2023-10-30 177 瀏覽
我今次去咗間裝修好有特色嘅小店,入面嘅室內設計相當有意思。佢哋嘅菜式亦都係好有創意,混合咗日本同意大利風味。🇯🇵🇮🇹秘制烤牛骨筒配汁煮牛肋肉呢道菜真係令人驚豔!牛骨筒嘅汁香滲入牛肋肉,入口即化,牛肉味道超濃郁🐮北海道帶子紅蝦他他北海道帶子鮮嫩,紅蝦Juicy,兩者結合得天衣無縫,鮮味十足😗意式蕃茄燴墨魚仔墨魚仔燴得好啱火候,加上酸甜蕃茄醬汁,非常開胃🥰香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦用日本香蒜再加上避風塘炒法去處理波士頓龍蝦,少少辣好香口,真係魔鬼般嘅享受!🤣雞肉鮮蕃茄忌廉汁貝殼粉配辣肉腸呢個組合真係特別,蕃茄忌廉汁好掛汁,加埋辣肉腸,好有口感🥳意式青衣魚柳配蟶子意大利飯魚柳同蟶子好新鮮,意大利飯吸晒佢哋嘅海鮮精華味道,非常美味🤩Blue Kiss呢杯Cocktail好靚,飲落口少少酸酸甜甜,仲有少少檸檬嘅味道,開胃或者解膩一流👍🏻

秘制烤牛骨筒配汁煮牛肋肉

北海道帶子紅蝦他他

意式蕃茄燴墨魚仔
墨魚仔燴得好啱火候,加上酸甜蕃茄醬汁,非常開胃🥰

香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦

雞肉鮮蕃茄忌廉汁貝殼粉配辣肉腸
呢個組合真係特別,蕃茄忌廉汁好掛汁,加埋辣肉腸,好有口感🥳

意式青衣魚柳配蟶子意大利飯

Blue Kiss
2023-10-29 92 瀏覽
天后的伊太屋是一家位於隱世的意大利餐廳,餐廳的牆上懸掛著精美的油畫作品,營造出一種優雅和浪漫的氛圍。🔸意式蕃茄墨魚仔 🦑$78墨魚仔的鮮美與蕃茄的酸甜完美融合🔸北海道帶子紅蝦他他 🦐 $168元帶子和紅蝦的鮮甜,和濃郁的他他醬,令人回味無窮。🔸烤牛骨筒配汁煮牛肋骨 🐮$118元牛骨筒的香氣和牛肋骨的肉質,帶來了濃郁的牛肉風味。口感鮮嫩多汁,肉食愛好者必食!🔸原隻波士頓龍蝦🦞 $298元新鮮的波士頓龍蝦做主角,肉質鮮嫩,配上香辣醬料的調味,讓人一試難忘。🔸意式青衣魚柳配蟶子意大利飯 $188元魚柳的鮮嫩和蟶子的鮮甜,配上香氣四溢的意大利飯,口感豐富Cocktails 🍹 Purple Lemon Lime Water 🍹 Sweet Valley🍹 Banana Drama 🍹 Blue Kiss伊太屋📍天后琉璃街 4號地舖

