2007-09-02 28 瀏覽
食過幾次...都覺得佢D水餃好好味..雖然我見到佢整水餃材料有D唔為生..但都見到好多人<幫親>!水餃唔算貴!*唔錯*
食過幾次...都覺得佢D水餃好好味..
雖然我見到佢整水餃材料有D唔為生..
但都見到好多人<幫親>!

水餃唔算貴!*唔錯*
2007-08-30 26 瀏覽
和男友到此一遊,吃上海菜。我們點了,白菜豬肉餃擔擔麵、淨三鮮餃、蒜泥白肉、豆漿及甜品白菜豬肉餃擔擔麵($21+$7擔擔麵底)--個麵底ok,軟硬適中,但個醬汁不夠濃,個餃,肉太多,搶了白菜的口感,個餃皮好好味,又爽又滑。麵底可選米線或拉麵、酸辣湯麵或擔擔麵淨三鮮餃($28=10隻)--好吃過白菜豬肉餃,皮滑,蝦ok爽。每碟可選兩款,有白菜豬肉餃、\"九\"菜豬肉餃,三鮮餃、西洋菜餃、香西餃等蒜泥白肉($35)--肉有白色肥膏,不膩,但本人怕肥,只吃了兩薄片,加上爽口彃牙的粉皮,冰冰涼涼的,好吃。豆漿($5)--ok la,不太甜,豆味ok濃,不是加太多水稀釋。甜品(免費的)--紫米露,my favor,不太甜,暖暖的,good。兩人份量,非常飽la。最美中不足的是,沒有凍水提供,問他要水,只給了兩杯熱血沸騰的滾水,唉!
和男友到此一遊,吃上海菜。
我們點了,白菜豬肉餃擔擔麵、淨三鮮餃、蒜泥白肉、豆漿及甜品
麵底可選米線或拉麵、酸辣湯麵或擔擔麵
兩人份量,非常飽la。
2007-08-25 9 瀏覽
與友人到側魚涌搵食熱愛水餃的我當然提議來這邊試試一打開菜牌,看到餃的口味竟達12種之多不試白不試要了份西洋菜拚南瓜餃友人則要了馬蹄餃麵良久,十隻餃子終於來到眼前每一隻都皮薄餡足西洋菜餃--味道清新,多吃幾隻也不覺飽膩,讚南瓜餃--好吃,南瓜蓉和豬肉非常的搭,儘管吃到第3隻的時候已覺"漏",但仍然是值得推介的友人的馬蹄餃--馬蹄爽口,味道不俗,乃水準之作不過相比之下,沒什麼驚喜就是了豆漿--不會太甜之餘亦喝到豆味,合格$28一份水餃不算便宜但一份有水準的水餃,$28絕對是超值下次要來試哪種口味呢??
與友人到側魚涌搵食
熱愛水餃的我當然提議來這邊試試

一打開菜牌,看到餃的口味竟達12種之多
不試白不試
要了份西洋菜拚南瓜餃
友人則要了馬蹄餃麵

良久,十隻餃子終於來到眼前
每一隻都皮薄餡足
西洋菜餃--味道清新,多吃幾隻也不覺飽膩,讚
友人的馬蹄餃--馬蹄爽口,味道不俗,乃水準之作
不過相比之下,沒什麼驚喜就是了

豆漿--不會太甜之餘亦喝到豆味,合格

$28一份水餃不算便宜
但一份有水準的水餃,$28絕對是超值

下次要來試哪種口味呢??
2007-07-29 12 瀏覽
作為一位不太嚴格的素食者(即吃蛋奶,但所有肉類或殺生動物的都不吃),所能選擇的食物都不及平常人的多。心血來潮想吃餃子,好不容易才search到「京城」有,所以說「矜貴」。來到這裡,點了素菜餃子配上擔擔面,素餃口感豐富,皮厚涵也多,擔擔面咸了點,但味道也不錯,榨菜粒少一點更好。服務也好,我要擔擔面走肉碎,店員也沒有奇怪地打量我。下午茶時間還送豆漿,算是超抵食了!
2007-05-03 13 瀏覽
餃款式多達十多種, 可以叫一碟5隻或者一碟10隻, 後者可以雙拼.order 時叫羊肉餃拼白菜豬肉餃(蒸,即係無放湯), 食落發覺幾粒白菜餃變做西洋菜wo! 唔緊要, 可以試多款, 仲好. 錯有錯著, 3種餃覺得最好係西洋菜款wo, 口味清新, 唔會覺得膩, 皮厚度適中, 餡料份量好足, 肉偏多. 對於鍾意食羊羶味人可以一試, 因為羊肉餃d羶味唔錯, 但就略厭鹹少少.其他款式有好多蔬菜配搭, 例如粟米, 豆苗, 馬蹄等, 都好吸引好想試.仲食過呢度酸辣湯麵, 可惜味精重少少呀. 都係餃穩陣d.

