2015-11-07 283 瀏覽
再次經過呢間餐廳。。。今次食下午茶。叫左個炒蕃茄雞絲意大利粉。雞絲肉少左d,不過個意粉炒得唔錯,有鑊氣得黎唔太油,味道唔會太咸,同埋d蕃茄個甜味好好,炒得好好味,好開胃餐連埋凍西米露做甜品,成個餐都幾好味,Lunch黎講我幾滿意!!。
再次經過呢間餐廳。。。今次食下午茶。

叫左個炒蕃茄雞絲意大利粉。

雞絲肉少左d
,不過個意粉炒得唔錯

餐連埋凍西米露做甜品
,成個餐都幾好味,Lunch黎講我幾滿意!!
2015-11-01
1 分鐘 (堂食)
今日放工經過呢間餐廳。見裝修幾靚,就入去試下佢d野食,雖然係食飯時間,但餐廳無坐滿哂咁都好,因為我唔鍾意迫既。。。叫左個印尼炒飯試下,講真味道幾好,我好怕勁油既炒飯,太咸/得個顏色但無味既都唔鍾意。。。但佢呢個飯炒得合我口味,味道幾好,顏色都幾靚,d料夾得好,我比較大食,不過佢份量係適中既。結論:呢間野幾好味,環鏡都幾好,可以用八達通埋單,都幾方便。
今日放工經過呢間餐廳

咁都好,因為我唔鍾意迫既。。。

叫左個印尼炒飯試下

但佢呢個飯炒得合我口味,味道幾好,顏色都幾靚,d料夾得好
,我比較大食,不過佢份量係適中既。
結論:呢間野幾好味,環鏡都幾好,可以用八達通埋單,都幾方便
2015-10-26
1 分鐘 (堂食)
2014-12-24 462 瀏覽
星期一要到深水步開工, 行過來多客見幾新,就入去食早餐 .... 火腿通粉唔得, D 比例係通粉太多, 個湯太小 (D通粉又快索晒D湯.. ) 通粉好淋好難食……… 餐飽係一D都唔熱, 冷冰冰的.... (佢應該係由袋就拎出來上碟的, 應該整番熱小小會好好多),熱奶茶又是凍的。
20 分鐘 (堂食)
2014-08-12 586 瀏覽
懶洋洋嘅星期日,瞓到晏一晏,十一點幾先起身,餓到饑腸轆轆,快快落街搵地方醫肚,近近地去了『來多客』,食客真係唔少,再來多我們兩客,仲有卡位坐,快看餐牌,點了A餐與B餐:A餐:鮮茄蘑菇燴斑腩飯~獻汁是一般的茄醬味,不太甜亦不太酸,   斑腩有五至六小塊,炸得頗香脆,合格水準。B餐:黑椒豬扒拼雞中翼飯~一大塊豬扒加兩隻雞中翼,很入味,   稍嫌黑椒汁過濃,伴以炸薯條,更加香口。糖水也可以像普通飲品般跟餐,不另收費,凍糖水也不用加兩蚊,茶啡改凍飲卻反而要;所以我揀了『凍椰汁西米露』,西米很足料,粒粒煙靭,撈凍椰汁,好飲又好食!
,快看餐牌,點了A餐與B餐:
A餐:鮮茄蘑菇燴斑腩飯
~獻汁是一般的茄醬味,不太甜亦不太酸,
   斑腩有五至六小塊,炸得頗香脆,合格水準。
鮮茄蘑菇燴斑腩飯
B餐:黑椒豬扒拼雞中翼飯
~一大塊豬扒加兩隻雞中翼,很入味,
   稍嫌黑椒汁過濃,伴以炸薯條,更加香口。
黑椒豬扒拼雞中翼飯
凍椰汁西米露
凍檸茶
題外話/補充資料: 用紫色來作餐廳主題顏色,看起來很順眼,食物價錢大眾化,選擇種類亦多。
2014-08-10
凍椰汁西米露
2014-05-12 469 瀏覽
  今天放中午飯,一走進來多客就有空位,心想有真好運,因為有時候要等很久。  餐廳的主題顏色是紫色,沙發,牆壁都是紫色,看起來很高貴。  一坐下就叫了一個B餐和熱咖啡(注意我是在一張學生減6元的餐單裏點的B餐,而且每天都不一樣),而今天B餐是吃豬排。這餐是只用一個盆子裝的,賣相十分不錯,讓人覺得很高級。餐盤上有豬排,飯,菜還有三小塊炸薯角。第一口吃豬排,軟硬剛剛好,飯也不會太軟,份量蠻多的,而今天的醬汁是咖哩(注意B餐的醬汁也是每天不一樣)陪起來豬排吃更提升口感。熱咖啡和平常的差不多。  吃完後,今天沒什麼客人,所以店員給我們繼續做在這裡玩電話(我們和店員都很熟悉)。每位店員都給我們改『花名』,店員都不介意,還說笑呢。
  餐廳的主題顏色是紫色,沙發,牆壁都是紫色,看起來很高貴。
2014-05-12
5 分鐘 (堂食)
  • 建議每天的B餐
2013-08-19 218 瀏覽
打完波,去新餐廳食下午茶。可以試新野,真好!全新裝修,以紫色為主體,光猛又舒服。繼續邪惡下去,吃西多士。金黃的色澤,大舊牛油,自行多加糖漿,外微脆內鬆化味甜美,中間更夾著花生醬的香,都好難會唔好食。當然,如果可以再厚身一點,必會更正。熱檸茶,茶味濃,喝得舒服。下午茶都有飯麵選擇,看見鄰檯有人吃,份量都唔少,好抵食喎!
打完波,去新餐廳食下午茶。可以試新野,真好!

