2024-06-16 12 瀏覽
🍣 備長Bicho - 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓🍱 備長壽司盛($420),滿載各類海鮮如吞拿魚腩、帶子、赤身等,新鮮美味🐟 「白鱔」($88),肉身肥厚,鮮嫩可口🥚 「燒蠔」($48/each),配以蔥蒜醬油,滋味鮮美🥖 「法國鵝肝多士」($88/each),大塊鵝肝,奢華十足💎 這家位於銅鑼灣頂級商厦的日式餐廳,提供極具日式風情的精緻料理。無論是精心製作的壽司拼盤,還是特色焗烤菜色,都令人垂涎欲滴。精湛的廚藝和高品質食材,成就了一道道難忘的日式饗宴。值得一訪,感受頂級日式料理的獨特魅力!🍽️

🐟 「白鱔」($88),肉身肥厚,鮮嫩可口

🥚 「燒蠔」($48/each),配以蔥蒜醬油,滋味鮮美

生日月係要食好啲既,今晚同男朋友去銅鑼灣行下街食串燒🔥就係sogo附近一棟大廈入面,都好易搵👍🏻胡麻豆腐沙律🥗豆腐好滑好香豆味,沙律菜好新鮮,夏天食一流😋法國鵝肝多士🍞鵝肝燒得好香😌仲有自家醬汁調味,下面仲有燒香左既多士,食多幾舊都唔覺膩😋自家製免治雞肉棒🐓自家製既免治雞肉棒已經夠晒誠意,仲跟埋個月見汁,非常正😋荔枝豚肉卷🐖呢個最特別,私心推介🙌🏻咸咸地既豚肉包住甜甜既荔枝,令到豚肉味道更加有層次🤤🤤牛舌厚切🐂👅牛舌堅厚切!😳好有牛味又好彈牙,外面燒得微微焦香,裡面牛舌又嫩又爽😋😋紐西蘭羊扒🐑外面一樣燒焦香🤩入面羊肉唔臊,怕臊既朋友都可以一試👍🏻冬菇🍄‍🟫冬菇燒得夠乾身,好香口👍🏻係面再放上木魚絲咸咸地,令冬菇味道再香啲😋小甜薯🍠真係好鬼甜😋但又唔係死甜甜到膩,推薦🙌🏻日本芝士年糕🍢年糕煙靭,芝士味濃郁,仲有少少薯蓉係入面,飽肚又好味😋🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:備長 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*
梅酒

胡麻豆腐沙律🥗
豆腐好滑好香豆味,沙律菜好新鮮,夏天食一流😋
胡麻豆腐沙律

法國鵝肝多士🍞
法國鵝肝多士

自家製免治雞肉棒🐓
自家製既免治雞肉棒已經夠晒誠意,仲跟埋個月見汁,非常正😋

荔枝豚肉卷🐖

牛舌厚切🐂👅
自家製免治雞肉串&豚肉荔枝卷&牛舌厚切

紐西蘭羊扒🐑
外面一樣燒焦香🤩入面羊肉唔臊,怕臊既朋友都可以一試👍🏻
紐西蘭羊扒

冬菇🍄‍🟫
冬菇

小甜薯🍠
真係好鬼甜😋但又唔係死甜甜到膩,推薦🙌🏻
小甜薯

日本芝士年糕🍢
年糕煙靭,芝士味濃郁,仲有少少薯蓉係入面,飽肚又好味😋
日本芝士年糕

🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:備長 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

