2021-12-19 38 瀏覽
第三次幫襯每次都試吓新嘢🧐-👉🏻自選便當🍱 - 魯肉飯 配滷水大雞扒、澎湖花枝丸💲55👉🏻炭培烏龍珍珠奶茶🧋➕💲15👉🏻肉鬆芋泥吐司🍞💲42👉🏻芝士玉米蛋餅💲36-今次個外賣盒比上次好咗好多🥡上次係一個大長方盒裝得好唔穩 今次啲盒實淨啲拎得好好多🤣魯肉比上次多咗 同埋滷水雞入味咗🤩不過舊雞就好似細舊咗🤭今次試新嘢係芝士玉米蛋餅 都有驚喜 睇佢啲芝士流晒出嚟🤤同埋蛋都好厚幾中意😋不過一定要趁熱食啊如果唔係啲芝士硬晒😕失望嘅係肉鬆芋泥吐司太多肉鬆 芋泥好少同埋口感冇上次咁滑😕上次啲芋泥係流晒出嚟同埋隻色會粉色啲😕可能係因為我夜晚買所以芋泥擺耐咗 上次晏就食嘅芋泥吐司真係好出色架😭決定下次朝早去試下睇下點😹不過整體外賣速度好快同埋價錢好平 所以都可以比多次機會早午餐試晒三個時間睇下係咪時間影響芋泥質感🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️你妳 (紅磡)📍紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈地下L號舖🔗#7eating紅磡#7eating荃灣#7eating台灣菜
第三次幫襯每次都試吓新嘢🧐

👉🏻自選便當🍱 - 魯肉飯 配滷水大雞扒、澎湖花枝丸💲55

👉🏻炭培烏龍珍珠奶茶🧋➕💲15
👉🏻肉鬆芋泥吐司🍞💲42

👉🏻芝士玉米蛋餅💲36

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
你妳 (紅磡)

📍紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈地下L號舖
☞ 之前已經好想去荃灣分店堂食,但係見佢長期都好多人排隊🤣好可惜荃灣分店已經結業,好彩佢喺紅磡開咗專做外賣嘅分店,等咗十分鐘左右就食得喇~👍🏻🍴肉鬆芋泥吐司($42)❖ 爆晒餡嘅肉鬆同芋泥,一見到真係覺得好震撼🤣佢啲肉鬆壓到幾實,所以食落唔會好論盡。芋泥唔算好甜,兩個配埋一齊食都幾夾👍🏻不過份量超多,所以建議同朋友share,我同朋友每人半個食完都已經有啲滯🙈overall嚟講都幾好食,間唔時食吓都可以~

🍴肉鬆芋泥吐司($42)
2021-12-03 617 瀏覽
台灣你妳you you今日森仔去到紅磡附近工作。做完之後,梗係要搵一些好西獎勵一下自己❤️❤️今次搵左之前係荃灣食過嘅台式小店:你妳you you ❤️❤️❤️。紅磡嘅分店係近期新開張的,主打外賣自取,沒有堂食。但是,加了一個極佳的打卡位,猶於多啦A夢的隨意門😆😆外觀裝修真的很精美,值得買完飲品或美食打卡🤓食物方面,森仔真係好肚餓,叫了一個酥炸雞扒花枝丸肉燥便當🍱,芝士肉鬆蛋餅🥞和芋泥肉鬆吐司🍞,配2杯台式飲品😆酥炸雞扒花枝丸肉燥便當🍱此便當🍱真係非常豐富,能夠滿足我想吃多種餸菜的慾望。雞扒較為簿身,炸得脆口,森仔略嫌較乾。而花枝丸就100%,彈牙有口感,正!台式便當最重要的當然是肉燥飯,滷水汁惹味,配上半肥瘦碎肉,有豐富口感,不會太硬。芝士肉鬆蛋餅🥞蛋餅煎得恰到好處,蛋味濃濃的。再加上大量芝士和肉鬆,十分搭配之餘,口感亦有層次。😆捲在一起,配上燒汁,好好味丫😋芋泥肉鬆吐司🍞此又係經典神作,森仔每次也會叫一份。吐司🍞烤得外脆內軟,加上大量嘅肉鬆和芋泥,份量十足❤️❤️❤️正正係3種不同餡料和包底,所以食落口層次分明,有軟,脆,鬆口感😚最後,2杯台式飲品分別是金鑽鳳梨茶和荔枝紅茶☕️。這兩杯茶底均是紅茶☕️
台灣你妳you you
今日森仔去到紅磡附近工作。
做完之後,梗係要搵一些好西獎勵一下自己❤️❤️
紅磡嘅分店係近期新開張的,主打外賣自取,沒有堂食。
但是,加了一個極佳的打卡位,猶於多啦A夢的隨意門😆😆
外觀裝修真的很精美,值得買完飲品或美食打卡🤓

