2018-09-23 263 瀏覽
由於朋友既強力推薦,起佢既引領下..佢地左我黎呢間京林屋一黎到呢間餐廳...感覺好舒服成間餐廳設計簡約入面好舒服原諒冇影到相侍應帶左我地入卡座個卡座好得意... 要坐先以後烏低身轉入去感覺好新奇朋友叫左個鮪魚定食+焙茶朝薰鯖魚定食黎到果陣熱辣辣好香而且煎得剛剛好, 外皮很脆而我就叫左雞排飯+玫瑰蘋果煎茶個雞排飯好正雞排好林, 醬汁好濃味又不會過咸蛋絲加埋米飯都好入味比我想像中更加好味唯一問題係份量比較少...男士們可能會唔夠飽另外呢間餐廳侍應極好禮物我問佢地拎濕紙巾侍應係雙手遞比你..我相信十間餐廳.有十間都係就咁放你枱面就算呢間服務態度超好呢次係第一次黎呢間店食絕對會再回頭
由於朋友既強力推薦,
起佢既引領下..佢地左我黎呢間京林屋

個卡座好得意... 要坐先以後烏低身轉入去
感覺好新奇

朋友叫左個鮪魚定食+焙茶朝薰

鯖魚定食黎到果陣熱辣辣
好香而且煎得剛剛好, 外皮很脆

而我就叫左雞排飯+玫瑰蘋果煎茶
個雞排飯好正
雞排好林, 醬汁好濃味又不會過咸
蛋絲加埋米飯都好入味

呢次係第一次黎呢間店食
絕對會再回頭
2018-09-19
2018-09-17 189 瀏覽
某日經過希慎,看到「京林屋」立即入去吃綠茶雪糕,作為一個綠茶雪糕控,而且因上次到日本京都,因下雪關係沒有在「京都」吃過雪糕,我是一定要補償!我點了一客綠茶雪糕和紅豆雪糕,我認為綠茶味是平常的好吃,不是很特別!反而紅豆雪糕真的很有驚喜,賣相漂亮而且好吃!個人更推介紅豆雪糕!
個人更推介紅豆雪糕!
2018-09-06 205 瀏覽
食完飯黎呢到食甜品,見到餐廳雖然唔大,但裝修好和風雪糕好creamy好香抹茶味,份量都好多,啫喱唔太甜,有淡淡抹茶香,溝埋雪糕食味道啱啱好。呢個雪山好大碗,係刨冰加上焙茶糖漿,上面仲有焙茶雪糕。焙茶味道比抹茶清淡,唔太甜夠哂健康
食完飯黎呢到食甜品,見到餐廳雖然唔大,但裝修好和風
抹茶啫喱雪糕
特濃培茶雪山
2018-08-21 263 瀏覽
之前去過京林屋食甜品都唔錯今次dinner嚟試下期間限定set 佢地set有2 個價錢1 個係包埋杯茶嘅我見茶都好多選擇下單點茶嘅話我覺得都幾貴下連set叫就加$20 就reasonable d不過我地諗住叫甜品就無order lasaba set $78魚係去骨嘅, 個醬油整得幾好味配上培茶飯好味喎!照燒雞扒飯 $78雞嫩, 醬汁入味草莓餡蜜 $68有紅豆餡寒天/抹茶塊麻糬係好味嘅不過$68 嚟講我覺得份量太少la感覺$78 嘅正餐仲抵食d!
之前去過京林屋食甜品都唔錯

單點茶嘅話我覺得都幾貴下

連set叫就加$20 就reasonable d
不過我地諗住叫甜品就無order la

saba set $78
魚係去骨嘅, 個醬油整得幾好味
配上培茶飯好味喎!

照燒雞扒飯 $78
雞嫩, 醬汁入味

草莓餡蜜 $68
有紅豆餡
寒天/抹茶塊
麻糬
係好味嘅

不過$68 嚟講我覺得份量太少la
感覺$78 嘅正餐仲抵食d!

2018-08-18 565 瀏覽
一個人食都想對自己好啲,但一個人又食唔得多嘢所以最終選擇左銅鑼灣希慎廣場嘅京林屋叫咗個”京式鰻魚飯”,一般水準啦,係個飯稍嫌乾咗少少。而跟餐配嘅”葡萄煎茶”反而幾有驚喜,葡萄同埋茶味夾得幾好,兩者都唔會搶味。值得讚係職員服務態度係好好嘅
一個人食都想對自己好啲,但一個人又食唔得多嘢
所以最終選擇左銅鑼灣希慎廣場嘅京林屋

