2021-12-11 82 瀏覽
旺角出名美食多, 今日就來到洗衣街, 尋找了Reiwa Izakaya 居酒屋, 進場後給你有如置身日本居酒屋一樣,沒有旅遊的日子來到, 可以一解思鄉之情。 MENU 選擇都很多, 有石燒、鍋物、爐端燒、串燒等等。先點了飲品,鮮檸檬威士忌梳打,造型非常吸引,香醇酒味配上檸檬同梳打,非常醒神。日式古法蒸廣島蠔$108,蠔身肥英鮮甜,用蒸煮烹調,保留原有蠔味,非常鮮味。關東煮 $68,居酒屋不可不點食物。炙燒吞拿魚 $88 黑椒調味帶點微辣、點埋個汁一流。五色刺身 $195 三文魚、吞拿魚、赤蝦、油甘魚、帆立貝,鮮味可口。令和玉子燒 $38 蛋味香濃,有蛋香。芝麻雞翼 $38 香脆,有肉汁。蝦天婦羅 🍤$78 炸漿薄身,炸出來鬆脆不油膩。串燒拼盤 $138 , 帶手羽、雞皮串、雞軟骨、大蔥豚肉串、金菇牛肉卷、秋葵、煙肉車厘茄、大蔥串、非常豐富而且抵食,必點。日式雞丸子拼盤 (follow IG 特價)$85 有四款雞丸子,燒雞肉丸子、燒紫蘇雞肉丸子、炸流心芝士雞肉丸子、炸雞胸軟骨丸子,四款各有特色。海盜芝士 $48, 佐酒不可少。冰火燒菠蘿 $28 店長介紹必試😂 面頭用沙糖再炙燒過,外面

關東煮 $68,居酒屋不可不點食物。

炙燒吞拿魚 $88 黑椒調味帶點微辣、點埋個汁一流。

令和玉子燒 $38 蛋味香濃,有蛋香。

芝麻雞翼 $38 香脆,有肉汁。

蝦天婦羅 🍤$78 炸漿薄身,炸出來鬆脆不油膩。

海盜芝士 $48, 佐酒不可少。

冰火燒菠蘿 $28 店長介紹必試😂 面頭用沙糖再炙燒過,外面有蕉糖感,裡面又保留菠蘿鮮甜,作為尾聲甜品非常完美。

酒方面好抵飲,串燒鍋物不可少,Suntory 細 $48, 梅酒 $88 ,仲有很多酒類選擇。好酒朋友可以慢慢選擇。

店長好好人,會介紹特食物同酒比大家,唔會令你錯過必食同必飲嘅嘢,而且推介非常高質👍🏻
日本料理餐廳 @reiwamk2019 餐廳外面設計非常有日本風味🎌一入門口就見到擺放住好多日本酒🥃仲有日本燈籠🏮和旗幟作裝飾🎏〰️未點餐前 都有碟小前菜〰️🦑唐揚魷魚軟骨 $38平日好中意食雞軟骨既 可以試下魷魚軟骨 食落相對較易咬🤣!口感彈牙啲 食落相對無咁硬😗👍🥗蟹籽沙律 $48基本前菜一定係蟹籽沙律🥗😚蟹籽同青瓜比較都平衡 啖啖蟹籽〰️🐣燒鳥拼盤 $98 (5串)手羽 • 雞皮 • 雞軟骨 • 白蔥雞肉串 • 免治雞肉串 Total 5串 全部都燒得好靚〰️💕我就最中意雞皮同雞軟骨串燒🤣雞皮好脆 食落唔會油〰️手羽(雞翼)都不錯 好多肉食🐥🐟令和魚生丼 $188魚生丼好抵食〰️好多種刺身呀!海膽有2件 好鮮甜😳三文魚 吞拿魚都好大件 蟹籽 飛魚籽 兩種同時放入口 口感好豐富😚💕🦪1G日式古法蒸廣島蠔(焗6隻) $108📣必點📣必點〰️超驚喜 隻隻都好肥美 食落超creamy😋古法蒸法更突顯蠔既鮮味 加上6隻先$108 好抵食〰️💕🍋鮮檸檬燒酎梳打 $48見到隔離枱外型好壯觀 打卡啱曬🤣搞到我都忍唔住嗌咗 飲落酸酸地咁 有氣檸檬水 幾fresh架🍹🥭芒果乳酸梳打(芒果乳酸梳打) $28芒果乳酸都