🔸意式蕃茄墨魚仔 🦑$78
墨魚仔的鮮美與蕃茄的酸甜完美融合

🔸北海道帶子紅蝦他他 🦐 $168元

帶子和紅蝦的鮮甜,和濃郁的他他醬,令人回味無窮。

🔸烤牛骨筒配汁煮牛肋骨 🐮$118元

🔸原隻波士頓龍蝦🦞 $298元

🔸意式青衣魚柳配蟶子意大利飯 $188元

魚柳的鮮嫩和蟶子的鮮甜,配上香氣四溢的意大利飯,口感豐富

Cocktails

🍹 Purple Lemon Lime Water
🍹 Sweet Valley
🍹 Banana Drama
🍹 Blue Kiss

伊太屋
📍天后琉璃街 4號地舖
Happy gathering night💫 Ita Meshi..呢晚去左天后同朋友食飯🍽,小店多多發現有一間日式西餐廳,設計有格調、型格又時尚店內仲掛住不少抽象畫作,仲設有bar table 整間餐廳玩味又有品味,而菜式以日式意大利菜作概念,來聚聚吧。等朋友期間,來一杯Cocktail🍸:$95- $110, 4款口味各有特色。 🔸Purple Lemon Lime Water (有層次 蝶豆花)🔸Sweet Valley (壓碎士多啤梨果蓉)🔸Banana Drama (帶有蕉香)🔸Blue Kiss (non-alcohol 梳打口味 岩晒我)🔸意式蕃茄墨魚仔$78🔸北海道帶子紅蝦他他 $168🔸秘製烤牛骨筒配汁煮牛肋骨 $118食物方面,先來前菜最愛帶子紅蝦他他,鮮味又帶清新口味;墨魚仔帶微辣岩晒佐酒;牛肋骨肉腍。🔸香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦 $298🔸意式青衣魚柳配蟶子意大利飯 $188🔸雞肉鮮蕃茄忌廉汁貝殼粉配辣肉腸 $1383款主食,最愛risotto 每口有忌廉香🖤 而青衣魚柳煎脆帶魚油香;貝殼粉平日少見有咬口帶微辣;魔鬼龍蝦炸得香口惹味,佐酒可以。食物其次,跟朋友歡天說

呢晚去左天后同朋友食飯🍽,小店多多發現有一間日式西餐廳,

設計有格調、型格又時尚

而菜式以日式意大利菜作概念,來聚聚吧。

等朋友期間,來一杯Cocktail🍸:
$95- $110, 4款口味各有特色。

🔸Banana Drama (帶有蕉香)

🔸意式蕃茄墨魚仔$78

🔸北海道帶子紅蝦他他 $168

🔸秘製烤牛骨筒配汁煮牛肋骨 $118

🔸香辣魔鬼原隻波士頓龍蝦 $298

🔸意式青衣魚柳配蟶子意大利飯 $188

🔸雞肉鮮蕃茄忌廉汁貝殼粉配辣肉腸 $138

食物其次,跟朋友歡天說地才是重點🤗 下次見!
×××[伊太屋 -Ita Meshi]×××
©天后琉璃街4號地舖
2023-08-24 250 瀏覽
仲以為係新餐廳呢邊返工咁多年 唔係有人介紹我都唔知有呢間餐廳地方唔難搵街頭已經見到間鋪招牌幾顯眼但可惜人流欠奉12點入去 我係第一位客人到我走佢都係得一台客睇裝修 以為佢係新餐廳裝修幾型格路線 個design都靚嘅所有櫈都係高櫈如果係happy hour氣氛應該幾好睇餐牌 明白點解冇乜人最平嗰餐都138Business lunch OK嘅但係Business lunch會嫌地方唔好坐枱同枱之間有好近 唔夠Private見佢個牛扒都唔係特別貴諗住肚餓,食多啲肉點知嚟到係咁嘅樣佢個餐跟咗個南瓜湯同一杯嘢飲是我太大吃了嗎?🥲不至於會劣評因為食物不是差只是個人認為性價比太低
仲以為係新餐廳

不至於會劣評
因為食物不是差
只是個人認為性價比太低
2023-04-21 731 瀏覽
今日約咗閨蜜食晏, 周圍都多人冇位, 唯一經過呢度, 成間餐廳得一台客, 諗住要清淨啲傾下偈 ,就入咗嚟。 店員指我哋坐一張二人枱, 好窄, 見到有梳化位四人枱 ,我哋問可唔可以坐, 店員話已經有人訂咗 ,冇辦法我哋只可以坐喺好細張嘅二人枱 。覺得涼涼地,問店員可唔可以先要兩杯溫水, 店員姐姐冷冰冰咁回答 ,我哋只有tap water ,跟住就走咗去。🙄 冇辦法,我哋唯有要套餐嘅熱飲咖啡先上 ,兩杯都要拿鐵, 兩杯咖啡送到嚟, 係好淺色, 飲落冇乜咖啡味,淨係得奶味, 仲有係唔熱, 一杯熱咖啡, 冇咖啡味 ,唔熱 ,好似飲奶水咁,我個朋友問 可唔可以加啲咖啡, 店員姐姐話唔得,除非加錢再叫一杯, 當時覺得好冇癮 ,心諗冇下次。 跟住兩個人每人叫一個套餐, 前菜係南瓜小米沙律, 都幾好食,呢個係一個好特別嘅沙律, 加咗意大利醋好開胃 ,個賣相都幾靚, 呢個係唯一一個滿意嘅部分。 跟住主菜有香燒牛油日式麵豉雞扒燴意大利飯, 同埋美國安格斯腹肉牛扒配綠茶天婦羅香菇, 蘿蔔蓉, 兩個算係幾特別嘅套餐, 但係, 意大利飯好似未煮透,中間係硬嘅 ,咬到啲粉出嚟, 雞扒都算ok ,牛扒就認真麻麻地

