2023-11-15 306 瀏覽
令酒場 𝗗𝗲𝗰𝗿𝗲𝗲 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮 𝗯𝘆 𝗧 🏮又係食日本嘢!今次嚟到呢間𝗯𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸咗好耐嘅中環居酒屋!見到個個都讚,終於搵到時間過嚟試下!一去到餐廳面積唔大,但係有間細細嘅𝘀𝗲𝗺𝗶-𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺,可以坐到大概六個人,今次我哋就係坐喺呢間房仔裏面🥰 好靜好有𝗽𝗿𝗶v𝗮𝗰𝘆 🤭🤭🤭✌🏻店裏提供超過𝟳𝟬種嘅美食,分別有佐酒小吃、串燒、海鮮、刺身、壽司、煮物等等。酒盜芝士🧀 𝗛𝗸$𝟰𝟴 - 無論去居酒屋定係清酒吧都必叫!送酒一流😋螢光魷魚漬🦑 𝗛𝗸$𝟰𝟴- 性價比唔錯,有大概六隻魷魚!全部肥嘟嘟大大隻😍時令生蠔🦪 𝗛𝗸$𝟰𝟴- 時令生蠔用咗西班牙 𝗦𝘁. 𝗝𝗮𝗺𝗲𝘀。雖然唔係日本生蠔,但以價錢嚟講真係幾抵食!仲有個秘製醬汁襯托返😙鱈魚白子 𝗛𝗸$𝟵𝟴- 當然要叫我最喜歡嘅鱈魚白子🥰🥰🥰 好新鮮好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🤩 好食到想𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲❗️原條秋刀魚🐟 𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴- 睇圖都知秋刀魚有幾粉嫩同肥美☺️ 成條份量比我想像中多!魚骨店員主動𝗼𝗳𝗳𝗲𝗿可以炸上☺️☺️ 以$𝟮𝟯𝟴黎講真係幾抵😚燒吞拿魚下巴甘柚沙律🐠🥗 𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴- 🌟🌟🌟🌟🌟驚喜菜式‼️平時唔多地方有吞拿魚下巴叫,冇諗過佢大
令酒場 𝗗𝗲𝗰𝗿𝗲𝗲 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮 𝗯𝘆 𝗧 🏮

店裏提供超過𝟳𝟬種嘅美食,分別有佐酒小吃、串燒、海鮮、刺身壽司、煮物等等。

酒盜芝士🧀 𝗛𝗸$𝟰𝟴
- 無論去居酒屋定係清酒吧都必叫!送酒一流😋

螢光魷魚漬🦑 𝗛𝗸$𝟰𝟴
- 性價比唔錯,有大概六隻魷魚!全部肥嘟嘟大大隻😍

時令生蠔🦪 𝗛𝗸$𝟰𝟴

鱈魚白子 𝗛𝗸$𝟵𝟴

原條秋刀魚🐟 𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴

燒吞拿魚下巴甘柚沙律🐠🥗 𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴
- 🌟🌟🌟🌟🌟驚喜菜式‼️平時唔多地方有吞拿魚下巴叫,冇諗過佢大過我隻手✋🏻油脂豐富,極之肥美,熱辣辣,魚油一直流出嚟❗️油份比較重,所以配搭甘柚沙律係絕配,解膩一流🥰 必叫啊‼️‼️

蟹甲羅燒🦀 𝗛𝗸$𝟵𝟴
- 上網見到個個大讚呢個非一般的甲羅燒🦀!果然,絕對要𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿🤩 佢唔係普通蟹膏蟹籽𝗺𝗶𝘅,而係有大量大量大量蟹肉🦀🦀🦀🦀 睇圖就見到真係好多蟹肉🤣🤣🤣 食落去佢有𝗺𝗶𝘅埋蟹膏魚籽蔥,一百分💯

法式鵝肝🦆 𝗛𝗸$𝟵𝟴
- 同我手掌一樣咁大嘅鵝肝,已經好耐冇見過🤭同樣係熱辣辣上枱,咬落去有肉汁流出黎,鵝肝嘅鮮味慢慢湧出嚟😍 鍾意食鵝肝嘅粉絲一定要叫!

