2023-02-28 176 瀏覽
元朗開咗咁耐都冇機會食 開到嚟中環終於都食到排隊到有嘢食 都係30分鐘左右 仲可以坐住等比起元朗店要企定定成粒鐘 實在係舒服得太多默默係到整餐牌同元朗大同小異 亦有啲係中環限定嗌咗一個set +壓餅台灣腸刈包 $63(煎台式地瓜酒香腸, 蒜香蛋黃醬, 炸蒜, 檸檬醋漬青瓜絲)好軟熟嘅包包 哎喲 又真係幾好味台灣腸酒味都幾濃 但我唔特別鍾意陣味🫣而蛋黃醬+炸蒜 好正好惹味再加啲青瓜絲 解解膩 所有嘢配搭上嚟都唔錯下次應該會再試埋其他款轉lunch set +$28$28有地瓜條+可樂 都幾抵食地瓜條份量都幾多 仲要新鮮炸起 夠熱夠脆四式芝士壓餅 $40餅皮整到脆卜卜 一咬落去 全都是芝士🧀~~~但又未去到好驚艷🫣唔使排好耐嘅話 都會再食
元朗開咗咁耐都冇機會食 開到嚟中環終於都食到

$28有地瓜條+可樂 都幾抵食
地瓜條份量都幾多 仲要新鮮炸起 夠熱夠脆
四式芝士壓餅 $40
2022-12-16
相信大家對倆口小吃呢個名都唔陌生元朗一間好出名 成日排晒長龍嘅台式小店終於都喺中環插旗啦😆Bookmark咗好耐但一直冇時間去元朗排咁耐隊而家喺中環可以唔使排長龍等🤪位於怡和大廈地庫嘅foodcourt呢度嘅燈系用黃光嘅 偏暗 所以影出嚟啲相唔系好清 請見諒🙇🏿‍♀️不過喺入面食嘢比人一種好舒服嘅感覺 都幾chill😚小妹同母親大大嗌咗兩款刈包 其中一個upgrade做set就配埋飲品同蕃薯條🙌🏿-♥︎ 酥炸什菇刈包 $53攞餐嘅時候小妹真系比佢嚇親😳炸菇嘅澎湃程度大家睇圖都知好足料😍上面仲鋪滿芝麻 海苔同榛子碎人手搓嘅刈包果然特別唔同😝口感鬆軟亦夠濕潤甜甜地咁冇得頂🤩什菇炸漿厚薄適中 有少少似天婦羅炸嘅火喉控制得好好 所以完全唔覺油膩😋另外仲淋咗海苔醬 份量啱啱好同個刈包好match 食落就更加惹味🤤呢個包絕對值滿分💯味道: 10/10🥳性價比: 9/10-㋡ 香煎蝦餅刈包 $65刈包同樣出色 梗系啦用同款架嘛😂蝦餅系煎唔系炸嘅食落爽口彈牙😳同埋系真材實料食到鮮甜嘅蝦味😚而唔系溝咗好多魚膠粉落去連小妹本身唔好蝦都覺得佢唔錯上面淋咗魚旦醬 有啲辣🤏🏿同個蝦餅都幾夾不過小妹就覺得炸菇嗰款更出
相信大家對倆口小吃呢個名都唔陌生
連小妹本身唔好蝦都覺得佢唔錯
上面淋咗魚旦醬 有啲辣🤏🏿
同個蝦餅都幾夾
不過小妹就覺得炸菇嗰款更出色😍
味道: 8.5/10(母親大大比10/10😂)
性價比: 9/10
不過中環分店會貴過元朗總店
同埋款式都有少少唔同
小妹遲啲都要去元朗會一會佢😍
回頭率: 10/10😜
想點更多小妹嘅food diary 歡迎follow IG😛🙌🏿
👉🏿 @snoopy._.eating
梅粉蕃薯條
梅粉蕃薯條
好好笑 住元朗但一路冇食過總店 因為冇心機排隊🙏🏻見啲人去元朗都要排個幾兩個鐘先買到 到底何方神聖早排進駐Basehall 唔洗排隊即刻有動力去試當然 裝修 地段 等候時間 換嚟嘅就係價錢較貴🫶🏻🤍香煎蝦餅刈包($65) | Rating: 8.8/10炸手打蝦餅脆香彈牙 蝦味十足配港式辣魚蛋蛋黃醬 辣辣哋超惹味!! 蒜醋西洋菜同紫椰菜酸甜解膩 亦帶嚟爽脆口感加埋軟熟香甜嘅包 成嚿嘢就係味道口感都好豐富🥰🤍台灣腸刈包($63) | Rating: 8.8/10台灣腸用咗地瓜酒嚟煎香 再配蒜香蛋黃醬 蔥花 炸蒜等香口嘅配料亦有檸檬醋漬青瓜絲 都係起到解膩嘅作用成個配搭同樣都係好夾好重口味好好食🥹🤍抹茶忌廉芝士壓餅($45) | Rating: 8/10另一類店舖主打嘅小食 壓餅!! 每日賣指定幾款見佢仲有原味芝士 焙茶 芋泥肉鬆 Tiramisu等口味抹茶味都幾受歡迎 一撕開cream cheese超澎湃🥹抹茶嘅甘香同芝士奶香平衡得幾好🤍炸梅粉蕃薯條(+$28) | Rating: 7/10加錢要套餐 有埋一罐汽水每條都香脆嘅蕃薯條 內裏香甜 正常發揮比較特別嘅係落咗開胃梅子粉!總括嚟講

