2019-08-19 162 瀏覽
突然好想食糖水,就算大排長龍都要排隊去食佳佳甜品嘅 蛋花馬蹄西米露。本身好鍾意馬蹄既爽脆口感,再加埋啲蛋花,成個甜品嘅口感好豐富。之前係九龍城甜品舖亦都食過呢一個甜品 。相比之下,佳佳既味道冇咁好。不過如果二十幾蚊可以食到呢啲比較考工夫嘅甜品,我覺得性價比超級高!

2019-08-06 317 瀏覽
星期六去開佐敦,去左試夜晚好多人排隊既佳佳甜品。我叫咗芙蓉西米露,再加三粒湯圓,大概廿七蚊。糖水唔係特別好食,但湯丸就size適中加幾好食。如果隊太長就唔好特登排隊。。🤣🤣
2019-08-01 278 瀏覽
同朋友們係廟街食完飯大家都想食下糖水傾下計。大家都唔係好食甜野唔想食西式甜品,想食下中式糖水!其實中式糖水真係買少見少!然後朋友就帶左我地去佐敦既依間!我地早去,唔洗等位 環境都係乾淨精緻有花心思裝修!都算坐得舒服,唔會太逼!餐牌就大大張係牆上,有得加湯圓,蕃薯之類~我地大家都點左熱芝麻糊拼核桃糊,落完單好快就有得食!沒想到拼埋一齊係咁好食!好香好滑而且唔會太甜!好似好健康咁而且價錢唔貴!絕對可以推薦大家!好滿足既飯後甜品!!!
同朋友們係廟街食完飯大家都想食下糖水傾下計。
大家都唔係好食甜野唔想食西式甜品
想食下中式糖水
其實中式糖水真係買少見少!
然後朋友就帶左我地去佐敦既依間!
我地早去,唔洗等位
環境都係乾淨精緻有花心思裝修!
都算坐得舒服,唔會太逼!
餐牌就大大張係牆上,
有得加湯圓,蕃薯之類~
我地大家都點左熱芝麻糊拼核桃糊,
落完單好快就有得食!
沒想到拼埋一齊係咁好食!
好香好滑而且唔會太甜!好似好健康咁

而且價錢唔貴!絕對可以推薦大家!
好滿足既飯後甜品!!!

芝麻糊拼核桃糊
芝麻糊拼核桃糊
2019-07-30 225 瀏覽
佐敦最有名的甜品店定屬佳佳甜品,雖然每次都要排隊,但其實店的面積幾大,大多排十分鐘就可以了。糖水的種類比起新式的糖水鋪一定來得小,但要從佳佳的糖水選項選擇其實都不易,因為款款都好吸引。今日和朋友點了冰糖燉木瓜和凍蛋花馬蹄西米露。冰糖燉木瓜清甜滋潤,木瓜足料,糖水清甜,炎炎夏日可以飲上一碗真的覺得很爽。凍蛋花馬蹄西米露口感豐富, 而且十分冰凍, 是個消暑好選擇。佳佳雖已是名店,但價錢合理, 品質穩定, 店員態度亦友善, 不會因為不愁無生意就態度惡劣, 真在值得一讚。

今日和朋友點了冰糖燉木瓜和凍蛋花馬蹄西米露。

2019-07-28 229 瀏覽
係附近食完飯,當然直落食埋糖水先夠友人就帶小編去到呢間米芝蓮既中式糖水,即使係平日都會出現人龍糖水既款式唔多,以中式糖水為主🍵一行2人就叫左個核桃糊拼芝麻糊同杏仁糊拼芝麻糊,友人仲加左湯丸,湯丸係芝麻味芝麻味香濃,而核桃味都好濃實,兩者夾埋都好細膩,而食落都好香滑,沒有沖粉個種粉味而且岩哂補腦又護髮杏仁味幾突出,加埋香濃既芝麻味,食落清甜香滑而湯丸皮薄不痴牙,芝麻餡亦好香濃總括黎講:呢間米芝蓮糖水真係平靚正,CP值絕對高🍳🍴味道: 9/10👩👨服務: 9/10🏠💺環境: 9/10💰💸抵食: 9/10總消費: $55 (2人)
係附近食完飯,當然直落食埋糖水先夠