冬菇
小甜薯
日本芝士年糕
2024-06-14 10 瀏覽
尋晚與好友在銅鑼灣備長品嘗了極致的日式料理。在雅致的氛圍中暢談東南西北,真是份外愜意。備長的師傅提供各式精選的日式下酒菜,從串燒、刺身到小炒料理,每一道都精心製作,讓人回味無窮。當然,不能錯過店家精選的清酒和日本威士忌,與好友一同細細品嘗,邊聊天邊解悶,是最放鬆的享受。🍢燒物🍢岩蠔 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露帶子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️柚子芥末墨魚鬚 ⭐️⭐️⭐️⭐️美國安格斯牛柳 ⭐️⭐️⭐️荔枝豬肉卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️自製的免治雞肉棒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鵪鶉蛋 ⭐️⭐️⭐️⭐️壽司🍣赤貝壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️帆立貝壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甜蝦壽司 ⭐️⭐️⭐️⭐️壽司蟹子軍艦 ⭐️⭐️⭐️⭐️芥辣八爪魚軍艦 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️玉子小卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍤炸物🍤軟殼蟹天婦羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍢燒物🍢

玉子小卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍤炸物🍤
軟殼蟹天婦羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-06-13 11 瀏覽
已經一段時間沒有到銅鑼灣吃晚飯,今晚又回到備長,老闆說他們裝修後多了壽司及刺身,叫我們除了點串燒外,一定要試一下。這兒九成是熟客,大家如到朋友家一樣,老闆又會在場親自接待客人,和客人寒暄,是少有的港式情懷。一座低就有日式居酒屋可見的蔬菜作為開胃小食,將日本椰菜,青瓜及甘筍點上日式味噌,是簡單,卻有美味的配酒佳餚。 再來一客 #胡麻豆腐沙律 ,清清涼涼的開胃菜,份量大適合二人分享。這兒的燒烤就有如餐廳名一樣是用備長炭燒的,厚切牛舌 ,溫泉蛋免治雞肉棒 ,蘆筍豬肉卷係必點嘅,鹽燒雞翼 ,燒豚之大腸 香口之余還有肉汁菜汁,燒茄子 上面鋪滿了鰹魚絲,海洋加陸地美味嘅混合,燒雞心 ,盐烧多春鱼 都係我由細食到大的每樣都香口,特別係牛舌熟度剛剛好咬落去充滿肉汁。為咗支持老闆嘅新裝備,我哋點咗兩件 三文魚壽司 ,同兩件 油甘魚壽司 ,果然冇令我哋失望厚切魚生非常新鮮肥美。最後來一大碗 牛肉稻庭烏冬 ,大大片的薄切肥牛,入口即化,果然是用了品質高的牛肉。

已經一段時間沒有到銅鑼灣吃晚飯,今晚又回到備長,老闆說他們裝修後多了壽司刺身,叫我們除了點串燒外,一定要試一下。

這兒的燒烤就有如餐廳名一樣是用備長炭燒的,厚切牛舌
,溫泉蛋免治雞肉棒 ,蘆筍豬肉卷係必點嘅,
鹽燒雞翼 ,燒豚之大腸 香口之余還有肉汁菜汁
,燒茄子 上面鋪滿了鰹魚絲,海洋加陸地美味嘅混合
,燒雞心 ,盐烧多春鱼 都係我由細食到大的
每樣都香口,特別係牛舌熟度剛剛好咬落去充滿肉汁。

• 牛舌厚切
最近黎試試位於銅鑼灣澳門逸園中心既日式串燒居酒屋,原來佢地最近裝修左,仲有新menu👍🏻✨壽司特上(8件)$320: 包括吞拿魚腩、三文魚、油甘魚、赤蝦、帶子、海膽、魷魚、赤貝- 壽司整體鮮味好足、海膽壽司最有驚喜,好鮮甜唔腥。$300多有8件接近omakase質素既壽司,性價比十分高✨白鱔:肉質鮮嫩,魚皮脆口,魚肉好厚👍🏻✨自家制免治雞肉棒(溫泉蛋):免治雞肉棒點上溫黎蛋汁,肉汁好多,口感好嫩軟✨鵝肝多士:鵝肝十分厚身,肉汁豐富,係驚喜之作🤣✨荔枝豬肉卷:估唔到豬肉配荔枝又口感好特別,甜鹹甜鹹幾得意🙂‍↔️✨紐西蘭蘭羊扒:店員推介煮5成熟會岩岩好,完全冇羊騷味✨意式魚生多士:呢個係期間限定餐單,用左意大利橄欖油調配,唔洗點wasabi都好夠味食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️🍽️ 餐廳名稱:備長📍 地點:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