好好笑 住元朗但一路冇食過總店 因為冇心機排隊🙏🏻
見啲人去元朗都要排個幾兩個鐘先買到 到底何方神聖
早排進駐Basehall 唔洗排隊即刻有動力去試
當然 裝修 地段 等候時間 換嚟嘅就係價錢較貴🫶🏻

🤍香煎蝦餅刈包($65) | Rating: 8.8/10
炸手打蝦餅脆香彈牙 蝦味十足
配港式辣魚蛋蛋黃醬 辣辣哋超惹味!!
蒜醋西洋菜同紫椰菜酸甜解膩 亦帶嚟爽脆口感

抹茶嘅甘香同芝士奶香平衡得幾好

🤍炸梅粉蕃薯條(+$28) | Rating: 7/10
加錢要套餐 有埋一罐汽水
每條都香脆嘅蕃薯條 內裏香甜 正常發揮
比較特別嘅係落咗開胃梅子粉!

總括嚟講 係仲未食過嘅人要嚟試!!!🥹
佩服刈包嘅各種配菜醬汁配搭都好夾
重口味得嚟唔會太鹹太油膩
每款都有加翻有酸度嘅配料做調節

Btw好想試埋個泡菜炸雞刈包 會翻去試🥹🥹
2023-02-13 263 瀏覽
兩個月前同朋友諗住去元朗倆口小吃,未到4點剛排隊店員說籌號已派完!🥱之後知道中環有分店同埋可以網上order,加上Basehall 算係高級版food court,地方大;乾淨;坐位舒適。所以可以輕鬆舒服咁食!🤭今次試左泡菜炸雞刈飽$68同炸白玉$30兩樣分量十足,炸雞很脆,飽很軟,但個汁比較一般,預期會惹味d!🙃炸白玉真係好出色,$30有6大粒外皮炸到好脆,內裏煙靭,芝麻味特別香。😚整體唔錯,下次想再試其他款式!

