2024-12-18 0 瀏覽
這家位於元朗的甜品店已經經營多年,是元朗的名物,經常吸引大量顧客排隊等候。雖然有許多招牌甜品,但最值得一提的卻是少有人提及的芒果糯米卷。這款甜品將香甜的芒果與柔軟的糯米皮完美結合,每一口都能感受到芒果的鮮甜和糯米的Q彈口感🥭😆

2024-09-18 444 瀏覽
天氣太熱令人口渴又口淡🤣好似好耐無去佳記, 不如過來食一下, 餐牌二版好多款😆不過都係一行copy再改少少內容😅大致都係那些款式, 叫左個鮮雜果涼粉💕 等左一陣送到, 賣相好靚仔, 有西瓜🍉🍈哈蜜瓜蜜瓜同白色火龍果, 底部係一粒粒涼粉, 全部食到夠凍又新鮮, 食到生果的原味道, 唔會再浸糖水變得好假, 另外有少少花奶比你加落去, 涼粉粒粒爽, 唔會好實同好淋, 亦唔會碎濕濕🤭, 但個底應該加左糖水, 所以食到甜味, 我個人認為唔加會更加好, 又或者糖水另外比, 等客人自己加, 敢樣會更加貼心🫶👍我自己覺得甜左d😀但整體味道份量都唔差, 都係元朗食甜品的好地方😘😋
2024-09-18
下午茶
2024-09-16 351 瀏覽
呢道三色醬腸粉色彩繽紛,醬汁香濃,腸粉滑順,口感非常好,令人一試成主顧。咖喱魚蛋則帶有濃郁香料味,魚蛋彈牙,配上咖喱汁,味道更添層次感,十分開胃。魚蓉燒賣餡料豐滿,鮮嫩可口,外皮薄而不膩,吃得人非常滿足。
2024-06-17 520 瀏覽
入到元朗梗係要食雞翼尖 ! 辣到超過癮!再加埋個滿瀉嘅芒果撈西中和番絕配嘅配搭 ! 我覺得雞翼尖嘅辣到啱啱好,不過有人就食完要飲多一杯木瓜奶再中和下 🤣🤣 整體來說,很完美芒果撈西好大碗,可以兩個食 雞翼尖有一種令人上癮的魔力 🤣🤣 睇返相會突然想食 🫣🫣
入到元朗梗係要食雞翼尖 !
辣到超過癮!再加埋個滿瀉嘅芒果撈西中和番
絕配嘅配搭 !
整體來說,很完美
芒果撈西好大碗,可以兩個食
雞翼尖有一種令人上癮的魔力 🤣🤣
睇返相會突然想食 🫣🫣
芒果撈西
雞翼尖
芒果撈西
雞翼尖
2024-06-15 447 瀏覽
📍佳記甜品元朗最出名既甜品一定係佳記甜品b仔涼粉‼️😋榴槤班戟 ($41)一到夏天☀️就係榴槤既季節‼️榴槤班戟真係一樣一定要食既甜品‼️‼️‼️榴槤肉超濃超軟熟入面仲有好多忌廉班戟皮厚度岩岩好真係勁好食🥹🥹🐥蒜茸香辣雞翼尖 ($24)記得想當年由$12食到宜家$24雞尖真係b仔既名物‼️呢個雞尖永遠都係大量蒜茸同辣椒煮成雞翼尖煮到好淋好入味每次食完都辣到噴火🔥但又想繼續食🤣🍠椰汁芋頭西米露 ($23)呢碗湯水真係好抵食‼️又大碗又足料真係大大舊芋頭比你仲要好香椰汁味👍🏻
📍佳記甜品

元朗最出名既甜品一定係佳記甜品
b仔涼粉‼️

😋榴槤班戟 ($41)
一到夏天☀️就係榴槤既季節‼️
榴槤班戟真係一樣一定要食既甜品‼️‼️‼️
榴槤肉超濃超軟熟
入面仲有好多忌廉
班戟皮厚度岩岩好
真係勁好食🥹🥹

🐥蒜茸香辣雞翼尖 ($24)
記得想當年由$12食到宜家$24
雞尖真係b仔既名物‼️
呢個雞尖永遠都係大量蒜茸同辣椒煮成
雞翼尖煮到好淋好入味
每次食完都辣到噴火🔥
但又想繼續食🤣

