2017-11-13 101 瀏覽
叫了B仔涼粉。 真係份量好大,好多。我地7個人share 加自己每人一個甜品都好飽。可能早到,大約6:30pm, 唔洗等位。 B jai 姨姨都好nice好多笑容。 order 完等左3 min 期待已久既B仔涼粉到了! 分量雖然大,但實際上冇乜特別:水果唔係特別甜,但係又唔可以話難吃,不過不失咁啦!可以話好抵食,一般人share係開心既。 🤗

2017-11-08
3 分鐘 (堂食)
2017-10-29 210 瀏覽
我住港島灣仔,幾廿年唔入元朗逛。最近得閒些,又見交通方便,所以入去行下。平時成日聽B仔涼粉,無特登揾,但真係咁啱行過,所以同老公試下。服務態度差到,仲衰過倫敦旺記。我見住有人企係收銀機,嗌阿姐收錢,嗌極冇人去收。生意喺咪好到唔駛收錢?我哋嗌咗B仔涼粉。係好大碗,好似好多生果,但生果一部分是罐頭,一部分是新鮮。新鮮的完全冇鮮味兼唔甜。灣仔大把甜品店啲甜品好食過佢,仲要平過佢。你有心機切生果都可以整到。我會叫朋友千祈咪特登入去食。
2017-10-29
$40 (其他)
山長水遠入元朗為了一嚐這街知卷聞的B仔涼粉店鋪內的整體裝潢較舊香港糖水店格局,但價錢卻一點也不舊本來想點兩份著名的芒果腸粉,誰知一早已經售罄。後來退而求其次點了一份價值$38的芒果糯米糍和$35的芒果布甸大約不到5分鐘兩款甜品便都到齊,但令我失望的是兩款甜品都是從雪櫃取出來的,而並非即叫即製。芒果糯米糍:大大件的新鮮芒果的確誘人,皮薄料多,啖啖芒果肉,的確不錯!但是價錢偏貴,2小件已經要價近$40!芒果布甸:布甸上有數件超甜的新鮮芒果,這幾件芒果甜中帶水,超正整體而言用料足,味道不錯但是價錢偏貴,對於住偏遠地區的我就未必會再故意來光顧了。
山長水遠入元朗為了一嚐這街知卷聞的B仔涼粉

店鋪內的整體裝潢較舊香港糖水店格局,但價錢卻一點也不舊
本來想點兩份著名的芒果腸粉,誰知一早已經售罄。

但是價錢偏貴,2小件已經要價近$40!

整體而言用料足,味道不錯
但是價錢偏貴,對於住偏遠地區的我就未必會再故意來光顧了。
芒果糯米糍
芒果布甸
2017-10-17
$40 (宵夜)
2017-10-06 180 瀏覽
次次黎食野 好似乞丐咁。我都唔知我係唔係欠左你地呢?次次黎食野 唔係口黑面黑就態度極度惡劣。你老闆請唔夠人 我都無法子架。我唔洗你好好服務。你地忙我係明既。我只想你地正常幫我落個單je。我係黎食野 唔係黎貼錢買難受。😡😡😡你唔中意份工 無人迫你做。既然做得既 唔該尊重自己份工同客人啦。
2017-10-02 219 瀏覽
經常聽人講元朗B仔涼粉&雞翼尖好出名今日終於有機會食!星期日4點幾到 門口已經坐左好多人等位2人個等左幾個字就入得 yeah!!menu都算多選擇 眼花撩亂最後叫咗雞翼尖加魚蛋以前食過外賣既雞翼尖 覺得超辣好野味今次再食覺得冇咁辣 不過都好好味 推介!但魚蛋就普通啦,冇咩特別。另外叫左芒果西米露走奶(平時至愛)但原來呢度走奶係用椰汁取代芒果都算多,但係有啲酸,麻麻哋!朋友叫左個紅豆杏仁豆腐紅豆超級多! 試食一淡杏仁豆腐嘅質感好特別,但似食緊杏仁糕多啲 冇咩豆腐感覺 但都可以一試!總括而言,雖然未到超級好味但下次再黎元朗都可以再Encore !!
經常聽人講元朗B仔涼粉&雞翼尖好出名

今日終於有機會食!

