2020-05-23 206 瀏覽
這家甜品我從年初剛來香港就想吃了 因為平日很少離開港島而且覺得要人多能多試一些味道所以一直藏著沒有來 今天終於來打卡了!然後覺得必須不虛此行啊 三個人硬是點了四碗 超愛芋耳蓮子西米露 也超愛芝麻糊和核桃露的雙拼 薏米百果腐竹糖水也好吃 還會再來!關鍵是還是良心价
2020-05-13 342 瀏覽
因‘米芝連推介’ 既名氣而去試試!🤤 叫咗薑汁湯圓, 腐竹蛋糖水, 楊枝甘露, 同幾碗外賣 (杏仁露, 芝麻糊 同埋木瓜雪耳) 先嚟堂食評價 - 店內光猛, 因疫情措施枱與枱之間空間十足(之前去過,表示十分迫🙈). 薑汁湯圓一份有8粒, 湯汁幾夠姜, 抵食👍🏼楊枝甘露就屬中上水平, consistency 同味道都做得唔錯但可惜甜得濟😅, 同埋咁嘅價位我會期望多啲料而唔係得2-3粒芒果🥭+一匙羹仔西柚....同埋最好個size 都match 返其他糖水咁就再好啲 至於外賣, 芝麻糊同杏仁露都幾濃幾好食, 份量亦都對得住佢嘅價錢.😊
2020-05-13 175 瀏覽
薑汁芝麻湯圓 $22薑汁夠辣 飲完暖笠笠但湯丸皮較厚 餡料唔多而且湯丸只係暖暖地 唔夠熱哩個有啲失望 但幾鐘意佢嘅薑湯芋茸蓮子西米露 $22芋茸打得滑溜 芋頭味唔算濃郁蓮子唔完整 而且份量好少整體而言比較失望
薑汁芝麻湯圓 $22

芋茸打得滑溜 芋頭味唔算濃郁
蓮子唔完整 而且份量好少
整體而言比較失望
2020-05-09 204 瀏覽
約了朋友9點幾食野,但7點幾到了就行過黎重溫一下舊風味。薑汁番薯糖水+湯丸:呢碗望落吸引既番薯糖水真係好有罪惡感,個薑汁糖水既薑味好濃,感覺係由好重手既薑磨成蓉煮成,入口會辣口,真材實料,冬天食一定好暖胃,好岩好薑既人黎試,一定要講個番薯唔夠林,如果可以煲林個大番薯真係perfect池!!湯丸係黑芝麻湯丸,湯丸既麻蓉味好味,湯丸外皮好煙un呢道埋單不過係30內好抵食。成日經過呢頭都心思思想入黎食。

約了朋友9點幾食野,但7點幾到了就行過黎重溫一下舊風味。

湯丸係黑芝麻湯丸,湯丸既麻蓉味好味,湯丸外皮好煙un

呢道埋單不過係30內好抵食。成日經過呢頭都心思思想入黎食。

• 濃薑蕃薯糖水
2020-05-03 203 瀏覽
朋友介紹,於是一齊去試,佢話好食,所以我期望幾高。叫左楊支甘露$34應該用芒果打汁,加西米同西柚,有幾舊芒果肉冰凍嘅,但係你問我呢,冇咩特別之處,至於米芝蓮推介就....可能係其他糖水好食
朋友介紹,於是一齊去試,佢話好食,所以我期望幾高。