🦑唐揚魷魚軟骨 $38

🥗蟹籽沙律 $48

🐣燒鳥拼盤 $98 (5串)

🐟令和魚生丼 $188

🦪1G日式古法蒸廣島蠔(焗6隻) $108

🍋鮮檸檬燒酎梳打 $48

🥭芒果乳酸梳打(芒果乳酸梳打) $28
芒果乳酸都好好飲 味道係偏甜既芒果味🥭
又要幻想返佐家鄉日本喇🤣 餐廳無論裝修氣氛都好有日本風味,電視仲播住日本節目,有酒、有串燒、有鍋物好多種類🥰 我話感覺好似係日本旅行天氣凍入佐間居酒屋暖下食下野,「但周圍講廣東話架喎」,「呢間多香港遊客生意姐」唔好破壞我既日本小世界喇😂 嘿,講返野食先:📋✦ 美國安格斯扒石板燒 - - - $𝟭𝟲𝟴 (+ $𝟮𝟱 蟹膏飯、野菜沙律、味增湯)員工會拎石板上枱即燒🥰 問定你想幾成熟,整好一粒粒加燒汁一齊燒👍🏻 望到都正!加25蚊有埋個set幾抵食😄✦ 古法罐仔牡蠣 - - - $𝟭𝟬𝟴 ⭐️好有驚喜好食!日本傳統古法將蠔放入鐵罐去蒸,蒸至蠔殼自動卟開,唔洗調味,保留佐生蠔原本既鮮甜同啲海水鹹味係入面🤩 餐廳選用廣島蠔,蠔肉勁飽滿👍🏻 令我愛上熟蠔❤️ ✦ 令和魚生丼 - - - $𝟭𝟴𝟴幾豐富食落都幾大碗下!有齊赤蝦、吞拿魚、三文魚、油甘魚、帶子、海膽、蠢文魚籽、蟹籽☺️✦ 日式雞丸子拼盤 - - - $𝟴𝟱有炸流心芝士雞肉丸子、炸雞胸軟骨丸子、燒紫蘇雞肉丸子、燒雞肉丸子!賣相幾好☺️ 雞肉唔會整到好實好鞋,我最中意流心芝士雞肉,雞胸軟骨丸真係食到一粒粒軟骨係入面口感唔錯🤪🍺✦ 鮮檸檬燒酎梳打

📋
✦ 美國安格斯扒石板燒 - - - $𝟭𝟲𝟴
(+ $𝟮𝟱 蟹膏飯、野菜沙律、味增湯)

✦ 古法罐仔牡蠣 - - - $𝟭𝟬𝟴 ⭐️

✦ 令和魚生丼 - - - $𝟭𝟴𝟴

✦ 日式雞丸子拼盤 - - - $𝟴𝟱

🍺
✦ 鮮檸檬燒酎梳打 - - - $𝟰𝟴 ⭐️
✦ 𝑆𝑢𝑛𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑇𝐻𝐸 𝑃𝑅𝐸𝑀𝐼𝑈𝑀 𝑀𝐴𝐿𝑇’𝑆白啤 - - - $𝟰𝟴

