2024-09-11
銅鑼灣澳門逸園中心不嬲出名多餐廳。今日就約咗朋友你試吓其中一間嘅日式餐廳— 備長。呢間餐廳出名串燒同壽司 當然要試下🤩🤩🔸牛舌厚切牛舌非常厚身,而且質感滑嫩,燒得岩岩好 搭配少許鹽和黑椒,真係非常香口🥹🔸荔枝豬肉卷呢款荔枝豬肉卷驚喜十足!豬肉的鹹香與荔枝的甜味完美融合,口感上有一種清新的感覺,絕對係獨特既搭配‼️🔸煙肉芝士廣島蠔卷煙肉與芝士的組合實在係無敵🥹 廣島蠔的鮮味在煙肉的包裹下更加突出。裡面包住嘅芝士流埋出嚟 真係令人垂涎三呎👅👅🔸自家製免治雞肉棒 呢個都係出名嘅菜式 不嬲都好鍾意食免治雞肉 最正係中間有咬口嘅雞軟骨粒👍🤤 點埋日本生雞蛋撈醬油真係冇得彈🤩🔸蔥蒜醬油燒蠔蠔肉鮮嫩而且好大隻(有成半隻手掌咁大隻),再加上蔥蒜同埋醬油嘅調味,簡直是絕配。🔸魷魚壽司、三文魚壽司、油甘魚壽司、赤蝦壽司、薑蔥吞拿魚蓉軍艦壽司來講,整體質素唔錯👍👍 雖然唔算好大件 但係刺身非常新鮮 而且特別要讚吓件赤蝦都幾大件,而且肉質彈牙👍👍🔸日本芝士年糕芝士年糕外層煎到好香口,內裡充滿軟芝士,甜而不膩,再配買紫菜夾係外層,真係非常完美嘅總結🤩
🔸牛舌厚切
牛舌非常厚身,而且質感滑嫩,燒得岩岩好
搭配少許鹽和黑椒,真係非常香口🥹
🔸荔枝豬肉卷
🔸煙肉芝士廣島蠔卷