炸雞扒花枝丸肉燥便當🍱
此便當🍱真係非常豐富,能夠滿足我想吃多種餸菜的慾望。
雞扒較為簿身,炸得脆口,森仔略嫌較乾。
而花枝丸就100%,彈牙有口感,正!

芝士肉鬆蛋餅🥞
蛋餅煎得恰到好處,蛋味濃濃的。
再加上大量芝士和肉鬆,十分搭配之餘,口感亦有層次。😆
捲在一起,配上燒汁,好好味丫😋

芋泥肉鬆吐司🍞
此又係經典神作,森仔每次也會叫一份。

最後,2杯台式飲品分別是金鑽鳳梨茶和荔枝紅茶☕️。
這兩杯茶底均是紅茶☕️,夠香濃。
甜度和冰度可自由揀選。
配上不同的果味又有不同感覺❤️❤️
當中,金鑽鳳梨茶底部確實有鳳梨🍍碎,較有咬口!
  • 肉鬆芋泥吐司
門口好搶眼,因為有大大道哆啦A夢隨意門做打卡位。呢到除左有台式飲料外,都岩鐘意食台灣煎蛋餅、吐司、滷肉飯、炸物既朋友架。🔹芝士肉鬆蛋餅🔹食正餐前點少得小食呢!蛋餅酥脆,就咁食會有啲dry﹐但加埋拉絲嘅芝士同鹹香嘅肉鬆後,味道同口感層次更豐富。🔹鐵板雞扒配千島醬配洋蔥圈吐司🔹身為吐司、飛碟迷既我,實唔會錯過。吐司烘得香脆,雞扒juicy,再有啲蕃茄生菜同青瓜粒做陪襯,加埋千島醬,賣相已經滿分,配埋酥脆洋蔥圈味道更加perfect!🔹鹽酥雞滷肉飯配台南鮮你蝦捲🔹呢到嘅自選便當都好地道,揀左鹽酥雞配滷肉飯,小食揀左蝦捲,再加錢updrade 埋飲品做炭焙烏龍珍珠奶茶。滷肉飯既碎肉肥瘦均衡,十分Juicy,送飯一流。蝦捲同鹽酥雞都香脆可口。🔹炭焙烏龍珍珠奶茶🔹奶茶叫左微糖,甜度適中,更加嗒到烏龍茶香。佢地比嘅珍珠份量超多,而且又煙韌彈牙!推介~

🔹芝士肉鬆蛋餅🔹

🔹鐵板雞扒配千島醬配洋蔥圈吐司🔹

🔹鹽酥雞滷肉飯配台南鮮你蝦捲🔹

🔹炭焙烏龍珍珠奶茶🔹

外賣自取
2021-12-02 19 瀏覽
之前食過你妳既芋泥多士,覺得都唔錯,不過今次未食lunch所以就揀咗幾款熟食同便當。佢價錢都幾抵食,相對地食物水準非常高!.自選吐司吐司可以揀一款主食,兩款配料同一款醬料。我揀咗鐵板雞扒芝士同炒蛋🥪成份吐司都好飽,作為午餐絕對夠食。味道唔錯😍水準之作.自選便當便當都係揀左雞扒,份量合適,魯肉飯味道好好,夠濃亦足料.芋泥肉鬆蛋餅蛋餅係出奇地好食!平時只識食芝士肉鬆蛋餅,無諗過芋泥都可以咁夾!香、甜、滑。。。