🍠椰汁芋頭西米露 ($23)
呢碗湯水真係好抵食‼️
又大碗又足料
真係大大舊芋頭比你
仲要好香椰汁味👍🏻
2024-06-14
  • 蒜蓉香辣雞翼尖
  • 榴槤班戟
2024-06-11 452 瀏覽
晚飯後去散步經過見到好多人,癮唔住入去食個宵夜。蒜蓉雞翼尖真係好開胃!雞翼內嫩,啖啖肉汁。蒜蓉香氣四溢,味道濃郁香辣,入口即化。每一口都帶嚟滿滿嘅蒜味同雞肉嘅鮮嫩,味覺享受無窮。三色腸粉加魚蛋真係好正!腸粉白滑嫩,彈牙又好入口。混埋唔同嘅醬有獨特嘅口感同鮮味。加埋魚蛋,帶嚟一份豐富嘅咀嚼感同鮮美嘅海鮮風味。最後來碗糖水,蓮子百合紅豆沙。紅豆沙濃郁香甜,口感綿密滑順。加埋蓮子同百合,帶嚟一份清香同嚼勁。每一口都有紅豆嘅甜味同蓮子百合嘅獨特風味。
晚飯後去散步經過見到好多人,癮唔住入去食個宵夜。
2024-06-07 424 瀏覽
佳記甜品,位於元朗教育路大坑渠側。 好多年冇食b仔涼粉了, 難得入到元朗, 剛好食完晚飯就去佳記甜品。點了B仔雜果涼粉$46、哈密瓜西米露$32、蒜蓉香辣雞翼尖$24。 ▪️B仔雜果涼粉 ~ 份量多,涼粉爽口,每款生果都新鮮,最喜歡芒果,非常甜美。 ▪️哈密瓜西米露 ~ 甜到適中,清涼可口。 ▪️蒜蓉香辣雞翼尖 ~ 雞翼尖蒜蓉味唔算出,但係辣度好勁, 都幾惹味。 整體食物可以,但環境清潔度要改善,有蚊滋。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

B仔雜果涼粉

▪️哈密瓜西米露 ~ 甜到適中,清涼可口。
哈密瓜西米露

蒜蓉香辣雞翼尖

整體食物可以,但環境清潔度要改善,有蚊滋。

2024-06-01
宵夜
B仔雜果涼粉
哈密瓜西米露
元朗b仔涼粉出晒名讀書時期中學已經食到熟哂都差唔多20年而家搬到九龍住,都要特登每個月返去食一次,真係好好食價錢又唔貴真係低食30-40蚊就有咁大個甜品又足料又多水果楊枝甘露/芒果西米撈/芒果紫米露/芒果布甸/西瓜or紅毛丹布甸超級好食。 我次次食完都要再加外賣2個糖水同B仔涼粉走拎到手痛。 另外惹味小食腸粉魚蛋燒賣必食(雞翼尖太辣食唔到),豬皮蘿蔔都超好食。甜品類就芒果/榴槤糯米卷都必點,食完真係好滿足
元朗b仔涼粉出晒名
讀書時期中學已經食到熟哂
都差唔多20年
而家搬到九龍住,都要特登每個月返去食一次,真係好好食

價錢又唔貴
真係低食
30-40蚊就有咁大個甜品又足料又多水果

我次次食完都要再加外賣2個糖水同B仔涼粉走
拎到手痛
。 另外惹味小食腸粉魚蛋燒賣必食(雞翼尖太辣食唔到
),豬皮蘿蔔都超好食。甜品類就芒果/榴槤糯米卷都必點,
食完真係好滿足

• 芒果糯米卷
  • 腸粉
  • 爽滑腸粉
2024-05-15 191 瀏覽
食完飯諗住去b仔食個糖水 平時嚟親都一定會食雞翼尖 今日試下其他野先 去到太多人決定買返屋企慢慢食😝今次嗌左個楊枝甘露同埋芋頭芋圓西米露 兩個都超級足料👍🏻小食就嗌左腸粉 $10@4條好抵食
小食就嗌左腸粉 $10@4條好抵食
2024-05-01 176 瀏覽
每次去元朗,必定去B仔涼粉食甜品。今次叫左楊枝甘露同椰汁香芋西米露。楊枝甘露:好大碗,芒果好多,好足料,但今次味道偏酸椰汁香芋西米露(熱):夠熱,份量都係好足,有椰汁味
每次去元朗,必定去B仔涼粉食甜品