仲食過呢度酸辣湯麵, 可惜味精重少少呀. 都係餃穩陣d.
2007-03-21 11 瀏覽
我工作的地方近這裡﹐已不是第一次吃的了﹐堂食好幾次﹑外賣好幾次。店子永遠多人﹐生意永遠興隆。對著行人路的大窗﹐有幾位阿姨在弄新鮮的餃子﹐單是看看已非常OK了。﹕D西洋菜餃子﹕西洋菜脆的﹐好好味﹗素餃子﹕菜味很香﹐冬菇大大粒﹗馬蹄冬菇餃﹕好爽脆的馬蹄﹗﹗陽春麵﹕麵身很有味﹐清湯不鹹﹐好舒服。涼伴青瓜﹕好"pickled" 的flavor, 很不錯的伴菜。雞絲粉皮﹕花生醬的味道好濃﹐涼冰冰的﹐很好味﹗兔媽的媽媽(就是兔婆)是山東人﹐所以小兔我由小受到薰陶﹐蔥蒜餃麵樣樣都常吃。這裡的餃子是我的至愛哦﹗一碟餃子﹑一碗麵加兩碟小伴菜﹐平均若$70-$80。在這裡不是計較服務的﹐因為實在太擠湧了。但很少漏單﹐店員們都算幾好耐性架啦﹗

西洋菜餃子﹕西洋菜脆的﹐好好味﹗
素餃子﹕菜味很香﹐冬菇大大粒﹗
馬蹄冬菇餃﹕好爽脆的馬蹄﹗﹗
陽春麵﹕麵身很有味﹐清湯不鹹﹐好舒服。
雞絲粉皮﹕花生醬的味道好濃﹐涼冰冰的﹐很好味﹗

一碟餃子﹑一碗麵加兩碟小伴菜﹐平均若$70-$80。

2006-05-20 11 瀏覽
慘被放飛機,結果一條友走來吃麵,小店經營,同王府一樣迫迫硤硤。無心機食野,隨便點了個三鮮餃麵,加$6轉麵,走辣。說是麵,只是換了麵湯底,杰而甜,一點也不夠香,無甚風味,湯底真的衰到盡,所謂的麵,不是那回事,是北方拉麵,麵質與擺位與真正的麵是兩碼子的事,試過詠藜園就知分別。三鮮餃唔錯,人手包的(一般北京餐館都是人手包),有誠意,豬肉加蝦,唔算好鮮,入肉味足,算係咁。另外叫了個蒜泥白肉,無論肉及蒜泥味,都難與川港威記相比,威記的蒜泥是加入自製辣汁調味,蒜香十足而惹味,這類的白肉,肉厚而鞋口,蒜泥隨便啄成粒,偶也啄得比他好。食麵食餃,這裡是有水準的,但其他小吃,諗過先好叫。

無心機食野,隨便點了個三鮮餃麵,加$6轉麵,走辣。

食麵食餃,這裡是有水準的,但其他小吃,諗過先好叫。
2006-04-02 18 瀏覽
叫咗白菜豬肉餃&東菇馬蹄餃!前者一般,後者味道確不錯,值得一試!令外滇面豆腐&京醬肉絲沒有什麼特別!味道亦一般!不過上菜時間長,而且頗混亂!上菜都上錯幾次!樓面同廚房人手不足!
2006-03-21 21 瀏覽
本人一向對水餃沒有太大興趣原因好怕啲水餃又油仲有最怕很多時食到那種夾了很多豬的水餃這兒的水餃就沒有那種感覺我最喜愛叫三鮮餃... 由於即做感覺很新鮮而且不是太油除了水餃,其他的食物就比較油
本人一向對水餃沒有太大興趣
原因好怕啲水餃又油
仲有最怕很多時食到那種夾了很多豬的水餃
這兒的水餃就沒有那種感覺
我最喜愛叫三鮮餃...
由於即做
感覺很新鮮
而且不是太油