自選吐司

自選便當
便當都係揀左雞扒,份量合適,魯肉飯味道好好,夠濃亦足料

芋泥肉鬆蛋餅
2021-12-01 22 瀏覽
紫薯餡料感覺給的蠻多份量,吃上去不是很甜很膩,加上咸的肉鬆,甜咸甜咸的口感,的確比只有甜味的餡料更為出色。就是吃的時候肉鬆總是很容易掉下來,而且肉鬆的口感如果可以更為鬆脆,口味上可以再濃郁一點點,配搭起紫薯泥來說,會更上一層樓。吐司鬆鬆軟軟,吐司皮的位置不會太過硬,吃上去有一定鬆軟度,不會過硬或乾身,吃上去尚算是好吞嚥的程度,吐司中間鬆軟度可以。 整個吐司份量很滿足,性價比很高,吃一份都已經足夠了,下午茶時份,如果可以加上一杯熱茶配搭,相信會是一個美好的下午。

2021-12-01 14 瀏覽
假期黎左朋友屋企玩,佢話帶我試下佢屋企附近一間幾好食又抵既台式外賣店😃講到好正咁,的確幾期待!!呢間外賣店裝修都幾文青,係門口打卡都ok!睇下d套餐,又真係幾吸引!😍🌟三號套餐$65黃牌吐司*仙草芋圓*台式飲品黃牌吐司有兩款芋泥、四款鹹吐司揀😬其實芋泥吐司應該係佢既主打,但今日想食鹹嘢就揀左鐵板雞扒。雞扒好juicy,加上豐富既配料,好好食🤩仙草芋圓配料豐富,真材實料。飲品就揀左炭培烏龍奶茶🌟自選便當$55可以揀一款主食、一款小食加乾拌麵/滷肉飯今次就試下鹽酥雞、海鮮餅拼乾拌麵。鹽酥雞就算過左陣先食,外皮都依然好脆🤩而且好香口!乾拌麵係粗麵,比較有咬口。跟餐可以加十五蚊轉台式飲品,手作紫芋牛奶有滿滿既芋頭蓉,加埋香醇既鮮奶真係無得頂🥺

🌟三號套餐$65
黃牌吐司*仙草芋圓*台式飲品

🌟自選便當$55
可以揀一款主食、一款小食加乾拌麵/滷肉飯
2021-11-29 18 瀏覽
去開紅磡做嘢順便買外賣返屋企食,選擇左呢一間主打台式美食嘅小店。食物款式都幾多,而且價錢親民。芝士肉鬆蛋餅蛋餅外皮煎得酥脆,中間幾煙韌,包住好多芝士同肉鬆,芝士味道濃郁咸香,肉鬆口感綿密,甜甜咸咸咁,同芝士好夾鐵路便當可以自選主食、小吃,又可以揀魯肉飯或者乾拌麵,便當份量好多,而且賣相吸引,叫咗乾拌麵,拌麵軟硬適中,面頭鋪滿魯肉,撈埋一齊食,味道岩岩好,主食叫左三層五花焢肉,肥瘦適中,層層分明,好入味,食落唔會好油膩,小吃叫左台南鮮蝦捲,蝦捲炸到金黃色, 鮮甜彈牙。鐵路便當 另一個便當叫左魯肉飯,白飯夠軟熟,配魯肉一齊食夠撈哂成個飯,魯肉肥瘦均勻,味道幾濃郁。主食叫咗酥炸大雞扒,雞扒外脆內嫩,調味啱啱好。小吃叫咗芋頭海鮮餅,芋頭軟糯香口,食到粒粒海鮮,有層次感。