✨白鱔:肉質鮮嫩,魚皮脆口,魚肉好厚👍🏻

✨鵝肝多士:鵝肝十分厚身,肉汁豐富,係驚喜之作🤣

✨紐西蘭蘭羊扒:店員推介煮5成熟會岩岩好,完全冇羊騷味

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

🍽️ 餐廳名稱:備長
📍 地點:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
2024-06-13 4 瀏覽
備長位於香港銅鑼灣澳門逸園中心26樓的日本菜串燒居酒屋。這裡以日式串燒為主打,提供多款串燒選擇. 坐在吧枱欣賞師傅在炭爐前細心燒烤. 也是一種餐前享受。//鵝肝多士奢華風味小吃.鵝肝被煎至外脆內嫩再搭配香脆的多士.鵝肝的濃郁滋味+多士的鬆脆口感.完美結合//刺身(松)Assorted Sashimi (5Kinds)三文魚二切、甜蝦二匹、魷魚一匹、油甘魚二切、日本時令魚一種二切Salmon,Sweet Prawn,Squid, Yellow Tail,Seasonal fish三文魚 :豐富的脂肪,口感柔軟,味道鮮美。甜蝦 :鮮甜的味道,質地鮮嫩。魷魚 :魷魚刺身有彈牙的口感,味道清新。油甘魚 :豐富的油脂,味道濃郁。另外還有時令刺身一樣鮮味十足。刺身造型精緻。新鮮。配上蔬果。非常吸引。//壽司(備長)Assorted Sushi(10Kinds)吞拿魚腩、三文魚、帶子、海胆、魷魚、赤身、吞拿魚蓉卷、日本時令魚三種Fatty Tuna,Salmon,Scallop,Sea Urchin.,Squid, Tuna, Tuna Roll,Seasonal fish//寿司拼盤相當豐富/海胆
備長
//鵝肝多士
奢華風味小吃.鵝肝被煎至外脆內嫩
再搭配香脆的多士.鵝肝的濃郁滋味+多士的鬆脆口感.完美結合

三文魚 :豐富的脂肪,口感柔軟,味道鮮美。
甜蝦 :鮮甜的味道,質地鮮嫩。
魷魚 :魷魚刺身有彈牙的口感,味道清新。
油甘魚 :豐富的油脂,味道濃郁。
另外還有時令刺身一樣鮮味十足。
刺身造型精緻。新鮮。配上蔬果。非常吸引。

//寿司拼盤相當豐富
/海胆 壽司被海膽覆蓋。味道濃郁,有奶油般的質地
/吞拿魚腩 :吞拿魚的腹部,豐富的油脂,口感柔軟,味道濃郁。
/三文魚 :最受歡迎的壽司之一。豐富的脂肪,口感柔軟,味道鮮美
/帶子 :鮮甜的味道,質地鮮嫩
/壽司灑上魚籽亮晶晶.新鮮美觀美味。

