2019-05-21 335 瀏覽
纖體我就同咗我嗰隻細隻都靚嘅女朋友好食當日本拉麵 作為一個猛男嘅我呢就當然叫一個猛男拉麵點解佢叫猛男拉麵呢、因為呢個入面都有好多嘢食豬肉有雞肉呀同埋一隻雞蛋嘅係正宗雞肉全家福再加隻豬黎攪攪陣、佢攞啲湯呢就鹹咗少少但整體嚟講都味道到都ok嘅、至於我嗰隻呢細細粒嘅女朋友呢佢就叫左個女仔拉麵咁呢個女仔拉麵真係犀利啦佢完全食唔曬、 我都唔知點解佢會食唔曬 明明我就覺得佢哋個個正到爆炸啲 我地仲叫咗個餃子上面有一堆沙律醬同木魚、好唔好味就大家去試下lor

2019-05-14 316 瀏覽
2019年5月9日(星期四)約咗老友食晏,講起食拉麵🍜,二人一拍即合,揀咗交通便利嘅v-city 日本過江龍拉麵店。位置就腳,响扶手電梯隔鄰,仲係大單邊添,好容易搵!記憶中,店舖轉過手,之前都係做拉麵,有質素架!今次第一次幫襯,期期待可以食到正宗日本拉麵!招牌熟成湯拉麵定食+辛辣咸湯拉麵定食($68@x2)湯底濃郁厚重唔油膩、义燒厚切,炇得香甜,不會過咸、麵條爽口;一字記之曰定食所附嘅沙律美味清新不過餃子就僅屬一般!計埋+1 ,定食盛惠每人$75,十分扺食
2019年5月9日(星期四)

招牌熟成湯拉麵定食+辛辣咸湯拉麵定食($68@x2)

定食所附嘅沙律美味清新
2019-05-09
  • 俺流男盛熟成拉麵
  • 辛辣熟成濃湯拉麵
2019-04-13 758 瀏覽
之前嫲嫲辦過了回鄉證後,現在終於可以替她拿取證件,所以我亦趁着幫她拿取證件之前,先到附近吃個午餐。由於不想走得太遠,所以便到「俺流塩らーめん」吃個拉麵。這間拉麵店的環境不大,但是座位尚算舒適。辛辣熟成湯拉麵定食既然他們有午市定食套餐提供,而我又想吃有少少辣味的拉麵,所以我便點了一個辛辣熟成湯拉麵定食。這定食除了拉麵之外,還附送薯仔沙律、特選小食和飲品。飲品方面我選了檸檬茶,雖然提供的是罐裝的檸檬茶,本應沒有什麼可以評論,但不得不提就是他們的檸檬茶不夠冰凍,所以感覺失色了一點!薯仔沙律薯仔沙律是以薯蓉、薯粒、生菜、脆脆和為胡麻醬製成的。薯仔薯味濃郁,生菜爽脆清甜和香口的胡麻醬加在一起味道真的是不錯,再加上脆脆提升了整個沙律的口感,令沙律吃上去更為美味!特選小食 - 煎餃子餃子的餡料不算多,味道亦未見突出,但勝在煎得香脆可口,吃上去也相當juicy。辛辣熟成湯拉麵拉麵的口感尚算有咬口,但是沒有什麼特別,日式叉燒亦相當鬆化,但是口感頗為嚡身,肉香味亦只屬一般。至於湯底方面就是令我最為失望的地方,湯底極為之鹹,極鹹的味道之中又帶少許微辣,除了極鹹的味道和辣味外,根本嚐不了什麼味道,吃過這拉麵後

這間拉麵店的環境不大,但是座位尚算舒適。

辛辣熟成湯拉麵定食

薯仔沙律

特選小食 - 煎餃子

辛辣熟成湯拉麵

拉麵的口感尚算有咬口,但是沒有什麼特別,日式叉燒亦相當鬆化,但是口感頗為嚡身,肉香味亦只屬一般。至於湯底方面就是令我最為失望的地方,湯底極為之鹹,極鹹的味道之中又帶少許微辣,除了極鹹的味道和辣味外,根本嚐不了什麼味道,吃過這拉麵後還令我口渴不已!