雞軟骨🦴 𝗛𝗸$𝟯𝟲
日本雞全翼🐥 𝗛𝗸$𝟰𝟴
口燒牛舌心🥩 𝗛𝗸$𝟲𝟴
- 個人覺得三款串燒中規中矩,牛舌心最好食!雞全翼大隻啲就好🤣🤣🤣 雞軟骨𝗼v𝗲𝗿𝗰𝗼𝗼𝗸咗少少🤏🏻

奧羽自慢 𝟳𝟮𝟬𝗺𝗹🍶🍶 𝗛𝗸$𝟱𝟲𝟴
- 清酒選擇唔算多,佢仲有清酒啤酒燒灼放題!𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴兩小時!諗咗好耐,最後我哋冇揀到放題🤣 揀咗呢支奧羽自慢。少少𝗯𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲,有少少我鍾意嘅古酒味又唔會好厚身,完全覺得我哋冇揀錯🤩🤩🤩 正👍🏻

另外店員服務都好好,好親切好快手!全部菜式擺盤都好精緻❣️以中環地區來講價格都唔算太高。但係始終樓上鋪人客都唔算太多。中環𝗙𝗢𝗖𝗢已經成為城中美食熱點🤣🤣🤣 期待更多新鋪開張🥳

想喺中環食到高品質嘅日本居酒屋🏮⁉️一定要嚟試吓令酒場 𝗗𝗲𝗰𝗿𝗲𝗲 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮 𝗯𝘆 𝗧 ❤️‍🔥❤️‍🔥❣️
  • 蟹甲羅燒
  • 法式鵝肝
2023-11-13 16 瀏覽
🏮日式串燒居酒屋🆕系列—▫️餐廳:令酒場▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍中環閣麟街46-48號Foco23樓▫️營業時間⏰:星期一至日▫️價錢:~$200+—味道:🏮🏮🏮🏮環境:🐥🐥🐥+0.7🐥價錢:💵💵💵+0.89💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻又再去食居酒屋🏮依家啲串燒都幾多選擇,味道同環境都唔錯‼️—📍味淋雞泡魚乾價錢:$78分數:🐟🐟🐟🐟加埋美滋醬冇得輸🐟🐟好香口🥹🥹甜甜地—📍雞皮價錢:$38分數:🐔🐔🐔+0.9🐔同樣幾好食😃😃外層好脆❤️😍😍—📍厚燒牛舌芯價錢:$68分數:🐮🐮🐮🐮牛舌好爽口💖💖燒得好香,仲有啲咸咸地—📍日本免治雞肉串 價錢:$58分數:🐥🐥🐥🐥賣相好吸引🤩🐥加埋日本蛋100分🤩🥚外層仲有啲甜甜地脆口既感覺—📍手打免治墨魚棒價錢:$68分數:🦑🦑🦑🦑+0.2🦑有驚喜‼️‼️好足料同好香口—📍價錢:$32分數:🐥🐥🐥🐥又係好特別,本來唔知同雞軟骨有咩分別☺️原來係大舊好多,仲爽口啲😁😁—📍雞腎價錢:$38分數:🐥🐥🐥🐥同樣好爽口💖🥰🥰唔會好硬😆好jeng—📍鹽燒雞皮價錢:$42分數:🐥🐥🐥🐥+0.2🐥必食‼️‼️好大舊仲要好脆,有啲位軟軟地同甜甜地🥰🥰好惹味🥰🥰—
🏮日式串燒居酒屋🆕系列

