2021-12-03 103 瀏覽
.今次又黎保家山呢度食啦!好野食就梗係要帶朋友仔去食下啦~今次我地叫左兩個套餐+小食.試左秘製醬汁+芫茜和牛漢堡❤️仲有薯格食啊 好耐無食過啦😆.和牛好厚 真係好有牛味 食到唔停口啊😇 朋友都讚不絕口呢芫茜和牛漢堡都唔錯架芫茜唔會太重味啊 配合岩岩好🥰.至於芫茜特飲呢 就覺得細杯左啲有啲飲唔夠猴咁😞 因為真係幾好飲芫茜加梳打水都好夾啊😚.一口雞翼就正正常常啦~單骨雞翼會食得方便啲😜.🥢保家山 (觀塘)📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座5樓O室
今次又黎保家山呢度食啦!
好野食就梗係要帶朋友仔去食下啦~
今次我地叫左兩個套餐+小食
芫茜唔會太重味啊 配合岩岩好🥰
至於芫茜特飲呢 就覺得細杯左啲
有啲飲唔夠猴咁😞 因為真係幾好飲
芫茜加梳打水都好夾啊😚
一口雞翼就正正常常啦~
單骨雞翼會食得方便啲😜
🥢保家山 (觀塘)
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座5樓O室
2021-11-27
2021-12-02 81 瀏覽
Homemade Angus burger with cheese and signature sauce 🍔🥩 手工和牛漢堡配芝士及招牌醬汁 🧀 $108呢款叫山Saan 嘅自家製和牛芝士漢堡淨係賣相已經夠晒吸引,😍入面有蕃茄🍅、青瓜🥒、洋蔥🧅、牛肉、芝士🫕等等,有齊晒漢堡包必定要有嘅配料,即叫即整材料熱辣辣、個上下層嘅麵包🥯又夠軟熟好好食呀2 Mushroom and cream 🍄 🥣蘑菇忌廉湯 (兩碗) $52 Oolong tea & Twinings green tea 🍵 烏龍茶、熱綠茶 🫖 $32蘑菇忌廉湯真係超級好飲,而且只係$26一碗性價比極高😋,入面有勁濃郁嘅蘑菇蓉、洋蔥碎,口感好creamy,鹹味調節得啱啱好,想在要多一碗encore👍🏻
手工和牛漢堡配芝士及招牌醬汁 🧀 $108

2 Mushroom and cream 🍄 🥣
蘑菇忌廉湯 (兩碗) $52
烏龍茶、熱綠茶 🫖 $32
2021-11-25 82 瀏覽
食飯時候其實真係好少會坐定定喺度諗下, 我想專登去食乜嘢, 因為觀塘實在太多選擇, 淨係駱駝漆大廈都有好多間好食嘅鋪頭。 我平時都唔係太鍾意食飯, 多數都係揀輕擎啲嘅嘢嚟食, 今次試咗呢間叫做保家山嘅手工漢堡包。佢裏面嘅裝修好簡單, 好簡約, 好有工業風, 同駱駝漆本身嘅大廈好夾。 排隊買咗飛之後落order然後坐低等信號就可以啦! 第一次嚟食梗係揀返佢嘅招牌漢堡啦, 今次揀咗'山'手工和牛漢堡(招牌醬汁), 仲可以配薯條同埋嘢飲。安格斯漢堡扒好有牛肉味, 軟淋淋非常juicy! 裏面仲有佢特製嘅醬汁啦, 生菜,番茄, 同紫洋蔥! 薯條可以選擇麻辣, 紫菜或者香脆牛油, 我揀咗麻辣薯條食, 薯條架炸得好金槍香鬆脆, 熱辣辣, 麻辣味唔算太難都有少少麻子香!工廠區可以食得到好似有中環蘇豪區嘅水準, 都算唔錯, 都值得幫襯嘅!