叫咗個”京式鰻魚飯”,一般水準啦,係個飯稍嫌乾咗少少。
京式鰻魚飯

葡萄煎茶

值得讚係職員服務態度係好好嘅
2018-08-18
葡萄煎茶
2018-08-16 176 瀏覽
今日係銅鑼灣食完晚飯就諗住去食埋甜品,所以就去京林屋。京林屋既decoration係和食設計好有風味!我地叫左一個焙茶沙冰、一個抹茶雪糕、一個抹茶紅豆年糕甜湯、一個秘製抹茶蕨餅和一個抹茶半月布丁。焙茶沙冰無論係冰同雪糕都好有焙茶味、佢仲有白玉係入面增加咬口!抹茶雪糕既奶和抹茶既比例好好唔會過苦。抹茶蕨餅蘸滿抹茶粉和黑糖好好食抹茶紅豆年糕甜湯就要先攪拌好先飲到佢既美味。抹茶半月布丁亦都夠香滑,有淡淡既抹茶香!
2018-08-12 237 瀏覽
相約舊同事放工晚餐相聚,我舊同事銅鑼灣工作,所以地點選了希慎,方便一些,由於舊同事喜愛日式和風味道,所以叫挑選了這間。七點到達一,無需等位,只有食客幾枱,環境寧靜適合談心。我同佢都分別叫了京林屋和事料理,有照燒雞肉,蛋餅,魚乾仔,凡立貝,和風沙律,鯖魚,配以面豉湯同茶飯以及醃蘿蔔。種類多多,每款少少,每款都味道不錯,尤其喜歡照燒雞肉有串燒味道同埋和風沙律味道清新開胃。之後,我同舊同事二人share一個綠茶啫喱雪糕,雪糕香滑,奶味香濃,配以清新帶甘嘅綠茶味、又不太甜,令人食過不停。
2018-08-05 258 瀏覽
食左幾日西餐,食返個簡單和食中和一下先😬如果想食定食,京林屋絕對係我其中一間至愛之一,質素好而且價錢吾貴,重點係甜品都好食😍👍🏻今次叫左個林屋料理,入面有焙茶飯(幾突別有淡淡茶香)、麵鼓湯、鯖魚(好好味同d飯好夾🤤)、帆立貝、淹蘿白、雞肉、木魚絲、八爪魚沙律、豆腐餅同魚仔乾😋樣樣都幾好食👍🏻飲品試左個桃味焙茶,教埋你點沖,好香幾好飲~🍵之後忍唔住叫左少少甜品🙊(其實樣樣都想試😅)食左個抹茶蕨餅,呢度個蕨餅係佢地每日自家製,再加埋個綠茶粉同黑糖,好快就俾我清哂la!😛簡中食下呢d清清地都一樣好滿足!😋

飲品試左個桃味焙茶,教埋你點沖,好香幾好飲~🍵
簡中食下呢d清清地都一樣好滿足!😋
2018-07-29 3335 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-久違了的京林屋,估唔到除左抹茶甜品外仲推出左飯食,連鰻魚飯都有,食完飯仲可以食埋甜品,一於去試下!店內環境,亦有茶葉同抹茶蛋糕賣呢餐牌上的甜品同以前差唔多,比較下係多左飯食。金目鯛定食 $88 (連麵豉湯、飯及漬物)估唔到呢個金目鯛定食咁岩我胃,完全無骨既金目鯛,食落肉質頗細嫩,咀嚼中,特係係魚皮位置富魚油香;表面搽上一層甜醬油,惹味非常,用黎下飯一流。不過薄薄三片唔夠我食,如果要我加錢多幾塊都願!京式鰻魚飯 $98 (連麵豉湯、飯及漬物)碗內有兩件加埋大約有整條份量的鰻魚,兩旁附有雞蛋絲;鰻魚的味道不錯,搭配鰻魚汁剛剛好,鰻魚本身不會太薄,食落也沒什麼骨(有微微細刺不大問題),帶有魚脂香,配飯食同樣不錯。抹茶半月布丁 $56賣相美美的抹茶半月布丁,食落質感滑溜似慕絲,但抹茶味可再濃一點。焙茶芝士蛋糕 $88之前食過佢地既抹茶芝士蛋糕,反而更喜歡焙茶味的,焙茶味比芝士味突出,滲出幽幽的茶香味頗好食,仲有球甜度適中既焙茶味雪糕伴著吃,岩晒焙茶迷!迷你抹茶葩菲配桃味焙茶 $98葩菲內有紅豆、白玉丸子、抹茶雪糕、

店內環境,亦有茶葉同抹茶蛋糕賣呢

餐牌上的甜品同以前差唔多,比較下係多左飯食。
金目鯛定食(連麵豉湯、飯及漬物)