今次試左泡菜炸雞刈飽$68同炸白玉$30

炸白玉真係好出色,$30有6大粒
外皮炸到好脆,內裏煙靭,芝麻味特別香。😚

整體唔錯,下次想再試其他款式!
2023-02-12
10 分鐘 (堂食)
  • 炸白玉
*✲゚*。🌟二訪米芝蓮推介台式小食店 倆口小吃🤤好耐之前已經bookmark左呢間小店 不過元朗真係好遠 而且要排長龍所以一直都未去試🙈
Basehall開左真係方便好多
同埋所有野都好好食😭 絕對值得一試😆 我試過3款刈包 3款都好好味 刈包人手搓製口感鬆軟濕潤 全部都新鮮整起🤤醬汁配搭都好特別 食落去有wow一聲嘅感覺 好有驚喜🤣🍤 香煎蝦餅刈包3款刈包入面我最鍾意呢款😍手打蝦餅口感彈牙 配左港式魚蛋醬同紫椰菜 好惹味🤤
🍗 韓式泡菜炸雞刈包中間有一大塊炸雞 太大舊食起上嚟有少少麻煩🤣醬汁係泡菜奶油芝士汁 辣辣地嘅不過略嫌呢個有少少油膩🤏🍄 酥炸什菇刈包中間夾左好多脆卜卜嘅什菇 配左草菇海苔醬同榛子碎
什菇炸漿唔厚 唔錯👍🏻最估唔到個包同海苔醬係咁夾😋🍵 抹茶忌廉芝士壓餅切開有大量抹茶cream cheese流出嚟 抹茶味好濃😍
第一次食壓餅 出面挺身入面流心 口感幾正😆☕️ 提拉米蘇壓餅呢個係中環限定嘅 💁🏻‍♀️食落似牛奶咖啡味多過似tiramisu🤔
味道都ok 甜度適中但我同朋友都鍾意抹茶果兩款多啲🤣

食落似牛奶咖啡味多過似tiramisu🤔
味道都ok 甜度適中
但我同朋友都鍾意抹茶果兩款多啲🤣

Basehall 開左之後我已經食左兩次喇😆
我1月頭嘅時候食過一次 當時Weekday lunch time 都可以online order 之後等大約20分鐘有SMS 通知就食得😆
不過最近一次去改左 可能真係太多人做唔切😢
Weekday 12:30pm去到 條隊長到要排20-25分鐘先落到單
之後等多10-15分鐘先有野食😫
建議大家如果想Weekday lunch 去嘅話最好早少少 12:15pm前去到🙈
如果非lunch hour 去都可以照用番online order🙆🏻‍♀️

p.s. Basehall 呢度餐具得筷子同匙羹 所以好難切開個刈包share🤣 壓餅就比較易切開🤣

✨ 香煎蝦餅刈包 ($65)
✨ 韓式泡菜炸雞刈包 ($68)
✨ 酥炸什菇刈包 ($60)
✨ 抹茶忌廉芝士壓餅($45)
✨ 提拉米蘇壓餅 ($48)
✨ 炸蕃薯條配梅粉 ($40)
📍倆口小吃@both_street
▫️中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 11 @basehallhk
  • 抹茶忌廉芝士壓餅
倆口小吃由元朗起家,主打台灣小食。餐廳以手搓刈包同爆漿壓餅打響名堂,出面永遠都有條長長嘅人龍,上年更加被《香港澳門米芝蓮指南 2022》推介😍!餐廳近排進駐中環怡和大廈basement 嘅 food court BaseHall,大家終於唔洗山長水遠到元朗都可以食到特色刈包同壓餅喇😆!中環分店提供特別嘅menu,係元朗總店冇嘅,就好似韓式泡菜炸雞刈包咁,十分特別創新。------------------------------傳統 (五花肉) 刈包加柚子醬 $58  (7.25/10)刈包好鬆軟濕潤,充滿麵粉香,帶有煙韌感。五花肉有3大片,滷煮入味,充滿膠質,芫荽同埋柚子醬中和咗油膩感😌。------------------------------韓式泡菜炸雞刈包 $68  (8.75/10)小編一見到個刈包真係嚇親😲!炸雞嘅份量超級多,有成KFC兩塊家鄉雞嘅size咁大😍。炸雞雖然好厚身,但係肉質緊實得黎好juicy,一咬落去爆曬汁🤤。泡菜芝士醬十分creamy帶有微辣,成個刈包連埋配菜、炸雞食真係好惹味,小編一定會encore😋!--------------------------