星期日4點幾到 門口已經坐左好多人等位
2人個等左幾個字就入得 yeah!!

menu都算多選擇 眼花撩亂

最後叫咗雞翼尖加魚蛋

以前食過外賣既雞翼尖 覺得超辣好野味
今次再食覺得冇咁辣 不過都好好味 推介!
但魚蛋就普通啦,冇咩特別。

另外叫左芒果西米露走奶(平時至愛)
但原來呢度走奶係用椰汁取代

芒果都算多,但係有啲酸,麻麻哋!

朋友叫左個紅豆杏仁豆腐

紅豆超級多! 試食一淡
杏仁豆腐嘅質感好特別,但似食緊杏仁糕多啲 冇咩豆腐感覺
但都可以一試!

總括而言,雖然未到超級好味
但下次再黎元朗都可以再Encore !!

2017-09-26 236 瀏覽
去開元朗 都係要食下B仔涼粉其實b仔唔係話特別好食又或者好有噱頭不過就係睇落大大兜 食落幾過癮甘芒果pancake ($33)大大件 芒果都大架 唔會得cream!!個皮好有口感 好軟!B仔涼粉($78)其實真係無咩特別😂不過好大兜 食水果涼粉都飽仲有成兜花奶比你 真係正!係睇落都開胃!B仔雞翼尖($17)食就係食個汁! 夠過癮!唔點食得好辣嘅,2-3個人share都得因為食幾嚿後會好辛苦 出哂汗😂但呢個唔食唔得 因為啲汁好正!仲要外賣翻屋企!
去開元朗 都係要食下B仔涼粉
其實b仔唔係話特別好食又或者好有噱頭
不過就係睇落大大兜 食落幾過癮甘

芒果pancake ($33)
大大件 芒果都大架 唔會得cream!!
個皮好有口感 好軟!

B仔涼粉($78)
其實真係無咩特別😂
不過好大兜 食水果涼粉都飽
仲有成兜花奶比你 真係正!
係睇落都開胃!

B仔雞翼尖($17)
食就係食個汁! 夠過癮!
唔點食得好辣嘅,2-3個人share都得
因為食幾嚿後會好辛苦 出哂汗😂
但呢個唔食唔得 因為啲汁好正!
仲要外賣翻屋企!

2017-09-23
20 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2017-09-26 133 瀏覽
今次黎叫左西瓜撈和芒果撈,一個西米底一個涼粉底,一上檯已經被它賣相吸引上面的沙冰好多同埋好高,而且好好味,甜度適中,炎炎夏日超級透心涼,涼粉超西米好爽口,就是因為佢地散貨速度快,所以d食材都好新鮮,不會感到擺耐左而覺得淋左,所以佢地長期受歡迎真是有原因的至由於佢地招牌貨,B仔涼粉,不但過甜,而且罐頭水果過多,今到成件事好化學,好難食!另外,提提大家,只有西米/涼粉撈才有上面的沙冰,千其唔好叫錯!!!

2017-09-23 128 瀏覽
難得走入元朗 當然要去試下b仔涼粉去到門口見到好多人排隊等攞外賣可見b仔真係賺到笑基於B仔類既選擇都比較大份為免浪費 我同男朋友就揀左 鮮什果涼粉生果有 芒果 西瓜🍉火龍果 哈密瓜底全部都係涼粉兩個人食 份量剛剛好味道普普通通 無咩特別 同一般糖水舖既無異不過如果一班朋友柴娃娃黎食嗌個b仔涼粉或者b仔生果盆都幾開心唔洗煩嗌d咩 又可以開心share食再一齊傾下計蒜茸香辣雞奕尖亦係非常岀名個個食完都讚但我同男朋友岩岩食完豐富既晚餐再食唔到雞奕尖唯有下次有機會再試啦
難得走入元朗
當然要去試下b仔涼粉