本應我對這店的拉麵甚為有期望,但現在吃過他們的拉麵之後只有失望的感覺。希望他們能正視問題,加以改善!
午餐
2019-04-10 286 瀏覽
同大部分拉麵餐廳一樣呢到都係自己畫單我呢個好似係雞湯麵湯底唔算好濃郁或者好重雞味朋友點呢個炸雞麵味道就濃一點炸雞D肉都幾滑 唔老我地叫左個名太子餃子餡唔算好多但煎得幾香口黑蒜味道幾香加左落D湯底到都幾好味總括黎講食物水評一般試過就夠了比較岩喜歡淡味既朋友
同大部分拉麵餐廳一樣

食物水評一般
試過就夠了

比較岩喜歡淡味既朋友
2019-03-28 191 瀏覽
今天又到咗出動月,係西輕鐵個邊做嘢,所以又黎咗V City 食晏。今次㨂咗呢間日本拉麵,係門口望咗有無嘢啱食先,都有兩款定食$58蚊,都算ok價錢,又有自閉位,啱我,我真係唔係好鐘意一個人係街食嘢,如果唔係迫住,都一定唔會😝坐低咗,有單品叫⋯⋯但最後都被個薯仔沙律吸引咗,叫咗set lunch. 成個定食有薯仔沙律,餃子同飲品😃 飯到了,雖然唔食肥,叫個時都估到唔係全瘦的,所以都無所謂,知自己可以咬走佢😝😝味道都唔錯,都幾鐘意😊 薯仔沙律好味,但餃子就麻麻地😛 飲品有烏龍茶㨂,真好😃

豚角煮丼定食
2019-03-27
2019-03-18 238 瀏覽
好耐冇去屯門, 唔知食乜好。 見呢間拉麵店要排隊 心諗應該唔會太差 ,可以試下。叫咗 炸雞飯, 豚肉流心蛋 拉麵及豚肉炸雞流心蛋拉麵! 分量好大, 炸雞 大大件又好味, 豚肉有點鞋, 拉麵 是中等粗幼的,非常彈牙! 湯底也非常濃郁, 另外有黑蒜蓉, 梅子醬及 柚子胡椒口味的醬料 可供自行選擇配搭加入麵食, 會有不同的感覺! 食完已經飽到上心口!我們也叫了小食, 但忘記拍照。 煎餃感覺普通, 有點油,我本身喜歡乾身,香口的煎餃。 但還是非常推介這裏的炸雞!
  • 俺流男盛熟成拉麵
  • 黑蒜油熟成濃湯拉麵
2019-02-02 344 瀏覽
俺流塩調味放得好整齊,亦都有三種選擇海鮮蕃茄濃湯拉麵$89呢個係期間限定嘅, 無論海鮮定係拉麵嘅份量都好足夠, 蕃茄湯味道濃郁, 如果覺得唔夠酸嘅可以再落醋, 誠意推介大家落佢嘅黑蒜蓉, 絕對會令你一試難忘。鮮味蛤蜊濃湯拉麵$89同海鮮蕃茄濃湯拉麵一樣, 份量都係非常之足夠嘅, 蛤蜊至少有十隻以上, 奶白色嘅湯底鮮味更加濃郁, 呢啲款嘅拉麵係比較幼嘅, 連埋湯底一齊食真係唔錯。明太子芝士燒餃子$38極力推薦呢個真係好好味, 明太子同芝士嘅味道真係非常之夾, 呢個拉芝嘅餃子真係好邪惡, 成個口腔充斥住明太子同芝士, 一啖就有幸福嘅感覺。總括而言, 呢間餐廳嘅食物質素都幾高, 尤其是個明太子芝士燒餃子真係好好食, 而拉麵嘅質素就屬於中上,唔錯
俺流塩