//串燒白鱔
金黃色。灑上新鮮檸檬汁。吃起來最爽口。厚肉入味

//新鮮前菜。拾拾聲。健康清脆今日。
2024-06-12 6 瀏覽
「備長」是以串燒聞名的日式居酒屋,餐牌選擇相當多元,串燒、烤物、炸物、壽司一應俱全。入座後很快送上前菜,竟然是生菜?!帶著好奇的心情夾起一塊,沾點味噌醬,竟出奇的搭配,配著串燒食也有解膩的效果。🍢鹽燒雞翼外皮酥脆,裡面肉質很嫩,調味適中。🍢明太子雞翼取出雞翼的骨頭裡面塞滿明太子,嗆辣的口感搭配多汁的雞脾肉與爽脆的雞皮,非常美味。🍢荔枝豚肉卷香甜可口的荔枝,被烤的香氣十足豚五花肉包緊緊的,兩者味道融合得很完美,口感清爽。🍢燒飯團外皮烤的口感酥脆,內層的米粒很有彈性,餡料三文魚也給得很大方。整體調味適中不過鹹,飽足感十足。🍢炸蝦天婦羅五隻肥美的炸蝦,外皮金黃酥脆,蝦肉厚實彈牙。沾著醬油搭配飯糰,清爽無負擔。🍢三文魚壽司握壽司也很出色,肥美的三文魚,油花均勻,十分厚切,口感滑順味道新鮮。🍢三文魚籽壽司滿到盤子上的三文魚籽,外表晶瑩剔透,味道非常鮮美。一口吞下整個握壽司,在嘴裡瘋狂爆汁的口感一試難忘。總體而言,串燒串串美味,壽司也有不錯表現,適合三五好友放工來杯啤酒吹水的好地方。

🍢鹽燒雞翼
外皮酥脆,裡面肉質很嫩,調味適中。

🍢明太子雞翼

🍢三文魚壽司

🍢三文魚籽壽司

荔枝豚肉卷
2024-06-12 13 瀏覽
又到我嘅最愛料理日式居酒屋系列,今次試下呢間朋友介紹嘅銅鑼灣居酒屋「備長」,重點推介鵝肝多士、牛舌同荔枝豬肉卷串燒,即同大家介紹下!串燒:厚切牛舌/白鱔厚切午舌肉質咬落彈牙,加上鹹香調味,絕佳下酒菜;白鱔不過不失,記得配上備長嘅特色麵豉醬,令串燒香味更突出!串燒:雞腎/雞皮/荔枝豬肉卷雞腎入口軟滑,雞皮炸至脆爽,仲有佢哋嘅招牌荔枝豬肉卷,豬肉燒得啱啱好唔會乾柴,加埋荔枝嘅酸甜味,好特別!自家制免治雞肉捧(溫泉蛋)嚟得居酒屋點可以唔叫免治雞肉捧,雞肉加上雞軟骨嘅口感一流,啖啖肉兼有咬口,配上蛋黃同醬油嘅月見汁,正!備長卷又係大滿足之選,一道有齊海膽、碎吞拿魚同三文魚籽,講緊真係啖!啖!海!膽!性價比好高!鵝肝多士鵝肝一上枱第一個諗法係真係好大件,軟滑濃郁嘅鵝肝配上焗到金黃脆口嘅多士,實好味啦清酒煮大蜆叫得太多串燒怕油膩可以叫呢個,大蜆無沙又新鮮,而且份量都好多!鹽燒油甘魚鮫最鐘意食魚鮫,好香魚油香味,魚肉嫩滑,簡簡單單鹽燒都好好味!

串燒:厚切牛舌/白鱔

串燒:雞腎/雞皮/荔枝豬肉卷

自家制免治雞肉捧(溫泉蛋)