韓式泡菜炸雞刈包 $68  (8.75/10)

韓式泡菜炸雞刈包

抹茶忌廉芝士壓餅 $45 (6/10)

雖然呢個壓餅係倆口小吃嘅招牌菜,但係可能因為小編食慣甜嘅抹茶甜品,所以覺得抹茶同鹹鹹地嘅cream cheese唔係幾夾😣。不過成個壓餅嘅抹茶味十分香濃,抹茶控可以一試🍵。

提拉米蘇壓餅 $48 (6.75/10)

壓餅嘅咖啡味道濃郁,同cream cheese幾夾,連埋oreo碎食十分滋味。
提拉米蘇壓餅
2023-02-03 418 瀏覽
中環Basehall expand咗之後真係成日都嚟 hahahahaa😂 軟腍嘅傳統豬腩肉刈包($58) 多芫茜 當然冇得輸 另外試咗香口嘅台灣腸刈包($63) hehe🤤開半嘅煎台式地瓜酒香腸上面鋪滿蔥花同炸蒜 不過個人認為蒜香蛋黃醬可以落得輕手少少🤓  叫壓餅嘅話會要等耐少少 因為即叫即整🤭 抹茶忌廉芝士壓餅($45)咬落爆曬漿 大滿足 !!!!!不過牛乳味超濃 怕羶味嘅朋友要注意lah😝

另外試咗香口嘅台灣腸刈包($63) hehe🤤
開半嘅煎台式地瓜酒香腸上面鋪滿蔥花同炸蒜
不過個人認為蒜香蛋黃醬可以落得輕手少少🤓

叫壓餅嘅話會要等耐少少 因為即叫即整🤭
抹茶忌廉芝士壓餅($45)咬落爆曬漿 大滿足 !!!!!
不過牛乳味超濃 怕羶味嘅朋友要注意lah😝
2023-01-28 521 瀏覽
食物味道: Both Street 主打刈包,網上大讚呢間源自於元朗嘅刈包店,中環新開呢間店亦見大排長龍,好奇地試下佢哋嘅刈包,發覺味道的確唔錯,刈包軟綿綿,餡料味香濃,賣相了得,係食米飯之外嘅一個好選擇食物份量: 個包唔算係好大,但覺得飽肚價錢: 一個包已經等於一碟飯嘅價錢,唔便宜,不過中環租金昂貴,所以亦都合理環境: food court格局,唔好期望太舒服服務: 快餐形式,冇乜服務可言回頭指數(10分滿分): 8分

食物份量: 個包唔算係好大,但覺得飽肚

環境: food court格局,唔好期望太舒服

服務: 快餐形式,冇乜服務可言

回頭指數(10分滿分): 8分
酥炸雜菇刈包
傳統豬腩肉刈包
炸番薯條
2023-01-16 871 瀏覽
倆口小吃🥪#朋友聚餐之選之前聽人講喺元朗要排晒長隊先食到嘅倆口小吃,而家終於可以喺中環嘅Basehall試到啦🥰餐牌好特別,除咗有招牌刈包,仲有爆漿綠茶壓餅🍵,潤餅芫荽雪糕🍨,同炸白玉等等,全部都係大熱啊😚建議如果大家想食壓餅要早啲去,晚餐時段通常選擇就唔多㗎喇,因為佢實在太搶手🤣順帶一提區位於嘅Basehall,係有酒店大堂感覺嘅Food Court,設計時尚,俾人非常高檔嘅感覺😌而且坐鎮嘅大部份都係啲為人熟知嘅餐廳,例如Mashi no Mashi, 鯛白湯等等,去多幾次都唔會悶🥳1️⃣台灣腸刈包 $63有青瓜絲、蔥粒、蛋黃醬、同充滿酒香大大片嘅台式香腸😋😋好滋味!🕥 Mon - Sat 11am - 9pm📍BaseHall2 LG/F, Jardine House HK📍Shop 18, G/F, Shun Fung Building, 5-7 Fung Yau Street North, Yuen Long
倆口小吃🥪
#朋友聚餐之選