同樣幾好食😃😃外層好脆❤️😍😍

📍厚燒牛舌芯
價錢:$68
分數:🐮🐮🐮🐮
牛舌好爽口💖💖燒得好香,仲有啲咸咸地

📍日本免治雞肉串

📍焦糖脆皮菠蘿
價錢:$48
分數:🍍🍍🍍🍍+0.2🍍
🍍🍍有驚喜‼️好甜好多汁🍍外層既焦糖仲脆脆🍍🍍酸酸地好開胃

📍時令生蠔(半打)
價錢:$192
分數:🦪🦪🦪🦪
完全冇腥味🦪都幾大隻同多汁😁海水味好濃🌊

#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #銅鑼灣美食 #美食 #雞#iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_central #和牛 #牛舌 #串燒 #中環 #炭火地雞 #燒烤 #炭火地雞 #小店 #串
2023-11-12 20 瀏覽
「Decree lzakaya by T令酒場」位於中環閣麟街新飲食地標FOCO 23樓,酒場裝潢時尚,有吧枱設計,可以睇住師傅炮製美食,有包房如果人多嘅話可以自成一各,私隱度高👍🏻店鋪主打一系列傳統居酒屋日式料理、刺身、壽司、串燒、燒海鮮應有盡有,亦不定時推出身菜,而且大部份食材都係日本直送,最適合和朋友三五知己放工嚟飲番杯😊幾欣賞枱頭放了三款調味鹽,可以放在不同食物上,尤其串燒,增添風味,分別有竹炭鹽、柚子鹽、紫蘇鹽,味道非常特別👍🏻▪️胡麻魚生鱈魚卷(2件)$ 116 餐廳新菜式,用咗烘得香脆嘅鱈魚片,放上時令魚生粒粒、三文魚籽,再伴上香氣十足嘅胡麻醬汁,清新又好味,推薦▪️令迷你三重丼 $ 188有齊晒三種我最鍾意食嘅高級食材,肥美吞拿魚腩粒、鮮甜柔潤海膽、大大粒好新鮮三文魚籽,刺身份量好慷慨,配合日本醋飯,美味▪️蟹甲羅燒 $ 98份量非常多,這個甲羅燒幾特別,用上松葉蟹肉、蟹膏和三文魚子,鮮味到不得了,可以就咁食或者伴上香脆多士,口感變豐富🍢這裏的串燒非常高水準,除了食材優質之外,師傅拿捏亦做得好好,食材燒得外層焦香,內𥚃Juicy ,以下幾款都是必食推介▪️芫茜日本豚肉巻 $ 3

店鋪主打一系列傳統居酒屋日式料理、刺身

▪️胡麻魚生鱈魚卷(2件)$ 116

▪️令迷你三重丼 $ 188

▪️蟹甲羅燒 $ 98

▪️芫茜日本豚肉巻 $ 38
肥美嘅豚肉卷燒充滿豬油香,包住大量芫荽,味道真係超夾,如果你是芫荽控一定會愛上

▪️雞皮(2串)$ 76
這裏的雞皮較厚而且大塊,燒至香脆帶着一點點雞脂脂,充滿雞油香,可以添加紫蘇鹽,特別美味

▪️日本雞全翼 (2隻)$ 96
雞翼好大隻,味道鹹香,燒至雞皮極度香脆,肉質Juicy有咬口,而且雞味香濃,好高質素

▪️日本免治雞肉串 $ 58
免治雞肉口感爽口又彈牙,啖啖肉,沾上日本蛋黃和燒汁,味道香甜口感香滑

▪️雞肝 $ 32
汁燒雞肝外層焦脆,內𥚃甘香油潤,有著雞肝獨特嘅香味,唔錯

▪️燒白鰻 $ 88
外皮燒得好香脆,肉質爽口又彈牙,非常新鮮,可以在點上竹炭鹽更加提鮮

▪️牛肉稻庭烏冬 $ 98
牛肉和份量非常慷慨,湯頭清甜,稻庭烏冬特別香滑彈牙,牛肉足足有六大片,口感肥美軟腍,仲有大量蔬菜、大蔥和香菇,飽足感十足

• 蟹甲羅燒
  • 日本免治雞肉串
  • 胡麻魚生鱈魚卷
2023-11-12 19 瀏覽
今晚車車約左朋友食晚飯, 揀左位於中環嘅令酒場, 餐廳設有bar枱同普通座位, 店員安排左我地坐係一邊較靜嘅位置, 可以傾下計食飯幾舒服! ⭐慢煮雞肝薄脆 雞肝軟腍食落幾creamy, 配上一片脆卜卜嘅薄脆, 口感幾豐富⭐厚燒牛舌芯 牛舌芯富有彈性且軟嫩多汁, 油花豐富⭐芫茜日本豚肉卷 車車見到E個就心心眼, 豚肉片包住juicy嘅芫茜, 咬落去爆哂汁勁好食⭐美國安格牛肋肉口感鮮嫩濃郁, 油香豐腴⭐免治雞肉串 雞肉口感軟綿, 入口肉汁濃郁加埋蛋汁份外惹味⭐雞心串口感爽脆燒得幾香口⭐味增燒蠔 蠔肉豐滿, 味道濃郁鮮甜⭐焦糖脆皮菠蘿每次必點嘅一款甜品, 外脆內軟勁juicy ⭐火炙左口魚邊丼 上面鋪滿火炙左口魚, 每片都油香滿滿, 入口即溶⭐雜錦炸物盛炸物有沙錐魚, 忌廉薯餅同蠔, 每款有2件, 炸皮薄而脆, 仲有兩款醬汁好惹味!