呢杯鮮檸檬燒酒梳打真係必嗌,夠晒霸氣‼️成排冰檸檬插住,佢仲有鮮檸檬威士忌版本,中意飲酒既話,呢到$48真係物超所值🤩

(⭐️ Ι 個人推薦)
2021-12-08 71 瀏覽
思鄉病發作,所以搵朋友們一起去解鄉愁。朋友話呢間居酒屋最有日本風味,一去果然無錯,裝修很有地道的日本風,其中一枱食客還是日本人,證明果然夠地道。去居酒屋當然先叫飲品,這杯鮮檸檬highball/燒酌太signature,每張枱都必叫,由日本居酒屋傳到香港,聽聞這間是首先提供的,好香檸檬味,飲落好fresh 好清新,唔錯👍🏻,飲品點好後我地就各自亂點,居酒屋既好處就係集各家之大成,每樣食物都有啲,滿足我地貪心既慾望😂😂🔸日式古法蒸廣島蠔第一次咁樣又幾得意,最重要係蒸到啲蠔剛剛好,剛熟,廣島蠔鮮甜多汁,見到佢而家做緊優惠,只要like & share 佢既IG @reiwamk2019 就可以$108 食呢個原價$168/罐蠔,有成半打咁多,超抵👍🏻🔸雞肉丸子拼盤呢個又係大推,好啱送酒的小食,一碟有4款不同口味的雞肉丸子,有普通、紫蘇雞肉丸子、芝士流心及雞軟骨雞肉丸子,最喜歡芝士流心,少少芝士,但又唔會太濃味搶咗啲雞肉丸子味,唔漏;另外紫蘇果隻都好香好好味。呢個拼盤亦都有優惠,follow 間店既IG 就可以以優惠價食到😋🔸芝麻雞翼雞翼熱辣辣又香脆,一啲都唔油膩,雞肉調味剛剛好,吃時充滿芝

🔸日式古法蒸廣島蠔

🔸雞肉丸子拼盤

🔸芝麻雞翼
雞翼熱辣辣又香脆,一啲都唔油膩,雞肉調味剛剛好,吃時充滿芝麻香,一人一隻剛剛好。

🔸炸蝦天婦羅
炸蝦爽口彈牙,天婦羅麵衣輕輕的包住蝦,酥脆好味。

🔸關東煮
雖然天氣唔係好凍,但冬天就係想要食關東煮,喝一口湯,清甜,必食的是蘿蔔,清甜無渣,然後個蛋還是蘭王的,果然係高品質蛋,超濃郁蛋味,其餘的竹輪、魚蛋、魚餅等都吸晒個湯汁,超入味😋

🔸五色刺身及燒炙吞拿魚
刺身每款都好新鮮,鮮甜美味,然後炙燒吞拿魚因為略略燒過,更有油香,充滿油香。

🔸冰火燒菠蘿
原本已經好飽,但老闆話呢個必食推介就叫黎試吓,一食果然無介紹錯,冰火意思是菠蘿先冰,然後面加少少沙糖再用火鎗燒一燒變成脆皮焦糖面,一口食落是脆的,微甜,再加上菠蘿的酸甜,好fresh 好match.

其實仲叫咗其他食物,因為選擇實在是太多,但位置有限,只可以揀其中幾款介紹,每樣都好食,雖然坐位不多,但係氣氛好好,店員同客人有互動,真係好有日本居酒屋既感覺,返咗鄉下😍
  • 鮮檸檬燒酎梳打
  • 芝麻雞翼
  • 燒廣島生蠔
好像置身於日本的居酒屋一樣🎎🎏, 無論裝修和設計充滿日式風格♥️✨🥢Happy Hour Set包一杯梅酒🥃 $99因為Happy Hour時段,店員提議我地叫呢set!!😆😆⋯⋯▪️炸海老春卷、日式炸雞🍗、魷魚▪️春卷正常 ▫️炸雞幾好但有啲油膩感▫️開頭飲梅酒幾濃,可能鬼冰都幾大舊,之後變淡咗小小咁,都唔錯!推薦✨✨🥢石燒A5日本黑毛和牛 100g $158 ▪️店員一上枱就放上熱石熱A5和牛,好吸引,燒嘅時候幾香✨每一塊牛都好有咬口😆✨⋯⋯⋯⋯🥢關東煮🍢 $68▪️個湯幾好飲,關東煮都幾入味🥢串燒拼盤 $138 ▪️都好吸引,有雞翼、煙肉茄、牛肉金菇、大蔥、毛茄🥢和牛鍋燒烏冬 $98▪️個湯幾好味,牛肉都不錯👍🏻✨🥢飲品:▫️柚子酒 ,推薦✨✨ $58▫️熱柚子蜜 $28