食物款式都幾多,而且價錢親民。

芝士肉鬆蛋餅

鐵路便當

鐵路便當
2021-11-29 13 瀏覽
偶爾行過,看見台灣小食,十分心動,所以入去一試。肉鬆芋泥吐司肉鬆鹹香,芋泥蓉甜度剛好,甜而不膩,而且軟滑,包皮脆口,三者一齊食,外脆內軟,鹹甜一齊食,十分滋味。芝士肉鬆蛋餅芝士味濃,肉鬆鹹香,蛋餅皮香噴噴,加上醬汁,齊個蛋餅,十分好食。仙草2號(三色芋圓,小芋圓,水晶)芋頭煙靭,又不失芋頭味道,而小竽圓剛好一口,方便女士們食用,水晶爆珠咬爆後,酸味味,增加食慾。所以仙草2號好合適鐘意食芋頭人士,因為芋圓份量十足。
偶爾行過,看見台灣小食,十分心動,所以入去一試。

肉鬆芋泥吐司

芝士肉鬆蛋餅

仙草2號(三色芋圓,小芋圓,水晶)
2021-11-28 17 瀏覽
臨返工前匆匆買外賣回公司吃。*鐵板牛肉吐司($42)牛肉拌了韓式辣醬,味道比起想像中辣;蛋炒得夠滑;可能外賣的關係,麵包不太脆口,包皮的部分比較un;如果吐司烘得再脆一點就敢加完美。*鐵路便當($55)秘製豬扒x台南鮮你蝦卷x魯肉飯因為順道買外賣給老公,所以要翻熱食;豬扒夠淋夠入味;蝦卷夠彈牙;魯肉飯味道亦不錯,拌飯很開胃。*芋泥珍珠芋圓(+$15)甜甜的芋泥,配上奶;再加上有配料可以咬,真的好飽肚;有珍珠又有芋圓,滿足哂兩個願望。*芝士肉鬆蛋餅($38)薄餅的外皮,卷上肉鬆和芝士;酥皮薄餅夠脆;配上肉鬆芝士的咸香;芝士更加有拉絲效果。
臨返工前匆匆買外賣回公司吃。

*鐵板牛肉吐司($42)
牛肉拌了韓式辣醬,味道比起想像中辣;
蛋炒得夠滑;
可能外賣的關係,麵包不太脆口,包皮的部分比較un;
如果吐司烘得再脆一點就敢加完美。