2021-11-25
同朋友去試下手工漢堡整體吾錯 裝修擺設、食物質素、服務都ok 漢堡個包上枱仲暖粒粒,食落吾乾口,算新鮮香口裡面餡料都好充實,個肉食落小小乾佢個汁應該算係賣點 自家製 ,叫左「山」漢堡加薯條,汁算多~正整體黎講 價錢偏貴小小 ,味道比一般快餐店好 ,食物都好新鮮~👍🏾👍🏾
同朋友去試下手工漢堡
整體吾錯 裝修擺設、食物質素、服務都ok

漢堡個包上枱仲暖粒粒,食落吾乾口,算新鮮香口
裡面餡料都好充實,個肉食落小小乾
2021-11-16 112 瀏覽
放左工約埋同事Happy Friday 套餐一個價錢就已經包左burger + 小食 + 飲品我簡左 “山” 手工和牛漢堡(招牌醬汁)+ 麻辣薯格配無糖蜜桃茶同事簡左 “葵” 手工和牛漢堡(山葵醬汁)+ 沙律配無糖蜜桃茶叫完有個電子取餐器等叫拎餐大概等左5分鐘左右就有得拎一睇到個burger嘅份量就已經覺得好足料Burger bun 係我鍾意食嘅款式🍔大大個咬落去啲肉汁吱晒出嚟和牛漢堡食落冇根唔會好鬆散而且仲係熱辣辣咬落去啲肉汁仲係好飽滿我食嘅招牌醬汁帶少少酸好開胃食埋麻辣薯格好有新鮮感🌶真係會越食越辣薯格炸得好香口加埋麻辣就更加吸引同事嗰個係山葵口味食落有Wasabi味但唔會好攻鼻有少少刺激感覺同時牛肉味道可以中和返沙律有生菜、蕃茄粒同紅洋蔥粒加上酸酸地嘅醬汁可以減低油膩感覺食完無咁有罪惡感😆無糖蜜桃茶好啱我口味因為我本身鍾意啲天然啲嘅味道所以蜜桃茶唔會好重甜味帶有桃嘅天然味道🍑飲落好舒服完美嘅good Friday 😋店內環境仲有好多有關漢堡嘅擺設同埋有放姜濤收藏品嘅 area岩哂一眾姜糖去😆
放左工約埋同事Happy Friday

同事嗰個係山葵口味
食落有Wasabi味但唔會好攻鼻
有少少刺激感覺
同時牛肉味道可以中和返

沙律有生菜、蕃茄粒同紅洋蔥粒
加上酸酸地嘅醬汁

店內環境仲有好多有關漢堡嘅擺設
同埋有放姜濤收藏品嘅 area
岩哂一眾姜糖去😆
2021-10-28 176 瀏覽
“芫荽手工和牛漢堡”($108)“洋蔥圈”($32)“紫薯芝士球”($32)“磨菇忌廉湯”($26)其實真係好少可有餐廳會令我想專程去多次😝因為實在有太多選擇,個bookmark list長到呢😂呢間喺觀塘駱駝漆嘅保家山係少數🍔記得上次去係年頭岩岩開嗰陣嗰陣漢堡包款式都未有咁多😆今次再去發現有呢個芫荽手工和牛漢堡🐮💚身為芫荽黨黨員又點可以唔叫😍漢堡中間夾住大量芫荽,加上自家製芫荽醬味道香得嚟又唔會太over配上juicy嘅和牛漢堡,芝士🧀,估唔到係咁夾😍同埋呢道嘅包相當鬆軟,加咗唔少分😍唔似得有啲舖頭個包又厚又乾🙊跟漢堡可以配薯格/沙律薯格可以揀牛油🧈或麻辣味🌶真心極度大推麻辣味😍上次嚟食已經覺得好正😍食落係有啲似譚仔嗰隻辣😆好惹味🤤另外仲叫多咗幾款小食😛分別係洋蔥圈🧅,紫薯芝士球🧀,磨菇湯🍄啲炸物香脆可口,但一啲都唔油膩😚當中紫薯芝士球食落幾q,入面芝士仲會拉絲🤣蘑菇湯都十分濃郁😍天氣轉涼飲落暖笠笠好舒服😇
“芫荽手工和牛漢堡”($108)
“洋蔥圈”($32)
“紫薯芝士球”($32)
“磨菇忌廉湯”($26)