雞扒都算ok ,牛扒就認真麻麻地, 第一冇問我哋要幾多成熟, 整到好生 ,而且好韌, 綠茶天婦羅香菇就幾好食 ,有四粒,我哋每人兩粒。

食到最後 ,我都係想飲熱水 ,心諗呢間餐廳咁大冇理由熱水都冇, 於是又問另一個店員姐姐 ,佢就斟咗一杯熱水畀我 ,算係有好少少服務態度。 我哋食完餐飯,間餐廳都係得兩枱客,而佢之前話留咗畀客嘅四人枱始終都冇人坐 ,我哋覺得餐廳生意好唔好係有原因嘅 ,服務態度佔咗好大部分, 間餐廳嘅環境唔錯,裝修係好有品味 ,我好欣賞

,但係如果食物同服務都做得唔夠好, 咁又點幫襯得落呢。
2023-03-25 637 瀏覽
今日要到天后見客,特登預早時間係附近視察下有咩食,見到間播住hit既英文pop music, 氛圍都幾chic,最後揀左呢間「伊太屋」坐底左😊.菜式某部分加入日式料理製,而且用QR code落order,我其實幾鍾意,因為環保之餘,唔洗爭menu睇😅.其實當時餐廳都full house,但得一位女侍應⋯見到佢都幾忙下.叫左3份一樣既Two-course lunch set, 前菜係「雞肉天婦羅沙律」,麵衣比我想像中厚,咬落有啲油膩😅但皮脆,雞肉調味都適中既,咬落有肉汁,但作為前菜好似有啲over左,好彩有沙律菜拼埋無咁油膩😐.「腹肉牛排配綠茶天婦羅香菇、胡蘿蔔泥茸」,腹肉即牛既橫膈膜位置,牛味比較濃,入口都係重🐮味,目測接近7成熟,咬落都幾韌,可惜可惜⋯而香菇天婦羅同前菜一樣比較油,少許綠茶粉係麵衣入面,食落無感🙁.最後我揀左「自家制冰檸檬水」做餐飲,屬於微糖style, 偏酸,我okay但同事覺得淡口左啲,甜度可以加番多少🤏🏻𣈴左下dinner munu, .總括而言,「伊太屋」既食物水準有待提升,同埋上菜較慢(見到枱枱都係叫龍蝦包 / burger) ,可能之後先整牛排啦⋯~.臨埋
臨埋單前𣈴左眼dinner munu,見到有2-3人用既美式Shake Shake海鮮袋🤩出面唔多餐廳有,但HKD 680+10%值唔值就要搵人幫我試試喇🤣🤣
2022-12-24 759 瀏覽
# ᴛɪɴ ʜᴀᴜ聖誕節聚會有好嘢食介紹~位於天后呢間A3出口直行轉右既日式洋食酒吧餐廳,裝修10分格調,一入門口有個酒櫃,而且座位雖然唔多,但裝修得好靚,除咗有意日fusion 菜,仲有唔同嘅酒飲,啱晒成班人一齊傾偈。今次試左:1-Wasabi Seasoning Baby Octopus & Mozarella HKD90 個水牛芝士同生八爪魚好夾,八爪魚好重芥末味,加埋啲芝士一齊食好正,做前菜一啲都唔油膩,而且好開胃。2-Beef Tartare & Uni HKD148生牛肉他他配上海膽其本上冇得輸,個牛肉唔會做得太生好難入口,食落去感覺好軟綿綿,配埋幾塊多士簡直一流。3-Famous Seafood Boil for HKD680惹味海鮮袋一共係兩至三人份量,上枱嘅時候望落好豐富,有粟米🌽帶子,香腸,龍蝦🦞魷魚🦑大蝦🍤同埋蜆,湯底好重清酒味,加埋啲海鮮汁超級鮮甜。另外配埋2個醬汁-拉差醬同他他醬,不過個人認為海鮮已經好夠味,唔需要再另加醬。餐廳亦都好細心 龍蝦一早已經分晒肉,非常容易食。海鮮非常鮮甜,呢個必點👍🏾4-Scallops Risotto HKD210 Risott
# ᴛɪɴ ʜᴀᴜ