*鐵路便當($55)
秘製豬扒x台南鮮你蝦卷x魯肉飯
因為順道買外賣給老公,所以要翻熱食;
豬扒夠淋夠入味;
蝦卷夠彈牙;
魯肉飯味道亦不錯,拌飯很開胃。

*芋泥珍珠芋圓(+$15)
甜甜的芋泥,配上奶;
再加上有配料可以咬,真的好飽肚;
有珍珠又有芋圓,滿足哂兩個願望。

*芝士肉鬆蛋餅($38)
薄餅的外皮,卷上肉鬆和芝士;
酥皮薄餅夠脆;
配上肉鬆芝士的咸香;
芝士更加有拉絲效果。

2021-11-05
5 分鐘 (外賣自取)
餐廳:你妳 (紅磡)地址:紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈地下L號舖原來荃灣嘅你妳 @youyou07032020 喺啱啱嘅10月已經停止營運,而幾個月前紅磡必嘉街就開咗一間你妳嘅外賣分店🥡,今日咁啱經過附近去朋友屋企聚會,緊喺買返幾杯飲品一齊開心Share啦🥳你妳主打台式食物,最出名唔少得佢哋嘅手作芋泥吐司🍞,不過今晚會打邊爐,而且之前都已經食過佢哋嘅吐司(真喺好好食😍),所以今次買幾杯飲品就算,出示有效嘅中學同大專學生證仲有88折㗎🤩老闆超鍾意多啦A夢,所以就整咗個隨意門作為你妳嘅signature喺門口比人打卡📸,望住呢道門,呢一刻嘅我最想用隨意門去台灣一轉散吓心🥺,享受一吓果到嘅美食,不過唔緊要啦,飲住你妳啲茶飲頂住檔先🙈你妳嘅手工飲品有廿幾款🥤,我哋叫咗杯白桃烏龍茶($29)、抹茶紅豆小芋圓($39)、炭焙烏龍奶茶小芋圓($35)、芝士奶蓋烏龍茶($33)、茉莉綠茶加小芋圓($26)同芋泥珍珠小芋圓($39);呢到啲茶飲都幾大杯,而且喺即叫即整,仲可以要求少甜或者少冰朋友比咗啖炭焙烏龍奶茶小芋圓我試,入口好smooth,烏龍同奶茶嘅味道好均勻,順口得嚟都幾夾👍;我飲嘅芋
餐廳:你妳 (紅磡)
地址:紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈地下L號舖

出示有效嘅中學同大專學生證仲有88折㗎🤩

你妳嘅手工飲品有廿幾款🥤,我哋叫咗杯白桃烏龍茶($29)、

我飲嘅芋泥珍珠小芋圓喺以新鮮鮮奶加入芋泥,再用上煙韌珍珠同QQ軟棉芋圓做配搭🧋,奶香幾滑,芋泥香都有,不過就唔算好出,勝在三款食材加埋都佔咗半杯,幾足料😙
2021-11-24
10 分鐘 (外賣自取)
2021-11-22 29 瀏覽
現在交通真係非常發達,黃埔已經唔洗再不斷轉車,便可到達,知道「你妳」在黃埔開了分店,當然不可錯過,來到打卡一打卡。黃埔店「你妳」以外賣為主,其中手作芋泥吐司🍞、鐵路便當🍱、仙草芋圓...都非常吸引。見到有一套餐,有齊皇牌吐司、仙草芋圓及台式飲品,真係一次過便滿足3個願望。台式飲品 - 金鑽鳳梨綠茶鳳梨綠茶入口清爽回甘,微酸微甜,清爽解渴。皇牌吐司 - 肉鬆紫薯吐司賣相爆餡的肉鬆紫薯吐司,爆餡量非常之多,且吐司經香烤後變得香脆非比,夾在一起食更是口感香脆之餘更有綿綿的紫薯口感,咸香的肉鬆味道,令人回味。仙草芋圓 - 仙草2號 (三色芋圓、小芋圓、水晶)仙草2號已包含多款材料:三色芋圓和小芋圓口感煙韌,而水晶則滑順滑口,混在一起吃甜美有咬口,妙不可言。真係一份套餐,滿足3個願望🥰。

台式飲品 - 金鑽鳳梨綠茶
鳳梨綠茶入口清爽回甘,微酸微甜,清爽解渴。

皇牌吐司 - 肉鬆紫薯吐司

仙草芋圓 - 仙草2號 (三色芋圓、小芋圓、水晶)

真係一份套餐,滿足3個願望🥰。
2021-11-22 19 瀏覽
疫情下無得飛,又好掛住台灣,唯有食咗當去咗,滿足吓心靈,止一止癮先!5號套餐 ($70)台灣牛肉麵+台式蛋餅 送 汽水或台式飲品台灣牛肉麵講到台灣嘢又點少得牛肉麵呢!湯底深啡色,夠熱,仲好香!牛肉肥瘦均等,帶有少少筋,肉質軟熟,筋位彈牙咬口,燜得夠入味,麵口感滑溜Q彈。台式蛋餅(可以揀1款口味:原味/芝士/玉米/肉鬆/芋泥)加$15可以加多一款餡料,揀咗芝士肉鬆,熱辣辣嘅芝士喺半溶狀態下真係好吸引!咬落去外層脆脆哋,入面煙煙韌韌,肉鬆香甜又有蛋香。白桃烏龍茶口感柔和,茶香中有淡淡嘅白桃香,味道清爽。

5號套餐 ($70)
台灣牛肉麵+台式蛋餅 送 汽水或台式飲品

台灣牛肉麵
講到台灣嘢又點少得牛肉麵呢!