叫左楊支甘露$34

應該用芒果打汁,加西米同西柚,有幾舊芒果肉

2020-05-02
2 分鐘 (堂食)
2020-05-03 237 瀏覽
店舖能夠屹立不倒, 新客不斷及舊客回頭變熟客, 就系店舖有出色之處, 不是賣行貨, 有好好保持食物水準, 呢碗湯丸, 令我成為了佳佳甜品鐵粉, 由舊舖坐街邊到現在變了大舖, 食品質素仍然能保持, 喜歡湯丸的人不可不試, 皮薄饀靚不太甜, 黑芝麻香得令人 一試難忘, 牢牢記著,較早前當很多人排隊光顧時, 會買冰鮮的未煮24粒湯丸回家自己煮頂住先, 當然自家制的薑汁味道不能與店舖比較. 今日要到佐敦就到立刻要重溫一下, 今日叫了合桃露+湯丸及西米露 ($24+$7三粒湯丸). 湯丸有幾好味唔再多講, 合桃露好滑足料絶對唔係行貨, 而芋茸蓮子西米露($22) 芋頭跟西米露混為一體,  唔系只落幾粒芋頭, 很有芋茸味,,唔太甜,芋茸好滑,配埋西米露絶配
2020-05-01
  • 薑汁湯圓
2020-04-23 266 瀏覽
作為佳佳嘅忠實粉絲,由細細個開始食,由大排檔跟住佢搬舖搬到宜家,佳佳拉高哂我對糖水個standard主打傳統糖水,真材實料,蕃薯糖水同湯丸係我嘅最愛嘅組合,食咗咁多年都係百吃不厭🥰 (HK$29)蕃薯糖水- 好濃好濃嘅薑味,夠辣,蕃薯大大舊,而且好𣺉好香,冇渣,成日都想問老闆究竟應該點揀蕃薯lol寧波湯丸 - 芝麻餡,細細粒,一啖就可以食哂,湯圓好滑,而且皮好煙韌番薯糖水&湯丸好適合係冬天或者涼涼地天氣食,食完成身暖哂我亦都會推介:馬蹄露(夏天限定),西米露,麥米粥另外,餐廳衛生質素好好,好乾淨,十分滿分💯

蕃薯糖水加湯丸

番薯糖水&湯丸好適合係冬天或者涼涼地天氣食,食完成身暖哂

我亦都會推介:馬蹄露(夏天限定),西米露,麥米粥

另外,餐廳衛生質素好好,好乾淨,十分滿分💯
蕃薯糖水加湯丸
  • 濃薑番薯糖水
天氣令人口乾人乾,要食下甜野人先無咁乾。真係好去開佐敦可以順便食米芝蓮推介中式甜品店。今次叫咗個番薯糖水加芝麻湯丸👍👍👍薑味夠濃番薯入口即溶好好味。仲有芝麻湯丸一口一粒正
天氣令人口乾人乾,要食下甜野人先無咁乾。
真係好去開佐敦可以順便食米芝蓮推介中式甜品店。
今次叫咗個番薯糖水加芝麻湯丸👍👍👍
薑味夠濃番薯入口即溶
好好味。
仲有芝麻湯丸一口一粒正

2020-04-20
2020-04-21 175 瀏覽
中式糖水、西式甜品都好得我心,中式甜品鐘意食芝麻糊、豆腐花等,openrice見熱門菜式有芝麻糊所以都黎試下,都幾好食,少許甜,甜度足夠,用既碗都好經典,經過會再黎
2020-04-18 174 瀏覽
平時一向鐘意食西式甜品,款色又多變,賣相又吸引。今晚少有地興起想食中式糖水,朋友介紹之下就泥試佳佳甜品,仲話係少有地出左名,但無瘋狂加價或者人流多左導致質素下跌既食店,咁真係要泥試下。寧波薑汁湯丸好少食中式糖水既關係,望住個menu,明明唔係特別多選擇,但都諗左好耐 最後嗌左碗薑汁湯丸,唔洗等太耐就有得食。本身都好鐘意薑汁,薑味非常濃郁,果股辣辣地既後勁我非常鐘意。湯圓方面,雖然唔知道係咪自家製,不過就皮薄餡靚,入面既芝麻餡好香。

寧波薑汁湯丸
2020-03-23
10 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
2020-04-15 230 瀏覽
【有驚亦有喜中式糖水】每個星期總會有一日係會食糖水😛今個星期就食中式糖水。自從舊年介紹小公主去廣洲食芝麻湯圓後,一直話係香港未搵到一間係👌🏼(包括合成)今次試 #芝麻糊芝麻湯圓🍡 (熱)$29 〰️坦白講呢間芝麻糊不嬲都麻麻地,但湯圓真心好食😋小公主話得3粒湯圓咁少,但芝麻糊就no good😑 所以下次都係叫薑汁湯圓就算🤣而Vienn今次就食 #芋茸蓮子西米露🍧(熱$$22〰️好有驚喜,唔太甜,芋茸好滑,配埋西米露,好滿足👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽肥仔就叫咗 #百合綠豆沙加湯圓(凍)$29〰️肥仔話綠豆沙夠香,但未算最好食。但湯圓唔熟仲係生嘅,就💢💢可能店員一時太忙🙄Overal要讚下係外賣🥡個盒係用紙,而唔係平時嘅發泡膠😌 味道:🌕🌕🌘服務:🌕🌕🌕🌕🌕📍 佳佳甜品 (佐敦)佐敦寧波街29號地舖
【有驚亦有喜中式糖水