🥢Happy Hour Set包一杯梅酒🥃 $99
▪️炸海老春卷、日式炸雞🍗、魷魚
▪️春卷正常 ▫️炸雞幾好但有啲油膩感

🥢石燒A5日本黑毛和牛 100g $158

🥢關東煮🍢 $68
▪️個湯幾好飲,關東煮都幾入味

🥢串燒拼盤 $138
▪️都好吸引,有雞翼、煙肉茄、牛肉金菇、大蔥、毛茄

🥢和牛鍋燒烏冬 $98
▪️個湯幾好味,牛肉都不錯👍🏻✨

🥢飲品:
▫️柚子酒 ,推薦✨✨ $58
▫️熱柚子蜜 $28
2021-12-06 874 瀏覽
估唔到洗衣街有間咁日式嘅居酒屋,環境好日式之餘,仲一直播住日本電台,好似真係去咗日本咁,而且夜晚好旺,枱枱都有叫酒飲咁滯,氣氛勁好。*四色刺身*有三文魚、吞拿魚、油甘魚同蝦,都幾新鮮,除咗蝦,其他每樣都有三塊,而且係厚切,三文魚夠肥美,蝦都幾甜。*清酒生蠔 $28一隻*呢度嘅生蠔會俾埋杯清酒你,你叫幾多隻佢就俾幾杯,好似要將啲清酒倒落生蠔到浸一陣再食嘅,不過我哋唔知就直接食咗,都幾鮮甜。*串燒拼盤 $138*睇中咗張相嘅串燒拼盤,有8串咁多,當中豚肉包大蔥、金菇牛肉都比較好味,另外仲有雞翼、煙肉包蕃茄、秋葵、大蔥等,都幾豐富。*和牛石燒 150g $218*和牛好厚切呀,150g有6片,店員會幫我哋燒,我哋要咗5成熟,以和牛嚟講,呢個價錢真係好抵食。*highball*我哋飲咗好多杯highball,最特別係幻彩味,有盞扮緊冰嘅燈係入面,不過係咩味我哋就飲唔出啦,甜甜哋咁嘅。檸檬味原本都好適合打卡,不過咁啱嗰晚冇晒一大串嘅檸檬,下次去再試先。

*四色刺身*

*清酒生蠔 $28一隻*

*串燒拼盤 $138*

*和牛石燒 150g $218*

*highball*

2021-12-04 57 瀏覽
️同一個又玩得又食得嘅人去居酒屋真係好啱,日式居酒屋氣氛下,飲咗酒,講嘢大聲少少都冇咁覺🤣食物同酒水都好多選擇,座位都舒服,我哋坐咗好耐(真係好耐)都冇趕我哋走🤣清酒生蠔,$28一隻食生蠔🦪食得多,不過佢呢度會俾埋杯清酒你,你叫幾隻佢就俾幾杯,我哋食完一隻飲一杯,不過原來係要將啲清酒倒落生蠔到浸一陣嘅,錯晒🤣不過生蠔就咁食都好味😆串燒拼盤,$138睇中張相嘅串燒拼盤,有8串咁多,兩個人食真係有啲多,不過最後我哋完全冇浪費食物😆我覺得最好味係豚肉包大蔥,金菇牛肉都夠味,雞皮我就冇試啦,不過聽到朋友咬嘅聲,應該好脆。和牛石燒,150g $218我哋驚太滯,要咗150g,事實證明兩個人食真係有啲多,最後我食咗兩塊,和牛好厚切,店員幫我哋燒到5成熟,自己落少少鹽就食得,不過我覺得下次可以再生啲,應該會更好。雞肉丸子拼盤,$85呢個拼盤好豐富,勁抵食,我哋一人唔知食咗幾多粒🤣當中有四款丸子,包括好特別嘅紫蘇雞肉丸子,同埋流心芝士丸子。呢個拼盤真係好適合送酒飲。highball,$48-58 我哋每人飲咗四杯highball,飲到好飽,檸檬味、梅干味都唔會好甜,酒味亦唔會太勁,不過飲多咗都會win

清酒生蠔,$28一隻

串燒拼盤,$138

和牛石燒,150g $218

雞肉丸子拼盤,$85

highball,$48-58

我哋每人飲咗四杯highball,飲到好飽,檸檬味、梅干味都唔會好甜,酒味亦唔會太勁,不過飲多咗都會win win哋。如果鍾意甜少少,可以揀乳酸味同埋好得意嘅幻彩味(有盞燈係入面)。

