2009-06-05 19 瀏覽
平常和太太愛四處找地方試食, 平常的日子, 平常的飲食. 我和太太都愛北方菜, 今日經過, 好普通外表, 但食完後覺係一家100%值得推介的一間.店裡裝修很普通, 可以話冇乜心思花巧設計, 但環境尚算乾淨.點杯豆漿, 很有自家制feel, 一般的不錯.最愛炸醬面, 面夠彈牙, 青瓜和醬汁比例及味道剛好, 感覺似去佐北京或北方城市地道的街頭食市滋味.餃子有數十款, 可以二合一碟上, 很多款式北方有見過, 但香港餃子店不多不常見, 叫d冷門的仲會即叫即包即做, 不要水煮要蒸的, 點鎮江醋更覺鮮味.鮮腐皮卷必食 (但有時夜去賣晒), 有心思的簡單做法, 我以後次次去都食.北方的小食好似拍青瓜, 涼皮等, 一般的好.仲有京醬肉絲, 有dd北京feel (覺有明顯的本地改良板), 個人覺有點肥, 食完後餃子/乜野面都再食唔落.食完後仲有自家制甜品送, 有時楊枝甘露, 有時其他, 冇一定的.我兩公婆點的菜往往比旁邊的人多 少少, 食到十分飽[的, 兩個人都不過一佰多少少.p.s. 因為係小店關係, 有時會同老板傾下計, 佢心情好的話, 服務都好d, 有時見佢心情唔好, 服務都一般, 不過冇乜笑容咁
點杯豆漿, 很有自家制feel, 一般的不錯.
北方的小食好似拍青瓜, 涼皮等, 一般的好.
p.s. 因為係小店關係, 有時會同老板傾下計, 佢心情好的話, 服務都好d, 有時見佢心情唔好, 服務都一般, 不過冇乜笑容咁. 但不輪老細心情好唔好, 味道卻不會改變.
2009-03-06 393 瀏覽
今日不知想食什麼, 和同事遊下遊下又見這間店有位就入去一試. 第一次食, 原本都ok喎!首先來一大碗酸辣湯, 我嫌太酸又不夠辣, 味道麻麻地, 我飲了一小碗就不要了. 香辣海鮮炒飯, 嫌炒得不夠乾身, 但味道好好, 好香, 用料有蜆, 蝦, 疑似蟹柳的物體, 並沒有餐牌所講的帶子. 滇味豆腐最好味, 炸豆腐加上特有的醬汁, 它的醬汁是用麵豉做,出奇地好食還有一個什麼炒麵, 我忘記了, 普普通通啦!涷奶茶估不到都幾好味, 夠濃, 只是略甜了一點. 雖然是小店, 空間不大, 比較逼, 但店員好友善, 又用心介紹食物. 我們差不多食完都無立即收碟想趕客的姿態, 當然我們都識做的, 我一定會再來光顧!

還有一個什麼炒麵, 我忘記了, 普普通通啦!

涷奶茶估不到都幾好味, 夠濃, 只是略甜了一點.

2009-03-05
  • 滇味豆腐
2009-01-10 39 瀏覽
終於成組同事齊人食飯, 來到京城叫野share食擔擔麵: 麵線本身口感帶少許嚼勁, 幾對板的; 湯底反而有點兒酸酸的, 我喜歡的擔擔麵最重要係濃濃的花生味, 還有在麵上加上肉鬆有點兒怪怪的 絲粉皮: 不知何時開始已經係自己喜好菜色之一, 自己去親邊到都有點衝動想叫一客. 這裡的份量少了點, 雞絲亦然, 不過味這仍算對辦..蒜泥白肉: 比較失敗的一味, 本身蒜泥麼有的味道欠奉, 白肉吃起來有點鞋口羊肉水餃, 洋菜豬肉餃: 兩款水餃最為出色, 各有千秋, 兩者餡料份量適中, 而且前者有肉汁還有羊肉那種羶香, 而後者吃起來都幾清新, 一口一個, 很快幹掉!!不過因為這裡很多人排隊, 如果食完仲坐係度的話真係唔太好意思服務只是一般, 可能係繁忙時間吧.
終於成組同事齊人食飯, 來到京城叫野share食