今次試左:

2-Beef Tartare & Uni HKD148

3-Famous Seafood Boil for[2-3] HKD680

4-Scallops Risotto HKD210
Risotto整得好好食,飯嘅軟硬適中,上面有兩隻大粒帶子,加上重忌廉真係好正。

5-Fries ' parmesan • truffle HKD88
呢個黑松露薯條炸得好香脆,黑松露味好重,如果係用波浪薯條,我諗一定仲更加惹味❤️

另外我哋幾個女仔仲嗌咗幾杯酒,佢啲Cocktail同埋Gin都唔錯,不過飲品單價比較貴,另外餐廳有+1服務費,如果同朋友慶祝生日,建議叫佢個生日蛋糕set,因為切餅費人均$50一位,不過值得一讚餐廳真係好細心,幫我哋分埋個蛋糕,服務態度一流,聖誕節想搵個地方同朋友坐下飲吓嘢就黎試下啦🤍🍿🍹🧉🍻🥂

📍 伊太屋 (天后)
天后琉璃街4號地舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted

2022-12-23
慶祝紀念
生日
  • 魚子醬海膽安格斯牛他他
  • 惹味海鮮袋
2022-11-16 580 瀏覽
好友為我補祝生日,完本是去對面食川菜,行過比這家小店的裝修吸引,玫瑰金的座椅,高樓底加上牆上藝術品,一看就知老闆是有品味的人士,我倆就決定試一試,餐牌設計料美,菜單是新派日fusion美式,就試一試午餐推介,頭盤點了日式天婦羅炸雞及南瓜小米沙律,主菜我點了Lobster biscuit,好友點了鵝肝手撕和牛漢堡,再來兩杯Suntory 日本生啤,香港比較小見到Suntory 生啤,入口辛甜比一般的好喝! 頭盤炸雞天婦羅賣相一般,但入口充滿驚喜雞肉幼嫩多汁,南瓜小米沙律入口酸甜配上杏仁薄脆,我點的 Lobster biscuit 龍蝦肉跟蛋沙律混在一起,入口香甜充滿龍蝦味甜麵包非常鬆軟絕配!好友的鵝肝手撕和牛漢堡、他讚不絕口,看他食的時候肉質不停流出來!甜品點了抹茶Tiramisu,又是驚喜香濃抹茶味回味無窮!之後我們跟(老闆?)談了一會,看到他是用心經營的,食物質素真的一流,會再來試試他們的晚餐,希望像這樣用心經營的小店能一直做下去,強力推介

南瓜小米沙律
炸雞天婦羅
Lobster biscuit
鵝肝手撕和牛漢堡
抹茶Tiramisu
2022-11-16
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
鵝肝手撕和牛漢堡
抹茶Tiramisu
  • 抹茶提拉米蘇
2022-09-12 1397 瀏覽
天后多嘢食就係人都知😜今次又俾我發掘到一個好chill嘅地方~ 有酒飲、仲有意日Fusion菜食!今晚就同兩個閨蜜一齊嚟chill返晚~今次我哋嘅Cocktail全部由調酒師發板~ 坐正係前面,仲可以睇到佢嘅即場表演添!▪️Cocktail 🍸Eden Gaarden以Hoegaarden及Lemon juice為主調,微微酸甜,味道較light~🍸Spumoni 以西柚汁做base~ 甘甘甜甜,減肥女生大愛!🍸Pink Sour迷人的粉紅色~ sweet中帶點酸苦,就像外柔內剛的女性一樣!▪️Appetizer🦀🍎黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果呢個真係蟹如其名,好多蛋黃、好邪惡啊!果種鹹鮮香脆令人食到停唔到口! 而焦糖蘋果嘅出現又令到個口味balance番喎~🐟🐮魚子醬海膽安格斯牛他他他他入口juicy清爽,連同魚子醬及海膽一齊食又有種額外提鮮的感覺~ 無論一匙直接放入口、或配脆脆多士都一樣good~▪️Spaghetti🍝鮮味蕃茄海膽三文魚子有機意粉大廚似乎一啲都唔吝嗇🤗海膽同三文魚子份量都頗多~ 新鮮蕃茄味道清甜、意粉軟硬適中~ 清新味美!▪️Large Plates🦞🦐🦑惹味海鮮袋 (2

今次我哋嘅Cocktail全部由調酒師發板~ 坐正係前面,
仲可以睇到佢嘅即場表演添!

