2018-05-09
倫哥火鍋私房菜打邊爐,出名價錢合理食材新鮮,之前同朋友係尖沙咀同太子店食過,回味無窮。今日幫妹夫搬左成日屋,等老婆收工過黎之後,妹夫帶左我地去呢間倫哥私房菜深水埗分店。倫哥深水埗呢間分店係福華街,由妹妹太子新居行過去都幾近,餐廳唔太間,不過座位唔迫,都幾寬敞舒適。雖然我地到餐廳時只係7點,不過客人都幾多。食過倫哥火鍋嘅都知基本上唔需要餐牌,$288一位嘅無限時任食海鮮火鍋套餐已包括所有野,雖然係任點任食,不過食完雞煲、刺身、海鮮拼盤同牛頸脊後都應該冇乜需要再點其他食物。 除左任食之外,飲我地揀左BB辣,餐紙有提示需每2分鐘要炒一炒,大概8分鐘就食得。刺身轉左做象拔蚌,鮮甜彈牙,而且份量唔少,四個人食都好滿足。雞煲炒到一半加入牛柏葉同豬皮,雞肉嫩滑,牛柏葉豬皮好惹味。食雞煲時鮑魚剛送到,軟腍入味,富有彈性。雞煲是任添任食的,食夠雞煲後會換另一個煲打邊爐,我地今晚揀左艇家蟹鍋打邊爐,蟹大隻多膏,湯底有好款水果,非常清甜。環游海鮮盤超豐富,每日有6至9種時令海鮮,當中我最鍾意象拔蚌bb、蟶子同蠔。海鮮鮮甜,口感彈牙,部份海鮮項目仲係任點,不過呢個海鮮盤份量已經好多,我地食完已經飽左8、9成。
套餐仲有牛頸脊,油脂分佈夠哂均勻,肉質軟腍。其他火鍋配料都好高質,特別係貢丸,好多汁。
最後仲有燕窩燉奶做甜品,埋單每位只係$316,好抵食。