台式蛋餅
(可以揀1款口味:原味/芝士/玉米/肉鬆/芋泥)

白桃烏龍茶
口感柔和,茶香中有淡淡嘅白桃香,味道清爽。
2021-11-21 18 瀏覽
你妳最招牌同多人叫嘅係佢哋嘅台式吐司🤤 但我反而鐘意佢地嘅台式便當🤪 平時行過都鍾意買個便當返屋企食,方便又好味😊最近發現佢哋出左幾款招牌套餐,非常抵食!我最推介1號套餐,便當加台式飲品只是$45🤩 餸的份量非常多,有香腸,海鮮餅同甜不辣,一次過可以試晒好多個口味2號套餐就啱晒啲又想蛋餅又想食飯嘅朋友。蛋餅可以揀一個口味,原味/芝士/玉米/肉鬆/芋泥,要兩個餡料要加十蚊。我點了肉鬆口味,蛋和肉鬆份量很多,滿足😃飲品點了鳳梨綠茶和職員推介的葡萄柚烏龍茶,唔會太甜,不錯👍

最近發現佢哋出左幾款招牌套餐,非常抵食!

飲品點了鳳梨綠茶和職員推介的葡萄柚烏龍茶,唔會太甜,不錯👍
2021-11-20 320 瀏覽
今日特意去 家x 超市,紅磡區呢間比較近,由尖東徒步過去一陣子就到,走走路,曬曬太陽,吸收吓維他命D,對身體也好吖!未到超市看到你妳台灣外賣食店,開到嚟紅磡區,想食添...去完超市買,定買完至去呢? 買完先,因不會走回頭路,反正超市可以推車仔(唉...錯了,超市貨多,路窄,沒有手推車呀)。食店做外賣,所以店面地方不大,我們是被他的套餐吸引。今躺點(1號-夜市鹽酥便當套餐)送台式飲品或汽水,我咁為食,梗係加錢要特飲,以前飲過嘅(芋泥珍珠小芋圓),外賣杯好高身,甜度適中,小芋圓比珍珠腍,芋泥都幾多。(夜市鹽酥拼盤便當)嘅汁比較少,起初擔心,齋食白飯呀,魯肉汁少少,原來味道隱藏係肉中,撈混咗食,重幾夠添,台灣腸香甜味道足,甜不辣煙煙韌韌,連隻滷水蛋都鹹鹹哋,不過我唔識欣賞芋頭海鮮餅,唔試過點知合唔合自己口味呢,大人話ok,芋頭係咁嘅!(3號-皇牌吐司,仙草芋圓+飲品)揀咗酥炸大雞扒,紅豆仙草同特飲,都係$65,(大雞扒蜜糖芥末芝士)包裡面芝士溶溶哋,片番茄有汁,雞扒酥香,正常size,唔夠塊麵包大囉,麵包皮硬咗少少,其他都幾好味。(1號仙草)有黑白鮮草,彈牙水晶,夠腍紅豆同有咬口芋圓,甜度適

食店做外賣,所以店面地方不大,我們是被他的套餐吸引。

,大人話ok,芋頭係咁嘅!

,麵包皮硬咗少少,其他都幾好味。

(1號仙草)有黑白鮮草,彈牙水晶,夠腍紅豆同有咬口芋圓,甜度適中,

還有(抹茶紅豆小芋圓)喜歡食紅豆,咩都要佢,抹茶香加滑滑奶味,細粒芋圓更易食

外賣質素唔錯,夠飽又有甜品,經開會再來。

2021-11-14