⭐慢煮雞肝薄脆

⭐厚燒牛舌芯
牛舌芯富有彈性且軟嫩多汁, 油花豐富

⭐芫茜日本豚肉卷
⭐美國安格牛肋肉
口感鮮嫩濃郁, 油香豐腴

⭐免治雞肉串
雞肉口感軟綿, 入口肉汁濃郁加埋蛋汁份外惹味
⭐雞心串
口感爽脆燒得幾香口

⭐味增燒蠔
蠔肉豐滿, 味道濃郁鮮甜

⭐焦糖脆皮菠蘿
每次必點嘅一款甜品, 外脆內軟勁juicy

⭐火炙左口魚邊丼
上面鋪滿火炙左口魚, 每片都油香滿滿, 入口即溶

⭐雜錦炸物盛
2023-10-26
2023-11-09 13 瀏覽
不得不讚吓朋友竟然搵到間位於中環📍但卻可以兼顧美味食物且價格合理嘅正正居酒屋👍🏻👍🏻是晚佢訂定位帶Be去食飯!一入店已感受到店員嘅殷勤服務態度😀快快落單醫肚!(必須一提✌🏻呢個地利勁方便食完飯嘅我哋繼續去下場飲嘢🍹🍸) . ✨三文魚洋蔥沙律 $88清新開胃兼擺盤又靚☺️醃製咗嘅洋蔥帶微微酸味更能提升三文魚嘅鮮味!底下係清爽沙律菜🥗. ✨令海之幸泰卷 $128大件夾抵食!完全估唔到咁多件且每仵大大嚿😝😝上面嘅吞拿魚腩蓉入口即溶!仲加有黑魚籽好矜貴!卷物入面仲有三文魚等魚生x黃瓜!口感豐富!. ✨日本雞全翼 $48@外皮燒得金黃香脆!內裏肉質嫩滑🐓. ✨安格斯牛扒丼 $228柯打咗五成熟🐮安格斯牛嘅肉質非常軟腍!切片呈現粉紅色!每啖都食到濃郁牛味!極誘人!. ✨火炙左口魚邊丼 $148大推薦‼️火炙後嘅左口魚魚脂豐富😍😍每口都品嚐到魚肉嘅溶化口感!魚油亦滲透於飯粒之中!撈埋隻溫泉蛋🐣同食!無可挑剔💯💯. ✨蜜桃乳酸梳打 $58✨Mojito $78.✨加一服務費
✨三文魚洋蔥沙律 $88
✨蜜桃乳酸梳打 $58
✨Mojito $78
✨加一服務費
2023-11-09 13 瀏覽
魚生飯帆立貝好薄。。。好似兩隻切到一碗咁。。。我同朋友好快無餸食。。。要食白飯。。。但但lunch成二百幾蚊😞😕😕有d唔底其他朋友食火鍋果d牛肉都多。。。會底d
魚生飯帆立貝好薄。。。
好似兩隻切到一碗咁。。。
我同朋友好快無餸食。。。要食白飯。。。
但但lunch成二百幾蚊😞😕😕
有d唔底
其他朋友食火鍋果d牛肉都多。。。會底d
2023-11-08 17 瀏覽
中環嘅令酒場如同東京嘅現代居酒屋,有一系列高質嘅日式料理,包括串燒、燒海鮮、煮物,而且每日都有唔同嘅新鮮海產menu😋比大家參考今次嘅點菜單啦:👍味淋雞泡魚乾👍 A4日本和牛串露筍日本豚肉卷👍黑豚厚切腩肉串日本兔治雞肉串大蔥雞肉👍大啡菇👍焦糖脆皮菠蘿甜薯豚稻庭烏冬蜜桃乳酸梳打熱蜂蜜柚子茶非常特別嘅係提供柚子鹽、紫蘇鹽、竹炭鹽作為調味,快啲到東京走一轉啦!🍽️令酒場-IG Post📍中環閣麟街46-48號Foco23樓