金目鯛定食 $88 (連麵豉湯、飯及漬物)
京式鰻魚飯(連麵豉湯、飯及漬物)

京式鰻魚飯 $98 (連麵豉湯、飯及漬物)
抹茶半月布丁

抹茶半月布丁 $56
焙茶芝士蛋糕

焙茶芝士蛋糕 $88

迷你抹茶葩菲配桃味焙茶

迷你抹茶葩菲配桃味焙茶 $98
葩菲內有紅豆、白玉丸子、抹茶雪糕、抹茶蕨餅等,細細杯但份量足,每種配料食落雖不至於特別,但一齊食味道就係不錯,沒什麼挑剔。另外很喜歡這杯桃味焙茶,茶香中滲出點點桃味果香,很易入口。
金目鯛定食(連麵豉湯、飯及漬物)
焙茶芝士蛋糕
  • 金目鯛定食
  • 迷你抹茶葩菲配桃味焙茶
2018-07-23 246 瀏覽
為左避開weekend的人潮,我地捱肚餓捱到好夜先去食,唔使等位好肚餓,一人先叫左個飯係呀!甜品店都有飯食!京式鰻魚飯,鰻魚夠肥美,不過有少少細骨。另外,飯入面都澇左鰻魚粒同鰻魚汁,好好味味林屋和式料理,有焙茶飯,麵豉湯,鯖魚,帆立貝,芝士蛋卷,魚乾,一碟幾味,好有日本feel! 個焙茶飯幾特別,有淡淡茶香食完正餐當然就要嘆杯茶,食個甜品焙茶卷蛋好正,夠濕潤,唔會太甜,配埋雪糕食一流黑蜜牛乳芭菲好大杯,我覺得有d “漏”,不過個幾粒焙茶jelly好好味桃味焙茶,可以沖三次的,據說會有不同味道!佢仲有指示教你點沖今餐大満足!下次想食日式飯同甜品可以再黎呢度!

好肚餓,一人先叫左個飯

係呀!甜品店都有飯食!

食完正餐當然就要嘆杯茶,食個甜品

焙茶卷蛋好正,夠濕潤,唔會太甜,配埋雪糕食一流

今餐大満足!下次想食日式飯同甜品可以再黎呢度!
2018-07-22
  • 林屋和食料理
  • 京式鰻魚飯
2018-07-20 225 瀏覽
Came here for lunch to catch up with my long-time-no-see buddy!!As we entered the restaurant, the server gently reminded us that we had to return the table after 90min.. I always frown upon this kind of arrangement but oh well. It’s not like we had hours to spend for a work day lunch. 🤷🏻‍♀️I ordered the Saba set which was really yummy!! The menu said it was only a limited time offer, I wonder if it’s true or just marketing!? Anyway, the Saba sauce was really good and the fish was cooked to perfec

I ordered the Saba set which was really yummy!! The menu said it was only a limited time offer, I wonder if it’s true or just marketing!? Anyway, the Saba sauce was really good and the fish was cooked to perfection. Delicious! I had a tasting of my buddy‘s Sanuki udon... it was really awesome too!
Saba  set

For dessert, we shared the Hojicha cheesecake coz the Hojicha roll cake was out of stock. The ice cream was really good but the cheesecake was just alright.
Hojicha  Cheesecake
Hope to try the roll cake next time!
午餐
Saba  set
2018-07-13 458 瀏覽
京林屋新早前推出了鹹食,但上次售罄吃不到,今次又再去碰運氣。 林屋和食料理 上次售罄的,今晚終於有,太開心了。非常豐富,有四小碟,一碗焙茶飯、麵豉湯和一碟醃漬蘿蔔。最喜歡就是魷魚、明太子和八爪魚沙律,口感豐富,味道鮮味,吃不停口。另一小碟有豆腐餅、雞肉和木耳絲。一碟是魚仔乾、芝士卷和帆立貝。汁燒鯖魚皮脆肉滑,燒得剛剛好有肉汁。米飯以焙茶煮過,有淡淡的茶香。 京式鰻魚飯 這此的鰻魚沒有碎上,口感好多得。撒上蛋絲和紫菜的米飯較為濕潤黏身,帶有淡淡的鰻魚香。整體比之前吃過的好。 京林屋抹茶芭菲來到一定要點抹茶芭菲,賣相精緻,光是跟它拍照已令人心花怒放。雪糕口感幼滑,抹茶味香濃,配上抹茶蕨餅,香甜軟棉的紅豆和煙煙韌韌的白玉丸子,口味層次分明,口感豐富,令人回味。 抹茶紅豆年糕甜湯 用一個紅色碗子盛載,充滿日本風情。和暖的抹茶甜湯內有四粒白玉丸子 和一粒甘栗,湯底還有大量紅豆茸。香甜軟棉的紅豆和煙煙韌韌的白玉丸子非常合襯,吃畢整個人溫暖起來。 雖然不是第一次來,但仍然喜歡這餐廳,每次都會滿足地離開。

