2021-09-06 635 瀏覽
小朋友才做選擇,我全都要!享樂烘焙的中秋限定產品實在太有驚喜,一顆不大小的酥餅,完美集合所有我大愛的食材,邪惡程度必定要Encore!御前帝王酥 $30酥皮鬆軟,內外之內有豆沙、肉鬆、麻糬,鹹蛋黃,一層又一層,層次分明,材材飽滿紮實,味道豐富!豆沙和麻糬都是微甜,所以兩種加起來甜度也剛好,不會過膩。肉鬆和鹹蛋黃香濃惹味,整個設計就是鹹甜味道相間,很有心思。這個工序繁複的中秋手工酥餅,比一般的月餅便宜,但更顯心機新意。在微波爐輕輕加熱10秒,麻糬有微微的拉絲,可吃到多重滋味和口感。

御前帝王酥 $30

2021-09-02 713 瀏覽
以前喺外國嘅時候好鐘意食bagel,基本上日日食咁滯。但番到嚟就發現bagel通常都喺三十蚊樓上,真心有啲貴。後尾發現左呢間舖,一個bagel都只係十幾二十蚊到,所以就買咗幾個番屋企做早餐。間舖齋bagel已經有十幾種味同埋仲有好多出名包款例如冰心包,真係要試幾次先試得晒。P.S. 因為有啲包係第二日先食,評分可能有所影響。————————————————🥯 湯種松露芝士貝果, $20(4/5)餡料用左意大利黑松露醬製成,面頭加左朱古力粉作裝飾。個包一入口已經好香黑松露味,同忌廉芝士都幾夾。包嘅口感紮實煙韌,好有咬口。唯一美中不足嘅地方就係忌廉芝士有少少顆粒感,而我較鐘意細滑嘅忌廉芝士。🍵 湯種特濃抺茶麻糬貝果, $20(3.5/5)包身用咗日本丸久小山園抹茶粉製成,而餡料就係麻糬加抺茶忌廉芝士。個包唔算甜,食落有抹茶嘅澀味,抹茶控可以一試。裏面嘅麻糬係鮮奶麻糬個隻軟綿質感,有少少拉絲嘅效果,亦為個包增加左口感。不過可能因為第二日食,個包較乾同少左啲韌性。下次都係買嗰日食好啲。🇹🇼 湯種大甲芋泥貝果, $18(3/5)個包用左台灣大甲芋頭泥作餡料,芋頭味唔算好出。面頭有少少紫薯粉作裝飾

P.S. 因為有啲包係第二日先食,評分可能有所影響。
————————————————
🥯 湯種松露芝士貝果, $20(4/5)
[第一日食]

🍵 湯種特濃抺茶麻糬貝果, $20(3.5/5)
[第二日食]

🇹🇼 湯種大甲芋泥貝果, $18(3/5)
[第二日食]
個包用左台灣大甲芋頭泥作餡料,芋頭味唔算好出。面頭有少少紫薯粉作裝飾,包身較抹茶嗰款甜少少,但唔會甜過龍。 同抹茶嗰個一樣,可能因為第二日食所以始終差少少。整體正常但未算好特別。
2021-08-31 546 瀏覽
已經試過好幾款享樂烘焙的麵包,一直都覺得唔錯,而我其實一直都好想買個有餡既吐司試下,但係驚一個人食買一條好似太多,正當我諗住買一條吐司格硬當正餐餐嘅時候,喺收銀隔離竟然見到有半條嘅南瓜乳酪吐司買,售價$15,我即刻擺低手上既麵包攞咗一份半分嘅南瓜吐司畀錢,超開心。返到去屋企,先切三份,然後攞去微波半分鐘,吐司好香,熱熱地食非常好味,配上少少南瓜籽脆脆哋,屋企人都讚好好食,我諗下次再經過可以買一整條試下其他味道,因為屋企人都想食😋

2021-08-26 657 瀏覽
💛黃店💛!包控注意 抹茶控注意!今次又分享享樂🤣 係All抹茶包包😍 作為抹茶控 今次真係大滿足!!! -🍵【特濃抹茶焦糖三角】$18✨推薦✨今次食嘅四款包我最鍾意呢個💚影相嘅時候已經聞到好香抹茶味🤤 食之前我再焗番熱 茶味濃! 有回甘~外層焦糖香脆 麵包有咬口😋-💚【抹茶鬆餅】$16/1 $28/2呢個有驚喜 以前食過幾次抹茶scone都覺得淡味呢個抹茶味好香!有回甘~焗熱之後邊邊鬆脆 入面仍然濕潤 唔會好乾~ -🥐【抹茶冰心麵包】$24之前食過一次 一試難忘呀😋雪櫃直接拎出嚟食會似雪糕 放室温會變cream狀爆漿抹茶漿 好香抹茶味 有回甘💚 麵包好鬆軟~-🍞【特濃茶拿鐵麻糬小吐司】$35之前都分享過~ 好抵食!!! 厚切都切到6片麻糬超級軟糯! 茶味都幾香~ 不過唔算特濃🙈-✨推薦指數:8.5/10
💛黃店💛

!包控注意 抹茶控注意!
今次又分享享樂🤣 係All抹茶包包😍
作為抹茶控 今次真係大滿足!!!