服務只是一般, 可能係繁忙時間吧.
正餃!
雞肉和整體份量少了點
不合格
正餃!
雞肉和整體份量少了點
  • 羊肉水餃
  • 洋菜豬肉餃
2008-12-20 24 瀏覽
星期五晚(19/12)女友又因工作繁忙要加班至九時半,所以相約收工後去食宵夜。突然想起想試試鰂魚涌海光街的函館元祖北海道拉麵,但奈何到達時已差不多接近收鋪,惟有擇日再來。之後另覓地方用膳,由於已是晚上十時了,海光街的食肆已經大多收鋪,但見到不遠處“京城”依然營業,於是問問四眼老闆收幾點,他說十時半才“截單”,見還有時間於是入內。看了之前數篇食評,說這裡服務欠佳,但昨晚親身經歷不至於這麼差,反而覺得親切細心,例如四眼老闆見我坐在電視下“岳”高頭睇電視便主動叫我們轉位和阿姐會問我們要不要碗仔等。說回食物,我們點了甘筍豬肉餃併京蔥羊肉餃(共十隻)、滇面豆腐、炸醬麵和兩杯熱豆漿。初時以為餃子會放在湯裡上,原來這裡餃子和湯是分開的,餃子皮不薄也不厚,吃得出是自家製的,豬肉餃餡料很鮮味而羊肉餃的羊肉夠味且夠羶,我和女友都爭著吃;清湯第一口喝時有點辣,之後就沒甚麼,就像吃撈麵時的湯。滇面豆腐原來祇有香味的“辣”,吃時完全感覺不到辣,醬汁反而酸酸地很醒胃,用來伴著麵來吃或是醮餃子來吃更覺美味,雖然豆腐外脆內滑,但已淪為配角;炸醬麵的麵有點腍,但把肉碎和蔥撈勻來吃,味道卻不錯;最驚喜的我認為是豆漿,因為
;炸醬麵的麵有點腍,但把肉碎和蔥撈勻來吃,味道卻不錯;最驚喜的我認為是豆漿,因為某些坊間的熱豆漿不是暖的就是淡而無味,這裡的熱豆漿夠熱之餘亦很有豆味和豆香,很好喝!
$48 (宵夜)
2008-11-29 25 瀏覽
24/11(一) 5pm於公司忙得不可開交,周不時兩餐湊成一餐吃.近黃昏的時份溜出來,徒步走到太古坊一帶覓食.光是一條海光街已食店林立,好不熱鬧!首度拜會"京城",街坊格局,衛生情況很一般.點享了西洋菜餃拉麵,一碗下午茶附送豆漿一杯.西洋菜餃拉麵--餃皮厚度適中,質地滑溜;西洋菜豬肉餡一咬之下肉汁澎湃四射;幼身拉麵帶點彈牙,而平庸的湯底沒搶去主角的風頭.豆漿--冰凍沒渣,豆香還可以.晚市還供應一些特色小吃,下回分解...
24/11(一) 5pm

豆漿--冰凍沒渣,豆香還可以.

晚市還供應一些特色小吃,下回分解...
2008-11-12 35 瀏覽
下了班才來,沒甚麼人叫了碗小的酸辣湯($10?)和雙拼餃($30)。酸辣湯:味道不錯,用料算是正宗,但如果加多一點料會更好白菜豬肉餃:皮不算厚而且不會乾,有點煙韌的,不錯。餡料也不錯,有肉汁。南瓜豬肉餃:餡料很清新,帶少許清甜。也是一個不錯的選擇午餐很多人,多數人只能買外賣吧。個人覺得質和量都不錯。只是我自己沒有特別喜歡北方餃子而已。
下了班才來,沒甚麼人

叫了碗小的酸辣湯($10?)和雙拼餃($30)。

酸辣湯:味道不錯,用料算是正宗,但如果加多一點料會更好
南瓜豬肉餃:餡料很清新,帶少許清甜。也是一個不錯的選擇

午餐很多人,多數人只能買外賣吧。
個人覺得質和量都不錯。只是我自己沒有特別喜歡北方餃子而已。
  • 白菜豬肉餃
  • 南瓜豬肉餃
2008-09-15 16 瀏覽
第一次來,不是吃餃子,而是吃麵。先來碟涼拌青瓜,青瓜不是拍的,是切的。涼涼的很爽脆,味道充滿麻油香,蒜頭下得很足,味道很不錯,是值得一吃的涼菜;要了京蔥羊肉拉麵及五香牛肉麵,前者雖然羊肉片炒得過火,是韌韌的,但羶香撲鼻,加上炒過的京蔥,好吃。但當然,如果京蔥可以再下多一點,就更好,始終吃京蔥羊肉麵,最好吃的還是蔥;五香牛肉片得薄,但卻很韌,很一般。至於拉麵就很普通,略腍,吃起來不爽身,可以更好;其實已經差不多全飽,但見有一味滇面豆腐,又要來吃吃。豆腐煎過,與醬汁同煮,餐牌上有一隻辣椒,以為是辣的,但吃起上來卻是甜甜的。豆腐本身好吃,皮脆內嫩滑,不要沾上醬汁就行了。下次再來,會索性叫佢煎碟「走汁」版的滇面豆腐,自己再加豆瓣醬就算。最後還敬送木瓜雪耳糖水,有誠意。埋單105蚊,下次要來吃餃子,及炸醬薄餅。題外話:是晚忘了帶相機,以上的食物相只是用手機來影,效果比平日的更差。
第一次來,不是吃餃子,而是吃麵。