另外我見仲有好多款清酒,下次去會直接叫枝清酒,飲完應該冇咁飽😆好開心嘅一晚😌😌
2021-12-02 75 瀏覽
今日去左旺角呢間餐廳食飯,最後叫左二人前石燒火鍋套餐(松)日式炸雞啲雞肉好柔嫩,而且好滑,炸嘅時間啱啱好,唔會太燶,如果有多幾件就好啦雜錦天婦羅粉漿唔會太厚,相信佢係用啲靚嘅粉漿,佢比出邊坊間嘅天婦羅皮薄餡靚,即叫即炸好鬼脆。四色刺身盤不過不失,正正常常海鮮鍋物分別有:蝦、墨魚、扇貝、廣東蠔、蜆,食得出係新鮮嘅,而且又大大粒嘅扇貝同埋廣東蠔。石燒日本A4和牛:主角嚟啦!!就咁望落去啲牛,脂肪同肉嘅比例適中,而且呢度嘅廚師會幫我哋燒埋,燒之前仲會問你想要幾多成熟,之後就會用佢嗰塊石黎幫我地燒!專業真係專業,佢哋人出嚟真係特別好食!真係唔需要加任何調味料,都已經好好食!

今日去左旺角呢間餐廳食飯,最後叫左二人前石燒火鍋套餐(松)

日式炸雞

雜錦天婦羅

四色刺身
不過不失,正正常常

海鮮鍋物

石燒日本A4和牛:
專業真係專業,佢哋人出嚟真係特別好食!
真係唔需要加任何調味料,都已經好好食!

• 二人前石燒火鍋套餐
2021-11-30 509 瀏覽
今晚想食🇯🇵日本菜就嚟左旺角呢間居酒屋試下呢間居酒屋非常日系有客人入門會敲鼓好特別間鋪播住日本電視台真係好似去左日本咁Menu好多菜式選擇見到關東煮都好吸引下次再嚟試😆🔸北海道唐揚炸魷魚軟骨 $38雞軟骨就食得多,魷魚軟骨真無未試過。呢款魷魚軟骨好爽口,外層非常酥脆😍配埋沙律醬一齊食,正🤣🔸鹽燒親子軟殼蝦 $38呢款係當日優惠。餐廳每日都會有d菜式寫係黑板上做優惠,所以要記得留意!一碟有4隻蝦,烤得好香!抵食👍🏼🔸清酒廣島生蠔 $28/隻平時都係就咁將開左嘅🦪生蠔食落肚。呢款好特別!上檯時有埋兩杯清酒😆店員教我地將生蠔放入清酒30秒,之後乾杯左去!呢個食法幾新奇,而且好好食!生蠔價錢好抵,仲要好肥美多肉😆非常鮮甜👍🏼🔸A4日本黑毛和牛壽喜燒 $298有唔同級數嘅牛同埋肉量選擇,我地要左200g嘅牛,追加左個烏冬(+$28)。牛好濃牛味,而且非常嫩滑😋個壽喜燒有齊冬菇、菜、紅蘿蔔、金菇、大蔥、洋蔥、粉絲、豆腐。粉絲及烏冬索晒個壽喜燒汁,好入味😆🔸鮮檸檬燒酎梳打 $48成串🍋檸檬係杯,有少少酒味,幾Fresh🔸荔枝乳酸梳打 $28有淡淡嘅荔枝味,甜甜地幾好飲
今晚想食🇯🇵日本菜