去到門口見到好多人排隊等攞外賣
可見b仔真係賺到笑

基於B仔類既選擇都比較大份

個個食完都讚
但我同男朋友岩岩食完豐富既晚餐
再食唔到雞奕尖
唯有下次有機會再試啦
5 分鐘 (堂食)
$37 (宵夜)
2017-09-05 236 瀏覽
在很久很久以前,常常聽人說去元朗吃B仔涼粉,今次有機會去元朗覓食,一定要試一試B仔當日酷熱,鐵路一出要走10分鐘,不過附近也有很多美食,很集中。幸好去到不用排隊,立刻入座,不過坐得比較逼。選擇眼花撩亂,想不到有大菜糕和很多款涼粉,招牌涼粉很貴,加上想留肚吃其他美食,所以點了2款食物。因為我本身很喜歡吃涼粉,所以就算平平無奇,我也覺得可以接受不得不讚,我覺得這間店的特色反而是小吃,因為水果涼粉的水果很多都是罐頭,要吃何不自己買涼粉自己製造呢?別看雞翼尖毫不起眼,每一隻雞翼尖都又香又拉,很適合下酒結果成碟吃光光有機會去元朗都會再光顧,再試其他小吃

幸好去到不用排隊,立刻入座,不過坐得比較逼。

花奶涼粉
因為我本身很喜歡吃涼粉,所以就算平平無奇,我也覺得可以接受

蒜茸香辣雞翼尖
別看雞翼尖毫不起眼,每一隻雞翼尖都又香又拉,很適合下酒
結果成碟吃光光

有機會去元朗都會再光顧,再試其他小吃

2017-08-26
蒜茸香辣雞翼尖
2017-09-03 140 瀏覽
昨天晚上和朋友在元朗吃完晚飯後 大家都有一個共識 就是到佳記吃甜品每逢週末 佳記甜品門外都有非常多人等候每次最少等都要30分鐘 可想言之人數非常誇張很多人都是因為食過它的雞翼尖而念念不忘(包括我在內) 而甜品 小食方面 都不遜息

很多人都是因為食過它的雞翼尖而念念不忘
(包括我在內) 而甜品 小食方面 都不遜息

今天帶豆丁到濕地公園,然後乘坐輕鐵到元朗大馬路,即是大棠站。可是嚐過晚餐,意猶未盡,還想食甜品,心中只想到元朗有名的涼粉。晚市剛開始,竟然要等位,等了几個字,終得入座。下單後,先去洗手間,再慢慢等各款美食來到。 蒜蓉香辣雞翼尖先來到。 看到很多客人都點這款小食,所以來一份。職員還呈上小碟,方便吐骨,其實也方便職員清理枱面。雞翼真的很腍身,關節位都已煮到軟棉棉,無需太多牙力就可以嚐到翼尖。初時只感到蒜香,不覺得辣。可是越食越辣,不過真係好爽。 嚐過辣的,就要食甜品來解辣。芒果西米露   B仔涼粉  是這店有名的甜品。份量十分大,78元,絶不欺場。先點算水果種類。 新鮮系列:蜜瓜,哈蜜瓜,西瓜,木瓜,奇異果,香蕉  罐頭系列:水蜜桃,椰果,菠蘿,大樹菠蘿,荔枝,蘆薈    十多款水果都全堆在盤內,還有底下的涼粉呢!新鮮的水果,當然健康又好味。罐頭水果雖然很甜,但也有其好處。底部黑色的涼粉没有加糖漿,所以要靠罐頭水果的甜味幫補。二者中和,就真的恰到好處。這B仔涼粉份量很大,一家三口吃不完。又不想浪費,唯有另加三元外帶回家。    前提:要把新鮮的水果吃光,只留罐頭系列。  不過,最大問題,餐
晚市剛開始,竟然要等位,等了几個字,終得入座。
下單後,先去洗手間,再慢慢等各款美食來到。
蒜蓉香辣雞翼尖
蒜蓉香辣雞翼尖先來到。
看到很多客人都點這款小食,所以來一份。
職員還呈上小碟,方便吐骨,其實也方便職員清理枱面。
初時只感到蒜香,不覺得辣。可是越食越辣,不過真係好爽。
嚐過辣的,就要食甜品來解辣。
芒果西米露
芒果西米露
新鮮系列:
蜜瓜,哈蜜瓜,西瓜,木瓜,奇異果,香蕉
罐頭系列:
水蜜桃,椰果,菠蘿,大樹菠蘿,荔枝,蘆薈