鵝肝多士

清酒煮大蜆

鹽燒油甘魚鮫
2024-06-10 9 瀏覽
呢間餐廳之前同朋友過生日都有去食過,大家食完都一致給予好評👍🏻餐廳既感覺係好優雅,好簡約,d職員係勁nice,成個氣氛係令人覺得好放鬆🤭入面既野食都係即叫即整,保持新鮮,種類又多,超推薦🌟美國安格斯牛柳所有串燒到係即叫即燒🥩送到黎就已經香氣撲鼻,一啖咬落去係爆汁,勁juicy,係燒到5成熟,d肉係勁嫩,燒烤味好重,整到好入味🌟雞骨豬肉腸呢個係第一次食,燒完係更香口🥓好有嚼勁,好好食🌟汁燒魷魚筒超大隻魷魚,又勁肥美,只係用左燒汁去烹調就已經好好味🐙係好彈牙可口,好有嚼勁,仲可以食得出魷魚本身既鮮甜🌟岩蠔我一次過試左佢地兩隻唔同口味既燒蠔,味增食落去就鹹香咸香,好突出蠔既鮮甜🦪而蔥蒜食落去係好香口,蒜香味好重🧄好惹味,仲要2隻都好肥美,一啖落口真係爆汁🌟岩燒雞翼廚師係勁細心會將雞翼切開一半🐓令個雞翼燒到更入味,鹹香鹹鹹,d肉好有嚼勁🌟雞皮一啖落去係爆汁,成個口都充滿左雞皮既香味同滑,又燒到好脆🍢愛食雞皮既朋友仔一定要叫🌟日本小甜薯小甜薯係每次黎都必叫即菜式之一🍠好香甜🌟日本芝士年糕出面既皮係燒到好脆,好香,好似食緊qq彈彈既麻薯咁,一咬落去係d芝士流曬出黎🧀可以拉絲,芝士味超濃厚🌟軟殼蟹天

🌟美國安格斯牛柳

🌟雞骨豬肉腸
呢個係第一次食,燒完係更香口🥓好有嚼勁,好好食

🌟汁燒魷魚筒

🌟岩蠔

🌟岩燒雞翼

🌟雞皮

🌟日本小甜薯
小甜薯係每次黎都必叫即菜式之一🍠好香甜

🌟日本芝士年糕

🌟軟殼蟹天婦羅
係成隻雞軟殼蟹,好香脆,熱辣辣🦀好事係度食緊薯片咁,超惹味

🌟牛肉稻庭烏冬
上面係有成塊勁大塊既牛肉,d牛肉係好嫩🥩好滑,入面既烏冬都煮到好彈牙,好有嚼勁,成個湯都係好鮮甜
2024-06-10 19 瀏覽
今次我地去左銅鑼灣呢邊行街,就揀左間日本居酒屋去食,餐廳大廈就係正sogo隔離,都好方便😁餐廳坐位都幾舒服,每一枱都會有一份前菜條送上,d菜點個麵豉醬食都幾好味,我地就邊食邊睇餐牌,前菜就需要$28一份😗豚之大腸($38)呢個大腸就唔似我地平時食既腸咁,佢切成條狀去燒,搽上燒汁去燒特別好食😋荔枝豬肉卷($38)荔枝豬肉卷都幾特別既,豚肉包住粒荔枝,咸中帶點甜,又幾夾喎🍡日本雞大腿肉($38)呢個雞腿肉有得揀鹽燒或者蜜糖芥末汁,我地就揀左蜜糖芥末汁,因為我好鐘意呢個醬😙明太子雞翼($32)燒雞翼我鐘意食,將明太子釀入去雞翼度,雞翼燒到少少濃就fit,熱辣辣攞出黎,趁熱食幾得🐥軟殼蟹天婦羅($68)原隻軟殻蟹炸成既天婦羅,附上天婦羅汁,比平時既普通炸軟殻蟹,多份汁食更好味🦀鵝肝多士($88)呢份絕對係必點之選,鵝肝勁大件,一口咬落去,果種種滿足感爆燈,記得要連埋多士一齊食😉西京銀雪魚($188)呢件銀雪魚既肉質好嫩滑,煎得幾好,魚油十足🐟香蔥吞拿魚碎軍艦($28)三文魚子壽司($28)三文魚壽司($22)芥辣八爪魚軍艦($25)赤貝壽司($52)帆立貝壽司($38)赤蝦壽司($28)壽司類

豚之大腸($38)

荔枝豬肉卷($38)

日本雞大腿肉($38)

明太子雞翼($32)

軟殼蟹天婦羅($68)

鵝肝多士($88)