1️⃣台灣腸刈包 $63

🕥 Mon - Sat 11am - 9pm
1K
2023-01-12 798 瀏覽
“韓式泡菜炸雞刈包”($68)“台灣腸刈包” ($63)“抺茶忌廉芝士壓餅”($45)“炸白玉”($30)好開心可以喺中環食到元朗名物倆口小吃😍喺Foodcourt坐住舒舒服服咁食實在太好岩哂我呢啲住港島又怕麻煩嘅人🤣一場嚟到叫咗2個刈包😛分別係韓式泡菜炸雞,台灣腸平時好怕食刈包係驚會好乾但呢道個刈包係勁軟熟又濕潤🤤真心2款嘅食材都配搭得好好🥰另一樣最想食嘅就係壓餅每日有唔同款式提供叫咗好多人推介嘅抹茶忌廉味🍵壓餅餅皮酥酥脆脆,啲餡好濃好creamyOMG真係超級好食🤤最後叫埋份炸白玉一份2串,有黑芝麻同黃豆粉味食落外脆內軟糯😚每粒都超大,食到好飽🤣已經好想再去試埋其他刈包同壓餅🤤
“韓式泡菜炸雞刈包”($68)
“台灣腸刈包” ($63)
“抺茶忌廉芝士壓餅”($45)
“炸白玉”($30)

好開心可以喺中環食到元朗名物倆口小吃😍
喺Foodcourt坐住舒舒服服咁食實在太好
岩哂我呢啲住港島又怕麻煩嘅人🤣
一場嚟到叫咗2個刈包😛
分別係韓式泡菜炸雞,台灣腸
平時好怕食刈包係驚會好乾
但呢道個刈包係勁軟熟又濕潤🤤
真心2款嘅食材都配搭得好好🥰
另一樣最想食嘅就係壓餅
每日有唔同款式提供
叫咗好多人推介嘅抹茶忌廉味🍵
壓餅餅皮酥酥脆脆,啲餡好濃好creamy
OMG真係超級好食🤤
最後叫埋份炸白玉
一份2串,有黑芝麻同黃豆粉味
食落外脆內軟糯😚
每粒都超大,食到好飽🤣
已經好想再去試埋其他刈包同壓餅🤤
於2022年12月中才開業嘅美食廣場Basehall 2.0,裡面餐廳陣容真係不可忽視 - Ode▽ 鯛白湯らーめん、Mashi No Mashi、Porker、安利魚蛋粉麵等。講到最受食客歡迎嘅應該係喺2022年榮獲米芝蓮必比登推介嘅「倆口小吃」。對住喺港島嘅我簡直係一個喜訊,唔洗入元朗都可以食刈包同埋壓餅🤩我係喺星期六非繁忙時間去,壓餅已經售罄😔刈包都只係剩番兩款。▫️午市套餐 - 自選1款刈包、配炸番薯條(小)及罐裝汽水。自選刈包我揀咗「韓式泡菜炸雞」(單點價HKD68,套餐 +HKD28)。「倆口小吃」賣嘅刈包每日由人手搓製,應該係咁嘅原因而每日設有限定數量吧。餡料除了有一塊大炸雞之外仲有京蔥、翠肉瓜絲、梨。食刈包嘅時候有點難度😂因為實在太大件,好難一口將軟綿綿刈包同炸雞同時放入口。炸雞上嘅黃色醬汁係泡菜奶油芝士汁,又幾好味喎,同時令到炸雞有少少濕潤口感。▫️炸甜不辣 (HKD32) - 以一枝竹籤串起大約10件嘅炸甜不辣,上面淋上芝麻醬及灑上黑白芝麻。