▪️Cocktail
🍸Eden Gaarden
Eden Gaarden

🍸Spumoni
以西柚汁做base~ 甘甘甜甜,減肥女生大愛!
Spumoni

🍸Pink Sour
Pink Sour

▪️Appetizer
🦀🍎黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果
黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果

🐟🐮魚子醬海膽安格斯牛他他
無論一匙直接放入口、或配脆脆多士都一樣good~
魚子醬海膽安格斯牛他他

▪️Spaghetti
🍝鮮味蕃茄海膽三文魚子有機意粉
鮮味蕃茄海膽三文魚子有機意粉

▪️Large Plates
🦞🦐🦑惹味海鮮袋 (2-3人份量)
一個大大盤、材料豐富嘅seafood boil~ 大大隻波士頓龍蝦夠晒多肉🤗 仲有帶子、大蝦、鮮蜆、鮮魷魚圈、香腸、粟米🌽同惹味醬~ 其實湯底入邊仲有一啲菠菜入晒味好正! 我個人偏愛蜆同豬肉腸😜 湯底惹味得嚟帶點酒味,原來係落咗啤酒入去煮~ 另外配有兩款特調醬汁~
不過所有海鮮其實都覺得夠味~ 當然想更惹味嘅話都可以試吓點嚟食啦! 😂我初初真係以為係一個袋~ 原來個擺盤係咁靚㗎!
惹味海鮮袋

▪️Dessert
🍨其實已經好飽🤣但係甜品係絕對唔少得嘅! 呢度嘅signature甜品 - Classic Tiramisu 同Matcha Tiramisu 😁 每日新鮮製造的Tiramisu,經典口味的濃厚咖啡酒香及軟滑的芝士,食落層次豐富。
相比之下抹茶口味較甜又帶點茶甘,兩者均質感軟滑輕盈~ 一樣好味😋!
Classic Tiramisu
Matcha Tiramisu

呢度嘅藝術及石磚佈置都令人哋感覺好relax~ 仲有大大幅酒牆~ 愛酒嘅人更加唔可以錯過啊!

2022-08-31
黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果
魚子醬海膽安格斯牛他他
鮮味蕃茄海膽三文魚子有機意粉
惹味海鮮袋
Classic Tiramisu
Matcha Tiramisu
2022-09-10 892 瀏覽
⭐️Famous Seafood Boil 惹味海鮮袋 (啱哂2-3人分享)Boiled whole lobster, scallops, shrimps, clams, calamari, sausage, corn  原隻波士頓龍蝦、帶子、大蝦、鮮蝦、鮮魷魚圈、香甜、粟米、香草腸我覺得最正嘅係個湯底🫕 用左龍蝦湯同埋啤酒去煮🦞 加埋其他海鮮嘅鮮甜味, 讚讚😋 ⭐️黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果誰能抗拒Evil snacks🙈 Happy share, 佐酒啱哂啦🦀 ⭐️魚子醬安格斯牛他他係我最喜愛嘅Beef Tartare吖😍 調味做得唔錯, 幾complex😋 ⭐️MATCHA TIRAMISU 抹茶提拉米蘇⭐️CLASSIC TIRAMISU 經典提拉米蘇HK$68@ 兩款都有驚喜, classic就無咁甜🥧 🍹TOGETHER WE JOY (Tequila base)🍹EDEN GAARDEN (Gin base)🍹PINK SOUR (Gin base)

⭐️Famous Seafood Boil
惹味海鮮袋 (啱哂2-3人分享)

⭐️黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果

⭐️魚子醬安格斯牛他他

HK$68@ 兩款都有驚喜, classic就無咁甜🥧

🍹EDEN GAARDEN (Gin base)
🍹PINK SOUR (Gin base)