糖水既款式唔多,以中式糖水為主🍵

而且岩哂補腦又護髮

核桃糊拼芝麻糊

杏仁味幾突出,加埋香濃既芝麻味,食落清甜香滑

而湯丸皮薄不痴牙,芝麻餡亦好香濃

杏仁糊拼芝麻糊加湯丸

總括黎講:
呢間米芝蓮糖水真係平靚正,CP值絕對高

🍳🍴味道: 9/10
👩👨服務: 9/10
🏠💺環境: 9/10
💰💸抵食: 9/10

總消費: $55 (2人)
$25 (宵夜)
核桃糊拼芝麻糊
杏仁糊拼芝麻糊加湯丸
2019-07-28 270 瀏覽
食完鍋心粥底火鍋個肚脹卜卜,第二個胃叫囂中,需要揾甜品塞滿佢😜,於是去附近嘅佳佳甜品食中式糖水。八點半左右過到去,難得唔駛點排隊,等咗一兩分鐘就入得。比起上一次嚟(幾年前)糖水加咗價,叫做喺咁咦加少少啦,不過都是街坊價,大約二十幾蚊,仍然抵食👍🏻芝麻糊(熱)👏🏻香👏🏻滑👏🏻甜度適中真材實料😋KO晒👊🏻👊🏻👊🏻用粉開個啲即食糖水👊🏻👊🏻👊🏻聲稱人手即磨但用粉溝成嘅舖頭

芝麻糊(熱)

KO晒
👊🏻👊🏻👊🏻用粉開個啲即食糖水
👊🏻👊🏻👊🏻聲稱人手即磨但用粉溝成嘅舖頭
芝麻糊
1 分鐘 (堂食)
芝麻糊
2019-07-27 140 瀏覽
四個朋友打完羽毛球,去食糖水。百合綠豆沙(凍)22元,足料,綠豆被煲到起沙,甜味適中,清熱。粒粒紅豆併涼粉22元,份量多,紅豆甜,涼粉爽。蛋花馬蹄西米露(凍)22元,馬蹄粒份量很少,西米完全唔見有,蛋花份量正常,水多料少。總結:糖水凍食透心涼
四個朋友打完羽毛球,去食糖水
粒粒紅豆併涼粉22元,份量多,紅豆甜,涼粉爽。
總結:糖水凍食透心涼
2019-07-27
1 分鐘 (堂食)
2019-07-17 232 瀏覽
同老公食完晚飯,喺佐敦行下街拍下拖啦,記得細個住佐敦時,喺佳佳舊鋪坐街邊位食甜品入到舖位時,場上就會貼左多種甜品任君選擇,環境闊落,使用木枱木凳,營造着一種古舊味道,而且店員招呼周到,可以讓客人自由選擇座位。今晚,我地叫咗一碗芋蓉蓮子西米露,香芋味濃郁,蓮子煮得軟糯,甜到剛好,仲要用懷舊嘅碗裝住,真係另有一番風味。令一碗係凍嘅木瓜雪耳糖水,可以消暑,又夠滋潤,我就係最鍾意依間糖水唔會死實實甘甜,飲落好清爽,雪耳冧滑,木瓜新鮮美味。

2019-07-14 137 瀏覽
夜左嚟食 唔知係咪weekend唔夠分 辣味還可以但係番薯唔夠淋湯圓未到OK 之前夜晚來食 味道好好多番薯要夠林 味道真係好緊要努力 💪🏻 下次應該好啲兩點後真係冇咁多人好評
夜左嚟食 唔知係咪weekend唔夠分
努力 💪🏻 下次應該好啲
兩點後真係冇咁多人
好評
2019-07-14
$30 (宵夜)
  • 蕃薯糖水
2019-07-12 209 瀏覽
作為油尖旺街坊,時不時有光顧佐敦的佳佳糖水。但都是堂食。未試過外賣。以前我和家人堂食過芝麻糊加湯丸,蕃薯糖水,紅豆沙等,水準都OK。前天路經佳佳,外買了紅、綠豆沙各一紙杯。是給家人吃的。但他們等到今天才吃。他們發現兩個外賣紙杯差不多全部都是豆水。只有很少的豆。我印象中的紅、綠豆沙,應該有些豆吧。難道豆都全煲成水?又或者凡外賣的,求其撈大煲中最頂的豆水?又或者今天標凖版本的紅、綠豆沙,已演變成只有豆水?