今次叫左楊枝甘露同椰汁香芋西米露。

楊枝甘露:好大碗,芒果好多,好足料,但今次味道偏酸

椰汁香芋西米露(熱):夠熱,份量都係好足,有椰汁味
2024-04-21 227 瀏覽
嚟過食甜品幾次…但係一直都無試到B仔涼粉🥹今次再入元朗…終於食到啦!!🐾B仔涼粉份量好足…我同朋友兩個人完全食唔晒…唯有放棄啲涼粉🥲🥲啲生果都算幾甜…下次會叫多一至兩個朋友去再戰B仔涼粉😊🐱🐱評分(5🐾滿分)食物🐾🐾🐾環境🐾🐾服務🐾🐾🐾衛生🐾🐾抵食🐾🐾🐾

啲生果都算幾甜…下次會叫多一至兩個朋友去再戰B仔涼粉😊

🐱🐱評分(5🐾滿分)
食物🐾🐾🐾
環境🐾🐾
服務🐾🐾🐾
衛生🐾🐾
抵食🐾🐾🐾
2024-04-04 286 瀏覽
平時都會去買B仔涼粉,雖然啲糖水唔係話好食,不過天氣熱,想食啲糖水,係元朗都無咩其他選擇。今晚如常去幫襯,已經同呀姐講左3次要西瓜西米撈,但係佢都係落錯單,我已經即時提醒個呀姐佢落錯單,但係佢鬧返我轉頭,又唔肯改單。因為佢落錯單,啲糖水加左花奶,我對奶有食物敏感,最後一啖都無食到。完全係比錢買難受,以後都唔會幫襯。
2024-04-04
2024-04-01 363 瀏覽
一場嚟到元朗梗係要幫襯一下呢間元朗名物,雖然佢係一間糖水舖,但係叫咗咁多樣嘢食之中最好食嘅竟然係腸粉。西瓜涼粉同海底椰涼粉嘅涼粉比出面其他甜品舖食到嘅大粒啲,咬落去爽啲,不過似乎海底椰係比較襯涼粉,西瓜都係唔係咁襯,冇落到花奶,只係小小甜,可以話係相對健康啲嘅甜品。蜜瓜沙冰比想像中理想,其實開頭想叫奇異果沙冰,因為諗住唔想咁甜,奇異果通常酸酸地,點知佢冇晒奇異果, 揀無可揀之下就揀咗蜜瓜,沙冰入邊真係有幾粒蜜瓜球,而且唔會係藥水味,所以幾好。冰丸杏仁豆腐係咁多樣之中最難食嘅,首先冰丸原來就係雪糕糯米糍,放落杏仁豆腐都係有少少奇怪嘅,不過最重要係佢嘅杏仁豆腐唔好食,實滴滴,似布甸多過似杏仁豆腐,完全唔掂。

夜晚嚟嘅時候,呢間元朗B仔總店經常係座無虛席,外賣亦都要排長龍~老闆娘總係熱情招呼每一個嚟嘅客人~佢哋嘅鮮什果涼粉真係出名嘅招牌菜,清新爽口又好開胃~唔可以唔試佢哋嘅蒜蓉雞翼尖,每一塊都整得恰到好處,嫩滑香辣,蒜蓉香氣四溢~另外,佢哋嘅牛肉燒賣都係一絕!彈牙嘅牛肉丁同滿滿嘅餡料,一口咬落真係令人回味無窮~呢間元朗B仔總店真係保持住傳統味道同獨特風味,無論係服務定係食物,都係一流嘅水準。每次來都能夠感受返屋企嘅溫馨感覺。所以,如果你想要嚐下地道嘅港式美食,呢個地方絕對係首選!唔論係堂食定係外賣,你都會愛上佢哋嘅人情味同好味道。❤️🍽️

佢哋嘅鮮什果涼粉真係出名嘅招牌菜,清新爽口又好開胃~

• 牛肉燒賣
  • B仔涼粉
  • 蒜蓉香辣雞翼尖
2024-03-20 212 瀏覽
唔知點解我屋企人好鍾意喺呢度買糖水, 好多人都話難食但係我又覺得普普通通一半啦又唔太差, 屋企人買咗芒果西米露俾我我都覺得OK, 個西米露唔太甜但係芒果幾香, 又冇其他人講到咁差嘅😉