2022-08-31
伊太屋 𝗜𝘁𝗮 𝗠𝗲𝘀𝗵𝗶 🎎之前經過過好多次,亦都想試咗好耐🤭點解⁉️因為佢嘅𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶𝗼𝗿 𝗱𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻 超級吸晴,好𝗜𝗻𝘀𝘁𝗮𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮𝗯𝗹𝗲 🤩 但我就掛住食無影到個環境🤣🤣 有興趣可以去@𝗶𝘁𝗮𝗺𝗲𝘀𝗵𝗶_𝗵𝗸 睇吓😉燒西瓜配新鮮布拉達流心芝士、抹茶海鹽 𝗛𝗸$𝟭𝟰𝟮𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 & 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁- 𝗢𝗻𝗲 𝗼𝗳 𝗺𝘆 𝘁𝗼𝗽 𝗳𝗮v𝗼𝘂𝗿𝗶𝘁𝗲🤩‼️ 𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮超巨型,奶味濃郁🥛,切開係流心嘅,超正!抹茶海鹽燒西瓜🍉幾𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴!香燒原隻北海道帶子配魚籽醬 𝗛𝗸$𝟲𝟴𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 & 𝗝𝗮𝗼𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗥𝗼𝗲 (𝟭 𝗽𝗰𝘀)- 我張相影得麻麻🤣 有好多𝗯𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲𝘀,但其實係奶油味道,十分𝗜𝗻𝘀𝘁𝗮𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮𝗯𝗹𝗲😉 帶子大大隻,好新鮮,𝘆𝘂𝗺𝗺𝘆😋魚子醬海膽安格斯牛他他 𝗛𝗸$𝟭𝟰𝟴𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗨𝗻𝗶, 𝗟𝘂𝗺𝗽𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗥𝗼𝗲- 睇個賣相就知有幾足料😌😌😌 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 好重牛味好香濃👍🏻 不過洋蔥稍為有啲搶味,落少啲就更好🤣 重口味人士必叫❗️黃金流沙咸蛋黃
伊太屋 𝗜𝘁𝗮 𝗠𝗲𝘀𝗵𝗶 🎎

燒西瓜配新鮮布拉達流心芝士、抹茶海鹽 𝗛𝗸$𝟭𝟰𝟮

香燒原隻北海道帶子配魚籽醬 𝗛𝗸$𝟲𝟴

魚子醬海膽安格斯牛他他 𝗛𝗸$𝟭𝟰𝟴

黃金流沙咸蛋黃脆雞翼 𝗛𝗸$𝟵𝟴
𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀
- 超級邪惡咸蛋黃雞翼😈 炸得啱啱好,外脆內嫩🤤🤤 咸蛋黃嘅咸香,唔會掩蓋左雞翼嘅鮮味。推介🙌🏻

清酒煮蜆綠茶蕎麥麵 𝗛𝗸$𝟭𝟱𝟴
𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗼𝗯𝗮 V𝗼𝗻𝗴𝗼𝗹𝗲 𝗶𝗻 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲
- 蜆嘅份量好多❗️好鮮甜😋 綠茶蕎麥麵味道比較淡,前面食咗好多重口味嘅菜式,所以略為有啲失色🤣 蕎麥麵好有咬口,烹調時間控制得
啱啱好。

意式切片美國安格斯腹肉牛排、秘制綠茶豉油汁 𝗛𝗸$𝟮𝟭𝟬
𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗮 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗿𝗮 𝗦𝗼𝘆 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
- 𝗠V𝗣 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆‼️十分正嘅𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 🤤🤤🤤 肉味超濃郁,加少少海鹽就充分突出到牛嘅鮮嫩😋 醬汁幾特別,不過個人偏好牛配海鹽🤣 高質嘅食材用簡單嘅調味就可以😉😋