🍵【特濃抹茶焦糖三角】$18
✨推薦✨
今次食嘅四款包我最鍾意呢個💚
影相嘅時候已經聞到好香抹茶味🤤
食之前我再焗番熱 茶味濃! 有回甘~
外層焦糖香脆 麵包有咬口😋

💚【抹茶鬆餅】$16/1 $28/2
呢個有驚喜 以前食過幾次抹茶scone都覺得淡味
呢個抹茶味好香!有回甘~
焗熱之後邊邊鬆脆 入面仍然濕潤 唔會好乾~

🥐【抹茶冰心麵包】$24
之前食過一次 一試難忘呀😋
雪櫃直接拎出嚟食會似雪糕 放室温會變cream狀
爆漿抹茶漿 好香抹茶味 有回甘💚 麵包好鬆軟~

🍞【特濃茶拿鐵麻糬小吐司】$35
之前都分享過~ 好抵食!!! 厚切都切到6片
麻糬超級軟糯! 茶味都幾香~ 不過唔算特濃🙈

✨推薦指數:8.5/10
  • 特濃抹茶焦糖三角
2021-08-25 549 瀏覽
湯種擂沙芝麻貝果:好多芝麻係面更香口,黑芝麻內餡偏甜同乾身,所以貝果整體較韌。湯種特濃綠茶麻糬貝果:貝果綠茶味可以濃啲,綠茶餡可以多啲(可能本人重口味🙊)麻糬煙韌有口感。湯種芋泥貝果:芋泥軟滑,甜度適中,芋頭控必試👍🏻湯種咖啡Bailey 貝果:咖啡味香濃,但bailey 唔係好出,啲餡多啲就更好。紫菜香蒜肉鬆芝士貝果:有好香紫菜味,肉鬆甜甜地加埋芝士咸咸地,好滋味👍🏻
湯種芋泥貝果:芋泥軟滑,甜度適中,芋頭控必試👍🏻
Bagel 已經好多人講過,今次我要介紹:特濃抹茶拿鐵麻糬吐司 $35呢間基本上無乜伏,但我特別鍾意食佢地嘅麻糬,超級軟糯,但又唔會癡牙,隔左9-10個鐘都仲 keep 到軟熟。呢個抹茶用左丸久小山園抹茶,仲一啲都唔孤寒,又唔會太多(食過抹茶三角,我本人覺得反而抹茶味有少少濃得滯),好香濃嘅抹茶,個包 as usual 無敵軟熟但又有質感,真係一個人食哂成個吐司都覺得唔夠!!!古早檸檬蛋糕 $25檸檬味好清新,面頭嗰 pat icing 通常都好甜,佢因此落左大量檸檬汁同檸檬皮中和返,係正嘅。但係蛋糕質地有啲似實淨少少嘅雪芳蛋糕,都幾“古早”嘅 😂 本身以為為濕潤啲、spongy 啲,所以小失望,對我黎講就麻麻地啦。
Bagel 已經好多人講過,今次我要介紹:

特濃抹茶拿鐵麻糬吐司 $35

古早檸檬蛋糕 $25

古早檸檬蛋糕

2021-08-22 565 瀏覽
🏠 享樂烘焙 (新蒲崗)新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖黎到下午茶時間,想light啲食個bagel,結果買咗兩個。任何時間經過享樂,都係好多人排隊,今次點都入黎試一試。🥯芋泥貝果啲芋泥多到漏出黎,咬落去,貝果既外皮小小脆口,幾煙韌幾有咬口。不過,小編覺得芋泥偏甜,不敢吃太多。🥯伯爵茶麻薯貝果小編擺入微波爐叮左大概20秒,配咖啡。伯爵茶既味道輕身,入面既黑糖漿做到拉絲嘅效果。不過,小編不太好甜。下次應該淨買個原味貝果。
🏠 享樂烘焙 (新蒲崗)
新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖

🥯芋泥貝果

🥯伯爵茶麻薯貝果
今次終於可以食到冰心包😽今次都係喺新蒲崗買既(又係h先生買黎養肥我🐷)唔係成日都買到㗎 有時去到都唔見有 咁岩今次買到 呢款包分別會有三隻味原味,抹茶,焙茶而我最鍾意嘅一隻味就係焙茶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-原味冰心包 價錢$20 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️入面嘅餡係雲呢拿吉士忌廉 係用法國嘅忌廉同北海道煉乳去做嘅😋😋比較偏甜少少 入面嘅雲呢拿味好香濃 而個包都好鬆軟 記得食之前大概要解凍10分鐘 重點係一打開個包 入面啲餡就會多到爆曬出嚟 滿滿的餡(≧▽≦)-抹茶冰心包 價錢$24 (3/5分)⭐️⭐️⭐️“小山園”抹茶忌廉 綠茶嘅味道比較偏濃 鍾意食抹茶嘅應該會覺得好好味🥰我自己就覺得有少少少苦🙊 凍冰冰咁食 唔會覺得好膩 比較清新 -焙茶冰心包 價錢$24 (5/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️入面嘅餡唔單止係多 啲忌廉仲要好幼滑🤤焙茶味既餡真係第一次食 真係好似食雪糕咁 甜甜哋 仲有好香濃嘅焙茶味 配埋個好軟熟既包 正啊一定要試吓!!!如果經過呢間麵包舖(^ω^)

-原味冰心包 價錢$20 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️

-抹茶冰心包 價錢$24 (3/5分)⭐️⭐️⭐️

-焙茶冰心包 價錢$24 (5/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-08-01
15 分鐘 (堂食)
2021-08-13 772 瀏覽
享樂烘焙除了貝果出名 它的司康也是不可阻擋的美味 甚至比某些酒店出品更優秀💪🏻 今次買了1️⃣ 咖啡朱古力司康 2️⃣ 小山園抹茶司康 ($28/ 2件)價錢和味道上絕對值得向推薦司康控和害怕司康太油膩的人推薦😋 在新鮮購買沒有翻熱的情況下 兩者質感上都做到外皮香脆內裡鬆軟濕潤 吃一小口也不會整個散掉 放在手上也不會沾油 👍🏻 平衡到牛油味和各自的風味🧈1️⃣ 咖啡朱古力司康 ☕️🍫 咖啡味喜出望外地濃郁 黑朱古力粒夠香醇甜度恰好 值得回購2️⃣ 小山園抹茶司康🍵 抹茶味甘香天然 甜度比咖啡味稍高點 再甘濃就更勝一籌本來打算每隻口味只吃半個 結果好吃到忍不住把全都都吃掉🤭 雖然感覺上不太油膩但都很飽肚 罪惡感十足 若不是脂肪含量高也許會經常成為我的下午茶🤣

1️⃣ 咖啡朱古力司康 ☕️🍫
咖啡味喜出望外地濃郁 黑朱古力粒夠香醇甜度恰好 值得回購

2️⃣ 小山園抹茶司康🍵
抹茶味甘香天然 甜度比咖啡味稍高點 再甘濃就更勝一籌

2021-08-13
2021-08-12 566 瀏覽
享樂烘焙🥯🥯🥯🥯🥯咁出名既烘焙店我梗係要試吓啦一入到去已經覺得勁多麵包種類揀有Bagel Scones .....仲要每一個種類嘅麵包都有唔同嘅味道揀叫有選擇困難症嘅我揀食邊一個好呢淨係Bagel已經有好多款因為食唔切嘅關係淨係買咗四個🥯芋泥🥯藍莓乳酪🥯伯爵黑糖🥯紫菜肉鬆暫時淨係試咗我期待度最高既芋泥其實未食之前已經好香食落好多餡好足料不過感覺有少少油同埋個包裝袋方面如果可以用個膠紙貼一貼就最好就咁擺落個袋度好似會跌出黎咁如果佢開係我屋企附近咁就日日都有新鮮出爐嘅麵包食啦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:👍🏻👍🏻👍🏻打卡:🦚🦚推薦:🐽🐽🐽🐽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
享樂烘焙🥯🥯🥯🥯🥯

咁出名既烘焙店
我梗係要試吓啦
一入到去已經覺得勁多麵包種類揀
有Bagel Scones .....
仲要每一個種類嘅麵包都有唔同嘅味道揀

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
bagel
bagel
2021-08-07 651 瀏覽
💛傳說中的享樂💛之前聽聞唔係咁容易買到 襯住平日下午放假即管去睇睇 結果 我企喺麵包舖內 猶豫左15分鐘因為每款包每隻味都太吸引啦 今次試左 伯爵茶麻薯Bagel + 黑松露芝士 Bagel + 明太子牛角包 + 抹茶鬆餅Bagel 輕輕放入微波爐加熱大約30秒熱辣辣 好鬆軟 彈牙 加埋麻薯 真係好好食👍🏻黑松露芝士 更加唔洗講 黑松露味好出 加埋芝士 簡直正過出去餐廳食明太子牛角包又係一個經典作呢一種配搭實在係第一次 牛角包好香抹茶鬆餅 都係放入微波爐加熱食落好有質感 而且唔會乾身大力推薦 食完真係好想繼續返去買價錢唔算特別平 但有其他鋪更加貴所以呢一個價錢加呢一個質素實在超值👍🏻👍🏻
💛傳說中的享樂💛