其實真係好少可有餐廳會令我想專程去多次😝
因為實在有太多選擇,個bookmark list長到呢😂
呢間喺觀塘駱駝漆嘅保家山係少數🍔

記得上次去係年頭岩岩開嗰陣
嗰陣漢堡包款式都未有咁多😆
今次再去發現有呢個芫荽手工和牛漢堡🐮💚
身為芫荽黨黨員又點可以唔叫😍
漢堡中間夾住大量芫荽,加上自家製芫荽醬
味道香得嚟又唔會太over
配上juicy嘅和牛漢堡,芝士🧀,估唔到係咁夾😍
同埋呢道嘅包相當鬆軟,加咗唔少分😍
唔似得有啲舖頭個包又厚又乾🙊

跟漢堡可以配薯格/沙律
薯格可以揀牛油🧈或麻辣味🌶
真心極度大推麻辣味😍上次嚟食已經覺得好正😍
食落係有啲似譚仔嗰隻辣😆好惹味🤤

另外仲叫多咗幾款小食😛
分別係洋蔥圈🧅,紫薯芝士球🧀,磨菇湯🍄
啲炸物香脆可口,但一啲都唔油膩😚
當中紫薯芝士球食落幾q,入面芝士仲會拉絲🤣
蘑菇湯都十分濃郁😍
天氣轉涼飲落暖笠笠好舒服😇
2021-10-14 183 瀏覽
平時食Burger食得多,基本上咩類型都品嘗過,今次特登過嚟觀塘駱駝漆,有咩咁吸引😏就係佢☘️ 芫荽漢堡 🍔芫荽控不能錯過,佢大量芫荽滿足你,加埋芝士同非常Juice嘅漢堡,絕對自我感覺良好,一啲都唔邪惡🤣另外佢會配埋薯格我選擇左麻辣味薯格,成件事中式哂😂另外小食洋蔥圈同埋炸雞🍗 如果有埋啤酒🍻就無敵鳥😎順帶一提,裝修清雅,有小文清嘅感覺,坐得非常舒服,加上人流唔係10分多,絕對係可以傾偈嘅地方👍🏻
就係佢☘️ 芫荽漢堡 🍔
另外佢會配埋薯格
我選擇左麻辣味薯格,成件事中式哂😂
另外小食洋蔥圈同埋炸雞🍗 如果有埋啤酒🍻就無敵鳥😎
順帶一提,裝修清雅,有小文清嘅感覺,
2021-10-10 126 瀏覽
連續兩日天氣差😮‍💨所以今日好好把握weekend的尾巴出去shopping又去食下邪惡野😈黎到觀塘駱駝漆大廈行完outlet 即刻搵下有咩好食,見到呢間漢堡店🍔都幾多人所以入左去坐啦💁🏻‍♀️餐廳係自助形式點餐,取餐!似番外國既風格😃餐廳有8種漢堡餐提供🍔同友人一人一個餐唔洗爭🤣辣汁‘嫩雞’漢堡(另加$12加松露車打芝士)+牛油薯格+汽水$96辣汁‘嫩雞’漢堡辣汁辣得黎好惹味🔥加埋熱辣辣香口既松露車打芝士再配上彈牙滑雞與新鮮生菜🥬每啖咬落口都係好滿足😋d芝士同醬汁會流出黎要小心d食!牛油薯格炸到金黃色,而且大大塊!配上茄汁脆口又好味!汽水選擇不多,但有最多人揀既可樂、芬達!配漢堡係百搭既!芫荽手工和牛漢堡$108+麻辣薯條(另加$3)+無糖蜜桃🍑茶(另加$2)芫荽友一定睇到會好開心,超多芫荽😍而和牛好厚!味道就比較特別!麻辣薯條🍟麻辣味重!所以又係好惹味🔥配上無糖蜜桃🍑茶可以中和番漢堡同薯條味道較濃既情況!