🔸鹽燒親子軟殼蝦 $38

🔸清酒廣島生蠔 $28/隻

🔸A4日本黑毛和牛壽喜燒 $298

🔸鮮檸檬燒酎梳打 $48
成串🍋檸檬係杯,有少少酒味,幾Fresh

🔸荔枝乳酸梳打 $28
有淡淡嘅荔枝味,甜甜地幾好飲
2021-11-29
  • 鮮檸檬燒酎梳打
2021-11-25 95 瀏覽
收工同同事去chill一chill,同事介紹令和居酒屋自家釀製梅酒好正同埋食物款式多,CP值又高,所以我哋就去試吓~餐廳環境好有日本嘅感覺,電視都係播緊日本台㗎!老闆超熱情❤️認真介紹每一個菜式~日式鷄丸子拼盤$85(follow IG特價)呢一個拼盤係新出嘅菜式,有四款唔同嘅雞丸子,其中包括燒雞肉丸子/燒紫蘇雞肉丸子/炸流心芝士雞肉丸子/炸雞胸軟骨丸子,每一款都各具特色,個人就最鍾意流心芝士雞肉丸子,一咬落去會爆芝士漿,好邪惡啊!清酒廣島生蠔🦪$28/隻廣島生蠔超級大隻,咁嘅價錢真係佛心價!每隻生蠔配搭一杯清酒,食法係將蠔肉原隻擺落杯清酒入邊,然後成杯飲咗佢,原來清酒係可以令到隻生蠔超級鮮甜嘅,一定要試!北海道唐揚炸魷魚軟骨$38又係一款必食之選,三十幾蚊但係份量都幾多,好香脆,而且採用嘅部位係魷魚軟骨,口感有少少似雞軟骨但係就係魷魚嚟嘅,點埋沙律醬食更加正!西京燒銀鱈魚$118係我嘅至愛❤️居酒屋必食之選,銀鱈魚超滑溜,個面煎到好香,點埋沙律醬真係一啖一美味!味噌廣島蠔鍋$88強烈推薦‼️昆布味噌湯入面有勁多隻廣島蠔,湯頭超級鮮甜!原來仲有隱藏食法,就係叫一個白飯做湯飯或者加個稻庭烏冬,

日式鷄丸子拼盤$85(follow IG特價)

清酒廣島生蠔🦪$28/隻

北海道唐揚炸魷魚軟骨$38

西京燒銀鱈魚$118

味噌廣島蠔鍋$88
強烈推薦‼️昆布味噌湯入面有勁多隻廣島蠔,湯頭超級鮮甜!原來仲有隱藏食法,就係叫一個白飯做湯飯或者加個稻庭烏冬,咁就可以吸晒啲湯嘅精華✨

酒盜芝士$48
見到個名完全唔知係咩嚟嘅,原來酒盜係一款魚嘅內臟,鹹香十足,配搭芝士粒,餸酒一流,完全又係一試愛上。

令和玉子燒$38
厚切玉子燒,味道比較甜,配搭蘿蔔茸都幾特別。

串燒拼盤$138
款式好多,有手羽、鷄皮串、雞軟骨串、大葱豚肉串、金菇牛肉串、秋葵、煙肉車厘茄、大葱串,每款各有特色好惹味!

四色刺身盤$126
有三文魚(3片)、吞拿魚(3片)、赤蝦(2件)、油甘魚(3片),都幾新鮮!

仲有不得不提嘅就係自家釀製嘅梅酒真係好正,連冰塊都係一舊大大嚿圓形㗎,好特別!

整體來講,呢間居酒屋嘅食物真係好有質素,而且性價比高,下次嚟我要試吓壽喜燒先!見到隔離枱食超香呀!
今晚收工同幾個同事黎食日本菜,佢推介我地黎食呢間,話性價比好高,高質價值合理睇緊menu個時店員都好nice,介紹唔同既菜式俾我地,有問必答好有善,最後我地叫到成枱餸~~~~~~~~~~~我地點的菜式:雞肉丸子拼盤酒盜芝士清酒廣島生蠔唐揚魷魚軟骨銀鱈魚西京燒串燒拼盤四色刺身味噌廣島蠔令和玉子燒自家梅酒~~~~~~~~~~~雞肉丸子拼盤有四款,包括燒雞肉丸、紫蘇肉丸、炸流心芝士肉丸同埋雞軟骨肉丸。我覺得雞軟骨肉丸最好味同埋特別,咬落去有軟骨既脆口加埋微辣既味道好滋味。酒盜芝士真係美味到爆,我個人非常推薦飲酒既朋友黎食,店員話酒盜係一D魚內臟、魚腸既漬物,味道好濃但唔腥,配埋芝士個種香味,入口慢慢溶化,呢種咸味送酒一流清酒廣島生蠔隻隻都好肥大,外型就好吸引,店員教我地既食法係將成隻生蠔放入杯清酒道一啖食落口,我唔太好清酒,所以都係食左隻蠔再飲少少酒,本身隻蠔都好鮮味,但原來加左酒隻蠔會變得超級甜,好正唐揚魷魚軟骨我覺得都係送酒食既食物,炸得唔會太脆但入面爽口,都唔錯銀鱈魚西京燒魚燒得好滑,甜甜地好好味串燒拼盤包括有雞翼、雞皮、雞軟骨、大蔥豚肉、秋葵等等,味道都好好,一班人食就岩哂味噌廣島蠔

~~~~~~~~~~~
我地點的菜式:
串燒拼盤
四色刺身
令和玉子燒
自家梅酒
~~~~~~~~~~~