京式鰻魚飯

抹茶紅豆年糕甜湯

雖然不是第一次來,但仍然喜歡這餐廳,每次都會滿足地離開。
2018-07-10 133 瀏覽
京林屋從來都係我最愛 簡簡單單 一個日本餐又有鹹食 又有甜品 分分鐘 可以坐成晚🤣今次同呢個朋友黎 佢最愛鰻魚 鰻魚好多呢麵豉湯味道濃 但不會太鹹 最愛拌碟 醃蘿白 又開胃又爽口🤣🤣鰻魚輕輕一煎加上醬汁 🤤🤤🤤加上蛋花同飯一啖食落去 滿足非常自己偏愛食蕎麥麵 所以一見到抹茶蕎麥麵就即時叫左黎食份量足夠 凍的蕎麥麵非常易入口 又清涼加堆煎茶 簡直是絕配 京林屋講定焗茶的時間 茶香味濃又不會太苦食完正餐食甜品 抹茶蕨餅是我每次必叫的甜品 蕨餅味香 有嚼頭 加上抹茶粉🤤🤤不可不提 仲有紅豆蓉tim 朋友鍾意食巴菲 呢個黑糖牛乳巴菲 觀賞價值高之餘 又唔太甜 兩秒就俾我地KO左食完埋單 又真係幾爽 又甜又鹹 食哂都係2xx一個人
京林屋從來都係我最愛 簡簡單單 一個日本餐

朋友鍾意食巴菲 呢個黑糖牛乳巴菲
觀賞價值高之餘 又唔太甜 兩秒就俾我地KO左

食完埋單 又真係幾爽 又甜又鹹 食哂都係2xx一個人
2018-07-01 167 瀏覽
很久沒來京林屋,原來它搬到12樓了。我們被編到了「和席」,令食事體驗更添和風,真幸運!但用餐時間只有60分鐘,真要加快速度。鰻魚丼真不負眾望!鰻魚燒得軟腍,連骨帶肉全部吃清,汁醬惹味而鹹甜相和,伴着珍珠米吃着,別有滋味。茶そば則散發着芳郁的蕎麥香,湯頭清醇,可說是輕食中的代表。跟餐配上玫瑰蘋果煎茶,果香清芳,而不帶半酸甜,能全面感受茶的清逸。壓軸的抹茶芭菲更是水準之作,一食難忘!抹茶雪糕茶味濃郁帶甘香,抹茶啫喱清爽,底層的紅豆為整體增添甜蜜。

茶そば則散發着芳郁的蕎麥香,湯頭清醇,可說是輕食中的代表。

2018-06-28 129 瀏覽
上回講到食左餐好滿足既辣宴,小辣朋友要求去食甜品中和返佢唔平衡既心理。(因為對於佢來講真係太辣)我地去咗佢想試好耐既京林屋食個甜品。特製林屋抹茶餡蜜有抹茶雪糕、蕨餅、啫喱、白玉、寒天,抹茶雪糕香濃幼滑,覺得抹茶味濃點更好。抹茶啫喱有淡淡抹茶味,白玉質感算是煙韌。可惜最失望就係有期望既時候,蕨餅完全冇口感,軟身亦冇任何味道。加上抹茶粉入口一PAT野。除左個抹茶雪糕,基本上都要靠黑蜜先有味道自問都係一個抹茶控,覺得有點失望同唔值。抹茶甜品唔夠抹茶味,需要黑蜜去補救。妹仔大過主人,不如叫特製林屋餡蜜(抹茶味)吧
上回講到食左餐好滿足既辣宴,
小辣朋友要求去食甜品中和返佢唔平衡既心理。
(因為對於佢來講真係太辣)
我地去咗佢想試好耐既京林屋食個甜品

特製林屋抹茶餡蜜
有抹茶雪糕、蕨餅、啫喱、白玉、寒天,
抹茶雪糕香濃幼滑,覺得抹茶味濃點更好。
抹茶啫喱有淡淡抹茶味,白玉質感算是煙韌。

可惜最失望就係有期望既時候,
蕨餅完全冇口感,軟身亦冇任何味道。
加上抹茶粉入口一PAT野。
除左個抹茶雪糕,
基本上都要靠黑蜜先有味道

自問都係一個抹茶控,
覺得有點失望同唔值。
抹茶甜品唔夠抹茶味,需要黑蜜去補救。
妹仔大過主人,
不如叫特製林屋餡蜜(抹茶味)吧