餐廳有8種漢堡餐提供🍔同友人一人一個餐唔洗爭🤣

牛油薯格炸到金黃色,而且大大塊!配上茄汁脆口又好味!
汽水選擇不多,但有最多人揀既可樂、芬達!配漢堡係百搭既!

芫荽手工和牛漢堡$108+麻辣薯條(另加$3)+
無糖蜜桃🍑茶(另加$2)

見到咁多Burger款式,減緊肥既我都要破界,豁出去食埋呢餐heavy野先再繼續減大大個Burger+粗薯條🍟好正呀呢間Burger店裝修都好有心思,有幾個打咭靚位芫荽手工和牛漢堡 配薯條(+$3)芫荽控見到一定無法抗拒🤩除左有一大堆芫荽夾喺中間外,最正係中間仲有自家製芫荽汁😋好惹味香濃,配合埋有質感既手工和牛,感覺好似中西fusion菜咁呀😆薯條夠粗又卜卜脆,食到停唔到口😍手工和牛漢堡(招牌醬汁)配健康沙律+無糖蜜桃茶和牛肉質有彈性,牛味香濃,雖然份量唔算厚切,但入口juicy,一咬落去牛肉汁+醬汁就吱出黎😆差啲仲吱到對面朋友仔,真係尷尬癌呀🤭沙律菜好新鮮,配埋沙律醋,酸酸地入口平衡返burger既油膩感再加埋好香蜜桃味既無糖桃茶,成個人舒服晒,食肥野既罪惡全消而家仲可以消費儲印仔,只要買一個餐就吸一個印仔,儲夠4個印送一份小食,8個印送Burger一個呀😍好抵食
大大個Burger+粗薯條🍟好正呀
呢間Burger店裝修都好有心思,有幾個打咭靚位

芫荽手工和牛漢堡 配薯條(+$3)

手工和牛漢堡(招牌醬汁)配健康沙律+無糖蜜桃茶
再加埋好香蜜桃味既無糖桃茶,成個人舒服晒,食肥野既罪惡全消

2021-09-11
午餐
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥保家山 (觀塘)#觀塘黃店💛•駱駝漆工廈係觀塘黃店勝地,新開張嘅保家山就係其中一間٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و有睇開小妹po嘅朋友子都知小妹巧中意食bell^_^呢間bookmark咗巧耐,終於有時間試試佢~•🍔《’山’手工和牛漢堡(招牌醬汁)》($98) 9/10漢堡用澳洲同美國和牛打成,肉好厚身扎實(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)唔係全熟所以咬落會有好多肉汁慘晒出嚟~漢堡上面亦淋滿芝士,啲芝士漏出嚟嗰樣好治癒(≧∇≦)!醬汁係自家製,酸酸甜甜咁,同個bell好match!!•🥔《紫菜薯角》($98) 8/10薯條有得揀牛油、麻辣同紫菜,但好可惜嗰日冇薯條所以轉咗薯角(*≧ω≦)薯角都好出色,炸得好脆,入面就好粉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)但下次都係想試薯條多啲!•每個bell跟餐都有埋薯條同汽水,以呢個質素嚟講,價錢合理。而且呢到裝修都巧有工業fu,夠闊落又夠靜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)下次去希望見到更多人啦~•٩(ˊᗜˋ*)و✧*。📍 保家山 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座5樓O室•💰人均消費:~$100•#foodie小妹_觀塘 #觀塘美食 #保家山 #漢堡 #觀塘 #hkfoodie #
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
保家山 (觀塘)
#觀塘黃店💛

🍔《’山’手工和牛漢堡(招牌醬汁)》($98)
9/10

🥔《紫菜薯角》($98)
8/10

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 保家山 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座5樓O室