2019-07-10
5 分鐘 (外賣自取)
$44 (其他)
2019-07-03 236 瀏覽
同朋友喺尖涉咀食完飯,好想食糖水,朋友帶左我黎一間傳統糖水店,雖然無華麗裝修、糖水種類又唔多,但勝在坐得舒適、乾淨、中式糖水好有水準,傾錢又好平民!我叫左個春蛋燉雪耳糖水(熱),雪耳煲到起哂膠,感覺好滋潤,甜度剛剛好👍好適合女士!
2019-07-03
5 分鐘 (堂食)
$24 (宵夜)
2019-07-01 327 瀏覽
我同男友都好鍾意食食食🤤初初拍拖都會排定哂成個月行程,邊日去邊度食新嘢咁😍但早排大家忙左就成日食來食去都係嗰幾間冇咩新意😫最近我地就決定要重新出發😂😂😂繼續我地嘅美食之旅😍呢間入選米芝蓮嘅糖水店就係我地其中一站喇👍🏻我揀左粒粒紅豆涼粉 $22😍 睇相都睇到佢幾大粒幾飽滿😍仲嗒落起哂沙,痴線‼️洗唔洗咁正呀‼️ 花奶加涼粉不嬲都係好拍檔💯 食完有少少唔夠喉呀🤤男友就揀左相對出名啲嘅核桃露 $24👍🏻 滑得來睇到核桃小顆粒😍相信真係即磨🤤 足料兼補腦🤓近排考試季節好啱食餐牌上仲有好多唔同嘅選擇😍我已經諗定下次去要試咩了🤤

粒粒紅豆涼粉

核桃露

餐牌上仲有好多唔同嘅選擇😍我已經諗定下次去要試咩了🤤
2019-06-16
粒粒紅豆涼粉
核桃露
  • 合桃露
2019-06-30 242 瀏覽
堂食太多人等位啦,所以叫咗熱冰花燉雞蛋外賣返屋企慢慢嘆,外賣要加一蚊,包裝好嚴實一啲都唔hea 喎雖然有米芝連推介,但大部分糖水都係2X蚊,算係好經濟實惠。冰花燉雞蛋24蚊,質地滑嫩,蛋味好香,冰糖份量啱啱好,甜而不膩,十分推薦

外賣自取
2019-06-28 321 瀏覽
自己一直以來都係佳佳甜品嘅忠實擁躉,由舊鋪16蚊食到新鋪二字頭,每一次經過都會去食返個芝麻糊或者芋蓉西米露,就算落雨都會排隊,就算飽到食唔落都會買個外賣返屋企再慢慢啖。但係老公今次買咗個外賣,真的十分十分十分的失望。老公一入門口交我手,我呆左「哈?個外賣兜變甘細啦」係,佢細到同水杯甘大。算啦,物價上升,縮下小都係營商手段。一打開個杏仁糊,喂,唔系啊嘛,七成滿。好,我又當阿姐失手筆少左,開埋個芝麻糊,過份左囉,都係七成滿,即刻問而家幾錢碗,呢度兩碗$48,我明佢唔算好貴,但你滿心歡喜打開得七成滿真係好嬲架嘛。不如你再訂細D個兜,裝滿D環保D啦。下次自己去食,唔再買外賣。

一打開個杏仁糊,喂,唔系啊嘛,七成滿。

下次自己去食,唔再買外賣。
外賣自取
2019-06-25 335 瀏覽
糖水來說 小編較多選擇中式既👵🏽.米🐷蓮推介呢間既芝麻糊同白果薏米腐竹糖水除左呢兩款 其他選擇都係唔錯嫁💁🏻‍♀️話哂都係讀書果間食到依家📚.今次食百合綠豆沙💚食落一啲都唔hea 綠豆起沙都不在話👍🏻仲有淡淡既陳皮味 🕺🏻令綠豆沙無咁寒涼👵🏽👵🏽👵🏽😆加上百合令成碗糖水多啲咬口👯‍♂️食得出係用心既製作同非常足料$22 黎講CP值算好高 ⬆️所以唔難見到好多食客會叫多過一碗糖水🥣🥣🥣.人均消費: $22 推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(8/10)
糖水來說 小編較多選擇中式既👵🏽
食得出係用心既製作同非常足料
$22 黎講CP值算好高 ⬆️
所以唔難見到好多食客會叫多過一碗糖水🥣🥣🥣

人均消費: $22
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)