調味放得好整齊,亦都有三種選擇

海鮮蕃茄濃湯拉麵$89

鮮味蛤蜊濃湯拉麵$89

明太子芝士燒餃子$38

2019-01-01 350 瀏覽
中午入屯門行山,係v city食飽飽先出發。朋友話想食拉麵,所以就揀左哩間拉麵店食。中午時份入座,顧客數量唔多,即刻有位。每款拉麵都可以揀麵既軟硬度、走蔥同走荀。另外可以加錢追加一些配料。天氣凍凍地,我就揀左個辛辣熟成濃湯拉麵,暖暖胃。哩個麵既份量唔多,叉燒都係得一塊真係好少唔夠喉。叉燒都算淋,唔錯。不過拉麵湯底就好普通,一啲都唔辣。麵底都算過得去,麵唔會好硬又唔會好淋。食完之後唔會好口渴,所以味精唔多。味道普普通通,都可以試下既。

2018-12-26
位於葵芳的 俺流塩らーめん,是一間來自東京的過江龍拉麵店。首間海外分店設在香港的屯門,原來其後在各個地區也陸續開店,方便本港市民品嚐哦。已經品嚐過俺流三次了,說真的,一年多前,初嚐的時侯,感到頗失望。但其後有越來越好的趨勢,味道和品質越來越好哦。海老味噌拉麵$89期間限定的 海老味噌拉麵,放著滿滿的海蝦,氣派十足。海蝦深橙,色澤鮮艷,肉質軟彈,味道帶鮮,沾上湯底更美味。海老味噌湯底,蝦膏味濃,重味帶鮮,但不至於濃得令人不易入囗,屬一般港人能接受的程度,相信大家會喜歡哦。麵條選硬身麵質,質感彈牙,嚼勁不算太足,若愛嚼勁麵的朋友,選拌麵會較好阿。海鮮嘢菜餅$38超大片超重的海鮮嘢菜餅,非常足料呢。用墨魚把所有材料合拼起來,一囗咬下去,有蝦子,露筍,蘿蔔絲,大蔥等等,吃一個也很飽足阿。明太子芝士燒餃子$38每次光顧必點明太子餃子,滿滿的明太子醬和原整芝士片放在餃子上,又邪惡又美味。餃子小巧圓潤,整體比例不錯。
位於葵芳的 俺流塩らーめん,是一間來自東京的過江龍拉麵店。

海老味噌拉麵$89

期間限定的 海老味噌拉麵,放著滿滿的海蝦,氣派十足。

海蝦深橙,色澤鮮艷,肉質軟彈,味道帶鮮,沾上湯底更美味。

海鮮嘢菜餅$38

超大片超重的海鮮嘢菜餅,非常足料呢。

明太子芝士燒餃子$38

餃子小巧圓潤,整體比例不錯。
2018-12-08
2018-12-05 425 瀏覽
「俺流塩らーめん」分清湯同奶白色濃湯兩種,同樣以大量雞骨、豬骨同蔥熬製而成「俺流塩湯拉麵」($59)係清湯,以慢火熬製雞骨同豬骨,逼出清新精華,清澈湯底配合拉麵食,夠晒清爽而「俺流熟成濃湯拉麵」($59)則係奶白色濃湯,主要係以壓力煲煮雞骨同豬骨,湯底香粘,一啲都唔膩而配菜選擇亦多,叉燒、半熟蛋、青蔥、白蔥、雲吞、炸雞件、餃子... ...想加咩都得!

2018-11-26 328 瀏覽
餐廳環境乾淨,又唔洗等位,所以今日試吓呢間~Ordered 咗《俺流鹽湯拉麵》~湯底清清地,配合番啲調味料👍🏻👍🏻(餐廳枱面有好幾款調味料(柚子胡椒黑蒜等),俾你加落去個拉麵!我特別鍾意加佢個黑蒜,加完之後個湯底更加濃味,更加好食👏🏻👏🏻)《黑蒜熟成濃湯拉麵》~呢個比上一個麵比較濃味,麵質也不錯👌🏻👌🏻最後仲叫咗凍檸茶,原來係雀巢檸檬茶嚟嘅😳

