後都係快快食完走,冇晒mood。再講下態度:講真要收加一既,啲態度一定唔得,可能係佢自己開既,老細咁款。最後食物: 黑毛豬蘋果蓉》肥膏太多,口味偏油膩,但肉質尚算夠冧,同蘋果蓉一齊食都唔夾。Parma ham沙律〉》份量真係好少,味道係幾好既,可惜有根,咬唔到,啲菜正正常常整體,有烏蠅已經完敗,不能接受可以比係啲食客面前飛利飛去,仲要搞到我哋啲飲品—_—所有食品/飲品份量偏少,唔想再講⋯⋯
先講個環境:

再講下態度:

最後食物:

所有食品/飲品份量偏少,唔想再講⋯⋯
2024-04-26
2024-04-26 654 瀏覽
其實呢度係第二次幫襯,上次嚟係午餐,今次「餐廳周」晚餐套餐$298pp,個人認為好抵食、又好好食😋餐廳位處The One 6/F嘅一個角落位(電梯一上對住),星期五、六晩上8點後會有歌手現埸唱歌🎤感覺好正😊歌手抱住結他🎸自彈自唱之餘,亦會與現場食客互動交流下👍🏻如果鍾意食牛角酥嘅朋友,呢度真係好啱,不過要小心食到成手都係,我就係嗰個😆迎賓飲料可提供無酒精選擇我哋揀咗一杯Prosecco氣酒🍸一杯雜錦果汁焦糖法國鴨肝醬鴨肝醬以焦糖燉制形式,梗係冇得輸😅爆醬蟹羔泡芙 蟹羔真係多到流晒出嚟,好鮮味😄招牌龍蝦湯流心牛角包其實將成個龍蝦湯包晒係個飽入面,一搣開,即刻流晒湯汁出嚟,而個飽因為索晒啲湯,所以特別好食😋😋😋經典凱撒沙律🥗招牌龍蝦汁蟹肉伊麵呢個蟹肉伊麵,好足料,本身伊麵已經好食,再加咁多蟹肉,超滿足👍🏻👍🏻👍🏻手工蛋撻皮 威靈頓牛柳(8安士)(+$38)呢個要額外加錢,但係比較失望,成件事做唔到「威靈頓」嘅效果😅爆餡開心果流心牛角包 亦係餡料流晒出嚟😅開心果嘅果仁及甜味👍🏻特濃牛奶軟雪糕牛角包將牛角酥切開,放入牛奶雪糕,做成甜筒嘅樣,討喜😍牛奶雪糕亦夠香濃😋😋

迎賓飲料
可提供無酒精選擇
我哋揀咗一杯Prosecco氣酒🍸一杯雜錦果汁

焦糖法國鴨肝醬
鴨肝醬以焦糖燉制形式,梗係冇得輸😅

爆醬蟹羔泡芙
蟹羔真係多到流晒出嚟,好鮮味😄

招牌龍蝦湯流心牛角包

經典凱撒沙律🥗

招牌龍蝦汁蟹肉伊麵

手工蛋撻皮 威靈頓牛柳(8安士)(+$38)

爆餡開心果流心牛角包
亦係餡料流晒出嚟😅開心果嘅果仁及甜味👍🏻

2024-04-13
2024-04-26 483 瀏覽
最值得稱讚是最上層的魚子帶子,帶子大隻鮮甜,煮得剛剛好;中層的鵝肝配餅乾,只有2小塊餅,有一半的鵝肝我空口吃了,如果提供4小塊餅乾會比較滿足;最下層的小蛋糕略嫌稍甜,cream purée 好食;每人加點了一個龍蝦湯牛角包,沒想像中的爆漿,但算好味道;飲品點了熱black coffee, 熱度夠,正好中和了稍甜的甜點,但咖啡味吾夠strong. Coupon寫住用餐入坐起計70分鐘,但當天很少人,我們坐了3小時,傾計傾到飽,大滿足。餐廳對正lift口,但可能當天人少,所以環境也算清靜。算係中規中矩的體驗,價錢已反映。
2024-04-21
用餐優惠