最後還敬送木瓜雪耳糖水,有誠意。

埋單105蚊,下次要來吃餃子,及炸醬薄餅。

羶香撲鼻的羊肉拉麵
不錯的涼拌青瓜
幾韌的五香牛肉
要走汁的滇面豆腐
  • 涼拌青瓜
上次食 鎮江骨麵 很好味, 很夠味前兩天第二次係度食 粟米蛟子 + 南瓜 蛟子 + 擔擔麵 水準很好 價錢又平但 個 男待應/老闆 態度很差 , 落單時態度勁差, 口黑面黑, 又串見佢執隔離枱時 係度對空氣鬥 上一手食得污jo , 仲要比食客聽到!好在你d 野好食 , 否則你咁既態度邊有人幫襯~~~~!!
上次食 鎮江骨麵 很好味, 很夠味
前兩天第二次係度食
粟米蛟子 + 南瓜 蛟子 + 擔擔麵 水準很好 價錢又平
但 個 男待應/老闆 態度很差 ,
落單時態度勁差, 口黑面黑, 又串
好在你d 野好食 , 否則你咁既態度邊有人幫襯~~~~!!

• 蛟子 同 擔擔麵
2008-07-01 21 瀏覽
喜歡一邊看電視, 一邊吃餃子因為工作關係, 近日經常在下午茶時後或晚飯時間光顧下午茶時段人少, 送飲品, 輕輕鬆鬆吃個美味tea晚飯時段人也不多, 吃夠三十大元就送糖水一客, 兩次吃都是小嘉最心愛的南瓜粟米露與友人傾談, 才知道吃餃子或麵時大家都總是獨沽一味我也不例外, 每次看完餐牌一大輪還是照舊一碗韮菜餃麵+豆漿因為愛吃韮菜+最平.......餃子皮薄餡靚, 麵也好吃, 豆辮醬, 豉油, 辣椒油一應俱全, 讚!!午飯時間, 總是一條長長的人龍, 還是tea time和晚飯時間好
喜歡一邊看電視, 一邊吃餃子
因為工作關係, 近日經常在下午茶時後或晚飯時間光顧
下午茶時段人少, 送飲品, 輕輕鬆鬆吃個美味tea
晚飯時段人也不多, 吃夠三十大元就送糖水一客,
兩次吃都是小嘉最心愛的南瓜粟米露

與友人傾談, 才知道吃餃子或麵時大家都總是獨沽一味
我也不例外, 每次看完餐牌一大輪還是照舊一碗韮菜餃麵+豆漿
因為愛吃韮菜+最平.......

2008-06-26 19 瀏覽
其實未黎之前都知水餃係最出名的~但去到之後又唔係太想食水餃~於是叫了個豬扒麵~~d豬扒炸的~ 幾香口~d麵都幾彈牙~但個湯底有d鹹~但d service就真係麻麻...明明勁少人,我附近最少有五張空台~佢都逼我同人搭台囉!
其實未黎之前都知水餃係最出名的~
但去到之後又唔係太想食水餃~
於是叫了個豬扒麵~~

d豬扒炸的~ 幾香口~
d麵都幾彈牙~
但個湯底有d鹹~

但d service就真係麻麻...
明明勁少人,我附近最少有五張空台~
佢都逼我同人搭台囉!
2008-05-21 26 瀏覽
今日同同事去左呢到食lunch, 好耐都冇去lu, 所以有d掛住. 哈哈~今日都係點左我既usual, 白菜餃擔擔麵+豆槳...其實呢到係咪特別好食?? 甘又唔係. 之不過呢到既擔擔麵有好多肉鬆, 所以我鍾意囉. 哈哈哈~不過呢到都加鬼左價lu...... 食一個lunch都要成差唔多四十蚊..... 唉........比個tips大家, 呢到要早d黎霸位啊~ 仲有呀, 多人就千其唔好黎.... and... 呢到唔好expect d人會好有禮貌窩.. 仲有呀, 你一放低筷子, d人就會黎收野 (實情係rush你走啊~)
今日都係點左我既usual, 白菜餃擔擔麵+豆槳...