西京銀雪魚($188)
呢件銀雪魚既肉質好嫩滑,煎得幾好,魚油十足🐟

香蔥吞拿魚碎軍艦($28)
三文魚子壽司($28)
三文魚壽司($22)
芥辣八爪魚軍艦($25)
赤貝壽司($52)
帆立貝壽司($38)
赤蝦壽司($28)
壽司類比到我感覺係好驚喜,佢既擺設賣相已經好吸引,壽司上面既刺身好厚切,完全包住舊飯,而且好新鮮,爆多既三文魚籽,粒粒都好靚反曬光咁,赤貝既爽口,大大粒襯帆立貝既鮮味都令我回味無窮,呢度既壽司好好食🍣

呢間餐廳既食材都用靚料,鵝肝,銀雪魚同壽司刺身食落就知道,整體食物都係好食,唯一就係前菜我覺得可以skip,食多份串燒壽司仲開心🤣
2024-06-06
  • 鵝肝多士
  • 明太子雞翼
朋友都知道我很喜歡吃魚,特意推薦我試試這家的串燒白鱔🤣 🍴加一服務費:✔ ✿ 前菜 $28/桌• 味噌配椰菜、蘿蔔、青瓜,味噌感覺比一般的更甜, 配爽脆的蔬菜很好吃! 基本上全部都是我在搶著吃😂 <串燒>✿ 白鱔 $88比預期中更驚喜,實在是必點!價格看似較高,但份量超大,約是我大半邊手掌的大小😳皮脆,肉彈牙多汁,魚油香十足🤤🤤 ✿ 柚子芥末墨魚串 $38也是推薦! 很大串,火候佳,彈牙鮮味不是很軟腍的那種,偏有咬口但不韌👍相比其他串燒,柚子芥末的調味很新鮮突出 ✿ 自家製免治雞肉棒 (附日本蛋) $42是一定好吃的品項😂 ✿ 冬菇 $21配了木魚絲增加香氣層次隱藏食法:沾上雞肉棒剩下的醬油蛋😚 ✿ 黑松露帶子 $58可能因為掛著拍照,遲了吃,帶子偏熟一點🙈全熟來說也是挺嫩~ 不過個人偏好生一些的 ✿ 備長卷 $188跟著網上推介點的,實物比圖更精美,瘋狂打卡😍飯卷包裹著吞拿魚肉,面頭放滿海膽和三文魚子海膽和吞拿魚不腥,單吃甜味較弱,但配搭鹹鮮的三文魚子一口吃,味道不錯😋 <壽司>✿ 赤蝦 $28 | 魷魚 $22 | 帆立貝 $38友人吃,說都新鮮不錯
朋友都知道我很喜歡吃魚,特意推薦我試試這家的串燒白鱔🤣

🍴加一服務費:✔

✿ 前菜 $28/桌
前菜

• 味噌配椰菜、蘿蔔、青瓜,

<串燒>
✿ 白鱔 $88
白鱔

比預期中更驚喜,實在是必點!
價格看似較高,但份量超大,約是我大半邊手掌的大小😳
皮脆,肉彈牙多汁,魚油香十足🤤🤤

✿ 柚子芥末墨魚串 $38

也是推薦! 很大串,火候佳,彈牙鮮味
不是很軟腍的那種,偏有咬口但不韌👍
相比其他串燒,柚子芥末的調味很新鮮突出

✿ 自家製免治雞肉棒 (附日本蛋) $42
自家製免治雞肉棒 (附日本蛋)

是一定好吃的品項😂

✿ 冬菇 $21
配了木魚絲增加香氣層次
隱藏食法:沾上雞肉棒剩下的醬油蛋😚

✿ 黑松露帶子 $58
黑松露帶子

可能因為掛著拍照,遲了吃,帶子偏熟一點🙈
全熟來說也是挺嫩~ 不過個人偏好生一些的

✿ 備長卷 $188
備長卷

跟著網上推介點的,實物比圖更精美,瘋狂打卡😍
飯卷包裹著吞拿魚肉,面頭放滿海膽和三文魚子

<壽司>
✿ 赤蝦 $28 | 魷魚 $22 | 帆立貝 $38
友人吃,說都新鮮不錯

<主食>
✿ 稻庭烏冬(冷) $62
稻庭烏冬(冷)