比大家參考今次嘅點菜單啦:
蜜桃乳酸梳打
熱蜂蜜柚子茶

🍽️令酒場-IG Post
📍中環閣麟街46-48號Foco23樓

這家可媲美日本🇯🇵的中環的樓上居酒屋🏮,出品質素之高令人非常意外!👍👍👍🍣🍚火炙左口魚邊丼$148月見(生食用雞蛋🥚)的蛋香超濃,拌飯味道香得令人意外!左口魚邊不但炙燒過還入口即化,油香濃郁,而且十分重手,超多!👍👍🦀蟹甲羅燒$98分量很大,蟹肉絲充斥蟹殼,配多士無懈可擊!👍👍🐓🍢免治雞肉串$58配月見必備的傳統免治雞肉串,軟骨口感爽脆,相當有層次😋👍🐓🍡大蒽雞肉串$38香甜的大蒽配上雞腿肉,口味不俗令海之幸太卷$128吞拿魚茸配手卷的名物,賣相出色👍👍🍍焦糖脆皮菠蘿$48意外地用上比較酸的菠蘿🍍,以焦糖包裹,酸中帶甜非常開胃!甜品之最!🐗🍡美國安格斯牛粒串$88牛肉香濃郁,肉汁豐富👍🐓慢煮雞肝薄脆$78其實就是雞潤配脆餅,搭配有趣👍🦪味噌燒蠔$48肥美飽滿!鮮味十足!加入味噌更型出色👍👍👍🦑燒免治墨魚棒(月見) $68意外地墨魚味相當濃郁!墨魚成份相當高,月見又是一流!令酒場 (中環)中環閣麟街46-48號FOCO 23樓推介指數:9/10師傅專業指數:9/10

👍👍👍
🍣🍚火炙左口魚邊丼$148
月見(生食用雞蛋🥚)的蛋香超濃,拌飯味道香得令人意外!

🦀蟹甲羅燒$98
分量很大,蟹肉絲充斥蟹殼,配多士無懈可擊!

🐓🍢免治雞肉串$58
配月見必備的傳統免治雞肉串,軟骨口感爽脆,相當有層次😋

🐓🍡大蒽雞肉串$38
香甜的大蒽配上雞腿肉,口味不俗

令海之幸太卷$128
吞拿魚茸配手卷的名物,賣相出色

🍍焦糖脆皮菠蘿$48

🐗🍡美國安格斯牛粒串$88
牛肉香濃郁,肉汁豐富

🐓慢煮雞肝薄脆$78
其實就是雞潤配脆餅,搭配有趣

🦪味噌燒蠔$48
肥美飽滿!鮮味十足!加入味噌更型出色

👍👍👍
🦑燒免治墨魚棒(月見) $68
意外地墨魚味相當濃郁!墨魚成份相當高,月見又是一流!

令酒場 (中環)
中環閣麟街46-48號FOCO 23樓

推介指數:9/10
師傅專業指數:9/10

2023-11-01 22 瀏覽
中環除了酒吧雲集外,其實還有其他高質既選擇。位於中環閣麟街美食中心FOCO 23樓既新派和食餐廳「令酒場」,觀感開揚,空間十足,座位寫意舒服。令海之幸卷驚豔之作,色彩鮮艷且精緻,肥美既拖羅蓉加上黑魚籽,擺盤吸睛,飯卷紮實不鬆散,內裏卷著三文魚、赤身同油甘魚,配料豐富,口腔洋溢著魚脂之鮮!帆立貝刺身帆立貝色澤光鮮,清甜爽口大吞拿魚腩厚切大件,相當肥美,色澤鮮明,魚脂豐富,味道鮮甜日本免治雞肉串必食!免治雞肉肉質鬆軟,雞味濃郁,再沾上蘭王蛋黃同醬油,口感更幼滑更鮮味法式鵝肝鵝肝闊而厚,肥美飽滿,煎至外脆內入口即溶,滿佈油脂,與多士一同吃下,消除了鵝肝的油膩感海膽冷槄庭鳥冬稻庭烏冬幼身順滑,冷食令口感更加彈牙,上面放上海膽同三文魚籽,再伴以高湯進食,口味清新得黎不失鮮令酒場📍中環閣麟街46-48號FOCO 23樓
中環除了酒吧雲集外,其實還有其他