另外餐廳服務同環境都無得歎💯🤩🤩🤩

𝗜𝘁𝗮 𝗠𝗲𝘀𝗵𝗶 每逢星期六、日、公眾假期都有𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵☀️🍽,𝗠𝗲𝗻𝘂可以喺佢哋官方網站睇到。有𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁、𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿、𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗼𝗹𝗹、𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵、𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 ⋯ 已經計劃緊今個月去試😎😎
  • 魚子醬海膽安格斯牛他他
  • 意式切片美國安格斯腹肉牛排
  • 燒西瓜配新鮮布拉達流心芝士
▫️想搵間環境舒服既餐廳同朋友食下好野傾下計🥂 呢間意日fusion小店掛滿好多藝術作品🖼 即刻為自己增添幾分藝術氣息👩🏻‍🎨 🦞 惹味海鮮袋 $680▫️一盤係2-3人份量,有龍蝦、帶子、大蝦、蜆、魷魚圈、香腸同粟米,仲有少少菠菜,好大盆好豐富🤩▫️見個名有個‘袋’字,仲以為係成個袋咁上😂 點知餐廳好有心思,放左係兩層架,上面放食物,下層既吉碟就用黎俾客人放海鮮殼,咁就唔洗怕搞到自己個碟無位食野啦🍽▫️海鮮好鮮甜😋 配埋兩個醬,分別係是拉差醬同他他醬,其實個醬幾好食😋 是拉差醬輕微辣辣地,他他醬就好多瓜碎,但覺得本身海鮮都夠味😛 所以點唔點醬就個人喜好喇~🦀 黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果 $110▫️ 軟殼蟹好鬆脆,配埋咸蛋黃,好邪惡呀😝 呢個時候食返舊清甜既焦糖蘋果就岩晒喇🍏 可以中和返啲油膩感🤰🏻🍗 黃金流沙咸蛋黃脆雞翼 $98▫️嗌完先知原來嗌左咁多咸蛋黃菜式😂 但真係好食既🤤 係好方便既單骨雞翼,外層卜卜脆,咬落雞肉嫰滑,食到停唔到口🍗▫️店員仲好細心放低個碗🥣 話用黎裝骨用,讚👍🏻🍟 脆炸黑松露芝士薯條 $88▫️去到邊我都要食薯條🍟✊🏻 面頭好多黑松露碎同芝士碎,但覺得偏淋同油,如果再炸

🦞 惹味海鮮袋 $680

🦀 黃金邪惡軟殼蟹配香燒焦糖蘋果 $110

🍗 黃金流沙咸蛋黃脆雞翼 $98
▫️店員仲好細心放低個碗🥣 話用黎裝骨用,讚👍🏻

🍟 脆炸黑松露芝士薯條 $88
▫️去到邊我都要食薯條🍟✊🏻 面頭好多黑松露碎同芝士碎,但覺得偏淋同油,如果再炸得脆身啲就prefect池喇🖖🏻

🍵 Matcha Tiramisu $68
▫️必食既甜品‼️ 唔會太甜,好香抹茶味🍵 食落好滑,配埋浸左咖啡酒既手指餅,好夾😋

🍹 Spumoni $95 / Pink Sour $110
▫️叫左2杯cocktail🍹 Spumoni係用西柚汁做底,加入bitters,店員會溫馨提示杯酒會有啲苦,好細心💕 飲落接受到,同覺得可以平衡下啲炸物油膩感😬
▫️Pink Sour賣相好靚,同甜甜地,好易入口😆

💡無留意坐左係綠色燈光既卡位下🐸 所以啲相出黎到偏青左🧑🏼‍🎤
2022-07-09 566 瀏覽
𝙸𝚝𝚊 𝙼𝚎𝚜𝚑𝚒 伊太屋位於天后,食意日fusion菜剛好同朋友係附近酒店staycation餐廳係附近,隨便逛逛時發現的門外、店內都掛咗不少抽象作品燈光較暗,但播住音樂令人好relax氣氛幾好有情調,情侶同朋友嚟都幾合適~。魚子醬海膽安格斯牛他他 $148。香燒焦糖鵝肝鵝肝配黑松露蟹子北海道帶子 $168。波士頓龍蝦三味芝士通粉 $245。烤杏仁椰菜花 $88。Pink Sour $110。Spumoni $95由於沒有預約,所以堂食只限90分鐘一開始叫了2杯cocktails並先叫了2款appetisers送酒整體菜式新穎之餘,擺盤仲好精緻安格斯牛他他牛味好重但唔會整到好碎仲保留到口感旁邊配嘅麵包非常鬆軟,如果唔夠可以再另叫鵝肝都算厚切,煎嘅時間剛剛好油脂滲落下層麵包,一齊食非常夾厚切帶子上面有黑松露蟹子,都唔錯但帶子略嫌有點煮得太熟主菜係lobster mac’n cheese用咗三款芝士,好creamy,夠邪惡而且仲要做到拉絲效果龍蝦肉亦好彈牙,比想像中好食最令我驚喜係個side dish😃椰菜花無敵好食!!上枱時已有陣陣烤焗杏仁香煮得唔會太硬身,而且切得比較細舊可以一次放入
𝙸𝚝𝚊 𝙼𝚎𝚜𝚑𝚒 伊太屋