十多款水果都全堆在盤內,還有底下的涼粉呢!
新鮮的水果,當然健康又好味。
罐頭水果雖然很甜,但也有其好處。
底部黑色的涼粉没有加糖漿,所以要靠罐頭水果的甜味幫補。
二者中和,就真的恰到好處。
這B仔涼粉份量很大,一家三口吃不完。
又不想浪費,唯有另加三元外帶回家。
前提:要把新鮮的水果吃光,只留罐頭系列。
B仔涼粉
不過,最大問題,餐具收集桶就在座位旁邊。
職員把膠碗膠碟<掟>入收集桶內之時,
產生又刺耳又巨大的<烹烹>聲。
而店內每一枱的碗碟都統一集中在這收集桶時,
自己所聽到的就是密集的<烹烹。烹烹。烹烹烹>。
座位已經很迫,還要耳朵受罪,環境比低分。
宵夜
2017-08-26 135 瀏覽
每次來到元朗,必定要去坐下食下飲下,今日遊完南生圍,顺道揸車出去又新街新B仔。下午3點3,已全埸爆滿,認真誇張,幸好只等了幾分鐘便可入得。今次不食大盤B仔凉粉,怕食得太飽太帶晚上食唔到晚餐。最後order古法陳皮魚蛋,香滑蒸腸粉和蒜辣雞翼尖,加上杯解渴冰凍芒果汁,超正下午茶。值得一讚蒜辣雞翼尖,真係好入味,超辣又滑肉,份量又多,但真係一邊食一邊飲,否則顶唔顺嗰種辣。而腸粉好滑,醬汁的香又入味。正!
每次來到元朗,必定要去[B仔涼粉]坐下食下飲下,今日遊完南生圍,顺道揸車出去又新街新B仔。
2017-08-19
5 分鐘 (堂食)
  • 蒜辣雞翼尖
2017-08-22 159 瀏覽
每次入元朗,我都會外賣佳記甜品番屋企慢慢嘆,等夜晚食完飯之後先享受,個種快感不能形容。因為外賣關係,並唔會去檢查外賣正確與否,有冇錯誤,買完就會搭車走人。楊枝金露既能消暑又能解熱,佢嘅精髓除左芒果汁,西米,柚子之外,最重要就係芒果,一開其蓋,點知...被走芒果,與當場欲哭無淚好失望,希望下次師父注意番
好失望,希望下次師父注意番

無芒果

無芒果
外賣自取
2017-08-17 138 瀏覽
一般般整體上還好但環境有點差,看上去有點污糟,比較值得推介的雞翼尖,他的辣味很足夠10分入味我每次去都會吃大哥的,而湯水則是沒有什麼太大特別,涼粉很大都尚算足料。一
2017-08-10 279 瀏覽
甜品時間黎到B仔涼粉~埋單俾錢老闆收錢係收唔停~今次千里沼沼食飽飯黎到B仔, 叫左鮮什果涼粉, 出名正既雞翼尖, 腸粉同蘿白首先, B仔有什果涼粉(HK$28)同鮮什果涼粉(HK$38), 相差10元, 一場黎到就叫左鮮什果涼粉(加好多好多花奶), 密瓜好甜, 水果算新鮮, 略嫌涼粉太多, 多到食唔晒, 哈哈再來, 雞翼尖, 食完1隻又1隻, 好味, SPICY又岩岩好, 但有D有雞毛..AND THEN, 腸粉同蘿白一般...............
甜品時間黎到B仔涼粉~埋單俾錢老闆收錢係收唔停~

2017-08-04
  • 鮮什果涼粉