令海之幸卷

帆立貝刺身
帆立貝色澤光鮮,清甜爽口

大吞拿魚腩
厚切大件,相當肥美,色澤鮮明,魚脂豐富,味道鮮甜

日本免治雞肉串

海膽冷槄庭鳥冬

令酒場
📍中環閣麟街46-48號FOCO 23樓

• 法式鵝肝
  • 令海之幸太卷
  • 海膽冷稻庭烏冬
2023-11-01 13 瀏覽
位於中環閣麟街的日式居酒屋,裝潢時尚,型格十足。居酒屋主要提供刺身、海鮮、壽司、串燒、佐酒小食和煮物的日式美食,約埋三五知己黎飲番杯都唔錯架🍻🌟A4和牛海膽卷(2件 $198)廚師推介必食之選! 賣相精緻又吸引! 海膽的份量好多入口creamy! 用了A4和牛片包住海膽壽司,和牛的油脂極香濃, 加上海膽和三文魚籽,幸福感滿滿🥰🌟時令刺身五點盛 $268中午時段設有午市御膳及串燒丼飯自選套餐,包前菜、沙律、湯品及汽水,好抵食! 時令刺身有目鯛、池魚、拖羅、赤蝦和海膽。全部刺身都非常厚切,油脂豐富,剩係呢碟刺身已經值回票價🤭🌟味增燒蠔 (2隻 $96)以秘製濃郁的味噌醬汁將大大隻生蠔混和,再放回蠔殼裡燒至焦香,令人垂涎🤤🌟蟹甲羅燒 $98好多蟹肉🤩 甘香蟹膏加埋鮮甜蟹肉,配埋香脆多士,好夾好好食呀😋🌟令海之幸卷 $128有8件大大件的卷物,份量十足,好抵食! 一件件飯卷面頭嘅吞拿魚蓉仲有魚子醬,魚油甘香又新鮮,有軟綿綿嘅口感!卷物包住不同魚類刺身,好鮮甜,口感好豐富😚

🌟A4和牛海膽卷(2件 $198)

🌟時令刺身五點盛 $268

🌟味增燒蠔 (2隻 $96)

🌟蟹甲羅燒 $98

🌟令海之幸卷 $128

2023-10-23 11 瀏覽
同frd收工黎左令酒場食個飯,果然冇令我失望!🍽️免治雞肉串(7.5/10)-個串燒燒得好香,配埋蛋汁一流💗🍽️安格斯牛扒丼 (7/10)-叫左五成熟,因為朋友唔可以食太生。個生熟程度都不偏不倚,唔會為叫5成但比左7成你。不過如果我再黎食我應該會食3成🤣-飯嘅份量都好足夠,而且有調味😋🍽️海膽冷稻庭烏冬(7.5/10)-烏冬本體冇話好突出,但係!!!佢嘅海膽同魚子係震驚左我!!!平時喺出面食嘅魚子唔腥已經偷笑,佢呢到嘅魚子係鮮甜架😍-有隻鵪鶉蛋同薑比你撈埋落去餐廳嘅staff都好有禮貌同好helpful!會不停幫我地refill茶水,而且會同我地介紹埋啲食物嘅食用方法💖Revisit!?YES💖
同frd收工黎左令酒場食個飯,果然冇令我失望!

🍽️免治雞肉串(7.5/10)
-個串燒燒得好香,配埋蛋汁一流💗

🍽️安格斯牛扒丼 (7/10)

-飯嘅份量都好足夠,而且有調味😋

🍽️海膽冷稻庭烏冬(7.5/10)

-有隻鵪鶉蛋同薑比你撈埋落去

Revisit!?
YES💖
今次黎到嘅係令酒場~屬Decree Izayaka by T 姊妹店位於中環閣麟街較隱藏的商廈內,經朋友推介發現食物質素、環境同服務都不錯!雖然在中環,但價錢算親民,而且主打的串燒就真係好出色酒盜芝士 $48超喜歡order 一道日本佐酒前菜,跟迷你蝦餅食帶出軟糯香濃芝味又唔會膩串燒燒免治墨魚棒 $68內有粒粒墨魚肉勁有口感,而且仲食到墨魚鮮味!免治雞肉串 $58同樣跟配月見汁,口感未夠紮實,味道不錯!黑豚厚切腩肉串 $38 充滿油香好juicy!美國安格斯牛肋肉 $48店員提醒近筋位部分,要趁熱食厚切牛舌芯 $68爽脆有口感!炸物忌廉蟹肉薯餅 $38係有兩塊,幾creamy!唐揚炸雞 $58用日本炸粉,脆衣好薄榨菜芝士福袋 $68用上唐揚長身豆卜,配微辛榨菜+軟滑芝士幾新穎主食海膽冷稻庭烏冬 $128 賣相勁精緻,海膽夠甘甜、三文魚子提鮮,整體清爽! 飲品柑橘酒 $78有粒粒橙果肉,微甜輕量酒味