銀鱈魚西京燒魚燒得好滑,甜甜地好好味

味噌廣島蠔有好多隻蠔,但個人認為出色在個湯,蠔味濃郁,鮮甜到爆

自家梅酒超級出色,必定要讚讚佢既梅酒,係自家製,好甜好香,唔飲酒既都會覺得好飲

2021-11-24 39 瀏覽
為左解鄉愁專登搵D裝修有日本feel既餐廳,見到令和居酒屋價錢合理,風評又幾好就去左試下😎-//環境🌕🌕🌕🌑🌑佢既裝修好有日本feel,不過個位真係太逼,我仲要坐靠牆近垃圾桶既位,想坐後少少都唔得☹//食物🌕🌕🌕🌕🌑1️⃣令和玉子燒 ($38)睇唔少foodie去呢間都推介佢個玉子燒,搞到我都有D好奇係有幾好食😻 佢上菜既時候賣相幾吸引,隔離放左D蘿蔔蓉可以一齊食,放落口熱辣辣,口感都幾綿密,不過就無話好食到一定要order,都係蛋一舊😂2️⃣刺身 ($60)我地order左三文魚同甜蝦刺身,每樣有三舊🙉三文魚都算厚,甜蝦亦好鮮甜,可惜係佢地都唔夠凍😖3⃣石燒M7澳洲和牛+蟹膏飯 ($108+25)佢有三款牛可以揀,我地就揀M7和牛🙉 $108可以order到100g,即係四片牛,可以同個員工講想要幾成熟,佢會幫手燒埋🤣 個味好幾香口既,不過老實講都幾un下,有D失望😭叫石燒牛既話仲可以加$25要多個蟹膏飯,沙律同湯,個飯仲落左堆味素,勁開胃🤣4⃣A4日本黑毛和牛+野菜豆腐籃(壽喜燒) ($298)最後呢個其實係一個錯,本身想order真壽喜燒,點知叫錯左壽喜燒湯底既火鍋😭野菜份量十足,個牛都好大

//環境🌕🌕🌕🌑🌑

//食物🌕🌕🌕🌕🌑
1️⃣令和玉子燒 ($38)

2️⃣刺身 ($60)

3⃣石燒M7澳洲和牛+蟹膏飯 ($108+25)

4⃣A4日本黑毛和牛+野菜豆腐籃(壽喜燒) ($298)
最後呢個其實係一個錯,本身想order真壽喜燒,點知叫錯左壽喜燒湯底既火鍋😭野菜份量十足,個牛都好大片,食落勁重牛味😂如果個湯底再濃D就更加好😂

//總結
整體黎講野食係OK既,居酒屋黎講唔算太貴,不過都無邊樣野食係好食到我會想encore😧適合收工想同fd放鬆下既時候去😂
2021-11-21 243 瀏覽
晚餐叫了:刺身拼盤,燒鳥拼盤,燒軟殼蝦,燒蠔,芒果啤酒,自家調蜜桃茶。刺身先上,肉質暗淡無光,無論是魚生,帶子(伴碟檸檬味搶到更無味),蝦,全盤都淡而無味,蝦仲要解凍得唔好。燒鳥,一味夠鹹,掩蓋食材平平。燒蝦,都系重手調味,話就話可以連殼食,但食落就蝦殼碎刮脷。蜜桃茶無特別,唔覺有何自家調配。芒果啤酒,同行的友人話芒果糖漿勁重手,無啤酒味,買一送一都只系飲一杯就算,唔想飲第二杯。成餐愈食愈無癮,未食飽,要過旺中掃街。p.s.有位男侍應對客好無禮貌,得佢講系啱,串到d客暈。
燒鳥,一味夠鹹,掩蓋食材平平。
燒蝦,都系重手調味,話就話可以連殼食,但食落就蝦殼碎刮脷。
蜜桃茶無特別,唔覺有何自家調配。
成餐愈食愈無癮,未食飽,要過旺中掃街。
p.s.有位男侍應對客好無禮貌,得佢講系啱,串到d客暈。