位於天后,食意日fusion菜
剛好同朋友係附近酒店staycation
餐廳係附近,隨便逛逛時發現的
門外、店內都掛咗不少抽象作品
燈光較暗,但播住音樂令人好relax
氣氛幾好有情調,情侶同朋友嚟都幾合適~

。魚子醬海膽安格斯牛他他 $148
。Spumoni $95

由於沒有預約,所以堂食只限90分鐘
一開始叫了2杯cocktails
並先叫了2款appetisers送酒
整體菜式新穎之餘,擺盤仲好精緻

安格斯牛他他牛味好重
但唔會整到好碎仲保留到口感
旁邊配嘅麵包非常鬆軟,如果唔夠可以再另叫

鵝肝都算厚切,煎嘅時間剛剛好
油脂滲落下層麵包,一齊食非常夾
厚切帶子上面有黑松露蟹子,都唔錯
但帶子略嫌有點煮得太熟

主菜係lobster mac’n cheese
用咗三款芝士,好creamy,夠邪惡
而且仲要做到拉絲效果
龍蝦肉亦好彈牙,比想像中好食

最令我驚喜係個side dish😃
椰菜花無敵好食!!
上枱時已有陣陣烤焗杏仁香
煮得唔會太硬身,而且切得比較細舊
可以一次放入口~
而且食落個醬汁有少少柚子味
酸酸甜甜,愈食愈開胃
2022-05-27 516 瀏覽
午餐黎左呢間餐廳試雖然以午餐黎講價錢較高但佢既餐唔會令你失望食物-龍蝦包用排包做 非常喜歡 包好厚 個餡仲好多 好足料份量-非常夠食 配菜既薯波 係滿盤咁多味道-好好 朋友們都好啱食 龍蝦包雖然唔係話好鮮好鮮個種 但就算撈左沙律咁夾左係包入面都仲食到有龍蝦香 另外份牛 生熟剛好 唯獨牛既配菜炸菇有少少涼左 入面既菇略微清左少少環境-去過兩次都唔係好多人 以吧枱為主 都舒服的 靠牆既吧枱 有一級踏腳 有細心位總括-好中意呢間店 去既時候 聽到有熟客再去光顧 仲俾左啲意思 老闆都好樂意接受 仲記得佢地之前講過啲咩 野食好味 夠飽 菜肉都有 good good !
午餐黎左呢間餐廳試
雖然以午餐黎講價錢較高
但佢既餐唔會令你失望
食物-龍蝦包用排包做 非常喜歡 包好厚 個餡仲好多 好足料
份量-非常夠食 配菜既薯波 係滿盤咁多

2022-03-16 629 瀏覽
早期咪講過去左ᔕTᗩYᑕᗩTIOᑎ嘅。。我講下夜晚去左邊度食野啦。。我係附近搵左間食龍蝦🦞嘅餐廳。。我叫左個避風塘嘅龍蝦。。呢個真心好食。。夠晒野味。。而佢都有個甜品個外型好日系。。我個日就有ᗷOOK到枱。。我都行穩陣嘅。。所以ᗷOOK定好啲👍🏼👍🏼..🦀ᔕᗩᒪTEᗪ EGG ᔕOᖴT ᔕᕼEᒪᒪ ᑕᖇᗩᗷᔕ🦞ᕼOT ᗪEᐯIᒪ ᒪOᗷᔕTEᖇ🥩ᕼᗩᑎGEᖇ ᗷEEᖴ TᗩG ᒪIᔕTᔕ, GᖇEEᑎ TEᗩ ᔕOY ᔕᗩᑌᑕE🍮ᗰᗩTᑕᕼᗩᗰIᔕᑌ..📍 伊太屋天后琉璃街4號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongko
早期咪講過去左ᔕTᗩYᑕᗩTIOᑎ嘅。。
我講下夜晚去左邊度食野啦。。
我係附近搵左間食龍蝦🦞嘅餐廳。。
我叫左個避風塘嘅龍蝦。。呢個真心好食。。夠晒野味。。
而佢都有個甜品個外型好日系。。
📍 伊太屋
天后琉璃街4號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#itameshihk#itameshi#lobster#machamisu#tinhau#tinhaufood#tinhaucafe#大坑cafe#大坑美食