酒盜芝士 $48
超喜歡order 一道日本佐酒前菜,跟迷你蝦餅食
帶出軟糯香濃芝味又唔會膩

串燒

燒免治墨魚棒 $68
內有粒粒墨魚肉勁有口感,而且仲食到墨魚鮮味!

免治雞肉串 $58
同樣跟配月見汁,
口感未夠紮實,味道不錯!

黑豚厚切腩肉串 $38
充滿油香好juicy!

美國安格斯牛肋肉 $48
店員提醒近筋位部分,要趁熱食

厚切牛舌芯 $68
爽脆有口感!

炸物

忌廉蟹肉薯餅 $38
係有兩塊,幾creamy!

唐揚炸雞 $58
用日本炸粉,脆衣好薄

榨菜芝士福袋 $68
用上唐揚長身豆卜,配微辛榨菜+軟滑芝士
幾新穎

主食

海膽冷稻庭烏冬 $128

賣相勁精緻,海膽夠甘甜、三文魚子提鮮,整體清爽!

飲品

柑橘酒 $78
有粒粒橙果肉,微甜輕量酒味

2023-10-17
  • 厚燒牛舌芯
Weekend lunch🍽 in SOHO Central💫..Weekend 當然要找間高質日料餐廳吃個lunch🥢,今次去到中環「令酒場」 係Decree by T 既姊妹店,完美地帶出東京最現代居酒屋文化,提供一系列日式料理,包括串燒、燒海鮮、刺身壽司、煮物、天婦羅、丼飯湯麵,仲會有期間系定不同日料美食😍,每次唔同驚喜❤️!餐廳亦私穩度高,設獨立房間,今次安排坐房但店員都超貼心,定時會入黎睇我地既需要,上菜速度快,可以安心又寧靜地係型格摩登既日式居酒屋享用一頓愉快午餐,係中環SOHO 區一間高質日料餐廳喔。串燒丼飯自選套餐Mix & Match Donburi Set🔸豚肉薄片生薑丼 $158就算Weekend 餐廳都提供套餐,好抵食!包括有前菜、沙律、湯品、汽水,主食既豚肉薄片🐽 份量十足,而且肉質不錯,加上生薑燒汁味道是絕配,另外既生蛋汁更是錦上添花,令每口飯味道更融和滋味。串燒 & 小食:🔸A4 日本和牛 $148 (嫩滑帶粉 充滿牛膩香🖤)🔸蟹甲羅燒 $98 (蟹味🦀 濃郁滿有鮮味)🔸鹽燒白鰻 $88 (生燒新鮮 略加鹽已夠味)🔸牛舌芯 $68 (有彈性咬口)🔸芫茜豚肉卷

串燒丼飯自選套餐
Mix & Match Donburi Set
🔸豚肉薄片生薑丼 $158

就算Weekend 餐廳都提供套餐,好抵食!

另外既生蛋汁更是錦上添花,令每口飯味道更融和滋味。

串燒 & 小食:
🔸A4 日本和牛 $148 (嫩滑帶粉 充滿牛膩香🖤)

🔸蟹甲羅燒 $98 (蟹味🦀 濃郁滿有鮮味)
🔸鹽燒白鰻 $88 (生燒新鮮 略加鹽已夠味)

🔸牛舌芯 $68 (有彈性咬口)
🔸芫茜豚肉卷 $38(平日少見😍 值得一試💚)

🔸味噌燒蠔 $48 (即叫即燒 加上醬汁更惹味)

刺身
🔸時令推介 必試 生蠔 $144

每次不同驚喜,今期有生蠔優惠🦪,新鮮肥美又粒粒飽滿,有鮮味喔。
×××[令酒場 -Decree Izakaya by T]×××