完全猜不到友人想點這款😮
光看名字感覺很寡,什麼配菜都沒有,但原來真的如她所說般不錯🤣
烏冬很煙韌,簡簡單單配上醬汁、芝麻、紫菜就很好吃
單價不低,但吃完確實又想再吃的感覺😂

<小食>
✿ 芝士年糕 $28
芝士年糕

推薦!
年糕外層比一般較薄,一咬口就是爆漿芝士😝
芝士年糕

芝士味道偏向溫和,不是超重奶香味那款,友人說她更愛這款,我覺得各有千秋,都喜歡🤣

餐牌上寫著,每款串燒要點最少兩串,不過成為熟客(🤣)或者跟餐廳商量一下,應該是可以一款點一串的😝

白鱔
備長即令人聯想到備長炭,直接知道這裏是高質炭燒的餐廳,是夜天時地利人和,終於有機會品嚐一下。環境乾淨企理,彈性的餐桌,不管二人小聚或八人聯宜,都能配合安排!燒新鮮白鱔 $88,肉質彈牙煙韌,鮮味夠!荔枝豬肉卷 $38,待應重點推介,荔枝甜味突出,有新意的配搭;味道雖然不錯,還是比較喜歡鹹味的烤肉 😂😂鹽燒雞翼 $32,鹽味夠,肉嫩香口有肉汁,將燒雞翼的美味,發揮得淋漓盡致!encore 之選!👍👍👍美國露筍 $28及日本青椒仔 $26,露荀嫩滑無渣,鹽花吊味,正!青椒仔味道清新,是無辣的椒味!😂😂😂雜錦天婦羅 $128有虎蝦、冬菇、南瓜、茄子、青椒等,炸醬薄夠脆口,滿有日本🇯🇵風味。燒三文魚飯團 $35,外層微焦香脆,內有三文魚作饀料,夠飽肚。日本芝士年糕 $28,很喜歡的一款小食,喜歡它黏糯柔軟的口感,大愛!鵝肝多士 $88,外脆內軟,加上鵝肝獨有的肝香,好味道是常識吧!飲品點了乳酸梳打 $40及熱情果梳打 $40,清涼甜美,夏日恩物!比預期中理想,價錢親民,是開心大發現!

燒新鮮白鱔 $88,肉質彈牙煙韌,鮮味夠!