全新裝修,以紫色為主體,光猛又舒服。

熱檸茶,茶味濃,喝得舒服。

下午茶都有飯麵選擇,看見鄰檯有人吃,份量都唔少,好抵食喎!
2013-08-16 191 瀏覽
如果不是朋友介紹的話,實在不會留意深水埗多如繁星的茶餐廳,入餐廳後,最欣慰的是餐廳所有電視機都是作餐牌用途,不是播放電視,所以不太嘈吵,店員主動有禮而殷勤,感覺不錯,餐牌上的選擇不多…或該說不太吸引。點選了香茅豬扒飯跟茄子排骨飯,豬扒上的鬆肉粉洗得不夠乾淨,鬆肉粉味道殘留在豬扒上,茄子排骨做得很好,份量很多,味道也很好,值得一讚的是米飯煮得很好(這是朋友推介的重點)飯粒煙韌有致,而且有飯香,比得上酒樓飯店的水準。三十多元一餐晚飯以深水埗來說算便宜了,沒有送味精老火湯,但可以以半價享用飲品或糖水,糖水有綠豆沙跟喳咋等四款擇選,我覺得這個安排不錯,約六、七元一個餐飲或糖水價錢也很公道,以價論貨,是很滿意的一頓晚餐。
三十多元一餐晚飯以深水埗來說算便宜了,沒有送味精老火湯,但可以以半價享用飲品或糖水糖水有綠豆沙跟喳咋等四款擇選,我覺得這個安排不錯,約六、七元一個餐飲或糖水價錢也很公道,以價論貨,是很滿意的一頓晚餐。
茄子排骨飯
題外話/補充資料: 很想試試這裡半價後 $6 的糖水....
2013-08-15
茄子排骨飯
2013-08-14 199 瀏覽
突如其來收到前店結業的惡耗, 香港又少了間焗之專門店。  不過, 快速地在原地址卻又有另外一間食店的降臨, 一日復一日地成長, 直至某天在巴士上層窺視到她的名字是「來多客」, 還要採用無憂「紫」來作食店的主顏色。早餐食乜好!?  快快讀讀這兩張早餐牌吧! 中式西式都是任君選擇。早餐配意大利即磨咖啡或奶茶 (凍飲加$2)西式鋸扒早餐可分為香煎雞扒 ($27)、煎豬扒 ($27)、吉列魚柳 ($29)、吉列豬柳扒 ($29)、鮮嫩牛扒($29), 再可從以下系列配料中選兩款(煎蛋、火腿、餐肉、腸仔、煙肉、薯餅)或只選→蘋果沙律, 另再配一件牛油餐包。牛扒拼煎蛋、薯餅、牛油餐包 $29牛扒肉質正常, 並沒有用鬆肉粉鬆到變渣滓, 薄牛扒是有肉味之餘, 廚師又煎得嫩嫩, 咬落無渣。扒爐煎太陽蛋, 煎到又厚又熟兼無脆邊(別給太陽蛋的外貌騙了, 蛋黃芯是熟的);炸薯餅是比預期的大塊, 新鮮炸起就香脆無比。吉列豬柳扒拼煎蛋、腸仔、牛油餐包 $29豬柳扒比較乾身, 無油無脂, 食落口會感覺粗糙, 而吉列炸皮的脆炸程度又未去到「咔嚓」咁聲, 個人不能接受這種吉列豬扒。  尤幸那條一向被廚師忽略的腸仔, 今
突如其來收到前店結業的惡耗, 香港又少了間焗之專門店
早餐配意大利即磨咖啡或奶茶 (凍飲加$2)

牛扒拼煎蛋、薯餅、牛油餐包 $29
吉列豬柳扒拼煎蛋、腸仔、牛油餐包 $29
豬柳扒比較乾身, 無油無脂, 食落口會感覺粗糙, 而吉列炸皮的脆炸程度又未去到「咔嚓」咁聲, 個人不能接受這種吉列豬扒。  尤幸那條一向被廚師忽略的腸仔, 今次總算得回它的尊嚴, 因為廚師是有把腸仔拿去煎/炸, 的確是被煎炸過的腸仔是會好味過白烚腸仔。牛油麵包中最好就是用Anchor鮮牛油(可能是我的偏愛!)
2013-08-08
$30 (早餐)
2013-08-14 152 瀏覽
(826)去年於黃大仙光顧過一間來多客餐廳,今天路經深水埗元州街,發現有一間新的來多客餐廳,門面招牌裝飾亦相近,這裡...應該就是分店了。中午時段,選擇了這店的飯飯掂套餐,這個餐由A至G共有7款,揀了當中的B餐,黑椒豬扒煙鴨胸肉飯,飲品要了熱奶茶,這個餐應該是最抵吃,是包埋餐飲的;其他餐是沒有包餐飲,如要餐飲,飲品的價錢會收半價。黑椒豬扒煙鴨胸肉飯,豬扒軟腍好味,豬扒有少許肥邊,不過肥的位置,油香美味,黑椒汁開胃惹味,煙鴨胸肉吃來甘香又帶煙燻味,米飯煮得都正常。熱奶茶,茶味重過奶味,不過味道都好飲。這店室內設計簡單,冷氣電線槽露現於天花板,並且噴上深綠色,兩旁格仔玻璃牆,全店約有80座,疏化座全部均一為深紫色,環境順眼舒服。還要一提的是身穿校服之學生,每個餐均可減6元。
(826)
門面招牌裝飾亦相近,這裡...應該就是分店了。

熱奶茶,茶味重過奶味,不過味道都好飲。

還要一提的是身穿校服之學生,每個餐均可減6元。
黑椒豬扒煙鴨胸肉飯,熱奶茶
題外話/補充資料: 去年於黃大仙光顧過一間來多客餐廳 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2238161&tc=sr2&con=rvw