💰人均消費:~$100

#foodie小妹_觀塘 #觀塘美食 #保家山 #漢堡 #觀塘 #hkfoodie #觀塘黃店
2021-09-23 64 瀏覽
之前食過覺得呢間小店cp值幾高😋😋咁啱朋友話想食burger,於是就帶左佢去食~~🍔"葵"手工和牛漢堡 $98✨黎到一定要試下佢地既手工和牛漢堡!!佢地既漢堡扒係用澳洲和牛🇦🇺同美國安格斯🇺🇸製成,食落好有牛味好juicy🤤🤤而"葵"即係山葵醬汁,惹味得黎又唔攻鼻,仲幾開胃👍🏻👍🏻🍔辣汁"嫩雞"漢堡 $96✨朋友唔食牛,就叫左呢款嫩雞漢堡~~雞肉肉質好嫩滑,味道辣辣地又幾開胃❤️❤️麵包有烘過,咬落好鬆軟~~整體份量都好多!食完個包都夠飽🤣🤣跟餐有薯格同汽水,我地就加($3)轉做薯條🍟🍟薯條揀左牛油同麻辣口味~~即叫即炸熱辣辣!牛油薯條甜甜地,牛油味唔算太濃~~麻辣薯條都係第一次試!估唔到都幾辣🥵🥵食落有種四川麻辣既感覺,不過會越食越上癮🤣🤣
之前食過覺得呢間小店cp值幾高😋😋
咁啱朋友話想食burger,於是就帶左佢去食~~

🍔"葵"手工和牛漢堡 $98✨
黎到一定要試下佢地既手工和牛漢堡!!
而"葵"即係山葵醬汁,惹味得黎又唔攻鼻,仲幾開胃👍🏻👍🏻

🍔辣汁"嫩雞"漢堡 $96✨
朋友唔食牛,就叫左呢款嫩雞漢堡~~
雞肉肉質好嫩滑,味道辣辣地又幾開胃❤️❤️
麵包有烘過,咬落好鬆軟~~
整體份量都好多!食完個包都夠飽🤣🤣

跟餐有薯格同汽水,我地就加($3)轉做薯條🍟🍟
薯條揀左牛油同麻辣口味~~
即叫即炸熱辣辣!牛油薯條甜甜地,牛油味唔算太濃~~
麻辣薯條都係第一次試!估唔到都幾辣🥵🥵
食落有種四川麻辣既感覺,不過會越食越上癮🤣🤣
2021-09-11 130 瀏覽
逢星期六都會試試觀塘周邊外賣今日來試試手作和牛漢堡 當收到外賣時候真的十分期待因為採用可自然降解外賣包裝令到成件事係upgrade晒 先試個忌廉蘑菇湯確實十分驚喜😳絕對係餐廳🍴級水準值得一try Order左個餐一心係想試個手作和牛漢堡真心……..失望🙍‍♂️只能說一個優秀嘅漢堡Juicy, 牛味, 外脆內軟可惜個漢堡只有沉重嘅味精所以,應該不了其餘嘅食物已不再重要啦😭😭😭 希望有機會再試嘅時候😩見到小店嘅進步🪜
逢星期六都會試試觀塘周邊外賣

真心……..
失望🙍‍♂️
只能說
一個優秀嘅漢堡
Juicy, 牛味, 外脆內軟
可惜個漢堡只有沉重嘅味精

一口雞翼
蘑菇忌廉湯
一口雞翼
2021-09-09 43 瀏覽
位於觀塘區工廈裡的保家山,專賣各款特色手工漢堡,即叫即做很有誠意,環境乾淨舒適,雖然是小店但漢堡做得很有水準“藍"手工和牛漢堡 藍芝士醬汁 配 麻辣脆薯格 + 汽水 $98薯格份量不少,炸得十分香脆,麻辣味突出,十分惹味和牛漢堡用上澳洲和牛和美國安格斯牛肉手打所製成,牛味香濃,鮮嫩又多肉汁,配上藍芝士醬,芝士汁超多很邪惡~比一般芝士味道更濃郁香口,蕃茄、洋蔥和生菜都很清新,麵包都很鬆軟,一口咬下豐富又滋味野菌忌廉汁慢煮雞胸扁意粉 配 是日餐湯 及 健康沙律 $88香草蕃茄濃湯,非常濃郁,加上一點黑胡椒,帶點微辣很美味沙律菜很新鮮,酸酸的很開胃雞胸份量都多,雞肉嫩滑,磨菇味道鮮甜,野菌忌廉汁很creamy,扁意粉很掛汁,清新健康又可口