餐廳環境乾淨,又唔洗等位,所以今日試吓呢間~

最後仲叫咗凍檸茶,原來係雀巢檸檬茶嚟嘅😳
2018-11-24
2018-10-21 514 瀏覽
心血來潮想食拉麵,近近地係屯門西鐵站隔離既V City食個lunch先~ 一點半去到,好彩唔洗等位,入到去好快就揀左個俺流盛男拉麵同俺流特製乾撈拉麵。盛男拉麵係齊晒炸雞,流心蛋同叉燒,menu show到好豐富好正,但泥到見到d炸雞浸住喺d湯度,都心諗。。浸到淋晒係咩玩法呢。 不過menu圖都係浸住,所以算,照試試佢。。 一咬,舊雞都幾dry, 唔太juicy. 蛋都唔太流心,但麵質係ok嘅,幾彈牙。而個醬汁撈拉麵,得一塊叉燒+生蛋+一pei醬,撈完真係有d似係食緊港式炸醬麵嘅感覺。 總結:拉麵都係留番去日本食

2018-10-21
午餐
2018-10-17 327 瀏覽
一直都覺得呢間拉麵唔錯,湯底幾好叉燒又幾好食,上一次黎個員工都好好,我因為懷孕盡量都唔想飲凍飲,佢都比杯䁔水比我,今日再幫襯時,問個男仔換杯熱水,佢竟然話冇熱水提供,我明白食拉麵一向飲冰水,因為個啲都係水喉水或者過濾水再加冰,但我唔明白難道廚房完全唔需要熱水煮食?再問暖水有嗎?佢都係話冇,咁其實唔加冰既水都冇?實在令我冇辦法飲任何野,唯有食完自己買野飲。我又唔明白點解上次又會有既?服務態度有待改善
我又唔明白點解上次又會有既?服務態度有待改善
2018-09-25 418 瀏覽
今日路經此地, 眾多食肆中揀選咗呢間日本拉麵試食, 大概2點半左右都要等一陣位, 除咗可以直接去舖取飛, 亦都可以喺GULU APPS攞飛等位, 見到門口都有新既拉麵推介, 都係清新系列, 青檸拉麵, 柚子拉麵, 真係未聽過, 味道又唔知會唔會好奇怪呢? 最後決定試食呢幾款青檸雞扒冷麵 - 賣相好特別, 冇諗過有咁多片青檸放喺面, 冷麵初頭以為係冇湯, 點知呢款冷麵係有湯跟, 啲湯係凍既, 雞扒好爽口亦好嫩口, 好好味, 青檸冷麵感覺好清新, 一啲都唔難食柚子鹽拉麵 - 加咗隻溫泉蛋, 流心的, 有柚子粒喺麵上, 冷麵好爽口亦有柚子既香味, 一款好清新既湯拉麵總結 : 一間不錯既日本拉麵店

總結 : 一間不錯既日本拉麵店
2018-08-19
10 分鐘 (堂食)
2018-09-24 496 瀏覽
是日入屯門睇戲,拉麵控口痕想食拉麵,於是上openrice睇下有咩拉麵好食去試下。星期日既中午時段去到,門外不見人龍,即時可以入座。我就點左黑蒜油熟成濃湯拉麵先試試黑蒜油湯底,非常濃既蒜味,感覺唔油膩,直得下次再食。然後看看麵條,我點選了普通程度的硬度,麵條煙韌,麵條味道不特別但可接受。個人比較喜歡外面吃的人手打出來的粗粗的沾麵。配菜方面,蛋白軟滑,做得到流心效果,但未完美。叉燒厚厚的一塊,油脂和肉平均。餃子是一口可吃到的,木魚和醬汁非常多,足料,讚👍🏿最後食完會覺得口渴,可能因為濃味,整體價錢與質素也合理的,大家不妨試試
星期日既中午時段去到,門外不見人龍,即時可以入座。
我就點左黑蒜油熟成濃湯拉麵
黑蒜油熟成濃湯拉麵
先試試黑蒜油湯底,非常濃既蒜味,感覺唔油膩,直得下次再食。
大阪燒餃子
餃子是一口可吃到的,木魚和醬汁非常多,足料,讚👍🏿

2018-09-23
黑蒜油熟成濃湯拉麵