雜錦天婦羅 $128

比預期中理想,價錢親民,是開心大發現!
2024-06-08 8 瀏覽
><最近討論去日本時冇去到居酒屋食串燒傾到心癢即刻搵咗間頂一頂癮前菜(28) 清爽椰菜蘿蔔青瓜 蘸自家製味噌但係我就作間場之用 喺串燒與串燒之間可以refresh下辣吞拿魚卷(98)卷物實淨唔鬆散醬汁比想像中辣幾惹味露筍豬肉卷/荔枝豬肉卷(38)口感豐富嘅豬肉卷配搭爽脆露筍跟爆汁甜美荔枝白鱔(88) 皮脆肉彈 串燒必嗌之一柚子芥末墨魚鬚(38) 幾有嚼勁明太子雞翼(32)/多春魚(22)/雞腿肉(38)長芋燒(32)/蒜香翠玉瓜(21)/日本小甜薯(26)日本芝士年糕(28)><><><><><><><><><><備長銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
最近討論去日本時冇去到居酒屋食串燒
傾到心癢即刻搵咗間頂一頂癮
前菜(28)
清爽椰菜蘿蔔青瓜 蘸自家製味噌
但係我就作間場之用
喺串燒與串燒之間可以refresh下
辣吞拿魚卷(98)
卷物實淨唔鬆散
醬汁比想像中辣幾惹味
露筍豬肉卷/荔枝豬肉卷(38)
口感豐富嘅豬肉卷配搭
爽脆露筍跟爆汁甜美荔枝
白鱔(88) 皮脆肉彈 串燒必嗌之一
柚子芥末墨魚鬚(38) 幾有嚼勁
明太子雞翼(32)/多春魚(22)/雞腿肉(38)
長芋燒(32)/蒜香翠玉瓜(21)/日本小甜薯(26)
日本芝士年糕(28)
><><><><><><><><><><
備長
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
2024-06-08 12 瀏覽
今日好想食串燒就諗起呢間餐廳新裝修之後第一次黎 好闊落🥹一黎到佢先上前菜 係好新鮮既生菜 紅蘿蔔 同青瓜 配味醂醬好好味 😋 跟住我地叫左一堆串燒😎牛舌厚切 真係好厚 好爽口 燒得好香 調味岩岩好 唔掛得係話必食🩵🩵明太子雞翼雞翼入面既似有濃濃既明太子 好好食😭 鹽燒雞翼呢個又係好出色 燒得岩岩好 勁香自定制免治雞肉棒 佢個樣黎到已經覺得好吸引 點蛋汁 超好食 個肉好嫩雞軟骨 好香脆😋😋唔油 仲有雞腿肉 大蔥雞肉卷 蘆筍豬肉卷 雜錦天婦羅 呢個份量比我想像多 有三隻大蝦 炸得岩岩好 個粉唔太厚 仲有唔同既蔬菜 我覺得呢個係必點既 仲有日本芝士年糕都超好食 勁mochi 又好濃芝士 🧀 必點!另外仲叫左燒飯團 配明太子🍙 燒到個面超脆口 好香 入面有濃濃既明太子 😍最後仲叫左香蔥吞拿魚卷!個賣相已經好靚 一d都唔hea 味道好食😋
今日好想食串燒就諗起呢間餐廳

雞軟骨
好香脆😋😋唔油

仲有雞腿肉 大蔥雞肉卷 蘆筍豬肉卷

仲有日本芝士年糕都超好食
勁mochi 又好濃芝士 🧀 必點!

另外仲叫左燒飯團 配明太子🍙

燒到個面超脆口 好香 入面有濃濃既明太子 😍

最後仲叫左香蔥吞拿魚卷!

個賣相已經好靚 一d都唔hea
味道好食😋
2024-06-05
2024-06-07 4 瀏覽
周末同朋友去銅鑼灣居酒屋嘆吓傾吓偈,真係好開心!·首先,我地試咗前菜,有椰菜條同甘筍條。兩樣都好新鮮脆口,帶嚟清爽嘅口感。·豆腐沙律:豆腐嫩滑,配埋新鮮蔬菜同沙律醬,味道鮮美,健康又開胃。·海膽炒飯:飯粒炒得香口,加埋鮮味濃郁嘅海膽,味道絕對一流。.另外,我地叫咗特色刺身,包括三文魚,帶子、油甘魚、魷魚、海膽、壽司蛋等等。每一款都新鮮美味·最後,我地叫咗多款串燒,包括豚肉蕃茄同免治雞肉。豚肉蕃茄香嫩多汁,免治雞肉鮮嫩,朋友話配埋清酒就更好😊·整體而言,呢間居酒屋喺銅鑼灣,前菜豐富,刺身新鮮,串燒美味。如果你想嚐到日本居酒屋風味,同埋享受與朋友傾偈嘅歡樂時光,就記住嚟呢度一試
周末同朋友去銅鑼灣居酒屋嘆吓傾吓偈,真係好開心!
海膽炒飯:飯粒炒得香口,加埋鮮味濃郁嘅海膽,味道絕對一流。