除了水餃,其他的食物就比較油
試過了粟米豬肉餃- Yummy, 值得推介冬姑馬蹄豬肉餃- Yummy, 值得推介豆苗豬肉餃- OK白菜豬肉餃- OK羊肉水餃- OK 酸辣湯- OK, 味道偏辣涼拌青瓜- 山東餃子館比較好味及抵食餃子皮厚度適中, 較山東餃子館厚, 但較王府正宗北京水餃薄...25-35蚊10隻餃子
試過了

粟米豬肉餃- Yummy, 值得推介
冬姑馬蹄豬肉餃- Yummy, 值得推介
豆苗豬肉餃- OK
白菜豬肉餃- OK
羊肉水餃- OK
酸辣湯- OK, 味道偏辣
涼拌青瓜- 山東餃子館比較好味及抵食

2005-08-28 25 瀏覽
第一去食﹐成日行過~都幾多人﹐所以試下啦酸辣湯麵- 好好味﹐但唔夠辣﹐料再多D仲好。鮮姑馬蹄餃+香西餃- 兩者都不錯﹐夠大粒,材料充足﹐D湯就too salty for me。仲叫左個COLD華田﹐都只係$6﹐超平~~以後會多D去食
第一去食﹐成日行過~都幾多人﹐所以試下啦
酸辣湯麵- 好好味﹐但唔夠辣﹐料再多D仲好。
仲叫左個COLD華田﹐都只係$6﹐超平~~以後會多D去食
2005-07-24 26 瀏覽
食過幾次...次次食唔同味餃子....每款都冇令我失望....津菜..粟米...菜肉...都唔錯....廿蚊碗去邊度搵呀???另外佢個酸辣湯麵同豬扒麵都係我心水....不過午市超多人....有時行過見多人都費事等....
不過午市超多人....有時行過見多人都費事等....
2004-12-08 12 瀏覽
早幾日去開o個頭,食lunch期間,四圍都非常多人,喱間恰好有位,所以入左去食.食店裡面非常擠迫,肥D都坐不下. Services不是很好,夥記叫極都無反應.叫左D野食又漏飛,差差差!食物方面,叫左香西水餃米線,D湯好清,無味精,水餃則幾好,夠大粒,材料充足.米線亦好滑.除此之外還有其他種類的水餃,例如三鮮水餃,羊肉水餃等.看來都幾好食.
2004-10-19 20 瀏覽
這裏有頗多不同餃子的款式,且餡大大而皮不厚,味道也很好!可order淨餃子(10隻)or餃子麵(5隻),如要淨餃子還可選擇兩款口味,碟上,另配湯一碗,如閣下喜愛煎餃亦可(要加錢)!而餃子更是每次客人order才新鮮包的~~堂食及外賣均可(外賣一打起,有九折)除餃子外,此店還有其他京式麵食及小吃供應。晚市堂食滿$30送糖水一碗($60就兩碗,如此類推),糖水也不是普通紅豆沙,而是足料的南瓜露!唯獨是此店的環境很不好,給人很不整潔的感覺,就如我去吃的那晚,就有一只昆蟲從天而降跌入我的碗裏~!!
這裏有頗多不同餃子的款式,且餡大大而皮不厚,味道也很好!
除餃子外,此店還有其他京式麵食及小吃供應。
2004-10-12 17 瀏覽
黎到呢度三次, 次次都係食餃子, 基本上已試晒所有款式.我覺得每款餃子都有一定的水準, 不過我都係比較喜歡傳統款式, 例如白菜豬肉.如果你喜歡北京餃子, 可以考慮黎呢度試下.
黎到呢度三次, 次次都係食餃子, 基本上已試晒所有款式.

如果你喜歡北京餃子, 可以考慮黎呢度試下.