薯格份量不少,炸得十分香脆,麻辣味突出,十分惹味

香草蕃茄濃湯,非常濃郁,加上一點黑胡椒,帶點微辣很美味
沙律菜很新鮮,酸酸的很開胃
聽講駱駝漆大廈勁多嘢行今日都嚟朝下勝先🐫🐫🐫果然行咗半幢已經收獲豐富又買咗化妝品又買咗文具行到攰就入咗間漢堡包鋪度食嘢估唔到幾得意wo包嘅種類唔多但款款都別出心裁💛今日同朋友叫咗和牛漢堡🐂(招牌汁)同辣汁雞扒漢堡🐓咬一啖之後都覺得「好惹味」無論係個汁定啲肉都好入味和牛漢堡嘅招牌醬大家估下係咩味?包你估唔到🤣係正宗本地味道有蠔油等等嘅成份咸咸香香顯得個牛味更突出真係未試過喺其他鋪頭見過類似嘅嘢😙😙😙🤗🤗🤗個辣雞堡同我想像中味道完全唔同架😋由於塊雞都幾大塊我切咗部分俾朋友都仲好大塊個辣味主要嚟自塊雞唔係一般辣味🌶🌶係似土匪雞翼咁嘅味真係好想咬完一啖再一啖跟餐嘅小食揀咗牛油薯格同沙律薯格食唔太到牛油味但比kfc啲薯格酥脆好多😊而沙律啲菜都好新鮮🌿好鐘意佢啲淡淡柚子味下次再血拼駱駝漆大廈果陣可以去試埋其他包包!🐱🐱🐱

聽講駱駝漆大廈勁多嘢行

但款款都別出心裁💛

今日同朋友叫咗和牛漢堡🐂
(招牌汁)
同辣汁雞扒漢堡🐓
咬一啖之後都覺得「好惹味」
無論係個汁定啲肉都好入味

和牛漢堡嘅招牌醬
大家估下係咩味?
包你估唔到🤣

但比kfc啲薯格酥脆好多😊
而沙律啲菜都好新鮮🌿
好鐘意佢啲淡淡柚子味

下次再血拼駱駝漆大廈果陣可以去試埋其他包包!🐱🐱🐱
知道朋友好鐘意食Burger🍔揾咗間漢堡餐廳同佢去食😋就喺觀塘工廈入面 🍔保家山"釜" 韓式豬肉漢堡🍔(泡菜醬汁)配汽水🥤麻辣薯格 大大個漢堡🍔內餡豐富有韓國豬肉🐖有新鮮蔬菜🥬配埋泡菜醬汁,咬落爆汁又香口,味道唔錯😋麻辣薯格🔥🥔哩個我好鐘意食😋夠香脆夠辣🌶食到停唔到口🤤另外點了幾款小食魚手指🍿炸到熱辣辣魚柳金黄色,魚柳肉質好鮮嫩紫薯芝士球🧀炸到好香脆,內裡紫薯拼芝士,將芝士球扯開🤤個芝士吃落非常彈口煙韌🥣🍄磨菇忌廉湯磨菇味濃😋飲落仲好creamy
知道朋友好鐘意食Burger🍔揾咗間漢堡餐廳同佢去食😋
就喺觀塘工廈入面 🍔保家山

"釜" 韓式豬肉漢堡🍔(泡菜醬汁)配汽水🥤麻辣薯格

麻辣薯格🔥🥔哩個我好鐘意食😋夠香脆夠辣🌶食到停唔到口🤤

另外點了幾款小食

魚手指🍿
炸到熱辣辣魚柳金黄色,魚柳肉質好鮮嫩

紫薯芝士球🧀

🥣🍄磨菇忌廉湯