之前搭車經過旺角洗衣街,見到間非常精緻嘅日本居酒屋,check openricr 發現原來是令和,餐廳個格調真係好有去了日本的感覺!餐廳食物款式都多,仲有好多特別設計嘅款式,又有唔同推廣/信用卡優惠,CP值幾高!其中一個好吸引的優惠係古法蒸焗廣島蠔,like+follow ig 就有優惠價特別menu上的夏日清涼盛幾有驚喜,賣相好精緻,有涼拌三文魚麵、青瓜八爪魚粒漬、海膽帆立貝漬。好欣賞三文魚麵甜甜酸酸配柚子香的醬料,連三文魚麵一齊食好refreshing,非常有心思。另外海膽帆立貝漬的海膽都幾鮮甜,配上醬油好香。燒鳥拼盤係選擇困難症必點的經濟實惠款,有齊各款雞串燒(雞翼、雞軟骨、雞皮、軟骨捧、雞腿肉),款款都燒到好香銀鱈魚西京燒都好高cp值,肉質嫩香,燒得剛剛好味噌廣島蠔的蠔鮮甜肥美,底下湯濃多紫菜,同朋友都食到好滿足餐廳的鮮檸檬威士忌梳打真係非常impressive,有成十幾二十片檸檬一排過,打卡一流!而放一陣後檸檬慢慢溶落whisky到,味道新鮮特別。餐廳仲有其他款式燒物,有d更加會在你面前燒,見隔離枱燒到好香,下次再來食燒物!PS餐廳不算好大,所以記得book位

燒鳥拼盤

銀鱈魚西京燒

銀鱈魚西京燒都好高cp值,肉質嫩香,燒得剛剛好

味噌廣島蠔

味噌廣島蠔的蠔鮮甜肥美,底下湯濃多紫菜,同朋友都食到好滿足

鮮檸檬威士忌梳打

PS餐廳不算好大,所以記得book位
熱情果乳酸梳打
燒鳥拼盤
鮮檸檬威士忌梳打
熱情果乳酸梳打
2021-10-31 188 瀏覽
旺角有好多嘅日式餐廳今次就試咗洗衣街嘅令和居酒屋環境勁有feel 真係好似返咗去日本咁😚食物種類都唔少 有魚生串燒鍋物 當然唔少得嘅就係酒啦✨A5和牛+牛舌心 $225啲紋路超靚勁吸引仲會有店員因應你嘅要求嚟幫手燒 保證唔會燒到過咗龍浪費咗燒靚嘅牛肉真係無乜野講 一定好食嘅✨日式雞肉丸子拼盤 $85有4款雞肉丸子🍡2款係燒2款係炸嘅4款都好好食 而筆者最鍾意嘅係炸雞胸軟骨丸子口感同味道都一流Follow咗Instagram就可以用優惠價食㗎喇👍🏽✨夏日清涼盛 $118三款嘅刺身青瓜八爪魚粒漬 - 八爪魚極爽口 配埋個汁好開胃海膽帆立貝漬 - 兩樣都新鮮好味清涼三文魚麵將三文魚切到一條條咁 一野啜佢入口勁爽😆係因為係切細嘅三文魚就俾啲頭頭尾尾人仍然係啲靚嘅位嚟嘅✨明太子三文魚他他 $98明太子味就真係無嘅 但洋蔥味好香配埋三文魚一齊食又唔會漏食下食下好易就食晒😆✨梅干威士忌梳打 & 鮮檸檬燒酎梳打 $$48@平時嗌威士忌梳打通常都係得好少酒味呢間係超重皮 酒味超濃👍🏽呢杯就淡味啲 但配埋檸檬好fresh好舒服總結嚟講環境有特色 店員都好friendly野食都好有水準幾啱同班朋友嚟chil
旺角有好多嘅日式餐廳
今次就試咗洗衣街嘅令和居酒屋