2008-04-25 20 瀏覽
一行八人搵野食, 就黎左京城食水餃去到果時十二點半左右, 所以未算多人唔係八個人就好難搵到位坐低之後就各有各叫, 不過好多餃已經售罄我order 左白菜餃$23加酸辣湯底+ $7感覺上份量好似比以前少左一d另外原來兩個星期前開始, 加收百份之五費用通脹既壓力真係大
一行八人搵野食, 就黎左京城食水餃
去到果時十二點半左右, 所以未算多人
唔係八個人就好難搵到位
坐低之後就各有各叫, 不過好多餃已經售罄
我order 左白菜餃$23
加酸辣湯底+ $7
感覺上份量好似比以前少左一d
另外原來兩個星期前開始, 加收百份之五費用
通脹既壓力真係大
2008-03-15 19 瀏覽
三日前夜晚八點半去到當時人客不多,兩個人點了一碗白菜豬肉餃子面,一碗酸辣湯麵一客雞絲粉皮一客雞亦兩杯飲品,十五分鐘後除了我碗白菜豬肉餃子面未到外其它到齊,問果位個"格"似老闆中坑,黑面回答:你果碗係耐D等陣啦!之後再等十五分鐘先到...今天午飯三個同事提議去食,心想無謂掃興咪算啦...今日仲高興!個阿姐擺低碗麵問係邊個?我都唔知係咩餃?點答呀?跟住佢就話:你地唔知自已食咩架咩?...O晒咀!食物質素麻麻服務態度極差!
O晒咀!

食物質素麻麻服務態度極差!
2008-02-29 30 瀏覽
lunch 時間, 好耐無食過呢間, 所以就決定黎呢度初頭只係我地兩個人, 佢地安排我地坐二人枱order 野食後, 另一位同事join 我地食野所以我地同佢地講, 換張六人枱, 咁就方面佢地安排坐位當我地坐左六人枱, 佢地就安排兩個人坐我地果張枱然後安排三個人坐四人枱跟住就想安排多兩個人坐落我地張六人枱但我地先前已經講左係三個人, 個朋友黎緊佢話我地霸住張枱, 阻住佢地做生意(由寫字樓過黎, 五分鐘都唔洗)如果一早唔得, 就唔好俾我地換枱啦查實佢安排果三個人坐我地張枱果兩個人坐四人枱, 咪可以坐多兩個人囉佢地自己唔識安排坐位, 就話我地阻住做生意咁既態度真係唔得食物算係ok, 不過咁既服務態度真係唔得係我第一個比扁咀既食評
lunch 時間, 好耐無食過呢間, 所以就決定黎呢度
初頭只係我地兩個人, 佢地安排我地坐二人枱
order 野食後, 另一位同事join 我地食野
所以我地同佢地講, 換張六人枱, 咁就方面佢地安排坐位
當我地坐左六人枱, 佢地就安排兩個人坐我地果張枱
然後安排三個人坐四人枱
跟住就想安排多兩個人坐落我地張六人枱
但我地先前已經講左係三個人, 個朋友黎緊
如果一早唔得, 就唔好俾我地換枱啦
查實佢安排果三個人坐我地張枱
果兩個人坐四人枱, 咪可以坐多兩個人囉
佢地自己唔識安排坐位, 就話我地阻住做生意
咁既態度真係唔得
食物算係ok, 不過咁既服務態度真係唔得
係我第一個比扁咀既食評
2007-09-17 17 瀏覽
是日午餐由金鐘趕到太古坊跟老公相聚近來吃得多吉列想要吃得清一點..就來到了這裡..嚐嚐餃一餃的味道~**素菜餃麵($23) (吃餃的必然選擇~~)皮像是街外買回來的..不像自家製的皮~不算太厚..但質地像太硬了..~ 餡料清新..但有點嚐不到味道的感覺....(就是沒有味道呢!!!!)....麵條口感不錯...不是太粗..也不會太稔~ 但仔細看一下....是機製的貨色罷了~總言之.....是十分清的一碗麵......是減肥者的至好拍擋..**淨京蔥羊肉餃($35) (十分貴!!!) (老公的~~)老公說羊的羶味還算夠..但也不是太愛那個皮~ 我當然一口也沒有試~!! 不過也感覺到............還是喜歡中環的餃子園多一點..雖然有很多劣評但她的地道感覺實在很足~~
是日午餐由金鐘趕到太古坊跟老公相聚
近來吃得多吉列
想要吃得清一點..就來到了這裡..
嚐嚐餃一餃的味道~

**素菜餃麵($23) (吃餃的必然選擇~~)
總言之.....是十分清的一碗麵......
是減肥者的至好拍擋..

還是喜歡中環的餃子園多一點..
雖然有很多劣評
但她的地道感覺實在很足~~