大力推薦 食完真係好想繼續返去買
價錢唔算特別平 但有其他鋪更加貴
所以呢一個價錢加呢一個質素實在超值👍🏻👍🏻
2021-07-31 873 瀏覽
屯馬線嘅開通,為大家帶來更方便去食好野,今次買左4款包試下,嚟梗仲會入元朗yogi all 開分店添🌟 湯種芋泥貝果 $18🌟 湯種朱古力紅莓貝果 $16🌟湯種極乳吐司🍞 $18🌟 湯種黑芝麻合桃吐司🍞 $20個人覺得貝果好出色,啖啖都係料,貝果煙韌軟糯嘅口感,好啱配茶or咖啡☕️3點3下午茶個陣食,而且可以雪係雪櫃,再蒸/焗反熱食,大手入貨儲備都得,夠哂方便吐司係好有實在咬口,非空氣麵包,我鐘意食鬆軟綿密嘅口感,睇反價錢再同街鋪一般吐司比較之下,都算CP值高

🌟 湯種芋泥貝果 $18
🌟 湯種朱古力紅莓貝果 $16
🌟湯種極乳吐司🍞 $18
🌟 湯種黑芝麻合桃吐司🍞 $20

2021-07-24 900 瀏覽
享樂烘焙除了Bagel和Scones深得我心外,今次看到有新產品,那就試一下吧!焦糖蘋果包 $12賣相精緻,小小一個,份量不多,但味道有驚喜!原本怕中間的蘋果餡料會死甜,但這個完全不會,偏向清新微甜,還有幾大片蘋果肉,果肉與果Jam比例很好!明太子法包 $20已經Encore好幾次,明太子醬份量剛好,每一口都有明太子鹹鹹甜甜的味道,相比外面其他明太子法包,這個調味最合我的口味,濃而不膩。法包帶點韌度,但咀嚼也不用太用力,內裡因有明太子醬所以有濕潤感,整體配搭很好。明太子法包不算是坊間很常見的包款,$20有這個份量和質素,完全可以Encore,但可惜出爐數量不多,很多時候都賣光!

焦糖蘋果包 $12

明太子法包 $20
建議: 每日14:30 齊貨,記得把握時間買 ❤一年淨係得夏季先有既冰心包,總共3️⃣個口味,除左今年既限定口味:焙茶 ☕,仲有抹茶 同原味雲尼拿。終於等到舖頭有得買👏👏😌 準時14:30去到舖頭,店員岩岩執緊雪櫃,第一次見到成個櫃都係冰心包 🤤 比錢個陣,店員仲好好甘提醒,要記得放落雪櫃 (🙅🏻冰格) 食之前10分鐘再拎出黎解凍下。如果唔係即刻放到入雪櫃,可以考慮自備冰袋👍 今次試左:▫️小山園抹茶冰心 (HK$24)▪️日本焙茶冰心 (HK$24)切開真係爆Cream,整個面包可以叫做分左3️⃣。面頭望落好似雪山包,不過食過有少少煙韌。中間既Cream 都係一貫水準,兩款包既餡都好Creamy,滑得黎茶味都好出 👍抹茶味比焙茶味濃。
建議: 每日14:30 齊貨,記得把握時間買 ❤

今次試左:
▫️小山園抹茶冰心 (HK$24)
▪️日本焙茶冰心 (HK$24)

2061 瀏覽
2021-07-13 559 瀏覽
我的愛店終於推出夏天限定的爆餡冰心麵包啦,在熱到噴火的最近吃到凍食麵包,感動!今年除了新推出焙茶口味,還升級以盒裝代替過往的紙袋裝。對於上年深怕一不小心壓爆麵包的我,這個改良絕對是一大喜訊,細心之餘整件事有升級的感覺(當然價錢也有比上年提高)! 日本焙茶冰心 / 小山園抹茶冰心 $24冰心麵包以湯種麵包製法,在雪櫃冷卻一晚後包身仍然十分挺身鬆軟。而我的重點就落在爆多的餡料,一切開就洶湧而出,比流心更有重量質感。餡料加入法國忌廉及北海道煉奶,兩款口味同樣奶香突出,幼滑濃郁。個人認為新推出的日本焙茶的茶味是有,但更偏向奶香。而小山園抹茶則一如以往帶有抹茶的回甘,兩者各有千秋,有選擇困難症的話,每款都來一個也不會太Heavy!

日本焙茶冰心 / 小山園抹茶冰心 $24