今次試 #芝麻糊芝麻湯圓🍡 (熱)$29

而Vienn今次就食 #芋茸蓮子西米露🍧(熱$$22

肥仔就叫咗 #百合綠豆沙加湯圓(凍)$29

Overal要讚下係外賣🥡個盒係用紙,而唔係平時嘅發泡膠😌

味道:🌕🌕🌘
服務:🌕🌕🌕🌕🌕

📍 佳佳甜品 (佐敦)
佐敦寧波街29號地舖
2020-04-05 251 瀏覽
佳佳出名大家都知,所以其實都係大路糖水。叫咗薑汁湯圓同埋合桃露湯圓有八粒, size就唔算好大,全芝麻餡。但係薑味好重好重,最後一滴不留,清晒成碗薑湯合桃露反而有驚喜,一向麻麻合桃露,但呢碗好滑好重味,食完又唔滯
佳佳出名大家都知,
所以其實都係大路糖水

叫咗薑汁湯圓同埋合桃露
湯圓有八粒, size就唔算好大,
全芝麻餡。
但係薑味好重好重,最後一滴不留,
清晒成碗薑湯

合桃露反而有驚喜,
一向麻麻合桃露,
但呢碗好滑好重味,
食完又唔滯

2020-03-24 326 瀏覽
同谷友們食完飯 🥘大食瓜表示未夠飽 🤰🏻迫成班朋友陪我糖水 🥰佢哋帶我食馳名嘅佳佳 😋叼轉瓜揀咗芋頭西米麥米 🤡味道不錯但勝在平夠哂抵食 🤑芋蓉蓮子西米露拼花生糯米麥米粥 $22芋蓉蓮子西米露加湯丸 $29下次如果喺附近,諗到想食中式糖水,一定會帶朋友過嚟試吓呢間平靚正嘅佳佳甜品 (佐敦):佐敦寧波街29號地舖
同谷友們食完飯 🥘
芋蓉蓮子西米露拼花生糯米麥米粥

芋蓉蓮子西米露拼花生糯米麥米粥 $22

芋蓉蓮子西米露加湯丸 $29

2020-03-20
10 分鐘 (堂食)
芋蓉蓮子西米露拼花生糯米麥米粥
經常食糖水都只會係紅溝綠、芝麻溝核桃、又或者係蕃薯加湯丸,今次試下特別少少,食個芋茸蓮子西米露加上白果薏米腐竹,又真係估佢唔到咁好味。唔會太甜,唔會太稀,又唔會太杰,口感一流。最緊要係$22就食到米芝蓮,值得推介
芋茸蓮子西米露+白果薏米腐竹
2020-03-18
$22 (宵夜)
芋茸蓮子西米露+白果薏米腐竹
  • 芋茸蓮子西米露
  • 芋蓉蓮子西米露
2020-03-13 271 瀏覽
差唔多年幾兩年冇食過呢間甜品啦。原來間舖裝修左,好坐左!我叫咗個番薯糖水加湯圓。番薯好林,薑味好重都好辣。如果食唔到辣嘅人可能受唔到。我就覺得啱啱好,湯圓係芝麻餡,個皮好薄好好味。朋友叫咗合桃露加湯圓,佢話覺得OK,但係芝麻餡湯圓同合桃露就唔係好夾,佢話下次叫就唔會加湯圓啦。一句講晒:20幾蚊咁好味,下次一定再黎
差唔多年幾兩年冇食過呢間甜品啦。原來間舖裝修左,好坐左!

一句講晒:20幾蚊咁好味,下次一定再黎
2020-03-08
$30 (宵夜)