米芝蓮必比登推介|📍倆口小吃💡留意返中環店唔收cash同八達通,只接受信用卡/扣帳卡/Apple Pay💡其實好耐之前已經想食下🥺但一直都無時間入元朗,最近知道佢喺中環開咗新嘅分店👏🏻雖然價錢貴啲但勝在店舖位於foood court所以環境寬敞,而且可以電子落單唔使排隊等咁耐,於是就即刻抽時間去食😎終於完夢🧏🏻‍♀️♡提拉米蘇壓餠♡|💰$48雖然望落細細份,但其實一個人食都會好滿足🤎壓餠面頭有好多oreo餅乾碎,呢一款壓餠嘅表皮完全唔會油🤎不過同抹茶忌廉芝士對比下表皮會比較為淋身少少,切開一半之後企唔直😂但食落外身微脆內軟,而且餡料濃稠得嚟又有流心效果超適合打卡🤎第一啖食落去內餡有超香咖啡味,到後期慢慢細品個味道真係好似食緊坊間tiramisu表面層cream咁🤩而且沾上oreo碎食落口感更為豐富🫶🏻♡抹茶忌廉芝士壓餅♡|💰$45呢一款壓餠嘅表皮都唔會油💓表皮煎至金黃色而且外脆內有些許韌度💚內餡採用咗小山園若竹抹茶粉,所以顏色會顯得更為翠綠打卡超靚💚呢款抹茶粉嘅澀味、甘味、色澤級別都係中階水平,所以食落會感受到抹茶濃香後期會有微微回甘,絕對唔係啲死甜抹茶味💚不過芝士味相對淡薄😂但始終抹茶
米芝蓮必比登推介|📍倆口小吃

♡提拉米蘇壓餠♡|💰$48

♡抹茶忌廉芝士壓餅♡|💰$45
呢一款壓餠嘅表皮都唔會油💓表皮煎至金黃色而且外脆內有些許韌度💚內餡採用咗小山園若竹抹茶粉,所以顏色會顯得更為翠綠打卡超靚💚呢款抹茶粉嘅澀味、甘味、色澤級別都係中階水平,所以食落會感受到抹茶濃香後期會有微微回甘,絕對唔係啲死甜抹茶味💚不過芝士味相對淡薄😂但始終抹茶味相當出色,所以作為抹茶控相當滿足💚

♡炸白玉♡|💰$30
今次去食係黃豆粉&芝麻味,30蚊有2串每串3粒🫶🏻每一粒白玉炸到脹卜卜超級得意,食落外脆內韌🫶🏻好有咬口,芝麻味白玉食落好重芝麻香❤️‍🔥黃豆粉配煉奶呢個配搭都相當唔錯,唔會過甜🫶🏻2款白玉都幾好食💓推薦推薦!

2023-01-05 376 瀏覽
心心念念嘅刈包🥺,上次太晏先去到元朗,結果刈包賣哂試唔到,今次去到中環終於試到,價錢會比元朗貴少少但係座位錯位置又舒服啲都值得嘅😊👍🏻傳統刈包加柚子醬🐷 ($58)刈包包種出色👍🏻,鬆軟有彈性,有麵粉香,中間仲有三大塊豬腩肉,充滿脂香感,好甘香,醬汁仲融刈包,完美結合淡淡滿足,仲有超級多嘅芫荽平時唔鍾意食嘅我都接受到👍🏻,仲有好多酸菜合同花生粒🥜,有口感得來又可以增加味道,同時中和豬腩肉嘅肥膩感 甜不辣🍢(+$28)本身套餐係跟蕃薯條,但係嗰日賣哂就轉咗做甜不辣,炸得鬆脆,Q彈得來又有魚香🐟,有麻醬,黑白芝麻更加香口菊花茶🌼唔飲汽水都有其他選擇,菊花茶甜甜哋

傳統刈包加柚子醬🐷 ($58)

甜不辣🍢(+$28)

菊花茶🌼
唔飲汽水都有其他選擇,菊花茶甜甜哋